Verslag van de Utrechtse Radioronde op 12 januari 2021

Dinsdag 12 januari 2021.. Een datum die we niet snel zullen vergeten. Het is de datum waarop ons lid Ko/PD0ZEE ons is ontvallen. Een van de trouwste aanhangers van de Utrechtse radioronde is niet meer. En dat geeft verdriet. Daarom was deze 44e ronde ook iets anders qua vorm dan we normaal gewend zijn. Op uitdrukkelijk verzoek van Ko zelf hield Richard/PD3RFR een korte toespraak na de eerste inmeldronde. De omslagfoto van dit verslag, gemaakt door Richard, is deze week bewust gekozen; het weidse uitzicht en de rust die van de zee uit gaat.

Uiteraard bestond de hoop dat de familie van Ko mogelijk kon meeluisteren naar deze ronde. Daartoe werd dan ook door iedere inmelder medeleven betuigt en condoleances geuit richting de nabestaanden. Dit zal in het verslag niet steeds terugkomen, desondanks bedanken we een ieder daarvoor. Hetzelfde geldt voor de in schril contrast staande nieuwjaarswensen van enkele deelnemers.

Vlak voor de ronde kwam nog het nieuws dat de geldende maatregelen betreffende corona nog eens met 3 weken worden verlengd. Helaas worden de maatregelen voortgezet tot en met 9 februari. Eén en ander betekent dat jullie voorlopig nog op dinsdagavond aan de zendontvangers gekluisterd zitten. De radioronde duurt nog even voort. Uiteraard laat ook het uitreiken en innemen van QSL-kaarten nog wat langer op zich wachten.

Als eerste kreeg Joeri/PD0W in deze ronde het woord van operator Gert-Jan/PD0GJK. In het verslag van vorige week had Joeri gelezen dat de mogelijkheid tot inmelden via Echolink werd geboden. Doordat hijzelf geen antenne-opstelling heeft, was dit een mooie mogelijkheid om weer eens deel te nemen aan de ronde. Hij was dan ook erg enthousiast over de werking van het systeem.

In Overvecht zat Piet/PD2HPE hoog en droog. Piet hadden we alweer even niet gehoord. Bovendien kon hij ons meedelen dat alles goed en gezond was. Nico/PA3Y had net als Piet niet veel radionieuws. Wel kon hij melden dat woensdag de glasvezelmonteur langs komt om het modem te installeren. Dan kan zijn oude modem er uit en dat scheelt een heleboel QRM zoals we vorige week al lazen.

Ook heeft Nico nog wat materiaal, zoals coax en connectoren geregeld via een welbekende leverancier in amateurspulletjes. Het plan is om de Wellbrook magnetic loop een permanente plek in de tuin te gaan geven. Daar was niet iedereen in huize Yankee het mee eens, dus Nico gaat de boel camoufleren. Hij zal ons op de hoogte houden hoe dat vorm zal krijgen.

Frank/PA7F had een rustig radioweekje achter de rug en is nog in afwachting van de bestelde kitjes, waaronder de antennetuner voor zijn Hardrock-50 amplifier.  Wel hoopte hij nog Joop/PG4I te treffen. Die zit een weekje op Ameland en zou vanaf daar op 80 meter in CW uitkomen. Hans/PD9HK had in tegenstelling tot Frank vorige week al zijn bouwpakket ontvangen. Ook een heel ander pakketje en iets meer lokaal besteld, een mantelstroomfilter. En dat heeft hij deze week in elkaar gefrutseld. En met succes, want het werkte in één keer.

Inmiddels heeft Hans ook weer een 8 nieuwe DXCC-landjes op zijn lijstje mogen bijschrijven, waaronder Cyprus, Macedonië en Oekraïne. Het blijft nog een beetje Europees, maar hij ziet al wel Australië en Indonesië. Dus dat komt vast een keer goed. Richard constateerde dat Hans voornamelijk in QRZ.com logt. Wellicht is een idee om eQSL en LoTW te gaan gebruiken. Leuk voor digitale QSL-kaartjes en certificaatjes.

In Maarssen-Dorp had Wim/PA3DJS weer een spokenverhaal. Hij was deze keer op jacht geweest bij Ab/PA5ABW. Het spook was inderdaad de koelkast. De antennekabel liep langs de koelkast. Ook had Ab behoorlijk wat mantelstroom. Op 80 meter had hij 100mA en dat is veel, heel veel. Met een mantelstroomfilter zakt dat naar onder de 20mA. Dus dat loste al wat op, ook op de hogere banden. Ook in het netsnoer hebben de mannen nog een mantelstroomfilter geplaatst. Niet helemaal zoals het hoort en even veilig, maar voor de test prima. Het lichtnet was schoon daarmee.

Maar de QRM bleef. En wat blijkt, die komt uit de koelkast zelf. Het lekt via het deurrubber en dat los je dus niet met een mantelstroomfilter op. Ab heeft het plan om een loop aan te schaffen, zodat hij wellicht toch wat meer kan doen. Maar als met een dure loop de storing hetzelfde is, dan is dat zonde van het geld. Dus Wim heeft aangeboden dat Ab zijn EMC-loop even kan lenen voor de test. Voorlopig heeft Ab zijn spookje nog, dus wordt vervolgd. Voor de test heeft Wim nog even een klein testloopje gebrouwen met dubbele feed. Verder kon Wim trots melden dat de documentatie van zijn postzegeltuin 80 meter NVIS antenne online staat.

In een ander deel van ons Koninkrijk, te weten Bonaire, daar zit Peter/PJ4NX in Kralendijk. Bij gebrek aan condities via Echolink ;-). Peter kende Ko al heel wat jaren uit de tijd dat hij nog in Maarssen woonde en Ko voor die gemeente werkte. Peter had het opmerkelijke verhaal dat Ko vroeger de roepletters PA0ZEE had. Lange tijd heeft Ko toen niets met de hobby gedaan. Op het moment dat hij weer actief radioamateur wilde worden kon men bij de overheid niets meer terugvinden over zijn registratie. Ko heeft uiteindelijk maar opnieuw examen gedaan, en werd PD0ZEE. Een bijzonder verhaal dat wij voor het eerst hoorden.

Peter heeft het plan om dit jaar weer een keer naar Nederland te komen. Vorig jaar is het er door de beperkingen niet van gekomen. Voor de rest heeft hij op het eiland weinig last van corona. Het is er wel en men weet waar het vandaan komt. Dus er wordt beweerd dat het goed geïsoleerd is. Daardoor zijn er wel mee vrijheden en houden ze daar ook iedere week een clubavond met gemiddeld 8 tot 10 personen met een hapje en een drankje in een restaurant in informele sfeer. Op Bonaire zijn de meeste stations actief met FT8, enkele nog met phone en ook wordt er hier en daar nog wat gesleuteld in CW.

Door naar ome Jan/PA1JM in Woerden. Door de operators werd nog even kort een stukje van een liedje van Willeke Alberti live vertolkt. Voor de luisteraars gelukkig van korte duur. We mogen ook ouwe ome Jan zeggen hoorden we, want Jan is inmiddels opa van 2 prachtige kleinzoons. Jan excuseerde zich nog voor het afwezig zijn vorige week. Hij was het helemaal vergeten. Hij zat woensdag boven en dacht ik hoor niks.. Logisch.. een dag te laat.. Ouderdom komt met gebreken. Jan geeft aan dat z’n kop net een vergiet is en die gaten worden steeds groter.

Jan had nog even en goeie tip voor de problemen van Ab met de koelkast. Het bier eruit, de doppen eraf, leegmaken die flessen en de koelkast over je linkerschouder in het ouwe ijzer. Rob/PB0AOB in Maartensdijk kwam niet direct retour tijdens zijn beurt. Oorzaak was zijn transceiver die het leuk vond om op een andere frequentie te springen. Rob mist net als iedereen zijn sociale leven.. De club, de scouting, eigenlijk heeft hij nu even niks.. Maar we moeten er nog maar even mee door helaas.

Op het gebied van middengolf had Reni/PA3BOE geen nieuws, maar wel op HF-gebied. Hij heeft weer wat leuke verbindingen kunnen maken. Onder andere met VK4QH uit Queensland met 5-9 en vandaag had hij nog contact met ZL2JBR die een 5-8 als rapport van Reni kreeg. Beide stations zijn gewerkt op 20 meter met SSB, wat aangeeft dat er aardige openingen zijn. Volgens Reni vooral in de ochtend tussen 9 en 11 uur Zulu veel kansen.

Het was even onduidelijk wanneer we Jos/PA3ANF voor het laatst hadden gehoord, achteraf bleek dat dat vorige week nog was. Maar dat was toen op de valreep, dus dat was Gert-Jan al weer een beetje vergeten. Aan de hobby heeft Jos niet heel veel gedaan dan wat FT8. In huis heeft hij de nodige drukte zo af en toe, want ze vangen de kleinkinderen regelmatig op tijdens de corona. Jos meldt dat ze zonnevlekken nog altijd op nul staan, dus dat het met de propagatie nog niet heel hard vooruit gaat. Maar FT8 gaat nog lang door en zelfs in de avond zijn er nog leuke verbindingen te maken richting noord en zuid Amerika.

In zijn verloren uurtjes kijkt Richard de laatste tijd regelmatig filmpjes op YouTube over de radiohobby. In een van die video’s zag hij ook Gelmer/PE1ION langskomen. Niet dat Richard aan zijn gezicht kon zien dat het Gelmer was, maar de herkenning was door een LED-badge met afwisselend roepletters en roepnaam. Die badge heeft Gelmer nog steeds, dan kunnen ze herkennen op markten en beurzen. Hij heeft het ooit besteld via een bekende leverancier in China en het koste maar een paar Euro. Je kan er alle tekst in zetten die je maar wil.

AB/PA5ABW kwam nog even terug op de spokenjacht en de problemen met zijn koelkast. Via Wim had hij nog wat adviezen gekregen over mogelijke antenne-opstellingen. Ondermeer een T-antenne op het balkon, maar dat heeft dan ook de goedkeuring van de XYL nodig omdat je tegen de draden zit aan te kijken. Over het mooie advies dat Jan Mahler had gecomponeerd, kon Ab kort zijn. Hij legt dat nog even terzijde, want de koelkast is nu pas een half jaartje oud. Stel dat hij die nu over de respectievelijk linker- of rechterschouder gooit, wellicht belandde koelkast in goeie aarde, maar in huiselijke kring zal dat niet in goeie aarde vallen.

Daar volgende weer eens een tipje van Richard. Niet dat je er altijd wat aan hebt, maar het geeft wel stof tot nadenken. Gezien de leeftijd van de koelkast zit er volgens de Europese regelgeving nog wettelijke garantie op. Dus misschien een idee om eens te gaan klagen bij de fabrikant of leverancier. Sterker nog, wellicht een plan om het AT hierbij in te schakelen. En aangezien Ab de verbouwing van de bewonerscommissie na al die jaren een beetje kan gaan afronden, heeft hij nu weer een nieuw doel.

Marco/PD1MB had niet veel gedaan op radiogebied, behalve dat hij zich nog aan het verdiepen is in een nieuwe radio. Hij heeft zijn blik nog altijd op de Yaesu FT-991A gericht, het ‘bakkie’ waar al meerdere amateur binnen de afdeling de trotse eigenaar van zijn, waaronder Richard. Marco kijkt nog even rond en als hij overtuigd is van zijn mening, dan gaat hij een bestelling de deur uit doen.

Inmiddels is het buiten donker, maar vanmiddag had Martin/PA9MB nog aangenaam genoten van het zonnetje in Overvecht. Niet heel veel bijzonders voor hem deze week, maar nog wel even op 20 meter in SSB met YN2N in Nicaragua gewerkt. Voor de liefhebbers van rondes, Martin is er ook eentje gestart op 70cm. Via 432.200 MHz in USB op vrijdagavond om 21.30 uur lokale tijd. Meld je massaal in!

Rob/PA1X was toevallig een dagje vrij en dacht weer eens wat op HF te kunnen gaan doen. Helaas moest hij constateren dat hij op 40 meter S8 storing had staan, op 20 meter zelfs S9+10dB en op 15 meter ook een dikke S9 over de hele band. Dus hij was er al weer snel klaar mee. Vermoedelijk komt het van zonnepanelen, waar inmiddels bijna de hele wijk vol mee ligt.

Verder nog een beetje gerommeld met de RaspberryPi. Daar kan hij op afstand mee schakelen. Hij zit wel eens op het QRL en dan is er slecht weer onderweg. Rob had al mooie coax-schakelaars tussen antenne en set zodat hij de antenne naar aarde kan schakelen of de ingang van de set kan kortsluiten. Maar met de RaspberryPi ertussen kan hij dat ook op afstand. Naast dat dit een geslaagd projectje was, was het ook om te oefenen omdat Rob nog niet heel erg thuis is in die materie.

Op de staart van de ronde kwam Thom/PA9T nog even binnenvallen. Hij had de eerste verbinding, met zichzelf, gemaakt op 23cm in digitale ATV. Als zender gebruikt hij een LimeSDR en als ontvanger een RTL SDR. Na flink sleutelen met de bandbreedte kon hij zichzelf zien op 2,5 meter afstand. Een heuse DX verbinding dus. Dat was  het grootste achievement voor Thom deze week.

Richard was nog even benieuwd wanneer en waar er programmaboekjes liggen, zodat we weten wat welke film we kunnen gaan bekijken op de TV-zender van Thom. Boekje is er nog niet, dus Thom speelt voor omroepster. Vanaf negen uur adult content, hoogst persoonlijk opgenomen, dus de vraag is maar of we dat wel willen zien. Overigens is het op 23cm dus daar mogen de operators toch niet komen met hun D-machtiging.

Verder had Thom afgelopen weekend gesleuteld en gemeten aan een aantal nieuwe bandpassfilters op de club. Tot 87 dB demping kon hij meten in de sperband, dus dat was een geweldig resultaat. Als vergelijk heeft hij ook de oude emmers/blikken waar de coax stubs inzitten gemeten en die kwamen niet verder dan 20 tot 26 dB. Een wereld van verschil dus en dat zullen we wel merken als er in de toekomst weer multi-multi gewerkt gaat worden met een contest.

De heren operators hadden geconstateerd dat er met Kilowatts was gespeeld in het weekend.. Het 2kW tosti-ijzer was namelijk niet schoongemaakt. Desgevraagd kon Thom bevestigen dat de tosti’s wel gesmaakt. Verder heeft Thom ook de door Karel/PA1RLM gebouwde foursquare-antenne doorgemeten. Het 90 en 180 graden fasedraaien werkt perfect. Daarmee kun je 4 verticale antennes die op een bepaalde afstand staan opgesteld ronddraaien, terwijl ze stil blijven staan. Als het ooit wordt opgebouwd zullen we dat ook eens fotograferen en vastleggen. En dan is het aan Karel om een keer een documentatie te schrijven. Wellicht heeft Wim al een mooie voorzet gegeven met zijn 52 pagina tellende postzegeltuin-antenne document HI..

Helaas kwamen de deelnemers via Echolink niet meer door in de ronde. Dit was geen onwil onzerzijds, maar onderzoek wijst uit dat de oorzaak ligt bij enkele stations die mee doen met een locator-contest. Niet gehinderd door enig luisterend vermogen hielden zij de frequentie met regelmaat bezet. Door deze bezetting schakelde de ontvanger die gekoppeld is aan Echolink niet uit en was inmelden dus niet mogelijk. Onze excuses voor het technische mankement. Volgende week zullen we de squelch iets dichter zetten, alhoewel, de locator-contest is gelukkig alleen op de 2e dinsdag van de maand, dus volgende week hebben we er geen last van.

Onder dankzegging werd de twee meter ronde afgesloten door de heren operators en werd de frequentie weer vrijgegeven voor onderlinge QSO ‘s. Hopelijk weer tot volgende week en blijf gezond.

73 PI4UTR.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD2HPE, PA3Y, PA7F, PD9HK, PA3DJS, PB0AOB, PA1JM, PA3BOE, PA3ANF, PE1ION, PA5ABW, PD1MB, PA9MB, PA1X, PA9T

Via Echolink (PI4UTR-L/Node 640021):

PD0W, PA5ABW, PJ4NX

Aangemelde luisteraars:

NL14017/Jos

OM Ko van der Zee (PD0ZEE) Silent Key

Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van ons gewaardeerde afdelingslid Ko van der Zee, PD0ZEE.

Ko was reeds lange tijd lid bij A08/Centrum, maar volgde pas op latere leeftijd de cursus Novice binnen onze afdeling. In november 2016 slaagde hij voor het examen en daarna was hij regelmatig te horen op de amateurbanden en experimenteerde er op los. Ko was altijd een graag geziene bezoeker op de clubavond in Utrecht. Hij was altijd in voor een praatje onder het genot van een kop koffie. Erg groot was dan ook de schok bij een ieder toen er bij toeval longvlieskanker werd ontdekt.

Toen in maart door corona het clubhuis werd gesloten, startte als alternatief voor het babbeltje aan de bar de Utrechtse Radioronde op de dinsdagavond. Ondanks dat Ko door de medische behandelingen vaak zeer vermoeid was en veel pijn had, hield hij vol en meldde zich bijna wekelijks in de ronde als deelnemer. Hij vertelde dan zijn belevenissen op gebied van de radiohobby. Maar ook was hij open over zijn ziekte en de behandelingen die hij onderging. En als hij niet aanwezig kon zijn of als hij voortijdig moest afzwaaien, dan kregen we een berichtje via de groepsapp.

Het waren zware tijden voor Ko. Maar zeker ook voor zijn vrouw Marja die hem vergezelde tijdens alle medische bezoeken in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te Amsterdam. Afgelopen april vierde hij samen met zijn Marja het gouden huwelijksfeest. En begin november behaalde hij de mijlpaal van zijn 75e geboortedag, die hij beslist wilde meemaken. Gelegenheden die je normaal groots viert, maar vanwege de maatregelen werd het ingetogen. Ko sprak de wens uit om het na de corona-crisis alsnog een keer groots te vieren.

Spijtig genoeg zal het bij een wens blijven. Op 30 november vertelde Ko in de ronde dat hij was uitbehandeld en slechts de pijnbestrijding nog tot de mogelijkheden behoorde.  Op 29 december was Ko voor het laatst in de ronde aanwezig. Zijn vaste uitje op de dinsdagavond. Ko heeft 38 van 42 gehouden rondes in 2020 meegedaan. Afgelopen vrijdag liet Ko mij persoonlijk weten dat er steeds meer van zijn lichamelijke functies uitvielen en de medicatie de pijn niet meer kon bestrijden.

De enige wens die Ko nog had was dat hij vredig kon inslapen. In ons laatste gesprek vroeg Ko mij om zijn wens in de ronde te delen met de aanwezigen. En ook dat hij ons, zijn radiovrienden, nooit zal vergeten. Hij heeft veel plezier beleefd aan de radiohobby. Maar ook genoot hij van de gezelligheid onderling en de saamhorigheid van de afdeling. Dankzij de radioronde heeft hij tijdens zijn ziekte steeds weer fijne momenten gehad.

De laatste wens van Ko ging dinsdag 12 januari in vervulling. Ko is vredig ingeslapen op 75-jarige leeftijd en zoals hij dat zelf zei heeft hij deze wereld verlaten. Dankbaar dat wij hem nog zolang in ons midden mochten hebben, wensen wij zijn XYL Marja, de kinderen en naaste familie veel sterkte met het verlies.

Namens het bestuur en de leden van de VERON afdeling A08/Centrum,

Richard Jannes – PD3RFR, secretaris

Verslag van de Utrechtse Radioronde op 5 januari 2021

Allereerst vanuit het afdelingsbestuur de beste wensen voor alle leden en sympathisanten van afdeling A08/Centrum. Tweeduizend eenentwintig, wat zal dat ons gaan brengen.. Veel erger dan 2020 zou je bijna niet durven hopen. En dat zal ook niet zo zijn. Wel zullen we de komende maanden nog op dezelfde voet door moeten als het afgelopen kwartaal. De club blijft nog even dicht en operator Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR hebben de dinsdagavond in hun agenda’s geblokt voor de Utrechtse Radio Ronde.

De dag na deze ronde zal het eerste vaccin tegen COVID-19 bij mensen in Nederland worden ingespoten. Zal het ook werken? Een veel gevoerde discussie, zeker omdat het virus muteert. Hopelijk werkt het beter dan de antenne-gain spray die we nog wel eens in de hobby gebruiken. Hoe dan ook, het afdelingsbestuur is ervan overtuigd dat we op 21 augustus met elkaar een gezellige velddag hebben en afsluiten met een barbecue. Dat staat bij ons in de agenda en is aan te raden om zelf ook alvast te noteren.

Voor het zover is duurt nog wel even. Op naar het heden met de eerste ronde van 2021, volgnummer 43.. Heel kort toch nog even terug naar vorige week. Toen mislukte het experiment met Echolink. Maar na een weekje prutsen door de mannen van de radio werkt het nu als een tierelier. Proefkonijn Ab/PA5ABW had de eer om als eerste gebruik te mogen maken van het systeem dat bereikbaar is onder de PI4UTR-L met nodenummer 640021. Voor aanvang was hij dan ook al druk in QSO met enkele tegenspelers die in beginsel niet doorhadden dat hij via Echolink werkte.. Dus dat was positief nieuws. Overigens is het zendergedeelte van deze node alleen actief tijdens, vlak voor en kort na de ronde i.v.m. de voorschriften.

De ronde werd zoals gebruikelijk om 8 uur lokale tijd geopend door de operators, die allereerst iedereen een gelukkig en gezond 2021 toewensten. Uiteraard kwamen er van alle inmelders ook de beste wensen voor het nieuwe jaar die ik niet per stuk zal uitschrijven. Zoals Gert-Jan benadrukte; “De oliebollen komen mijn strot uit en ik urineer bijna champagne”. Duidelijke taal .. we gaan het er niet meer over hebben.

Eerst maar eens naar Wim/PA3DJS. Op de vraag of zijn zelf geknutselde postzegeltuinantenne met remote tuner werkt, kan hij bevestigen dat als je iets zelf bouwt, dan zeg je dat het werkt of het nou zo is of niet. Maar in dit geval is Wim redelijk tevreden en sinds de kerstdagen heeft hij al redelijk wat verbindingen gemaakt op 80 meter. Beetje Nederland, België en Duitsland, waar die voor bedoeld is.

In eerste instantie was Wim bang dat hij geen grondgolf zou hebben, maar hij heeft wat onbalans in de antenne. Ondanks dat de antenne helemaal symmetrisch is hangt deze wel met één kant dicht bij de verticale mast en dat zorgt voor grondgolfcomponent. Hij had zelfs verbinding met een lokale amateur die een veel te korte endfed gebruikte voor 80 meter. Ook is Wim nog op spokenjacht geweest bij Nico/PA3Y. Dat doet hij normaal voor de lol, maar hij kwam bij Nico geen spoken tegen.. Wel wat anders, dus Wim is een beetje van slag.. Waarom? Dat horen we later van Nico volgens Wim.

Snel door naar de man die we voor het eerst in de geschiedenis van de Utrechtse Radio Ronde vanaf zijn thuis-QTH met S9+60db op de meter mochten verwelkomen. Jazeker, Ab/PA5ABW is keihard. Wel een lichte ruis op de modulatie, maar dat kwam door de gebruikte headset. Ab werkte zoals eerder vermeld via Echolink en werd via een krachtige steunzender in de regio gerelayeerd. Ab is dankbaar dat hij nu de gelegenheid heeft om deel te nemen aan de ronde. Ondanks dat heeft hij een portofoontje in de bijstand en hij ontvangt daar toch nog wel enkele stations op. Zelf signaal wegzenden is met die apparatuur lastig tenzij hij bij het raam staat en de antenne tegen de radiator van de centrale verwarming houdt. Ook heeft Ab een veel te korte endfed voor 80 meter en wil ook wel eens met Wim een QSO’tje voeren via de grondgolf.

Door naar Nico/PA3Y waar Wim heeft gejaagd op spoken. Wim had 2 loop-antennes meegenomen, een kleintje en een iets grotere. Met die spullen zijn ze op zoek gegaan naar het storingsspook wat al jaren bij Nico in de omgeving rondwaart. Nico had al het vermoeden dat de storing uit de directe omgeving van zijn woning zou moeten komen. Voor een klein deel blijkt dat ook waar. Op de hoek van de straat is een huis met zonnepanelen die inderdaad storing geeft. Dat is op circa 60 meter van de antenne’s van Nico, maar nader onderzoek wijst uit dat het toch niet de dominante stoorbron is die Nico ervaart. Er zijn in de direct omgeving nog een stuk of vijf huizen met panelen, maar die veroorzaken geen storingen.

     

Gebleken is dat de dominante storing uit het huis van Nico zelf afkomstig is. In de tuin en rondom zijn eigen huis werd de storing steeds sterker. Het blijkt het VDSL-modem te zijn, wat ook door de leidingen in huis wordt versterkt. Als het modem uitgezet wordt is de storing weg. Wonderbaarlijk genoeg heeft Nico de storing nog steeds als hij met zijn setje aan de endfed hangt en het modem uit heeft staan. Dat zouden dan de eerder genoemde zonnepanelen kunnen zijn.

Afgelopen zondag had Nico nog een mooi testje gedaan in de achtertuin. Met de Wellbrook-loop en zijn Yaesu FT-857D op batterijen en het modem uit had hij een storingsvrije 40 meter band. Ook op alle andere banden was het eigenlijk goed te doen, dus Nico gaat eens kijken naar een oplossing wat betreft zijn modem. Verder had hij nog een leuke verbinding gemaakt met Wim op 80 meter, via inderdaad de veel te korte endfed antenne die eigenlijk bedoeld is voor 10, 20 en 40 meter.

Op naar Reni/PA3BOE die ondertussen ook Echolink had gevonden en wilde zijn volgende doorgang wel even proberen via dat systeem. Uiteraard geen probleem en test geslaagd. Ideaal voor mensen die op vakantie zijn of geen antenne hebben, waar ook ter wereld. Er zijn maar weinig clubstations die een dergelijke setup hebben, dus hulde namens Reni.

Maandagavond had hij nog een leuke verbinding gehad met Alaska. James/KL7KK kwam bij Reni 5-8 binnen en andersom was het rapport 5-7. Dat is niet mis voor een phone-verbinding in SSB waarbij duidelijk het aurorageluid te horen was. Een beetje echo-achtig, vibrerend geluid dat bekend is bij mensen die veel over de Noorpool werken. Vandaag had Reni nog was Australië en Nieuw Zeeland gehoord op 20 meter, maar hij kwam daar niet binnen. Hij moet dan eigenlijk een beam hebben en wat meer vermogen.

Met betrekking tot het Middengolf-nieuws, had Reni uitzonderlijk weinig nieuws. Hij had nog wel even contact gehad met Bart, de man achter de zender op 918KHz, Radio Monique. En het enige wat daar te melden was is dat ze daar wachten op toestemming om de antenne aan de fabrieksschoorsteen te mogen monteren. Met overig HF-nieuws was Reni ook kort deze week, de propagatie wordt duidelijk wat beter, ook de 15 meter. Al was er deze week niet veel te melden, toch altijd fijn om even een update te hebben.

In Nieuwegein stond het elektrische kacheltje te snorren.. De 2kW versie is voldoende om de kleine shack van Rob/PA1X in korte tijd warm te stoken. Afgelopen week had Rob niet heel veel gedaan vanwege feestdagen en QRL. Wel had hij nog even de middengolf gescand en de in de ronde veelbesproken stations (918, 1179 en 1467 KHz) kan hij prima mee krijgen. De 1179 KHz (Antenne Domstad) springt er wel uit, want die is zelfs op de autoradio in Hilversum goed te ontvangen. Verder is het aan het begin van het nieuwe jaar altijd wat rustig op radiogebied bij Rob. In zijn logboeken is januari de maand met de minste verbindingen. Dat begint meestal weer een beetje op te lopen vanaf februari met de PACC.

De soldeerbout wordt weer warm gestookt in Maarssenbroek. Hans/PD9HK heeft weer een nieuwe knutsel op zijn werkbank liggen. Een zelf te bouwen mantelstroomfilter. Gezien de ervaringen met dit type, welke Richard ook heeft, zal dat bij Hans ook wel veel gaan schelen in interferentie. Verder is Hans nog altijd druk met FT8. Op 2 meter, maar ook op 40 meter. Het meest bijzondere op dat gebied deze week was voor Hans een verbinding met Kaliningrad, het voormalige Koningsbergen. Het duurde wel bijna de hele middag, maar uiteindelijk werkte Hans met 10 Wattjes en zijn vakantie antenne de amateur Andrey/R2FAQ. Maar ook Jersey, Schotland, Slovenië en Bosnië heeft hij al kunnen bijschrijven in zijn logboek. Helaas zijn er ook landen zoals Israël, Algerije en Turkije die hij wel ontvangt, maar niet bereikt.

Omdat Tim/PD1KBC de meestal zijn reeds geprogrammeerde Motorola CDM1550 (GM360) gaat wegdoen, moest hij nog even snel kanaaltje Utreg in de nu aangesloten Motorola MC-2100 zetten. Voor de liefhebber is wordt het VHF-setje (20-50W) wat weggaat ter overname aangeboden op Marktplaats voor € 125, hieronder een plaatje van het geheel. Ook Tim heeft een mantelstroomfilter geknutseld zodat zijn muis en toetsenbord blijft werken als hij FT8 bedrijft. En hij heeft een luidspreker gevonden die bij zijn Sailor ontvanger past. Maar het hoogtepunt voor Tim, nog net in het oude jaar, was dat hij Australië heeft gehoord op het sprietje in de auto.

Onze DXCC-jager Frank/PA7F had een rustig radioweekje.. Hij is nog altijd op jacht naar Hawaii (KH6) op 60 meter. Er zijn daar wel een aantal actieve stations, maar het is gewoon bijzonder ver weg via het lange pad. Je moet dan maar net geluk hebben met een opening en dan ook nog een laag rijksniveau op je eigen set. De beste tijd is volgens Frank niet al te laat in de ochtend. En dan heeft ook Frank zijn zinnen nog gezet op een station Guam (KH2), maar die is meestal op de verkeerde momenten actief.

In de middag ziet Frank wel andere stations die dan wel met Guam werken, maar het signaal komt in Bilthoven niet door. Volgens Frank gaat het ooit wel goed komen, een kwestie van volhouden. Zowel KH6 als KH2 bevinden zich op het noordelijk halfrond. Daar is het nu veel donker en dus de optimale periode, tot ongeveer maart, om ze te werken op 60 meter.

Op de uitstel van de herijking Novice weet Dirk/PD3DRM te melden dat het Agentschap Telecom daar geen tijd voor heeft. Via een kennis die bij het AT werkt heeft hij vernomen dat ze daar druk zijn met de administratieve verwerking vanwege de nieuwe regels inzake drones die vanaf 1 januari van kracht zijn. Bij het vliegen met een drone of een ander onbemand luchtvaartuig dat zwaarder weegt dan 250 gram, bijvoorbeeld op afstand bestuurbare vliegtuigjes en helikopters is nu een vliegbewijs verplicht. Heb je een drone met een camera of eentje die zwaarder is dan 250 gram, dan moet je ook een exploitantnummer hebben.

Ook Martin/PA9MB had zich de afgelopen dagen te goed gedaan aan 20 oliebollen en 10 appelflappen, dus die is een paar kilo zwaarder dan in het oude jaar. Verder had Martin hier en daar wat verbindinkjes gemaakt en nog even een fonkelnieuwe 6 elements 2 meter yagi in elkaar geknutseld. Die staat nu in de slaapkamer met het raam open richting het oosten. Er staan heel wat foto’s op zijn QRZ pagina, maar de yagi foto’s delen we hier ook even. Op het gebied van aanwinsten kon Martin een mooie Yaesu MD-1 op het lijstje zetten. Die heeft hij aangesloten op z’n oude Yaesu FT-980, die hij helemaal heeft gerepareerd qua ontvangst en zenden. Martin is weer helemaal heppie de peppie, want hij heeft zo weer een mooie complete set.

  

En toen wat het Zulu-time.. We luisteren naar de belevenissen van Kees/PA5Z. Hij heeft de afgelopen 2 weken zijn mond gehouden en hoopt dat daar voldoende waardering voor is, maar hij is er weer een keer. Kees wil nog wel even de veren bij de operators naar binnen schuiven omdat ze het al zolang volhouden, wetende dat we het met veel plezier doen. Op het gebied van de ‘morsselarij’ is Kees een beetje klaar met het droog oefenen.

Hij heeft dat nu vervangen door oefenen met gewillige slachtoffers zoals Italianen en Russen. Die lijken hem af en toe te willen verstaan als hij met zijn piepjes en streepjes de ether vervuilt. Dus dat wordt nog wel een keer wat, maar dat mag dan ook wel na 2 jaar. Verder hoopt Kees op wat propagaties, want dan kan hij zijn DXCC-standje ook weer eens wat meer ophogen. Maar vooralsnog blijft hij dus oefenen met Europeanen. Ook mist Kees zijn contact met Gloria een beetje.. het certificaat hangt nu keurig aan de muur. Hij is toch wel in een gat gevallen nu dat afgerond is.

Enspijk, het pittoreske dorpje aan de Linge, daar hadden wij als inmelder Maarten/PG1N gehoord. De operators hadden nog de hoop dat ook Jolanda/PD2JO en Iris/PD1RIS een keer met hun luie donders van de bank af zouden komen, maar helaas. Woordvoerder Maarten excuseerde zich daarvoor, maar het is niet anders. Op nieuwjaarsdag zal het wel druk zijn met SSTV werd er geroepen, maar de constatering van Maarten is dat er niks, noppes, nada te doen was. Dus hij heeft zich dus een paar dagen behoorlijk verveeld.

Met het packet-gebeuren via Winlink had hij het al snel bekeken. Toevallig waren er wat meer condities op 2 meter en heeft hij geprobeerd om wat verder te roepen. Maar zoals Richard dat op zijn website beschrijft is er op 2 meter niet veel meer te doen op dat gebied. Wel heeft Maarten een mooi certificaat ontvangen van ARISS voor het ontvangen van de SSTV-plaatjes uit het Internationale ruimtestation. Hij had gezien dat mensen heel trots waren met 2 of 3 plaatjes in te leveren.. Maarten heeft ze gewoon alle 12 ingeleverd, dat is wel zo sportief.

We zwaaien de verticale antenne weer om, want in Marco/PD1MB in Maarssen is aan de beurt. Hij is aan het spelen geweest met FT8. Hij had wat tips gevraagd en gekregen van Richard en het lukt hem nu wel aardig. Maar daarnaast is ook het werkende leven weer op zijn pad gekomen en de baas kan hij niet laten wachten.

Omdat dit de eerste uitzending in het nieuwe jaar is, leek het de secretaris leuk om het oude jaar mooi af te sluiten. Daartoe heeft hij de logs van de afgelopen 42 edities van de Utrechtse Radio Rondes erbij gepakt. Na veel tel- en rekenwerk kwam hij tot de volgende conclusie. In de 42 rondes zijn er 98 roepletters gelogd en is er door die betreffende amateurs 690 keer ingemeld. Maar nog leuker is het natuurlijk om te kijken wie is er nu het vaakst in de ronde aanwezig geweest. Daar zijn awards voor gemaakt, respectievelijk, goud, zilver en brons. Bij gebrek aan mogelijkheden om dat persoonlijk uit te reiken zullen de winnaars daarvan deze als PDF via de mail ontvangen.

Maar om het spannend te maken werd in de ronde eerst de lijst opgesomd met de top 10, waar overigens een aantal gedeelde plaatsen waren. Ter informatie is alleen gekeken naar de 2 meter ronde. We sommen ze nog even een keer op voor het nageslacht, met de positie, call en aantal keer ingemeld tussen de haakjes. Op nummer 10 staat PE4KH (17), gevolgd voor nummer 9 PA3DJS (18). Op nummer 8 vinden we de eerste gedeelde plaats voor PE2A en PA9MB (19). Ook de 7e plek wordt gedeeld en dat zijn PA1X en PA3ANF (20). Niet geheel verrassend is ook de 6e plaats voor twee amateurs, t.w. PA1RLM en PA0AA (22). We blijven nog even in de gedeelde posities, want op nummer 5 staan PD1MB en PA3BOE (27). De laatste gedeelde plek is nummer 4, daar staan PA7F en PA1JM (33).

Komen we bij de top 3 van deelnemers aan de Utrechtse Radio Ronde. Op nummer 3, de bronzen onderscheiding gaat naar Nico/PA3Y (35). De nummer 2 oftewel de zilveren editie is gewonnen door Ko/PD0ZEE (38). Helaas was Ko wegens privéomstandigheden vandaag niet in de ronde aanwezig, maar derhalve heeft hij deze prijs dik verdiend. Feitelijk heeft hij maar 4 edities gemist en als je dat malus zijn situatie doet, dan is het een hele uitzonderlijke prestatie. De laatste die we opnoemen, maar die we geen ronde hebben hoeven missen is de nummer 1.. De winnaar van de gouden onderscheiding is voor Hans/PD9HK (42).

Uiteraard alle felicitaties voor de winnaars van de awards, maar ook de andere inmelders zijn belangrijk om de ronde gezellig draaiend te houden. Niet wetende dat hij er wat mee kon winnen, was Hans niet geheel verrast. Hij had laatst al aangegeven dat hij nog geen ronde had gemist, waar hij regelmatig zijn planning voor heeft bij moeten stellen. Wel is hij blij met de onderscheiding, want het is zijn eerste!

Tijd om te zwaaien.. Wim/PA3DJS feliciteert de winnaars nog even en hoopt niet dat de informatie bij de overheid terecht komt. Want dan kun je nog wel eens problemen krijgen met het aanvragen van een VOG.. wegens verslaving HI. Wim wil ook nog kwijt dat hij de afgelopen dagen flink heeft zitten typen om documentatie te maken van zijn 80 meter tuner. Dat is wel zo’n beetje rond nu, maar zijn wel 52 pagina’s geworden.. Dus als je niet van lezen houdt heb je een uitdaging. Richard herkent dat, die zit ook snel op 50 kantjes A4, maar dan met hele grote letters.

Nico/PA3Y vond het een hele eer om een award te mogen ontvangen. Vorige week had ie met PI75VERON ook al twee awards en nu al weer eentje en het jaar is pas begonnen. Ook hoopt hij met de start van de vaccinaties dat we spoedig weer de gewone clubavond kunnen houden. Reni/PA3BOE was enigszins teleurgesteld in de 5e plek, maar het zij zo. Hij had zichzelf iets hoger ingeschat. Ook wilde Reni nog met ons delen dat hij een interessant artikel had gelezen op de app Sceintias, de grootste onafhankelijke populair-wetenschappelijke nieuwssite, over de behandeling van COVID-19 patiënten met stamcellen uit de navelstreng. Reni gaat vannacht weer luisteren op HF, de 40 en 80 meter. Rond één uur ’s nachts is er een hoop te beleven en wordt het pas echt interessant.

Rob/PA1X vond het verrassend dat hij in de top 10 van inmelders was terecht gekomen. Ondanks zijn drukke bestaan heeft hij ongemerkt toch wel wat tijd in de Utrechtse Ronde verstookt. Maar natuurlijk doet hij dat ook bij de Nieuwegeinse ronde, waar hij met regelmaat de rondeleider is. Dat gebeurt daar nu nog ook iedere week, maar zal als het allemaal weer een beetje als vanouds wordt terug gaan naar 1x in de maand. Overigens voor de liefhebbers, de ronde van Nieuwegein is op woensdag 20u30 lokale tijd, 145.425 MHz FM. De gouden winnaar Hans/PD9HK wilde nog even kwijt dat het met zijn kat de goede kant op gaat, dat naar aanleiding van vorige week.

Over rondes gesproken, Martin/PA9MB is ook een ronde gestart via 70cm.. Op 432.200 MHz in USB op vrijdagavond om 21u30 lokale tijd. Allemaal van harte uitgenodigd om in te melden. Kees/PA5Z verzoekt nog even om een hertelling van de inmeldlijsten. Want dat is fake-news volgens hem, hij zou daar gewoon op moeten staan. Voor we Amerikaanse toestanden krijgen zien de operators dat Kees net buiten de boot is gevallen en dat hij op respectabele elfde plaats is geëindigd met 16 punten.

Helaas dat er geen poedelprijs is vind Maarten/PG1N nog tot besluit. Anders had Iris/PD1RIS mooi van de bank mogen komen om die in ontvangst te kunnen nemen HI. Wel hoorde Maarten nog even vanaf de bank dat hij ons nog twee weken mag lastigvallen voordat de harmonie, de spreekwoordelijke toeterclub, weer gaat beginnen. Marco/PD1MB is blij met z’n 5e plekkie. Zijdelings gaf hij nog even te kennen dat hij mogelijk een Yaesu FT-991A gaat aanschaffen.

Op de valreep, na het zwaaien, maar voor het sluiten kwam Jos/PA3ANF nog even binnen huppelen in de ronde. Hij was onderweg al even aan het luisteren via Echolink. Zoals bekend wil de propagatie nog niet opkomen en staan de zonnevlekken op nul. Dus ook vanuit Jos weinig positief HF-nieuws. Omdat er zich verder niemand meer aandiende werd onder dankzegging de ronde weer professioneel afgesloten door de heren operators. De frequentie werd weer vrijgegeven voor onderlinge QSO ‘s en de zender aan Echolink werd uitgeschakeld. Hopelijk tot volgende week en blijf gezond.

73 PI4UTR

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PA3Y, PA3BOE, PA1X, PD9HK, PD1KBC, PA7F, PA9MB, PE2A, PA5Z, PG1N, PD1MB, PE1NWK, PA1RLM, PA3ANF

Via Echolink (PI4UTR-L/Node 640021):

PA5ABW, PD3DRM

Verslag van de Utrechtse Radioronde op 29 december 2020

De laatste Utrechtse Radio Ronde van het jaar 2020. Daar is dit verslag aan gewijd. Het jaar 2020 waarin deze ronde ook is ontstaan. Wie had dat ooit kunnen en durven denken toen we vorig jaar rond deze tijd gezellig aan de bar stonden te kletsen. We zitten verplicht thuis en de bar in het clubhuis is al 42 weken gesloten. Het jaar waar alle activiteiten anders werden of gewoon niet doorgingen. Het jaar waar in we als afdeling nog grootse plannen hadden, zoals het activeren van een special call ter ere van de 75e Vuelta, de ronde van Spanje, die zou starten in de domstad.

Gelukkig hebben de de PACC nog gezellig met z’n allen kunnen doen, maar de rest van het jaar kon maar met twee of hooguit drie personen aan contesten worden deelgenomen. Ook was er sinds jaren geen jaarlijkse verkoping, dus de zolders staan waarschijnlijk nog vol. Helaas ging de altijd gezellige zomerse BBQ ook de mist in. En last but not least.. de condities waren over het algemeen ruk. Wat voor iedereen natuurlijk het belangrijkste is, is dat er voor zover bekend onder de leden geen gevallen van COVID_19 zijn.

Normaal hoorden we als veelal als eerste in de ronde René/PA0AA. Maar omdat we hem al even niet gehoord hadden is er door Richard contact gezocht of alles goed was. Normaal meldt René het  even als hij er niet is, maar gelukkig liet hij weten dat met hem alles prima is en dat hij voorlopig even niet aanwezig is in de ronde vanwege andere belangen. Voor wat betreft het verslag nog een kleine tip.. Er kwam afgelopen week een mail binnen van een amateur die voor een vriend wilde vragen of de plaatjes wat groter konden. De tip van de redactie is; Klik eens op foto’s, dan worden ze groter.. Ook is het wellicht niet iedereen opgevallen, maar er zitten ‘linkjes’ verwerkt in de tekst die leiden naar plekken met meer informatie over het onderwerp.

Voor we aan de 42e ronde beginnen kijken we nog even vlug samen terug op de afgelopen week. Een week waarin natuurlijk de kerstdagen centraal stonden. Maar anders dan anders, maar bij de meeste toch redelijk hetzelfde en mocht deze of gene dan ook de nodige kilo’s welkom heten. Ook was er veel radioactiviteit in de ether te bespeuren.

Zo was het natuurlijk nog altijd de maand van de YOTA. Dus er werd nog flink geschraapt om punten te behalen voor een award. Tijdens de kerstdagen waren de PI4UTR-operators Richard/PD3RFR en Gert-Jan/PD0GJK tussen de maaltijden en het thuis gezellig zijn druk met SSTV. Op 2 meter werd de ene na de andere plaat de ether geknald. Het was met de leden van onze afdeling maar ook elders in den lande was het een leuk spektakel om de mooiste platen op het scherm te toveren.

Op maandag de 28e was de shack ‘verhuurd’ aan de operators van PI75VERON. Op die dag hebben Joop/PG4I en Roel/PA2RG ruim 800 verbindingen in CW gemaakt op alle beschikbare HF banden. Uiteraard waren ook hier de leden van A08 weer goed vertegenwoordigd. Speciaal voor de sleutelende D-amateurs was er een sked op 7.051 MHz zodat zij de 40 meter ook op hun lijstje konden zetten en kans maken op de awards. Onderstaand een paar sfeerplaatjes met meegebrachte de Elecraft K3S met de P3 panadapter.

Door met de ronde van deze week, zoals gezegd de laatste van het jaar.. Waar we Ab/PA5ABW aan de proefopstelling met Echolink hadden hangen, wat in beginsel wel redelijk leek te werken. De mannen in de shack hadden deze week lekker riekende en vooral pittige Chorizo worst als afsluiting van het oude jaar. Bij het inlaten in de ronde bleek Ab niet te horen, terwijl de operators nog dachten dat hij met een portofoon zou uitkomen. Dan toch maar naar de volgende op de lijst en dat is Wim/PA3DJS.

Die kon vertellen dat hij Ab wel degelijk hoorde terwijl wij onze uitzending hadden. We zaten door elkaar heen, waarbij Ab op de voorgrond duidelijk zijn verhaal vertelde over de oorzaak van de storing bij hem thuis. Dat ligt aan de nieuwe koelkast. Blijkbaar werkte Ab via Echolink en kwam de audio via de transceiver naar buiten. Zoals gezegd, dat systeem is nog in testfase en gaat nog even op de werkbank. Overigens is het wel gewoon mogelijk om QSO te voeren via Echolink, maar in combinatie met de ronde behoeft het nog enige fine-tuning.

Wim meldde dat hij nog wat extra foto’s van zijn antennetuner had gestuurd naar Ab. Tja, die doet daar tegenwoordig niet veel meer mee, dus das niet goed. Wim stuurt ze nog een keer, maar dan naar Richard. En dat lukte, zie hieronder. Ook was Wim nog even benieuwd of de vorige foto’s waren aangekomen, maar dat had hij kunnen checken in het vorige verslag HI. De reden van de foto’s was dat de 80-meter remote-tuner van Wim operationeel is. Sinds eerste kerstdag heeft hij zijn eerste QSO’s gemaakt. Verder had Wim niet veel meer gedaan dan appelflappen en oliebollen eten.

In Woerden is Jan/PA1JM de trotse bezitter geworden van een Becker AR 2009/25 vliegtuigset met een 19 inch kast eromheen en een hele mooie Pye PTC-4001 “tulp”-microfoon erbij. De originele set is natuurlijk wat ouder en er is op internet niet veel over te vinden. Jan weet nog niet wat ie er mee moet, maar luisteren kan altijd. Dus hij was op zoek gegaan naar frequenties en flats komt die website van RFR op z’n scherm met hele lijsten frequenties. De frequenties zijn volgens Richard niet helemaal up-to-date, maar de meeste doen het nog wel. Zelf gebruikt Richard ook een aantal frequenties voor zijn website Radar Maarssen, waar op de achtergrond het geluid van de scanner te horen is.

Blij was Nico/PA3Y dat hij de laatste ronde van het jaar kon meemaken. Hij heeft de meeste wel ‘bijgewoond’ en maar een paar keer verstek moeten laten gaan. Op radiogebied was het hoogtepunt van de week voor Nico het werken van de PI75VERON. Hij heeft verbindingen op HF via 7 banden met de 3-bands antenne, wat hem een gouden award heeft opgeleverd. Daarnaast heeft hij op VHF/UHF een zilveren award binnen gehaald, hoger ging niet door gebrek aan de juiste antenne’s. Nico gaat zich nu weer een beetje concentreren op CW, want hij gebruikt het te weinig waardoor zelfs de sleutel blijft plakken. Of zou dat door te veel prik komen? Verder is Nico begonnen aan het opruimen van zijn shack, wat ook een bende schijnt te zijn. Maar goed dat hij nog even vakantie heeft.

Nico’s bijna-buurman was heel druk geweest, maar niet met de zendhobby. Hans/PD9HK was namelijk heel druk geweest met zijn kat die ernstig ziek was. Die moest opgenomen worden en op de intensive care. Maar gelukkig gaat het alweer wat beter en is het beestje thuis al heeft het nog wel wat zorg nodig. Hans hoopt dat zijn signaal wat beter is dan vorige week, want hij is even bij Marcus langs geweest met zijn Icom IC-7100. Die heeft het apparaat even geprobeerd, maar kon niets bijzonders vinden. Dus waarschijnlijk is het toch interferentie. Er is nog even een QSO tussen de beide heren gevoerd en ook dat ging prima.

Op zich kwam Hans wel goed door op de set in de Utrechtse shack, maar het signaal schommelde heel erg tussen de S9 en S9+10dB en er was ruis en een fluttertje te horen. Als je de signalen vergelijkt met Ko en Nico uit diezelfde hoek, is dat redelijk zwak. Gert-Jan vroeg zich af wat de SWR-meter bij Hans aangeeft. Hans gaf kijkend op z’n Daiwa meter aan dat dat er keurig uitziet. Hans heeft van Marcus een handje vol ferrietkralen mee gekregen, dus daar gaat hij binnenkort wel eens mee aan de slag.

Het heerst een beetje, maar ook Frank/PE5W had niet veel gedaan doordat de kerstdagen een gat in de week hebben geslagen. Maar omdat hij vrij is heeft hij toch lekker kunnen stoeien met PSK. Dat heeft hij nu via HamRadioDeluxe aan de praat gekregen en gaat hij nog wat vaker gebruiken. Verder lekker met FT4 en FT8 in de weer geweest. Op 20 meter had hij best nog wel laat op de avond via 20 meter een verbinding met Brazilië. Dat verwacht je dan niet, maar het gebeurt wel. En een paar uurtjes voor de ronde was het in één keer raak.. Toen had hij verbinding met Richard via FT4 via 20 meter. Dat was toch wel een beetje het hoogtepunt voor Frank HI.

Aan de andere kant van de stad had Koos/PE4KH afgelopen maandag via de paddles op 10 en 20 meter met PI75VERON gesleuteld. En daarmee hielden de spannende verhalen van Koos op het gebied van radioverbindingen op. Wel heeft hij nog altijd het projectje APRS-iGate draaien en dat begint nu eindelijk wat vorm te krijgen op de dekkingskaart. Dat komt doordat het systeem de afgelopen tijd rustig pakketjes heeft kunnen verzamelen.

Koos had even een screenshotje (links) doorgestuurd om de dekking te laten zien en die is inderdaad aanzienlijk gegroeid. Vrijwel gelijk aan die van Richard op het middelste plaatje. Kijk je rechts, dan zie je links niets, maar in dit geval zie je een plaatje van beide stations en de overlapping die wat donkerder van kleur is. Erg leuk projectje met minimale middelen te realiseren. Koos heeft zoals bekend het bouwpakketje van PI4RAZ in gebruik en Richard draait met een Raspberry en een RTL-SDR stick.

Over andere pakketjes gesproken; Koos heeft vanuit het DQB een brievenbuspakje gekregen met de kaarten van december. Dat aantal viel een beetje tegen, dus Koos verwacht dan ook dat de heren weer even flink aan de bak gaan. Inmiddels is ook de website weer bijgewerkt, dus het wachten is op de eerstvolgende uitdeelronde. Dat zal, als het kan en mag, waarschijnlijk in februari zijn, maar meer details volgen te zijner tijd.

Door naar de koning van de SSTV in Enspijk.. Maarten/PG1N had er lucht van gekregen dat er tijdens de kerstdagen weer kabaal zou worden gemaakt met SSTV. Hij had daarom zijn Kenwood TR-9130 uit de mottenballen gehaald. Daar had hij ooit een touwtje voor geknutseld van de microfoon naar de computer. Helaas was dat niet helemaal meer in orde, dus dat moest even opnieuw gesoldeerd worden voor hij eindelijk kon zenden. Zo gezegd, zo gedaan. Hij heeft lekker met RFR, UTR en wat Brabanders plaatjes uitgewisseld.

Inmiddels hebben ze bij de DARES Gelderland-Zuid een aantal bouwpakketjes van een DRA-30 interface geregeld en Maarten heeft een kant-en-klare in zijn handen gekregen. Dus daar is Maarten ook druk mee, maar inmiddels heeft hij het zover dat het WinLink draait, maar dan kun je er verder weinig mee. Dus als er nog mensen zijn die alternatieven hebben voor wat hij met die interface kan doen, dan hoort hij dat graag. Feitelijk gezien is het een gewone geluidskaartinterface, dus alles wat je aan digitale modes met een geluidskaart doen zou moeten kunnen werken.

Dat is duidelijk. FT8 kan ook, het enige probleem wat Maarten dan heeft is dat hij handmatig de PTT moet schakelen. Dat heeft hij op 3e kerstdag geprobeerd. Het werkt wel, maar is niet ideaal. Via 2 meter heeft al één QSO met Jan/PA1JM gemaakt op die manier, maar de vraag is of dat wel helemaal goed is gegaan. Wel kon Maarten op de kaart zien dat hij tot Noord-Frankrijk te horen was, dus daar is hij dik tevreden mee. In de nabije toekomst wil Maarten ook SSTV gaan uitproberen.

Ook Frank/PA7F zat weer klaar voor de radio met een vers kopje koffie. Het wekelijkse uitje maar dan thuis. Kerst was gezellig en vandaag is hij maar weer eens aan de slag gegaan. Frank heeft de tuner van zijn 60 meter antenne teruggezet in de kast achter in de tuin. Doordat hij een eind gevoede antenne heeft is het moeilijk om mantelstromen van de kabel af te houden. Het mantelstroomfilter wat hij er tussen had zitten was op zich prima, maar dat heeft hij nu in capaciteit verdubbeld.

Dat heeft hij gedaan met 10 stuks RK4 van de Duitse vrinden, dat zijn van die donut-ringkernen. Op de middelste foto hieronder zie je ze verticaal per 5 stuks opgestapeld. Nu nog proberen hoe dat bevalt. Met zenden zou er minder terugwerking zijn, al had Frank daar al weinig last van. Maar ook de ontvangst zou beter moeten worden omdat de kabelmantel schoon blijft.

Verder heeft Frank nog wat nieuw knutselspul besteld. De QCX-mini, dat is een 5 Watt CW transceiver in formaat van een sigarettenpakje. Aannemende dat de SMD er al op zit, heeft Frank deze besteld voor 30 meter. Volgens Frank kun je daar een ‘apengeil’ kastje voor krijgen, wat het dan ook echt af maakt. Meestal wordt een zelfbouw project in een standaard kastje gebouwd en dat ziet er dan niet uit, maar daar heb je hier dus geen last van.

Als klap op de vuurpijl heeft hij voor zijn Hardrock-50 amplifier een antennetuner bouwpakketje besteld. Voor liefhebbers van QRP-zendertjes, je kan deze eindtrap insturen met bijvoorbeeld 1 watt en dan gooit ie er zo een watt of 50 tot 60 uit.  Uiteindelijk moet het tunertje in de bestaande behuizing gemonteerd worden. Leuk detail is dat de eindtrap dan ook gebruik kan worden op de 60 meter, en dan dus echt van 6 tot 160 meter loopt.

Tot slot had Frank nog een interessante opmerking over de rimpel op het signaal van Hans/PD9HK. Hij denkt dat het wellicht een tropo-achtige rimpel is die er al sinds maart op zit. Of misschien een reflectie van een gebouw of een viaduct of iets dergelijks. Dus volgens Frank is het niet van de laatste tijd en hij dacht dat het al was voor Hans de 7100 had. De operators verbeteren dat even, want Hans had altijd al de 7100, maar heeft sinds kort de 705. Maar aan het signaal te zien werkte hij met de 7100. Dennoch, we zullen het wel van Hans horen als hij met ferriet heeft gespeeld.

Door naar Dirk/PD3DRM die we eerder deze ronde evenals Ab van de Echolink hadden gekickt. Maar gelukkig was hij er nog via de ether. Dirk had HamRadioDeluxe gedownload en per ongeluk de code naar het mailadres van de secretaris laten sturen. Richard had dat inderdaad ontvangen en was al op zoek naar de aanvrager. Normaal kunnen alleen bestuursleden in die mailbox, maar daar zat de dader niet tussen. Maar bij deze opgelost.

Ook Ko/PD0ZEE heeft de kerst gelukkig gehaald en daar zijn we heel blij om. Hij heeft het wel erg druk gehad vanwege veel visite en daarom heeft hij weinig aan de radiohobby kunnen doen. Ko verontschuldigde zich nog voor het late inmelden, maar dat kwam omdat hij in slaap gevallen in zijn luie stoel. Geen probleem natuurlijk, we vinden het al fijn als Ko er even is. En dan nog, hij kwam binnen in het 2e inmeldrondje, dus ruim voor het einde.

Richard had nog wel een idee om het voor Ko misschien makkelijker te maken gestaafd met een voorbeeld uit het verleden. In die jaren had Richard namelijk een 27MC bakkie aan het hoofdeind van zijn bed staan. Daarmee kon hij nachtenlang kletsen met z’n maatjes terwijl hij ondertussen lekker onder de wol lag. Tegenwoordig heeft hij dat niet meer, want er was wat weerstand in huis. Maar in geval van Ko hoeft die niet helemaal naar zolder te lopen en op een vervelende stoel z’n beurt af te wachten. Nou ja, we kunnen ons voorstellen dat de XYL van Ko daar niet echt om zit te springen dat er een 2-meter setje in bed komt.

Van Ko naar Remko.. Van PD0ZEE naar PD0Z .. Grappig, de ene heeft een kortere naam en de andere een kortere call. Remko was al even mobiel QRV in de ronde, maar kwam er niet tussen en het was vrij druk. Zoals elke dinsdagavond na 1900 uur doet hij even de weekboodschappen, want dan is het lekker rustig en ben je er zo doorheen. Inmiddels was hij weer thuis en doet hij dus nog maar even een poging en met succes. Qua hobby weinig te melden, qua kerst goed en veel gegeten.. Aanvullend wat rustiger aangedaan en wat meer gewandeld.

Martin/PA9MB was eerder niet te bereiken, maar nu was hij er toch weer wel. Hij heeft een heerlijke kerst gehad met genoeg eten in huis. Dus 4e, 5e en 6e kerstdag had hij ook nog genoeg te eten. Martin is verder lekker op HF bezig geweest en heeft leuke verbindingen gemaakt. Vanmiddag hoorde hij nog Nieuw Zeeland op 20 meter, daar kwam een hele pile-up. Dus Martin bleef maar wachten en wachten, toen ineens iemand de stekker van de 20 meter eruit trok. Tja, toen had ie niks..

Voor VHF heeft Martin een 6-elements Yagi in elkaar getoverd, niet als kerstboom, maar om mee te zenden. Die gaat hij aan de oostelijke kant van de flat zetten, dus dat gaat dan als de brandweer. Dan houdt ie daar een 3-elements over en die zet ie dan misschien wel op noord en dan nog een andere op zuid, dan kan hij schakelen en heeft hij ook geen rotor nodig. Over MB gesproken, er is er nog ééntje.. We luisteren naar Marco/PD1MB die net als de rest zich een slag in de rondte heeft gevreten en daarna flink uitbuiken.. Op gebied van radio heeft hij wat verbindingen op 20 meter gemaakt en sinds gisteren heeft ook hij FT8 in de lucht gekregen. Dat was nog heel wat lees- en instelwerk, maar Marco is best wel trots op dat het gelukt is..

Op naar het ‘buitenbeentje’ van de ronde, operator Rob/PA1X. Hij is één van de rondeleiders van de afdeling A29 Nieuwegein. Daar kunt u zich ook inmelden, iedere woensdag om 20.30 lokale tijd op 145.425 MHz. Altijd gezellig en ook zeer informatief. Rob had niet veel bijzonders gedaan naast de kerst en werken. En daarbij is het gewoon wat koud in zijn shack, dus daar gaat hij ook niet graag zitten als hij een hele dag of nacht heeft gewerkt. Deze week mag hij ook weer 6 dagen aan de bak. Behalve dat heeft hij nog wel wat met de RaspberryPi geknutseld.

In het zwaairondje werd door iedereen aan iedereen het beste gewenst voor de komende jaarwisseling. Voor Ab kwam nog even de tip voor het oplossen van de storing. Zet de koelkast uit en drink het bier maar warm. Wim/PA3DJS had nog even naar Hans/PD9HK geluisterd en meende dat de storing echt uit zijn set komt. De amplitude varieert en niet de frequentie. Verder hoopt Wim dat we komend jaar geen last meer hebben van de C-beessies en Jan/PA1JM vult nog even aan dat hij wenst dat we de wattenstaafjes niet meer in de neus krijgen, maar gewoon gebruiken om onze oren uit te jeuken.

Hans/PD9HK deed nog even de oudjaarswensen namens HB3XVT in het Zwitserse dialect. Vanuit Enspijk kregen we nog wat wensen toegespeeld van de dames Jolanda/PD2JO en Iris/PD1RIS. Frank/PA7F blikte nog even terug op de start van de ronde in maart. Hij schafte toen een VHF-transceiver aan en vroeg zich af of dat wel een verantwoorde koop was. Hij was immers al heel lang niet actief op VHF en hoe lang zouden de mannen de ronde vol gaan houden? Maar Frank heeft geen spijt als hij terugkijkt. Als het ooit weer normaal wordt, gaan we de ronde nog missen.

Marco/PD1MB benadrukt nog even zijn belofte dat hij taart regelt bij de 50e editie van de Utrechtse Radio Ronde. Dat zou dan op 23 februari zijn.. Grote kans dat we dat gaan meemaken! Ook wil hij zijn broer Ben nog even aanmelden als luistervink. Op de valreep kwam Frank/PE2A nog binnenvallen, die de hele ronde vergeten was. Hij heeft nog de heugelijke mededeling dat hij met 24 gewerkte stations, 58 slots en een totaal van 106 punten eindelijk zijn platina award binnen heeft voor het YOTA-event. Uiteraard van harte gefeliciteerd!

Net als alle deelnemers in de ronde besluiten de operators van PI4UTR ook met de wens dat iedereen het jaar 2020 goed mag afsluiten en 2021 een beter jaar zal worden in goede gezondheid en het liefst met een beetje meer condities.

Volgende week weer zijn we er weer, dan is het dinsdag 5 januari 2021. De dag voordat de 3 koningen langstrekken en u uw kerstboom mag aftuigen.

73 PI4UTR

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 29 december 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA5ABW, PA3DJS, PA1JM, PA3Y, PD9HK, PE5W, PE4KH, PG1N, PA7F, PD3DRM, PA9MB, PD0ZEE, PD0Z, PD1MB, PA1X, PE2A

Aangemelde luisteraars:

Ben PD9436

Verslag van de Utrechtse Radioronde op 22 december 2020

We gaan met rasse schreden richting het nieuwe jaar, maar de operators van de Utrechtse Radio Ronde laten u ook in de laatste weken van het jaar niet in de steek. Vertrouwd, zoals dat inmiddels voelt, waren Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR al weer vroeg op pad om op tijd de ronde te kunnen starten vanuit de verlaten shack in het clubhuis.. Alhoewel dat verlaten niet helemaal waar is, want naast wat muisjes die winterslaap houden, wordt er coronaproof ook radioactief gewerkt op verschillende momenten.

Zo heeft afgelopen weekend Joeri/PD0W zich weer mogen uitleven met de roepletters PA6YOTA, gesteund door afwisselend Roel/PA2RG en Marjolijn zonder roepletters. In dit weekend zijn er weer ruim 1100 QSO´s aan het log toegevoegd. Daarmee kunnen we stellen dat onze shack een mooi podium was voor de jongeren onder de radioamateurs. Aanstaande maandag is er een mogelijkheid om contact te maken met een oudere generatie. Dan zal Joop/PG4I in CW-mode zich voordoen als PI75VERON via ons antennepark, gesteund door Roel/PA2RG. Volg het cluster om deze speciale roepletters te werken.

Terug naar de oudere jongeren die steevast op dinsdag het clubhuis bezetten, want tijd voor de ronde.. Voor de eerste inmelder moesten wij onze verticale antennes richten op Maarssen. Daar in het dorp was Dirk/PD3DRM al voor achten aan het roepen. Dus aan hem de eer om het defilé deze week te openen. Dirk had niet verwacht de eerste te zijn, maar toch wel dus.. Hij is de hele week aan het pielen geweest met een Nextion schermpje voor op zijn hotspotje. Alleen zoekt hij nu nog het achtergrondje dat hij graag wil hebben, maar dat kan hij nog niet vinden. Maar goed, Dirk is lekker bezig en leert er iedere dag weer wat nieuws bij.

Door naar iemand die we al een tijd niet gehoord hebben in de ronde. Vanuit het altijd gezellige Tuindorp bood Frank/PE2A dan ook zijn nederige excuses aan voor het verzuimen. Hij had daarvoor niet echt een gegronde reden. Door allerlei drukte vergat hij soms dat het alweer dinsdag was en blik op de klok gaf hem dat het gevoel toch al te laat te zijn voor de ronde. Goed dat er buiten de ronde ook contact is tussen de deelnemers, want Koos/PE4KH had Frank gemeld dat hij ook vaak pas later in de ronde aanschoof en dat er dus altijd nog een kans was.

Maar goed, Frank was deze week dus ruim op tijd en kon ons nog vertellen dat de CW-cursus nu toch echt even een halt is gekomen vanwege de aangescherpte maatregelen. Die groep is dan toch echt net even te groot. Gelukkig hebben ze nog net op tijd het jaar gezamenlijk kunnen afsluiten met bier, nootjes en knakworst. Nu zijn ze in afwachting wanneer ze in het nieuwe jaar weer verder mogen.

Op persoonlijk vlak is Frank de afgelopen week vooral bezig geweest met de jacht op YOTA-punten, maar bij gebrek aan propagatie wil dat nog niet echt buitengewoon goed lukken. Toch heeft hij al wel inmiddels zijn Golden Award binnengesleept in de YOTA 2020, dus op naar platinum. Wat ook niet echt wil vlotten is het diploma waar hij op jaagt in het kader van het 50-jarig bestaan van de Spaanse technische universiteit. Dat ligt overigens volgens Frank niet alleen aan het tekort aan propagatie, maar ook aan het tekort aan antenne’s. Hij moet het doen met een eenvoudige 3-band EndFed en een Palstar. Dan kom je wel ergens, maar de XYL wil ook nog televisie kunnen kijken. Dus als hij 80 meter probeert te werken dan weet ze precies wanneer de doorgangen van Frank zijn HI.

Hopelijk wordt dat wat, want beide duren maar tot het einde van deze maand. Aanvullend meldt Richard dat hij ook de YOTA hoopt af te sluiten met een bronzen certificaatje, maar de logs zijn nog steeds niet bijgewerkt door verschillende stations die hij heeft gewerkt. Het Spaanse diploma kent hij ook, maar gaat ook geen succes worden voor hem. Wel is Richard in de race voor een FT8SP Award. Daarbij moet je 16 Poolse provincies werken via FT8 of FT4. Niet dat dat opschiet, want je bent afhankelijk van de Poolse stations die meedoen. Maar we zijn bezig..

Tot zover het award nieuws. Eens kijken wat Ko/PD0ZEE deze week heeft gedaan. Dat was voornamelijk het stoeien met een onwillige laptop, die andere ideeën had dan Ko. Maar gisteren deed de laptop ineens wat Ko wilde, dus toch een overwinning geboekt. Ook heeft Ko nog een oude iPad2, die hij ooit had gekregen, gereed gemaakt voor de hobby. Richard herkende dat stoeien wel, maar dat heeft hij vaker bij vrouwen dan met laptops.. Volgens Gert-Jan klopt dat wel en is er een overeenkomst, want een laptop is vrouwelijk. In het Duits is het Die Rechner volgens hem, maar goed niet gehinderd door enige kennis van zaken gaan we maar snel door met iets waar de mannen wel verstand van hebben.

Dus wijdt Gert-Jan uit over het nieuwe experiment waar zij beiden mee aan de slag zijn gegaan. En dat is dit geval betreft dat een clubkanaal op Echolink, dus deze is actief onder de roepletters PI4UTR. Het idee is om daar de audio van 145.325 MHz aan te koppelen. Daarmee is de ronde in de toekomst ook te beluisteren door de deelnemers zonder antenne en de mogelijkheid tot inmelden uiteraard. Richard wilde de eer aan Gert-Jan doen toekomen, maar die was van mening dat ze er allebei al de nodige tijd in hadden gestoken. Wordt vervolgd..

Op naar Bilthoven, daar stond de vriend van de show, Frank/PA7F, al te trappelen en had ons in de inmeldronde al verwelkomt met ‘He gozers’.. Gelukkig zijn de operators inmiddels zo getraind dat we de meesten wel aan de stem herkennen. Frank had niet heel veel gedaan aan de hobby.. Hij wilde wel, maar het ging niet. Zoals bekend zou hij wat gaan knutselen aan de antennetuner van de Inverted L, maar het zijn echt klusjes voor in het daglicht. Zelfs met 6 schijnwerpers op je werk is het gewoon niet te doen, dus hij doet zo nu en dan iets, maar rond de klok van half 3 in de middag houdt het voor hem echt weer op, maar het vordert..

De operators waren nog wel benieuwd of Frank al het hout had gehakt. Het bleek dat Frank ouwe wijven hout had besteld, dat was dus gekloofd en gehakt afgeleverd. Dus dat hoefde alleen maar opgestapeld onder een afdakje, maar het was weer veel te veel. Dus in de garage ligt ook nog, maar de komende kerstdagen wordt het gezellig met zijn zonen en z’n moeder, dus er wordt wel wat van de voorraad weggestookt. Verder vroeg Frank zich af of we al gemerkt hadden dat gisteren de kortste dag van het jaar was.  Dus het wordt weer voorjaar. Het was deze dag ook lekker weer en de vogels hebben het ook al ontdekt, want volgens Frank fluiten ze weer alsof het een lieve lust is.

Dat gaat dus de goede kant op. Wij gaan even een andere kant op, richting het westen, want daar zit Jan/PA1JM. En om in de kerstsfeer te blijven moet u weten dat alle wijzen uit het oosten komen, maar daar niet zijn gebleven. Dus luisteren wij naar de wijze woorden van Jan. Die wil zijn complimenten geven voor het wekelijkse verslag van de ronde dat hij altijd met veel plezier leest. Richard voor het notuleren en Gert-Jan voor het uitlokken van de gesprekken. De complimenten worden uiteraard in dank aanvaard.

Vorige week was Hans/PD9HK niet heel sterk qua signaal. Deze week was dat weer zoals we gewend waren. Hans is deze week vooral met FT8 bezig geweest op 40 en 2 meter. Nu vindt Hans de 2 meter een beetje tegenvallen, want daar zaten maar een paar stations. Maar in ieder geval heeft hij daar ook met Richard een verbinding kunnen maken. Op 40 meter gaat het beter. Inmiddels heeft hij alweer 3 landen op zijn lijstje erbij kunnen schrijven, zijn er nog niet veel, maar zo langzaam aan wordt het vanzelf een hele lijst. Wat Hans nog wel erg leuk vond is de bijzondere roepletters die hij tegenkomt. Zo trof hij de DL100BKW, dat is ook een leuke voor de puntenverzamelaars, want daar kun je ook weer een award mee verdienen.

Verder zag Hans op de website dat er een QSL-kaart op hem wacht.. Hij is benieuwd van wie of wat die komt. Maar dat blijft nog wel even de vraag, want vooralsnog hoopt de QSL-manager om op 2 februari 2021 open kaart te spelen in het clubhuis. Maar dat zal tegen die tijd nog wel een keer uitgebreid vermeld worden in nieuwsbrief en op de website. Van Hans gaan wij een paar bloemkolenwijken verderop en komen wij bij Nico/PA3Y.

Nico was wat later.. Hij heeft lekker twee weken vakantie, dus het avondmaal was ook wat opgeschoven. Op hobbygebied had Nico niet heel veel meer gedaan dan het testen van de MicroHam USB Interface III. Zoals we vorige week al begrepen werkte de CAT-verbinding met z’n FT-857D wel met het geleende kabelde van Richard, maar met zijn interface dus niet. Nico krijgt nog steeds errors bij het klonen op de PC. Alles wordt herkend, maar het werkt niet. Binnenkort geeft Nico het MicroHAM doosje even aan Richard, dan kan die het eens proberen op zijn FT-897D. En hopelijk ontdekken ze dan waar het probleem zit.

Daar zit geen haast bij, de kanalen zitten in zijn setje, dus daarmee is hij al gered. Maar het is natuurlijk leuker om werkend spul te hebben. Ook had Nico nog wat CW zitten oefenen en heeft hij zijn QRZ.com gekoppeld aan LoTW via XML-feed. De komende week gaat Nico z’n administratie maar eens opruimen, want dat zijn zo van die dingen die een keer moeten gebeuren.

Aan de andere kant van het water, zoals Richard altijd zegt ‘een brug te ver’, zit Wim/PA3DJS weer klaar. De operators waren nog benieuwd waar hij vorige week zo plots naar toe moest. Wim kon melden dat er even een handje hulp gewenst door zijn vader en die kon hij niet laten wachten. Terecht. Hoe is het met de tuner? Wim had gehoopt meer te doen, maar uiteindelijk heeft hij wel zo’n beetje gedaan wat mogelijk was.

Het houten kassie is gemaakt en de printjes zitten er in. De eigenlijke tuner, het deel met het motortje erin had hij al werkend. Maar nu heeft hij alles geassembleerd en alle spoelen en ander zooi zit er weer op. Afgelopen zondag heeft hij de hele bende aan elkaar geknoopt voor een test. Dus de electronica die in het kassie zit met de drukknoppen voor up en down, stukkie draad ertussen en hup aan de tuner vast. En wat denk je .. het werkt! Wim kan up en down tunen. En je hoort dat het piekt als je er bijvoorbeeld een AOR AR-8200 portable receivertje aan hangt. Tot nu toe lijkt de storing van de electronica en het motortje erg mee te vallen, dus daar is Wim ook heel blij mee.

Als het allemaal zo goed gaat, waarom had Wim dan gehoopt meer te doen? Nou dat is eenvoudig. Wim had gehoopt een plexiglas kap te kunnen maken voor het houten kassie. Nu in de corona tijd is plexiglas wat lastig verkrijgbaar of tegen de hoofdprijs, dus voorlopig doet Wim maar een plastic zak over z’n bouwsel.

Jos/PA3ANF kwam nog even terug op het verslag van vorige week. De krantenknipsels die Jos had aangeleverd waren toch nog wel goed te lezen, ondanks dat ze toch wel erg vergeeld zijn. Jos memoreerde aan de tijd dat hij zelf in de redactie zat van het Gagelnieuws, evenals Olbert/PA3FMK, dat een van de mannen is die naar Spitsbergen afgereisd is destijds. Verder is de 15 meter redelijk vaak open richting Noord en Zuid Amerika. Met FT8 komen ze met bosjes tegelijk binnenvallen, met phone is dat geen mogelijk, want dan moeten ze bij Jos toch wel echt boven de S9 uitkomen vanwege de EMC-ruis in zijn omgeving.

Over naar het kortegolf nieuws.. Of wordt het toch het middengolf journaal. Reni/PA3BOE weet van beiden gelukkig. Op 20 meter zijn er hier en daar openingen met VK (Australië) en YB (Indonesië) op verschillende tijden. Ook 15 meter doet het zo af en toe heel goed, kwestie van in de gaten houden. Overigens spreekt Reni hier over phone-gebruik in tegenstelling tot Jos die zijn bevindingen op basis van FT8 baseerde. Verder heeft hij nog steeds niet de conjunctie van Jupiter en Saturnus kunnen zien vanwege de bewolking. Reni had wel een sterrenkijker klaar liggen voor het geval de hemel zou openbreken, maar helaas niet gelukt. Dus heeft hij maar op de website van NASA gekeken waar het wel te zien was.

Qua middengolf nieuws was er niet heel veel te melden. De zenders Antenne Domstad op 1179 KHz en Radio Paradijs 1467 KHz zijn goed waar te nemen in Utrecht. De zender van Radio Monique op 918 KHz is nog niet heel sterk hier in de regio, maar met een loop-antenne is het wel te doen. Het signaal is een fractie beter geworden en modulatie is ook iets verbeterd. Het hangt er een beetje vanaf waar je zit en natuurlijk speelt ook de propagatie mee. De officiële opening van deze zender was afgelopen woensdag door Bart Steenman, een bekende van Reni die hij tegenkwam op zijn reis naar Zuid Afrika in 2019. Mocht je de zenders niet via de middengolf kunnen ontvangen, dan zijn ze allemaal ook in HiFi-stereo via hun websites te ontvangen.

Schakelen wij de ontvanger over op kanaal Woerden, want Thom/PA9T had tussen de doorgangen door zichzelf bekend gemaakt met zijn roepletters. Thom had eerst nog even een flashback naar de ronde van 24 november alwaar hij ook inbrak als een 11-meterboer en daarop een reprimande kreeg van Paul/PE2LZ. Hij heeft er van geleerd, deze keer deed hij het heel netjes. Thom had in eerste instantie geen kans om naar zijn setje te gaan, want XYL Sanne vond het gezelliger als hij op de bank bleef zitten.

Maar gelukkig kreeg ze een eindeloos lang durend telefoongesprek, waardoor Thom dacht: “Ik peer ‘m..” en hij is naar boven is gevlucht om te horen wat zijn radiovrienden allemaal te melden hebben. Dat willen wij natuurlijk ook van Thom weten en dat was nogal wat. Hij heeft een kerstcadeautje binnen.. Een nieuwe VNA (Vector Network Analyzer) waarmee metingen kunnen worden verricht van 9 KHz tot 4,4 GHz. Daarbij heeft hij een hele stapel verloopjes gescoord van SMA naar N en naar PL en terug. Dus Thom is helemaal in zijn nopjes.

Ook vorderen de experimenten met de digitale amateurtelevisie. Inmiddels heeft Thom de LimeSDR ontvangen en de nodige software is allemaal gedownload, dus binnenkort kan hij een beetje ATV gaan maken in de shack. Dan moet hij nog een pre-amplifier en een amplifier bouwen en als essentieel deel van een zendinstallatie zal hij ook antennes moeten bouwen. Als dat klaar is kan hij echt de lucht in. Tot die tijd is hij nog bezig met het bouwen van een nieuwe antenne voor 2 en 70. Nu de nieuwe VNA binnen is komen de projecten weer van de plank bij hem. Wat dat betreft vind Thom de lockdown prima, hij heeft genoeg om zich te vermaken.

Vanuit Hilversum had Anne/PB1A niet veel te liegen, maar wilde iedereen even fijne feestdagen wensen en gaf de raad aan iedereen om uit de buurt te blijven van dat griepvirus. Marco meldde zich in voor de presentielijst, dus die kreeg even de microfoon.. Zo zijn we dan ook wel weer. We waren toch wel benieuwd of zijn broer Ben op het vinkentouw zit. Marco was net binnen, maar zou dat wel even gaan verifiëren. Later bleek dat Ben lekker zit mee te luisteren. Voor de verandering slingeren we de microfoon door naar Remko/PD0Z die mobiel QRV was in het centrum van De Meern met een prima signaal (S-8). Niet dat hij veel te melden had, maar er was nog even onduidelijkheid of Remko al eerder was gelogd, maar dat bleek wel het geval op 19 mei, toen ook mobiel.

In Baarn was het ook donker.. Hetzelfde als in Utrecht, maar dat is logisch. Ronald/PD2FD die daar gehuisvest is, is weer begonnen met zwaaien met beampjes. Bij de operators was het niet meteen duidelijk wat het inhield, maar Ronald bedoelt dat hij met de beam uitricht naar het station waar hij mee spreekt. Hij gebruikt dat vaak op vrijdagavond in de ronde van Charlie Quebec op 144.385 MHz USB. Dan zit de rondeleider in Rotterdam en het is wel zo leuk dat het station waar je mee werkt je ook een beetje kan ontvangen. Nog terug komend op de rondes, die op 2 meter is om half 11. Daarvoor is er een ronde om half 10 via 70cm op 432.200 MHz USB.

In het zwaairondje werd natuurlijk door iedereen aan iedereen fijne kerst toegewenst. Frank/PE2A benadrukte nog even dat de langste en de kortste dag allebei gewoon 24 uur duren en dat is nooit anders geweest en zal ook nooit anders worden. Ko/PD0ZEE had zich via de Whatsapp al even afgemeld, maar toch zwaaiden we nog even, want hij luistert beneden mee via de scanner.  Thom/PA9T wilde Wim/PA3DJS nog even plagen met het feit dat hij z’n hele shack nu op een GPS disciplined oscillator heeft draaien. Had ie ook nog even als kerstcadeau laten bezorgen.

Remko/PD0Z was na de boodschappen naar boven gerend en kwam nog even retour. Dat was wel even schrikken, want van een S8 naar metertje hoek hadden de operators niet direct verwacht. Maar goed dat de set een digitale meter heeft, anders lag het naaldje nu krom en was het glaasje eruit geblazen. Gert-Jan maakte nog melding van het SSTV-event wat jaarlijks op de kerstdagen plaatsvind. Dan worden via 144.500 MHz en via 144.8875 MHz (PI3DFT) de mooiste plaatjes de ether in geschoten, onder andere door PI4UTR. Uiteraard kan iedere amateur een plaatje de lucht inschieten met bijvoorbeeld het programma MMSSTV. Dus doe vooral mee.

Richard had nog de tip om even over de FM-band te draaien, want rond de kerstdagen is er altijd genoeg te beleven in de ether. Vergeet naast de 3 meter ook de 3,5 meter niet.. En ze zitten niet alleen in het oosten des lands, maar overal staan de clandestiene zenders weer te draaien. Vaak met hoge vermogens met masten waar een geregistreerd radioamateur blij van zou worden. In december 2004 was daar nog in Twente de zender Koning Keizer Admiraal (KKA) die met 10kW uitzond en de 8 gestekte dipolen hingen boven in een 100 meter hoge mast. Maar goed, leuk voor de luisteramateurs..

Als je alles denkt gehad te hebben rolt Frans/PB0AKY binnen. Gelukkig had hij een goede reden om verlaat te zijn. Hij moest met zijn zoon de wedstrijd van FC Utrecht bekijken op TV. Waarschijnlijk hebben ze gewonnen, anders had hij vast niet zo opgewekt geklonken HI. Naast de beste wensen voor iedereen had Frans niet zo veel te melden. En toen werden wij verrast met de de oproep van Olbert/PA3FMK. Hij vond het grappig dat vorige week zijn QSL-kaart in het verslag was te zien en er aandacht werd besteed aan de DXpeditie naar Spitsbergen.

Vorige week ontstond de vraag of de mannen die destijds op pad waren nog radioactief zijn, maar nu weten we in ieder geval al van één persoon het antwoord. Gelukkig kon Olbert ons melden dat ook Leon/PAoAKB nog altijd de hobby bedrijft. Ook de toenmalige voorzitter Wim/PA2GRC is natuurlijk ook nog altijd van de partij, maar is niet mee geweest. Hij heeft vanuit Utrecht de begeleiding gedaan. Met z’n drieën hebben ze regelmatig contact. Afgelopen zomer zijn ze zelfs nog een dagje naar Amsterdam geweest om het schip te bezoeken wat destijds de mannen naar Spitsbergen heeft gevaren.

Olbert gaf aan dat er nog veel documentatie beschikbaar is van die tijd. Hij bood dan ook aan om een keer een lezing te houden voor geïnteresseerden als dat weer mogelijk is. Uiteraard is dat een zeer welkom aanbod. Gezien de ronde van vorige week heeft dat bij vele leden een herinnering achter gelaten en het zou mooi zijn om dat ook met andere leden te kunnen delen. Of zoals Olbert zelf zei: “De leden die dat niet meegemaakt hebben of zelfs nog niet geboren waren”. Zodra het weer kan wordt er contact gelegd met Olbert door de secretaris.

Na dat Martin/PA9MB nog even binnenstormde om te zwaaien werd de ronde omstreeks kwart over negen afgesloten. Uiteraard onder dankzegging, maar bovenal met de beste wensen van de operators. Let op! Volgende week zijn we er gewoon weer, 29 december om 20.00 uur, same time, same QRG. En pas dan wensen we iedereen een goede jaarwisseling toe. Voor degenen die er volgende week niet bij kunnen zijn, kom met een goed excuus, want je kan en mag toch nergens heen HI. Als je zo’n excuus hebt, dan alvast een goed uiteinde en een nog beter begin toegewenst.

Anders graag tot volgende week. Blijf gezond en eet je de komende dagen rond.  73 PI4UTR

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 22 december 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD3DRM, PE2A, PD0ZEE, PA7F, PA1JM, PD9HK, PA3Y, PA3DJS, PA3ANF, PA3BOE, PA9T, PB1A, PD1MB, PD0Z/m,  PD0WMR, PD2FD, PB0AKY, PA3FMK, PA9MB

Aangemelde luisteraars:

Ben PD9436

Verslag van de 40e Utrechtse Radioronde op 15 december 2020

De omslagfoto en de titel van het verslag laten niets te raden over. Deze week is het de 40e keer dat de Utrechtse Radioronde op 2 meter in de lucht is, ter vervanging van onze reguliere clubavond. Er was helaas geen gebak, want een echt feest is het natuurlijk niet. Desalwelteplus is het een hele prestatie die de nodige inspanning van de betrokken bestuursleden vraagt. Even wat noemenswaardige zaken van de afgelopen 40 weken.

Gert-Jan/PD0GJK is operator vanaf de eerste ronde en is slechts eenmaal niet aanwezig geweest en dat was op z’n verjaardag. Richard/PD3RFR is ook present sinds de eerste ronde en heeft vanwege de zomervakantie drie edities overgeslagen. Speciale dank gaat uit naar Paul/PE2LZ die altijd klaar staat om bij te springen en wanneer mogelijk de 40, 80 of 10 meter ronde voor zijn rekening neemt. Daarnaast was er natuurlijk nog tweemaal een CW ronde op 80 meter verzorgd door Ab/PA5ABW. Maar alle inmelders zijn natuurlijk het belangrijkste, want zonder jullie geen ronde!

Door de aangescherpte maatregelen en slechte condities is er deze week helaas geen rondje op 40 meter. Voor de buitenstaander is het moeilijk te bevatten, maar de ronde op 2 meter vraagt de nodige energie van de mannen. En omdat we ons moeten beperken tot maximaal 2 personen in de shack is er dus ook geen 3e man die de 40 meter kan bedienen. Voor de agenda van de rondes heeft dat tot gevolg dat dit in ieder geval tot 19 januari van het nieuwe jaar zal voortduren. Dat betekent ook dat de QSL-kaartenronde op 5 januari geen doorgang heeft. QSL-manager Koos gaat nog even sparen en hopelijk heeft hij in februari wel de mogelijkheid om kaarten uit te delen en in ontvangst te nemen. Hier wordt begin volgend jaar nog uitgebreid over bericht via de nieuwsbrief en website.

 

Wat ook komt te vervallen is de jaarlijkse verkoping bij afdeling Centrum. Het evenement dat normaal gesproken eind december zijn uitvoering heeft en waar vele amateurs naar uitkijken. Maar het is ook het evenement waar velen van ons het hele jaar voor sparen, qua spullen en financiën. Naast dat dit voor de kopers en verkopers een domper is, is het natuurlijk ook een bron van inkomsten van onze afdeling die we mislopen. Donaties aan de club zijn altijd welkom, dan kunnen we ook na de corona-tijd de deuren weer echt opengooien.. Immers de huur en andere kosten zoals bijvoorbeeld verzekeringen gaan gewoon door.

Ook de nieuwjaarsborrel slaan we deze keer over, dat is jammer, want ook de baromzet is een dingetje wat we missen in de inkomsten. Paul maakt wel eens de opmerking dat je wekelijks gewoon je drankje van de kaart moet afstrepen. En dat meent hij ook serieus. Gelukkig zijn er toch al een paar kaarten verkocht in de afgelopen maanden. Het zijn ook die inkomsten van een kopje koffie, een blikje fris of een flesje bier die de afdeling op de been houden. Dus, bij deze.. mocht je kaart vol zijn, nieuwe kaarten zijn verkrijgbaar via de penningmeester. Proost, Santé en Cheers!

Laten we maar eens kijken wat er deze week viel te beleven in de Utrechtse Radio Ronde, waar alweer een aantal personen voor de opening gezellig QSO hadden op de huisfrequentie 145.325 MHz. Eén daarvan was Rob/PB0AOB uit Maartensdijk. Die hebben we al een tijdje niet mogen begroeten in de ronde, maar gelukkig gaat ook met Rob alles goed. Uiteraard van hem de felicitaties met de 40e uitzending. Eén van de dingen die we gelukkig nog kunnen doen in deze rare tijden is genieten van de radiohobby en dat doet Rob dan ook met veel plezier, vandaar dat hij op het vinkentouw zat. Met de beste wensen voor de komende feestdagen, verontschuldigt zich alvast omdat hij nog andere verplichtingen heeft en er snel vandoor gaat.

Gert-Jan meldt nog even dat we er de komende week ook gewoon zijn, vlak voor de kerstdagen, dat is 22 december. In de week daarna, op 29 december, zijn we er ook en zelf in het nieuwe jaar zijn we van plan om er op 5 januari de ronde te houden. Dat laatste rondje is nog even afhankelijk of de operators hun vingers nog hebben na de jaarwisseling. Maar Gert-Jan geeft aan dat hij geen vuurwerk afsteekt, dus hij is er sowieso. Nu kan er ook weinig misgaan met categorie 1 vuurwerk, dus Richard zal er ook wel zijn. Al snel komt de vergelijking van het toegestane vuurwerk met het vasthouden van een brandende lucifer. Je kan je zelf dus nog steeds behoorlijk pijnigen en verwonden als je niet oplet.

Gaan wij door naar die andere voortijdige ronde-aankondiger, Wim/PA3DJS met vast weer een mooi verhaal. Wim dacht dat er door de operators remote gewerkt werd, maar dat is niet waar. De operators zitten op ruim 2 meter afstand van elkaar. De microfoon staat in het midden en de PTT bedient Gert-Jan met een muisklik in het programma HamRadioDeluxe. Ook dragen de heren een mondkapje bij verplaatsing in het gebouw en ruikt het in de shack naar alcoholhoudende handgel. Veiligheid voor alles en voor elkaar.

In huize DJS was niet heel veel gebeurd op radiogebied. Wim was de afgelopen week een beetje ziek, zwak en misselijk. Dat misselijk viel nog wel mee, maar hij zat niet lekker in zijn vel. Dus Wim heeft zich laten testen op corona en binnen 3 uur wist hij dat hij dat in ieder geval niet had. Eigenlijk was hij vandaag weer wat op gang gekomen en had hij dan ook een kassie gemaakt van hout. Dat wordt het stuurkastje voor de postzegeltuinantenne van Wim. Voordat hij verder kon vertellen moest hij de uitzending onderbreken, want hij werd tot de orde geroepen. Waarschijnlijk werd hij aan zijn oren achter de set vandaan gesleurd waarbij hij met moeite zijn sloffen aan kon houden. Wim kon nog net melden dat hij de zwaaironde moet skippen.

Door naar het wekelijkse middengolfjournaal met Reni/PA3BOE. Hij meldt dat op 1179 KHz Antenne Domstad nu in de lucht is en de zender is ook op DAB+ te ontvangen. Reni wil het nog even laten horen, maar doordat hij op 2 meter zelf zijn zender aan heeft is er van het signaal op de middengolf niet veel te maken. De uitzendingen van Ruud Poeze op 1467 KHz draaien ook nog steeds onder de naam Radio Paradijs. Blijft nog ongebruikt de frequentie 828 KHz die ook beschikbaar is in Utrecht. Volgens Reni wordt er gebruik gemaakt van een triplexer om zo de 3 zenders op één antenne aan te kunnen sluiten en die staat op het Fort de Lunet in Utrecht.

Richard vulde nog even aan dat de zender van Antenne Domstad draaide en kort daarna weer was uitgevallen door een defecte voeding. Dat is inmiddels weer gerepareerd en alles draait weer. Ook is woensdag de officiële start van Radio Monique op de 918 KHz. Die zender staat al even aan in de locatie Velsen, maar de echte aftrap van de zender die 33 jaar lang stil was is op 16 december. Helaas is Monique niet goed in Utrecht te horen om dat het een gedeeld frequentie is en het bereik van de zender meer richting Noord-Holland en Friesland is. Hieronder foto’s vanaf Facebook met respectievelijk de mast op Fort de Lunet, de opgeblazen voeding van Antenne Domstad en de zendantenne van Radio Monique in Velsen.

     

Verder had Reni weinig verbindingen gemaakt op de korte golf. Ten eerste omdat er weinig condities zijn en ten tweede omdat hij veel weg is geweest. Dat kon nog en nu kan dat voorlopig niet meer. Daarmee verwachten we volgende week weer eens een kortegolf journaal met DX-nieuws van Reni.

Wie niet veel weg is geweest, maar al lang thuis werkt is Nico/PA3Y. Hij mag alleen met uitdrukkelijke toestemming van de directie naar kantoor. Er is veel geregeld door zijn werkgever, bijvoorbeeld geen reiskostenvergoeding meer, maar een thuiswerkvergoeding. En als je dat nodig hebt kun je een bureau, stoel, beeldschermen, toetsenbord enzovoorts van de baas krijgen. Het is voor Nico nog even buffelen qua werk, want na vrijdag is de beste man gewoon 2 weken vrij. Op gebied van de hobby heeft Nico het eindelijk voor elkaar dat hij de kanalen weer in zijn Yaesu FT-857D heeft zitten. Hij heeft ze er in gekregen met Chirp en dankzij een geleende CT-62 kabeltje van Richard.

Dat werkte in één keer, dus Nico is nu superblij. Alles staat er weer in, inclusief kanaal Utrecht en hij hoeft nu niet meer met de hand te programmeren. Wel moet Nico nu nog uitzoeken waarom de MicroHAM USB Interface III het niet doet. Misschien een stekker er niet goed is, of wat anders. Eventueel kan de MicroHAM natuurlijk ook getest worden. Richard heeft een 897D waar hij dezelfde interface tussen heeft zitten. Kwestie van even aansluiten en zien of hij het dan wel doet. Indien nodig weten de heren elkaar te vinden.

Verder heeft Nico wat geoefend met de sleutel, niet van de voordeur, maar met de seinsleutel natuurlijk. Dat is iets wat hij vaker zou moeten doen. Hij zit af en toe op 24 woorden per minuut te oefenen met woorden en zinnen. Geen QSO’s, want de ontvangst bij Nico is gewoon heel slecht. Op 40 meter is het knudde, maar er zitten plannetjes in de lucht. Wim/PA3DJS gaat Nico binnenkort helpen met metingen om te onderzoeken waar de dominante stoorbron zich bevindt.

Vlakbij Nico is Ko/PD0ZEE ook weer present. Hij heeft zich de afgelopen week ingelezen in antenne’s en aanverwante artikelen. Ook is hij nog weer even bezig geweest met FT8 en WSJT-X. Verder heeft hij afgelopen week de tijd genomen om lekker te chillen. Het lijkt er op dat de behandeling voor pijnbestrijding gaat werken dus Ko krijgt langzaam aan steeds meer energie. Dat is natuurlijk goed nieuws voor Ko.

Over inlezen had Richard ook nog wel een anekdote.. Hij heeft bij zijn nieuwe set ook een dik boek gekregen.. Gert-Jan was bang dat Richard het had gelezen, maar gelukkig was het anders. Richard had het boek vastgepakt en in de kast gelegd. Er zat overigens ook een mooie sticker bij en een wereldkaart. Die heeft Richard ook maar in de kast gelegd, mocht degene die nu in zijn shack hangt van de muur vallen. een beetje geel zit die kaart aan de muur ook.. Volgens Gert-Jan komt dat van het roken.. Niet dat de heren roken, maar er wil nog wel eens een weerstandje, condensator of torretje in rook opgaan. Zoals Johan/PA3GER altijd zegt de ‘Magische Rook’. Om nog maar niet te spreken van de soldeerdampen in de hobbyruimte van de mannen.

Aan de andere zijde van de rondweg in Maarssenbroek ten opzichte van Ko zit dan weer Hans/PD9HK. Daar was Sinterklaas niet langs geweest, want Hans moest zijn kado zelf ophalen en afrekenen bij Marcus. Hans heeft namelijk zich zelf een mAT-705 antennetuner kado gedaan, die aansluit op de ICOM IC- 705 waarvan hij ook de trotse bezitter is. Die tuner werkt hartstikke mooi, met veel geklik en geratel door alle relais die er in zitten. Al een paar keer getuned met FT8. Daar is hij weer een paar kilometer verder gekomen. Hij zat in Zweden op een afstand van 1650 kilometer met zijn sprietje. Wetende hoe de opstelling van Hans is, dan is dat een mooie resultaat voor hem.

Ook op D-Star had Hans een mooie verbinding gemaakt. Hij zag op het dashboard een Australische vlag en toen heeft hij CQ gedaan. Warempel kreeg hij direct antwoord. En toen was Hans dus 15 duizend kilometer verder. Dat was toch wel even spannend. Dat was het wel zo’n beetje op het gebied van verbindingen. Verder is Hans het programma Gridtracker aan het uitpluizen, daar is hij nog wel even mee zoet, want er kan van alles met dat softwarepakketje.

Door naar Jan/PA1JM die vooraf al de mededeling van de operators kreeg dat de beloofde koekjes /oliebollen nog niet gehaald hoeven te worden omdat het bezoekuur in januari komt te vervallen, we houden ons aanbevolen voor de QSL-kaartenavond in februari. Jan wil eerst even luisteramateur Jos/NL14017 aanmelden voor het log, verder heeft hij weinig te melden, maar luister vrolijk mee en kan af en toe lachen om wat er in de ronde gebeurt. En dat is belangrijk in deze tijd met dat corona gezeur. Wel heeft Jan nog een gouden tip voor iedereen aan de band.

Je kan jezelf tegenwoordig makkelijk testen op corona. Daar heb je alleen een flesje bier voor nodig. Als je er aan ruikt en je ruikt bier, dan is het goed. Als je een slok neemt en je proeft bier, dan is het ook goed. Dan ben je negatief. Jan had die test gisteren een keer of 18 gedaan en hij bleef 18 keer negatief, alleen in de ochtend werd hij wakker met wat hoofdpijn. Dus hij gaat straks nog maar een keertje testen voor de zekerheid.

Op naar Bilthoven, naar Frank/PA7F die wederom niet veel gedaan heeft afgelopen week.. Naarmate het gesprek vordert blijkt iets heel anders. Vanwege de lockdown had hij gisteren nog even snel een partij hardhout geregeld. Toen hij daar mee bezig was kreeg hij inspiratie om het kabelwerk naar de tuner achter in de tuin wat te gaan reorganiseren. Dus daar is hij mee begonnen. De tuner heeft hij uit elkaar gehaald, want er valt nu toch niet veel te werken en er is ook weinig wat hij kan missen nu.

Enig nadeel is dat de handen van Frank nu onder de schrammen zitten van het gekloot met dat hout en die kabels. Maar goed volgende week hoopt hij meer te kunnen vertellen over dat klusje. Qua verbindingen is er weinig te melden, want er is gewoon niet veel nu. Op 60 meter nog 2 leuke dingen met FT8, Jan Mayen JX2US, die wij vorige week in het verslag als afsluiter lazen en Mongolië JT1BV.

Over dat eilandje zat Frank nog wat te lezen over het eilandje Jan Mayen, een nagenoeg onbekend eiland, maar daar hebben in de Middeleeuwen en in de 17e eeuw wel 1000 Nederlanders gewoond in verband met de walvisvaart. En daar las hij ook dat ze het eiland in de tweede wereldoorlog  ter beschikking hadden gesteld aan de Amerikanen, want die wilden vanaf Jan Mayen de Duitse basis op Groenland in de gaten houden. Niet dat het ook maar iets met de radiohobby te maken heeft, maar die Duitse basis op Groenland intrigeerde Frank en dat zette hem aan tot nader speurwerk.

Uiteindelijk heeft Frank een boekje gevonden wat die situatie beschrijft over die Duitse basis op Groenland. Dat boek heet De Slede Brigade. Dat is een boekje uit 1957 en is in 2004 opnieuw uitgegeven, dus dat heeft hij inmiddels aankocht die BOL.com en hij heeft inmiddels de eerste 5 bladzijden gelezen. Wellicht komt daar volgende week ook meer over in de ronde. Even ontstond er bij de operators nog de gedachte dat Hans/PD9HK daar een paar jaar geleden was geweest, maar dat was bij nader inzien Spitsbergen. Ligt er vlakbij, want is maar een 5 centimeter op de kaart en het is daar ook koud. Tenslotte hoe dichter aan de bovenkant van de bol, hoe korter de afstanden.

 

Het laatste wat Frank nog wil vertellen is dat hij iets heeft met 40 dit jaar.. Voor PI4UTR de 40e ronde, voor Frank was het op 12 december dat hij 40 jaar zijn A-machtiging heeft. Dat is voor Frank heel veel, eigenlijk zijn hele volwassen leven, maar er zijn natuurlijk mensen die nog veel langer hun papiertje hebben binnen het Utrechtse gezelschap. In ieder geval voor Frank een moment om even bij stil te staan. De operators gaan even rekenen en denken niet dat ze Frank ooit zullen inhalen met het 40 jaar A-amateurschap. Voordat zij het papiertje hebben duurt nog wel effe en dan nog 40 jaar wachten. Nee, het vermoeden is dat ze beiden dan wel een tuintje op hun buik hebben.

Qua jachten op speciale DXCC’s dacht Richard dat hij Mongolië nog niet gewerkt had. Gert-Jan had die al wel op z’n lijstje staan. Achteraf bleek dat Richard ook al een keer via FT8 contact heeft gehad op 40 meter, maar helaas nog geen bevestiging heeft. Ook was Richard aan het jagen geweest op 7Q7RU, de Russische DXpeditie naar Malawi. Op PSK reporter zag Richard dat hij gehoord werd door het station, maar hij kwam er gewoon niet tussen. Zo’n enorme pile-up. En als iemand op 20 meter dan de schakelaar omzet is het feest voorbij en is het ruis wat er over het scherm rolt.

Terug naar Maarssenbroek waar wij weer eens luisteren naar Erik/PD0OKP. Het was hem weer eens gelukt om aan te sluiten bij de ronde. Ondertussen was hij druk om een PC in te richten voor de hobby, zoals FT8 en Slow Scan TV. Ook had hij deze week tijd gestoken in de het DV-Switch projectje. Dat werkt heel goed en heel mooi voor wat betreft het DMR gedeelte. Erik vindt het geluid bijna nog mooier dan uit zijn porto. En daarnaast is hij nog het programma DROID-Star aan het uittesten. Dat werkt nog een beetje buggy, maar de software is ook nog in een beginstadium.

Leuk, de operators zijn ook altijd wel in om wat nieuwe software te testen. Richard heeft DV-Switch al een tijdje draaien op een RaspberryPi. Gert-Jan kreeg het pakketje niet lekker aan de praat en heeft het voorlopig in de hoek gegooid. Maar DROID-Star gaan ze ook wel even bekijken. Met een sneltramvaart schieten we naar Nieuwegein.. Oh nee, de sneltram rijdt nog niet. Nou ja, dan maar gewoon de spreeksleutel doorgeven aan Rob/PA1X.

Ook Rob is met een RaspberryPi aan de gang gegaan. Hij had nog zo’n dingetje liggen, dus de boel klaar gezet zoals beeldscherm en toetsenbord. Maar hij viel van het ene probleem in het andere. Eerst de geheugenkaart die niet werkte en toen de monitor. Maar goed uiteindelijk draait alles, dus hij gaat mee hobbyen. Voor de rest niet veel, Rob zit in de nachtdienst, dus hij gaat zo zijn spullen pakken en richting het werk en daarmee alvast de afmelding voor het zwaairondje.

Gelukkig was Jos/PA3ANF ook weer van de partij. De laatste tijd had hij wat moeten verzuimen, maar hij is er weer. Hij vindt het maar knap dat wij het al een tijdje volhouden en deze week al de 40e keer, dat vind Jos geweldig en hij vermoedt dat het nog wel een tijdje door zal gaan voorlopig als we de berichten volgen in de media. Jos is de laatste week druk geweest YOTA te volgen. Dat zijn de Youngsters on The Air. Ook heeft hij Marjolijn even gewerkt, die zondag in de shack van Utrecht zat samen met Joeri/PD0W als PA6YOTA. Condities wisselen heel erg. De zonnevlekken willen niet echt omhoog gaan. Begin vorige week was het rond de 50 en nu zit het weer rond de 22.  Gelukkig heeft Jos ook andere tijdsbestedingen in en om het huis heen.

Gert-Jan legt even uit voor de luisteraars dat december de maand van de YOTA is. Joeri had de mogelijkheid om de roepletters PA6YOTA te mogen gebruiken de komende weken en om dat een beetje knap te kunnen doen had hij het verzoek ingediend om gebruik te mogen maken van de shack. Aangezien Joeri lid is van onze afdeling is dat geen probleem. Dus Joeri heeft zijn Icom-7300 ingepakt en was zaterdagmiddag al druk aan het zenden. In de avond heeft hij nog wat assistentie van Roel/PA2RG gekregen en hebben de mannen zelfs wat verbindingen via CW weten te maken.

Ook op zondag was hij een groot deel van de dag actief en kreeg hij  assistentie kreeg van YL Marjolijn. Zoals bekend hoeft een dame maar 1x te roepen om een pile-up aan de broek te hebben, en dat was dan ook het geval zondag. Marjo stond haar mannetje wel in de drukte. De komende weekenden zal Joeri nog een aantal keer zijn opwachting maken vanaf Utrecht. Mooi dat wij als afdeling kunnen participeren en de jongeren op deze manier een podium kunnen geven.

Marco/PD1MB was de hele week lekker druk geweest en vooral deze dag om alle afspraken af te bellen met klanten die ingepland stonden voor een technische risico inspectie. Voorlopig gebeurt er niks meer.. Verder feliciteert Marco de operators met de 40e uitzending. Als het de 50e is, dan komt Marco persoonlijk gebak brengen. Snel rekensommetje van de operators leert ons dat dat 23 februari 2021 is, als er geen gekkigheid gebeurt. Alhoewel, de bakkers blijven open. Dus dat gebak komt er wel.  Eindelijk valt ook het kwartje bij de rondeleiders waarom de slijterijen open blijven.. Daar kun je je testen halen. De slijterij is eigenlijk gewoon een teststraat.

Op naar Enspijk, waar Gert-Jan dacht dat Maarten/PG1N klonk als een klok.. Helaas voor hem, dat was de toren op de achtergrond 😉 De klokken uit het zuiden.. PI4UTR was wat zachter dan dat Maarten gewend was, een 5-6, welnu, Maarten doet bij ons een 5-5. Prima te verstaan verder. Maarten mag de komende 5 weken met ons meedoen, de repetities van de fanfare zijn afgeblazen. Geen mogelijkheid meer tot een taptoe of een Last Post. Maar goed over een week of 5 á 6 worden ze weer opgetrommeld om te komen blazen. Maarten hoeft zich niet te vervelen, want hij is zijn eigen website weer een beetje aan het oppoetsen en updaten.

Maarten ontdekte dat de linkjes naar pagina’s van de Japanse amateur JF1OZL niet meer werken. Daar stonden wat leuke projectjes en zo had Maarten meerdere sites die niet meer bestonden. Nu heeft hij een soort zoekmachine gevonden waar van alles op staat wat hij ooit heeft weggegooid. Het oud-archief van het web zeg maar, je vind dat op web.archive.org. En daar trof hij nog meer dingetjes, dus voorlopig is Maarten nog even onder de pannen.

Verder naar de man die het met QSL-kaarten kan, Koos/PE4KH. Die heeft vorige week woensdag wat mee getetterd in de 70cm Dutch Digital Activity Contest, de zogenaamde DDAC. Toen kon hij zomaar diverse calls werken in die tijd en als hij het aantal vakjes telt die hij gescoord heeft zijn het er aardig wat als hij per 6 karakters telt. Maar als hij ze per 4 karakters telt zijn het er maar 3. Zover kom je niet op 70cm als er geen condities zijn. In het weekend heeft Koos nog een beetje YOTA-station gewerkt.

Maar het belangrijkste nieuwtje was dat afgelopen week Kees/PA5Z heeft meegeholpen om bij Koos een mooi nieuw gat in het huis te maken, zodat de Endfed nu wat stabieler buiten kan hangen en niet iedere keer binnen gehaald hoeft te worden waardoor er kou in huis ontstond. Dat beperkt het aantal klachten van de XYL dat het koud in huis wordt en voor Koos is het een hele vooruitgang. Hij kan nu wat makkelijker uitkomen op HF zonder dat hij eerst de antenne moet ophangen.

Dat gaatje boren had Gert-Jan ook vrij recent gedaan.. Nou ja, laten doen. Niet door PA5Z (-ulutime), maar dat is wel erg gezellig natuurlijk als die er is. Ja, waar is Kees eigenlijk. Waarschijnlijk ligt hij op de bank nog even een serie op Netflix af kijken en dan komt ie op de valreep nog even langs. Of misschien is hij een corona test aan het doen. In plaats van bier met wijn.. Kan dat eigenlijk wel? Dat moeten de operators toch een keer aan Kees vragen als hij er is.

Eerst maar eens naar Hilversum, waar Frank/PD9JFP zich wat later inmeldde omdat er lokaal met DMR op de VHF werd getest. Hij zat op tijd klaar en hoopte de hele ronde te kunnen volgen, maar de testers zaten op 145.350 MHz, dus een klein stukje boven de frequentie van Utrecht. Het klonk bij Frank alsof er een motorclub in zijn huiskamer stond. Maar de heren zijn even gestopt en dat gaf Frank de mogelijkheid om even iets mee te krijgen en te zeggen dat hij er ook is.

En daar is Kees/PA5Z. Mooi de gelegenheid om even de vraag te stellen of je de corona test ook met wijn kan doen. In de zelftesten met behulp van de Gall&Gall is Kees gespecialiseerd en hij zal daar eens even op gaan letten en komt erop terug. Hij was eigenlijk een soort van vergeten dat de ronde was, maar werd getriggerd door het zoetgevooisde stemgeluid van Koos dat uit zijn speakertje klonk. Ook dat hij zijn naam al enkele malen hoorde vallen in de ronde deed hem bewegen om toch maar even de moeite te nemen om de PTT schakelaar in te drukken. Op gebied van radiohobby weinig te melden, want er is geen propagatie en Kees weigert iets digitaals te gaan doen. Dus dat maakt het leven vreselijk overzichtelijk.

Ondanks de nieuwe ophokking en het naderende einde van het jaar is het in de klusselarij retedruk, dus Kees hoeft zicht niet te vervelen en dat levert ook nog centjes op. Wij hadden natuurlijk al van Koos gehoord dat Kees een gaatje bij hem had geboord, maar die opmerking kwam er bij Richard iets anders uit dan gepland, waardoor de operators in 1 keer dubbel lagen van het lachen. Daarop kon Kees nog even melden dat hij nooit te beroerd is om eens een krater in je huis te boren, je kan het hem altijd laten weten.

Omdat Kees had geroepen dat hij weigert om iets digitaals te gaan doen, stelde Gert-Jan de vraag waarom hij wel morse doet. Uiteindelijk is de de bron van de digitale modes met nullen en enen. Volgens Kees ligt dat heel simpel. Voor morse moet je iets kunnen, en FT8 kan iedere boerenlul. Hij heeft nu 2 jaar geoefend, ongeveer een uur per dag. Nu is Kees niet de slimste en de jongste zo zegt hij zelf, maar het begint te komen. Dus hij doet zijn best.. Een kwestie van even doorbijten.

In deze ronde hoorden we al twee Franken, de derde deze week is Frank/PE5W. Hij is door andere activiteiten een paar keer niet in de ronde geweest, maar nu de kinderen niks moesten kunnen ze wat later naar bed en kan hij nog even inmelden. Frank is bezig geweest met FT8 en dat vind hij toch wel erg leuk en vindt het een soort verslaving eigenlijk. Ondanks de matige condities wist hij toch nog Tasmanië, Mongolië en Bolivia te werken. Dus langzaam aan is hij overal speldjes op de wereldkaart aan het prikken en hij is benieuw hoeveel landen hij kan verzamelen.

Van Frank gaan we verder met Frans/PB0AKY in Maarssen. Die is bezig met een geluidskaartje voor Erik/PD0OKP. Dat werkt dus dan weet Erik dat ook meteen. Verder wist Frans nog te melden dat het bestuur van A08 in de jaren 80 op expeditie is geweest naar Jan Mayen.  In zijn geheugen waren dat Wim/PA2GRC en Olbert waar even de call ontschoten was. Daarnaast waren er nog 2 amateurs uit de regio. Die hebben daar toen verbindingen gemaakt. Richard gaat eens in de archieven van A08 duiken en kijken of hij daar iets over kan terugvinden.

In het zwaaironde kwam Reni/PA3BOE even terug op zijn roepletters.. BOE, tja hoe heeft ie het kunnen uitzoeken. Maar toch doet hij ook  al 40 jaar met deze call. Voordien had hij de roepletters PE1DNB, daar maakte hij De Nasi Bal van, ook een mooie call. Die had hij vanaf 1980. Het zendexamen heeft Reni in 1979 gehaald, maar met de roepletters aanvragen had hij even gewacht. Op HF is het uitermate slecht, dat heeft hij voor ons even beluisterd, dus het heeft niet zoveel nut om daar energie in te steken. Hij hoorde wel wat zwakke stations, maar dan moet hij toch van goeie huize komen wil hij daar iets van maken. Een beam met flink wat elementen voor 20 of 40 meter zou ook wel helpen. Of hij moet net als zijn buurman Frank op FT8 gaan werken, maar daar is de set van Reni niet geschikt voor.

Reni benadrukt nog even dat hij hoopt dat iedereen zich vermaakt met die corona toestanden waarbij iedereen zo’n beetje moet thuis blijven. Maar gelukkig hebben we onze mooie hobby nog en daarmee kunnen we nog wel enigszins bezig houden. Daar heeft Reni wel gelijk in en zoals een gewaardeerd lid van de afdeling altijd zegt ‘Condities moet je zelf maken’. Dus er is altijd wat te beleven op de banden.

Even een verhaaltje van tussendoor.  Richard had een afspraak voor de dinsdagochtend bij de kapper staan om een weer netjes op de club te verschijnen. Normaal kreeg hij altijd een mailtje om de 6 weken, maar omdat er toch veel thuis werd gewerkt had hij vorige keer maar alvast ingepland. Uitgerekend op de dag dat de kappers weer dicht moeten voor 5 weken.  Dat verzin je niet.. Dus nu wordt het weer een coupe Corona. Gert-Jan had eigenlijk 3 weken geleden al gemoeten, dus die loopt nu al 9 weken achter op Richard. Over een tijdje zien we niks meer zeg maar.

Dat wordt een bloempot op je hoofd en een scheerstukkie erbij en dan heb je echt een mooie coupe zegt Ko/PD0ZEE lachend. Ko kwam nog met een hersenspinsel of het een idee is om al die verslagen die we maken te bundelen. Het is een zeer unieke situatie wat wij doen op de dinsdagavond. Ko verwacht niet dat er veel afdelingen en verenigingen zijn die op deze wijze de band met de leden aanhouden in de corona-tijd. Goed idee van Ko, dat hadden we al eens besproken binnen het bestuur. Het plan bestaat om dat te doen als het allemaal achter de rug is. Leuk voor de geschiedenis van radioamateurs en dat ze zich over 50 jaar verbazen wat er aan onderwerpen leefde onder de radioamateurs.

Blijkbaar heeft de 7100 van Hans/PD9HK wat kuren. In zijn eerste doorgang was het al een zwak signaal en Hans had ook al een fabrieksreset gedaan afgelopen week. Dus die gaat in de doos, dan kan ie naar de dokter Marcus. Gelukkig heeft hans de 705 ook nog, die geeft nagenoeg hetzelfde signaal, maar qua verschil in vermogen is dat begrijpelijk.

Frank/PA7F kwam in het zwaairondje terug op het DXpeditie verhaal. Dat was in 1990, 30 jaar geleden en ging niet om Jan Mayen, maar Spitsbergen (Svalbard). Hij wist zich te herinneren dat bij de DXpeditie de heren Paul/PA3DCO (SK), Leon/PE1MIS (PB0AKB) en Olbert/PA3FMK betrokken waren. Ze zijn destijds bij Frank thuis geweest om te kijken hoe dat allemaal werkt op 50 MHz en later zijn ze nog eens op bezoek geweest en hebben ze verbindingen die opgenomen waren op cassettebandjes gezellig zitten afspelen. Onderwijl stuurde Frank/PA7F even een linkje door van de website van SM6KUT (hoe verzin je het?) waarop nog een QSL-kaart staat van de DXpeditie. De vermelde operator is Olbert Petersen met de roepletters JW/PA3FMK. Die kaart drukken wij hier even af.  Enig nader speurwerk van de secretaris leverde onderstaande tekst, welke in Gagelnieuws jaargang 18, nummer 6 (1990) stond afgedrukt:

Svalbard DX-expedition: 

Drie mensen uit de Afdeling Centrum (regio 08), Paul PA3DCO, Leon PE1MIS en Olbert PA3FMK hebben 
na een lange tijd van voorbereidingen hun zaakjes nu voor elkaar. Op 16 juli 1990 vertrekken zij 
per auto naar Spitsbergen. Hun reis gaat via West-Duitsland, Zweden naar Noorwegen. 
Aldaar aangekomen in Tromsø nemen zij het vliegtuig naar Spitsbergen. Onderweg zullen zij mobiel 
en stabiel op de campings QRV zijn op 70 cm, 2 meter, 6 meter en op de HF banden. 

Op het eiland zal gebruik worden gemaakt van o.a. de volgende apparatuur: 
Voor HF: De apparatuur en antennes met mast van het clubstation JW5E. De mast is 30 meter hoog 
met daarop een 5 el. beam. Zij gebruiken 2x TS440. Voor 50 MHz wordt gebruik gemaakt van een 
6 el. beam die boven de HF beam is gemonteerd. De tx is een FT 690 met een PA. 
Via Oscar wil men ook werken d.m.v. twee kruisyagi's met handbediening. 
Als tx'n worden een TR 751 (voor 2 m) en een TR 851 (70 cm) met een PA gebruikt. 
De Svalbard DX-peditie werd mogelijk gemaakt door sponsering van een zestal bedrijven. 

Reisplanning: 
Vertrek vanuit Utrecht op 16 juli. Aankomst op Spitsbergen op 25 juli. 
Vertrek vanaf JW op 5 augustus. Terug in Utrecht op 12 augustus. 
Het QTH locator vak, waarvandaan gewerkt zal worden is JQ78SG. 

Frequenties: 
HF: 
28,011 MHz CW   28,595 MHz en 28,885 MHz SSB 
21,011 MHz CW   21,295 MHz SSB 
14,011 MHz CW   14,195 MHz SSB
7,011 MHz CW    7,095 MHz SSB 
3,511 MHz CW    3,795 MHz SSB 

Speciaal voor PA-land zal er in de periode van zaterdag 28 juli tot en met 5 augustus op Svalbard 
door ons dagelijks geluisterd worden tussen 19.00 en 20.30 uur UTC op 14,011 MHz in CW en 14,195 MHz 
in SSB. Tussen 21.00 en 24.00 uur UTC zal geluisterd worden op 7.011 MHz in CW en 7.095 MHz in SSB 

50 MHz: 50.105 MHz en 50.110 MHz in CW/SSB 
Oscar-13: 145.905 MHz in SSB, (evt. ook Oscar-10 145.905 MHz in SSB) 
145.885 MHz in CW, (evt. ook Oscar-10 145.885 MHz in CW). 

Meer informatie over het eiland Spitsbergen: 
Tijdens de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur rond de vier graden met uitschieters 
naar boven en naar beneden. Verder is de begroeiing minimaal. Het enige groen is mos en een soort 'bomen'
van 5 cm hoog. Het is niet onwaarschijnlijk dat je 's ochtends gewekt wordt door een lokale bewoner, 
een ijsbeer. De bewoners zijn vooral mijnwerkers, mijnbouw is daar de bron van inkomsten. 
Het ene deel van het eiland is bewoond door mensen met de Noorse nationaliteit, het andere deel door mensen 
met de Russische nationaliteit. De verblijfplaats is een hut aan de rand van het 'stadje' Longyearbyen, 
een straat van 6 kilometer lang, that's all. Het is niet mogelijk om onvoorbereid, zonder uitrusting, het 
eiland te betreden. Bij aankomst controleert de politie (Sysselmannen) of je uitrusting wel voldoende is 
om de barre omstandigheden op het eiland te overleven. In hun geval is dat geen probleem daar zij 
de beschikking hebben over een (radio-)hut.

Terugkomend hierop had Jos/PA3ANF nog de aanvulling dat de DXpeditie nog de krant heeft gehaald. Jos heeft dat toen bewaard en wil nog eens kijken of hij dat kan terugvinden in zijn archief. De secretaris had ook nog even in het Utrechts Archief gekeken. Daar staan ook nog wel foto’s, maar die zijn omwille van privacy afgeschermd en kunnen alleen in de studiezaal worden bekeken.. Niet geheel verrassend is dat helaas voorlopig gesloten. (Red.: inmiddels scans van Jos ontvangen en bewerkt, klik voor groot formaat)

 

In het zwaai rondje komen ontstaan soms de wildste ideeën, zo had Marco/PD1MB bedacht dat het misschien leuk is om een webcam neer te zetten in de shack, zodat iedereen kan meekijken. Dat leek de rondeleiders niet zo’n goed plan. Want stel dat Richard in z’n onderbroek zit omdat z’n kleren natgeregend waren en even over de verwarming hangen te drogen.. Dat willen jullie thuis niet zien. Maarten/PG1N merkte op dat ons signaal ondertussen een stuk beter is geworden,  5-7 zonder ruis. Wat er gebeurt is weet hij niet, bij hem niet veel.

Gert-Jan had terloops een los contactje ontdekt op de voeding, door een stekker die er niet helemaal in zat. Dus dat heeft hij al vliegende even opgelost. Tussen de grappen en grollen door doen de operators ook wel eens wat serieuze zaken. Even zwaaien we naar Jolanda/PD2JO en Iris/PD1RIS. Die twee moeten we de komende weken toch wel een keer gaan horen nu ze allemaal thuis zitten daar.

Ook vanuit Hilversum krijgt iedereen alvast de beste wensen en Frank/PD9JFP merkt nog even op dat het een gezellig rommeltje was en een genot om naar te luisteren. Daar doen we het voor! De meeste stations kon hij goed nemen, behalve Maarten/PG1N.. Maar dat is logisch, die zit in Enspijk, dat is aan de verkeerde kant van de Lek. Richard geeft te kennen dat hij zelfs nog nooit het dorp bezocht heeft, want daar moet je weer een ander paspoort voor hebben HI.

Kees/PA5Z meldt nog even bij het zwaaien dat er een fles Cabernet Sauvignon staat op te warmen naast de kachel, dus hij begint vanavond met een blend en zal ons op de hoogte houden. Ook moest Kees nog even kwijt dat Richard het eerder op de avond over een ronde wereld had. Dat is een misverstand, die is plat. En niemand moet geloven wat die mannen in de shack daar verder nog over zeggen. Richard had wel een vermoeden dat de aarde plat was, want ook de kaart van Yaesu is plat. Anders hadden ze die wel bol gemaakt.

Over de wereld gesproken, had Kees eigenlijk nog iets van Gloria gehoord, zijn vriendinnetje bij de ARRL inzake het DXCC-award wat hij heeft gekocht. Inmiddels heeft hij een op 23 november een trackingnummer gekregen en na lang zoeken heeft hij daar de maatschappij bij kunnen vinden en dat is USPS. Had Kees nog nooit van gehoord, wij ook niet.. Maar goed af en toe krijgt hij nu emails en inmiddels is het pakketje twee Amerikaanse distributiecentra is gepasseerd en sinds 8 december ligt het pakket in transit in Jamaica. Als het klaar is gaat hij het verslag afdrukken en naar Gloria sturen, want hoeveel voorpret kun je hebben met een pakket van 51 dollars.

Frank/PA7F roept nog even tussen door dat het New York is en niet Jamaica. De ronde leiders houden het lekker op Jamaica, want wellicht dat er nog iets anders in het pakketje richting kees wordt toegevoegd 😉 Als ie het dan al krijgt, want ze houden het zo vast bij de douane. Andere Frank/PE5W is er volgende week bij, want alles is thuis, dus geen reden om iets te missen. Tussendoor had hij nog wel even eentje naar bed gebracht, tja dat hou je met jonge kinderen.

De finale van de finale van deze ronde gaat naar Frans/PB0AKY, tenminste dat is zoals Gert-Jan het ziet.. Maar stiekum roept er iemand tussen door dat ie zit te luisteren. Bekende stem, maar Frans geeft hem antwoord dat ie maar lekker moet blijven luisteren. Terwijl we druk in de ronde waren heeft Frans even gebeld met Victor/PA3FNY, die was destijds ook betrokken bij de expeditie naar Spitsbergen. Hij noemde nog even de juiste calls en namen die er heen waren geweest. Alleen waren ze nog steeds niet zeker of Wim/PA2GRC destijds ook mee is geweest. Zoals we kunnen lezen in het bovenstaande stukken is dat niet het geval, wel was hij destijds afdelingsvoorzitter.

De roepende luisteraar bleek Michel/PA7ML te zijn. Hij zat net een kwartiertje mee te luisteren en mag nu meteen zwaaien. Zo snel kan het gaan. Hij valt meteen met de neus in de huiskamer of hoe je dat ook noemt. Michel heeft 5 weken een lockdown. Dus tijd zat voor de hobby, das de leuke kant van het verhaal. Een soort vakantiegevoel. Afgelopen weekend heeft hij de steentjesregen langs zien komen en daarbij heeft hij heel veel met ontvangst gedaan. Niet met zenden omdat het vermogen duidelijk te weinig was.

Op het plaatje zie je de ontvangst van Michel met MSK144 op zijn nieuwe 2 meter beam en verbeterde coax. Dat verschil in ontvangst is duidelijk zichtbaar, maar er moet een eindtrapje achter. Hij heeft er wel eentje staan, maar dan moet er een eenvoudige modificatie plaatsvinden aan de FT-897 van Michel, maar dat zal het wel gaan worden.. Er was ook nog vuurwerk op de zolder vanuit de voeding van de PC die Michel voor HF activiteiten gebruikt. Dit was al de 2e keer met hetzelfde type voeding waarbij de 470mV condensator met de nodige ic’s eruit vliegen. Inmiddels heeft Michel een ander pc’tje neergezet, dus hij kan weer door.

Dat deed Richard denken aan de tijd dat bij hem wel eens de 2N3055 torren achter op de voeding er uit knalden. Dat was zo’n 10-12 Ampere voeding waar dan de Lincoln aan hing. Mooie herinneringen die ook Gert-Jan deelde. Er werd nog het een en ander gekeuveld over een klokje op de website van Richard die volgens een bezoeker verkeerd loopt, maar gewoon UTC aangeeft en het weerbericht kwam nog even langs, waarbij Gert-Jan even door het vluchtluik constateerde dat het vochtig was, maar wel droog. Om 20h40 UTC werd er dan toch echt een einde gemaakt aan de 40e Utrechtse Ronde en werd deze afgesloten door de operators. Onder dankzegging werd de frequentie vrijgegeven voor onderlinge QSO’s.

Hopelijk tot volgende week bij de 41e ronde. Blijf gezond en let goed op jezelf en elkaar.

73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 15 december 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PB0AOB, PA3DJS, PA3BOE, PA3Y, PD0ZEE, PD9HK, PA1JM, PA7F, PD0OKP, PA1X, PA3ANF, PD1MB, PG1N, PE4KH, PD9JFP, PA5Z, PE5W, PB0AKY, PA7ML

Aangemelde luisteraars:

Ben PD9436, Jos/NL14017, Rob/PE1CHL

Verslag van de Utrechtse Radioronde op 8 december 2020

Na Sinterklaas gaan we langzaam onderweg richting de kerst. We denken dan terug aan de tijd dat er nog geen amateurradio en QRM bestond. Wel had men toen al aandacht voor de zaken die zich boven de aarde afspeelden. Niet dat ze wisten wat de verschillende luchtlagen konden bewerkstelligen en wat dat deed met de propagatie. Wel had men toen al oog voor de diversiteit aan hemelobjecten, met als hoogtepunt de ster van Bethlehem. Dat fenomeen zullen wij waarschijnlijk nooit meemaken, maar desalwelteplus kunt u op zondag 13 december bij heldere hemel en niet te veel lichtvervuiling genieten van de meteorenzwerm de Geminiden die om 23.00 uur LT zijn hoogtepunt bereikt. Er zijn veel vallende sterren te zien en zoals u weet mag u een wens doen als u er een ziet.

Ook wordt aanstaande zaterdag 12 december de grootste kerstboom van Nederland weer ontstoken. Dit jaar vindt daar geen groot evenement plaats met optredens van een gevallen ster. Iedereen kan dan vanuit huis in een luie stoel kijken hoe de lampjes aan gaan. Om 17.00 uur LT start een 25 minuten durende live uitzending op RTV Utrecht, de regionale rampenzender. Wel zo veilig in deze coronale tijden. Als je dat niet kan meebeleven, dan kun je naast de herhalingen op TV en internet in ieder geval vanuit de wijde omtrek genieten van de lichtjes tot Driekoningen. Tenzij de bliksem inslaat.. maar dat hopen we natuurlijk niet.

Vlak voor deze 39e Utrechtse Radio Ronde werd nog even vlug tijdens de zoveelste persconferentie bekend gemaakt dat de kerstdagen dit jaar anders worden dan andere jaren. We mogen maximaal 3 bezoekers tegelijk per dag thuis uitnodigen. Het kerstmaal bestel je online bij een lokaal restaurant of de snackbar op de hoek en boodschappen doe je alleen. En er was de kanttekening dat het wellicht vlak voor kerst nog soberder kan worden met aanvullende maatregelen. Sommigen vinden het een verademing om bijvoorbeeld niet met de schoonfamilie opgescheept te hoeven zitten, voor anderen is het een hard gelag.

Terug naar het clubhuis. Daar had Richard/PD3RFR de kachel flink opgestookt en Gert-Jan/PD0GJK de set weer klaargezet voor het wekelijkse samenzijn. Onder het genot van een pak kabanossi-worstjes werd om 20.00 uur LT weer aangevangen met de ronde. Natuurlijk zijn er altijd al vroege vogels en zo ook deze week. Wim/PA3DJS was al voor openingstijd aan de band. Hij had dan ook de eer om het defilé te openen.

Wim had zojuist zijn spanningsstroomregelaartje aan de loop voor het motortje in dat gekke ding. Voor de minder ingewijden, de afstembare spoel voor zijn 80 meter postzegeltuin-antenne. Inmiddels raakt het aardig compleet. De isolated converter doet het en nu dus ook het stukje elektronica wat daarachter zit. Nu moet hij nog een kastje bouwen, wat hij met hout gaat doen. Daar stopt ie dan alles in met drukknoppen er op voor links- en rechtsom en een LED-je om te melden als er teveel stroom gaat lopen.

Afgelopen weekend heeft Wim heel veel gemeten. Onder andere aan de gebruikte DC-DC converter, die schakelt en het is natuurlijk niet de bedoeling dat Wim niks meer ontvangt als die aanstaat. Dus elke keer weer dichter bij het eindresultaat. We hopen natuurlijk op wat plaatjes van Wim van zijn bouwwerk, maar tot op heden is het nog top secret. Ook voor openingstijd was Martin/PA9MB al present. Zoals gebruikelijk geeft Martin ons eerst een signaal rapport, dat was deze week niet in getallen, maar het klapte er uit bij hem. Maar goed dat kan ook niet anders op de afstand tussen de QTH van Martin en het clubhuis.

Martin was druk geweest met zijn antennepark. De verticale spriet die hij voor HF gebruikt heeft hij wat hoger gezet. Ook stond deze al een tijdje scheef en nu rechtop en dat werpt zijn vruchten af. Dus Martin helemaal blij. Verder had hij niet veel te beweren en ging lekker mee luisteren. Door naar de volgende op de lijst en dat is Ko/PD0ZEE. Die heeft niet veel aan de hobby kunnen doen door de omstandigheden waarin hij verkeert. Ook deze week was het weer een zware week, maar hopelijk heeft de bestraling die hij nu heeft gehad tot gevolg dat hij over een week of 3 minder pijn zal hebben en meer energie te hebben voor andere dingen.

Ook kon Ko met enige trots melden dat zijn schoonzoon inmiddels besmet is met het radiovirus en deze nu aan het leren is om het Novice examen te kunnen halen. Daarmee komt er een mooie bestemming voor de apparatuur van Ko op het moment dat hij het niet meer kan gebruiken. Uiteraard hopen we dat Ko zijn spulletjes nog een lange tijd zelf kan gebruiken, maar het geeft een goed gevoel dat er een waardevolle bestemming is in de toekomst.

Aansluitend richtten wij onze antenne op Bilthoven, alwaar Frank/PA7F resideert. Die heeft de afgelopen week sinterklaasgedichten uit zijn tenen moeten persen. Vervolgens een poging om de printer aan de praat te krijgen om ze mooi uit te printen, maar dat lukte niet. Dus uiteindelijk heeft hij alles heel netjes opgeschreven en gelukkig een leuke Sinterklaasavond gehad met zijn beide zoons.

Op het gebied van de hobby is Frank bezig met een tunertje voor 60 meter antenne, die ongeveer een halve golf lang is. Er staat een hele hoge spanning aan het einde en dat zorgt dat nog wel voor de nodige problemen. Het prototype zag er gelikt uit, maar werkte niet. Dus nu heeft Frank een kopie gemaakt, maar dan met onderdelen die zwaarder belast kunnen worden. Dus een dikkere ringkern, een dikkere draad en een condensator die 10 kV kan hebben in plaats van 3 kV. Om een lang verhaal kort te maken, Frank kreeg last van zijn ingewanden omdat het niet lukte. Nog een poging gewaagd met een ander principe tuner, maar ook dat slaagde niet. Maar goed, Frank is niet van het opgeven.. Dus wordt vervolgd.

Qua verbindingen is het rustig bij Frank. Er is gewoon niet veel te doen voor hem. Wel had hij nog geprobeerd om verbinding te krijgen met Jan Mayen, een eilandje tussen IJsland en Groenland. Daar zit JX2US op 60 meter, maar als die merkt dat er een grote pile-up komt lijkt het alsof het vermogen uitgaat op het eiland, want Frank ontvangt hem dan niet. Daarbij werd de mogelijkheid ook bruut verstoord door de Fransoos F4CTJ die de hele avond CQ aan het roepen was, volgens Frank om bewust het station op Jan Mayen te storen. Dus daar baalt hij wel van.

Verder had Frank nog wel wat gespeeld met zijn SPE. In vergelijking met een lampendoos is dat toch wel een heel ingewikkeld ding, maar wel lekker compact. Voordat Frank hem goed kan gebruiken moet hij nog wel even wat bijleren, maar op zich is het een druk op de knop en hij speelt. Dat bracht Richard terug op het bezoek dat hij aan de website van SPE bracht. Toen hij daar keek en doorklikte van hot naar her kwam hij bij een nog mooiere eindtrap terecht. Een 10 KiloWatter genaamd de Tsunami.. Niet te koop, maar gebouwd door een Duitse amateur in een weddenschap om een kratje Bitburger.

Met de verontschuldiging dat Frank niet bij het zwaairondje kon zijn vanwege bezoek vervolgden wij onze lijst naar Maarssen. Daar troffen wij Hans/PD9HK die de laatste tijd druk is met FT8. Hij vindt het leuk en heeft inmiddels al 15 landen gewerkt en daar kwamen deze dag Kroatië en Luxemburg ook nog bij. En dat allemaal met maar 4 Watt, dus dat is heel netjes. Ook heeft hij zich aangemeld op de site van WSPRnet, het Weak Signal Propagation Reporter Network. Maar dat duurt wel een tijdje voor dat dat rond is, want ze hebben daar een klein poultje vrijwilligers die dat beheren. Ook had Hans nog getracht een kerstboom in elkaar te solderen, maar dat was niet helemaal gelukt zo leken we te begrijpen.

Terug naar Bilthoven waar ook Reni/PA3BOE al jaren resideert, alhoewel hij best vaak van huis is. Richard had Reni toevallig gesproken op de 2 meter repeater van Amersfoort, maar Reni had niet direct door met wie hij van doen had. Zoals hij zelf zei, ‘Je verwacht ook niet iemand uit Utrecht op de repeater van Amersfoort’. Daarbij klinkt RFR natuurlijk vanaf huis heel anders als vanaf club en de roepletters zijn ook ineens geen PI4UTR maar PD3RFR.

Door met het middengolfjournaal van Reni, waarin hij ons al enige weken bij praat over het wel en wee rondom de AM-zenders in Nederland. In Utrecht komt er een low power-zender van Ruud Poeze op 1467 KHz met de naam Radio Paradijs. Op 828 KHz komt ook een nieuw station in Utrecht en op 1179 KHZ komt zoals bekend Antenne Domstad. Die zender hoorde Reni een aantal weken geleden al, maar dat bleek een uitzending via het antennepark van Ruud Poeze op het Fort de Lunetten. Er wordt een triplexer besteld om zo de 3 stations vanaf één antennesysteem te kunnen uitzenden. Hoe dat verder verloopt is nog even de vraag. Waarschijnlijk duurt nog even voor alles in de lucht is, maar Reni is onze razende reporter op dit gebied, dus ook dit onderwerp word vervolgd.

Overig DX nieuws vanuit Bilthoven was dat de condities op 20 meter af en toe heel goed zijn. Bijvoorbeeld richting Nieuw Zeeland (ZL), maar ook naar Indonesië (YB) kwam bijna een S9 bij Reni binnen. Australië en Nieuw Zeeland zijn bijna dagelijks te horen, maar soms valt de signaalsterkte erg tegen en dan heeft roepen geen zin. De ene keer heb je mazzel en de andere keer niet, aldus Reni.

Wie ook weer loeihard uit de speaker kwam was Maarssenees Nico/PA3Y. De microfoon van Nico staat op de SSB-stand, dus hij was zich er niet van bewust. Verder geen punt, kraakheldere modulatie! Niet dat hij veel had gedaan op het gebied van de hobby, maar had wel een vraag in die richting. Hij mist al een tijdje zijn kanalenlijstje in de FT-857 net alle repeaters en andere frequentie die hij in een CHIRP-bestandje heeft opgeslagen. De vraag is aan Richard of zijn Yaesu-kabeltje een keer geleend kan worden om te zien of het dan wel lukt met importeren.

Op zich geen probleem, zij het niet dat Richard niet weet of hij die nog heeft. Kan best met zijn meegegaan met de verkoop van de FT-817 een paar jaar geleden. Op de FT-897D heeft Richard een MicroHAM USB Interface-3 aangesloten, dus zelf heeft hij het niet meer in gebruik. Maar de toezegging dat er wordt gezocht heeft Nico in ieder geval. Ook Nico verontschuldigde zich voor het vroegtijdig moeten verlaten van de ronde wegens bezoek aan huis.

Wij draaiden onze verticale richtantenne richting de shack van Jan/PA1JM, die een verrassend genoeg een heel ander stemgeluid bleek te hebben. Gelukkig kwam de uitleg direct. Het bleek dat Jos/NL14017 te gast was bij Jan en zo een beetje aan operating practice kon doen. Jos is een nieuw lid binnen afdeling A08, afkomstig vanuit de latente afdeling Woerden. Mooi dat zo de mogelijkheid wordt geboden aan aspirant zendamateurs. Jos verteld nog even dat hij sinds de zomer lid van de VERON is en dat hij op zijn eigen tempo de cursus zendamateur volgt. Hij is ook niet piepjong meer, maar ook niet krek oud. Zijn vader had in de tweede wereld oorlog zendertjes, maar dat mocht toen niet. Dat heeft wel de vonk laten overspringen op Jos en na een avontuur vroeger op 27MC is hij dus nu maar voor een officieel papiertje aan de studie.

Uiteraard kwamen bij de operators de beloofde koekjes ter sprake. Richard heeft het even nagezocht en Jan had ze beloofd op de eerstvolgende QSL-kaarten avond. Laat dat nu net op 4 januari worden, vlak na de jaarwisseling. Er wordt dan ook geopperd dat er in plaats van koekjes misschien wel een paar vette oliebollen door Jan kunnen worden bezorgd. Om toch even zeker te zijn dat we willen we Jan ook zelf nog even horen voor het lijstje. Dat werd een warme begroeting op dik anderhalve meter afstand van de microfoon. Heel goed. Leuk.

En daar kwam Anne/PB1A op de lijn. Die vind het erg leuk en gezellig om te luisteren.  Hij meldt dat de 40 en 80 meter zo dood als een pier zijn. Het enige waar Anne nog iets hoort is op 160 meter. Maar goed dat is nu met zijn EndFed. In het voorjaar gaat hij een vertical bouwen. De paal staat al in de grond van de vorige poging, maar voordat Anne toen achter de set zat lag de antenne alweer beneden. Dus de komende poging gaat hij het anders aan pakken en hij heeft zogezegd van zijn fouten geleerd. De Kenwood TS-590S gaat naar beneden, als de XYL dan op bed ligt kan hij daarop blèren. Boven staat dan nog de Icom IC-7300 en de Yaesu FT-991A die hij heeft zit ook nog HF op. Wat dat aan gaat komt hij niks te kort.

En dan heeft hij ook nog de Icom IC-821H, die antenne moet ook naar buiten geharkt worden. Misschien dat er dan ook nog een vertical voor 10, 15 en 20 meter bij komt. Want zegt Anne hij heeft een hele hoge opstralingshoek en dat is leuk voor binnen Europa, maar daarbuiten schiet je toch te kort. En toen werd er ingegrepen door de wurger in de set van Anne, de beveiliging dat hij niet te lange doorgangen maakt. Om zijn betoog af te ronden wilde hij nog even kwijt dat hij blij zou zijn als het coronagedoe achter de rug is en we weer een keer in levende lijve kunnen ontmoeten.

Ondanks dat Marco/PD1MB zich voor de presentielijst had gemeld samen met z’n broer die meeluistert, werd de microfoon toch even die kant opgeslingerd. Daar hoorden wij dat Marco nog druk voor de baas was en maar kort kon reageren. Maar hij was trots op de operators en moedigde ze aan zo door te gaan. Dat deden ze dan ook maar en gaven de microfoon door naar Tim/PD1KBC. Die zou eigenlijk deze week even op de club zijn om wat met Paul/PE2LZ door te nemen, maar laatstgenoemde zit weer tot z’n oren in de het veevoer. Dus Tim zat lekker thuis. De poging voor die afspraak was vorige week ook al mislukt omdat de auto van Tim het niet deed.

De tijd die Tim nu over heeft besteed hij aan knutselen aan oude Sailor radio’s. Dat zijn ook de radio’s die Tim in de richting van zendamateur hebben geduwd.  Hij heeft een Sailor 109, vrij lage banden, maar heeft FM aan boord. Ook heeft hij twee marifonen, de Sailor RT-144 en de Sailor RT-2047. En nog een leuke ontvanger, de Sailor R2022. Het zegt de meesten waarschijnlijk niets, maar het zijn groene scheepsradio’s. Gelukkig kende Richard dat wel als liefhebber van ouwe meuk. Onderstaand wat plaatjes, klik voor groot.

     

Dit is het groene spul dat hij nog wel zou willen hebben. Dat is handzamer dan het legerspul. Ook Gert-Jan was er niet vreemd van, aangezien hij nog wel eens in zijn varende bestaan dat soort radio’s is tegengekomen. Tim zoekt nog een speaker voor een Sailor H2074 of H2054. Mocht iemand die hebben liggen of nog iemand weten, dan graag bericht naar hem.

Verder is Tim afgelopen week begonnen met FT8, maar nog niet noemenswaardige verbindingen gemaakt. Beetje uitvogelen hoe en wat met een SCU-17 interface op de Yaesu FT-891. Zo blijf je een beetje bezig. Wel geeft Tim aan dat hij doordeweeks niet veel kan doen. Dan zit hij in Utrecht zonder HF antenne, maar in het weekend zit vaak hij in Middelburg (Zeeland) dus dat is wellicht dan een keer te proberen om een verbinding te maken. Middelburg is nog wel een dingetje om op HF te werken, maar wellicht via een grondgolf. Ach, het is het proberen waard.

Wat de operators zoals doen? Richard was druk op FT8 geweest. Met 4 nieuwe DXCC op het lijstje best een productief weekje. Hij noteerde Nieuw Zeeland, Hongkong, Mariana Islands en Tajikistan. De laatste heeft inmiddels via LoTW bevestigd. Daarnaast is hij een beetje bezig geweest op packetradio. Niet op de amateurbanden, want naast APRS, een enkel keer het ISS en een verdwaalde mailserver van DARES is er niet veel te beleven. Maar op kanaaltje 24 van de CB komt het weer helemaal tot leven. Volgens de regels werkt hij daar niet onder zijn amateur roepletters, maar is hij incognito op de 11 meter. En verder heeft Richard nog een willekeurige SSTV-plaat de ether in geschoten, gewoon omdat het kan.

Dat vind Gert-Jan ook allemaal leuk, maar hij kan nog niet heel veel doen thuis zonder antenne’s. Maar gelukkig komt daar binnenkort verandering in. De gaten en pluggen zitten reeds in de muur. Wel is Gert-Jan bezig geweest met het opzetten van een VOIP-telefoniesysteem, wat we willen inzetten voor de club. Onderling bellen en chatten met de leden is dan het idee en om het aan de hobby te koppelen zal het ook via HAMnet worden ontsloten in de toekomst. Wat je er aan hebt? Geen idee, maar het is wel een leuke tijdsbesteding.

Verder kwam ook ter sprake dat de 40 meter vandaag niet gedaan wordt omdat Paul er niet is. Niet dat de heren operators dat zelf zouden kunnen, maar er stonden nog wat andere acties op de planning. De router op de club wordt vervangen door een steviger modelletje en dat kost de nodige tijd aan het doen van de instellingen voor de diverse systemen. Maar goed, volgende week is er wellicht weer een rondje op 40..

In het zoveelste inmeld rondje kwam Rob/PA1X ook nog even in de lucht. Die had Richard ook nog op de repeater van Amersfoort gesproken, toen Reni even een telefoontje tussendoor had. Hij was wat aan de late kant doordat hij wat langer had doorgewerkt. Rob had niet veel gedaan aan de hobby, maar had wel zijn 204e DXCC landje binnen gekregen en dat was Liberia. Dus daar was hij wel blij mee.

Plots was daar Koos/PE4KH, de QSL-manager himself. De eerste vraag van Richard was dan ook of er al nieuwe kaarten zijn. Koos kon dit bevestigen en verwacht dat er voor 4 januari nog een stapeltje binnen gaat komen, maar alles onder voorbehoud. De bakken puilen weer bijna uit, zelfs na onze opschoonactie van vorige keer. Maar de hoofdzakelijke reden is dat de mensen uit Woerden erbij zijn gekomen. En die zorgen voor een goeie bakvulling. Dus een uitdeelavond op 4 januari zou een prima idee zijn. Maar ook onder voorbehoud, want alles staat of valt met de corona maatregelen.

Qua radio weinig nieuws. Koos heeft een paar keer geprobeerd om ’s morgens vroeg FT8 aan te zetten om te kijken of er een nieuw landje op duikt. Overigens is het Koos wel gelukt om Jan Mayen te werken. Uiteraard met de beroemde JX2US, die zat in Fox/Hound mode en na héél veel keren proberen was er dan eindelijk een verbinding. En de beste man was zelfs zo aardig om in korte tijd via LoTW te bevestigen. Dus ook Koos heeft weer een nieuw landje gescoord. Gelukkig heeft Koos hem op 20 meter gewerkt en niet op 60 meter. Dan hoeft Frank niet Jaloers te worden HI.

Op de valreep was de laatste inmelder deze week Frank/PD9JFP uit Hilversum. Hij luistert mee en moet er soms erg om lachen. Voordat de operators door hadden dat de naam Frank was moest hij het even 2x spellen. Volgende keer mag hij gewoon Frank zeggen, dat gaat sneller voor de heren D-amateurs in de shack. Gert-Jan was nog even benieuwd hoe Frank op 2 meter verzeild is geraakt. Welnu, Frank is altijd een 11 meter amateur geweest en toen ze antennes op het dak hadden geplaatst, besloten hij en een collega maar eerst even een officieel papiertje te halen.

Dat hebben ze 2 jaar geleden in Hilversum gedaan bij Thys/PA5TYS. Mochten de buren op een moment komen te overlijden, dan worden die huizen verkocht en dan heeft hij alles op orde en heeft hij ook geen gezeur. Hij komt regelmatig in Utrecht vanwege QRL en heeft dan ook een Anytone portootje bij hem. Van het technische gedoe met elco’s en weerstanden moet hij niet veel weten. Hij is gewoon een echte 11 meter amateur en maakt liever een babbeltje. Uw verslaggever vond toevallig op YouTube nog een leuk filmpje waarin Frank en zijn collega hun docent Thys bedanken voor de cursus.

In het zwaairondje kon Wim/PA3DJS nog melden dat hij even had zitten meten aan zijn schakelingetje. Hij moet een variable belasting bouwen om te zien hoe de transitie van spanningsstabilisatie naar stroomstabilisatie gaat. Wim was nog even benieuwd of hij eerder gesproken had met Frank/PD9JFP over een storing van Airco’s. Volgens Frank was dat niet zo, maar hebben ze elkaar wel vaker gesproken. En de storing die hij destijds had, werd opgelost met het vertrek van de bewoners, maar helaas kwamen er weer nieuwe bewoners voor terug.

Wim gaf nog even de tip dat als je net onder de 10 meter luistert en de storing is dan weg, dan zijn het meestal van die internet via het stopcontact kastjes, de zogenaamde PLT/PLC. Nu Wim nog de microfoon had, wilde hij nog even het woord richten tot Ko en hem sterkte wensen. Wim en Ko kennen elkaar al jaren van de 27MC. Toen Ko pas een klein bakkie had geïnstalleerd trof hij Wim en dacht ‘Hé, das een bekende naam, die woont in Maarssen’. Ook de antenne van Wim had hij wel eens zien staan, maart toen werd het huis gerenoveerd en was de mast ineens weg. Gelukkig dat het er inmiddels weer staat, anders zouden we Wim nu niet gehoord hebben. Gelukkig gaf hij de microfoon weer terug aan ‘netcontrol’ voor hij op z’n donder kreeg dat hij het kanaal had overgenomen.

Ook Hans/PD9HK had ook nog een aanvullende tip in het zwaairondje. Hij had op FT8 een verbinding gehad met OL725PLZ uit de stad Plzen in Tsjechië. Als je 3 QSO’s met ze maakt, dan krijg je een diploma terug. Ondertussen werd het signaal van Hans gecrunched.. We dachten dat de batterijtjes leeg waren van z’n 705, maar volgens Anne/PB1A kwam het door een test van een paar plaatsgenoten die iets met QRO aan het experimenteren waren. Ze hebben een zelfbouwkachel en zitten op 25Kc lager dan dat wij zitten met de ronde. Maar we moeten de band met elkaar delen en Anne zegt dat je van een mug geen olifant moet maken. Als alternatief en passend in dit onderwerp vindt Richard dat je van een milliWatt best een Kilowatt mag maken.

Nu we toch nog in de nieuwtjes zitten, Reni/PA3BOE had ook nog een leuk nieuwtje voor hij afzwaaide. Niet dat het wat met de hobby had te maken, maar wel leuk om even te delen. Reni was namelijk nog naar het Flehite museum in Amersfoort geweest. Daar op zolder staan een viertal motorfietsen van het merk Eysink. Reni meldt nog dat in 1886 begon de Amersfoortse Rijwiel, Automobiel en Machinefabriek met de fabricage van auto’s en motoren. In 1897 bouwden men de allereerste Nederlandse auto. En daar gaat het nu even om, want Reni wist niet dat de eerste Nederlandse auto in Amersfoort werd gefabriceerd gemaakt. De auto staat helaas niet in het museum, wel de motoren.

Marco/PD1MB had nog even de vraag of er van de ballonvossenjacht QSL-kaarten zijn. Die zijn er zeker en de mannen die nu in Utrecht zitten, zaten op die dag in Hilversum. Door even te checken op de website van Utrecht kun je zien of er kaarten voor je zijn. Terwijl de heren dat even controleren komen ze tot de ontdekking dat niet iedereen in de database staat. Dat gaan ze even met QSL-manager Koos opnemen.

In Hilversum wilde Frank/PD9JFP nog even deelgenoot maken met de spullenboel die hij voor de hobby heeft. Kenwood TM-D710G en een Diamond X-500 driebander die staat op de nok van het huis, dat is een meter of 8 hoogte. En verder heeft hij nog een Kenwood TS-480SAT met een Montova Turbo 8. Mooie antenne voor 10 meter 😉 en een draadantenne van 13 meter. Vroeger zat hij in de blokhut, nu in de achterkamer met alles ingebouwd in een secretaire. Maar alles moet daar weer even uit want alle moet geschilderd worden, zodat het ook een beetje in het interieur past HI. In de auto heeft hij Anytone AT-D578UV met een JWX-antenne voor 2 en 70.

Zoals aangekondigd geen rondje op 40 meter, wellicht zijn we daar volgende week weer QRV. Onder dankzegging werd de 2 meter ronde weer professioneel afgesloten door de heren operators en werd de frequentie  weer vrijgegeven voor onderlinge QSO ‘s. Hopelijk tot volgende week en blijf gezond.

73 PI4UTR.

PS: Incoming message: Inmiddels heeft Frank/PA7F een verbinding gehad met JX2US op Jan Mayen Island..

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 8 december 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PA9MB, PD0ZEE, PA7F, PD9HK, PA3BOE, PA3Y, PA1JM, PB1A, PD1MB, PD1KBC, PA1X, PE4KH, PD9JFP

Aangemelde luisteraars:

Ben PD9436, NL14017/Jos, NL14045/Vincent

Verslag van de Utrechtse Radioronde op 1 december 2020

En toen was het alweer december, de gezelligste maand van het jaar. Normaal gesproken dan, want in 2020 is het nog maar afwachten wat er wel en niet kan. En of het gezellig wordt is nog maar helemaal de vraag. In de wekelijkse radioronde is in ieder geval altijd gezelligheid met de operators van dienst. Deze week waren dat Gert-Jan/PD0GJK, Richard/PD3RFR en Paul/PE2LZ. Het team was weer eens compleet, dus wellicht ook een rondje 40 meter deze week. Maar we beginnen met de 2 meter.

We trapten af met Wim/PA3DJS die begon met het aanbieden van zijn excuses omdat hij vorige week niet had ingemeld. De oorzaak was dat zijn sprietje voor 2 meter ineens weg was. Hij had nog wel geprobeerd om in te melden, maar werd uiteraard zonder antenne niet gehoord. Dus hij heeft een nieuw sprietje geknutseld. En hij is er weer zoals we kunnen zien zegt Wim. Nu zien de operators dat natuurlijk niet, maar ze hebben er wel een beeld bij. In hun verbeelding zien ze Wim in een joggingsbroek met teenslippers aan. Dat beeld schijnt niet helemaal te kloppen. Wim draagt nooit teenslippers, gewone slippers heeft hij altijd. Meestal zwarte, met nog een beetje blubber er op.  Het kan maar even duidelijk zijn. Gert-Jan wilde graag weten hoe het met de postzegeltuinantenne van Wim is.

Welnu, de mechanica voor de motorsturing en het motortje dat werkt allemaal. Gaat super en heeft weinig stroom nodig. Bij 4 volt maar 50-60mA en dat gaat in een motortje uit een CD-Rom drive. Maar ja, de antenne is buiten en de set staat binnen, dus wel zo handig als je op afstand kan bedienen. Maar Wim heeft geen zin om een extra voedingsdraad te leggen. Er loopt tenslotte al een coax en dus wil hij dat mogelijk via een fantoomvoeding gaan oplossen. Dus de retour via de massa van de coax en de andere draad over de binnengeleider van de coax. Wim had een hele theorie over voedingen en mogelijkheden, en had zelfs wat geknutseld, maar het wordt nog wel een projectje op zichzelf.

Na een minutenlange doorgang liet Wim, even lekker liggend op zijn rug zonder slippers de microfoon los en konden we door naar de volgende op de lijst. En dat was deze week Jos/PA3ANF. Ook hij was er vorige week niet, maar nu dus wel. De condities schieten omhoog, vooral in de morgen op 20 meter. Later gaat 15 meter open en 10 meter gaat daarna ook nog los, daar heeft hij nog Zuid Afrika gewerkt. Dus veel mogelijkheden. Op 20 meter had Jos een nieuwe DXCC gewerkt met FT8. Hij had verbinding met Eric/FK8HM in Nieuw-Caledonië, een eiland op ruim 16000 kilometer afstand in Stille Oceaan ten oosten van Australië. Tip van Jos; mocht je ’s morgens niets te doen hebben, zet even je spulletje aan. Er is dan veel te beleven.

Nu had Gert-Jan dat wel willen doen en had ook wel de gelegenheid, maar hij is nog antenneloos. Daar komt wel verandering in, want afgelopen zondag zijn er voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van een antenne. Paul/PE2LZ kwam toevallig iets bij Gert-Jan afgeven en is toen direct naar hogere regionen gejaagd om 8 gaten te boren en chemische ankers te plaatsen. Op de foto is de OTH-radar in aanbouw te zien en mogelijk herkent u ook nog Paul op de foto. 

Door naar Jan/PA1JM, die al voor de ronde aan het testen was op kanaaltje Utrecht. Hij had niet veel bijzonders te melden, maar hij was in het weekend verblijd met een mailtje van Richard over de werking van MMSSTV. Jan is daar zelf al uren mee bezig geweest om het aan de gang te krijgen, maar dankzij het mailtje kreeg hij een zetje in de goede richting en het resultaat is een feilloos werkend programma. Helemaal blij mee en dankbaar dat Richard de moeite had genomen om even de moeite had genomen om te mailen. Als dank heeft Jan koekjes toegezegd, nog maar eens even kijken hoe dat wordt ingevuld.

Het is dat Richard zelf ook het programma MMSSTV op zijn nieuwe setje werkend wilde krijgen en daarmee door de instellingen moest lopen. In MMSSTV kun je er voor kiezen om de CAT en PTT via Ham Radio Deluxe te laten lopen, als je set daar al mee werkt. Je moet de optie wel kunnen vinden, maar dat is wel waar Jan mee geholpen is. Die koekjes komen wel, maar bracht de operators wel op het feit dat het de eerste dinsdag van de maand is. Waar is Koos met de QSL-kaarten? Welnu, de secretaris heeft afgelopen week contact gehad met de QSL-manager en die gaf aan dat er geen nieuwe kaarten waren plus dat hij erg druk was op het QRL, dus samen besloten zij een maandje over te slaan. Zoals het er nu uitziet dus in januari weer een rondje QSL kaarten.

Het werkend krijgen van software is ook gelukt bij Hans/PD9HK. Die is eindelijk aan de slag met WSJT-X en heeft inmiddels de eerste FT8-verbindingen buiten Nederland gemaakt. De oorzaak van het niet werkend krijgen lag aan twee ferrietkraaltjes. Dankzij Nico/PA3Y heeft Hans het nu werkend gekregen, blijkbaar sloeg de USB-aansluiting steeds vast zodra Hans begon te zenden. Hans merkt wel dat als het wat later op de avond is, dat het wat drukker wordt en hij er wat lastiger doorheen komt. Maar FT8 draait en daar is hij heel blij mee.

Paul vroeg zich af of FT8 bij Hans nu links of rechtsom draait. Hans is niet van gisteren en vond de vraag vergelijkbaar met de vraag waar het biljart is op een schip. Daar trapt hij dus niet in HI. Ook is Hans nog bezig geweest met D-Star via het programma Doozy. Inmiddels heeft hij ook zijn ID-51plus heeft hij inmiddels in terminalmode weten te krijgen, dus ook daar kan hij nu de hele wereld mee werken.

Wie we al een tijdje niet in de ronde op 2 meter hadden gehoord is Gerard/PA1GM. Toevallig dat hij zijn setje op de scan-mode had staan en deze stopte op het Utrechtse kanaal door de activiteit die daar plaatsvond. Reden genoeg voor Gerard om weer eens even een roepie te doen. Na een korte samenvatting van wat hij mee had gekregen van de ronde, vertelde Gerard waar hij zelf mee bezig is. En dat is het softwarepakketje DVSwitch. En daar kun je verschillende digitale modes mee draaien zoals DMR, C4FM en noem maar op. D-Star heb je wel een AMBE stick voor nodig, maar dat kost ook niet veel. Een hele instructie staat op de website van Dirk/PD2DL

Het werkt via een RaspberryPi en is vrij eenvoudig. Daar is hij een beetje mee gaan spelen en kwam hij ook de reflector NL-Utrecht tegen, dus dat is harstikke leuk. Hij had daar wel eens geroepen, maar nog geen respons gekregen. Hij zag daar ook wat roepnamen staan van o.a. de operators, maar hoe dat werkt wilde Gerard wel weten. Gert-Jan verteld dat het een server is die in Utrecht draait en dat je daar bijvoorbeeld je hotspot aan kan koppelen.

En op die manier kan je er dus ook verbindingen over maken. Het is nog niet heel lang in dienst, maar er komen steeds meer stations uit de buurt die er gebruik van maken. Dat hebben we in een middagje in elkaar gefrut zegt Gert-Jan, waarna hij bij Richard de veren even in de kont steekt voor de energie en tijd die hij er in gestopt heeft. Ziet er keurig uit zegt Gerard en hij vindt het leuk dat daar ook een beetje beweging is.

Martin/PA9MB was afgelopen week een beetje bezig geweest met een fietsje. Er was één wiel kapot en toen hij klaar was dacht hij, ik kan dat kapotte wiel weggooien, maar ik kan het ook bewaren. Dus hij heeft de spaken eruit gehaald, een beetje het roest weg geschuurd en nu ligt het klaar als project om een magnetische loopantenne voor de HF banden van te maken. Vastzetten op een houten plankje maken en een gammamatcher bouwen. Martin heeft ook nog een paar van die eiersnijders liggen, dus dat wordt wel een keer wat. Paul wilde nog wel weten hoeveel inch dat wiel is, want 26 of 28 inch maakt wel een verschil. Martin bevestigd dat het een 28-inch wiel is, daar wordt Paul gelukkig van.. En waarom? Omdat dat volgens Richard dan ook op 160 meter gaat werken.

Nu we een beetje op dreef zijn met de ronde en er wat meer aanwezigen zijn had Richard nog twee mededelingen. Eerst een mededeling op verzoek van Ko/PD0ZEE. Ko heeft te horen gekregen dat hij uitbehandeld is. Hij heeft uitzaaiingen door zijn hele lichaam en krijgt nu bestralingen als pijnbestrijding om zo het leven nog een beetje dragelijk te maken en wat extra tijd te kunnen hebben.

Verdrietig nieuws, maar we hopen dan ook dat Ko nog een tijd bij ons mag zijn en dat hij de feestdagen mee mag maken met zijn familie. Naast dit trieste bericht had Richard ook nog een positieve mededeling. Hij had via Twitter contact gezocht met het AT over de herijking van de Novice. Daarop kreeg hij de reactie terug dat plan binnen het AT is om dat per 1 januari 2021 in te laten gaan, maar wel met de kanttekening dat dat nog niet helemaal zeker is.

Tot zover de mededelingen, we geven de microfoon door aan Nico/PA3Y. Ook hij was er vorige week niet, net als een aantal anderen. Nico had een battery-pack besteld bij onze Chinese vrienden voor weinig geld. Altijd maar afwachten wat je dan binnenkrijgt, maar positief is dat de accu’s laden en niet ontploffen. Ook geven ze keurig de aan met ledjes wat status van de accu is. Verder komt er netjes 12 volt uit, maar of het ook de capaciteit in zit die er op staat, dat moet Nico nog ontdekken en meten. Zondag heeft Nico ook nog met de CQWW-CW contest meegedaan. Niet heel lang, een uurtje of zo. Maar wel wat stations op 10 meter kunnen werken waaronder op Madeira Island een verbinding met CR3W.

Maar door het antenne- en ruisniveau bij Nico was er verder niet veel mogelijk, maar toch even de seinsleutel uit het stof kunnen halen. Verder had hij Hans nog geholpen met FT8 zoals we al eerder hoorden. Nico had hetzelfde probleem met de soundcard error, dus hij is even bij Hans langsgegaan. Alle instellingen stonden goed. Bij het zenden op het laagste vermogen werkte alles prima, maar zodra er iets meer vermogen werd gemaakt sloeg de boel op tilt. Wat ferriet om de USB-kabel aan de kant van de PC was al genoeg zodat Hans nu op vol vermogen (10 Watt) FT8 kan bedrijven.

Toen een stel roepletters die we nog niet vaak gehoord hadden, dus een naam hadden we er ook niet meteen bij. Maar het bleek Bert/PA3BDD te zijn. Hij had ook zijn setje op scannen staan en net als bij Gerard bleef bij Bert ook de set hangen op de 145.325 MHz. Hij was blij wat activiteit te horen, want het is de laatste tijd heel stil op de banden. Utrecht is hem niet onbekend, hij heeft 17 jaar in Zeist gewoond en woont nu sinds 1978 in Huizen. Zelf dacht hij nog niet eerder ingemeld te hebben bij ons, maar de systemen van PI4UTR lieten zien dat Bert al  1x eerder aanwezig was geweest en wel op 17 maart. Dat was toen tevens de allereerste Utrechtse radioronde in coronatijd. Inmiddels zitten we al op ronde 38.

Bert had nog de vraag of wij iets wisten over het relais in Zeist op 70cm, de PI2ZST. Die is enige tijd geleden uit de lucht gegaan. De repeater staat al meer dan 20 jaar op de Laan van Vollenhove in Zeist, maar daar worden blijkbaar zonnepanelen geplaatst. Maar verder is er bij ons niets over bekend, wel dat de repeater gemist word.. Ook door Rob/PA1X die er ook wel eens over werkt. Maar goed, afgelopen weekend niet. Toen was Rob druk in de CQWW-CW contest net als vele anderen. Hij heeft iets meer dan 400 verbindingen gemaakt, waaronder een hoop Amerikanen en Indonesië. Maar natuurlijk ook de nodige Europeanen en Russen. Verder heeft Rob weinig te melden qua hobby deze week.

Net thuis uit Amersfoort, maar nog op tijd voor de ronde, is Reni/PA3BOE. Hij had nog geprobeerd om wat SSTV plaatjes van het ISS op te vangen. Dat is alleen mogelijk op gezette tijden als dat ding overvliegt. Nog wat anders. PA0ETE die vroeger de Daily Minutes op de NOS verzorgde zendt nu via DMR.li uit. Iedere ochtend om 11.00 uur en iedere avond om 19.00 uur lokale tijd kun je daar luisteren naar de geschiedenis van de zeezenders. Het betreft een Engelstalige versie die vroeger is uitgezonden door Radio Northsea International. En naderhand worden er nog wat SSTV-plaatjes uitgezonden.

En toen was het Zulu-time.. De microfoon door naar Kees/PA5Z in Tuindorp. Die was nog altijd verveeld door de beperkingen aangaande corona. Dus die heeft liever gisteren dan vandaag een vaccin. Maar om bezig te zijn gaat hij dan achter de radio zitten, maar ja daar is dan weer niets te beleven, behalve een anderhalve paardenkop op 40 meter. Dus dat schiet niet op, dus dan maar weer morse oefenen, maar daar wordt hij ook een beetje ranzig van. Zoals bekend had Kees ruim een half jaar geleden zijn 100 DXCC’s op LoTW en kon hij bij de ARRL zijn certificaatje bestellen voor 51 dollar. Al het goed is hangt er nu ergens een kokertje met inhoud boven de oceaan die dan ergens bij Kees moet aankomen. Hij houdt het niet meer.

In Bilthoven had Frank/PA7F niet veel verbindingen gemaakt. De condities op de lage banden waren niet heel erg goed, met als gevolg dat ze op de hogere banden weer beter zijn door de zonnevlekkencyclus. Daardoor trekt iedereen naar hogere banden en wordt het op de lagere band ook rustiger. Ook is Frank afhankelijk van DXpedities omdat hij al het nodig in de logs heeft staan. En ja die DXpedities zijn er nu heel weinig. Vorige week werkt hij nog wel via CW op 80 meter met T6AA in Afghanistan. Daar had hij wel geluk mee, want het was een vreselijke pile-up. Iedereen duikt op nieuwe stations op als die van zich laten horen.

Op technisch vlak is Frank bijna klaar met de tunertje voor zijn 60 meter antenne. Hij heeft ooit een keer uitgevonden dat hij die met een parallelkring met 100pF en ongeveer 8ųH met een tap op 50 ohm, dat hij die dan in afstemming kan brengen, maar dat was nog in geïmproviseerde toestand. nu heeft hij wat meer solide onderdelen gekocht bij Elektrodump zoals een T300 ringkern en een 100pF condensator die tot 10kV belast kan worden. Die 10kV heeft hij niet direct nodig, maar op het einde kan de spanning nog wel eens hoog oplopen. Hij hoopt het snel een keer te kunnen gaan testen.

Verder krijgt Frank de CQ-DL toegestuurd, het lijfblad van de DARC. Daar stond in de december-editie een testrapport in van de Icom IC-705. Het is wel een heel technisch verhaal in het Duits, maar voor de mensen die Duits machtig zijn wil hij daar best een PDF van trekken en opsturen. Zelf begrijpt hij steeds minder van die technische termen in het Duits. Ook nog interessant wellicht is dat hij een advertentie heeft gezien van een firma die variometers maakt met een klein elektromotortje. Geen lullige dingetjes, maar spoelen met een draaddikte van anderhalve millimeter. Ook vielen de kosten nog best mee, onder de honderd Euro als hij het goed gezien heeft. Eventueel kan hij die website ook nog doorspelen, stond ook in hetzelfde boekje.

  

Na Frank was daar toch nog Ko/PD0ZEE zelf. Hij moest vanavond even naar de kapper en wist niet of hij op tijd zou zijn voor de ronde. Gelukkig zijn we nogal langdradig en dat voordeel is dat Ko zich toch nog even meldde. Op gebied van de radiohobby is er bij Ko niet veel gebeurd, aangezien hij meer bezig is geweest met zijn lichamelijk en geestelijke gezondheid. Uiteraard is daar alle begrip voor, maar is het toch fijn dat Ko even van zich laat horen.

Martin/PD9MS meldde zich ook nog even in, maar had eigenlijk niet heel veel nieuws. Mooie gelegenheid om de operators even te laten vertellen wat ze verder hadden uitgevreten afgelopen week. Van Gert-Jan wisten we natuurlijk al over z’n antenne. Daar had Paul ook een vinger in de pap. Richard niet, die ontdekte de kerstverlichting in de tuin van de buren op de waterval van zijn FT-991A. Erg leuk gezicht, maar het wordt wat lastig om verbindingen te maken op 40 meter. Dus daar moet ie nog even mee aan de slag.

Wim/PA3DJS had ook zijn 10-meter mast van boven tot onder versierd met LED, maar zonder gebruik te maken van de lichtgewicht voedinkjes die daar bij zitten. Hij heeft gewoon een ouwe 24 volt trafo gepakt, met een gelijkrichtertje met eventueel wat C’tjes er overheen. Elco erachter en om de intensiteit te verminderen zet je gewoon een beetje dikke weerstand tussen de voeding en de ledjes. Dan is het niet te fel want Wim houdt niet van lichtvervuiling, maar wel dat je het kan zien zodat het gezellig is.

Na de altijd gezellige ronde op 2 meter heeft Paul op 40 meter nog wat kabaal gemaakt, echter was er door de vele QRM geen grote pile-up en waren er slechts 4 stations die waren meeverhuisd. Volgende week hopelijk meer activiteit op 40. Voor nu een fijne week en blijf gezond.

73 PI4UTR

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 1 december 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PA3ANF, PA1JM, PD9HK, PA1GM, PA9MB, PA3Y, PA3BDD, PA1X, PA3BOE, PA5Z, PA7F, PD0ZEE, PE1ION, PD9MS

Via 40 meter (7.092 MHz – LSB):

PA9MB, PA3BOE, PD9HK, PD0ZEE

Aangemelde luisteraars:

NL14017/Jos, NL14045/Vincent

Verslag van de Utrechtse Radioronde op 24 november 2020

Op 24 november, pak ‘m beet zo’n 51 jaar geleden, werd ergens op deze wereldbol een kindeke geboren. Nee, niet het kerstkindje, maar sinds de afgelopen 8 maanden wel de koning van de Utrechtse Radioronde. Waar anderen een paar weken vakantie namen of het door drukte op QRL niet haalden om de uitzending te halen, was dit kindeke er iedere week. Zonder ook maar één onderbreking. En omdat je maar één keer per jaar je geboortedag viert, hebben we hem deze week maar vrijaf gegeven. Gert-Jan/PD0GJK van harte gefeliciteerd!

Dus we doen het deze week iets anders. Achter de hekken zitten de gekken, maar aan welke kant van het hek is altijd de vraag. Achter het hek op de omslagfoto zal Richard/PD3RFR vanavond de PTT bedienen en Paul/PE2LZ ontfermt zich over het log en het verslag. En dat is geen gek idee, of toch wel.. Die discussie wordt buiten de uitzending gevoerd, dus die zullen we jullie besparen. Van Nico/PA3Y hebben we al voor de uitzending een melding van afwezigheid gehad, dus deze week geen worstjestalk. Dat is jammer, geen worst.. Door een fout in de boodschappen-communicatie hadden de operators deze ook week niets anders te knabbelen in de shack. We rekenen volgende week dan maar op een traktatie van GJK.

Deze ronde begonnen we een keer met Ko/PD0ZEE. Vaak wordt hij weggedrukt of meldt hij zich pas later in. Maar deze week had hij het voorrecht om als eerste te mogen spreken. Ko had een zware week gehad en was veel moe, moe en nog eens moe. Dus de radiohobby brandde op een laag pitje, maar het was fijn dat hij even van zich liet horen. Ko is in afwachting van het bericht dat hij de volgende dag zal krijgen over zijn gezondheid. We hopen dat het positief en dat we nog lang met Ko in QSO kunnen gaan.

Door naar Enspijk, waar de toeters nog in de koffers zitten en Maarten/PG1N dus de gelegenheid heeft om zich in te melden. Paul had Maarten al een poosje gemist, maar wij hadden Paul natuurlijk ook al even gemist. De dames in Enspijk horen we ook weinig, maar die hebben zich een beetje verstopt. Blijkbaar geen behoefte aan de microfoon te komen, de ene zit met haar neus in een spelletje op de telefoon en de andere ligt lekker op de bank met een grote koptelefoon op.

Verder had Maarten weinig nieuws. Dan maar door naar Frank/PA7F. Die vroeg zich af hoe Maarten de Friese Elfsteden-contest heeft beleefd en of er nog wat bereikt is. Maar voor we dat gaan vragen, eerst even de belevenissen vanuit het Bilthovense land. Daar was het aardmagnetisch veld gestoord over het weekend heen, door een uitbarsting van de zon, dus niet veel kunnen doen. Maar daarvoor toch op 60 meter 2x Alaska, Californië en Arizona gewerkt.

Het lijkt heel simpel om Alaska te werken, maar dit was pas de 3e keer in de 5 jaar dat Frank op 60 meter actief is. Dus zo makkelijk is het niet. Verder heeft hij zijn Acom 1010 ingeruild voor een apparaatje uit Rome, de welbekende SPE staat nu te blinken in zijn shack. Ook lekker voor in de winter natuurlijk. Voorlopig is Frank wel even tevreden met de spullen die hij de laatste tijd heeft aangeschaft. tijd om er mee te gaan spelen! Ook Frank vond het leuk om Paul weer eens te horen, want dat was inderdaad al lang geleden. En dat klopt.. vier weken eerder was Paul voor het laatst te horen in de ronde.

Nog even terug naar Maarten over de Elfstedentocht in de ether. Niet dat hij illusies had dat hij met zijn verticale stokkie veel Friezen zou werken, welgeteld heeft hij uiteindelijk één station in Almere bereikt. Dus hij is toch nog halverwege gekomen vanuit Enspijk HI. De volgende op de lijst was Thom/PA9T vanuit Woerden, Linschoten, Odijk.. Of was het toch Montfoort of Oudewater.. Nou ja, hij is er..  Thom heeft zijn Icom IC-746 verpatst en dus heeft hij nu een gapend gat in z’n assortiment en dat ziet er sneu uit in z’n shack. Nu had Thom viavia begrepen dat Richard onlangs een Yaesu FT-991A heeft aangeschaft en Thom was er benieuwd naar de bevindingen.

Natuurlijk wil Richard wel wat vertellen over die knakendoos, maar beweert dat de Yaesu FT-1000MP MkV Field die hij ook heeft toch wel beter is als je op HF wil werken. Voor FT8 is de 991A een prima setje en het ziet er gewoon gelikt uit. Daarbij alles zit er in, HF, 2-70, antennetuner, C4FM, 100 Wattjes en dat voor een lagere prijs dan een ICOM IC-705 die maar 10 Watt en D-Star heeft.. Wel is de waterval op de 991A van mindere kwaliteit dan de ICOM bakkies, maar het is maar net waar je om geeft.

Wel raadt Richard de aanschaf van de SP-10 speaker af. Dat geluid is gewoon niks in vergelijking met de interne speaker. Op internet circuleren ook veel verhalen van amateurs die de speaker van de SP-10 vervangen door een andere. Overigens is door de cashback-actie van Yaesu nu de speaker eigenlijk een soort van gratis. En het smoelt wel naast elkaar, dus ja voor het totaalplaatje gewoon meenemen in de winkelwagen.

Daarnaast is de ingebouwde tuner wat teleurstellender dan Richard verwachtte. De tuner van de FT-1000MP tuned de 3-band endfed op 15 meter in 1 keer, maar de 991A krijgt het niet voor elkaar. Ook het fannetje aan de achterkant maakt heel wat kabaal, maar dat is makkelijk op te lossen door er een saté-prikker in te steken. Welnu er volgde nog een heel relaas over de FT-1000 die we jullie in het verslag zullen besparen, maar Thom denkt dat ie maar gewoon een 991A gaat kopen, dan kan hij bewijzen dat het geen knakenbak is. Het wordt voor hem in ieder geval geen 1000MP.

Verder heeft Thom grote interesse in digitale amateur televisie, maar dan software defined. Met GNU radio en dat soort zaken. Dat is het volgende stapje. Op 13cm en 23cm actief worden, en met dezelfde hardware kun je dan tot 6 GHz actief zijn. Hij twijfelde tussen satellieten en ATV, dat laatste is het dus geworden, dus hij gaat voor sinterklaas en kerst maar wat leuke kadootjes vragen.

Door naar Hans/PD9HK die zich op bijzondere wijze inmeldde als PD/HB3XVT.. “Grüezi mitenand” klonk het uit een ieders luidsprekertje..  Bij Paul rees direct de vraag of dat wel mocht, maar dat zou een keer aan Francesco/PA1F gevraagd moeten worden, die meerdere internationale calls heeft. Na lange tijd heeft Hans dan eindelijk zijn Zwitserse roepletters inclusief een pasje en papieren op de deurmat gevonden. Voor een keer wil hij er wel mee uitkomen of dat nu wel of niet mag, maar hij vind PD9HK net zo makkelijk. Het is niet om het moeten, maar om het hebben. Tot in lengte van dagen is hij in ieder geval naast PD9HK in Nederland en dus ook HB3XVT in Zwitserland.

Hans is verder nog bezig geweest met de terminal-mode van zijn Icom IC-705 via Doozy, een programma van David/PA7LIM. Dat werkt als een tierelier. Hans heeft verschillende verbindinkjes gemaakt op de D-Star Reflector 088, maar hij wilde van Richard weten of de XLX700 wel eens on air is. Daar kan Richard kort over zijn, XLX700 is een experiment wat nog wat aandacht verdiend maar niet heeft gekregen. Daarnaast is de YSFRFR Reflector ooit ontstaan en dat is doorgebouwd naar de C4FM Reflector NL-UTRECHT. Zoals u merkt weet Richard veel van reflectoren, Paul is meer gespecialiseerd in de directoren. Maar daarover kwamen geen vragen deze week.

Ook had Hans gelezen dat het programma Doozy op portofoons zoals de ID-51 werkt met gebruik van een speciaal USB-kabeltje. Dat klopt inderdaad, maar geldt alleen voor de Plus versie van de ID-51 en ID-31. En helaas niet voor de oude versie die Richard heeft, maar Hans kan dat natuurlijk dan wel, want die heeft een ID-51 Plus. Geven wij de microfoon een slinger naar Tim/PD1KBC. Hij is ook weer aan de knutsel voor mogelijke experimenten in het veld. Na de aanschaf van een luxe accu met Bluetooth, moest dat netjes in een koffer waar aansluitingen op moeten komen voor de radio met Power-Polen. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden…

       

Vanuit Paul kwam de vraag aan Tim of hij ook bij DARES gaat. Dat zei Tim zo even niets, maar de uitleg dat die ook met koffers werken en dat direct kunnen uitrukken ingeval van nood moedigde hem aan om daar eens wat informatie over te gaan zoeken. Dus wordt wellicht vervolgd.. Op naar het hoogste station van deze ronde, Martin/PA9MB. Die had de hond alweer uitgelaten en zat klaar voor de ronde. Martin heeft z’n QRZ-pagina weer eens bijgewerkt met wat nieuwe foto’s.

Verder had Martin nog een leuke verbinding gemaakt met South Sudan op 15 meter SSB gewerkt. Dat ligt in Afrika, onder Soedan en links naast Ethiopië. Met een nieuwe coax aan de antenne, scheelt dat 2x de helft met bereik. Verder heeft hij zijn shack opgeruimd. Alles eraf en alles opnieuw ingedeeld, zit  het er weer eens anders uit. Dus meteen maar op de foto en op QRZ. Inmiddels een paar dagen later ziet het er al weer iets anders uit, maar zo blijft het.

Slingeren we de microfoon naar Jan/PA1JM. Niet veel bijzonders, maar wel een vraagje voor de ronde. Jan is bezig met MMSSTV om wat plaatjes uit te kunnen zenden. Alles werkt, maar het gaat niet zenden. Wie weet wat dat zou kunnen zijn. Andere programma’s die hij op de computer heeft staan kunnen wel zenden met de set, dus het moet een instelling in MMSSTV zijn. Wie o wie heeft een antwoord voor Jan. Ook had hij een mooie bevestiging via LoTW binnen van een verbinding met FT8 op 40 meter met ene PD3RFR, dus hij heeft wel een biertje verdiend straks.

Daarnaast had Jan het genoegen om 2 luisteramateurs aan te melden voor de presentielijst. Beiden uit Woerden, Jos/NL14017 en Vincent/NL14045. Wellicht een idee om daar bijvoorbeeld een telefoonnummer of mailadres voor open te stellen, zodat dat luisteraars zich ook kunnen melden. Richard geeft aan dat dat mogelijk is via het contactformulier op de website. Daar werd ook direct dankbaar gebruik van gemaakt door Ben, de broer van Marco/PD1MB.

Daarmee kwam ook het opheffen van afdeling Woerden (A66) ter sprake in de ronde. Langzaam aan zullen er verschuivingen plaatsvinden in het ledenbestand van de VERON en zullen er vanuit afdeling Woerden ook leden aan A08 worden toegevoegd. Voorals nog is er vanuit het Centraal Bureau geen mededeling gedaan over wie en wanneer, maar we weten dat het op termijn zo zal zijn. uiteraard zijn de leden van harte welkom in Utrecht bij afdeling Centrum.

Lid van A29 is Rob/PA1X.. Inmiddels vaste klant aan de band bij de Utrechtse Radioronde en vice versa zijn er ook leden van A08 te horen in de Nieuwegeinse Ronde, waar Rob zo nu en dan op woensdagavond de rode pet heeft. Net als veel anderen heeft hij ook niet veel aan de hobby gedaan. Nou ja, Rob heeft een plank in zijn 2×2 shack aan de muur bevestigd zodat hij weer wat meer ruimte heeft voor opslag.

Een vraag die Rob bezig hield en hij graag met de ronde deelde was of er nog wel eens wat op 4 meter in de buurt van Utrecht gebeurd. Een ronde of een huisfrequentie of iets dergelijks. Hij heeft al een tijd de spullen in huis, maar hoort eigenlijk nooit iets. Tip van Paul is dat je moet roepen en dat er dan wellicht iemand terug komt. Dit tip kent Rob al, maar dat houdt op bij 1 station uit Hilversum. Rob blijft nog wel even roepen..

Gelukkig hebben we onze 4 meter guru Thom in de ronde en die brult als een ware amateur even in de kier dat er binnenkort een “4 meter party” moet komen. Even horen wat ie nu wilde, want de operators kwamen uit bij een poolparty en in kieren brullen doen we niet in de ronde, dat doen we op andere banden. Even via de voorzitter.. Na een vermanende toespraak van de operators kwam Thom weer in de lucht en gaf aan dat een 4 meter QSO-party in het verleden een groot succes was. Na een bericht op de website van A08 en de sociale media, werd door het hele land gehoor gegeven om op een bepaalde avond en tijd op 4 meter uit te komen. Dat was erg leuk en zeker voor herhaling vatbaar. Wel gaf Thom aan nog even te wachten toch hij een nieuw bakkie heeft.

Richard wist te melden dat als Thom snel wilde schakelen er genoeg 3,5 meter zenders op Marktplaats staan. Die zijn prima om te bouwen naar 4 meter.  Ook werd door de operators even opgesomd wie er tegenwoordig allemaal wel op 4 meter uit kan komen en dat zijn er binnen de deelnemers van de 2 meter ronde best wel wat. Tip voor iedereen, hou de website in de gaten, zodra we wat weten en plannen hebben, laten we het weten. Don’t call us, we’ll call you 😉

Nieuw in de ronde en ook niet direct in de buurt was Mario/PA5MN uit Veenendaal. Net aan de andere keer van de heuvelrug tikten wij de S7 aan en Mario S5 op onze meters. Hij was voor het eerst in de gelegenheid om een keer mee te luisteren naar onze ronde en heeft de moeite genomen om even in te melden. Altijd gezellig. De meeste stations kan Mario meekrijgen, die komen net boven de ruis uit, dus dat gaat prima. Wie we niet hoorden was Anne/PB1A, die toch al de hele avond aan het roepen was. Hij had de shift nog aan staan in zijn setje. Tja, dan kun je roepen tot je een ons weegt.. En wij hebben hem ook niet gehoord op de splitfrequentie. Nou ja, we weten inmiddels ook dat Anne 74,5 kilo weegt, dus hij hoeft niet heel lang te wachten dat hij een ons weegt.

Anne heeft een nieuw speeltje gekocht. De Yaesu FT-70, daar heeft hij ons al in geprogrammeerd en komen we ook op binnen.  Hij wilde graag iets wat ie mee kon nemen en waar C4FM inzit.  Leuke portofoon volgens Richard, die hem zelf ook heeft evenals de jarige Gert-Jan. Bij Anne komen we ook binnen op zijn Icom IC-821H die op een binnen-antenne werkt. De enige set die op de buitenantenne werkt is zijn FT-991A en die buiten antenne staat nog best hoog.

De ene site zegt 16 meter NAP en de andere zeggen 30 meter. Dat is wel verwarrend, maar hij houdt het maar op 16 meter. Verder probeert hij te DX’en, maar dat wil nog niet echt werken op z’n HyEndFed. Volgens Anne moet je daar op dit moment een beam voor hebben of in Zuid-Europa wonen. Daarvandaan gaat het volgens hem een stuk makkelijker. T.a.v. de hoogte had Richard nog een interessante mededeling. Er wordt veel gewerkt met de afkorting ASL. Bij de ene site staat dat voor At Sea Level en bij de andere site is het At Street Level. En Daar zit nog wel eens een paar meter verschil tussen. Gelukkig is het bij Paul thuis maar 1 meter verschil en ook bij Richard zal het weinig verschillen met die voormalige weilanden.

Ondertussen werd er op de club door Paul getrakteerd op een frisje, wat hij keurig van de kaart afstreepte. Dat bracht het gesprek op de matige kaartverkoop de laatste maanden. Voor degene die het vergeten zijn, als je thuis tijdens de ronde iets te drinken neemt, dan moet je dat van de kaart afstrepen. Mocht je kaart vol zijn, dan kun je gewoon even een berichtje naar de penningmeester sturen om een nieuwe kaart te kopen.

Reni/PA3BOE was net weer thuis in Bilthoven na een lange dag in Utrecht. Hij had op deze dag de sleepboot Vlieland verhuisd van de Tolsteegsingel naar Scheepswerf De Klop. Een mooi stukje gevaren over de Vecht dus en daarna nog wat in de stad gegeten, maar dat moest mee naar huis, want er is geen restaurant open natuurlijk. Daarna meteen naar boven om te zien of wij er nog waren. En dat was gelukkig zo.Sleepboot Vlieland (Foto: J. Oosterboer)

Omdat Reni meldde dat de werf in Zuilen in de nabije omgeving van ons padvindershuisje ligt, werden de operators nieuwsgierig waar dat dan is. Maar hun boten kennis is wat minder, dus Reni heeft dat even precies uitgelegd. Richard wilde nog weten of het een zendschip wordt, maar volgens Reni was dat niet het geval, maar het zou wel gemaakt kunnen worden. De Vlieland is een oud sleepbootje uit 1943 gekocht door een vriend van Reni van de MTS. Maar het is ontzettend kostbaar om te onderhouden, want dan lekt er weer iets en moet er weer gelast worden. Altijd wat, maar het is wel mooi zo’n oud ding. Het is een langzaamloper, een zeer krachtig schip. Het kan ook grote schepen trekken, vandaar dat het ook een sleepboot heet, maar het kan niet snel varen.. Wel is het een lawaaischopper en absoluut geen fluisterbootje HI.

Aan boord had Reni een portable radio meegenomen en daar hoorde hij nog een nieuwe zender op 1179 KHz. Dat bleek Antenne Domstad te zijn. Die was keihard op de werf in Zuilen, dus zal daar ergens in de buurt zitten met 100 Watt LPAM. Inspecteur RFR heeft natuurlijk weer onderzoek gedaan en zag de mast van de zender tegen op hun Facebook-pagina. Mocht je de buurt herkennen of weten waar het is, laat het maar horen, zelf denkt RFR dat het de mast in Lunetten is.

Door Richard werd nog gespeculeerd in de ronde dat het iets met Radio Paradijs te maken had, de zender van Ruud Poeze op fort Lunetten. Maar volgens Reni staat dat los van elkaar. Echter bleek achteraf dat die RFR nog niet zo gek is 😉 Hij vond namelijk een artikel op internet waar beide zenders genoemd werden. Overigens de vraag waar Radio Paradijs tegenwoordig is te vinden, kan beantwoord worden met 1467 KHz.

Verder had ook Reni deelgenomen aan de Friese Elfstedencontest, dus hij wacht af wie er gaat winnen. Hij heeft toch wel redelijk wat puntjes binnengehaald. Ondertussen werd Paul even door Joerie/PD0W gebeld die zich als luisteraar wilde melden. In het zwaairondje werd door Hans/PD9HK nog gevraagd of er nog een rondje op 40 meter wordt gedaan. Maar dat was nog geheim om Michel/PA7ML uit de tent te lokken..

In het zwaairondje kwam Dirk/PD3DRM tevoorschijn.. In een eerdere poging was hij waarschijnlijk nog in de koffie aan het roeren. Maar nu had hij zijn Philips oorbel op volle sterkte gezet en genoot van de gesprekken. Zoals beloofd komt alles in het verslag.. Paul had inmiddels blauwe vingertoppen, maar was lekker op dreef. Na de coronatijd worden alle verslagen gebundeld en in boekvorm uitgebracht. Dat is mooi leesvoer voor het nageslacht. Kunnen ze over 100 jaar nog eens lezen wat ons als radioamateurs allemaal bezig hield.

Als laatste inmelder hadden we dan toch nog Michel/PA7ML. Na de vele woorden over middengolfzenders en het geluid van het mooie gladde bolletje op de ontvanger nodigde hem uit om de spreeksleutel in te drukken. Daar ontstond de discussie hoe lang er al geen 40 meterronde is geweest. Dat bleek dus al eind oktober geweest te zijn. Maar Michel wil de 40 meterronde volgende week wel doen, dan kan Paul thuis blijven. Voor Michel geen probleem, want dan blijft hij wat langer hangen op het QRL en dan die paar honderd meter wel even naar de club hobbelt. Richard wilde nog even weten of hij dan langs een snackkar zou komen, want de operators houden wel van een balletje. Michel bevestigde dat het geen probleem was, maar dan wel langs de Elinkwijk snackbar gaat, want die is beter. Dat maakt voor de operators niet uit..

Als allerlaatste en hekkensluiter meldde zich Michel/PA9MD vanuit het mooie schone Wijk bij Duurstede, waar ook nog wat andere amateurs wonen. De meeste stations kan hij redelijk nemen, alleen de stations uit Maarssen zijn lastig te nemen en Veenendaal hoorde hij heel zacht, maar PI4UTR is keihard. Hij vond het leuk om een stukje mee te luisteren. Normaal komt hij er niet aan toe om dat te doen, dus hij hoopt nu een keer in het verslag te komen, want dat is ook nog niet eerder voorgekomen. Nader onderzoek bleek dat inderdaad niet het geval was, wel stond Michel in het log van 24 maart jl., maar bij deze zijn zijn bevindingen vastgelegd in de annalen over Utrecht in de coronatijd.

Om 20h31 UTC werd de Utrechtse Ronde afgesloten door de operators onder dankzegging en werd de frequentie  weer vrijgegeven voor onderlinge QSO ‘s. Hopelijk tot volgende week en blijf gezond.

73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 24 november 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD0ZEE, PG1N, PA7F, PA9T, PD/HB3XVT, PD9HK, PD1KBC, PD3DRM, PA9MB, PA1JM, PA1X, PD1MB, PA5MN, PB1A, PB0AKY, PA3BOE, PD0W, PA7ML, PA9MD

Aangemelde luisteraars:

Ben PD9436, NL14017/Jos, NL14045/Vincent, PD0W/Joerie

Verslag van de Utrechtse Radioronde op 17 november 2020

Het was weer een bewogen week. Een week waarin het bestuur zich wederom heeft gebogen over de kwestie “toegang clubhuis” en corona. Na heel wat heen er weer mailen en bellen, hebben we toestemming gekregen om weer vanuit de shack in het clubgebouw de ronde te mogen doen. Conform de maatregelen met maximaal 2 personen in het gebouw en minimaal 1,5 meter afstand afstand tussen die personen. Het laatste is geen probleem, dat doen we tenslotte al sinds maart dit jaar. Het eerste deel levert in zoverre een beperking op dat we de ronde op 40 meter deze week nog even overslaan. Het is voor de operators al een hele inspanning om de ronde op 2 meter rond te krijgen 😉

Deze week mochten wij Rene/PA0AA als eerste in het log schrijven. Die meldde dat we in het vorige verslag de leverancier van het snoertje tussen de zendontvanger en packet-TNC niet juist hadden vermeld. Bij deze, voor kabeltjes naar Ham Made Parts in Kansas City USA. Leslie/WY0GTR maakt alle de snoertjes die je nodig hebt en stuurt ze op. Dus een goeie tip voor de luie zendamateur met geduld.. Wellicht een gat in de markt in Nederland.

Ook heeft René zijn website AX25.info weer geupdate. Natuurlijk is de site nog lang niet klaar, maar dat is de repeater ook niet. Dus dat schept een band. Veel spannende dingen had René niet veel beleefd de afgelopen week en ook vanavond bleef het bij de 12 volt spanning. Geen groene of rode stroom, maar oranje in zijn Fiat Pinda. Volgens Richard een Koninklijk voertuig.. Oranje en ook nog een AA er in. Wel had René in zijn schaduw-QTH te Brunssum samen met zijn buurman nog met een sterrenkijker geloerd..

Niet naar de ster van de buurman, maar naar de Gerbrandytoren, waar overigens met een maand ook weer een ster bovenin zal staan stralen. De buurman wees hem er namelijk op dat rechts van de kerktoren in Weert de toren te zien is vanuit Zuid-Limburg. Met de telescoop, want het is hemelsbreed 135 kilometer, dus best een stukje weg vanuit Brunssum. Waarschijnlijk voor René net buiten bereik als hij op een bamiporto met PI3UTR zou willen verbinden. We visualiseren even middels een kaartje..

Door naar Wim/PA3DJS die een boomlange persoon, zo’n 1 meter 95, aan de deur had gehad met donker haar en er wordt gezegd dat het een zendamateur is. Die persoon kwam bij Wim een in aluminium folie gewikkeld pakketje afleveren. Of de operators konden raden wie dat zou zijn geweest. Tsja, moeilijk, lastig en euhm… Toch zeker niet Nico de Worstjesman? Ja, toch zeker wel! Nico had ook Wim verblijd met een paar heerlijke zelfgemaakte Vegan worstjes met saus. Wim had ze even in een pannetje met wat olie opgewarmd. Natuurlijk kwam de vraag of Wim plantaardige olie had gebruikt of stiekem de reuzel had gepakt. Maar het was keurig olijfolie wat Wim gebruikte en hij heeft genoten van de worstjes. Dat was voor de mannen van de radio natuurlijk geen verrassing, die hadden dezelfde ervaring.

Verder was Wim nog wat verder gegaan met de afstembare spoelen in zijn zelfbouwantenne. Hij heeft het motortje wat uit een CD-Rom drive komt en gedoneerd is door Marco/PE1NWK  er inmiddels in zitten. Een super klein motortje is het maar het is wel wat het moet zijn. Het houtwerk heeft Wim geschilderd en de verf droogt al aardig op. Ergens beginnen we toch wel nieuwsgierig te worden naar wat beeldmateriaal van de knutsels.

Voor Nico/PA3Y was het ook een bewogen week, maar niet zo zeer op radiogebied. Wel op het gebied van worstjes.. Naast de gift aan Wim had hij ook een workshop ‘worstjes maken’ gehouden met een paar kennissen. Ja, die Nico die kan dat wel.. Het lijkt bijna dat hij zijn roeping heeft gemist als keukenprins. Verder had Nico, waarschijnlijk net als alle andere zendamateurs, weer een onnodig schrijven vanuit het Agentschap Telecom ontvangen. Richard had inderdaad ook zijn vraagtekens bij de brief waarin je moet controleren of je gegevens nog kloppen. Een onnodige kostenpost, aangezien het overheidsinstantie betreft die alle nodige gegevens vanuit de BRP krijgt. Richard had liever een brief gezien met de mededeling dat de herijking van de Novice ingevoerd is.

Door naar Koos/PE4KH, de QSL kaartenman. Die had maar beperkt de tijd, want als zoonlief naar bed gaat, moet de zender ook uit. Anders slaapt die kleine boef niet. Terwijl het geluid van de elektrieke tandenborstel op de achtergrond klonk meldde Koos dat hij de uitgaande QSL-kaarten had voorbereid voor een reisje naar Arnhem, alwaar ze weer verder de wereld in worden geholpen. Verder had hij een beetje van het ditte en een beetje van het datte gedaan. Niet heel spannend dus ook, maar wel genoeg aanleiding voor Gert-Jan om dit gedrag te benoemen als Gefrizzel Sizzeld. Een benaming die ook Koos niet vreemd in de oren klonk en hem deed herinneren aan vier leuke jonge dames.

Hier moet uw verslaggever toch even ingrijpen, want Richard riep in de ronde al dat hij dacht dat het van Vulcano was, maar bleef even hangen bij “Als je haar maar goed zit“.  Toch had Richard, niet voor niets RundFunk Richard 😉 het bij het juiste eind.. Het nummer “Een beetje van dit, een beetje van dat” is van de formatie Vulcano uit 1983 en ook nog eens inzending van het Nationale Songfestival in dat jaar. Ken je klassiekers!

Jos/PA3ANF was een weekje uit de lucht, maar had nu toch maar weer even plaats genomen in zijn shack. Alles gezond en ook de condities lopen op kijkend naar de banden 10 en 15 meter. Jos had nog weer wat leuke verbindingen gemaakt waaronder Mali. Niet op HF, maar zeker wel op de hogere banden vinden we regelmatig Piet/PD2HPE. Zo ook in de ronde op 2 meter. Hij had niet veel te melden, maar heeft nog een USB DigiBox liggen met de CD en allerlei kabels erbij. Voor de liefhebber.. Volgens Piet is het op meerdere sets te gebruiken. Waarschijnlijk is het een bekend doosje wat enkele decennia geleden door Eddie/PE2RMI op het eiland Vlieland werd vervaardigd, vergelijkbaar met de MicroHAM, Signalink en SB-2000 interfaces.

Ook Marco/PD1MB was gelukkig weer van de partij.. en hij was blij dat het duo List en Bedrog weer in de lucht waren. Doordat zijn broer hem attendeerde op de ronde, had hij de boel maar even aangeslingerd. Ook Marco had niet veel gedaan aan de hobby, behalve een beetje met FT8 gespeeld. Hij ging nog wel de ´rogerpiep´ van zijn setje proberen uit te zetten, maar dat lukte helaas niet. Kan ook niet want anders wordt het is geen Any maar een Anytone.

Richten wij onze antenne even een andere kant, komen we bij Frank/PA7F. Die had deze week niets gebouwd of gedaan met technische knutsels, maar wel zijn setjes laten draaien op 60 en 80 meter. Zoals bekend is hij een jager op nieuwe DXCC in verschillende banden met FT8. Mooi dat hij afgelopen week Vaticaanstad trof op 80 meter. Ze waren daar al de hele dag bezig, maar Frank had zijn moeder op bezoek en die stuur je niet weg natuurlijk. Dus toen ze wel weg was heeft hij nog even de set aangezet en waarachtig lukte het om verbinding te maken. En een paar verbindingen nadien stopten ze er mee.. Dus het was alsof ze op Frank hadden gewacht. En inmiddels via LoTW bevestigd en dat is wel bijzonder, want veel radioamateurs zitten er niet.

Richard kon zich herinneren dat er ergens een monnik in de wereld als radiozendamateur op een afgelegen plek zat. Gelukkig was daar Jan/PA1JM die wist te vertellen dat het de vorig jaar overleden Monk Apollo/SV2ASP was die op Mount Athos (Griekenland) verbleef. Vorige week had Jan de ronde gemist en toen hij naar boven ging was het woensdag.. Een dag in de war dus. Gelukkig dat de XYL hem daar op wees  zodat ie niet voor niets naar boven liep. Volgende keer ook maar even haar vragen of tijd is voor de ronde. Inmiddels is Jan blij met de het logboek van HRD. Met een nieuwe harde schijf in zijn computer marcheert het weer als een tierelier. Dus die hulp vanuit  het supportteam van de software heeft geholpen.

Martin/PA9MB wist te melden dat QRZ.com overgaat naar een nieuwe versie. Het logbook gaat na bijna 7 jaar over naar een actuele versie. Op hun website staat een heel artikel te lezen hierover. Ook een andere versie is waar Ko/PD0ZEE mee bezig is. Na het niet willen werken van WSJT-X is hij nu gaan stoeien met JTDX. Maar ook daar loopt hij tegen een probleem aan dat de software de interface niet herkent. Wel is het voor Richard een versie die hij nog niet kende. Reden om ook binnenkort eens naar te kijken. Frank/PA7F merkte nog even op dat JTDX gevoeliger is qua ontvangst dan WSJT-X. Nog een reden dus om het eens te proberen.

Veel anders was het niet bij Hans/PD9HK. Ook die hebben we nog niet over het scherm zien rollen. Een ander teleurstellend bericht was dat er nog geen bericht is ontvangen vanuit Zwitserland over de HB-roepletters die Hans zou mogen ontvangen. Draaien wij even de squelch op de club wat open en daar horen wij Maarten/PG1N. Een beetje onverwacht, want die had ledenvergadering van de toeterclub. Maar dat QSO via Google Meet was al afgelopen, dus hij kon mooi nog even inmelden. Het is verbazend hoe goed het signaal doorkomt aan beide zijden, waarschijnlijk zijn er goede condities tijdens deze ronde en is er weinig QRM in de lucht. Wij gaven Maarten een Santiago 5 met een radiootje 5.

Vanuit Tuindorp ontving Richard de felicitaties van Kees/PA5Z met de aanschaf van de nieuwe toverdoos. Voor degene die dat nog niet had opgemerkt, Richard had zichzelf eindelijk een Yaesu FT-991A kado gedaan. Een set die allang op zijn verlanglijstje stond vanwege het alles-in-één principe inclusief antennetuner en C4FM, de digitale voice mode van Yaesu. Nu dus eindelijk op de plank. Snel geleverd.. Middernacht besteld en de volgende ochtend opgehaald. Helaas zonder extra kortingen van de Hamshop, maar wel met cashback van € 100 van Yaesu. Kees was daar iets verbolgen over, want destijds had hij maar € 80 teruggekregen. Niet dat Richard die 100 Euro in zijn zak houdt, want hij heeft ook nog de SP-10 speaker en remote control FH-2 erbij gekocht.

Door al die spullen die hij nu heeft werd het aansluiten op de voeding. Dus daar zocht Richard nog een oplossing voor. Ooit had hij wel eens van die verdeelblokken gezien voor 12 volt, maar kon ze niet zo snel vinden op internet. Dus even in de app-groep de vraag gesteld en weldra kwamen er van diverse kanten reacties en kwam Richard op de website van Veenstra uit. Veel keus, maar best aan de prijs. En een verdeelblok van max 15A is ook niet wat hij zocht. Maar uiteindelijk kwam hij bij de CG – PW100 die afgezekerd is met 4x 30A en met “heavy stamped copper plate inside”.

   

Niet dat RFR verwacht zoveel Ampère tegelijk te trekken, maar degelijker kunnen we het niet maken. Prijstechnisch was het voordeliger om het te bestellen bij WIMO in Duitsland. Daar is de BTW maar 16% en met inbegrip van de verzendkosten scheelt dat een flinke duit. Hebben we weer 3 leveranciers genoemd, komen we tenminste niet in de knoei met de Reclame Code.

Maar we waren nog bij Kees, die plichtsgetrouw nog altijd bezig is met de CW-cursus. Iedere week les en iedere dag oefenen. Dat resulteert in hogere snelheden en hoofdpijn, maar dat terzijde. Doordat het wat sneller gaat probeert hij en zijn mede lotgenoten af en toe een QSO met het buitenland te maken, wat ook lijkt te lukken. Een ander fenomeen waar Kees zich een beetje zorgen om maakt is dat hij de ARRL 100 landen SSB DXCC award heeft aangevraagd, maar nog steeds niet heeft ontvangen. Inmiddels een half jaar geleden, dus hij heeft er maar eens een mailtje aan gewaagd. Een keurige mailo kreeg hij daarop terug van lief meiske dat hem bevestigde dat alles goed komt als de bedragen zijn creditcard geïnd zijn. We gaan duimen voor Kees.

In Bilthoven zat Reni/PA3BOE ook weer klaar. Zijn Chinese setje heeft wat kuren. Als de set een tijd op ontvangst heeft gestaan is het ineens allemaal stil. Eerder had hij al gehoord dat er problemen waren met de modulatie. Iets om maar even in de gaten te houden en hopen dat het apparaat geen eigen willetje krijgt. Ook Reni had op 15 meter weer wat leuke QSO’s gemaakt, onder meer met VK (red. Australië) en Zuid Afrika.

Verder had Reni groots nieuws dat een voor hem bekende radioman een oud radiostation opnieuw leven had ingeblazen. Reni sprak hier over Bart Steenman, met wie hij in het verleden een maand in Afrika heeft gebivakkeerd. Deze Bart heeft Radio Monique, de oude zeezender opnieuw geactiveerd vanuit Velsen-Noord via 918 KHz op de middengolf met 100 Watt. Doordat het een gedeelde frequentie is is het station niet overal in Nederland te ontvangen, maar in de regio Utrecht gaat dat redelijk en Reni kon vertellen dat de antenne’s nog worden verbeterd.

Uiteraard is het station ook via internet te beluisteren en kijkend op de website zag Richard ook nog de naam Elly van Amstel staan, voor de meeste radioamateurs bekend als PA1EM, ‘Emmie The Voice’. Zij leest met regelmaat de nieuwsberichten voor in de uitzending van PI4AA op de eerste vrijdag van de maand. Zo nostalgisch als Reni die helemaal blij werd van dit initiatief van Bart, heeft ook Richard nog wel iets met die zeezenders. Op de dag dat hij geboren werd werd besloten dat die piraten uit de lucht moesten. En toen hij een week oud was stopte Radio Veronica.. Ach, dat kennen we allemaal nog wel. Nu werkt Richard toevallig sinds kort in Amsterdam en op loopafstand van zijn kantoor ligt de Norderney, het oude schip van Veronica. Maar ook staat daar tegenwoordig het oude REM-eiland waar vroeger TV Noordzee op werd gemaakt.

Van de zeezenders gingen we over op een onderwerp wat met landzenders te maken heeft.. Het internet voor zendamateurs, oftewel HAM-net. Rob/PA1X in Nieuwegein is daar met wat plaatsgenoten druk mee. Het opzetten van een lokaal netwerkje gekoppeld is aan het landelijke netwerk. Ze zitten daar letterlijk onder de toren waar één van de landelijke knooppunten is gehuisvest. Ook Gert-Jan is daar erg in geïnteresseerd en al snel ging het over de verschillende toepassingen zoals accesspoints, SIP telefonie en de mogelijkheid om het DX-cluster te volgen. Ook ligt het plan nog altijd op tafel om ook de shack van A08 van een HAM-net verbinding te voorzien. Er zijn al wat spulletjes, maar de uitvoering laat nog even op zich wachten, mede door corona.

Daarop kon René/PA0AA ons nog vertellen dat hij een ‘043’-Sipnummer heeft dat hij uiteraard overal kan aansluiten, in welk QTH hij ook zit. Echter in Limboland kreeg hij zijn nummer niet aangemeld, maar het nummer was wel online. Het bleek dat hij was vergeten om uit te loggen op 1 van de SIP-converters. Een hele uitzoekerij, maar dat gebeurt hem geen tweede keer. Rob vertelde ook nog dat hij afgelopen weekend ook nog had meegedaan aan de jaarlijkse PA-beker contest. Eens zien of de beker naar Nieuwegein gaat.

Rob was overigens wat later, want na het eten was hij even op de bank gaan liggen en voor je het weet is het dan een uurtje later HI. Dachten we rond de klok van 9 iedereen wel gesproken te hebben, was daar toch nog Frank/PE5W. Die was ook wat later, niet omdat hij op de bank had gelegen, maar hij was naar een open avond geweest bij een school voor zijn jongste dochter. Niet fysiek natuurlijk, want dat soort zaken gaan ook digitaal tegenwoordig.

Na het zwaairondje en het afsluiten van de radioronde kwam Anne/PB1A nog even in de lucht. Hij had nog een levenswijsheid die hij graag met iedereen deelde. Als het bier tegen het einde van de datum is, dan moet je het opmaken. Want weggooien is een misdrijf. Nu konden we gelukkig Anne melden dat er geen bier meer is op de club sinds de sluiting van de clubavond en dat er van bederven geen sprake is geweest gelukkig. Na het bedanken voor de wijze woorden van Anne draaide Gert-Jan de knop om en keerden de operators huiswaarts.

Graag tot volgende week, blijf gezond. 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 17 november 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA0AA, PA3DJS, PA3Y, PE4KH, PA3ANF, PD2HPE, PD1MB, PA7F, PA1JM, PA9MB, PD0ZEE, PD9HK, PG1N, PA5Z, PA3BOE, PA1X, PE5W, PB1A

Aangemelde luisteraars:

Ben (broer PD1MB), NL14017/Jos