VERON A08-leden ook dit jaar weer breed ingezet tijdens JOTA-JOTI in de regio

Vanuit afdeling A08/Centrum is ook dit jaar weer volop gehoor gegeven aan de JOTA-JOTI. Een flink aantal leden verspreidde zich over scoutingclubs in de regio om hun support als zendamateur aan te bieden en er ook dit jaar weer een geslaagde Jamboree-On-The-Air van te maken. Uiteraard zijn er altijd wel handjes tekort, dus mocht het je leuk lijken om ook een steentje bij te dragen volgend jaar.. Hou dan alvast het derde volle weekend in oktober vrij in je agenda. De JOTA-JOTI 2023 vindt plaats van 20 tot en met 22 oktober 2023. Hier een klein overzichtje van het afgelopen JOTA-weekend van de bij de redactie bekende ‘bezette’ locaties in de regio Utrecht. Lees meer

JOTA 2019 @ PE18KA/J

In het weekend van 18 t/m 20 oktober 2019 nam ‘onze huisbaas’, scoutinggroep PEKA 18, weer deel aan de jaarlijkse Jamboree on the Air, oftewel de JOTA. Net als voorgaande jaren verleende VERON A08 (Centrum) weer haar medewerking.

Allereerst werd er de special call PE18KA(/J) weer geactiveerd, na daartoe een aanvraag te hebben ingediend bij het Agentschap Telecom.

Vrijdagmiddag werd begonnen met de opbouwwerkzaamheden, waarbij onze penningmeester Paul/PE2LZ het leeuwendeel van de klus op zijn brede schouders nam en dat was nogal wat. De ICOM 7400PRO, en de Kenwood TL 922A lineairversterker voor het HF-werk  maar ook, nee juist de ICOM 910H voor de 2 meter en 70 cm werd vanuit de shack omlaag gesjouwd. Vooral die laatste set was van belang omdat het gros van het door de scouts uitgevoerde radiowerk zich in de 2 meter afspeelt.  Coaxen werden uitgerold naar het Troeplokaal waar alles weer zou gaan plaatsvinden, het on-line logboek werd geïnstalleerd etc. etc.

Voor de kwartiermakers werden heerlijke hamburgers bereid

Klokslag 22:00 lokale tijd werd de openingsuitzending verricht door PA6JAM/J in zowel de 70 cm (433.425 mHz), de 2 meter (145.525 mHz) als de 80 meter (3.663 kHz), waarna het spel op de wagen was. De eerste scouts zonder microfoonangst storten zich op de roepfrequentie 145.525 mHz waarbij zo af en toe door de toezichthoudende OM’s van PI4UTR ‘vaderlijk’ werd gecorrigeerd als het om de etherdiscipline ging. Het bleken snelle leerlingen die jongens en meiden van PEKA 18, want na verloop van tijd hoefde er nog maar nauwelijks ingegrepen te worden.

Serieuze aandacht voor de openingsuitzending

Zie hier een van de op vaderlijke wijze toezichthoudende OM’s in volle actie én in vol ornaat

 

Al met al werd het een uitermate gezellig en leerzaam weekend met de nodige QSO’s waarbij over en weer raadsels opgelost moesten worden, een nachtspel met gebruikmaking van portofoons waarbij op de vrije PMR kanalen werd gewerkt. Heel spannend allemaal natuurlijk, in het stikdonker opdrachten uitvoeren die per radio werden doorgegeven.

Tot in de heel kleine uurtjes werd er enthousiast doorgewerkt, totdat bij ook de meest wakkere scouts de oogjes dicht begonnen te vallen. De slaapzakken werden uitgerold in diverse lokalen en de dapperste scouts zochten in een tent buiten hun nachtrust. Daar kwam wel eerst wat pionierswerk bij kijken natuurlijk……

De volgende morgen zou het vroeg dag zijn en….dat lukte redelijk, dat wil zeggen: de zon kwam geheel volgens schema weer op, maar de meeste scouts en begeleiding, ja ook de OM van dienst, waren toen nog in lalaland en moesten tegen koffietijd uit dromenland gepord worden.

Eenmaal weer in het land der levenden, werd al weer snel gas gegeven. Naast weer de nodige opdrachten en vele QSO’s, werd er ’s middags weer de traditionele soldeercursus gegeven, waarbij de OM’s Paul/PE2LZ, Francesco/PE1F, en Richard/PD3RFR assistentie verleenden.

 

Veel te snel ging ook dit leuke weekend weer voorbij en ’s zondags bij het corvee en opruimen van de tijdelijke shack, werden de afspraken voor 2020 alweer gemaakt.

Hieronder nog enkele sfeerplaatjes

 

   

 

Tot volgend jaar oftewel: QRX JOTA 2020

 

 

 

Een geslaagde BBQ op VERON A08, gelardeerd met een mini velddag….

Zaterdag 31 augustus hield de afdeling Centrum van de VERON haar traditionele BBQ, die werd gelardeerd met een mini-velddag. Dit laatste werd geheel verzorgd door een super enthousiast nieuw lid, dat onlangs glansrijk slaagde voor zijn N-examen en staat te popelen om deel te gaan nemen aan de eerstvolgende cursus van Johan de Rijk/PA3GER. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, een oud gezegde dat nog steeds opgeld doet. Joeri van der Waal is zijn naam en zijn call luidt PD0W en sinds kort de trotse eigenaar van een zich nog in uitstekende staat verkerende Yaesu FT-897D.

Met het internet als vraagbaak, had Joeri zelf een endfed en een dipool voor de 20 meter in elkaar geknutseld, inclusief de bijbehorende baluns. Ter zake deskundige OM’s wierpen kritische blikken op de stukjes huisvlijt en besloten dat er tot ’trial and error’ overgegaan moest worden. De  antennedraden werden aangepast, waarbij Joeri ‘en passent’ de nodige strikvragen werden gesteld, die hij tot tevredenheid beantwoorde en ten slotte werd de analyzer er op aangesloten. Na wat geknutsel bleken de antennes ergens keurig midden in de 20 meterband te dippen, dus: aan de slag. Paul/PE2LZ dook in de manual en regelde de set keurig af, waarna Joeri wat sap in de antenne joeg en zich vervolgens maar meteen brutaalweg in een SSB contest stortte en met succes!!

PE2LZ stelt de set in, PD0W kijkt belangstellend toe

En….. Joeri is ‘on the air’

De BBQ was, zoals te doen gebruikelijk, gezellig, geanimeerd en vooral smakelijk. Dit laatste was voornamelijk te danken aan beide inkopers, onze voorzitter Michael/PA4MIC en penningmeester Paul/PE2LZ, die ook nog als volleerde koks de kippenpoten, de satés, de hamburgers en wat dies meer zij, vakkundig bereidden op de professionele BBQ-oven van Michael. Top mannen!!!

Onderstaande plaatjes geven goed de sfeer weer, die er heerste tijdens het gezellige en ongedwongen samenzijn van de nodige OM’s, een enkele XYL een QRP-tje.

 

Even een sapje vooraf..

Het keukenpersoneel buigt zich over de sauzen

Weer eens wat anders dan altijd die Calvé

Chef de cuisine Michael in zijn element

Nee, dit zijn geen plofkippen. Deze beesten bezochten wekelijks de sportschool

Gezelligheid kent geen tijd

Joeri geniet nog even na van zijn eerste echte QSO’s

QSO’s via de sociale media, de porto en eyeball

Nog even natafelen en dan aan de afwas

JOTA 2018 op PI4UTR

Zoals elk jaar, wordt in het derde weekend van de maand oktober, wereldwijd, door scoutingorganisaties de Jamboree On The Air (JOTA) én de Jamboree On The Internet (JOTI) gehouden. Ook nu weer was de Scoutinggroep PEKA 18, waar wij als VERON A08 onderdak hebben gevonden, van de partij. Evenals vorig jaar werd ons verzocht om de nodige ondersteuning te verlenen, welk verzoek uiteraard weer werd ingewilligd.

De special call PE18KA (/J) werd aangevraagd en verkregen, zij het met enige vertraging. Vrijdagmiddag werd door Ab/PA5ABW het nodige opbouwwerk verricht. De ICOM 7400 voor HF en 2 meterwerk en de Kenwood TR-851E voor de 70 cm werden omlaag gesjouwd vanuit de shack naar het ‘Troeplokaal’ op de BGG, de nodige coaxen werden doorgetrokken, het online logboek van de Nederlandse Scoutingorganisatie werd geactiveerd. Ook van PEKA18 waren al vroeg in de middag mensen aanwezig en over en weer werden wat handjes uitgestoken om elkaar te helpen.

Paul/PE2LZ had zijn Kenwood TS-790 meegenomen als vervanger van de Kenwood TR-851E en werd een geïmproviseerde antenne voor de 70 cm opgericht.

Om precies 22:00 opende Maarten Ouwehand/PG1N op 145.325 MHz de JOTA vanaf onze locatie. Maarten had beleefd gevraagd of hij dat bij ons mocht doen, want de scoutinggroep waartoe hij behoort, deed niet mee aan de JOTA. Uiteraard hebben we daar mee ingestemd.

 

QRV voor de aftrap

22:00 LT dus go ahead Papa Golf one November

Geïmproviseerde vertical voor de 70 cm (met een zgn. mensenladder)

 

Zaterdagochtend, na het ontwaken van de scouts die in een eigen bouwsel verbleven op het terrein, ging het programma weer van start. Zaterdagmiddag mochten Paul/PE2LZ, Jan/PA1JM, Richard/PD3RFR en Ab/PA5ABW deelnemen aan de opening van de welpen, scouts en explorers.

Opening van de opkomst op zaterdagmiddag

Akela wij doen ons best

Jan Mahler/PA1JM geeft onderricht in het maken van een QSO

Explorers, met op de achtergrond wat welpen, druk QRL op de 2 meter

 

Terwijl het ene deel van de groep achter de zenders zat, werd door het andere deel flink gesoldeerd. De aftrap met solderen was voor de explorers, gevolgd door de welpen en de scouts. Het bouwpakketje van dit jaar was de Space Cruiser. Een redelijk eenvoudig ontwerp van een raketje, maar zelfs daarmee kan vanalles fout gaan. Het was de bedoeling dat de LEDjes zouden gaan knipperen.. Richard/PD3RFR, Paul/PE2LZ en Francesco/PA1F hebben heel wat geholpen en aanwijzingen gegeven, maar zijn achteraf toch nog druk geweest met herstelwerk. Omgedraaide LED’s en transistoren, maar ook veel sluitingen door overmatig gebruik van tin. Solderen is dus best lastig.. Francesco had zelfs de multimeter erbij gepakt om sommige printen te kunnen herstellen.

 

 

Jong geleerd, oud gedaan (kan ook andersom zijn)

 

Na de soldeeracties ging het zenden nog even door en onderwijl waren de koks aan het werk om een maaltijd voor de aanwezigen te bereiden. Dat werd stamppot boerenkool met worst. Omdat verschillende OM’s andere verplichtingen hadden waren vanuit de VERON de heren Paul/PE2LZ en Richard/PD3RFR de gelukkigen die mee mochten eten.. Na een scouting-yell werd aangevallen en genoten van de maaltijd met mosterd en piccalilly.

Paul/PE2LZ en Richard/PD3RFR genieten zichtbaar

Als toetje kwam er nog een bak gemengde vla.

De avond viel, het haardvuur brandde en inmiddels gearriveerde Gert Jan/PD0GJK heeft de hele nacht samen met Paul/PE2LZ nog mee gedaan met het JOTA nachtspel op 2 meter en 70cm.

Kortom een gezellige JOTA 2018, met 96 QSO’s, zowel in de 70 cm. de 2 mtr en op de HF-banden, waar met een Iers JOTA station SSB-contact werd gemaakt. Zelfs enkele CW-verbindingen konden aan het log toegevoegd worden. Met dank aan de heren OM’s vernoemd in dit bericht. Zonder hen was dit evenement niet geweest wat het nu geworden is.

 

 

 

 

JOTA-JOTI in de zomer?

De afgelopen tijd zijn Wijnand PD5WL, Thom PA9T (beide afdelingsleden) en Maarten PG1N druk geweest om de Scouting Zomerkampronde (Scouts korten het af tot ZoKa-Ronde) weer een frisse boost te geven. Het evenement was door onderbezetting bij de Landelijke JOTA JOTI Organisatie (LJJO) wat op de achtergrond geraakt. Door een nieuwe aanpak, hopen de heren een hoop Scoutinggroepen te trekken. 

Vanaf nu ook op PI3UTR

Tijdens het evenement treffen Scoutinggroepen die op zomerkamp zijn, elkaar in de ether. Het evenement heeft als doel om de Scouts ook tijdens de lange periode tussen 2 Jamboree’s On The Air (JOTA) in, tijdens het zomerkamp een leuk, zendgerelateerd evenement te bieden. Tijdens de JOTA in oktober is het allemaal wat minder vreemd, zo is het idee.

De zomerkampronde is jarenlang gehouden op de 80-meter band. Voor de tijd waarin het is ontstaan een voor de hand liggende keuze, want alleen op de 80-meter band was door NVIS binnenlandse propagatie bijna altijd gegarandeerd. De 80-meter band had echter ook een aantal nadelen, zo ondervonden Thom PA9T en Maarten PG1N in de zomer van 2016. Er was veel hinder van statische etherstoring, de signalen waren niet erg sterk en door deze effecten was het voor kinderen soms moeilijk om te volgen wat er werd gezegd. Bovendien konden Novice stations niet meedoen, omdat deze geen toegang hebben tot de 80-meter band.

Samen met Wijnand PD5WL werden de Scoutinghanden ineen geslagen en plannen gemaakt om de ZoKa-Ronde naar de 2-meter band te krijgen. Na schriftelijke toestemming van Stichting Scoop Hobbyfonds, de beheerder achter PI2NOS en PI3UTR, gekregen te hebben, werd het gesprek aangegaan met de LJJO. Na uitleg van de plannen was de LJJO overtuigd dat er een goed fundament voor het evenement was, en werd de vernieuwde ZoKa-Ronde een feit.

Zes woensdagavonden deze zomer

Gedurende zes woensdagavonden, te weten 12 juli, 19 juli, 26 juli, 16 augustus, 23 augustus en 30 augustus zal er de zomerkamp ronde zijn. Dit jaar dus voor het eerst ook toegankelijk voor de N-amateurs via de repeater PI3UTR.

Frequenties en tijden

De Nederlandse ronde is woensdag om 19:30 uur Nederlandse tijd via de repeater PI3UTR op 145.575 MHz.

De Europese ronde is woensdag om 20:30 uur Nederlandse tijd op 3690 kHz ± QRM.

Scouting; JOTA in de zomer?

Inschrijving JOTA-JOTI 2017 van start gegaan!

De inschrijving van de JOTA-JOTI 2017 is vanaf 1 april geopend. Tijdens het JOTA-JOTI weekend op 20 – 22 oktober maken Scouts over de hele wereld contact met elkaar via amateurradio en internet. In Nederland deden vorig jaar 223 groepen mee, met in totaal zo’n 17000 deelnemers. Extra bijzonder is dat het evenement dit jaar 60 jaar bestaat!

Inschrijven:

Inschrijven kan via de website van het evenement.

JOTA-JOTI is grootste Scoutingevenement ter wereld, en had in 2016 indrukwekkende statistieken, zoals te lezen is in het jaarverslag. Een zeer korte samenvatting laat de volgende statistiek zien:

Totaal aantal deelnemers: 1,394,228

Aantal deelnemende landen: 156

Aantal scoutinglocaties: 33684

JOTA toren

JOTA toren bij Scouting Lopik

Thema: Be Magnetic!

Elk jaar heeft de JOTA-JOTI een thema, dit jaar is dit “Be Magnetic!”.

Wat het thema inhoudt is beschreven op de website van JOTA-JOTI: Bij Scouting ontwikkel je je door het doen van uitdagende activiteiten. Ga tijdens de JOTA-JOTI 2017 eens op zoek naar je tegenpool! Hoe? Dat mag je zelf bepalen. Via het internet of via radioverbindingen. Binnen of buiten je eigen groep. Tijdens het derde weekend in oktober kan het gewoon lukken. We hebben er nu alweer zin in. Dit keer met een magnetisch tintje…..

Meer informatie:

Op onze evenementenpagina is meer algemene informatie te vinden over de JOTA-JOTI. Foto’s en een verslag van de editie van 2016, georganiseerd bij PI4UTR (Scouting Peka18) op ons thuishonk is hier te vinden.

 

Hé, jij daar, Youngster!

Hé, jij daar, Youngster!

Ben je tussen de 15 en 26 jaar, actief op de band als zend- of luisteramateur? Of heb je belangstelling voor het radioamateurisme? Dan zijn we op zoek naar jou!

In het weekend van 10 t/m 12 maart 2017 organiseren wij een weekend voor de jonge zend- en luisteramateurs. Deze datum is niet voor niets gekozen, dit is natuurlijk het weekend van de radiomarkt in Rosmalen.

Hé, jij daar, Youngster! Doe je mee aan ons Jeugdkamp?Dit is dan ook de reden dat wij een locatie hebben uitgezocht op ongeveer 20 minuten vanaf Rosmalen, het weekend zal plaatsvinden in het clubhuis van Jong Nederland te Vorstenbosch. Hier hebben wij ook de mogelijkheid om een klein antennepark neer te zetten en dus een radiostation in te richten.

Het programma kort samengevat:

  • onderling qso’s,
  • verbindingen maken,
  • radiomarkt bezoeken,
  • en eventueel nog een soldeerkitje maken.

Heb jij zin in een gaaf weekend met andere Youngsters en heb je zin om mee te gaan naar de radiomarkt? Meld je dan aan bij: jeugdkamp@veron.nl of mail voor verdere info.

De kosten voor dit weekend proberen wij zo laag mogelijkheid te houden door middel van sponsoring. Deze zal rond de 10,- euro voor de jeugd zijn!