Verslag Klusdag bij PEKA 18

Op zaterdag 3 augustus zijn een aantal leden van Scouting Peka 18 en Veron regio Centrum naar het gebouw aan de Daalseweg gegaan om met vereende krachten wat te doen aan de lijst aan klussen en klusjes rond het gebouw die was samengesteld. Toen de eerste vrijwilligers binnendruppelden stond de koffie al te pruttelen en kon men redelijk vlot aan de slag.

 

Op allerlei plekken rond het gebouw is het onkruid een gevoelige slag toegebracht. Het terras aan de achterkant waar we graag op dinsdagavond zitten bij mooi weer bleek na het wegwerken van het nodige onkruid een stuk groter te zijn dan het er eerst uitzag.

 

De buitenbanken zijn geschuurd en van een frisse laag beits voorzien.

Ook is de toegangsweg aan de voorkant ontdaan van enkele hindernissen, misschien heeft u de kuil vlak voor het hek al gemist.

 

In de shack is een en ander aangepakt wat op ons verlanglijstje stond. Diverse plafondplaten in het gebouw zijn vervangen of gerepareerd zodat het er weer wat netter uit ziet.

 

Na een lunch met broodjes en melk ging de arbeid verder en liet het zonnetje zich ook wat meer zien. De eerdere hittegolf was op deze dag afwezig zodat het zweet van het harde werken kwam.

 

Diverse ruimtes zijn schoongemaakt zodat het verblijf in het scoutinggebouw ook prettiger is.

 

Vanuit Veron regio centrum waren aanwezig: Kees PA5Z, Frank PE2A, Michael PA4MIC, Paul PE2LZ, Koos PE4KH.

 

Er is zeker nog meer te doen in en rond het scoutinggebouw en met deze gezamenlijke aanpak is het niet alleen gezellig maar ook nuttig voor het clubgebouw.

 

Zaterdag 31 augustus: Mini velddag en A08-BBQ ! Meld je aan!

Op zaterdag 31 augustus houden wij onze ‘jaarlijkse’ A08-BBQ.. Vorig jaar is dat door omstandigheden niet doorgegaan, maar dit jaar gaan we er weer voor. Als de belangstelling weer net zo is als vorige keren, dan belooft het weer een gezellig festijn te worden. Uiteraard zijn ook dit jaar weer de (x)yl’s en de kinderen (door sommigen ook wel aangeduid als de QRP-tjes) weer van harte welkom.

De bijdrage bedraagt € 17,50 p.p., cash te voldoen op de dag zelf. (QRP-tjes t/m 12 jaar betalen €10). Drankjes zijn exclusief, maar kunnen worden afgerekend via de barkaart of contant.

Evenals vorige keren, willen we – ter verhoging van de feestvreugde – er toch ook weer een (mini) velddag van maken. Neem dus gerust je set, antennemateriaal en wat dies meer zij, mee. Hopelijk zijn de weergoden ons gunstig gezind die dag.

Jullie zijn vanaf 12:00 uur welkom voor de activiteiten, De BBQ zelf start pas later in de middag (na 15.00 uur). Uiteraard gebeurt dit alles op onze clublocatie Daalseweg 148 te Utrecht (Zuilen). Belangstellenden kunnen zich melden bij onze secretaris (secretaris@pi4utr.nl) onder vermelding van het aantal deelnemers.

Sfeerimpressie Mills On The Air 2019

PI4UTR deed met een crew van ongeveer 10 man mee met Mills On The Air 2019 vanaf de Molen van de Polder Westbroek in Oud-Zuilen

 

PI4UTR doet mee aan Mills On The Air

Op zaterdag 11 mei as. wordt de Nationale Molendag gehouden. Al enkele jaren zijn wij op deze dag QRV vanuit de Molen van de polder Westbroek (Nedereindsevaart 3, 3611 AV Oud Zuilen). Het idee bestaat om ook dit jaar weer vanuit de molen verbindingen te maken. Inmiddels is molenaar Daan Ottevanger weer benaderd en hij verheugt zich zeer op de aanwezigheid van de radioamateurs in zijn molen!

Afgelopen jaren waren we actief op HF, VHF en UHF onder de clubcall PI4UTR en hebben leuke verbindingen gemaakt, mede door het lage ruisniveau op deze mooie locatie. Daarnaast is het erg gezellig en is het ook voor onze hobby een manier om te promoten.

Het plan is om zaterdagochtend 11 mei rond 09.30 uur op te bouwen, daarna verbindingen maken door verschillende operators en rond 16.00 uur weer op te breken.

Graag vernemen wie een mogelijkheid heeft om te deel te nemen. Inmiddels hebben al een aantal amateurs zich opgegeven om mee te draaien in de molen. Als er nog meer leden zich melden, scheelt dat tijd bij de op- en afbouw, en wordt het een stuk gezelliger…

Aanmelden kan door een mail te sturen naar secretaris@pi4utr.nl

Lezing Scheveningen Radio/PCH door Peter Damen

Op dinsdag 16 april as., om 20:00 is er een leuke lezing bij de Veron afdeling Centrum. Peter Damen PC7T gaat ons vertellen over het radiowerk aan boord van een koopvaardijschip in de jaren 70 van de 20e eeuw. Aan  de hand van zijn eigen ervaringen op een reis rond de wereld met een koopvaardijschip vertelt hij over de dagelijkse taken, de rol aan boord en de manier van werken om berichten van en naar de wal te krijgen.

De titel van de lezing is ‘PCH en PIRA’, naar de roepletters van  Scheveningen Radio respectievelijk de Nedlloyd Wissekerk, een van de schepen waarop Peter voer als radio-telegrafist.

Het belooft een leuke en leerzame avond te worden!

Dit filmpje uit 1951 geeft een aardig beeld van hoe het er destijds aan toeging: https://www.youtube.com/watch?v=niQOxOQJmb4

Maar aan dit tijdperk is al enige tijd een einde gekomen door het thans wereldwijd dekkende satellietcommunicatienetwerk. Op 31 december 1998 sloot PCH definitief haar deuren, waarvan deze  beelden getuigen: https://www.youtube.com/watch?v=aI9O92cN0oo

Wij nodigen u dan ook van harte uit om te komen luisteren én kijken naar de presentatie van Peter Damen.

 

 

PACC 2019

Nieuwjaarsreceptie VERON A08 Centrum

Zondag 13 januari 2019 opent VERON Centrum om 15:00 uur haar deuren om gezamenlijk het nieuwe jaar in te luiden. Gezellig even bijpraten, terugkijken op het afgelopen jaar, op de leuke maar ook op de minder leuke zaken en dat allemaal onder het genot van een hapje en een drankje. Uiteraard zijn partners en kinderen ook van harte welkom!

Parkeren: De parkeerruimte op het terrein rondom het scoutinggebouw van PEKA 18 is beperkt , dus kom op tijd. Mocht er geen plaats meer zijn, parkeer dan op de ruime parkeerplaats op de Burgemeester Norbruislaan.

Het bestuur van VERON A08 Centrum maakt van deze gelegenheid gebruik
om iedereen een voorspoedig 2019 toe te wensen!

Bestuur VERON A08 Centrum

 

Jaarlijkse verkoping A08 Centrum op 21 december!

Vrijdag 21 december 2018 is het weer zover: De jaarlijkse verkoopavond van VERON A08, beter bekend als VERON Centrum. Noteert u het alvast in uw agenda of schrijf het op het behang in uw shack!

Evenals voorgaande jaren, is er inmiddels het nodige overtollige materiaal aangeleverd door leden, oud-leden en buitenstaanders. Daar zitten beslist leuke items tussen, die het bezoek aan ons meer dan waard maken.

Heeft u zelf nog wat surplus apparatuur, bent u kleiner gaan wonen en moet u sowieso wat opruimen? Aarzel niet, neem uw spullen onder de arm en kom langs. Het moet dan wel gaan om nog (redelijk) courante zaken, wij willen liever niet fungeren als een soort van tussenstation voor de gemeentelijke stortplaats. 😉

De verkoping gaat om 20:00 uur van start onder de bezielende leiding van onze verkoopleider Johan de Rijk/PA3GER.

Heeft u wat aan te bieden, komt u dan s.v.p. minimaal een half uurtje vroeger.

Parkeren: De parkeerruimte op het terrein rondom het scoutinggebouw van PEKA 18 is beperkt , dus kom op tijd. Mocht er geen plaats meer zijn, parkeer dan op de ruime parkeerplaats op de Burgemeester Norbruislaan.

Tot dan

Bestuur VERON A08

JOTA 2018 op PI4UTR

Zoals elk jaar, wordt in het derde weekend van de maand oktober, wereldwijd, door scoutingorganisaties de Jamboree On The Air (JOTA) én de Jamboree On The Internet (JOTI) gehouden. Ook nu weer was de Scoutinggroep PEKA 18, waar wij als VERON A08 onderdak hebben gevonden, van de partij. Evenals vorig jaar werd ons verzocht om de nodige ondersteuning te verlenen, welk verzoek uiteraard weer werd ingewilligd.

De special call PE18KA (/J) werd aangevraagd en verkregen, zij het met enige vertraging. Vrijdagmiddag werd door Ab/PA5ABW het nodige opbouwwerk verricht. De ICOM 7400 voor HF en 2 meterwerk en de Kenwood TR-851E voor de 70 cm werden omlaag gesjouwd vanuit de shack naar het ‘Troeplokaal’ op de BGG, de nodige coaxen werden doorgetrokken, het online logboek van de Nederlandse Scoutingorganisatie werd geactiveerd. Ook van PEKA18 waren al vroeg in de middag mensen aanwezig en over en weer werden wat handjes uitgestoken om elkaar te helpen.

Paul/PE2LZ had zijn Kenwood TS-790 meegenomen als vervanger van de Kenwood TR-851E en werd een geïmproviseerde antenne voor de 70 cm opgericht.

Om precies 22:00 opende Maarten Ouwehand/PG1N op 145.325 MHz de JOTA vanaf onze locatie. Maarten had beleefd gevraagd of hij dat bij ons mocht doen, want de scoutinggroep waartoe hij behoort, deed niet mee aan de JOTA. Uiteraard hebben we daar mee ingestemd.

 

QRV voor de aftrap

22:00 LT dus go ahead Papa Golf one November

Geïmproviseerde vertical voor de 70 cm (met een zgn. mensenladder)

 

Zaterdagochtend, na het ontwaken van de scouts die in een eigen bouwsel verbleven op het terrein, ging het programma weer van start. Zaterdagmiddag mochten Paul/PE2LZ, Jan/PA1JM, Richard/PD3RFR en Ab/PA5ABW deelnemen aan de opening van de welpen, scouts en explorers.

Opening van de opkomst op zaterdagmiddag

Akela wij doen ons best

Jan Mahler/PA1JM geeft onderricht in het maken van een QSO

Explorers, met op de achtergrond wat welpen, druk QRL op de 2 meter

 

Terwijl het ene deel van de groep achter de zenders zat, werd door het andere deel flink gesoldeerd. De aftrap met solderen was voor de explorers, gevolgd door de welpen en de scouts. Het bouwpakketje van dit jaar was de Space Cruiser. Een redelijk eenvoudig ontwerp van een raketje, maar zelfs daarmee kan vanalles fout gaan. Het was de bedoeling dat de LEDjes zouden gaan knipperen.. Richard/PD3RFR, Paul/PE2LZ en Francesco/PA1F hebben heel wat geholpen en aanwijzingen gegeven, maar zijn achteraf toch nog druk geweest met herstelwerk. Omgedraaide LED’s en transistoren, maar ook veel sluitingen door overmatig gebruik van tin. Solderen is dus best lastig.. Francesco had zelfs de multimeter erbij gepakt om sommige printen te kunnen herstellen.

 

 

Jong geleerd, oud gedaan (kan ook andersom zijn)

 

Na de soldeeracties ging het zenden nog even door en onderwijl waren de koks aan het werk om een maaltijd voor de aanwezigen te bereiden. Dat werd stamppot boerenkool met worst. Omdat verschillende OM’s andere verplichtingen hadden waren vanuit de VERON de heren Paul/PE2LZ en Richard/PD3RFR de gelukkigen die mee mochten eten.. Na een scouting-yell werd aangevallen en genoten van de maaltijd met mosterd en piccalilly.

Paul/PE2LZ en Richard/PD3RFR genieten zichtbaar

Als toetje kwam er nog een bak gemengde vla.

De avond viel, het haardvuur brandde en inmiddels gearriveerde Gert Jan/PD0GJK heeft de hele nacht samen met Paul/PE2LZ nog mee gedaan met het JOTA nachtspel op 2 meter en 70cm.

Kortom een gezellige JOTA 2018, met 96 QSO’s, zowel in de 70 cm. de 2 mtr en op de HF-banden, waar met een Iers JOTA station SSB-contact werd gemaakt. Zelfs enkele CW-verbindingen konden aan het log toegevoegd worden. Met dank aan de heren OM’s vernoemd in dit bericht. Zonder hen was dit evenement niet geweest wat het nu geworden is.

 

 

 

 

Verslag Ballonvossenjacht 2018

9 september 2018. Het staat al sinds vorig jaar geblokkeerd in mijn agenda. Dit is de dag dat de 40e ballonvossenjacht plaats zal vinden. Voor mij de 4e keer dat ik actief jaag op de ballon. Maar dit jaar gaan we voor het podium. De apparatuur is hetzelfde, de strategie wordt nieuw.

Het team bestaat uit Wouter (zonder call), Marcel PA3AUV en ikzelf (Jeroen PA1JRN). Wouter is mijn ex-collega van R&S, de vaste coureur en navigator, en zéér gedreven om te winnen. Ook Marcel is een ex-collega, maar dan van DARE. Marcel is dit jaar nieuw in dit team, en bleek met zijn Fokzbox en HB9CV een uitstekende aanwinst te zijn.

De radio-dag begon rond 11.00 uur, waar ik een kort QSO maakte met PI4RCG voor de statistieken en de QSL kaart. Om 12 uur arriveerden Wouter en Marcel op mijn thuis QTH in Utrecht, waar we onder het genot van een lunch de strategie bespraken en de doppler set op de auto van Wouter plakten. We bekeken online de windrichtingen op diverse hoogtes en hadden de livestream van PI4RCG op groot beeld paraat.

Vanuit huis inmelden bij PI4RCG

We volgen de organisatie op groot scherm

De doppler-antennes

Om 13 uur werd de ballon losgelaten. We bekeken aandachtig de ATV-beelden, maar werden er nauwelijks wijzer van. We herkenden geen water, snelweg of stad. Er zat niets anders op dan de auto in te stappen. We reden naar een rustig landweggetje waar we op ons gemak met behulp van een portofoon de dopplerpeiler kalibreerden. Ondertussen deed Marcel een handmatige peiling met de Fokzbox. We kwamen allen tot dezelfde conclusie, de ballon zweefde ten noordoosten van Utrecht. Afstand onbekend.

Onderweg! v.l.n.r: Jeroen, Marcel, Wouter

De gebruikte doppler peiler …

… en de gebruikte Fokzbox

Met een gangetje van 100km/h reden we via de A12 en A30 de A1 op richting Apeldoorn. Eenmaal op de A1 leek het een makkelijk middagje te worden. De dopplerpeiler was zeker van zijn zaak, en de ballon leek keurig de richting van de A1 te volgen. Nergens hadden we twijfels bij een afslag of splitsing. Regelmatig zagen we zendamateurs langs de snelweg staan, antennes in de lucht wijzend. Dit gaf ons extra vertrouwen, we gingen goed.

We beluisterden af en toe de transponder

Exact elke 15 minuten kwam er een update binnen van de organisatoren, met positie en hoogte van de ballon. Wat ons betreft mocht deze informatie best wat minder zijn, want ze trokken continue dezelfde conclusie als dat wij deden. Jammer, want zo konden we moeilijk een voorsprong opbouwen op de rest van de deelnemers.

Op een gegeven ogenblik verloor de dopplerpeiler zijn nauwkeurigheid. Dit overkwam ons voorgaande jaren ook, zodra we onder de ballon reden. Exact op dit moment reden we voorbij de volgauto van de organisatie. We besloten bij het einde van de A1, bij de grensovergang met Duitsland even te stoppen voor een handmatige meting met de Fokzbox. Al snel kwamen we de volgwagen weer tegen en werden we (net als vorig jaar) geïnterviewd door Mischa PA1OKZ en Otto PD2ODR.

De volgauto van de organisatie

Marcel in actie op 2 meter …

… en Wouter op 23 centimeter

De parkeerplaats stroomde vol met zendamateurs, dus we besloten onze weg te vervolgen. We hadden een inschatting gemaakt van de snelheid en richting van de ballon, en reden een kilometer of 20 Duitsland in, zoekend naar een strategische plaats om de ballon op te wachten. Omdat bekend was gemaakt dat hij inmiddels ruim 30km hoog was, kon hij ieder moment knappen.

Duitsland

Wachten tot hij voor onze neus neerkomt?

Op de ATV beelden was inmiddels te zien dat de ballon geknapt was, en onze peilapparatuur gaf aan dat de ballon ons gepasseerd was, iets verder Duitsland in. Eenmaal neergestort hoorden we de zender nog steeds. Dit is een unieke situatie, meestal zijn we hem kwijt en moeten we een eind rijden in de richting van de laatste peiling, in de hoop dat we hem weer horen. We konden dus blijven peilen op signaal, terwijl de ballon de aarde al had bereikt. Dit kon maar één ding betekenen, namelijk dat we zeer dichtbij zijn.

We kozen ervoor om niet de snelweg te pakken richting de eerstvolgende afrit (7km) maar binnendoor te zigzaggen naar de vos. Dit was wel even spannend, want de weg liep redelijk ongunstig. Zo ongunstig zelfs, dat we het signaal korte tijd even kwijt raakten. Maar volgens Google Maps zou dit goed moeten komen, en dat was ook zo. De dopplerpeiler was nu helemaal in zijn element, want deze kan veel beter overweg met een signaal afkomstig van de horizon, in plaats van een signaal hoog boven je. Vrijwel zonder twijfel en binnen no-time bereikten we de landingsplaats van de ballon. Helaas stonden er al twee auto’s, maar we hadden een podiumpositie te pakken!

De ballon zelf bleek op ongeveer 10 meter hoogte in een boom te zijn blijven hangen. Dit was lastig voor de organisatie (ze willen hem heel graag hergebruiken voor volgend jaar en geen troep achterlaten in een natuurgebied) maar een groot voordeel voor ons. Door de grote hoogte konden we hem nog uitstekend ontvangen na de landing. Al snel werd met behulp van een uitschuifbare antennemast de zender uit de boom gevist. Direct kreeg ik medelijden met de mensen die nog actief aan het jagen waren. Deze jagers kunnen nu makkelijk verkeerde conclusies trekken. Opeens is namelijk het signaal veel zachter geworden, waardoor ze misschien denken de verkeerde richting op te rijden. Voor ons maakte het niet meer uit, onze 3e plek was veilig gesteld.

Hoog in de boom hangt de vos

Wil PA8W met een verdiende 1e plaats

Ons dreamteam tijdens de prijsuitreiking

De prachtige “beker”.

Al rap vulde de berm bij de vindplaats zich met auto’s. We bekeken de creatieve antenneoplossingen van onze medeamateurs, kletsten wat bij met oude vrienden en namen trots onze prijs in ontvangst.

Omdat de avond al ingetreden was en we nog een flinke terugreis voor de boeg hadden gingen we er snel vandoor, dineerden bij de Mac en bespraken onze strategie voor volgend jaar. Want dan proberen we het opnieuw. Zelfde team, nieuwe strategie, en wellicht verbeterde apparatuur? Wie weet …