PH75NAVO, geslaagde activatie vanaf vliegbasis Soesterberg!

Onder deze roepnaam, nam een groepje OM’s van A08 deel aan een radio-evenement ter herdenking van 75 jaar NAVO (NATO/OTAN). Begin dit jaar kreeg onze secretaris een verzoek van de Stichting Cultureel Erfgoed De Koude Oorlog om te participeren, vanuit de commando- en communicatiebunker op voormalige vliegbasis Soesterberg. Omdat wij uitstekende ervaringen hadden met een soortgelijk evenement in oktober 2022, werd ter stond contact opgenomen met de stichting ‘Het Utrechts Landschap’. Onze contactpersoon Herman van den Berg, gaf aan, dat de stichting geen aandacht zou schenken aan het NAVO jubileum, maar dat hij bij het bestuur een balletje op zou gooien en …..zowaar… Herman kreeg er de handen voor op elkaar en wij waren welkom. Met zo goed als dezelfde groep, die in 2022 deelnam aan de herdenking van de Cubacrisis werd op zaterdag 20 april jl. aangeklopt op de poort aan de Hertenlaan in Den Dolder, waarna wij gastvrij werden ontvangen met een kopje koffie en een koekje.

Daarna togen wij aan het werk met de voorbereidende handelingen. Vier man zetten een glasfiber mast tegen de deur van de bunker en hingen daar de endfed in, terwijl met een zwaar voorwerp de andere kant in een boom werd geslingerd. Twee OM’s hielden zich binnen bezig met het opstellen van de set (ICOM 7200), de voeding, een tuner, een nanokeyer en de laptop. Even paniek want…..verlengsnoer vergeten…..gelukkig werden er twee wandcontactdozen gevonden achter een schot van de voormalige receptie. Daar zagen we ook hoe de zaak in duplo was uitgevoerd met zowel de gebruikelijke Nederlandse contactdozen voor 220/230V als  de USA aansluitingen voor 120V. Tijdens oefeningen werd de bunker namelijk gebruikt  door personeel van zowel de Nederlandse luchtmacht (KLu) als van de US Airforce in Europe (USAFE).

 

Daarna kon de pret beginnen, waarbij plezier en uitleg geven aan het publiek voorop stonden en niet zo zeer het aantal QSO’s. 

Afwisselend werd gewerkt in CW en SSB, waarbij de 40 en de 20 meter veruit favoriet bleken te zijn.

 

 

 

Veel zendamateurs wisten ons te vinden, waaronder een flink aantal A08- (bestuurs-)leden, hetgeen uiteraard op prijs werd gesteld.

 

Het was zeer inspirerend om vanuit deze locatie te werken, vooral ook omdat de vrijwilligers van Het Utrechts Landschap aangaven, dat onze aanwezigheid een extra dimensie gaf aan beide open dagen. Een mooier compliment kan o.i. niet gegeven worden. Herman gaf aan, dat wij bij eventuele volgende evenementen meer dan welkom zijn, een uitnodiging die wij zeer op prijs stellen.

 

VY 73 van de PH75NAVO Crew:

Roel/PA2RG

Joeri/PD0W

Hans/PA1ALV

Nico/PA3Y

Koos/PE4KH

Ab/PA5ABW

Sfeerimpressie van de voormalige vliegbasis Soesterberg:

Toegang tot het noodonderkomen

Slaapplaatsen in het noodonderkomen in geval van fall out

Shelter, thans in gebruik als schaapskooi

Technische ruimte bunker

Shelter  t.b.v. de F-15 Eagle