Zoals elk jaar, wordt in het derde weekend van de maand oktober, wereldwijd, door scoutingorganisaties de Jamboree On The Air (JOTA) én de Jamboree On The Internet (JOTI) gehouden. Ook nu weer was de Scoutinggroep PEKA 18, waar wij als VERON A08 onderdak hebben gevonden, van de partij. Evenals vorig jaar werd ons verzocht om de nodige ondersteuning te verlenen, welk verzoek uiteraard weer werd ingewilligd.

De special call PE18KA (/J) werd aangevraagd en verkregen, zij het met enige vertraging. Vrijdagmiddag werd door Ab/PA5ABW het nodige opbouwwerk verricht. De ICOM 7400 voor HF en 2 meterwerk en de Kenwood TR-851E voor de 70 cm werden omlaag gesjouwd vanuit de shack naar het ‘Troeplokaal’ op de BGG, de nodige coaxen werden doorgetrokken, het online logboek van de Nederlandse Scoutingorganisatie werd geactiveerd. Ook van PEKA18 waren al vroeg in de middag mensen aanwezig en over en weer werden wat handjes uitgestoken om elkaar te helpen.

Paul/PE2LZ had zijn Kenwood TS-790 meegenomen als vervanger van de Kenwood TR-851E en werd een geïmproviseerde antenne voor de 70 cm opgericht.

Om precies 22:00 opende Maarten Ouwehand/PG1N op 145.325 MHz de JOTA vanaf onze locatie. Maarten had beleefd gevraagd of hij dat bij ons mocht doen, want de scoutinggroep waartoe hij behoort, deed niet mee aan de JOTA. Uiteraard hebben we daar mee ingestemd.

 

QRV voor de aftrap

22:00 LT dus go ahead Papa Golf one November

Geïmproviseerde vertical voor de 70 cm (met een zgn. mensenladder)

 

Zaterdagochtend, na het ontwaken van de scouts die in een eigen bouwsel verbleven op het terrein, ging het programma weer van start. Zaterdagmiddag mochten Paul/PE2LZ, Jan/PA1JM, Richard/PD3RFR en Ab/PA5ABW deelnemen aan de opening van de welpen, scouts en explorers.

Opening van de opkomst op zaterdagmiddag

Akela wij doen ons best

Jan Mahler/PA1JM geeft onderricht in het maken van een QSO

Explorers, met op de achtergrond wat welpen, druk QRL op de 2 meter

 

Terwijl het ene deel van de groep achter de zenders zat, werd door het andere deel flink gesoldeerd. De aftrap met solderen was voor de explorers, gevolgd door de welpen en de scouts. Het bouwpakketje van dit jaar was de Space Cruiser. Een redelijk eenvoudig ontwerp van een raketje, maar zelfs daarmee kan vanalles fout gaan. Het was de bedoeling dat de LEDjes zouden gaan knipperen.. Richard/PD3RFR, Paul/PE2LZ en Francesco/PA1F hebben heel wat geholpen en aanwijzingen gegeven, maar zijn achteraf toch nog druk geweest met herstelwerk. Omgedraaide LED’s en transistoren, maar ook veel sluitingen door overmatig gebruik van tin. Solderen is dus best lastig.. Francesco had zelfs de multimeter erbij gepakt om sommige printen te kunnen herstellen.

 

 

Jong geleerd, oud gedaan (kan ook andersom zijn)

 

Na de soldeeracties ging het zenden nog even door en onderwijl waren de koks aan het werk om een maaltijd voor de aanwezigen te bereiden. Dat werd stamppot boerenkool met worst. Omdat verschillende OM’s andere verplichtingen hadden waren vanuit de VERON de heren Paul/PE2LZ en Richard/PD3RFR de gelukkigen die mee mochten eten.. Na een scouting-yell werd aangevallen en genoten van de maaltijd met mosterd en piccalilly.

Paul/PE2LZ en Richard/PD3RFR genieten zichtbaar

Als toetje kwam er nog een bak gemengde vla.

De avond viel, het haardvuur brandde en inmiddels gearriveerde Gert Jan/PD0GJK heeft de hele nacht samen met Paul/PE2LZ nog mee gedaan met het JOTA nachtspel op 2 meter en 70cm.

Kortom een gezellige JOTA 2018, met 96 QSO’s, zowel in de 70 cm. de 2 mtr en op de HF-banden, waar met een Iers JOTA station SSB-contact werd gemaakt. Zelfs enkele CW-verbindingen konden aan het log toegevoegd worden. Met dank aan de heren OM’s vernoemd in dit bericht. Zonder hen was dit evenement niet geweest wat het nu geworden is.