Touch-paddle (tekst en foto’s door Hans PA1ALV)

Op 18 juni 2016 slaagde ik voor mijn cw-examen in België, dat deed ik met een straight-key. Mijn seinsnelheid is ongeveer 15wpm, maar wil dit graag verhogen naar 20wpm, omdat dit toch een vaak gebruikte snelheid is op de banden.

Ik wil graag een paddle, maar die zijn behoorlijk aan de prijs, dus heb ik er zelf maar een gemaakt van printplaat en een oud oortelefoontje. Het werkt, maar daar houd het ook mee op.

Versie 1

Ik ben eens gaan neuzen op internet voor een touch-paddle, en kwam bij hamshop.cz een Touch paddle module tegen voor € 8.50. Dat leek me wel wat, volgende stap was een mooie behuizing uit te zoeken voor de batterij-houder (ik heb 3 keer AA), een 3.5mm stereo-socket voor de uitgang naar de zender en een stuk enkelzijdige printplaat om de 2 paddle’s en de basis hiervan te maken.

Ik nam een behuizing van 84mm x 54mm x 31mm welke ruimte genoeg heeft voor de bovengenoemde onderdelen. Het eerste wat ik heb gedaan is de sleuven maken voor de paddle’s. Hou er rekening mee dat het deksel uiteindelijk de onderkant is van de paddle. Ik heb de sleuven voor de paddels erin gezaagd op 7mm van de bodem (lees deksel). De afstand tussen de paddle’s zelf is 15mm.

Dit alles heb ik gezaagd met de Hegner, de oranje figuurzaag, een geweldig stuk gereedschap. Het volgende wat ik heb gemaakt is de paddle zelf, Ik zaagde een stuk printplaat wat precies in de breedte van de behuizing past (in de print-sleuven). Dat wordt de elektrische basis voor de paddle’s.

Ik maakte het zo dat het precies/spelingsvrij past tussen de bodem en het deksel, zodat het ook in de hoogte op zijn plaats blijft.

Precies in het midden maakte ik een gleuf in het koper op de printplaat om een elektrische scheiding te maken, anders hoor je straks alleen maar dah-dit- dah-dit- dah 🙂

De paddles

Ik maakte ook 2 openingen in de basis voor de bedrading naar de paddle’s (als het deksel erop zit). Volgende stap was het maken van de paddle’s zelf, afmeting: 45mm x 15mm. Daarna de basis en de 2 paddle’s op zijn plaats in de behuizing om te kijken of het allemaal past. Als het goed is, soldeer ze voorzichtig een beetje aan elkaar, kijk wel uit om geen contact te maken met je soldeerbout en de kunststof behuizing.

Gewoon een klein beetje aan elkaar solderen, daarna kun je ze in de bankschroef op een makkelijke manier stevig aan elkaar door-solderen.

Bijna klaar, volgende stap is de bedrading aan de batterij-houder, de 3.5mm stereo-socket en de basis voor de paddle’s solderen. Gebruik krimpkous voor goede elektrische isolatie. Daarna alle draadjes aan de touch-paddle print solderen. Hou er rekening mee dat de paddle op zijn kop ligt, dus de “dit” en “dah” wel op zijn goede plaats solderen.

Bijna klaar

Een stuk lood met dubbelzijdige tape binnen in het deksel en antislip-dopjes buiten op het deksel geven de finishing touch.

Dat is alles, behalve nog het leren van Iambic-seinen.

73”

Hans Terlouw PA1ALV