Wijzigingen in de VERON A08 Bar!

In samenspraak met de barcommissie van PeKa18 heeft het bestuur van de afdeling A08 besloten om de bar gescheiden van elkaar te gaan beheren.

Om tot een daadwerkelijke scheiding te komen zijn er al diverse stappen gezet, zoals het plaatsen van een afgesloten koelkast onder de bar. Maar ook hebben we een nieuwe barkaart geïntroduceerd. De oude barkaarten van PeKa18 zijn na 31 december 2018 niet meer te gebruiken. Mocht u deze nog in het bezit hebben, dan heeft u nog enkele weken om deze op te maken.Vanuit het bestuur is een nieuwe barkaart ontworpen en deze is inmiddels te koop. Deze PI4UTR barkaart kost € 10,00. Op 4 december zijn deze in gebruik genomen en is verkrijgbaar bij de bar. Vooralsnog hebben de barkaarten een originele handtekening van onze voorzitter Michael Cornet /PA4MIC als echtheidskenmerk meegekregen.

Wat gaat er verder veranderen? We gaan over op blikjes fris, net zoals enkele jaren geleden op het Fort. De prijs voor een blikje fris is € 1,00. Bier zal zoals vertrouwd uit een flesje te drinken zijn en kost ook nog steeds € 1,00. Koffie en thee blijven € 0,50 per beker. Afrekenen kan vanaf 1 januari 2019 alleen nog met de nieuwe PI4UTR barkaart of contant.

In de nabije toekomst is het ook de bedoeling dat we ook weer (vlam-)tosti’s en bijvoorbeeld broodjes bapao in het assortiment gaan opnemen. De prijzen hiervan worden tegen die tijd bekend gemaakt.

Belangrijk is dus dat u in december op de clubavonden en de verkoping langs komt om de oude kaart op te maken!

We hopen jullie met deze wijzigingen beter van dienst te kunnen zijn!

73, het bestuur van VERON A08.

Jaarlijkse verkoping A08 Centrum op 21 december!

Vrijdag 21 december 2018 is het weer zover: De jaarlijkse verkoopavond van VERON A08, beter bekend als VERON Centrum. Noteert u het alvast in uw agenda of schrijf het op het behang in uw shack!

Evenals voorgaande jaren, is er inmiddels het nodige overtollige materiaal aangeleverd door leden, oud-leden en buitenstaanders. Daar zitten beslist leuke items tussen, die het bezoek aan ons meer dan waard maken.

Heeft u zelf nog wat surplus apparatuur, bent u kleiner gaan wonen en moet u sowieso wat opruimen? Aarzel niet, neem uw spullen onder de arm en kom langs. Het moet dan wel gaan om nog (redelijk) courante zaken, wij willen liever niet fungeren als een soort van tussenstation voor de gemeentelijke stortplaats. 😉

De verkoping gaat om 20:00 uur van start onder de bezielende leiding van onze verkoopleider Johan de Rijk/PA3GER.

Heeft u wat aan te bieden, komt u dan s.v.p. minimaal een half uurtje vroeger.

Parkeren: De parkeerruimte op het terrein rondom het scoutinggebouw van PEKA 18 is beperkt , dus kom op tijd. Mocht er geen plaats meer zijn, parkeer dan op de ruime parkeerplaats op de Burgemeester Norbruislaan.

Tot dan

Bestuur VERON A08

QSL kaarten in november 2018

Ook uw QSL manager heeft soms QRL gerelateerde afspraken die
verhinderen dat hij op de clubavond komt. Koos PE4KH kan 6 november niet.

Maar niet getreurd, in plaats daarvan neemt hij de bakken qsl kaarten op
dinsdag 13 november mee.

In verband met de CW-cursus, waar ook uw QSL-manager aan deel neemt, is hij pas vanaf 21:00 uur voor u beschikbaar.
Uiteraard bent u vanaf 20:00 uur al welkom, de koffie is dan bruin, dus wat let u??

Ook uw uitgaande kaarten zijn dan welkom. Denkt u wel aan de
sorteer-instructies? Zie https://a08.veron.nl/qsl-service/

JOTA 2018 op PI4UTR

Zoals elk jaar, wordt in het derde weekend van de maand oktober, wereldwijd, door scoutingorganisaties de Jamboree On The Air (JOTA) én de Jamboree On The Internet (JOTI) gehouden. Ook nu weer was de Scoutinggroep PEKA 18, waar wij als VERON A08 onderdak hebben gevonden, van de partij. Evenals vorig jaar werd ons verzocht om de nodige ondersteuning te verlenen, welk verzoek uiteraard weer werd ingewilligd.

De special call PE18KA (/J) werd aangevraagd en verkregen, zij het met enige vertraging. Vrijdagmiddag werd door Ab/PA5ABW het nodige opbouwwerk verricht. De ICOM 7400 voor HF en 2 meterwerk en de Kenwood TR-851E voor de 70 cm werden omlaag gesjouwd vanuit de shack naar het ‘Troeplokaal’ op de BGG, de nodige coaxen werden doorgetrokken, het online logboek van de Nederlandse Scoutingorganisatie werd geactiveerd. Ook van PEKA18 waren al vroeg in de middag mensen aanwezig en over en weer werden wat handjes uitgestoken om elkaar te helpen.

Paul/PE2LZ had zijn Kenwood TS-790 meegenomen als vervanger van de Kenwood TR-851E en werd een geïmproviseerde antenne voor de 70 cm opgericht.

Om precies 22:00 opende Maarten Ouwehand/PG1N op 145.325 MHz de JOTA vanaf onze locatie. Maarten had beleefd gevraagd of hij dat bij ons mocht doen, want de scoutinggroep waartoe hij behoort, deed niet mee aan de JOTA. Uiteraard hebben we daar mee ingestemd.

 

QRV voor de aftrap

22:00 LT dus go ahead Papa Golf one November

Geïmproviseerde vertical voor de 70 cm (met een zgn. mensenladder)

 

Zaterdagochtend, na het ontwaken van de scouts die in een eigen bouwsel verbleven op het terrein, ging het programma weer van start. Zaterdagmiddag mochten Paul/PE2LZ, Jan/PA1JM, Richard/PD3RFR en Ab/PA5ABW deelnemen aan de opening van de welpen, scouts en explorers.

Opening van de opkomst op zaterdagmiddag

Akela wij doen ons best

Jan Mahler/PA1JM geeft onderricht in het maken van een QSO

Explorers, met op de achtergrond wat welpen, druk QRL op de 2 meter

 

Terwijl het ene deel van de groep achter de zenders zat, werd door het andere deel flink gesoldeerd. De aftrap met solderen was voor de explorers, gevolgd door de welpen en de scouts. Het bouwpakketje van dit jaar was de Space Cruiser. Een redelijk eenvoudig ontwerp van een raketje, maar zelfs daarmee kan vanalles fout gaan. Het was de bedoeling dat de LEDjes zouden gaan knipperen.. Richard/PD3RFR, Paul/PE2LZ en Francesco/PA1F hebben heel wat geholpen en aanwijzingen gegeven, maar zijn achteraf toch nog druk geweest met herstelwerk. Omgedraaide LED’s en transistoren, maar ook veel sluitingen door overmatig gebruik van tin. Solderen is dus best lastig.. Francesco had zelfs de multimeter erbij gepakt om sommige printen te kunnen herstellen.

 

 

Jong geleerd, oud gedaan (kan ook andersom zijn)

 

Na de soldeeracties ging het zenden nog even door en onderwijl waren de koks aan het werk om een maaltijd voor de aanwezigen te bereiden. Dat werd stamppot boerenkool met worst. Omdat verschillende OM’s andere verplichtingen hadden waren vanuit de VERON de heren Paul/PE2LZ en Richard/PD3RFR de gelukkigen die mee mochten eten.. Na een scouting-yell werd aangevallen en genoten van de maaltijd met mosterd en piccalilly.

Paul/PE2LZ en Richard/PD3RFR genieten zichtbaar

Als toetje kwam er nog een bak gemengde vla.

De avond viel, het haardvuur brandde en inmiddels gearriveerde Gert Jan/PD0GJK heeft de hele nacht samen met Paul/PE2LZ nog mee gedaan met het JOTA nachtspel op 2 meter en 70cm.

Kortom een gezellige JOTA 2018, met 96 QSO’s, zowel in de 70 cm. de 2 mtr en op de HF-banden, waar met een Iers JOTA station SSB-contact werd gemaakt. Zelfs enkele CW-verbindingen konden aan het log toegevoegd worden. Met dank aan de heren OM’s vernoemd in dit bericht. Zonder hen was dit evenement niet geweest wat het nu geworden is.

 

 

 

 

Het klusteam van PI4UTR is weer druk geweest!

Na het knappe timmer- en schilderwerk van Kees PA5Z en Frank PE2A is in het weekend van 22 en 23 september weer een aantal actieve leden drukdoende geweest om diverse werkzaamheden in en om het clubhuis uit te voeren.

Het ‘opslaghoekje’ dichtgetimmerd en gewit door Kees PA5Z en Frank PE2A.

Ondanks het slechte weer werden de problemen met de antenne’s aangepakt. De rotor in de mast draaide niet meer. De oorzaak bleek een missend boutje, daardoor was de mast zelfs 3x rondgedraaid voor hij niet meer te bedienen was.. Gelukkig geen schade aan de kabels. Ook de 80-meter dipool werkte niet meer naar behoren. Na het laten zakken van de draden kwam men tot de conclusie dat de balun SK was. Deze is vervangen door een Fritzel 1:1 balun. Ook is de coax vervangen en de 80 meter kan nu weer optimaal gebruikt worden.

Klimgeit Kees PA5Z had de eer om de mast in te klimmen

Balun 80 meter SK

De nieuwe Fritzel 1:1 balun


Paul PE2LZ trekt de kabel voor de 80 meter dipool naar binnen.. en Karel PA1RLM zet er vakkundig een plugje aan..

Naast verschillende andere klusjes is ook de meethoek verder ingericht en aangesloten.. De spullenboel is weer QRV tot 3,2 GHz!

Wijnand PD5WL heeft het licht gezien!

Meten is weten!

We kunnen als club trots zijn op de inzet van de klusamateurs die weer een eervolle vermelding hebben gekregen in dit bericht!

Natter dan nat, maar wel veel pret gehad.. Thom PA9T, Karel PA1RLM en Wijnand PD5WL.

Natuurlijk is een ieder welkom om op de reguliere clubavond een spreekwoordelijke blik in de ruimte te werpen.. en de baromzet te verhogen 😉

‘Shack-adelic!’

Met dank aan Thom PA9T voor het maken en aanleveren van de foto’s!

Verslag Ballonvossenjacht 2018

9 september 2018. Het staat al sinds vorig jaar geblokkeerd in mijn agenda. Dit is de dag dat de 40e ballonvossenjacht plaats zal vinden. Voor mij de 4e keer dat ik actief jaag op de ballon. Maar dit jaar gaan we voor het podium. De apparatuur is hetzelfde, de strategie wordt nieuw.

Het team bestaat uit Wouter (zonder call), Marcel PA3AUV en ikzelf (Jeroen PA1JRN). Wouter is mijn ex-collega van R&S, de vaste coureur en navigator, en zéér gedreven om te winnen. Ook Marcel is een ex-collega, maar dan van DARE. Marcel is dit jaar nieuw in dit team, en bleek met zijn Fokzbox en HB9CV een uitstekende aanwinst te zijn.

De radio-dag begon rond 11.00 uur, waar ik een kort QSO maakte met PI4RCG voor de statistieken en de QSL kaart. Om 12 uur arriveerden Wouter en Marcel op mijn thuis QTH in Utrecht, waar we onder het genot van een lunch de strategie bespraken en de doppler set op de auto van Wouter plakten. We bekeken online de windrichtingen op diverse hoogtes en hadden de livestream van PI4RCG op groot beeld paraat.

Vanuit huis inmelden bij PI4RCG

We volgen de organisatie op groot scherm

De doppler-antennes

Om 13 uur werd de ballon losgelaten. We bekeken aandachtig de ATV-beelden, maar werden er nauwelijks wijzer van. We herkenden geen water, snelweg of stad. Er zat niets anders op dan de auto in te stappen. We reden naar een rustig landweggetje waar we op ons gemak met behulp van een portofoon de dopplerpeiler kalibreerden. Ondertussen deed Marcel een handmatige peiling met de Fokzbox. We kwamen allen tot dezelfde conclusie, de ballon zweefde ten noordoosten van Utrecht. Afstand onbekend.

Onderweg! v.l.n.r: Jeroen, Marcel, Wouter

De gebruikte doppler peiler …

… en de gebruikte Fokzbox

Met een gangetje van 100km/h reden we via de A12 en A30 de A1 op richting Apeldoorn. Eenmaal op de A1 leek het een makkelijk middagje te worden. De dopplerpeiler was zeker van zijn zaak, en de ballon leek keurig de richting van de A1 te volgen. Nergens hadden we twijfels bij een afslag of splitsing. Regelmatig zagen we zendamateurs langs de snelweg staan, antennes in de lucht wijzend. Dit gaf ons extra vertrouwen, we gingen goed.

We beluisterden af en toe de transponder

Exact elke 15 minuten kwam er een update binnen van de organisatoren, met positie en hoogte van de ballon. Wat ons betreft mocht deze informatie best wat minder zijn, want ze trokken continue dezelfde conclusie als dat wij deden. Jammer, want zo konden we moeilijk een voorsprong opbouwen op de rest van de deelnemers.

Op een gegeven ogenblik verloor de dopplerpeiler zijn nauwkeurigheid. Dit overkwam ons voorgaande jaren ook, zodra we onder de ballon reden. Exact op dit moment reden we voorbij de volgauto van de organisatie. We besloten bij het einde van de A1, bij de grensovergang met Duitsland even te stoppen voor een handmatige meting met de Fokzbox. Al snel kwamen we de volgwagen weer tegen en werden we (net als vorig jaar) geïnterviewd door Mischa PA1OKZ en Otto PD2ODR.

De volgauto van de organisatie

Marcel in actie op 2 meter …

… en Wouter op 23 centimeter

De parkeerplaats stroomde vol met zendamateurs, dus we besloten onze weg te vervolgen. We hadden een inschatting gemaakt van de snelheid en richting van de ballon, en reden een kilometer of 20 Duitsland in, zoekend naar een strategische plaats om de ballon op te wachten. Omdat bekend was gemaakt dat hij inmiddels ruim 30km hoog was, kon hij ieder moment knappen.

Duitsland

Wachten tot hij voor onze neus neerkomt?

Op de ATV beelden was inmiddels te zien dat de ballon geknapt was, en onze peilapparatuur gaf aan dat de ballon ons gepasseerd was, iets verder Duitsland in. Eenmaal neergestort hoorden we de zender nog steeds. Dit is een unieke situatie, meestal zijn we hem kwijt en moeten we een eind rijden in de richting van de laatste peiling, in de hoop dat we hem weer horen. We konden dus blijven peilen op signaal, terwijl de ballon de aarde al had bereikt. Dit kon maar één ding betekenen, namelijk dat we zeer dichtbij zijn.

We kozen ervoor om niet de snelweg te pakken richting de eerstvolgende afrit (7km) maar binnendoor te zigzaggen naar de vos. Dit was wel even spannend, want de weg liep redelijk ongunstig. Zo ongunstig zelfs, dat we het signaal korte tijd even kwijt raakten. Maar volgens Google Maps zou dit goed moeten komen, en dat was ook zo. De dopplerpeiler was nu helemaal in zijn element, want deze kan veel beter overweg met een signaal afkomstig van de horizon, in plaats van een signaal hoog boven je. Vrijwel zonder twijfel en binnen no-time bereikten we de landingsplaats van de ballon. Helaas stonden er al twee auto’s, maar we hadden een podiumpositie te pakken!

De ballon zelf bleek op ongeveer 10 meter hoogte in een boom te zijn blijven hangen. Dit was lastig voor de organisatie (ze willen hem heel graag hergebruiken voor volgend jaar en geen troep achterlaten in een natuurgebied) maar een groot voordeel voor ons. Door de grote hoogte konden we hem nog uitstekend ontvangen na de landing. Al snel werd met behulp van een uitschuifbare antennemast de zender uit de boom gevist. Direct kreeg ik medelijden met de mensen die nog actief aan het jagen waren. Deze jagers kunnen nu makkelijk verkeerde conclusies trekken. Opeens is namelijk het signaal veel zachter geworden, waardoor ze misschien denken de verkeerde richting op te rijden. Voor ons maakte het niet meer uit, onze 3e plek was veilig gesteld.

Hoog in de boom hangt de vos

Wil PA8W met een verdiende 1e plaats

Ons dreamteam tijdens de prijsuitreiking

De prachtige “beker”.

Al rap vulde de berm bij de vindplaats zich met auto’s. We bekeken de creatieve antenneoplossingen van onze medeamateurs, kletsten wat bij met oude vrienden en namen trots onze prijs in ontvangst.

Omdat de avond al ingetreden was en we nog een flinke terugreis voor de boeg hadden gingen we er snel vandoor, dineerden bij de Mac en bespraken onze strategie voor volgend jaar. Want dan proberen we het opnieuw. Zelfde team, nieuwe strategie, en wellicht verbeterde apparatuur? Wie weet …

Dinsdag 7 augustus as. 1e dinsdag van de maand dus… geen QSL kaarten?!

Dit bericht is overgenomen uit onze nieuwsbrief. Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen, schrijf je dan in via https://a08.veron.nl/contact/nieuwsbrief/

Dinsdag 7 augustus as. 1e dinsdag van de maand dus……

QSL kaarten……….zou je denken, maar vakantieperikelen gooien roet in het eten. QSL-manager Koos/PE4KH is er wel, en je kunt je kaarten bij hem kwijt, maar hij heeft dit keer geen nieuwe kaarten. Wat is er gebeurd? De postbesteller heeft het pakketje afkomstig van het DQB keurig afgeleverd bij de buurtjes van Koos met het verzoek om het pakketje aan de buurman (Koos dus) af te leveren. Maar helaas, de overigens zeer vriendelijke buren van Koos zijn op vakantie gegaan en zijn vergeten de kaarten aan Koos te overhandigen…………..jammer, het is niet anders en brand is erger nietwaar?

Volgende maan komt alles dik in orde. Koos heeft nog flink wat kaarten in voorraad, die nog niet zijn afgehaald. Wil je weten of er ook kaarten voor jou zijn, check dan even onze site: https://a08.veron.nl/qsl-service/

Tot dinsdag, dan kun je meteen zien hoever we gevorderd zijn met het inrichten van de nieuwe shackruimte van PI4UTR.

Zo zag de nieuwe ruimte er uit na twee dagen zwoegen en zweten door Kees/PA5Z en Frank/PE2A, die de kar in beweging hebben gezet. Ere wie ere toekomt!! Een dag later werden zij ondersteund door Will/PA3GQY en Ab/PA5ABW.

Een beetje kaaltjes nog, maar een week later trotseerden Alphons/PE4KIM, Will/PA3GQY, Ab/PA5ABW en Paul/PE2LZ de hitte en togen aan de slag. De oude shack werd helemaal leeggetrokken, de coaxkabels van de antennes werden doorgevoerd naar de nieuwe ruimte, materialen werden opgeslagen, kasten leeg en weer ingeruimd, de ICOM 7400PRO werd aangesloten op de antennes en de PA en grondig getest. Hierbij bleek, dat de 80 meter dipool ‘niet meer kijkt’. De overige antennes werkten naar behoren, op alle daarvoor geschikte banden. Van de 80 meter dipool werd een PL-plug vervangen, maar dit bood geen soelaas. De antenne analyzer gaf aan, dat dipool ergens in de luchtvaartband een prima afstemming vond, maar daar zijn de heren maar niet aan begonnen……..

Helaas zijn er van de vorderingen nog geen foto’s ontvangen bij de redactie, maar je kunt het natuurlijk ook zelf dinsdag komen bekijken…..Je slaat 3 vliegen in 1 klap, want, je kunt:
1) je QSL-kaarten kwijt
2) de vorderingen in ogenschouw nemen
3) even gezellig bijkletsen onder het genot van een kop koffie of een koel drankje.

Drie in één, bij de KPN moet je voor zoiets flink dokken, bij ons krijg je het gratis, nou ja: bijna dan, de drankjes zijn voor eigen rekening

Tot dinsdag dus

m vr gr/73

Bestuur VERON A08/Centrum

Cursus radiozendamateur bij Afdeling Centrum

Binnenkort weer cursus radiozendamateur bij Afdeling Centrum.

Na de zomervakantie start er weer een nieuwe cursus radiozendamateur bij Afdeling Centrum A08. Er wordt dit maal gestart met een kleine 3 maanden alleen Novice, waarna de deelnemers kunnen doorstromen en instromen voor de Full opleiding.

De cursus zal door onze zeer ervaren cursusleider Johan PA3GER gegeven worden op ons onderkomen aan de Daalseweg 148 in Utrecht-Zuilen (scouting gebouw). De cursus van Johan staat bekend om de zeer hoge slagingspercentages en leuke manier van lesgeven. Vele van ons zijn jou voor gegaan met succes!

De Novice cursus zal starten op 22 augustus 2018 en wordt gehouden op woensdagavond van 20:00 uur tot ca. 22:00 uur. Na een kleine 3 maanden alleen Novice kan vanaf 14 november 2018 op dezelfde lestijden worden doorgestroomd en ingestroomd voor de Full cursus.

De kosten voor de N-cursus bedragen €35. Voor de F-cursus is €70 verschuldigd, en mag eventueel in overleg betaald worden in 2 termijnen (2x €35). Om de cursus te volgen is het N of F cursusboek van de Veron nodig, welke te verkrijgen is bij het Centraal Bureau van de Veron.

Heeft u interesse, vragen of wilt u direct inschrijven dan kunt u contact opnemen met Johan PA3GER op 06-422.175.99 of per e-mail op info@pa3ger.nl onder vermelding van uw gegevens.

Lezing ‘PCB-ontwerp voor de radiozendamateur’ 12 juni a.s.

VERON Afdeling Centrum presenteert:
PCB-ontwerp voor de radiozendamateur
Een lezing door Jeroen PA1JRN en Thom PA9T

Dinsdag 12 juni 20:00 uur
Clubgebouw PI4UTR, Daalseweg 148 Utrecht
Bij drukte parkeren bij Burg. Norbruislaan


De etsbak is passé, maar hoe pak je het ontwerp van printplaatjes dan aan?
Onderwerpen:

  • Moderne CAD-ontwerptechnieken
  • Waar bestel je online je eigen ontworpen PCB?
  • Printmaterialen
  • Ontwerp tips & tricks
  • Hoogfrequent ontwerptips
  • EMC tips & tricks
QSL kaarten:
Niet vergeten, Op dinsdag 5 juni komt Koos / PE4KH langs en zullen de bakken met qsl kaarten weer klaar staan en kunt u de nieuwe kaarten ophalen. Kijk op https://a08.veron.nl/qsl-service/ om te zien of er kaarten voor u klaar staan en haal ze op.