JOTA

In het 3e volle weekend van oktober vindt altijd de Jamboree On The Air (JOTA) plaats. De JOTA is het grootste Scoutingevenement ter wereld, met meer dan 1 miljoen deelnemer in meer dan 150 landen! Tijdens de JOTA kunnen Scoutingleden met behulp en begeleiding van zendamateurs op de amateurbanden radioverbindingen met elkaar maken, onder toevoeging van de /J aan de callsign.

Frans PA7FVR geeft startschot

In 2015 heeft Scouting PeKa18 (onze ’thuisclub’) voor het eerst meegedaan aan de JOTA onder de bezielende leiding van Frans PA7FVR, een zeer ervaring Scout en zendamateur. Na tientallen (!) jaren bij andere groepen en Scoutingterreinen de JOTA te hebben georganiseerd, kwam Frans via de Jan Campertgroep in Tienhoven (PA0AKS/J) terecht bij PeKa18. Dat de JOTA hier in 2015 een succes was, bleek wel uit het feit dat op 14, 15 en 16 oktober 2016 de 2e editie heeft plaatsgevonden. Deze maal werd Frans bijgestaan door amateurs en apparatuur van VERON Afd. Centrum.

Bomvol programma

Vrijdagochtend 10:00 begon het opbouwen. Tenzij natuurlijk de kraaneigenaar zijn afspraken niet nakomt en niet komt opdagen! Maar Scouting is Scouting en daarom werd door Joris, Frank, Frans PA7FVR, Thom PA9T en Will PA3GQY snel een noodmast in elkaar gepionierd, terwijl later Will en Frans nog een 30 meter hoge Clarkmast hebben aangerukt. Scouting staat voor niets!

Op vrijdagavond vond de openingsuitzending plaats, landelijk uitgezonden op diverse banden. Hierna kwam de JOTA goed op gang, en werden tot in de kleine uurtjes QSO’s gemaakt en was het nog langs gezellig!

Zaterdagochtend was het erg vroeg dag door de nachtelijke activiteiten. De diverse speltakken konden zenden bij Frans PA7FVR, terwijl in een ander lokaal het soldeerproject werd volbracht onder leiding van Michael PA4MIC, Francesco PE1F en Thom PA9T, die van de Scouting Jorisgroep Oudewater zo’n 15 soldeerstations had meegebracht. Na wederom tot diep in de nacht verbindingen gemaakt te hebben, was het zondag tijd om op te ruimen.

Tot 2017!

Foto’s

Filmpjes