Wekelijkse radioronde van PI4UTR nu ook in CW?

Wekelijks kunnen jullie op deze site genieten van de berichten van onze onvolprezen scribent van de dinsdagavondronden in zowel de 2 meter als de 40 meter in SSB. De brave borst is ook nog onze secretaris, heeft daarnaast een fulltime job en is verbonden aan een lokale omroep in Stichtse Vecht, waar haalt die man de tijd vandaan????? Sommige mensen hebben energie voor 3, zelfs in deze barre tijden.

Die ronden zijn een groot succes, gelet op het grote aantal ‘inmelders’ elke week, maar het geheel valt of staat natuurlijk met de operators die er elke week hun energie en tijd in steken. Hulde dus aan Paul/PE2LZ, Gert-Jan/PD0GJK en – daar is ie weer – Richard/PD3RFR, ook wel bekend onder de geuzennaam ‘RundFunk Richard’.

Vorige week borrelde bij deze mannen de gedachte op om de ronde uit te breiden met een CW-variant en klopten aan bij oud koopvaardij operator Ab/PA5ABW. Die moest er even over nadenken, zei hij althans, en kwam met het voorstel om dit dan gemiddeld eens in de 4 weken te doen, om niet de SSB HF-ronde te veel in de wielen te rijden.

Het plannetje was snel gesmeed en dinsdag aanstaande gaat het punten en strepen festival van start. Voorlopig eenmalig om de belangstelling te peilen en bij voldoende animo, gaat het vaker plaats vinden, ijs en weder dienende uiteraard.

Zoals gezegd, dinsdag 23 juni as. is het zover, rond de klok van 21:00 CET, na de 2 meter sessie , QRG 3.568 kHz +/- QRM.

Van Ab was een tijdje niets vernomen, behoudens wat tekenen van leven via de bestuurlijke Whatsapp-groep, maar het blijkt dat hij elke woensdag doende is met de 3 overgebleven ‘pupillen’ van zijn in 2019 gestarte CW-klasje. Met een bewonderenswaardige vasthoudendheid melden deze drie heren zich elke woensdagavond in om hun vaardigheden op morsegebied te verbeteren. Koos/PE4KH, Kees/PA5Z en Frank/PE2A zijn absoluut voornemens om ooit de aantekening ‘cw included’ op hun AT-registratie bij te laten schrijven.

Aanvankelijk vonden de CW-lessen plaats op de clubavonden en de locatie van PI4UTR, maar ook hier gooide corona roet in het eten. Er werd gekozen voor een ‘on the air’ optie, waarbij (fake) berichten worden uitgezonden in de 10 meter, waarna er wordt overgeschakeld naar de 145.325 om de resultaten te bespreken. Vervolgens seinen de kandidaten, ieder op zijn beurt natuurlijk, de berichten weer terug en vervolgens gaat iedereen weer naar de 2 meter.

Aan die 10 meter sessies komt echter binnenkort een eind, omdat er grootschalig (achterstallig) onderhoud gepleegd gaat worden aan het flatgebouw waar Ab zijn domicilie heeft. Gevolg daarvan is dat zijn end fed antenne (dummyload volgens sommigen) aan dek moet vanwege het weghakken van de voegen tussen de stenen.

Spontaan bood Frank/PE2A aan om de lessen dan maar bij hem thuis voort te zetten, uiteraard met inachtneming van RIVM richtlijnen. Frank beschikt over een ruime (eet)tafel, dus dat moet goed komen.

VY 73 en (voor de CW liefhebbers) tot dinsdagavond.