JOTA 2018 op PI4UTR

Zoals elk jaar, wordt in het derde weekend van de maand oktober, wereldwijd, door scoutingorganisaties de Jamboree On The Air (JOTA) én de Jamboree On The Internet (JOTI) gehouden. Ook nu weer was de Scoutinggroep PEKA 18, waar wij als VERON A08 onderdak hebben gevonden, van de partij. Evenals vorig jaar werd ons verzocht om de nodige ondersteuning te verlenen, welk verzoek uiteraard weer werd ingewilligd.

De special call PE18KA (/J) werd aangevraagd en verkregen, zij het met enige vertraging. Vrijdagmiddag werd door Ab/PA5ABW het nodige opbouwwerk verricht. De ICOM 7400 voor HF en 2 meterwerk en de Kenwood TR-851E voor de 70 cm werden omlaag gesjouwd vanuit de shack naar het ‘Troeplokaal’ op de BGG, de nodige coaxen werden doorgetrokken, het online logboek van de Nederlandse Scoutingorganisatie werd geactiveerd. Ook van PEKA18 waren al vroeg in de middag mensen aanwezig en over en weer werden wat handjes uitgestoken om elkaar te helpen.

Paul/PE2LZ had zijn Kenwood TS-790 meegenomen als vervanger van de Kenwood TR-851E en werd een geïmproviseerde antenne voor de 70 cm opgericht.

Om precies 22:00 opende Maarten Ouwehand/PG1N op 145.325 MHz de JOTA vanaf onze locatie. Maarten had beleefd gevraagd of hij dat bij ons mocht doen, want de scoutinggroep waartoe hij behoort, deed niet mee aan de JOTA. Uiteraard hebben we daar mee ingestemd.

 

QRV voor de aftrap

22:00 LT dus go ahead Papa Golf one November

Geïmproviseerde vertical voor de 70 cm (met een zgn. mensenladder)

 

Zaterdagochtend, na het ontwaken van de scouts die in een eigen bouwsel verbleven op het terrein, ging het programma weer van start. Zaterdagmiddag mochten Paul/PE2LZ, Jan/PA1JM, Richard/PD3RFR en Ab/PA5ABW deelnemen aan de opening van de welpen, scouts en explorers.

Opening van de opkomst op zaterdagmiddag

Akela wij doen ons best

Jan Mahler/PA1JM geeft onderricht in het maken van een QSO

Explorers, met op de achtergrond wat welpen, druk QRL op de 2 meter

 

Terwijl het ene deel van de groep achter de zenders zat, werd door het andere deel flink gesoldeerd. De aftrap met solderen was voor de explorers, gevolgd door de welpen en de scouts. Het bouwpakketje van dit jaar was de Space Cruiser. Een redelijk eenvoudig ontwerp van een raketje, maar zelfs daarmee kan vanalles fout gaan. Het was de bedoeling dat de LEDjes zouden gaan knipperen.. Richard/PD3RFR, Paul/PE2LZ en Francesco/PA1F hebben heel wat geholpen en aanwijzingen gegeven, maar zijn achteraf toch nog druk geweest met herstelwerk. Omgedraaide LED’s en transistoren, maar ook veel sluitingen door overmatig gebruik van tin. Solderen is dus best lastig.. Francesco had zelfs de multimeter erbij gepakt om sommige printen te kunnen herstellen.

 

 

Jong geleerd, oud gedaan (kan ook andersom zijn)

 

Na de soldeeracties ging het zenden nog even door en onderwijl waren de koks aan het werk om een maaltijd voor de aanwezigen te bereiden. Dat werd stamppot boerenkool met worst. Omdat verschillende OM’s andere verplichtingen hadden waren vanuit de VERON de heren Paul/PE2LZ en Richard/PD3RFR de gelukkigen die mee mochten eten.. Na een scouting-yell werd aangevallen en genoten van de maaltijd met mosterd en piccalilly.

Paul/PE2LZ en Richard/PD3RFR genieten zichtbaar

Als toetje kwam er nog een bak gemengde vla.

De avond viel, het haardvuur brandde en inmiddels gearriveerde Gert Jan/PD0GJK heeft de hele nacht samen met Paul/PE2LZ nog mee gedaan met het JOTA nachtspel op 2 meter en 70cm.

Kortom een gezellige JOTA 2018, met 96 QSO’s, zowel in de 70 cm. de 2 mtr en op de HF-banden, waar met een Iers JOTA station SSB-contact werd gemaakt. Zelfs enkele CW-verbindingen konden aan het log toegevoegd worden. Met dank aan de heren OM’s vernoemd in dit bericht. Zonder hen was dit evenement niet geweest wat het nu geworden is.

 

 

 

 

JOTA-JOTI in de zomer?

De afgelopen tijd zijn Wijnand PD5WL, Thom PA9T (beide afdelingsleden) en Maarten PG1N druk geweest om de Scouting Zomerkampronde (Scouts korten het af tot ZoKa-Ronde) weer een frisse boost te geven. Het evenement was door onderbezetting bij de Landelijke JOTA JOTI Organisatie (LJJO) wat op de achtergrond geraakt. Door een nieuwe aanpak, hopen de heren een hoop Scoutinggroepen te trekken. 

Vanaf nu ook op PI3UTR

Tijdens het evenement treffen Scoutinggroepen die op zomerkamp zijn, elkaar in de ether. Het evenement heeft als doel om de Scouts ook tijdens de lange periode tussen 2 Jamboree’s On The Air (JOTA) in, tijdens het zomerkamp een leuk, zendgerelateerd evenement te bieden. Tijdens de JOTA in oktober is het allemaal wat minder vreemd, zo is het idee.

De zomerkampronde is jarenlang gehouden op de 80-meter band. Voor de tijd waarin het is ontstaan een voor de hand liggende keuze, want alleen op de 80-meter band was door NVIS binnenlandse propagatie bijna altijd gegarandeerd. De 80-meter band had echter ook een aantal nadelen, zo ondervonden Thom PA9T en Maarten PG1N in de zomer van 2016. Er was veel hinder van statische etherstoring, de signalen waren niet erg sterk en door deze effecten was het voor kinderen soms moeilijk om te volgen wat er werd gezegd. Bovendien konden Novice stations niet meedoen, omdat deze geen toegang hebben tot de 80-meter band.

Samen met Wijnand PD5WL werden de Scoutinghanden ineen geslagen en plannen gemaakt om de ZoKa-Ronde naar de 2-meter band te krijgen. Na schriftelijke toestemming van Stichting Scoop Hobbyfonds, de beheerder achter PI2NOS en PI3UTR, gekregen te hebben, werd het gesprek aangegaan met de LJJO. Na uitleg van de plannen was de LJJO overtuigd dat er een goed fundament voor het evenement was, en werd de vernieuwde ZoKa-Ronde een feit.

Zes woensdagavonden deze zomer

Gedurende zes woensdagavonden, te weten 12 juli, 19 juli, 26 juli, 16 augustus, 23 augustus en 30 augustus zal er de zomerkamp ronde zijn. Dit jaar dus voor het eerst ook toegankelijk voor de N-amateurs via de repeater PI3UTR.

Frequenties en tijden

De Nederlandse ronde is woensdag om 19:30 uur Nederlandse tijd via de repeater PI3UTR op 145.575 MHz.

De Europese ronde is woensdag om 20:30 uur Nederlandse tijd op 3690 kHz ± QRM.

Scouting; JOTA in de zomer?

Inschrijving JOTA-JOTI 2017 van start gegaan!

De inschrijving van de JOTA-JOTI 2017 is vanaf 1 april geopend. Tijdens het JOTA-JOTI weekend op 20 – 22 oktober maken Scouts over de hele wereld contact met elkaar via amateurradio en internet. In Nederland deden vorig jaar 223 groepen mee, met in totaal zo’n 17000 deelnemers. Extra bijzonder is dat het evenement dit jaar 60 jaar bestaat!

Inschrijven:

Inschrijven kan via de website van het evenement.

JOTA-JOTI is grootste Scoutingevenement ter wereld, en had in 2016 indrukwekkende statistieken, zoals te lezen is in het jaarverslag. Een zeer korte samenvatting laat de volgende statistiek zien:

Totaal aantal deelnemers: 1,394,228

Aantal deelnemende landen: 156

Aantal scoutinglocaties: 33684

JOTA toren

JOTA toren bij Scouting Lopik

Thema: Be Magnetic!

Elk jaar heeft de JOTA-JOTI een thema, dit jaar is dit “Be Magnetic!”.

Wat het thema inhoudt is beschreven op de website van JOTA-JOTI: Bij Scouting ontwikkel je je door het doen van uitdagende activiteiten. Ga tijdens de JOTA-JOTI 2017 eens op zoek naar je tegenpool! Hoe? Dat mag je zelf bepalen. Via het internet of via radioverbindingen. Binnen of buiten je eigen groep. Tijdens het derde weekend in oktober kan het gewoon lukken. We hebben er nu alweer zin in. Dit keer met een magnetisch tintje…..

Meer informatie:

Op onze evenementenpagina is meer algemene informatie te vinden over de JOTA-JOTI. Foto’s en een verslag van de editie van 2016, georganiseerd bij PI4UTR (Scouting Peka18) op ons thuishonk is hier te vinden.

 

Hé, jij daar, Youngster!

Hé, jij daar, Youngster!

Ben je tussen de 15 en 26 jaar, actief op de band als zend- of luisteramateur? Of heb je belangstelling voor het radioamateurisme? Dan zijn we op zoek naar jou!

In het weekend van 10 t/m 12 maart 2017 organiseren wij een weekend voor de jonge zend- en luisteramateurs. Deze datum is niet voor niets gekozen, dit is natuurlijk het weekend van de radiomarkt in Rosmalen.

Hé, jij daar, Youngster! Doe je mee aan ons Jeugdkamp?Dit is dan ook de reden dat wij een locatie hebben uitgezocht op ongeveer 20 minuten vanaf Rosmalen, het weekend zal plaatsvinden in het clubhuis van Jong Nederland te Vorstenbosch. Hier hebben wij ook de mogelijkheid om een klein antennepark neer te zetten en dus een radiostation in te richten.

Het programma kort samengevat:

  • onderling qso’s,
  • verbindingen maken,
  • radiomarkt bezoeken,
  • en eventueel nog een soldeerkitje maken.

Heb jij zin in een gaaf weekend met andere Youngsters en heb je zin om mee te gaan naar de radiomarkt? Meld je dan aan bij: jeugdkamp@veron.nl of mail voor verdere info.

De kosten voor dit weekend proberen wij zo laag mogelijkheid te houden door middel van sponsoring. Deze zal rond de 10,- euro voor de jeugd zijn!