Lezing Surface Mount Technology

Dinsdagavond, dit is onze normale clubavond. Maar zo nu en dan wordt er iets speciaals georganiseerd. Op 16 mei j.l. was dit een lezing over SMT (Surface Mount Technology) door onze Italiaans/Zwitsers/Nederlandse radiovriend Francesco Basta/PE1F. Door zijn werk voor een groot Amerikaans ICT/Elektronicabedrijf weet hij hier alles van. Er kwamen ruim 20 leden op de lezing af.

Veel amateurs houden het bij zelfbouw elektronica graag bij conventionele Through Hole componenten, maar Francesco laat weten dat dit steeds lastiger wordt. Veel interessante componenten zijn alleen nog in SMT te verkrijgen. Als eerst wordt er verteld wat voor SMT componenten er zoal zijn. Er worden voorbeelden gegeven van weerstandjes en condensatoren (0402, 0603, 0805 packages), maar ook van IC’s (QFN package, TSOP package, etc).

 

Later wordt uitgebreid verteld hoe de professionele industrie gebruik maakt van SMT.

1. De lege printplaten gaan via een lopende band door een machine welke soldeerpasta (bestaande uit microscopisch kleine bolletjes tin die zweven in de flux) op de juiste plaatsen aanbrengt met behulp van een pasta stencil.
2. De printplaten met soldeerpasta vervolgen hun weg via een lopende band door de Pick & Place machine, welke door middel van robotarmpjes met zuignapjes de componenten uit hun feeders pakt en op de juiste posities plaatst (met een snelheid van soms wel 10 componenten per seconde).
3. Zodra alle componenten op hun plaats zitten, dan gaat de printplaat door de reflow oven waarna de componenten keurig aan de printplaat vast vloeien.
4. De laatste stap welke uitgebreid besproken wordt door Francesco is de AOI (Automatic Optical Inspection). Een machine met camera bekijkt de zojuist bestuckte printplaten en zoekt naar eventuele fouten. Het publiek vond dit machtig interessant.

Als laatste werd de vraag beantwoord of SMT wel iets voor de zendamateur is. Het antwoord is gelukkig ja: met een vaste hand, een goede dunne soldeerbout en een vergrootglas is het prima te doen. Alleen de BGA (Ball Grid Array) componenten zullen voor de amateur waarschijnlijk nog lang “out of reach” blijven.

 

Foto credits: diverse leden.

13 mei: Activiteit rondom Mills On The Air 2017!

Mills On The Air 2017

Al vele jaren wordt er in Groot Brittannië op National Millday (elk jaar het 2e weekend van mei) het “Mills on the Air” evenement georganiseerd. Op deze dag zijn veel (wind)molens en gemalen in het land open voor publiek. Zendamateurs maken van deze gelegenheid gebruik om (in overleg met de molenaar) vanaf deze bijzondere plek hun verbindingen te maken. Met elk willekeurig tegenstation, maar bij voorkeur met andere ‘radio-actieve’ molens en gemalen.

Dit jaar doet Veron Centrum onder de call PI4UTR/P voor de tweede maal mee aan dit evenement!

Daan Ottevanger, molenaar van de prachtige -uit 1753 stammende- Westbroekse Molen in Oud Zuilen, vlakbij onze clublocatie, heeft ons dit jaar opnieuw uitgenodigd. De molenaar heeft ons een aantal prachtige vierkante meters toegewezen hoog in de molen, waar wij onze shack kunnen inrichten voor Mills On The Air 2017.

Mills on the Air (MotA) vindt dit jaar plaats op 13 mei. Het plan is om zaterdagochtend op te bouwen, er wordt rond 9:30 a 10:00 gestart. We zullen in ieder geval uitkomen op de HF banden in SSB met en op VHF/UHF in FM met een vertical hoog in de vlaggenstok op de kap van de molen. We zullen de hele zaterdag actief zijn. De bedoeling van het geheel is om een laagdrempelig, gezellig evenementje op te zetten waar we veel bezoekers enthousiast kunnen maken voor onze hobby!

Zet de datum alvast in je agenda en kom kijken! Of liever nog, doe mee! We zoeken nog enthousiaste operators, dus als je het leuk vindt om te helpen, neem dan even contact op of kom langs. Ook als je misschien nog nooit achter een set hebt gezeten, ben je van harte welkom om te helpen en mee te doen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde!

Het bezoekadres is:
Westbroekse Molen
Nedereindsevaart 3
3611 AV, Oud-Zuilen

Afdeling Centrum doet mee aan pilot van EMC-EMF Commissie voor training EMC-specialist

Artikel deels overgenomen van de website van de VERON. De EMC-EMF commissie organiseert een training om iedere afdeling in de gelegenheid te stellen een radioamateur uit de afdeling op te laten leiden tot EMC-specialist. Op 24 juni wordt afgetrapt met een try-out om alle puntjes op de i te zetten. VERON Afdeling Centrum doet ook […]

Woerdense Zendamateurs zoeken nieuwe locatie

‘Zendamateurs zijn één grote familie’

,,Het is een hobby waar je door gegrepen wordt”, vertellen Woerdenaar Joop Schalkwijk en Rob Aartman uit Bodegraven, allebei zendamateurs. Samen met vier anderen maken zij deel uit van een groep zendamateurs die regelmatig bijeenkomen in een zeecontainer die zij hebben omgebouwd tot radiohuis. Vanuit daar leggen zij verbindingen met letterlijk de hele wereld. ,,Elke keer dat je een verbinding legt, geeft dat een onbeschrijflijk gevoel”, vertellen de mannen. Het uitoefenen van hun hobby loopt nu echter gevaar: het land waar hun container staat, in Kamerik, wordt verkocht en daarom zoekt de groep een nieuwe plek voor hun hobby.

KAMERIK/REGIO –

,,Zend-amateur zijn is een hobby met veel facetten. Wij richten ons vooral op het bouwen van apparatuur, antenne-experimenten en het maken van spraak-, Morse- en digitale informatieverbindingen. De verbindingen maken we op door de overheid toegewezen frequenties, via radiogolven”, vertelt Rob Aartman die ruim twintig jaar actief is als zendamateur. Joop werd op z’n veertiende door de hobby gegrepen.

Rob Aartman en Joop Schalkwijk vormen samen met vier anderen een groep zendamateurs die vanuit een zelfgebouwd radiohuis verbindingen leggen met de hele wereld.

Spanning

Joop licht toe: ,,De spanning of het lukt om een verbinding te maken, die pakt je. Onlangs hebben we drie tot vier nachten vruchteloos geprobeerd een verbinding te maken met het Palmyra-eiland (een tot de Verenigde Staten behorend atol, zo’n duizend kilometer ten zuidwesten van Hawaï, red.) . Áls het dan uiteindelijk toch lukt, is dat echt een wow-gevoel. Elke verbinding is bijzonder.”

Zendamateurs maken een verbinding via de lucht. Met een zender wordt een signaal verzonden en via de juiste propagatie komt dat bij een ontvanger terecht. ,,Dit gaat met de snelheid van het licht. Het is altijd weer afwachten hoe de verbinding tot stand komt. Marokko is bijvoorbeeld vrij dichtbij, maar soms richt je antenne naar het zuiden toe en hoor je niks. Via het noorden lukt het dan wel om verbinding te leggen, maar via het Noorden betekent dat het signaal geen 2000 kilometer aflegt, maar helemaal rond de wereld gaat. Je weet van te voren nooit of een verbinding lukt en hoe die verloopt”, vertelt Joop. Rob: ,,Ons doel is met zoveel mogelijk landen, die elk een eigen code hebben, verbinding te leggen. Er zijn 337 landen, daarvan moet ik er nog vier en Joop nog 26. Daar zitten landen bij als Zuid-Soedan en eilanden in de Pacific, maar we leggen ook contact met bijvoorbeeld meteorologen op Antarctica.”

Band

Joop vult aan: ,,Je maakt contact met onbekenden die allemaal dezelfde passie hebben. Dat schept een band en daardoor ontstaan bijzondere contacten. Een zendamateur uit Californië is bijvoorbeeld al drie keer naar mij in Nederland gekomen en binnenkort ga ik daar op bezoek. Overal waar je komt, word je met open armen ontvangen. Zendamateurs zijn net één grote wereldwijde familie. Je zit zo anderhalf uur te praten met een zendamateur aan de andere kant van de wereld. Soms is een gesprek humoristisch, dan weer serieus en soms alleen technisch.” Een deel van de hobby bestaat ook uit deelnemen aan wedstrijden. ,,Daarbij gaat het om zoveel mogelijk verbindingen te maken in een bepaalde tijd. Je bent dan als team bijvoorbeeld 48 uur bezig om verbindingen van slechts 10 à 15 seconden te maken en dat zo veel mogelijk. Tijdens zo’n wedstrijd heeft iedereen zijn rol. Je faciliteert elkaar”, vertelt Rob.

Overigens kan niet iedereen zomaar de hobby uitoefenen. Om zendamateur te worden, moet je een technisch examen afleggen en ontvang je van het Agentschap Telecom een registratie, vroeger was dat een vergunning. Op die manier gaan zendamateurs op een verantwoorde manier om met apparatuur en antennes. Door de komst van internet, is zendamateurisme minder populair geworden. Voor Rob en Joop is een verbinding via internet echter niet te vergelijken met een verbinding via de korte golf. ,,Wij spelen met de ionosfeer en maken met het vermogen van een gloeilamp een verbinding met Australië. En wat is er leuker dan contact te leggen met meteorologen op Antartica? Een tijd geleden legde ik een verbinding met een piloot die in een Amerikaans tankvliegtuig boven Alaska vloog. Die kan je niet zo maar even bellen of mailen, via de radiogolven ontstaan zulke contacten wel.” De verbindingen maakt de groep vooral in hun zelfgebouwde radiohuis. ,,In 2009 hebben we een zeecontainer gekocht en geschikt gemaakt voor onze hobby: helemaal geluiddicht en met een op-klapbare mast. Die staat bij een boerenbedrijf in Kamerik. Omdat de boer gaat verhuizen en zijn land verkoopt, zoeken wij nu een nieuwe plek.

De container staat nu in Kamerik, maar moet daar weg. De zendamateurs zoeken daarom een nieuwe plek in de regio

,,We zoeken in de omgeving van Woerden-Bodegraven een boerenbedrijf of een andere plek waar we, eventueel tegen een vergoeding, onze container kunnen plaatsen. Het is belangrijk dat het een plek in een buitengebied is, want hoe dichter bij de bebouwde kom, hoe meer ruis er op de verbinding is. Ook moet er elektra aanwezig zijn”, vertelt Rob Aartman. Wie een plek weet, kan contact opnemen via 06-42268281.

Dit artikel is overgenomen uit de Woerdense Courant van woensdag 12 april 2017. Download het originele artikel hieronder:

Interview Woerdense Courant

Zelfbouw touch-paddle van Hans PA1ALV

Op 18 juni 2016 slaagde Hans voor zijn cw-examen in België.  Dat deed hij met een straight-key. Hij wilde zijn seinsnelheid verhogen naar 20wpm, omdat dit toch een vaak gebruikte snelheid is op de banden. Daarom maakte Hans zijn eigen touch-paddle!

Lees zijn volledige verslag in onze zelfbouwsectie, via de link hieronder:

Zelfbouw split-ear morse trainer van Hans PA1ALV

Clublid Hans Terlouw PA1ALV heeft een apparaatje ontwikkeld wat helpt bij het leren van Morse code volgens de split-ear methode. Dat het apparaatje werkt, heeft Hans inmiddels bewezen, want het felgebeerde morsecertificaat heeft hij inmiddels in bezit!

Bekijk het volledige project via de volgende link:

 

Geslaagd bij de cursus van Johan PA3GER!

We zijn zo langzamerhand toe aan een update van de resultaten behaald door de cursisten van onze onvermoeibare cursusleider Johan de Rijk/PA3GER. Maar liefst 20 gegadigden meldden zich afgelopen augustus bij Johan, waarvan tijdens de cursus 5 OM’s zich afmelden om uiteenlopende redenen, zoals onregelmatige diensten, werk aan de andere kant van de Oceaan, druk met andere werkzaamheden, privéomstandigheden etc. etc.

Zijn er ook successen te melden?  Nou dát dachten wij wel ja! Voor het afgelopen november examen wisten 3 kandidaten te slagen voor het N- examen, t.w.: Will/PD3WS en Ko/PD0ZEE. De derde OM wil om hem moverende redenen liever niet met naam en toenaam vermeld worden, hetgeen wij uiteraard respecteren. Martijn/PA3MS slaagde in november voor de F-licentie.

In januari namen weer enkele OM’s deel aan de examens waarbij Ewoud/PD7EWD en Erik/PD0RDG slaagden voor N! Jeroen/PA1JRN en Hanz/PA3ZZ wisten de grote jachtakte binnen te halen.

Mannen, namens het bestuur allen van harte geluk gewenst met de behaalde resultaten en vele plezier met de hobby, gd dx!!

De cursus telt op dit moment nog 10 cursisten, waarvan er 6 komend voorjaar opgaan voor F en 4 voor N. Succes gewenst!!!!

Nieuwjaarsreceptie zondag 8 januari 2017

Op zondag 8 januari zal de traditionele Nieuwjaarsreceptie plaatsvinden. Een uitgelezen kans om langs te komen als u nog niet in de gelegenheid bent geweest om onze nieuwe locatie te zien, of als u al een tijdje niet in de gelegenheid bent geweest om langs te komen!

Om 14 uur gaan de deuren open van ons clubhuis aan de Daalsweg 148 in Utrecht. Het is niet nodig om u van te voren aan te melden, dus kom gewoon gezellig langs! (X)YL en kinderen zijn uiteraard ook van harte welkom!

Tot die tijd wensen het bestuur en de gehele redactie u

Fijne Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar!

Verkoping VERON 08 groot succes

Vrijdag 16 december jl. was het weer zover: De jaarlijkse verkoping van ‘surplus’ materiaal door VERON Centrum. Ditmaal niet in de bomvrije ruimte op het ooit zo vertrouwde fort, maar in het ‘Troeplokaal’ van scoutinggroep PEKA 18. Voor de goede orde: de naam Troeplokaal bestaat al sinds jaar en dag en heeft niets van doen met het radiomateriaal dat deze avond in de aanbieding was.

Vooraf voorzagen de organisatoren zich nog wel even van een snelle hap

Menig OM had het nodige spul ten verkoop meegenomen, al dan niet geënthousiasmeerd door de xyl, om  vervolgens dan weer met ‘nieuw oud materiaal’ huiswaarts te keren.

De veilingattributen

Zeker 35 radiomannen hadden de weg naar de Daalseweg 148 weten te vinden en zorgden voor een ontspannen en vrolijke sfeer, waarbij kwinkslagen en gemeenplaatsen elkaar in hoog tempo afwisselden. En verkocht werd er, niet in de laatste plaats door de wijze waarop hoofd verkoop Johan de Rijk/PA3GER en zijn assistent Gerrit ten Napel/PE1GJ de zaken aan de man brachten. Geldloper Alphons(o) Lamers/PE2KIM alsmede de administrateurs Roel/PA2RG en Will Janssen/PA3GQY waren in ieder geval dik tevreden met het resultaat dat zij uit brachten aan onze voorzitter Michael Cornet/PA4MIC. Vooral op de prachtige 2 meter en 70 centimeter dualbanders met bijbehorend antennemateriaal, afkomstig uit de erfenis van de Silent Key Gijs Heijnekamp/PA0HGU, werd gretig geboden.

Het publiek

Kortom: een geslaagde avond. Alle medewerkers aan de verkoping, de barman en niet in de laatste plaats alle bezoekers, hartelijk dank, voor herhaling vatbaar!!!

 

Hans Vossen/PB1H zond ons nog een serie door hem geschoten plaatjes, onder de veel zeggende titel: ‘Starring PA3GER’………….

Wilt u onze veilingmeesters aan het werk zien? Dat kan: