Jamboree On the Air – Jamboree On The Internet

Met zenders en internet als middel kunnen de leukste spellen en activiteiten worden gedaan!

De JOTA-JOTI (Jamboree On The Air – Jamboree On The Internet) is het grootse Scouting evenement ter wereld met meer dan 1 miljoen deelnemer in meer dan 150 landen! Ieder jaar helpen leden van de afdeling Centrum PI4UTR mee bij verschillende Scoutinggroepen in de regio rondom Utrecht.

JOTA - JOTI: Waar Scouting en zendamateurs samenkomen!

Wat is JOTA-JOTI?

JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air – Jamboree On The Internet. Het is een wereldwijd scoutingevenement, waarbij met zenders, elektronica, techniek en internet hele leuke activiteiten en spellen kunnen worden bedacht! Het doel is om tijdens het weekend heel veel plezier te hebben, waarbij communicatie een centrale rol speelt. Zenders en het internet kunnen hierbij dienen als middel.

Naast alle spellen en activiteiten zoals elektronica solderen, kunnen de Scouts over de hele wereld contact met elkaar leggen via de zenders van de radiozendamateurs. Ook chatten via de chatkanalen van Scoutlink is een manier om te kunnen praten met andere Scouts van andere groepen, of zelfs uit andere landen!

JOTA werd in 1957 voor het eerst gehouden, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van scouting. Een Britse radioamateur, bekend onder de roepnaam G3BHK (SK), was de bedenker. In de weken voor het evenement verrijzen er bij verschillende groepen van hout en touw gesjorde antennemasten.

JOTI staat voor Jamboree On The Internet. In november 1996 besloot het World Scout Committee dat JOTI, door de groter wordende aanwezigheid van scouting op het internet, een officieel evenement van scouting werd en dat het in hetzelfde weekend als JOTA moest worden gehouden: het derde volle weekend van oktober.

Met meer dan 1 miljoen deelnemers in meer dan 150 landen is de JOTA-JOTI grootste evenement van de Scouting ter wereld!

bron: De landelijke JOTA-JOTI website van Scouting Nederland

Darwin en Thom PA9T in opperste concentratie


Scouts in in opperste concentratie, tijdens een spelletje op de zender!

Iets te grote koptelefoon?

Iets te grote koptelefoon? 😉

 

Spelaanbod en spelideeën

Rondom de JOTA-JOTI is heel veel spelmateriaal beschikbaar:

 • Kleine spelletjes voor bij de zenders zijn altijd leuk om te doen! Denk bijvoorbeeld aan:
  • Wie ben ik? waarbij door middel van vragen stellen een bekende Nederlander moet worden geraden.
  • Wat ben ik? voor de jongere speltakken, waarbij door vragen te stellen een voorwerp moet worden geraden.
  • Levend Galgje: speel het bijvoorbeeld in Scoutingthema, of met de naam van een voorwerp dat in het lokaal ligt!
 • Veruit de grootste spelcollectie is te vinden in ’t Handboek JOTA-JOTI, te bereiken via deze link
 • Scouting Jorisgroep Oudewater heeft door te verzamelen op internet en zelf bedenken een document met leuke spelideeën geschreven: Spelideeën JOTA-JOTI. Dit document is ingedeeld per speltak.
 • Een globaal speloverzicht vind je hier (versie 20170924): Spellenverzameling JOTA-JOTI
 • Een voorbeeld opkomst voor Welpen met het Grote Postbode Communicatiespel is hier te downloaden: Communicatieopkomst we 15 oktober 2016

Scoutinggroepen geactiveerd door onze leden

Veel leden van afdeling Centrum van de VERON helpen jaarlijks mee bij diverse Scouting verenigingen in de omgeving van Utrecht tijdens de Jamboree On The Air. Ze stellen apparatuur, kennis en hun roepletters beschikbaar aan de Scoutinggroepen. Verschillende afdelingsleden hebben bovendien een dubbelrol: ze zijn niet alleen zendamateur, maar ook lid van de Scouting! Hieronder een klein (en wellicht incompleet) overzichtje van Scoutinggroepen die door leden afdeling Centrum (of door toedoen van) worden geactiveerd, of in het recente verleden zijn geactiveerd:

 

GroepPlaatsCallsign
Scouting Marsua
Maarssen
PA0AA/J
Scouting Jan Campert Groep
Tienhoven (U)
PA0AKS/J
St. Scouting Peka 18
Utrecht
PE18KA/J
St. Sc.Clifford Reichert
Lopik
PE2MC/J
St. Sc. Jorisgroep Oudewater
Oudewater
PA9T/J
Scouting Rhenova
Vleuten-De Meern
PE1PZU/J
Scouting Agger MartiniMaartensdijkPI4AMG/J

JOTA toren

JOTA toren bij Scouting Lopik

 

Zendamateur nodig voor je eigen Scoutinggroep?

Ook een zendamateur nodig voor de JOTA in de omgeving Utrecht? Er zijn er een hoop zendamateurs in onze regio, maar het koppelen van een zendamateur aan een Scoutinggroep is niet altijd makkelijk. Wellicht kunnen wij (via via) helpen. Neem eens contact met ons op via de secretaris (via het contactformulier). Hopelijk tot de volgende JOTA-JOTI!