ICOM IC-7610

Even snuffelen aan de Icom IC-7610

Tijdens de clubavond van 17 april kwam Marcus (PA2DB) van Hamshop spontaan het clubgebouw binnenlopen met een ICOM IC-7610. Na een korte ‘off air’ impressie op de bar, duurde het niet lang voordat de aanwezige clubleden in de shack aanwezig waren om te ervaren wat deze kleine alleskunner in werkelijkheid kan.

Na een paar uurtjes snuffelen werd door verschillende leden vastgesteld dat het een mooi setje is, maar dat het prijskaartje wel wat hoog is. De set was qua afmeting kleiner dan de meesten hadden verwacht. Het feit dat er veel opties achter menu’s zitten verstopt is wat lastig als je snel wil schakelen, maar daarentegen is het display met touchscreen wel mooi groot waardoor je het spectrum goed kan monitoren. Ook de dubbele ontvanger is wel een uitkomst, zeker omdat op de hoofdtelefoon de ontvangers separaat te beluisteren zijn (op de linker en rechter oorschelp).

Al met al een leuke set om even mee te experimenteren. Helaas voor de afdeling nog even boven budget..

Marcus bedankt voor de mogelijkheid!

Marcus (PA2DB) instrueert Paul (PE2LZ) over de menu's

Marcus (PA2DB) instrueert Paul (PE2LZ) over de menu’s

Paul (PE2LZ) slingert er op los

Paul (PE2LZ) slingert er op los

Drukte in de shack..

Drukte in de shack..

Richard (PD3RFR) maakte kennis met de handknijper van de IC-7610

Richard (PD3RFR) maakte kennis met de handknijper van de IC-7610

‘Funkende’ wetsdienaren weer te gast op VERON A08

Het begint zo langzamerhand een traditie te worden, die al op Fort de Gagel begon, te weten: IPARC* Nederland, die haar jaarlijkse ALV bij ons komt houden.

Een voor een druppelden de (oud)wetsdienaren zondag 4 maart binnen. Tijdens de koffie met koek werd druk bijgepraat over van alles en nog wat, maar toch vooral over het aloude vak van boeven vangen én uiteraard de hobby die hen samen bindt.

Daarna werd er serieus vergaderd en nam de secretaris van A08, de kans waar om even flink te CW’en onder de call PI4IPA. Uiteraard met toestemming van het IPARC-bestuur en niet geheel illegaal, want hij is ten slotte in het grijze verleden nog een blauwe maandag bijzonder opsporingsambtenaar geweest.

Als dank voor zijn gastheerschap werd Ab verblijd met en heerlijk wit wijntje én een schildje van de IPA, dat inmiddels een fraaie plek in zijn shack heeft gekregen.

Na de ALV en de (zelf mee gebrachte) lunch, was het de beurt aan de echte IPARC-leden om zelf te gaan ‘funken’, waarbij in de volgende modes werd uitgekomen: CW, SSB en FT-8.

 

Will/PA3GQY geeft uitleg bij de wondere wereld van FT-8

Kijk, zo doe je dat, simpel toch?

Ook de IC 7200 bleek het FT-geweld met gemak aan te kunnen

Een geslaagde en nuttige bijeenkomst was de mening van de deelnemers, die de hoop uitspraken dat zij ook in 2019 weer welkom zullen zijn op onze locatie.

 

* IPARC NL  International Police Association – Radio Club – NL: http://www.ipa-nederland.nl/ipa-radioamateurs/fotoalbum/

Meedoen is belangrijker dan winnen

Dit Olympische thema leek van toepassing op de deelname van VERON Centrum aan de PACC van 2018. Althans, als je de score bekijkt, dan zou dat de conclusie kunnen zijn, maar niets is minder waar. De wil was er wel, maar de crew werd danig gehinderd door de nodige aanloopmoeilijkheden. Ten eerste vergde het opzetten van een tweetal extra antennes veel meer tijd dan vooraf werd ingeschat. De constructie van de FB-33 beam voor de 10-15-20 mtr (met nog een verlengstuk voor de 40 mtr) ging niet van een leien dakje, toen de SWR-meter aangaf dat een van de elementen niet jofel was. Gelukkig was er nog een reserve-element aanwezig, maar ja dat kostte de nodige tijd. Voorts moest de beam op de Clarck-mast bevestigd worden en tegen het restant van een ooit trotse populier worden gesjord. Helaas, ook hier ging wat scheef toen de aluminium pijp waarop de mast rustte, het begaf tijdens het omhoog sjorren van de mast. Goede raad was duur, maar gelukkig wist een ervaren scout in ons midden, met behulp van een houten paal en vakkundig pionierswerk de zaak alsnog te klaren. Ook de 160 meter dipool ophangen tussen een drietal bomen, bleek geen sinecure. Diverse pogingen om het touwwerk over de takken te gooien waren nodig, maar uiteindelijk was de klus geklaard. Paul/PE2LZ en Karel/PA1RLM hadden zich vrijdag al bezig gehouden met het installeren van de nodige software (N1MM-logger) op een viertal PC’s en dat leek dik in orde. Leek, want toen dan eindelijk begonnen kon worden (de klok liep al tegen 14:15 CET) liepen we ook hier tegen wat problemen aan. Een PC werd niet herkend in het netwerk en hier en daar bleek HF- instraling enkele toetsenborden op hol te brengen. Lastig en hier en daar toch wat stress, maar gelukkig uiteindelijk werden de problemen goeddeels opgelost.

Al met al, geen gelukkig start dus en tijdens de evaluatie werd afgesproken een draaiboek te maken en in het vervolg met het plaatsen van de extra hardware en het installeren (en testen) van de software, zeker een week voor de aftrap te beginnen.

De lol en de onderlinge kameraadschap was er overigens niet minder om en na het overwinnen van de aanloopproblemen, werd er serieus gewerkt.

Mama mia, che casino……Francesco/PE1F, Paul/PE2LZ en Peter/PD1RP buigen zich over Clarkmast, die later vrolijk mee zou buigen…..

Frank/PD9MP knutselt de FB 33 beam in elkaar en is in zijn element zo te zien

Superscout Thom/PA9T kan alweer de boom in……

De 160 mtr dipool, Thom kijkt het nog even aan, maar weet later met een paar superworpen de draad in de bomen te krijgen…. Thom staat vanaf de PACC bekend als Papa Alfa9Takken 😉

Hmmm….goede raad is duur……maar met zoveel kennis op een rijtje

Francesco/PE1F (uiteraard op CW) op de 80 mtr en Paul/PE2LZ en Peter/PD1RP in SSB op de 20 mtr bijten het spits af

Thom geeft onderricht aan enkele scouts met hamoperator aspiraties

 

Roel/PA2RG op CW in de 15 mtr en heeft er schik in

 

Francesco/PE1F en Ab/PA5ABW in full swing op CW in resp. de 80 en de 20 mtr. Door de HF instraling werkten de toetsenborden niet naar behoren zodat beide heren ‘op het handje’ QSL moesten geven, maar….dat vonden zij niet erg….ouwe vonkenboeren vinden dat wel leuk moet u weten….

 

Karel/PA1RLM op de 40 mtr, niet van zijn stuk te brengen

Frank/PA7F zet zich schrap. Let op de stand van de mike….hij zal toch niet uit zijn nek kletsen??

 

CW-monster Frank/PA7Fast in opperste concentratie

 

Roel heeft er nog steeds schik in

Mike/PA4MIC broedt een plannetje uit zo te zien en Egon/PA3EDN strekt even de benen

 

Dit geeft een beetje een indruk hoe de nieuwe shack er uit zal komen te zien

 

Even tijd voor ontspanning, op de bank rechts de 2 scouts met hamoperator aspiraties

 

Peter/PD1RP moederziel alleen in de kleine uurtjes

 

Het (voorlopige) resultaat van PI4UTR, werkend onder de call PA0AA, luidt als volgt:

 

 • 160 mtr  -> 207 QSO’s
 •  80  mtr  -> 526 QSO’s
 •  40  mtr  -> 538 QSO’s
 •  20  mtr  -> 411 QSO’s
 •  15  mtr  ->   39 QSO’s
 •  10 mtr   ->      1 QSO

In totaal 1.722 QSO’s met een puntentotaal van 462.326. We zullen hiermee vermoedelijk geen potten breken, maar het plezier was er niet minder om.

Dinsdag 20 februari 2018, lezing op PI4UTR over low band DX-ing door PA3FYM

Noteer vast in uw agenda: Dinsdag 20 februari 2018, aanvang 20:30 uur, houdt Dr. Remco den Besten bij VERON Centrum een lezing over het in de kop vermelde onderwerp. Remco, in het dagelijks leven managing director bij SRON, Netherlands Institute for Space Research, is een ervaren zelfbouwer (en verbeteraar) van vele zaken binnen onze hobby.
Of het nu een con-transverter is, een High Power VHF, UHF of HF Amplifier of een antenne, Remco heeft de ervaring.
Daarnaast heeft Remco zijn sporen verdiend in het Contestwereldje. Zo is hij meerdere malen te gast geweest als operator bij TM0HQ (3-voudig wereldkampioen) maar ook solo staat Remco zijn mannetje. Als je de “All time Bests” voor PA bekijkt in de CQWW CW, Assisted High 160 meter, dan bezet Remco de plaatsen 1,2,3 en 4.

De Lezing: Remco gaat op een laagdrempelige wijze in op de “do’s and don’ts” van het DX’en op de lage banden 40, 80 en 160 meter.

Theorie, filmpjes en ervaring lossen elkaar af. Na deze lezing zullen er zeker amateurs zijn die ineens weten waarom hun setup niet presteert zoals verwacht, of hoe ze dingen gaan aanpassen zodat hun setup nog beter gaat presteren. Kortom een lezing die je niet mag missen.

Parkeren: wegens de verwachte drukte adviseren wij te parkeren op de Burgemeester Norbruislaan. Vandaar is het slechts enkele minuten lopen naar de club.

GESLAAGD

Afgelopen dinsdag 10 januari ging een zevental discipelen van Johan/PA3GER  op voor het examen. Zes voor het F examen en één voor het N-examen.

Het resultaat mocht er zijn: Maar liefst 5 kandidaten slaagden voor het F-examen en 1 voor het N-examen.

De geslaagden voor het F-examen zijn:

 • Dirk Prins
 • Leen ten Napel
 • Lambert Bruggeman
 • Max van Galen
 • Erik Keizer/PD5EK

Frank Wieman slaagde voor het N-examen.

 

Namens het bestuur een ieder van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat en een woord van dank aan onze onvermoeibare tutor Johan de Rijk/PA3GER , die wederom veel eer van zijn werk heeft!!

Een aansporing ook voor de overgebleven cursisten, én onze kandidaat die dit keer jammerlijk een paar puntjes te kort kwam, om er vol voor te gaan in maart aanstaande, bij het volgende examen.

 

Bestuur VERON Centrum/A08

 

 

 

PI4UTR brengt een bezoek aan DARE!!

In Woerden, onder de rook van Utrecht (de thuisstad van Veron A08 PI4UTR) is al ruim 25 jaar een technisch bedrijf gehuisvest dat enorm veel raakvlakken met het zendamateurisme heeft. Niet geheel toevallig zijn een groot aantal werknemers van dit bedrijf dan ook zendamateur. Een ervan is Jeroen/PA1JRN, en hij neemt je graag mee in de wereld van de professionele elektronica ontwikkelaars en EMC test engineers.

Op zaterdag 24 februari zal er van 10.00 uur tot ongeveer 12.00 uur voor de geïnteresseerde leden van PI4UTR een presentatie met rondleiding plaatsvinden bij DARE!!

Wat wordt er zoal verteld?

 • Introductie over DARE!! door de directeur.
 • Elektronica ontwerp, met de focus op hoogfrequent techniek en raakvlakken met het zendamateurisme

Wat wordt er zoal gedemonstreerd?

 • Diverse indrukwekkende anechonische EMC kamers, van klein tot zeer groot.
 • De door DARE!! ontwikkelde apparatuur (veldsterkte sensoren, RF power meters, coax switches, EM-veld generatoren etc.) en PC software (RadiMation) om EMC metingen zo snel en efficiënt mogelijk automatisch uit te voeren.
 • Open Area Test Site voor antenne kalibraties.
 • Kalibratie laboratoria waar apparatuur van DC tot 40 GHz wordt gekalibreerd.
 • 3D printen met behulp van een LASER printer.
 • SMD soldeer werkplaatsen.
Wil je erbij zijn? Stuur snel een email naar pa1jrn @ veron.nl want het aantal deelnemers is beperkt.

 

EMC testen op een motorfiets

 

DARE!! RadiSense veldsterkte sensor

 

High-tech elektronica ontwikkeling met de focus op hoogfrequent techniek

 

HELAAS GAAT HET GEPLANDE BEZOEK VAN ZATERDAG 24 FEBRUARI NIET DOOR VANWEGE GEBREK AAN BELANGSTELLING.

 

Verkoping op VERON Centrum groot succes

Vrijdagavond 15 december jl. vond een groot aantal OM’s en een enkele YL de weg naar PI4UTR om daar de jaarlijkse verkoping bij te wonen. Zeker een 40-tal belangstellenden telden wij, geen slechte zaak dus. De stemming zat er goed in, getuige de vele kwinkslagen die door de ruimte vlogen van het Troeplokaal van Scouting PEKA 18.

De naam van het lokaal deed vermoeden, dat de ten toon gestelde zaken onder de noemer ‘troep’ geschaard dienden te worden, maar dat was zeker niet het geval. Nou ja: zo goed als niet dan ;-).

Van een nog zeer courante ICOM portofoon, voorzien van de analoge 2 mtr en 70 cm-band én D-STAR, tot een originele Heathkit Griddipper uit het buizentijdperk en alles wat daar zo’n beetje tussen kan zitten, vonden hun weg naar een nieuwe (en gelukkige) eigenaar.

Spreekstalmeester Johan/PA3GER was weer ouderwets op dreef en wist met veel gevoel voor humor de nodige zaken aan de man te brengen. Hij werd hierbij ondersteund door Alphons/PE2KIM en penningmeester Paul/PE2LZ, die – uiteraard – de cashflow in de gaten hield.

Zo, da’s ’n ouwetje

Alweer een top-item 😉

Interessant Johan, maar wat kun je daar mee?

Wel serieus bieden mannen, dit is een collectors item

Hé, wat lees ik nou? Nooit geweten……….

Kijk, altijd al gedacht dat het zo zat…..

Ha, een D-STAR porto, heb ik altijd al willen hebben……..Kost wat, maar dan heb je ook wat…..

 

Zou ik toch nog te veel betaald hebben denk je?

Aan het einde van de avond heerste grote tevredenheid bij de trotse bezitters van nieuwe, of niet heel nieuwe, spulletjes.

Tevredenheid ook bij de penningmeester, die een welkome aanvulling op de clubkas wist te incasseren.

QSL kaarten, dinsdag 12 december as.

QSL kaarten

Dinsdag 12 december aanstaande is de eerste reguliere clubavond van de maand december op PI4UTR en dat geeft onze QSL-manager Koos/PE4KH aanleiding om uw QSL kaarten in ontvangst te nemen en de door hem ontvangen kaarten aan u te overhandigen.

Nu wij toch even uw aandacht hebben:

De jaarlijkse verkoop van surplus materiaal: Vrijdag 15 december 2017 om 20:00 uur.

In memoriam Cinus Woering/PA0CWR

Ons bereikte het trieste bericht dat OM Cinus Woering/PA0CWR, kort na zijn 65e verjaardag plotseling is overleden. Cinus laat een echtgenote, drie kinderen en een kleinkind achter, naar wie onze gedachten in de eerste plaats uitgaan.

Het afgelopen jaar kon Cinus wat meer tijd besteden aan zijn gezin en zijn kleindochter. Hij had nog zoveel plannen, maar helaas is hem niet meer tijd gegund.

Cinus was een rustig en aimabel man, voorzien van een imposante gestalte, die zeker bekend was bij de oudere garde onder ons. Hij stond bekend om zijn zeer grote kennis op het gebied van radiotechnische zaken en elektronica, maar ook andere zaken behoorden tot zijn passies. Zelf wijn maken, bierbrouwen, schieten, stoom, modelvliegen en nog veel meer. Ook de morsecode kende geen geheimen voor hem en menigeen heeft hij de fijne kneepjes van deze vaardigheid bijgebracht.

Als ras-elektronicus onderzocht hij steeds weer de laatste technologieën en de aldus verkregen kennis werd meteen weer uitgedragen aan een ieder die die van het onderwerp meer wilde weten. Hij kon er met vuur over vertellen.

De laatste jaren kwam Cinus niet zo vaak meer bij de Utrechtse afdeling, maar bij bijzondere gelegenheden, zoals Nieuwjaarsrecepties en de jaarlijkse verkopingen, liet hij nog regelmatig zijn gezicht zien. Kort geleden gaf  hij tijdens het JOTA-weekend nog zijn blijk van belangstelling en was het voor diversen onder ons een prettig weerzien met een prettig mens.

 

Het bestuur en de leden van VERON Centrum wenst de echtgenote van Cinus, diens kinderen en kleinkind heel veel sterkte toe in de komende tijd want het gemis zal groot zijn.

 

 

 

 

En……….hij staat………………

En dan bedoelen dus uiteraard onze antennemast. Nadat de kuil gegraven was, het ijzervlechtwerk verricht, de betonbekisting was gemaakt en het heuse gat vakkundig met beton was volgestort, kon uiteindelijk met het plaatsen van de antenne worden begonnen.

Voor de voorgeschiedenis, verwijzen wij u graag naar de voorgaande berichten hierover.

Met de JOTA 2017 als druk op de ketel, werd medio oktober besloten om vaart te zetten met althans de plaatsing van de mast, zodat er de door Roel/PA2RG ter beschikking gestelde dualbander voor 2 meter en 70 centimeter geplaatst kon worden. En, onder druk wordt alles vloeibaar, dus het lukte.

Dat was nog flink sjorren, passen en meten geblazen

 

Uiteindelijk stond de mast, voorzien van de VHF/UHF spriet, die lustig in de wind wapperde.

 

De JOTA kon beginnen. Bij het ondertekenen van het huurcontract in 2016 had VERON A08 beloofd om de scouts van PEKA18 met raad en vooral daad ter zijde te staan en, belofte maakt schuld. natuurlijk.

Vrijdag 20 oktober togen derhalve enkele OM’s richting PEKA 18 om de boel op te bouwen. De ICOM 7400 naar de BGG en opstellen in het Troeplokaal (what’s in a name?), de coax van de 2 mtr/70 cm antenne naar beneden leiden, idem met de coax van de Fritzel FD 4, die weer verbonden werd met de ICOM 7200 van PA5ABW. Wat sofware downloaden, het NATO-spelalfabet t.b.v. de scouts opgehangen alsmede een door Scouting Nederland gemaakte kaart met de deelnemers aan de JOTA/JOTI.

QRV voor de strijd

De scouts druk doende met het opmaken van het nachtkwartier

Onze penningmeester (PE2LZ) en secretaris (PA5ABW) maakten om beurten de scouts wegwijs in de radiocommunicatie, waarbij enkelen zeer voortvarend te werk gingen en een enkeling een beetje vrees had voor de microfoon (micropanico, om met Franceso/PE1F te spreken), maar die was snel overwonnen. Er werd voornamelijk op de 2 meter gewerkt, waarbij de 145.500 als oproepfrequentie gold, wat door sommigen in hun enthousiasme nog wel eens werd vergeten. Verwondering bij de jongere scouts over ‘hoe dan nu allemaal kon zo zonder internet’. Aan de ‘echte’ hamoperators dus om dat allemaal uit te leggen. Een gratis lesje natuurkunde derhalve. Een CW QSO met Japan in de 17 meter veroorzaakte lichte opwinding, maar vooral op een SSB QSO in de 80 meter met een heus Engels JOTA-station in Harrich werd met enthousiasme gereageerd.

Een tweetal OM’s van buiten de eigen regio, had gereageerd op een oproep om deel te nemen als operator omdat wij 2 OM’s een beetje weinig vonden. Willem Willemsen/PA3KYH en Jan Mahler/PA4J boden hun diensten aan, waarvoor langs deze weg nogmaals hartelijk dank. Dat Jan Mahler door onze secretaris abusievelijk met Jan Wagner werd aangesproken, mocht de pret niet drukken.

Willem Willemsen PA3KYH luistert geconcentreerd uit

OM’s en scouting aan de gezamenlijke maaltijd (boerenkool met worst)

Sfeervol plaatje van het nachtelijk kampement

Ochtendappel, wij zijn allen present hopman

Voor de tweede dag stond, naast het radiowerk, een heus soldeerproject op het program. Richard/PD3RFR had zich gemeld voor de ochtendsessie en Francesco/PE1F voor de middagsessie. Richard had geen klantjes, maar vermaakte zich toch wel. Francesco kreeg behoorlijk wat aanloop en liet de scouts een heuse ‘Electronic Decision Maker’ in elkaar frutselen. Helaas lukte het bij een klein menneke niet, die dan ook spontaan in huilen uitbarstte, dit tot ontzetting van Francesco, die het kereltje vaderlijk troostte en hem beloofde een nieuwe in elkaar te zetten. Die belofte is inmiddels ingelost. Bravissimo Francesco!!

Al met al een geslaagd weekend, met in totaal 89 QSO’s en tig in elkaar gezette EDM’s. Scouts en OM’s waren het broederlijk eens: dit is voor herhaling vatbaar. Op naar de JOTA 2018 dus.

DE ANTENNE??

O ja, de antenne. Daar moest de SteppIR nog op, alsmede de 40 meter dipool. Opnieuw een groot aantal OM’s dat zich opwierp om een handje bij te steken getuige de plaatjes:

Buiten leek het al Kerst, maar

 

maar binnen was het puzzelen geblazen

Voor dit werk

heb je échte mannen nodig

dat spreekt voor zich

Het was een pracht tafereeltje, al die zwoegende en elkaar ondersteunende OM’s. Er viel geen onvertogen woord……nou ja….bijna niet dan, maar het eindresultaat mocht er zijn:

Kijk zo is ie 9 metertjes hoog

en zo 15 meter, mooi hè?

 

OK, nog een keer dan en nu met een mooie blauwe lucht …..

In het weekend van 28 en 29 oktober werden de antennecapaciteiten grondig getest door Paul/PE2LZ en Gert-Jan/PD0GJK in de SSB contest van CQWW. Ruim 1.800 QSO’s schreven de heren in het log en hadden het prima naar het zin……………

 

Een woordje van dank aan alle OM’s die in het afgelopen jaar één of meerdere handjes hebben bijgestoken om het antenneproject tot een succes te maken. Geweldig mannen, VERON Centrum leeft….en hoe!!!

 

vy 73

Het bestuur