Hoogtepunten uit de 57e Utrechtse Radioronde van 13 april 2021

Na het horen van zien van de persconferentie vanuit Den Haag, met de teleurstellende mededeling dat we nog niet verlost zijn van de maatregelen, hoopten wij op wat gezelligheid in de wekelijkse radioronde. Helaas meldde een groot deel zich in voor de presentielijst, maar gelukkig was er evengoed genoeg te bespreken en was de sfeer weer ontspannen en luisterrijk. De bron van de gezelligheid zullen we ook deze week maar weer toewijzen aan de operators Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR. Maar zonder inmelders geen ronde… Wat waren de hoogtepunten deze week in de 57e Utrechtse radioronde, jaargang 2, aflevering 4? Hier weer een korte samenvatting! Lees meer

Hoogtepunten uit de 56e Utrechtse Radioronde. Een gereviseerde Yaesu FT-227R op de werkbank van PD3RFR

Hoogtepunten uit de 56e Utrechtse Radioronde van 6 april 2021

En dan is het alweer april, de maand doet wat ie wil. Dus wind, sneeuw, hagel en regen. Gelukkig hoeven de operators Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR ook deze week niet naar de club af te reizen om de ronde te verzorgen. Maar wat waren de hoogtepunten deze week in de 56e Utrechtse radioronde, jaargang 2, aflevering 3? Hier een korte samenvatting! Lees meer

Hoogtepunten uit de 55e Utrechtse Radioronde van 30 maart 2021

Ook deze editie van de Utrechtse Radioronde werd weer remote bediend door Gert-Jan/PD0GJK en als sidekick/logger Richard/PD3RFR. Gelukkig nog altijd gezond, maar wel beperkt door de avondklok en van slag door de zomertijd. Wat gebeurde er in de 55e ronde, jaargang 2, aflevering 2? Hier een korte samenvatting met de hoogtepunten die je kon horen tussen 20:00 en 21:50 lokale tijd. Lees meer

QSL kaarten in 2020, de statistieken van het Dutch QSL Bureau

Het Dutch QSL Bureau wilde graag wat statistieken delen over 2020.

De Nederlandse leden van VERON en VRZA hebben samen 620 kg QSL-kaarten naar het buitenland laten verzenden. Onze Belgische vrienden van de UBA hebben 689 kg ingeleverd om te laten verwerken en naar het buitenland te laten versturen. Totaal dus 1309 kg.

Vanuit het DQB is er 469 kg naar de regio’s verzonden en vanuit de regio’s 672 kg naar het DQB. Daarvan was 53 kg bestemd voor Nederland en 672 kg voor het buitenland. Verschillen komen door afronding en het verzamelen van pakketten tot een optimaal verzendgewicht.

En dan zijn we als afdeling Centrum natuurlijk benieuwd hoe ‘wij’ er tussen zaten. Die getallen heb ik er ook even bij gevraagd en gesorteerd. De afdeling Centrum/A08 heeft in 2020 15215 gram QSL kaarten van het Dutch QSL bureau ontvangen. Van alle QSL regio’s zijn we daarmee de 5e.

Amateurs in Regio 08 hebben in 2020 17925 gram QSL kaarten naar het bureau gestuurd, waarvan 2220 gram voor het binnenland en 15705 gram voor het buitenland. Gesorteerd op het totaal zijn we daarmee de 14e van alle regio’s.

In 2021 gaan we verder met de QSL service. Graag zou ik ze weer uitdelen en ontvangen, en daar komt vast weer een mogelijkheid voor. Let er bij het opsparen van uitgaande QSL kaarten op dat ze wel gesorteerd zijn op volgorde van de hoofd-prefix van een land (dus alle kaarten voor Groot-Brittannië horen onder de G) zodat ik ze snel in de uitgaande bakken kan sorteren.

Uw QSL manager, Koos PE4KH

Hoogtepunten uit de 54e Utrechtse Radioronde van 23 maart 2021

Vanwege de geldende avondklok werd deze ronde wederom via ons remote-systeem geleid door Gert-Jan/PD0GJK en als sidekick/logger Richard/PD3RFR.

Wat gebeurde er in de 54e ronde, jaargang 2, aflevering 1? Hier een korte samenvatting met de hoogtepunten.

 • Hans/PD9HK zoekt een oude, bruikbare laptop met Windows 7 voor als hij het veld in gaat met de Icom IC-705.
 • Jan/PA1JM geeft aan dat de SSTV-ronde is verplaatst naar de woensdagavond vanaf 20.30 op 145.450 MHz
 • Frank/PE2A meldt dat een gedeelte van het Grieken jagen stopt, maar de 200-serie loopt nog het hele jaar.
 • Jos/PA3ANF was blij met foto’s die hij van Koos/PE4KH had ontvangen uit de oude doos van A08. Op onderstaande foto zit Jos achter de set tijdens de ‘Techniek in vrije tijd’-beurs (1985).

 • Nico/PA3Y heeft een nieuwe DXCC in CW; US Virgin Islands. Hij wil graag de analyzer van de club even lenen om zijn 5-band endfed af te stellen.
 • Koos/PE4KH ontving nieuwe QSL-kaarten (1756 gram) vanuit het DQB. Verder heeft hij oude foto’s van A08 ingescand, zoals die met Jos. Wellicht een idee om er een artikel van te maken door iemand die weet waar de foto’s over gaan.

 • Dirk/PD3DRM is bezig geweest met de Super Slim 2 m draadantenne, superdun voor in glasvezelhengel, naar ontwerp van Wim/PA3DJS.

 • Martin/PA9MB meldt nog even de USB rondes op 70cm (432.200 MHz) op vrijdag vanaf 21:45 en op 2m (144.385 MHz) vanaf 22:30.
 • Wim/PA3DJS heeft geen SSB apparaat voor 2 meter. Op de club staat nog een Kenwood TR-751E voor de verkoop. Wim gaat mailen met de penningmeester.
 • Rob/PA1X ontving van het DQB de QSL-kaartjes voor R29 en is druk met sorteren. Qua radiowerk heeft hij nog wel met YB gewerkt, maar dat was het dan ook wel.
 • Jan/PA1Y was ook weer een keer van de partij met zijn FT-7900 en mobiele sprietje achter het raam. Antenneplaatsing is niet mogelijk, maar hij is blij wat bereik te hebben.
 • Rob/PA0AOB knutselt aan een oude MG-radio. Hij zoekt nog een betaalbare 4 meter – all mode set. Ook zoekt hij een ontvanger voor 3,5 meter.
 • Frans/PB0AKY maakte z’n eerste verbinding op 6 meter. En hij heeft een mooie motor met zijspan gekocht. Een Russische Dnepr MT-11 uit 1991.

 

 • Tim/PD1KBC heeft een Lenovo Thinkpad gescoord. Alles werkt, inclusief de track-pad, behalve het rode ‘muis’-pinnetje en de bijbehorende knopjes.
 • Reni/PA3BOE was een dagje uit geweest naar Stadpolders en vanaf daar gelopen naar Dordrecht Centrum. Geen middengolf nieuws, wel op HF gewerkt met YB op 15 meter.
 • Frank/PA7F  werkte een nieuwe DXCC op 160 meter, S01WS uit Tifariti in de Westelijke Sahara, voor hem nummer 168. Frank gaat voor een endorsement, een zegeltje dat hij op z’n ARRL DXCC-certificaat uit 1984 kan plakken.

Omstreeks 22:00 uur lokale tijd werd de ronde afgesloten en de frequentie vrijgegeven voor onderling QSO.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD9HK, PA1JM, PE2A, PA3ANF, PD1MB, PA1JRN, PA3Y, PE1ION, PA0VPN, PE4KH, PD3DRM, PA9MB, PA3DJS, PA1X, PA1Y, PB0AOB, PD2HPE, PE5EP, PB0AKY, PD1KBC, PA3BOE, PA7F, PD7TF, PD2FD

Gemelde Luisteraars:

NL13562, PE1FNL

Verslag van de 53e Utrechtse Radioronde

Verslag van de 53e Utrechtse Radioronde op 16 maart 2021

Wederom een mijlpaal deze week. Het 1-jarig bestaan van de Utrechtse Radio Ronde in coronatijd, waarvan de eerste uitzending op 17 maart 2020 was. Zoals we weten en vinden is dat niet echt feestwaardig, maar wel een moment om bij stil te staan. Uiteraard gaan we met de ronde door zolang dat nodig is. Er zijn zelfs vergaande ideeën om de ronde na coronatijd, als de bar weer open is, op een andere avond/manier voort te zetten. Hopelijk kunnen we de tweede verjaardag aan de bar vieren en zijn we allemaal weer corona-proof.

Zoals eerder aangekondigd zal dit verslag ook het laatste uitgebreide verslag zijn van onze wekelijkse activiteit. De reden is dat de schrijver, vanwege QRL en andere beslommeringen, niet meer de tijd kan vrijmaken zoals hij dat in de beginperiode van de ronde wel kon. Naast het uitschrijven van het verhaal zit er veel tijd in het zoeken van de linkjes bij bepaalde onderwerpen, de bekende oranje tekst in de verslagen. Vanaf volgende week zal een kort verslag met hoogtepunten (inclusief eventueel aangeleverde foto’s) en het log worden gepubliceerd. Alle bijdragers en lezers bedankt!

Een ander puntje, belangrijk voor de radioronde, is onze transceiver. We gebruiken voor de ronde de Icom IC-910H die in de club-shack staat. Echter hebben we gemerkt dat deze wat van de frequentie afwijkt. Op zich is dat natuurlijk met een beetje aan de ‘virtuele’ VFO-knop draaien op te lossen, maar liever zien we dat de frequentie op het display ook de werkelijk uitgezonden en ontvangen frequentie is. Het zal waarschijnlijk een actie met een trimsleutel zijn, maar dan moet je wel de juiste (meet-)middelen hebben. En niet geheel onbelangrijk kennis van zaken. Omdat we de set wekelijks gebruiken, kunnen we deze ook niet lang missen. Dus hierbij een oproep of er iemand genegen en kundig is om de transceiver vakkundig af te regelen binnen een paar dagen. Eventueel kan/mag dat op de club gebeuren. Stuur een mail of bericht naar de secretaris als je ons (de club) wilt helpen.

Icom IC-910H

Door met waar het allemaal om draait. De wekelijkse ronde, deze week dus nummertje 53. Met een enigszins vermoeide Gert-Jan/PD0GJK aan de stuurknuppel en Richard/PD3RFR met de vulpen in de aanslag was ook weer present. Voor de officiële aftrap om 20:00 uur lokale tijd was het alweer één en al gezelligheid op de huisfrequentie 145.325 MHz met bekende stemmen en ook iemand die we al lang niet gehoord hebben. Maar daarover straks meer.

Als eerste was het woord vandaag aan Wim/PA3DJS. Hij heeft geholpen en gemeten bij Dirk/PD3DRM aan de vishengelantenne zodat Dirk ook beter in de ronde kan uitkomen. Inmiddels heeft Dirk wel de zomerkampantenne naar ontwerp van Wim werkend. Nu moet er nog een antenne voor HF geknutseld worden. Wat bleek, Dirk heeft de verkeerde coax van de leverancier gekregen. RG59 in plaats van RG58. Het is wel mooie zwarte kabel, maar het werkt niet. Verder heeft hij het nodige simuleerwerk gedaan aan antennes voor het QRL. En hij heeft heel wat getokkeld via repeaters, maar ook rechtstreeks. Ook was hij daar na lange tijd Jan/PD2JDW weer eens tegengekomen, die horen we straks in de ronde. En op de call van Tim/PD1KBC had Wim ook nog de opmerking dat hij die suffix linkte aan een Belgische instelling.

De amateur die in 2020 al de gouden award binnenhaalde laat ons ook deze ronde niet in de steek. We hebben het natuurlijk over Hans/PD9HK, die tot nu toe ook al een jaar lang op dinsdagavond zijn planning heeft ingesteld en aangepast op de radioronde. De wekelijkse belevenissen van Hans zijn met recht een vast item in de show. Deze week kon hij met enige trots melden dat hij weer 60 QSO’s heeft gemaakt via FT8. Ook is Hans druk geweest om de recent aangeschafte AL-705 magnetische loopantenne wat stabieler te maken.

Het houten kruis door PD9HK gemaakt.   De afstemunit is eenvoudig op het houten kruis te bevestigen.   De AL-705 loop in vol ornaat achter het raam.

De antenne is zoals hij uit de doos komt niet in staat om zelf rechtop te blijven staan, door de ongelijke gewichtsverdeling. Het kleine afstemkastje kan niet op tegen het gewicht van de daarboven gemonteerde coax. Hans heeft een standaard gemaakt van hout, wat veel doet denken aan een kruis voor een kerstboom zonder kluit. Alleen nog een verfje en dan ziet het er gelikt uit. Als de weersverwachting wat beter is, dan gaat Hans met zijn Icom IC-705 en de loopantenne buiten in het veld testen hoe de ontvangst en zendbereik is.

Wat Hans was opgevallen is dat op QRZ.com het logboek is vernieuwd. Omdat Hans daar netjes alles logt wat hij aan QSO’s maakt, merkte hij dat direct op toen hij de huidige verbinding met PI4UTR er in zette. Hij zag ook dat er nu een tellertje is waarop je kan zien hoe vaak je verbinding hebt gemaakt met een ander amateurstation. In geval van PI4UTR is dat voor Hans al 72 keer, waarvan 53 keer in de radioronde op 2 meter en de nodige keren via 40 meter, toen daar nog de aansluitende ronde werd gehouden.

Een paar wijkjes verderop was ook Nico/PA3Y weer present. Maar voor dat gebeurde bleef Gert-Jan even hangen in de geeuw van de eeuw. Richard had de indruk dat ze iets aan zijn drankje hadden toegevoegd, maar Gert-Jan zelf vermoedde dat hij in een soort van braadworstcoma aan het geraken was. Nico kon het wel verklaren. Het is waarschijnlijk een after dinner dip. Daarbij trekt alle energie naar je maag. Dat heeft Nico zelf ook wel eens en gaat vanzelf over.

Afgelopen week is Nico druk geweest met werk. Op gebied van de hobby heeft hij al eerder laten weten voorlopig alleen met de Straight Key te gaan werken. Inmiddels heeft hij wel wat verbindingen gemaakt, maar niet hele spectaculaire. Veelal binnen Europa en eentje met de States op 20 meter. Verder is Nico op jacht naar de heiligen van Bulgarije. Dat betreft de All Bulgarian Saints Award 2021. Elke maand is er weer een nieuwe heilige, waardoor je 12 mogelijkheden hebt om een saint te werken. Dit is een jaarlijks terugkerend onderdeel van de Bulgaarse radioclub Blagovestnik, wat zoiets als de aankondiger betekent.Award van de Bulgaarse heiligen

Voor de liefhebbers van morse kon Nico nog melden dat er een regionale CW-ronde is op twee meter via 144.070 MHz. Dat heeft hij afgelopen week ontdekt. De ronde is vrijwel dagelijks rond 19:30 lokale tijd en voor zover dat mogelijk is gebeurt dat in het Nederlands. Zelf heeft hij nog niet mee kunnen doen met z’n straight key, want daar moet eerst een andere plug aan gezet worden. De HF-set van Nico heeft een 6,3 mm jack en de VHF-set een 3,5 mm variant. Uiteraard heeft hij het al met een verloopplug geprobeerd, maar dat blijft niet zitten en schiet er steeds uit. Dus dat wordt solderen.

Een andere probleem wat Nico al wel heeft kunnen oplossen is de instraling op de headset van zoonlief. Dat is een fervente gamer en als Nico begon te zenden via de nieuw opgehangen 5-bands endfed was hij duidelijk waarneembaar via die headset. Maar ook de tegenspelers van zijn zoon konden het goed waarnemen. Maar met een paar stukken ferriet om de kabels in de gamezone is dat probleem ook weer verholpen.

In Bilthoven drukte Reni/PA3BOE de spreeksleutel ook weer in. Hij begon zijn doorgang met het welkom heten van luisteramateur Ruud/NL13562. Die kennen we natuurlijk allemaal, maar die horen we niet zo veel. Doordat hij een actieve luisteramateur is hoort hij ons wel zeer regelmatig. Reni had met Ruud een verbinding gemaakt buiten de banden, gewoon via Whatsapp. Ruud woont tegenwoordig in De Bilt en zijn ontvangstantennes staan weer fier rechtop.

Afgelopen week heeft Reni zich heel druk gemaakt in zijn papierwinkel. Hij heeft alle administratie die hij beneden had liggen netjes in mappen gedaan en opgeruimd. Dus het ziet er weer netjes uit. Op gebied van verbindingen niet heel veel spannends. Hij werkte gisteren YB0IBM via 20 meter met een signaal van S9+10dB, dus dat is niet verkeerd. Dit station is bijna dagelijks te horen en is vrij sterk volgens Reni. Als we even een blik op QRZ.com werpen, begrijpen we hoe dat komt HI. Er staat daar meer ijzer in de tuin dan de bij gemiddelde Hollander.

En er was weer middengolf nieuws! Reni wist te melden dat er een nieuwe zender actief is vanuit Laren (NH). Dit betreft het station Seabreeze AM op 1395 KHz (215 meter). Reni ontving het station met QSB en kon niet goed bepalen of het inderdaad de bedoelde zender was. Enig speurwerk van uw verslaggever leverde nog wat aanvullende info op. Het station is als commerciële, regionale radio gestart in augustus 2016 zendt uit met 100 Watt en gebruikt daarvoor een PWM gemoduleerde Hercules AM-zender welke staat opgesteld in Grou (Friesland).

Hercules AM zender van Seabreeze AM in Grou   Bereik van de 2 AM-zenders. Geel is Grou en rood is Laren

In het voorjaar van 2021 wordt de tweede zender op dezelfde frequentie met een zendvermogen van 50 Watt geactiveerd in Laren (NH). De vergunning daarvoor is begin deze maand door Agentschap Telecom verleend aan het station. Dus helemaal nieuw is de zender Seabreeze AM niet, maar wel straks nieuw voor onze regio qua ontvangst via de middengolf.

Al eerder meldde Reni dat de 828 KHz door Ruud Poeze van Radio Paradijs zelf gaat wordt gebruikt. Het signaal wat nu te horen is via 1467 KHz zal binnenkort ook via de 828 KHz gaan klinken. Dus geen Radio Monique op de 828 KHz wat Reni gehoopt had. Overigens wist Richard te melden dat die zender inmiddels weer te horen is via de 918 KHz. De beschadigde antenne staat weer op het dak en de uitzendingen zijn hervat. Om alle stations nog even te noemen is Antenne Domstad op 1179 KHz nog altijd het sterkste station in de regio Utrecht. Uw razende reporter ontving het station zelfs in Breda op de autoradio. Overigens zijn de meeste LPAM stations altijd blij met een signaalrapportje in de vorm van een QSL-kaart.

Marco/PD1MB was druk geweest en dan voornamelijk met QRL. Zijn mailbox stroomde over en de baas stond te springen. En ja die laat je dan niet wachten. Dus de hobby is iets minder actief geweest. Wel heeft Marco via AliExpress een aantal nieuwe soldeerprojectjes besteld. Maar dat is nu weer afwachten tot het binnenkomt. Overigens is het misschien niet bij iedereen bekend, maar vanaf 1 januari gelden er andere regels voor bestellen uit niet Europese landen. Vanaf 1 juli 2021 ga je/loop je het risico minimaal 21% meer te betalen als je spulletjes vanuit China besteld. En dat dankzij een nieuwe wet die in Brussel is bedacht.

Ruim voor 8 uur zat Jan/PA1JM al klaar en eigenlijk een beetje op de wip. Op dinsdagavond heeft hij nog een andere ronde. Dan sturen ze met een kluppie wat SSTV-plaatjes naar elkaar. Jan wil kijken of dat op een andere dag kan, zodat hij en wellicht anderen uit die groep ook de ronde van Utrecht kunnen bijwonen. Verder heeft Jan veel respect voor de operators van de ronde, dat ze het al een jaar volhouden. Deze week had Jan niet heel veel aan de hobby gedaan.

Jan heeft geen geraniums waar hij achter kan gaan zitten, maar wel heeft hij Luxaflex waardoor hij zo nu en dan naar buiten tuurt. En dan gaan zijn gedachten spelen en komt kan hij soms de meest rare dingen verzinnen. Zo had Jan in zijn werkzame leven achter zijn bedrijf een vrijstaande mast van 18 meter hoog en die staat er nog al tijd zonder antennes er in. Vroeger hing er een Fritzel FB-53, een 5 elements beam voor 10, 15 en 20 meter. Maar ook een twee elementen yagi voor 40 meter. Daar kon hij leuk mee spelen tijdens contesten.

En nu heeft Jan bedacht dat ie wellicht vanuit huis kan werken met een setje en antenne in die mast. Bijvoorbeeld via 5 GHz straalverbinding remote een Raspberry Pi bedienen die dan weer een setje aanstuurt. Qua afstand zal dat geen probleem opleveren, want de mast staat zo’n 4 à 500 meter vanaf zijn huis. Maar Jan weet niet of het kan, wat het kostenplaatje is en of er bijvoorbeeld vertragingen in zitten. Mochten er mensen in onze kringen zijn die Jan willen helpen met het uitdenken van dit plan, dan hoort hij dat graag. Want Jan heeft genoeg kennis, maar dit is voor hem ook nieuw en er zijn misschien wel amateurs die ideeën hier over hebben wat wel en niet kan.

Van de ene Jan naar de andere.. Jan/PD2JDW hadden we al een tijdje niet gehoord. Naar eigen zeggen omdat hij druk is met andere dingen. Inmiddels heeft hij één jaar zijn N-licentie en zo even met de natte vinger heeft hij 5 keer ingemeld in de ronde. Natuurlijk is dat niet erg, want er zijn amateurs die nog nooit hebben ingemeld 😉 Maar Jan zegt wel alle verslagen te hebben gelezen die via de verschillende wegen zijn rondgestrooid. Daar heeft hij het afgelopen jaar erg van genoten en had regelmatig een glimlach op z’n gezicht als hij aan het lezen was.

Richard kreeg de complimenten van Jan voor de leuke manier van schrijven en hij vond het heel begrijpelijk dat daar na een jaar een einde aan komt. Want wie had kunnen denken dat het nu al een jaar voortduurt. Jan had het er toevallig met Wim/PA3DJS over dat het voor hem allemaal bekende stemmen zijn, maar dat hij de meesten nog nooit heeft ontmoet of gezien. Hopelijk komt het post-corona tijdperk snel en kunnen we daar eens verandering in brengen.

Piet/PD2HPE zat ook al een beetje op de wip, net als Jan/PA1JM.. Het was niet dezelfde wip, want Piet wilde graag voetbal gaan kijken. Hij heeft het even afgewacht tot ie aan de beurt en had toch wel genoten om ons allemaal even te horen. Richard wilde nog even weten of de papegaai van Piet, Baretta, nog altijd blij is met z’n nieuwe kooi. Die had ie tenslotte een paar weken geleden gekregen. Het antwoord van Baretta was overduidelijk: “Dat gaat hem niks aan..”. Zowel Piet als z’n gevederde huisgenoot schoten in de lach. We vertrouwen er op dat het wel goed zit en fijn om met een lach af te zwaaien zodat Piet eindelijk naar de voetbal in de huiskamer kon.

Baretta, de papegaai van Piet. Een luisteraar van de radioronde!

Tim/PD1KBC had heel slecht nieuws. Hij had niets te melden. Dat verhaal kennen we.. Tim had vrij weinig met de hobby gedaan en ook niet verder geknutseld aan de dipool op zolder. Wel is Pieter Post langs geweest met de door Tim besteld beugels voor de Yaesu FT-991A. Die kwamen helemaal uit Amerika en dat is niet dat plaatsje onder in Nederland.  En dus mocht Tim ook nog een extra betaling doen voor de invoerkosten.

Tim kwam niet op de naam van de beugels, dus die werden door Richard omgedoopt naar Love-handles. Daarmee kun je het apparaat goed oppakken en bescherm je ook de knoppen. Veiligheid voor alles. Overigens had Tim heel wat geld kunnen besparen als hij ze in 3D had laten printen.. Maar metaal is wel wat degelijker. Had Richard geweten dat Tim zou bestellen, dan hadden er wat meer mee mogen komen uit Amerika. En konden de kosten gedeeld worden. Maar achteraf kijk je de koe in de poepert zoals Richard dat altijd zegt. Richard was benieuwd of de nieuwe baan van Tim nog bevalt. Naar eigen zeggen bevalt het Tim wel als kantoorslaaf. Hij is nu 3 weken op weg en het is thuiswerken van 9 tot 5 voor zovelen, maar het is wel erg wennen.

Niet geheel verwonderlijk had ook Martin/PA9MB niet veel gedaan aan de hobby. Ook in de ronde van afgelopen vrijdagavond op 432.200 USB was het niet heel druk. Hopelijk is dat aankomende vrijdag wat drukker, iedereen is welkom en de ronde start om 22:00 uur. Wel had Martin nog een stationnetje in Amerika gewerkt op 40 meter SSB. Ook Martin had opgemerkt dat QRZ logbook er totaal anders uit ziet. Gelukkig hebben ook bij Martin de antennes de storm Evert overleefd. Martin zit natuurlijk op een enorme hoogte, dus hij had uit voorzorg zijn loopantenne even uit de socket getild en na de storm weer teruggezet.

Ook bij Rob/PA1X staan de antennes nog na de storm. Zoals vorige week al gemeld wil hij de coax naar zijn antennes komend voorjaar gaan vervangen. Ook heeft hij het plan om de Comet antenne die nu in de mast hangt voor 2m, 6m en 70cm te vervangen voor een versie van Comet die 23cm heeft i.p.v. de 6 meter. Zo’n antenne ligt tenslotte in z’n garage te wachten en op 6 meter heeft rob alleen maar storing. Dus waarom niet.. Ook wil Rob de reflector achter de Fritzel FB-13 monteren. Dat had hij in het verleden niet gedaan zodat hij dan niet veel hoefde te draaien met de antenne. Maar nu de condities slechter zijn is wat richtingsgevoeligheid wel fijn. Als je dan Amerika werkt hoor je ook geen Russen op de achterkant. Het wachten is op beter weer zodat hij de mast in kan klimmen.

De penningmeester van de afdeling A08, beter bekend als Paul/PE2LZ, was ook op de achtergrond aanwezig en reageerde via WhatsApp. Een mooie reden om hem even de microfoon te geven. Hij had zojuist even zijn stem uitgebracht op een uitgestorven stembureau. Op hobbygebied niet heel veel spannends, maar toch.. Hij heeft een Icom IC-765 gescoord met een microfoon en een speaker. Afgelopen weekend heeft Paul de doos open gemaakt en gekeken wat er aan filters inzit. Sowieso een mooi Inrad filtertje in en ook heeft Paul nog een roofing-filter liggen uit een IC-775. Met een beetje soldeerwerk moet die wel in die 765 te krijgen zijn. En dan is het idee om de set tijdens de contest te gaan gebruiken. Dan hoeft Paul thuis niet alles af te breken.

ICOM IC-765

Marco/PE1NWK had ons verblijd met een mailtje met wat foto’s van het SDR-project waar hij al jaren aan werkt. Maar inmiddels is het project wel op niveau dat het werkt. Er is nog veel te doen. Op het screenshot van de LinHPSDR is duidelijk te zien hoeveel QRM er bij Marco aanwezig is. Dit is het stoorniveau in de avond, overdag is het veel erger helaas. Hij is ook bezig om een tweede ontvanger print toe te voegen en te kijken of hij iets aan lokale noise cancelling kan gaan doen. Een mooi project!

SDR Project van PE1NWK SDR Project van PE1NWK De software onder Linux

Door bezoek was Frank/PA7F pas wat later in de ronde. Hij had de afgelopen week ook niet veel aan de hobby gedaan, maar wel één ding bereikt wat op het lijstje van to-do stond. En dat was Cuba werken op 160 meter. Frank is wel 10 keer zijn bed uit geweest in de nacht als hij weer een berichtje van PSK-reporter kreeg dat CO8LY in de lucht was. Maar telkens zag Frank het station niet. Dus eigenlijk had hij het al een soort van opgegeven voor deze winter.

En van de week om kwart voor zeven, 10 minuten voor zonsopgang weer een melding. Dus Frank z’n bed weer uit en wat denk je. Hij hoorde het station. Maar ja horen en werken is niet hetzelfde. Maar toch, Frank had succes, want hij maakte de verbinding en die is inmiddels ook al bevestigd op LoTW. Dus die kan ook weer van het lijstje af. De sport voor Frank is om verbindingen te maken die een beetje moeilijk zijn. Maar dan is het wel leuk als het een keer lukt na een aantal keren mislukken. Anders kun je er beter mee ophouden aldus Frank.

Weer een nieuwe DXCC voor Frank!

Richard had ook een keer Cuba gewerkt kon hij zich herinneren en die verbinding was toen nooit bevestigd. Dat was allemaal moeilijk daar destijds. Er was geen internet en papieren QSL-kaarten kosten geld. Bij het schrijven van het verslag toch nog maar even nagekeken en waarachtig waren het 2 verbindingen met dezelfde CO8LY. Eentje was op 10 meter in PSK31 in 2014 en de andere met FT8 op 20 meter in 2017. Beide zijn op 25-02-2018 zijn bevestigd via LoTW, dus waarschijnlijk is Eduardo toen op het internet aangesloten HI.

Overigens heeft Frank vroeger heel veel contesten gedaan met de set die Paul nu op de kop heeft getikt. Dat was een heerlijke set destijds bij PA6DX, zo’n 30 jaar geleden. Zodra het weer kan, zou hij graag een paar verbindingen maken met de IC-765.

Ergens in de ruis hoorden we Dirk/PD3DRM. De vraag was met wat voor spullen die werkte, maar zo’n slechte verbinding op zo’n korte afstand hadden we niet eerder meegemaakt. Waarschijnlijk zat Dirk met een portofoon in de woonkamer, maar dat was niet helemaal duidelijk. In ieder geval leek het niet op de zomerkampantenne, want die was vorige keer beter te ontvangen.

En toen was het alweer tijd om te zwaaien om iets na negen uur. Omdat het niet heel druk was in de ronde, moesten we concluderen dat dat wellicht door de voetbal op TV kwam. Volgens Wim/PA3DJS  zal het niet zijn omdat het lekker weer is en de mensen nog even een rondje om gaan. Want dan moeten er heel veel mensen een hondje hebben. Dus 99% kans dat het met de voetbal te maken heeft. Volgende week wil Wim wellicht zijn mastje van 18 cm x 100 uitschuiven om wat indruk te maken op de diverse S-meters in de regio.

Bij het zwaaien naar Hans die volgens Gert-Jan de komende week op z’n buik in het gras gaat liggen om de loopantenne uit te proberen. Hij had er zelfs een beeld bij. Volgens Hans kon hij daar maar beter van dromen.. Gert-Jan ging door die verbeelding terug in de tijd en dat wilde hij toch even delen. Het gaat over Karlsson. Dat is het hoofdpersonage van het boek Karlsson van het dak. Karlsson is een heel bijzondere jongen, want hij kan vliegen.

Midden op zijn rug zit een propeller en als hij op een knopje op zijn buik drukt, dan begint de propeller zo hard te draaien, dat Karlsson opstijgt. Dit is niet het enige wat zo bijzonder is aan Karlsson. Karlsson woont in een huis op het dak. Gewoon achter een schoorsteen, daar heeft hij zijn huis gebouwd. Niemand die het weet, want het huis is goed verstopt. Karlsson ziet eruit als een vrolijk mannetje, hij is een beetje te dik en niemand weet precies hoe oud Karlsson is. Zelf zegt hij altijd: ‘Ik ben een man in de beste jaren van mijn leven en net dik genoeg’. Een mooie herinnering aan vroeger voor Gert-Jan die dat als ukkie op de televisie bekeek. En nu zag hij Hans al voor zich in het verhaal met in plaats van een propeller een magnetic loop.

Nico/PA3Y herkende het verhaal van Karlsson en het haalde bij hem ook herinneringen boven, vooral de knopje op zijn buik die de propeller activeerde en de liefde voor snoep en zoetigheid was hem bijgebleven. Overigens is Astrid Lindgren de schrijfster van Karlsson, die heeft ook Pippi Langkous geschreven. Dat bracht Richard op een wat recentere scene uit de serie Rundfunk. Dat is niet hijzelf, want die programmamakers hebben de naam van hem geleend. 😉 In die scene waar het omgaat willen een paar leerlingen de leraar vragen om hun ouders positief bericht te geven in plaats van de werkelijkheid. De leraar noemt allerlei verzinsels die hij tegen de ouders zal gaan zeggen, tenzij de leerling ‘Pippi laat zien voor de hele klas‘.

Reni/PA3BOE wilde ook nog even een een herinnering delen.. Dat gaat over Coco en de vliegende knorrepot. Dat varkentje ging door de lucht door z’n staart rond te draaien. Waarschijnlijk dat niet iedereen dat kent, maar dat was vroeger op TV eind jaren 50, begin jaren 60. Reni was toen een jaar of 6 of 7 en vond dat een leuk programmaatje. Dat werd op woensdagmiddag om 5 uur en op zaterdag. Dan waren er kinderprogramma’s op TV. Voor de leuk kun je hier een aflevering bekijken.

Erg leuk al dat cultureel erfgoed. Volgens Gert-Jan was er afgelopen week een hele reportage op RegioNed over het cultureel erfgoed wat piratenmuziek heet. De piraten in het oosten van het land gaan er vol voor. Er komen zangers, zangeressen en bandjes langs waar je nog nooit van gehoord hebt. Richard geeft aan dat op RTV Stichtse Vecht ook die muziekstijl te horen is en wel in de Geheime Zender op zaterdagavond. Vanwege de avondklok nu vanaf 19:00 uur, maar normaal vanaf 20:00 uur tot middernacht.

Tijdens het rondje zwaaien komen we ook altijd langs de mensen die al voortijdig hebben gezwaaid na hun “inspreeksessie”, omdat ze nog wat anders moesten of wilden doen. Zo ook Piet/PD2HPE, die wilde naar de voetbal. Dus zwaaien hoeft dan niet. Maar we kwamen wel tot de conclusie dat Piet één van de oudste afdelingsleden is die nog een beetje actief is in de ether en zeker in de ronde behoort hij tot de oudste deelnemers. Gert-Jan vindt het dan altijd fijn om even gehoord te hebben dat het goed gaat.

Gelukkig hebben we ook jongeren binnen de afdeling, al zouden dat er best wat meer mogen worden. Tim/PD1KBC is behoort ook tot de jongeren en volgens Richard is hij 18. Volgens Tim zelf is hij wel flink wat ouder, maar had Richard het wel een beetje goed, want hij is jarig op 18 oktober. Dat had Richard natuurlijk kunnen weten als secretaris, maar hij is geen Inspector Gadget. Nu we het toch over nostalgie en cultureel erfgoed hadden, was dit ook zo’n tekenfilm. Overigens had deze meneer ook een propeller, maar dan in zijn hoed. In de afleveringen kwam wel veel techniek voor, dus deze past eigenlijk wat beter bij de hobby dan de voornoemde programma’s. Hier een leuke aflevering via YouTube.

Dirk/PD3DRM kwam met veel bombarie in de ether.. Hij had de verkeerde microfoon te pakken.. Dat was hem waarschijnlijk bij de vorige doorgang ook gebeurd. Wat hem ook gebeurd is, is dat hij in slaap is gevallen en daardoor een groot deel van de ronde heeft gemist. Wat betreft de zomerkampantenne, die staat in de gang te drogen, want er zou een storm komen. Nou ja, volgens Dirk heeft het wel gewaaid, maar viel het bij hem wel mee. Dus hij zendt nu via een antenne aan de gordijnrails. Nou ja, we hebben in ieder geval even kunnen zwaaien.

Op de valreep kwam Frans/PB0AKY nog binnen met een gegronde reden. Er zijn plannen om een weg af te gaan sluiten in Maarssenbroek die aansluit op de N230, de rondweg van Utrecht richting de A2. Daar was in de gemeente vanavond een digitale bijeenkomst en Frans wilde dat eerst bijwonen. Goed dat we in de ronde altijd laat open zijn, dan kan iedereen zijn altijd nog even via de ether virtueel binnenlopen. Frans heeft deze week zijn 5000e verbinding op FT8 gemaakt in 1,5 jaar tijd. De antennes hebben de storm ook overleefd en op het moment van spreken was hij actief met FT8 op 60 meter.

Na iedereen bedankt en gedag te hebben gezegd sloot Gert-Jan vakkundig de ronde weer af. Richard zette een punt onder het log en de catering bij beide heren was deze week van de Lidl. Eventuele donaties zijn altijd welkom via de rekening van VERON AFD CENTRUM met nummer NL16INGB0001507500. Iedere Euro helpt zeggen we altijd..

Graag tot volgende week, zorg dat je er bij bent, want vanaf dan is niet alles meer terug te lezen en je mist echt iets.

Blijf gezond, 73 PI4UTR.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PD9HK, PA3Y, PA3BOE, PD1MB, PA1JM, PD2JDW, PD2HPE, PD1KBC, PA9MB, PA1X, PE2LZ, PE1NWK, PA7F, PE1ION, PD3DRM, PB0AKY

Gemelde Luisteraars:

PA5ABW, NL13562, Ben PD9436

 

Verslag van de Utrechtse Radioronde op 9 maart 2021

Met de verlenging van de avondklok en overige maatregelen tot en met 30 maart is het duidelijk dat we de komende weken nog niet aan de bar in het clubgebouw zullen hangen. Ook zullen de QSL-kaarten voorlopig nog even moeten worden opgespaard. Misschien dat er vanaf april wat meer mogelijk gaat zijn. Maar gelukkig is er naast alle narigheid ook soms wat gezelligheid. En ook deze week is dat weer het geval in de Utrechtse Radioronde, editie 52 met aan het roer Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR als sidekick en logger.

Op de omslagfoto van deze week is het nieuwe voedingspunt van de 160 & 80 meter antenne bij het clubgebouw te zien. Eerder was dit aan een boom bevestigd. Omdat de boom had geklaagd bij de gemeente dat het pijn deed is nu een andere voorziening gemaakt. Karel/PA1RLM en Paul/PE2LZ zijn afgelopen zondag druk geweest met het ombouwen. De positie van de paal is overigens nauwkeurig bepaald door de mannen met GPR (Ground Penetrating Radar). Dus de boom ondervindt hier nu geen hinder meer van en kunnen wij als leden weer roeptoeteren zodra we op de club mogen komen.

Al voor achten was er gezellig gekeuvel op de Utrechtse huisfrequentie. Ondermeer Kees/PA5Z werd al gehoord en dat was wel bijzonder. Normaal is hij altijd pas later. Maar bij puur toeval was hij even aan de klus met een accu in de shack. Hij meldde wel dat hij pas na het achtuurjournaal zich weer zou inmelden. Naast Kees was ook Piet/PD2HPE al vroeg van de partij. Die meldde in de ronde dat het goed gaat met hem en dat hij zijn 1e vaccinatie inmiddels heeft gekregen. De tweede staat op het programma voor 28 maart. Daarna kan hij weer rustig aan de bar komen hangen, want nu is er niet veel meer dan een kop koffie. Ook maakt Piet graag een babbeltje op DMR of op het kanaal Gorinchem (145.350 MHz). Maar luisteren vindt Piet ook altijd leuk, dus zwaait hij alvast en gaan wij door met de volgende inmelder.

Wim/PA3DJS had vandaag heel goed kunnen acteren in The Walking Dead. Aan een ieder om in te vullen aan welke kant hij zou staan. Maar na een paar uur lekker in bed te hebben gelegen gaat het een stuk beter. Wim heeft zijn 2 meter antenne de nodige Viagra en stikstofrijke mest gegeven. De installatie wat bijgewerkt en de kabels nagekeken. Ook de SWR even nagekeken, want vorige week was dat belabberd. Maar nu is dat weer netjes. Hij had ook nog wat met HF-propagatie gedaan, maar dat was meer beroepsmatig, dus dat telt niet mee voor de hobby. Verder heeft Wim nog nagedacht over een 70cm array op een simpelere manier te voeden, maar dat wordt nog een keer vervolgd.

Nico/PA3Y was ook weer van de partij. Hij heeft na 2 tot 2,5 jaar zijn QRZ-pagina maar eens geupdate. Ook is het nu op een mobiel of tablet wat beter lezen door gebruik te maken van een andere indeling. De pagina’s op QRZ.com ondersteunend dat niet standaard, dus dat vergt wat eigen initiatief. Maar met wat nieuwe plaatjes erbij ziet het er nu weer keurig uit. Verder is Nico lid geworden van de SKCC, de Straight Key Century Club en heeft hij lidnummer 24057 toegewezen gekregen.

Nico geeft te kennen dat hij voorlopig alleen op CW met een de zogenaamde ‘straight key’ verbindingen wil gaan maken. Hij wil wat meer feeling krijgen met de code, om beter te worden in het seinen en opnemen. Nog niet zozeer de snelheid, dat komt vanzelf. Gisteravond was Nico nog gehoord in de States op 40 meter met 16dB. Niet verkeerd met de endfed. Dat is leuk dat je dat kan zien op PSK-reporter, net zoals dat je daar bijvoorbeeld FT8 ziet. De antenne moet voor 80 meter nog wat beter afgesteld worden, maar met een beetje mooi weer dit weekend gaat dat zeker lukken.

Martin/PA9MB bevestigt nog even dat hij net als vele anderen niet veel aan de hobby heeft gedaan, maar stiekem toch wel aardig bezig is met van alles. Op HF had hij hier en daar wat verbindingen gemaakt. Op 20 meter was het goed open afgelopen weekend, dus de Amerikanen en Canadezen lagen voor het oprapen. Ook op 2 meter en 70cm heeft hij nog leuke verbindingen gemaakt met wat Duitse stations, waaronder DF0MU, de Contest Gruppe Schöppinger Berg e.V., zo’n 30km zuidwest van Munster (ca. 150 km). En natuurlijk heeft hij zijn ronde gedraaid. Iedere week op vrijdagavond van 22.00 tot 22.30 uur via 432.200 USB.

In Bilthoven is de boel weer een beetje opgeruimd. De buurtjes van Reni/PA3BOE waren afgelopen zondag op bezoek geweest en de kinderen hadden de boel overhoop gehaald. Reni heeft ze laten zien wat het radio-amateurisme een beetje inhoudt. Er was een SSB contest op 20 meter, maar dat is niet het geschiktste om te laten horen. Dus Reni had even contact gezocht met Rob/PA1X en daarmee heeft hij even een korte verbinding gehad via 80 meter en later op de repeater PI2NOS. Ook heeft Reni wat dingen op TV laten zien.

Opmerkelijke HF-nieuwtjes waren een verbinding op 80 meter met Curaçao. En ook twee verbindingen met Indonesië op de 20 meter vanmiddag rond 14:30 UTC. Hij kreeg zelfs een rapport van S9+20dB, terwijl hij maar werkte met een FD-4 antenne. Voor de liefhebbers zijn het YB0AR, die heel erg actief is en YB0TOP, beiden vanuit Jakarta. Reni bestempelde het als redelijk bijzonder dat hij er met alle puinhoop op 20 meter toch doorheen kwam met zo’n goed signaal. Naast deze activiteiten is Reni nog naar vliegveld Soesterberg geweest waar hij vanaf een hoog punt ook wat verbindingen heeft gemaakt en heeft hij gekeken naar de zweefvliegtuigen die opgetrokken werden.

Meestal horen we van Reni ook het middengolf nieuws, maar deze week vulde Richard die rubriek maar even in. Die had een bericht van Bart Steenman gekregen dat de zender Radio Monique voorlopig niet te ontvangen is via 918 KHz. De geschiedenis heeft zich herhaald. Radio Monique heeft ten gevolge van stormschade te maken met ernstige antenneproblemen op de middengolf. Door de defect geraakte antenne moest de mast gestreken worden en het zendend deel vervangen moet worden. De Monique-luisteraars zijn tijdelijk aangewezen op internet en op DAB+ in Noord Holland. Uiteraard hopen ze zo snel mogelijk weer de 918KHz te vullen.

Richten wij onze antennes op Woerden, dan horen wij Thom/PA9T. Zoals gebruikelijk was er ook nu weer iets te doen omtrent zijn roepletters. Gert-Jan noemde hem keurig PA-9-Theelepels, maar in Woerden werd dat iets anders ontvangen.. Waarschijnlijk wat QRM, waardoor Thom iets in de trant van tepels verstond HI. Gelukkig was Thom genegen om zijn verhaal te vertellen. Zoals bekend was Thom aan het knutselen met een FBK-antenne. Zoals gebruikelijk bereken je eerst de lengte aan de hand van de frequentie waarvoor je een antenne wilt gebruiken. En dan blijkt dat niet precies te kloppen, dus ga je knippen en knip je er zoveel af dat de antenne te kort wordt.

Dus weer opnieuw begonnen en die was langer dan de vorige en de frequentie waar die resoneerde werd ook hoger. En daar snapte Thom niets van. En daar heeft hij een nieuw natuurkundig verschijnsel ontdekt, maar het is nog niet helemaal opgelost. Vermoedelijk stopt de antenne niet op het punt waar Thom verwacht dat ie stopt, dus dat de coaxkabel wellicht ook een gedeelte mee doet. Misschien dat Wim/PA3DJS hier een verklaring voor heeft.

Omdat de bier-o-meter printjes bijna aankomen vanuit China had Thom tegen XYL Sanne geroepen dat hij een nieuwe scope nodig had. Het is een 200 MHz digitale Super Fosfor oscilloscoop geworden. Daar zit natuurlijk geen fosfor meer in, maar dat zegt iets over de techniek die gebruik wordt om de tijd en kleur op het watervaldisplay te krijgen. Lijkt een beetje op de nieuwe Yaesu transceiver, maar deze scope is dan beter.

In Maarssenbroek heeft de 12,5 meter stok ook weer uitgeschoven gestaan. Maar ook heeft Hans/PD9HK zijn HF-P1 weer schoongemaakt met een staalsponsje en dat verschil merkt je wel. Uiteraard heeft hij veel op FT8 gewerkt en nog een mooie award gewonnen, waarvan hieronder het bewijs. FT8 werkt weer nadat Hans zijn hele PC opnieuw heeft geïnstalleerd. Ook heeft Hans er een nieuw landje erbij, Turkije in het Europese deel. In totaal heeft Hans al 820 QSO’s gemaakt in een jaar tijd, dus hij is lekker op dreef.

Kees/PA5Z was ook weer terug van het journaal en die dacht dat er geen ronde was. Hans was ook erg zwak qua signaal en samen met de QRM die Kees heeft was er geen radioverkeer hoorbaar. Dus Kees tetterde even lekker ongegeneerd over Hans heen, waarvoor hij uiteraard direct zijn nederige excuses aanbood toen hij begreep wat er gebeurd was. Kees is lekker bezig met de Grieken en heeft alweer het nodige behang voor in de shack gescoord. De Grieken vieren dat de Turken 200 jaar geleden uit hun land verjaagd zijn, maar Kees zag alweer de reacties van een Turk op het DX-cluster die het daar niet mee eens was. Dus het blijft gezellig daar.

 

Marco/PE1NWK kwam nog even terug op het verhaal van Thom met de te korte, dan wel te lange antenne. Na een heel epistel kwam Marco toch tot de conclusie dat het wellicht beter uit te leggen is door Wim/PA3JDS. Marco heeft ook geen FT8 nieuws, want daar doet hij niets mee. Wel wat SDR-nieuws vanaf zijn projectentafel. Er zijn door Marco weer wat probleempjes opgelost en het zelfbouwproject begint nu echt bruikbaar te worden. Op dit moment alleen nog ontvangst op 2 meter, lekker gevoelig en met een mooi spectrumbeeld en een bandbreedte van 700 KHz. Hij heeft nog wel wat spurious signalen. Tijdens de ronde had hij weer een oorzaak gevonden van zo’n spurious signaal, dat was een switching power-supply. Dus dat is weer geëlimineerd nu.

Wel met FT8 bezig is Frans/PB0AKY. Hij had deze week zijn eerste verbinding gemaakt met Vietnam via 30 meter. Het gelukkige tegen-station was Eddy/XV1X die bij Frans de endfed binnen mocht rollen. Ook heeft hij zoals vorige week aangekondigd het mantelstroomfilter opgehangen bij de antenne met de Icom AH-4 langdraadtuner. Dat werkt nu prima. En de bij Ali bestelde NanoVNA heeft hij binnengekregen. Wat ie daar allemaal mee kan en moet weet ie nog niet. Hij is er nog niet aan toe gekomen om er mee te spelen, maar het staat op de planning.

Onze jarige job Jan/PA1JM werd vrolijk toegezongen door Richard. Hij was de dag voor de ronde jarig, maar een felicitatie is altijd op z’n plaats. Jan kon het wel waarderen en bedankte met een kleur op z’n wangen voor de berichtjes naar aanleiding van de voortschrijdende ouderdom. Verder kon hij melden dat het met zijn gezondheid weer in orde was en op het gebied van radiohobby was hij niet heel actief geweest. Maar dat zeggen ze allemaal HI. Jan had een nieuw plugje aan de microfoon gezet vanwege een storing en ook met FT4 en FT8 is hij behoorlijk in de weer.

Dat komt omdat Jan al sinds jaar en dag locatorvakken spaart. En de FT-modes zijn daar ideaal voor en het is leuk om te doen. Maar aan de andere kant vindt hij wel dat die modes de doodsteek zijn voor de radiohobby. Je hoort nergens meer PSK, Hell of telex. Om nog even op Frans terug te komen, die Vietnamees kun je gewoon in het Nederlands aanspreken. Dat is Eddy Visser en die legt zich voornamelijk toe om verbindingen te maken met Europa op de lage banden.

Op FT8 klikt Jan niet zomaar wat aan, hij kijkt echt wel wat er gebeurt en waar hij iets mee kan. Zo klikte hij op z’n verjaardag om kwart voor 12 ’s avonds lokale tijd nog even RFR aan op 4 meter 😉 Maar ook de Grieken waar Kees over sprak heeft ie er al 3 van de 4 te pakken. Ook leuk is het om op Polen te jagen. In het FT8SP Award programma moet je alle 16 provincies van Polen werken en dat is nog een flinke opgave, dus daar is hij nog wel even zoet mee. Richard jaagt ook op de Polen en zit inmiddels op 11 van de 16 provincies.

In Nieuwkoop zat Tom/PD7TF weer op zijn spreekgestoelte. Hij was bezig geweest met de vertical V-antenne, maar dat is nog niet klaar, want er kwam wat anders tussendoor. Ook gaat hij komende week even bij Jan/PA1JM langs. Daar ligt een klein laptopje klaar voor Tom waarmee hij FT8 kan gaan proberen. Verder luistert Tom rustig mee en hij kan de meeste stations goed ontvangen.

Voor het eerst in de Utrechtse Ronde horen we Wim/PA3EJE. Dat is bij toeval het 3e oud-lid van Woerden op rij deze avond. Hij zat eigenlijk op Jan te wachten, want ze zouden samen wat op SSTV gaan doen. Ook heeft Jan bij Wim al FT8 geïnstalleerd, maar daar moet hij nog mee gaan spelen. Hij komt nog wel een paar keer meer langs, in de ronde, maar ook op de club als dat mogelijk is, want Woerden is niet meer mogelijk.

In Bilthoven gebeurt meer dan je denkt en daarom schakelen we over naar Frank/PA7F. Helaas moest door omstandigheden de reis naar Ameland worden geannuleerd. Maar wel is Frank actief geweest. Zo heeft Frank een rotor geplaatst onder de Moxon voor 4 en 6 meter, een kleine antenne met een grote openingshoek. Om de rotor te bedienen moet hij wel even naar zolder, maar met een contest legt hij wel een draad over de trap naar beneden. Dus wat Frank betreft kan het sporadische E-seizoen beginnen.

Ook is het bouwpakketje van de QCX-mini aangekomen.. En mini is volgens Frank echt mini. Hij hoopt niet dat het zijn capaciteiten te boven gaat. Omdat het wat handiger is had Frank besloten om de beschrijving uit te printen. Maar bij gebrek aan een printer thuis heeft hij buiten de deur moeten shoppen. Voor 150 bladzijden rekent de Multicopy in Zeist gewoon €113. En in De Bilt zit iemand die het voor maar €22 doet. Dus die heeft de opdracht gekregen. Zo houdt Frank nog wat centjes over voor de hobby.

Op 160 meter heeft Frank nog in CW in de nachtelijke uren met Curaçao gewerkt. Dat was met PJ2/N1ZZ, die maakt gebruik van het grote station van PJ2T. En op 60 meter met FT8 gewerkt met 6W1TA uit Senegal. Beiden zijn nieuwe DXCC voor Frank op de gewerkte banden. En verder nog wat Amerikanen op 160 meter. En net zoals al vaker is gebeurd kan Frank zijn verhaal afronden voor de timer-out timer.

     

Van Bilthoven gaan we richting het noorden en steken we de A27 over, want daar zit Anne/PB1A. Die vertelt ons eerst de signaalwaardes van PI4UTR op al zijn antennes en setjes. De enige die een afwijkend beeld geeft is de Icom op de binnenantenne door de reflecties. Zelfs op de porto is het meter hoek. Nu zit Anne naar eigen zeggen ook gunstig voor Utrecht. Daarbij hebben wij in Utrecht natuurlijk een hoge mast met een degelijke antenne. Dus dat bij elkaar verklaart een boel.

Volgens Anne gaat er een wereld open voor de N-amateurs als de herijking wordt doorgevoerd. Op 40 meter hoor je dan zoveel tussen 7.100 en 7.200 KHz, daar kan geen FT8 tegen op. Met FT8 kan Anne niet uit de voeten. Hij vindt er zogezegd geen bal aan. Eén keer heeft hij een Amerikaan gewerkt in die mode en hij pakt z’n microfoon en werkt ze achter elkaar. Dus dat is niet aan hem besteed. Dus hij heeft het niet nodig. In het ergste geval kan hij ook nog in CW werken, want hij heeft CW included. Dat moest hij destijds halen bij zijn machtiging.

Marco/PD1MB heeft weinig op FT8 gedaan de laatste week, want hij heeft een nieuw speeltje gekocht en was daar druk mee. Een echte Yaesu FT3D portofoon. Dat is een dualbander voor 2m en 70cm, maar ook C4FM, het zogenaamde Yaesu System Fusion. Een mooie porto met een kleurendisplay en GPS etc. Dat sluit mooi aan bij de Yaesu FT-991A die hij al eerder had gekocht. De operators hebben beiden een porto voor C4FM, maar die hebben de goedkoopste D (-amateur) variant, de FT-70D. Onderstaand de mooie aanwinst van Marco.

   

Waar ook flink gespeeld is is bij Jos/PA3ANF. Die heeft zijn WARC-antenne inmiddels opgehangen en hij is al druk op de 12, 17 en 30 meter aan het rommelen. Wel heeft hij gemerkt dat er op 12 meter vrijwel niets te beleven is. Dat is een vrij stille band. In tegenstelling tot 17 meter dat het lekkerste loopt. Daar heeft Jos inmiddels als de plas overgestoken en de nodige Amerikanen gewerkt. Dus hij is er blij mee en de WARC antenne WERKt.. Jos hoopt op deze banden weer de nodige nieuwe landen te kunnen werken.

Op de zolder van Tim/PD1KBC hangt inmiddels een draad die moet fungeren als dipool. Na de nodige spinnenwebben en puin aan de kant te hebben geschoven is dat sinds gisteren eindelijk gereed. Maar Tim heeft goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de antenne hangt en de SWR is 1:1.3. Dus dat is netjes. Het slechte nieuws is dat hij niets ontvangst.. Een dikke S9 storing, dat dan weer wel. Vanmiddag was het iets minder, een S8. Toen heeft hij een verbinding gemaakt met een station in Bulgarije. Dus als je hard genoeg bent, kom je binnen. Misschien is dat met digitale modes anders, maar dat moet Tim nog uitproberen. Naast dit spektakel is Tim er ook met de auto op uit geweest en een antennetje op het dak. Daarmee werkte hij KA1KA uit Boston.

In Nieuwegein had Rob/PA1X ook wat Amerikanen en Canadezen gewerkt. Er was een contest, dus ja dan pik je er een paar mee, ondanks de matige condities. Afgelopen week kreeg hij ook zijn 205e land bevestigd. Dat was Sri Lanka. Omdat er veel coaxkabels van Rob al meer dan 20 jaar liggen en hangen, heeft hij het plan om in het voor jaar eens wat te vernieuwen. Er liggen zelfs kabels onder de grond ingegraven tussen de shack en de mast, dus die hebben wel wat te lijden. Dus hij heeft in de garage wat geïnventariseerd wat hij nog aan coax heeft liggen. En dan moet het nog een keer uitgevoerd gaan worden.

In het zwaairondje moest Wim/PA3DJS nog even kwijt dat hij met bewondering heeft zitten luisteren over al die ouwe transceivers die in de ronde worden genoemd. Zoals de FT4 en de FT8 en ook nog de FT3. Hijzelf heeft alleen maar een FT-7 en die heeft niet al die modes. Die zendt en ontvangt alleen maar op SSB, CW en AM. Dat is zo’n oud ding uit de jaren 80 die kan dat allemaal niet. En als Tim hulp nodig met het ontdekken van de S9 QRM, dan heeft hij een spoken-zoekopstelling klaar liggen. Frank/PA7F had tot besluit nog een gouden tip. Zet je antenne vast of haal ze omlaag, want er komt een flinke storm aan.

Onder dankzegging werd deze ronde weer afgesloten en op naar volgende week. Dan zijn we een jaar lang actief op de dinsdagavond via 145.325 MHz in deze Corona-tijd. Vier het ‘feestje’ met ons mee en meld je dan (ook) weer in! Voor nu blijf gezond! 73 PI4UTR

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA5Z, PD2HPE, PA3DJS, PA3Y, PA9MB, PA3BOE, PA9T, PD9HK, PE1NWK, PB0AKY, PA1JM, PD7TF, PA3EJE, PA7F, PB1A, PE2A, PD1MB, PA3ANF, PD1KBC, PA1X

Gemelde Luisteraars:

PA5ABW, PD3DRM

Verslag van de Utrechtse Radioronde op 2 maart 2021

Een nieuwe week, een nieuwe ronde.. Editie 51 inmiddels.. Nog 2 keer de radioronde houden hierna en we hebben een jaar rond. Dat is dubbel rond.  Voor degenen die het gemist hebben, afgelopen donderdag was de huishoudelijke vergadering. Daarin is Gert-Jan/PD0GJK benoemd als voorzitter en Nico/PA3Y als algemeen bestuurslid. Eén en ander betekent dat de ronde wordt geleid door het dagelijks bestuur, de voorzitter en de secretaris.

In gedachten nog na smikkelend en terugdenkend aan de slagroomtaarten van vorige week, zaten de heren GJK en RFR ook deze week weer in hun eigenste hobbyruimte, de privé-shack. En dus remote, wat in het begin van de ronde wat bijgeluiden en echo teweegbracht tijdens de doorgangen, maar uiteindelijk was dat opgelost. Waarschijnlijk ergens een vinkje zetten ofzo. Verder deed Echolink ook weer zijn eigen zin doordraven en lukte het niemand om in te loggen. Dus Ab/PA5ABW bleef maar op luisteren deze keer.

De omslagfoto van deze week komt van Michel/PA7ML, die zich inmeldde via de Whatsapp aan het einde van de ronde.  Na een lange drukke dag besloot hij niet de PTT in te drukken, maar lekker te luisteren op zijn ICOM ID-E880. Zoals jullie zien staat ook bij hem in Breukelen de 145.325 MHz als Utrecht geprogrammeerd  in de radio. Wel zo handig die voorkeuzekanalen. Beetje jammer is de waarde van de signaalmeter op het hulk-groene display.. Zo hard zijn we ook weer niet, zeker een lichte meter HI.

Wie ook weer eens na een aantal weken signaal op de meter zette was Jan/PA1JM. Het was goed om hem weer even een keer gehoord te hebben. Naast wat lichamelijke klachten gaat het verder prima met hem. Hij had op de site van Richard ontdekt dat je daar naar luchtvaart kan luisteren, maar ook scheepvaart op het Amsterdam Rijnkanaal en dat had Jan niet eerder ontdekt. Ook de communicatie is te volgen.  Aan de meeluisterend QSL-manager Koos had Jan nog het verzoek om de volgende keer als er kaarten worden uitgedeeld ook de kaarten van John/PD0LLM het pakketje van Jan te doen. Dat verzoek had John gedaan bij Jan en voor Jan maakt het niet uit of hij er nu 30 of 50 meeneemt.

Een inmiddels redelijk vaste klant aan de band is Wim/PA3DJS. Hij is nog met ferriet bezig geweest. Hij haalt nu een Q-Factor van 284 bij een ferrietspoel., maar het moet nog iets beter kunnen. Litze wat geschikt is voor hoogdeel RF heeft Wim niet, dat is zulke dunne draad, gewoonweg niet te krijgen. Deze week zit Wim met een andere antenne. De SWR is beroerd, maar Wim heeft er extra veel RG58 tussen gestopt, dan wordt de SWR altijd 1 op 1. Hoe slecht je antenne ook is.

Verder heeft Wim niet veel gedaan, nou ja, gewerkt.. Wat simulatie dingen.  Alhoewel, er gaat bij Wim een lampje branden. Zaterdag was hij wat ontvangst antennes op 80 meter aan het uitproberen en hij schrok zich de pestpokken. Hij werd overladen door allemaal Fransen. Eén of andere contest waarbij geen Nederlander te horen was. Dus de test gaat hij nog een andere keer uitvoeren.

De operators hebben ook heel weinig gedaan op radiogebied.. Nou ja, Gert-Jan had niet veel gedaan wegens andere plichtplegingen. Richard had nog wel wat op FT8 gedaan met de Filippijnen als nieuw gewerkt land en verder wat Japan, Thailand en vooral veel Grieken.  Ook heeft Richard afgelopen zondag samen met Ab/PA5ABW (onze luistervink deze week) de shack heringericht met de gedoneerde meubeltjes. En ze hebben meteen ook maar even een voorjaarsschoonmaak gehouden door overal een doekje overheen te halen en de bezem alle hoeken van de ruimte te laten zien. Na vele uren zwoegen is er wel een mooi resultaat bereikt. Alles staat op z’n plaats en het ziet er weer opgeruimd uit. Even een drieluik als korte impressie.

Door naar Hilversum waar Anne/PB1A zich de afgelopen dagen druk heeft gemaakt over de beveiliging van zijn server en z’n client. In Windows 10 schijnt een beveilig tegen Ransomware te zitten. Dat kun je aanzetten, maar Anne moet nog uitzoeken hoe dat verder zit. Verder nog een Office365 accountje aangemaakt en hij is aan het spelen met een beheerstooltje dat 30 dagen gratis is en daarna moet je 15 duizend euro betalen. Volgens Anne in geen 15 duizend jaar, daar heeft hij geen zin in en dat heeft hij ook niet.

Ook kreeg Wim/DJS nog even een keurig rapportje van Anne. Hij was net zo hard als PI4UTR. Maar volgens Anne kan Wim beter wel wat aan de SWR doen, want dat scheelt S-puntjes en je bakkie wordt wat sneller warm aan de achterkant nu. Dat is natuurlijk wel een goede tip die Wim vast zal aannemen. Overigens gaf Anne nog aan dat hij zich maar niet had aangemeld voor de huishoudelijk vergadering, want hij maakt liever eerst kennis met iedereen.

Reni/PA3BOE heeft afgelopen woensdag lekker gewandeld in de Ooijpolder bij Nijmegen. De natuur in met een temperatuur van 19 graden en daarna de stad nog even in. Vandaag had hij nog even lekker in het zonnetje gelegen in de Soester Duinen, want het weer schijnt weer minder te worden. Op HF waren de condities vanmiddag uitzonderlijk goed. Er waren 4 verschillende YB-stations te horen met een maximale sterkte van een S9. Heel verschil met vorige week, want toen was het bagger.

Verder heeft hij ook druk gepoetst en gesopt in zijn shack. Niet vanwege het voorjaar, maar omdat aanstaande zondag zijn buren even op bezoek komen. Die willen dolgraag de spullenboel van Reni bewonderen. De antenne van Reni hangt voor de helft bij hen in de tuin en ze willen nu wel eens zien hoe dat gebruikt wordt. Dus er wordt een demonstratie voorbereid en ook wil Reni nog iets voor de 3 kinderen van de buren bedenken.

Wellicht iets met morse. Richard opperde het idee om de kinderen een goed vol glas limonade te geven, dan hebben ze wat te morsen. Maar ook leuk is om je naam te spellen in het spelalfabet. Maar wil je dus een QSO maken in de demo van Reni, schakel dan even in op 80 meter rond een uur of half 12 zondagochtend. Er zal niet veel activiteit op de band zijn, dus je hebt zijn harde signaal zo gevonden.

Frank/PE2A was vorige week alleen voor het log, deze week doet hij even zijn zegje. Allereerst dus de verlate felicitatie voor de 50e ronde. Hij benadrukt wel dat feliciteren een beetje vreemd is in deze, maar hij wil de operators wel bedanken voor het leiden van de afgelopen 50 ronden en de nog komende. Verder werd Frank blij verrast door de postbode die zijn vervangende Arduino kwam bezorgen. In eerste instantie was het idee om daar een motorsturing mee te maken, maar nu is het plan om een timerschakeling voor de fotografie te maken. Dat is ook handig voor het werk en levert dan ook sneller resultaat.

Daar mag wel wat uitleg over komen van Gert-Jan. Geen punt voor Frank. Eén van de laatste klanten die Frank heeft, vraagt regelmatig om lampen te fotograferen. Staande lampen, hanglampen, wandlampen, etc.  En dan heb je aan de ene kant de flitser en andere andere kant een gloei- of ledlamp. De timer zou bijvoorbeeld een lamp langer of korter moeten laten branden afhankelijk van hoeveel flitslicht je hebt. Dus dat moet in balans gebracht worden en het idee is om dat met een timer te doen. Verder nog wat Grieken gejaagd, soms zijn ze toe horen en soms niet. En niet in relatie tot de radiohobby, maar ook belangrijk, Frank heeft wat schilderwerk verricht aan zijn huis tijdens de warmere dagen en morgen gaat hij daar weer mee verder.

Vanwege het uitwisselingsbeleid tussen de VERON afdelingen A29 en A08 is ook Rob/PA1X weer van de partij. Hij had weinig aan de hobby gedaan, want hij zit in de late en nachtdienstencyclus. Gelukkig hoeft hij nog maar 1 late dienst en dan is dat weer even geweest. Dan komen de normale tijden weer terug en dan heeft hij weer wat meer zin in de hobby. Wel heeft hij wat geëxperimenteerd met de NanoVNA die hij had aangeschaft, maar daar is hij nog niet mee uitgespeeld.

En hij heeft met een kennis in Culemborg getest met wat goedkope Chinese setjes. Zelfde soort antennes en vermogen, maar waar ze elkaar op 2 meter kunnen waarnemen en horen, werkt het op 70cm voor geen meter. Op zich logisch, want 70cm is geen meter. Bijzonder verhaal dus. Ook wordt er alvast even gemeld dat morgen, op woensdag de ronde van Nieuwegein op 145.425 MHz is en in het kader van het uitwisselingen beleid zal Richard daar waarschijnlijk wel aanschuiven. De presentatie aldaar is deze week in handen van Rob zelf.

Wie wel druk is geweest is Hans/PD9HK. Daar werkt sinds afgelopen donderdag FT8 niet meer. Alles lijkt te werken op de 705, behalve USB-DATA. Dus Hans heeft alles gereset en WSJT-X er op nieuw opgezet. De enige optie die Hans nog denkt te hebben is het opnieuw installeren van Windows. Dat is vrij rigoureus vind Gert-Jan. Als het een update is, dan is het misschien terug te rollen. Maar het houdt Hans wel bezig nu, want hij wil graag weer FT8 gebruiken. Dat is toch wel een verslaving geworden. Misschien een idee om de 7100 er een keer aan te hangen. Als dat wel werkt zit het in een instelling in de 705. Hans heeft inmiddels ook in een Facebook-groep in zijn beste Engels de vraag gesteld. Hopelijk krijg hij het gefixed.

Nog net voor het tandenpoetsen van de QRPieters meldt Koos-PE4KH nog even dat hij zaterdagochtend veel te vroeg uit bed was gevallen. Een goede reden om eens te kijken of er dan iets meer te beleven is op de radio dan normaal. En dat was zo, want Koos werkte Anguilla als nieuw land. Verder nog wat Griekse special events links en rechts en ook is 2 meter weer open geweest, dus ook daar heeft Koos de nodige nieuwe calls gewerkt.

En zaterdag viel net als bij vele anderen, de Electron weer op de mat. Bij het openslaan zag Koos een mooi projectje met een NTP klokje voor amateurradio van Cor Struyk/PA0GTB. En omdat Koos veel met NTP en de exacte correcte tijd bezig is, is hij direct ingelogd op Ali Express en nu is het een maandje wachten op de onderdelen. Het gaat hier om een NTP Time Server gestuurde klok, welke op een 3,2 inch TFT kleurenschermpje zowel de lokale tijd als de UTP tijd laat zien. Een echte HAM Clock dus en deze wordt elke 30 minuten gesynchroniseerd via WiFi middels een ESP32 module. In principe kan het gewoon draaien op een 5V-adapter die je ook voor je telefoon gebruikt.

Piet/PD2HPE vind het gebabbel allemaal wel gezellig dus die luistert gezellig mee. Aangezien hij onder de oudste actieve radioamateurs van Utrecht behoort is het goed om even zijn stem gehoord te hebben. En dan hadden we afgelopen week een dakhaas gespot in Maarssenbroek. Het bleek Nico/PA3Y te zijn, het kersverse bestuurslid. Die is er in geslaagd om zijn 23 meter lange 5-bands Endfed weg te spannen. Via twee mastjes met tegelvoeten op zijn dakkapel om wat meters winst te hebben en vervolgens met een voetbal aan een touw over een hoge boom aan het einde van de tuin kunnen gooien. Het laatste deel na de verlengspoel van een een meter of 3 hangt een beetje schuin naar beneden.

 

Even getest op 80 en 160 meter en op zich zag het er op de meter goed uit. Dus binnenkort gaat Nico nog wat meer testen. Donderdag en vrijdag heeft hij vrij, dus wellicht dat hij dan wat kan doen. Verder is Nico nog lid geworden van de NTC, de Netherlands Telegraphy Club. Een initiatief van afdelingslid Joop/PG4I en nog een andere amateur waarvan Nico even de naam is ontschoten. Mensen die CW een warm hart toe dragen kunnen lid worden. Je moet daarvoor wel een QSO met 2 leden gemaakt hebben. Naast de bestaande Facebook-pagina komt er in de toekomst ook een website. Maar het logo is er alvast.

Waarschijnlijk voor de laatste keer voorlopig in de ronde is Frank/PD9JFP. Hij gaat thuis verbouwen en daardoor moeten zijn antennes voorlopig even wijken en daarmee ook de radiohobby gedeeltelijk. Frank kan natuurlijk nog altijd mobiel werken, maar daar zit hij meestal als wij geen ronde houden. Wel gaat hij proberen mee te luisteren, maar hij is vaak pas laat klaar. Het nadeel van een eigen bedrijf. Ook wil Frank even kwijt dat hij niet alle stations nu meekrijgt, maar na de verbouwing worden ook de antennes meteen verbeterd. Dus dat zal een hoop gaan schelen.

Onze USB-rondeleider Martin/PA9MB was ook weer van de partij. Hij heeft Ronald/PD2FD even geassisteerd met het plaatsen van een 10-elements kruisyagi voor 2 meter. Daarnaast wat verbindingen gemaakt op HF, maar bijzonder was wel de opening op 2 meter van gisteren. Toen heeft Martin het hele land doorgewerkt van Groningen tot Limburg en weer terug. Alle kanten op Zeeland en dat gewoon met de verticale antennes. En vrijdag weer een ronde op 432.200 MHz USB om 22.00 uur.

Vanuit het altijd bruisende Woerden (behalve in coronatijd) sprak tot ons Thom/PA9T.  Het viel hem op dat iedereen maar zegt dat ze niet veel met de hobby hebben gedaan, maar dat er daarna een verhaal volgt wat ze allemaal gedaan hebben. En dan denk je bij jezelf, dat is toch niet niks allemaal. Maar dat is wel grappig dat men zelf vindt dat het niet veel voorstelt, terwijl het voor een ander best actief overkomt. Thom had zelf ook niet veel aan de hobby gedaan HI, maar wel wat antennes geknutseld. Hij heeft geknutseld aan een zogenaamde dualband coaxkabel antenne naar ontwerp van PA0FBK. Hij had al jaren een slappe Arnold in zijn scoutingtas voor 2 meter, maar nu wilde hij toch iets voor 2 en 70 maken.

Ook in China zijn ze druk voor Thom, de printjes voor de Bier-O-Meter worden op dit moment voorzien van de onderdelen en komen volgende week naar Nederland. Het was ook Thom niet ontgaan dat er mooie condities waren op twee meter. Verder had Thom niet zoveel met de hobby gedaan. Als hoogtepunt voor hij zijn uitzending besloot meldde Thom nog even dat het thema van de JOTA-JOTI voor dit jaar bekend is.  Dat is geworden “Color the Globe, Color your Life”.  Thom kijkt er al naar uit en er zijn veel mogelijkheden met kleuren en scouting. De uitvoering is pas in oktober van dit jaar, wellicht dat we dan weer een beetje meer samen kunnen komen.

Gelmer/PE1ION is vooral druk geweest met het ombouwen van zijn zakelijke auto. Alles moest uit de oude uitgebouwd worden en alle gaten moesten gedicht worden. Hij heeft de allernieuwste Cadillac, maar dan de verkorte versie als tijdelijk voertuig. Leuk detail is dat hij over 3 maanden weer een nieuwe auto krijgt, kan de boel weer omgebouwd worden. En hij heeft z’n DMR-doosje ingeruild voor een analoog quad-band doosje. Analoog ligt Gelmer wat meer dan het digitale en als hij het wil heeft hij altijd nog een digitale portofoon.

Uit de mooie omgeving van Nieuwkoop met de plassen, waar Tom/PD7TF al ruim 41 jaar vertoeft, ontvingen wij het bericht dat er ook daar een Endfed is opgehangen. Daar is hij mee aan het stoeien, want de die van hem is een beetje te kort. Op 80 meter werkt het niet en op 40 een beetje. Nu hangt de endfed van het dak op 8 meter hoogte naar het schuurtje. nu wil Tom komende week eens kijken of hij de antenne in een soort V kan hangen, dus vanaf het schuurtje weer terug naar het dak. Dan benut hij in ieder geval de hele lengte en hij hoopt op betere resultaten. Dus Tom gaat weer knallen en knutselen.

Onder de operators was vervolgens een hele discussie over antennes en de wetten van Johan/PA3GER. Een schande dat Richard die niet direct kon oplepelen, dus Gert-Jan heeft even uitgespeld zodat het in het verslag kan worden opgenomen. Des te langer des de zendt ie, des te langer des de ontvangt ie. Aldus de eerste en tweede wet van Johan. De derde wet is overigens de Wet van Oom, en die is van tante afblijven.

Als je het over de duivel hebt, trap je hem op z’n staart. Zo ook bij Frans/PB0AKY. Hij heeft de Icom AH-4 antennetuner opgehangen en een draadje gespannen naar de mast toe. Maar hij heeft een beetje instraling, dus daar moet nog even een mantelstroom filter tussen. Op 17 meter FT8 had Frans ontdekt dat hij was gehoord door DP0GVN op Antarctica. Frans was in de veronderstelling dat dat daar al opgedoekt was.

Antennepark van Frans/PB0AKY

Richard wist te melden dat het station er nog is en dat om de zoveel tijd een andere band afluistert. Zelf was hij ook gespot op 20 meter door het station. Een QSO maken zal niet lukken, want het is alleen een ontvangststation op de Zuidpool. Dat valt ook te lezen op hun QRZ-pagina. overigens staat daar wel dat het mogelijk is dat je ze in de lucht tegen komt. Dan schijnt er een zendontvanger actief te zijn en kun je ze met goed geluk werken. Wellicht is dat wat Frans heeft meegemaakt.

Tim/PD1KBC is gestart met een nieuwe baan en dat resulteert nu in thuiswerken en een mooie dagbesteding. Hij hoopt nog wel een keer deze week langs te kunnen bij zijn nieuwe werkgever om even wat gezichten te zien en kennis te kunnen maken. Zoals eerder gemeld heeft Tim het plan om op zolder een draadantenne te spannen. Echter voor hij dat kan doen had hij een andere uitdaging. Dus hij is nu de zolder aan het opruimen en schoonmaken. Het is een oud pand in de buurt van het Wilhelminapark wat voorheen als studentenhuis heeft gediend. Nu wonen er geen studenten meer, maar de zolder is nog wel origineel en de spullen die daar liggen, liggen daar ook al zo’n 20 tot 30 jaar. Zo vond Tim al een paar krukken die hij zelf dateert als uit de jaren 50.

Om op mantelstroomfilters terug te komen, die heeft Tim ook. Maar die van hem krikt de SWR nogal op. Richard gaf hem de tip om het filter tussen de set en een dummyload aan te sluiten, de SWR mag niet oplopen. Het is 1 op 1, dus je mag geen verschil zien. Misschien zit er een wikkeling niet helemaal lekker, of zijn er draadjes verwisseld. Tim had nog geen tijd gehad om eerder te onderzoeken, maar gaat er mee aan de slag en bedankte voor de tip van de dummyload.

In het zwaairondje meldde Reni/PA3BOE nog even dat hij door de stad Utrecht had gelopen met een portable ontvanger. En je weet niet wat je hoort zegt hij. Driekwart van wat je ontvangt is zwaar gestoord. Je kunt beter niet als zendamateur in de binnenstad van Utrecht je hobby moeten uitoefenen. Zoveel fluittonen en ratels is niet normaal. Schakelende voedingen, PLC’s, laders, je kan het zo gek niet bedenken. Overigens stoort niet alles, want Reni heeft een auto-laadpaal getest en die was schoon. Ook heeft hij fietsaccu-laders getest, de ene stoort wel en de andere niet.

Als bijna afsluiter van de 51e ronde kwam Ronald/PD2FD binnenrollen. Die was later omdat hij op zijn nieuwe kruisyagi op 144.300 MHz en omstreken verbindingen aan het maken was. Zo heeft hij contact gehad met een station in Duitsland en in Engeland. Dus Ronald is wel in z’n nopjes met  zijn nieuwe antenne. Eigenlijk niet helemaal nieuw, maar wel gerestaureerd met wat nieuwe elementen etc. Uiteindelijk hadden ze met 4 man op het dak een corona-feestje. Leuk is dat Ronald via de yagi contact legde met Karel/ON2KP/PD2BNH uit Baarle-Nassau/Hertog, de Nederlands-Belgische enclave. Daar had Ronald 8 jaar geleden de kruisyagi van overgenomen, dus dat was wel heel toevallig.

Na het zwaaien en voor het afsluiten kwamen Marco/PE1NWK en Marco/PD1MB nog even melden dat ze geluisterd hebben. Dus die hebben we ook weer even kort gehoord. Iedereen weer bedankt voor de deelname en gezelligheid. We zijn er volgende week weer op de vertrouwde frequentie en dezelfde tijd. Blijf gezond, 73 PI4UTR.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA1JM, PA3DJS, PB1A, PA5ABW, PA3BOE, PE2A, PA1X, PD9HK, PE4KH, PA3Y, PD9JFP, PD2HPE, PA9MB, PE1ION, PD7TF, PA9T, PB0AKY, PD1KBC, PD2FD, PE1NWK, PD1MB

Gemelde Luisteraars:

PA5ABW, PA7ML

OM Paul van der Steeg (PE1HLZ) Silent Key

De schakel is verbroken, de lege plaats een feit.
Verdriet, vermengd met dankbaarheid, want …. jij hoorde er zo bij.

 

Ons bereikte het bericht dat op 10 februari 2021 ons afdelingslid Paul van der Steeg (PE1HLZ) op 72-jarige leeftijd is overleden.

Na een lange periode van ziek zijn, waarbij hij steeds opgewekt en levenslustig is gebleven, is toch nog onverwachts een einde aan zijn leven gekomen.

De laatste wil van Paul was om zijn lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Door zeer strenge Corona-maatregelen kan hier niet aan voldaan worden.

Daar dit niet de bedoeling was, is besloten om een crematie in stilte te laten plaats vinden. Deze heeft plaatsgevonden op woensdag 17 februari 2021 om 09.00 uur.

Wij wensen zijn vrouw Joke veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Leden en het bestuur van de VERON afd. Centrum (A08).

 

Wijziging in afdelingsbestuur A08/Centrum

Op 25 februari jl. werd de jaarlijkse huishoudelijke vergadering gehouden binnen de afdeling A08/Centrum. Op de agenda stond zoals gebruikelijk de verkiezing van bestuursleden. Enkele hiervan moesten aftreden waaronder voorzitter Michael Cornet/PA4MIC. Hij heeft aangegeven niet herkiesbaar te zijn en zou graag de voorzittershamer overdragen aan een opvolger.

Michael had al eerder aangegeven dat de functie van voorzitter steeds moeilijker viel te combineren met werk en privé. Michael nam in februari 2013 de voorzittershamer over van Bert van Oort/PE2KY. In zijn zittingstermijn van 8 jaar als voorzitter heeft Michael de afdeling naar behoren geleid. Het grootste ‘project’ dat heeft plaatsgevonden in die periode is de verhuizing vanaf Fort de Gagel.

In verband met het aangekondigde definitieve aftreden van de voorzitter is er gezocht naar een goede opvolger. Meerdere personen zijn benaderd, maar achteraf hoefde er eigenlijk niet ver gezocht te worden. Gert-Jan Kuppens/PD0GJK stelde zichzelf beschikbaar als kandidaat voor de functie voorzitter. Op 25 februari 2021 is hij dan ook door de vergadering als nieuwe voorzitter benoemd.

Iedereen binnen A08 kent Gert-Jan al een tijdje. Hij is erg betrokken bij de afdeling en sinds februari 2017 algemeen bestuurslid. Ook was hij het afgelopen jaar niet weg te denken als operator van de Utrechtse Radio Ronde. Verder knutselt hij graag binnen de IT en haalt nog wel eens een paar nachtjes door voor een contest met het clubstation. Maar ook is hij al jaren betrokken bij de binnen de afdeling verzorgde cursussen voor het radio-examen. Niet als docent, maar als barvrijwilliger en soms als cursist. Of was het andersom? Omdat Gert-Jan ook in zijn werkzame leven de nodige bestuurlijke kwaliteiten heeft is dit een uitermate geschikte rol voor hem.

Doordat Michael afscheid nam van het bestuur ontstond er een vacature. Deze is opengesteld voor de leden van de afdeling A08. Trots kunnen wij melden dat ook deze vacature is ingevuld en wel door Nico van Kooten/PA3Y. Ook hij is voor de meesten geen onbekende, maar hij stelt zich hieronder even kort aan jullie voor.

We bedanken Michael voor zijn jarenlange inzet. Daarnaast wensen we Gert-Jan en Nico veel succes en wijsheid toe in hun nieuwe functies.  De overige zittende bestuursleden zijn niet gewijzigd, maar waar nodig uiteraard wel herkozen. Een overzicht van de bestuursleden en ondersteunende functies binnen afdeling A08 staat op onze website.


Voorstelrondje Nico PA3Y

Even voorstellen, mijn naam is Nico en de call is PA3Y. Ik ben 49 lentes jong en woonachtig in Maarssenbroek met mijn vrouw en twee zoons van 13 en 15 jaar oud. De kost verdien ik als functioneel beheerder bij AS Watson, bekend als het moederbedrijf van Kruidvat, Trekpleister, ICI Paris XL en Pour Vous. In het dagelijks leven werk ik met een team aan de systemen achter Kruidvat.nl/be en Trekpleister.nl. Niet alleen storingen oplossen maar ook het voorkomen ervan is hierbij belangrijk.

De interesse voor radiotechniek heb ik van een neef meegekregen. Ik had vroeger als “jochie” een oude buizenradio met zo’n katten oog. Daar kon je toen nog de politie radio mee ontvangen. Die neef heeft toen geholpen om een buitenantenne aan het dakkapel te monteren waarmee de ontvangst natuurlijk veel beter werd. Rond mijn 14e heb ik toen een echt “bakkie” gekocht met voeding en antenne. Een President Andrew J (80 kanalen, 5 watt) en een Avanti Astroplane. (5/8e golf) Dat was een hele leuke tijd, heel veel “tokkelen” maar op gegeven moment ben ik ermee gestopt toen de rage voorbij was.

Op mijn 18e ben ik weer professioneel met radiotechniek in aanraking gekomen door Defensie. Ik kwam in dienst als Radio Interceptor (HF) bij de Verbindingsinlichtingendienst en heb daar ruim 10 jaar gewerkt bij 898 verbindingsbataljon/radiocompagnie.  http://www.898vbdbat.nl

Ik heb daar naast morse code ook veel geleerd over digitale overdrachtsmiddelen zoals o.a. telex en pactor, maar uiteraard ook over telefonie, peilen van stations en dergelijke.
Later, in 1997 ben ik kort na de oorlog ook een half jaar in Bosnië werkzaam geweest bij de EOV compagnie. Ook daar een prachtige tijd gehad daar en veel geleerd over activiteiten op de korte afstand.

In 2000 ben ik met dat werk gestopt en heb daarna niets meer met radiotechniek gedaan. Maar.. in 2015 ging het weer kriebelen en begon ik weer met luisteren. Ik heb toen op aanraden van een kennis een RTL-SDR stick aangeschaft en er ging een wereld voor me open. Een heuse breedband ontvanger voor nog geen 7 euro.. Niet veel later kocht ik weer een bakkie en maakte mijn eerst DX verbinding met de UK. Toen ging het radiovirus helemaal los en ik wilde meer dus ging ik op voor N amateur. En in maart 2016 ging ik de ether in met de call PD2NIC en werd ik direct lid van onze club. De eerste keer kennismaken tijdens de clubavond zal ik nooit vergeten, ook omdat we toen nog vanuit het fort opereerden.

Qua radio activiteiten vind ik veel verschillende dingen leuk en leer graag van anderen. Ik speel af en toe met digi modes, maar CW en het experimenteren met antennes zijn voor mij persoonlijk de leukste uitdagingen binnen onze hobby. Een collega zendamateur verder helpen vind ik ook prachtig en geeft veel voldoening. En sinds september 2019 mag ik met de call PA3Y de ether in.