Digimode interface voor de Yaesu FT-8×7 door Koos PE4KH

Omdat ik met digimodes, en dan vooral PSK31 aan de gang wilde op mijn FT-857 heb ik met simpele middelen een digimode interface gebouwd. Deze gebruik ik nu succesvol.

Inspiratie

Ik heb dit niet allemaal zelf verzonnen, de inspiratie komt van:
El Cheapo AFSK (e.g. RTTY) USB interface (for FT-8×7)

Doel

Het doel is geluid van de radiozendontvanger goed naar een geluidskaart op de PC te krijgen, en geluid van de PC goed naar de radiozendontvanger. Omdat ik naast deze interface ook een CAT (computer assisted tuning) cable tussen PC en FT-857 heb gekocht heb ik de opties in deze kabel voor  PTT (push to talk) aansturing niet gebruikt. Het gaat mij dus alleen om de audio. Met de 1:1 audiotransformators krijg ik een galvanische scheiding tussen PC en de set. Ik probeer aardlussen te voorkomen.

Testing radio data interface

De keuze voor een aparte simpele USBaudio interface is om niet in de weg te zitten met de ‘hoofd’ audio interface, en dus ook nooit systeemgeluiden op de radio te zetten. USBaudio is goed gestandaardiseerd, onder Linux en Windows zijn daar goede drivers voor. En met een audio interface van 10 euro is het geen ramp als er wat mee mis gaat.

USB audio experiment

Ik ben begonnen met de schakeling op een breadboard op te bouwen om te testen of het idee ging werken. Toen kwam ik er achter dat de voorgestelde weerstanden in mijn situatie overbodige verzwakking opleverden. De kabel van de 8×7 heeft 2 audio signalen vanaf de radiozendontvanger: 1200bps en 9600bps. De 1200bps versie is de gefilterde versie, dus de audio die je ook uit de luidspreker hoort bij FM. De 9600bps versie is de versie direct na demodulatie. Ik heb voor de 9600bps versie gekozen. Het gevolg is dat ik bij het opnemen van audio van sommige repeaters ook het CTCSS signaal erbij heb als een lage brom.
 Testing radio data interface with USB audio interface
De audio van PC naar radiozendontvanger wordt afgenomen van het linker kanaal. Dit is de tip van de 3.5mm plug. Aarde is de buitenste ring.
De audio van radiozendontvanger naar PC wordt gezet op het microfoon kanaal. Een microfoon ingang van een PC heeft op de tip signaal in en op de ring voeding uit. Aarde is de buitenste ring.

Behuizing

Toen ik goede signalen had vanuit de 857 in de PC en goede modulatie zag op de 857 voor signalen vanuit de PC heb ik het geheel op een printje overgezet en verder afgemaakt. In het kastje heb ik trekontlastingen gemaakt met een tie-wrap om de datakabel en knopen in de audiokabel.

Radio data interface

Radio working

Voor de zekerheid heb ik nog wat ferrietklemmen om de kabel gedaan.

Materialen

  • Yaesu CT-39 A kabel
  •  2* 300 ohm audio transformator  Conrad 739708
  • Printje  Conrad 527271 stukje van gezaagd
  • Kastje Conrad 530805
  • USB-headset interface Conrad 872300
  • 3.5mm stereo stekkers Conrad 731480, ik had ze van een lokale winkel
  • audio kabel 1 ader + afscherming. Had ik nog van het slopen van een VGA kabel.