Lezing ‘Das Himmelbett’

Toen ons algemeen bestuurslid  Ab/PA5ABW vernam, dat zijn Aviodromecollega Joop van der Does/PA3JD een pracht van een lezing op de plank had liggen, aarzelde hij niet en nodigde hij Joop uit om die lezing op A08 te komen geven.

Dinsdag 23 januari jl. was het zover en het werd een zeer leerzame avond. Aan de hand van een uitgekiende powerpoint presentatie met een groot aantal dia’s, voerde Joop ons mee naar de radar- en navigatietechnieken die in de 2e Wereldoorlog werden gebruikt door zowel de Duitse Luftwaffe als de Engelse RAF.

Het werd duidelijk met hoeveel inventiviteit en intellect diverse systemen destijds werden bedacht en uitgevoerd. Met name de ultra korte golftechnieken waarmee de Duitsers werkten, wekte bij velen bewondering. Zo lijkt bijvoorbeeld de ‘Mammut’ radar, een phased array antenna, werkend tussen 120 en 150 mhz, met een bereik van plm. 300 km, aan de wieg te hebben gestaan voor de later door de Sovjets ontwikkelde ‘woodpecker’.

Talloze technische hoogstandjes passeerden de revue en Joop had een dankbaar en aandachtig publiek die avond, dat hem met een welgemeend applaus bedankte.

 

 

 

 

Voor het bestuur aanleiding om Joop naar huis te sturen met een kleine hartversterking in de vorm van een originele Utrechtse kruidenbitter.