Op zaterdag 29 april organiseerde de VERON de landelijke open dagen. Afdeling Centrum deed uiteraard mee en organiseerde een soldeerproject, liet bezoekers verbindingen maken op een van de transceivers en Koos PE4KH liet mensen kennis maken met het International Space Station!

 

Om 9 uur begon de opbouwploeg aan haar taak en om 11 uur ging de open dag van start. Aanvankelijk liep het nog niet echt storm, maar gaandeweg de dag vorderde begonnen er afdelingsleden met hun gezin binnen te druppelen, en kwamen er leden van Scoutinggroep PEKA18 op onze open dag af! Al met al hebben we toch wel zo’n 40-50 mensen over de vloer gehad en was met name het enthousiasme van de scoutingleden een heel leuk compliment!

Soldeerproject

De Techniekschool in Woerden stelde kosteloos een soldeerproject beschikbaar, bestaande uit een printplaatje, USB-connector, een LDR (lichtgevoelige weerstand), een transistor met weerstand en een multi color ledje. Het ledje gaat branden als het donker wordt, en dat werkte prima! Als troef kan het printje worden gevoed uit een USB-poort van bijvoorbeeld een PC. Van Scouting Jorisgroep Oudewater werden soldeerstations geleend. Dat het solderen populair was, bleek wel uit het feit dat sommigen verloop van tijd aan hun vijfde (!) printje begonnen!

Verbindingen maken

‘Boven’ en in de shack werden verschillende stations ingericht, ieder toegespitst op een bepaalde band. Zo demonstreerde Jan PA3EGH het seinen van je naam in morsecode, liet Ab PA5ABW een ‘vakantieopstelling’ zien met een EndFed antenne, en werd op de 20-meterband gewerkt in phone door de gasten! Ook onze meethoek, met nieuwe Spectrum Analyser en Netwerk Analyser tot 3 GHz werd gedemonteerd! Reacties waren enthousiast “ik wist niet dat zenden zo leuk was!” Nou, die kunnen we dus in onze zak steken!

Demonstratie PE4KH van een schoolcontact met International Space Station

Koos PE4KH maakte de blits en demonstreerde hoe SX2ISS een verbinding maakte met een school in Griekenland. Aanvankelijk snapten de niet-zendamateurs niet helemaal wat er allemaal gebeurde, maar toen men doorkreeg dat de stem uit de portofoon van Koos van een astronaut (of was dit nou een kosmonaut?) was uit het ISS, werd er toch wel verbaasd gereageerd!