Doppler peiler Jeroen PA1JRN

Afdelingslid Jeroen PA1JRN heeft een doppler peiler gemaakt op basis van het schema van Wil PA8W. Wil heeft de eerste versie van deze peiler gebouwd met conventionele through hole componenten op een ge-etste enkelzijdige PCB. Jeroen heeft er een SMD versie van gemaakt op dubbelzijdige “professionele” printplaten en een fraaie behuizing. De peiler werkt voor ontvangers tussen de +/- 120 MHz en +/- 450 MHz. Hieronder volgt een kort verslag van de bouw van deze peiler.

IMG_9965

De Doppler peiler in zijn behuizing, met door Jeroen ontworpen frontplaat

Dubbelzijdige printplaat

Jeroen heeft in basis het schema gelijk gehouden aan het origineel van PA8W, maar hij heeft wel EMC filtering toegepast op de print en hij heeft de voedingsontkoppeling verbeterd door het plaatsen van geschikte ceramische en tantaal ontkoppelcondensatoren. De schematische tekeningen (download schema) (download bill of materials) zijn getekend in MultiSim en de routing van de print is gedaan met het daaraan gekoppelde pakket Ultiboard (download layout).

PCB Doppler peiler

De lay-out van de print van de Doppler peiler. Links bovenaanzicht (Copper Top) en rechts de onderzijde van de print (Copper Bottom)

IMG_0255

De PCB, waarop alle componenten met de hand zijn gesoldeerd. Zowel surface mount (weerstanden, condensatoren, IC’s) als through hole (schakelaars, connectoren, LED’s) componenten zijn gebruikt.

Antennes_a

Stuurspanningen naar de vier antennes in beeld gebracht

2015-09-02 17.36.47-1

Antennes om te peilen rondom de 70cm band

Behuizing

Om het geheel af te maken is de print ondergebracht in een aluminium behuizing van Conrad. De bovenplaat is echter speciaal gemaakt bij een Duitse firma, die is gespecialiseerd in enkelstuks en zeer kleine aantallen. Er is op de website van deze firma een tool aanwezig waarmee zelf een frontplaat kan worden getekend en vervolgens besteld.

IMG_9964

Vooraanzicht, met optionele aansluiting naar een PC, de controller connector voor de antennes, audio-ingang vanaf de ontvanger en voedingsaansluiting.

De peiler is voorzien van een aparte antenne box waarop verschillende antennes aangesloten kunnen worden. Zo kan de peiler flexibel in combinatie met verschillende antennes (Multi-band) worden ingezet.

IMG_9967

De antenne box

4 antennes voor de 70cm band op het dak van de auto van Jeroen.

Jeroen is met enige regelmaat te vinden op de clubavonden van PI4UTR op dinsdagavond. Mensen die geïnteresseerd zijn in de details van deze peiler kunnen Jeroen op de avond zelf even aanschieten.

Eerste bevindingen

De Doppler peiler is gebruikt tijdens de Ballonvossenjacht van 2015, in het team van Gijs PA2GN, Thom PA9T en Jeroen PA1JRN (toen nog PD0JRN). Het bleek dat de peiler voortreffelijk werkte, en vooral op de langere afstanden tot de ballon met een resolutie van 5 graden kon aangeven waar de ballon zich bevond. Op korte afstanden tot de ballon bleek dat de resolutie afneemt en er vaak meedere LEDS oplichten. Dit liet zich verklaren door de hoek van de ballon ten opzichte van het voertuig. Idealiter is de hoek 0 graden, en zweeft de ballon aan de horizon. Maar zodra de hoek groter wordt zien meerdere antennes de ballon met een eigenlijk te kort looptijdverschil van het signaal. Bij een hoek van 90 graden zweeft de ballon precies boven het voertuig en zullen alle antennes de ballon tegelijk meten. De peiler in zo’n extreem geval geen zinnige meting doen. Binnen de afdeling zijn in ieder geval meerdere leden enthousiast geraakt na de verhalen over de Ballonvossenjacht en over het nabouwen van de peiler.

Zelf bouwen?

Wellicht heeft Jeroen volgend jaar concurrentie door zijn eigen peiler? Dat kan! Alle informatie en productiefiles zijn in het artikel hierboven te downloaden. De peiler wordt niet door Jeroen als bouwpakket of eindproduct verkocht.