Een project hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Onderstaand doosje bevat niets meer dan een schakelaartje, waarmee de Yaesu FT-897D in TX-mode blijft staan. Handig voor bijvoorbeeld de JOTA-JOTI, als de microfoon rond gaat tussen de kinderen.

Sinds dit jaar gebruik ik (Thom/PA9T) niet meer mijn ICOM IC-746 voor het 2-meter werk, maar gebruik ik een Yeasu FT-897D voor 2-meter en 70-centimeter. De ICOM had een TX-knop op het frontpaneel. Deze gebruikte ik als de microfoon rond ging in een groepje kinderen. Zodoende viel de FM-carrier niet weg tijdens het doorgeven van de microfoon, en wist het tegenstation dat hij nog moest luisteren. Hierdoor zit je niet ‘dubbel’.

De FT-897D heeft alleen een TX-knop op de handmicrofoon. Door dit simpele kastje forceer ik de TX-mode. Ook als de kinderen de handmicrofoon loslaten, blijft er een FM-carrier staan. Helaas (of juist niet, ligt er aan hoe je het bekijkt) moet de microfoon wel worden geactiveerd door het indrukken van de handmicrofoon. Met alleen het kastje is er dus een kale carrier.

De remote-switch activeert de TX. In FM blijft er zodoende een kale draaggolf in de lucht.

Het kabeltje is een PS-2 kabeltje van een toetsenbord. Deze past in de DATA-aansluiting achterop de FT-897D.

Het kortsluiten van PTT naar GND (of de mantel van de kabel) activeert de zender. Door de schakelaar op de handmicrofoon ook in te drukken, kun je modulatie toevoegen aan je draaggolf. Let op als je in de connector van de kabel kijkt, alles in dan natuurlijk gespiegeld om de verticale as.

Uiteraard werkt dit apparaatje niet alleen bij de Yaesu FT-897D zoals hierboven beschreven, maar bij vrijwel elke Yaesu en Icom transceiver.