Dinsdag 7 augustus as. 1e dinsdag van de maand dus… geen QSL kaarten?!

Dit bericht is overgenomen uit onze nieuwsbrief. Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen, schrijf je dan in via https://a08.veron.nl/contact/nieuwsbrief/

Dinsdag 7 augustus as. 1e dinsdag van de maand dus……

QSL kaarten……….zou je denken, maar vakantieperikelen gooien roet in het eten. QSL-manager Koos/PE4KH is er wel, en je kunt je kaarten bij hem kwijt, maar hij heeft dit keer geen nieuwe kaarten. Wat is er gebeurd? De postbesteller heeft het pakketje afkomstig van het DQB keurig afgeleverd bij de buurtjes van Koos met het verzoek om het pakketje aan de buurman (Koos dus) af te leveren. Maar helaas, de overigens zeer vriendelijke buren van Koos zijn op vakantie gegaan en zijn vergeten de kaarten aan Koos te overhandigen…………..jammer, het is niet anders en brand is erger nietwaar?

Volgende maan komt alles dik in orde. Koos heeft nog flink wat kaarten in voorraad, die nog niet zijn afgehaald. Wil je weten of er ook kaarten voor jou zijn, check dan even onze site: https://a08.veron.nl/qsl-service/

Tot dinsdag, dan kun je meteen zien hoever we gevorderd zijn met het inrichten van de nieuwe shackruimte van PI4UTR.

Zo zag de nieuwe ruimte er uit na twee dagen zwoegen en zweten door Kees/PA5Z en Frank/PE2A, die de kar in beweging hebben gezet. Ere wie ere toekomt!! Een dag later werden zij ondersteund door Will/PA3GQY en Ab/PA5ABW.

Een beetje kaaltjes nog, maar een week later trotseerden Alphons/PE4KIM, Will/PA3GQY, Ab/PA5ABW en Paul/PE2LZ de hitte en togen aan de slag. De oude shack werd helemaal leeggetrokken, de coaxkabels van de antennes werden doorgevoerd naar de nieuwe ruimte, materialen werden opgeslagen, kasten leeg en weer ingeruimd, de ICOM 7400PRO werd aangesloten op de antennes en de PA en grondig getest. Hierbij bleek, dat de 80 meter dipool ‘niet meer kijkt’. De overige antennes werkten naar behoren, op alle daarvoor geschikte banden. Van de 80 meter dipool werd een PL-plug vervangen, maar dit bood geen soelaas. De antenne analyzer gaf aan, dat dipool ergens in de luchtvaartband een prima afstemming vond, maar daar zijn de heren maar niet aan begonnen……..

Helaas zijn er van de vorderingen nog geen foto’s ontvangen bij de redactie, maar je kunt het natuurlijk ook zelf dinsdag komen bekijken…..Je slaat 3 vliegen in 1 klap, want, je kunt:
1) je QSL-kaarten kwijt
2) de vorderingen in ogenschouw nemen
3) even gezellig bijkletsen onder het genot van een kop koffie of een koel drankje.

Drie in één, bij de KPN moet je voor zoiets flink dokken, bij ons krijg je het gratis, nou ja: bijna dan, de drankjes zijn voor eigen rekening

Tot dinsdag dus

m vr gr/73

Bestuur VERON A08/Centrum

ICOM IC-7610

Even snuffelen aan de Icom IC-7610

Tijdens de clubavond van 17 april kwam Marcus (PA2DB) van Hamshop spontaan het clubgebouw binnenlopen met een ICOM IC-7610. Na een korte ‘off air’ impressie op de bar, duurde het niet lang voordat de aanwezige clubleden in de shack aanwezig waren om te ervaren wat deze kleine alleskunner in werkelijkheid kan.

Na een paar uurtjes snuffelen werd door verschillende leden vastgesteld dat het een mooi setje is, maar dat het prijskaartje wel wat hoog is. De set was qua afmeting kleiner dan de meesten hadden verwacht. Het feit dat er veel opties achter menu’s zitten verstopt is wat lastig als je snel wil schakelen, maar daarentegen is het display met touchscreen wel mooi groot waardoor je het spectrum goed kan monitoren. Ook de dubbele ontvanger is wel een uitkomst, zeker omdat op de hoofdtelefoon de ontvangers separaat te beluisteren zijn (op de linker en rechter oorschelp).

Al met al een leuke set om even mee te experimenteren. Helaas voor de afdeling nog even boven budget..

Marcus bedankt voor de mogelijkheid!

Marcus (PA2DB) instrueert Paul (PE2LZ) over de menu's

Marcus (PA2DB) instrueert Paul (PE2LZ) over de menu’s

Paul (PE2LZ) slingert er op los

Paul (PE2LZ) slingert er op los

Drukte in de shack..

Drukte in de shack..

Richard (PD3RFR) maakte kennis met de handknijper van de IC-7610

Richard (PD3RFR) maakte kennis met de handknijper van de IC-7610

‘Funkende’ wetsdienaren weer te gast op VERON A08

Het begint zo langzamerhand een traditie te worden, die al op Fort de Gagel begon, te weten: IPARC* Nederland, die haar jaarlijkse ALV bij ons komt houden.

Een voor een druppelden de (oud)wetsdienaren zondag 4 maart binnen. Tijdens de koffie met koek werd druk bijgepraat over van alles en nog wat, maar toch vooral over het aloude vak van boeven vangen én uiteraard de hobby die hen samen bindt.

Daarna werd er serieus vergaderd en nam de secretaris van A08, de kans waar om even flink te CW’en onder de call PI4IPA. Uiteraard met toestemming van het IPARC-bestuur en niet geheel illegaal, want hij is ten slotte in het grijze verleden nog een blauwe maandag bijzonder opsporingsambtenaar geweest.

Als dank voor zijn gastheerschap werd Ab verblijd met en heerlijk wit wijntje én een schildje van de IPA, dat inmiddels een fraaie plek in zijn shack heeft gekregen.

Na de ALV en de (zelf mee gebrachte) lunch, was het de beurt aan de echte IPARC-leden om zelf te gaan ‘funken’, waarbij in de volgende modes werd uitgekomen: CW, SSB en FT-8.

 

Will/PA3GQY geeft uitleg bij de wondere wereld van FT-8

Kijk, zo doe je dat, simpel toch?

Ook de IC 7200 bleek het FT-geweld met gemak aan te kunnen

Een geslaagde en nuttige bijeenkomst was de mening van de deelnemers, die de hoop uitspraken dat zij ook in 2019 weer welkom zullen zijn op onze locatie.

 

* IPARC NL  International Police Association – Radio Club – NL: http://www.ipa-nederland.nl/ipa-radioamateurs/fotoalbum/

Meedoen is belangrijker dan winnen

Dit Olympische thema leek van toepassing op de deelname van VERON Centrum aan de PACC van 2018. Althans, als je de score bekijkt, dan zou dat de conclusie kunnen zijn, maar niets is minder waar. De wil was er wel, maar de crew werd danig gehinderd door de nodige aanloopmoeilijkheden. Ten eerste vergde het opzetten van een tweetal extra antennes veel meer tijd dan vooraf werd ingeschat. De constructie van de FB-33 beam voor de 10-15-20 mtr (met nog een verlengstuk voor de 40 mtr) ging niet van een leien dakje, toen de SWR-meter aangaf dat een van de elementen niet jofel was. Gelukkig was er nog een reserve-element aanwezig, maar ja dat kostte de nodige tijd. Voorts moest de beam op de Clarck-mast bevestigd worden en tegen het restant van een ooit trotse populier worden gesjord. Helaas, ook hier ging wat scheef toen de aluminium pijp waarop de mast rustte, het begaf tijdens het omhoog sjorren van de mast. Goede raad was duur, maar gelukkig wist een ervaren scout in ons midden, met behulp van een houten paal en vakkundig pionierswerk de zaak alsnog te klaren. Ook de 160 meter dipool ophangen tussen een drietal bomen, bleek geen sinecure. Diverse pogingen om het touwwerk over de takken te gooien waren nodig, maar uiteindelijk was de klus geklaard. Paul/PE2LZ en Karel/PA1RLM hadden zich vrijdag al bezig gehouden met het installeren van de nodige software (N1MM-logger) op een viertal PC’s en dat leek dik in orde. Leek, want toen dan eindelijk begonnen kon worden (de klok liep al tegen 14:15 CET) liepen we ook hier tegen wat problemen aan. Een PC werd niet herkend in het netwerk en hier en daar bleek HF- instraling enkele toetsenborden op hol te brengen. Lastig en hier en daar toch wat stress, maar gelukkig uiteindelijk werden de problemen goeddeels opgelost.

Al met al, geen gelukkig start dus en tijdens de evaluatie werd afgesproken een draaiboek te maken en in het vervolg met het plaatsen van de extra hardware en het installeren (en testen) van de software, zeker een week voor de aftrap te beginnen.

De lol en de onderlinge kameraadschap was er overigens niet minder om en na het overwinnen van de aanloopproblemen, werd er serieus gewerkt.

Mama mia, che casino……Francesco/PE1F, Paul/PE2LZ en Peter/PD1RP buigen zich over Clarkmast, die later vrolijk mee zou buigen…..

Frank/PD9MP knutselt de FB 33 beam in elkaar en is in zijn element zo te zien

Superscout Thom/PA9T kan alweer de boom in……

De 160 mtr dipool, Thom kijkt het nog even aan, maar weet later met een paar superworpen de draad in de bomen te krijgen…. Thom staat vanaf de PACC bekend als Papa Alfa9Takken 😉

Hmmm….goede raad is duur……maar met zoveel kennis op een rijtje

Francesco/PE1F (uiteraard op CW) op de 80 mtr en Paul/PE2LZ en Peter/PD1RP in SSB op de 20 mtr bijten het spits af

Thom geeft onderricht aan enkele scouts met hamoperator aspiraties

 

Roel/PA2RG op CW in de 15 mtr en heeft er schik in

 

Francesco/PE1F en Ab/PA5ABW in full swing op CW in resp. de 80 en de 20 mtr. Door de HF instraling werkten de toetsenborden niet naar behoren zodat beide heren ‘op het handje’ QSL moesten geven, maar….dat vonden zij niet erg….ouwe vonkenboeren vinden dat wel leuk moet u weten….

 

Karel/PA1RLM op de 40 mtr, niet van zijn stuk te brengen

Frank/PA7F zet zich schrap. Let op de stand van de mike….hij zal toch niet uit zijn nek kletsen??

 

CW-monster Frank/PA7Fast in opperste concentratie

 

Roel heeft er nog steeds schik in

Mike/PA4MIC broedt een plannetje uit zo te zien en Egon/PA3EDN strekt even de benen

 

Dit geeft een beetje een indruk hoe de nieuwe shack er uit zal komen te zien

 

Even tijd voor ontspanning, op de bank rechts de 2 scouts met hamoperator aspiraties

 

Peter/PD1RP moederziel alleen in de kleine uurtjes

 

Het (voorlopige) resultaat van PI4UTR, werkend onder de call PA0AA, luidt als volgt:

 

 • 160 mtr  -> 207 QSO’s
 •  80  mtr  -> 526 QSO’s
 •  40  mtr  -> 538 QSO’s
 •  20  mtr  -> 411 QSO’s
 •  15  mtr  ->   39 QSO’s
 •  10 mtr   ->      1 QSO

In totaal 1.722 QSO’s met een puntentotaal van 462.326. We zullen hiermee vermoedelijk geen potten breken, maar het plezier was er niet minder om.

Dinsdag 20 februari 2018, lezing op PI4UTR over low band DX-ing door PA3FYM

Noteer vast in uw agenda: Dinsdag 20 februari 2018, aanvang 20:30 uur, houdt Dr. Remco den Besten bij VERON Centrum een lezing over het in de kop vermelde onderwerp. Remco, in het dagelijks leven managing director bij SRON, Netherlands Institute for Space Research, is een ervaren zelfbouwer (en verbeteraar) van vele zaken binnen onze hobby.
Of het nu een con-transverter is, een High Power VHF, UHF of HF Amplifier of een antenne, Remco heeft de ervaring.
Daarnaast heeft Remco zijn sporen verdiend in het Contestwereldje. Zo is hij meerdere malen te gast geweest als operator bij TM0HQ (3-voudig wereldkampioen) maar ook solo staat Remco zijn mannetje. Als je de “All time Bests” voor PA bekijkt in de CQWW CW, Assisted High 160 meter, dan bezet Remco de plaatsen 1,2,3 en 4.

De Lezing: Remco gaat op een laagdrempelige wijze in op de “do’s and don’ts” van het DX’en op de lage banden 40, 80 en 160 meter.

Theorie, filmpjes en ervaring lossen elkaar af. Na deze lezing zullen er zeker amateurs zijn die ineens weten waarom hun setup niet presteert zoals verwacht, of hoe ze dingen gaan aanpassen zodat hun setup nog beter gaat presteren. Kortom een lezing die je niet mag missen.

Parkeren: wegens de verwachte drukte adviseren wij te parkeren op de Burgemeester Norbruislaan. Vandaar is het slechts enkele minuten lopen naar de club.

GESLAAGD

Afgelopen dinsdag 10 januari ging een zevental discipelen van Johan/PA3GER  op voor het examen. Zes voor het F examen en één voor het N-examen.

Het resultaat mocht er zijn: Maar liefst 5 kandidaten slaagden voor het F-examen en 1 voor het N-examen.

De geslaagden voor het F-examen zijn:

 • Dirk Prins
 • Leen ten Napel
 • Lambert Bruggeman
 • Max van Galen
 • Erik Keizer/PD5EK

Frank Wieman slaagde voor het N-examen.

 

Namens het bestuur een ieder van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat en een woord van dank aan onze onvermoeibare tutor Johan de Rijk/PA3GER , die wederom veel eer van zijn werk heeft!!

Een aansporing ook voor de overgebleven cursisten, én onze kandidaat die dit keer jammerlijk een paar puntjes te kort kwam, om er vol voor te gaan in maart aanstaande, bij het volgende examen.

 

Bestuur VERON Centrum/A08

 

 

 

PI4UTR brengt een bezoek aan DARE!!

In Woerden, onder de rook van Utrecht (de thuisstad van Veron A08 PI4UTR) is al ruim 25 jaar een technisch bedrijf gehuisvest dat enorm veel raakvlakken met het zendamateurisme heeft. Niet geheel toevallig zijn een groot aantal werknemers van dit bedrijf dan ook zendamateur. Een ervan is Jeroen/PA1JRN, en hij neemt je graag mee in de wereld van de professionele elektronica ontwikkelaars en EMC test engineers.

Op zaterdag 24 februari zal er van 10.00 uur tot ongeveer 12.00 uur voor de geïnteresseerde leden van PI4UTR een presentatie met rondleiding plaatsvinden bij DARE!!

Wat wordt er zoal verteld?

 • Introductie over DARE!! door de directeur.
 • Elektronica ontwerp, met de focus op hoogfrequent techniek en raakvlakken met het zendamateurisme

Wat wordt er zoal gedemonstreerd?

 • Diverse indrukwekkende anechonische EMC kamers, van klein tot zeer groot.
 • De door DARE!! ontwikkelde apparatuur (veldsterkte sensoren, RF power meters, coax switches, EM-veld generatoren etc.) en PC software (RadiMation) om EMC metingen zo snel en efficiënt mogelijk automatisch uit te voeren.
 • Open Area Test Site voor antenne kalibraties.
 • Kalibratie laboratoria waar apparatuur van DC tot 40 GHz wordt gekalibreerd.
 • 3D printen met behulp van een LASER printer.
 • SMD soldeer werkplaatsen.
Wil je erbij zijn? Stuur snel een email naar pa1jrn @ veron.nl want het aantal deelnemers is beperkt.

 

EMC testen op een motorfiets

 

DARE!! RadiSense veldsterkte sensor

 

High-tech elektronica ontwikkeling met de focus op hoogfrequent techniek

 

HELAAS GAAT HET GEPLANDE BEZOEK VAN ZATERDAG 24 FEBRUARI NIET DOOR VANWEGE GEBREK AAN BELANGSTELLING.

 

Verkoping op VERON Centrum groot succes

Vrijdagavond 15 december jl. vond een groot aantal OM’s en een enkele YL de weg naar PI4UTR om daar de jaarlijkse verkoping bij te wonen. Zeker een 40-tal belangstellenden telden wij, geen slechte zaak dus. De stemming zat er goed in, getuige de vele kwinkslagen die door de ruimte vlogen van het Troeplokaal van Scouting PEKA 18.

De naam van het lokaal deed vermoeden, dat de ten toon gestelde zaken onder de noemer ‘troep’ geschaard dienden te worden, maar dat was zeker niet het geval. Nou ja: zo goed als niet dan ;-).

Van een nog zeer courante ICOM portofoon, voorzien van de analoge 2 mtr en 70 cm-band én D-STAR, tot een originele Heathkit Griddipper uit het buizentijdperk en alles wat daar zo’n beetje tussen kan zitten, vonden hun weg naar een nieuwe (en gelukkige) eigenaar.

Spreekstalmeester Johan/PA3GER was weer ouderwets op dreef en wist met veel gevoel voor humor de nodige zaken aan de man te brengen. Hij werd hierbij ondersteund door Alphons/PE2KIM en penningmeester Paul/PE2LZ, die – uiteraard – de cashflow in de gaten hield.

Zo, da’s ’n ouwetje

Alweer een top-item 😉

Interessant Johan, maar wat kun je daar mee?

Wel serieus bieden mannen, dit is een collectors item

Hé, wat lees ik nou? Nooit geweten……….

Kijk, altijd al gedacht dat het zo zat…..

Ha, een D-STAR porto, heb ik altijd al willen hebben……..Kost wat, maar dan heb je ook wat…..

 

Zou ik toch nog te veel betaald hebben denk je?

Aan het einde van de avond heerste grote tevredenheid bij de trotse bezitters van nieuwe, of niet heel nieuwe, spulletjes.

Tevredenheid ook bij de penningmeester, die een welkome aanvulling op de clubkas wist te incasseren.

QSL kaarten, dinsdag 12 december as.

QSL kaarten

Dinsdag 12 december aanstaande is de eerste reguliere clubavond van de maand december op PI4UTR en dat geeft onze QSL-manager Koos/PE4KH aanleiding om uw QSL kaarten in ontvangst te nemen en de door hem ontvangen kaarten aan u te overhandigen.

Nu wij toch even uw aandacht hebben:

De jaarlijkse verkoop van surplus materiaal: Vrijdag 15 december 2017 om 20:00 uur.

In memoriam Cinus Woering/PA0CWR

Ons bereikte het trieste bericht dat OM Cinus Woering/PA0CWR, kort na zijn 65e verjaardag plotseling is overleden. Cinus laat een echtgenote, drie kinderen en een kleinkind achter, naar wie onze gedachten in de eerste plaats uitgaan.

Het afgelopen jaar kon Cinus wat meer tijd besteden aan zijn gezin en zijn kleindochter. Hij had nog zoveel plannen, maar helaas is hem niet meer tijd gegund.

Cinus was een rustig en aimabel man, voorzien van een imposante gestalte, die zeker bekend was bij de oudere garde onder ons. Hij stond bekend om zijn zeer grote kennis op het gebied van radiotechnische zaken en elektronica, maar ook andere zaken behoorden tot zijn passies. Zelf wijn maken, bierbrouwen, schieten, stoom, modelvliegen en nog veel meer. Ook de morsecode kende geen geheimen voor hem en menigeen heeft hij de fijne kneepjes van deze vaardigheid bijgebracht.

Als ras-elektronicus onderzocht hij steeds weer de laatste technologieën en de aldus verkregen kennis werd meteen weer uitgedragen aan een ieder die die van het onderwerp meer wilde weten. Hij kon er met vuur over vertellen.

De laatste jaren kwam Cinus niet zo vaak meer bij de Utrechtse afdeling, maar bij bijzondere gelegenheden, zoals Nieuwjaarsrecepties en de jaarlijkse verkopingen, liet hij nog regelmatig zijn gezicht zien. Kort geleden gaf  hij tijdens het JOTA-weekend nog zijn blijk van belangstelling en was het voor diversen onder ons een prettig weerzien met een prettig mens.

 

Het bestuur en de leden van VERON Centrum wenst de echtgenote van Cinus, diens kinderen en kleinkind heel veel sterkte toe in de komende tijd want het gemis zal groot zijn.