Inleiding

Al vele jaren wordt er in Groot Brittannië op National Millday (elk jaar het 2e weekend van mei) het “Mills on the Air” evenement georganiseerd. Op deze dag zijn veel (wind)molens en gemalen in het land open voor publiek. Zendamateurs maken van deze gelegenheid gebruik om (in overleg met de molenaar) vanaf deze bijzondere plek hun verbindingen te maken. Met elk willekeurig tegenstation, maar bij voorkeur met andere ‘radio-actieve’ molens en gemalen. Negen jaar geleden hebben Jelle PD5JFK en Bernard PB7Z besloten dit idee naar Nederland te halen.

“Onze” molen

 

Dit jaar voor de tweede keer heeft Veron Centrum onder de call PI4UTR/P deel genomen aan dit evenement. Daan Ottevanger, molenaar van de prachtige -uit 1753 stammende- Westbroekse Molen in Oud Zuilen, vlakbij onze locatie bij Scouting PEKA18 heeft ons dit jaar opnieuw uitgenodigd. Kort van te voren hebben we besloten op deze uitnodiging in te gaan, en hebben we de organisatie gestart. Middels een nieuwsbrief aan onze leden, een artikel op deze website, Facebook en Twitter berichten en een prachtig artikel op RTV Stichtse Vecht hebben we de wereld bekend gemaakt dat we opnieuw een molen gingen activeren.

Opbouw

Zaterdagochtend om 9.15 uur lokale tijd waren Richard/PD3RFR, Paul/PE2LZ, Gert-Jan/PD0GJK en Jeroen/PA1JRN bij het Veron clubgebouw om het een en ander aan spulletjes in de auto’s te laden. Na een korte rit arriveerden we bij ‘onze’ molen, officieel: Molen van de polder Westbroek. De molenaar heeft ons net als in 2016 een aantal prachtige vierkante meters toegewezen hoog in de molen, waar wij onze shack konden inrichten voor Mills On The Air 2017. Het opbouwen ging snel, nog met de ervaring van vorig jaar in onze vingers. Zeer rap hing de Diamond X-30 V/UHF stick hoog in de vlaggenmast en de Fritzel FD-3 HF antenne werd ook strak weggespannen. Voordat we het doorhadden was de eerste verbinding al gemaakt, deze eer ging naar Koos/PE4KH op 145.325 MHz FM.

De V/UHF antenne hoog in de vlaggenmast

 

De Fritzel vanaf de molen gespannen

De loop van de dag

Naarmate de dag vorderde kwamen er meer en meer bezoekers. Vooral dagjesmensen maar ook enkele zendamateurs lieten hun gezicht zien. Sommige hebben zelfs even plaats genomen achter de HF of V/UHF set om zelf wat verbindingen te maken. Onder andere Roel/PA2RG met zijn QRP, Rik PE0RIK, Kees PA5Z met zijn XYL, Gerard PA7GMU en Ko/PD0ZEE vereerden ons met een bezoek.

Gert-Jan, Paul en Jeroen in actie

 

Handgeschreven logs

 

We hebben meerdere molens gesproken via de ether.  Onder andere PB6MILL uit Leiden en PA6DYCK uit Dordrecht. Andere leuke verbindingen waren met Frits PA0F op 20 meter vanuit Polen en PH4X, het enige station op 2M SSB. We hebben de hele dag mogen genieten van 0 QRM, omdat de molen een eind buiten de woonwijken staat.

Laatste sfeerplaatje

 

Rond 16.30 uur begon het bezoek af te druipen en hebben we de boel weer ingepakt. Het was een gezellige dag, en we hebben de molen alvast kunnen reserveren voor volgend jaar, 2e weekend van mei!

Eind van de dag, de QRP van Jeroen helpt opruimen