Verslag van de Utrechtse Radioronde op 16 juni 2020

CQ twee CQ twee, PI4UTR die roept en luistert voor ronde nummer 14.

En daar waren we weer.. Een week verder in corona-tijd. Met een korte ronde zo bleek achteraf, want niet iedereen had veel bijzonders mee gemaakt. De meeste inmelders waren druk met QRL en hadden nauwelijks iets met de hobby gedaan. Maar uw verslaglegger vindt dat geen nieuws ook nieuws is, dus er zijn toch nog genoeg noemenswaardige zaken die het verslag hebben gehaald. Neem wat te drinken (streep af van de barkaart) en lees gezellig mee.

Zo werden wij vriendelijk welkom geheten aan de band door René/PA0AA die wederom de gevaarlijke route naar de top van de hoge Soesterberg had getrotseerd. Hij wilde naar aanleiding van zijn verhaal van vorige week nog even een aanvulling doen. Hij had een foutje gemaakt in de aanvraag voor de te realiseren omzetter in Zuid Limburg. Gelukkig dat hij daar door een ambtenaar van het altijd scherpe AT op werd gewezen.. Het probleem zat in de frequentie van de omzetter. Uiteindelijk heeft René overeenstemming en is 438.0125 MHz de QRG waar PI2ZLB te zijner tijd te ontvangen zal zijn.

Ko/PD0ZEE had een nieuw speeltje binnen gekregen. Ditmaal een K-PO DX-5000. Voor degene die dat niet weten, dat is een heuse 10 meter radio met alle modes en maximaal 40 Watt op SSB. De set is te programmeren via een USB-touwtje, dat is ook wel weer handig. Zoals de foto te zien is, kun je het apparaat ook prima voor andere banden gebruiken HI. Mooie aanwinst! Ook was Ko bezig met FT8. Hij heeft het programma draaien, maar er komen nog bar weinig stations op het scherm. Waarschijnlijk ergens een vinkje zetten, want op de foto die Ko stuurde is duidelijk activiteit in de de waterval te zien.

  

Koos/PE4KH was een beetje aan het oefenen geweest met morse. Dat doet hij via de gratis website LCWO, Leer CW Online. Daarnaast is hij nog altijd op zoek naar een geschikte locatie voor het opzetten van een remote-station. Wat hij zoekt en nodig heeft staat op zijn website. Ook met Hans/PD9HK is alles prima. Inmiddels heeft hij zijn SMD-oefenprintjes en een microscoopje binnen, dus de bout kan weldra in het vuur.. Richard/PD3RFR heeft ook een bestelling voor een paar printjes de virtuele deur uit gedaan en kan zich ook gaan verheugen op wat priegelwerk.

 

Nico/PA3Y is nog steeds reuzeblij met zijn nieuwe tattoo, al is de hagedis wel een beetje aan het vervellen. Maar dat doen die beestjes, dus dat hoort erbij. Tussen de operators ontstond nog een soort discussie welke hagedissen vervellen, jong oud of altijd… Nico had een druk weekje op het QRL en veel verjaardagen, want het mag weer. Verder heeft hij veel tijd gestoken in de afregeling van de audioprocessing in zijn Kenwood TS-590SG en hij is nog druk om alle software af te stemmen op zijn set. Zo moet hij N1MM nog en ontdekte ook dat als je CW wil bedrijven met de 590 dat er toch een soort interface tussen de set en PC moet, maar dat vogelt hij nog wel even uit. Nico is niet voor één gat te vangen HI.

Paul/PE2LZ meldde zich even portable in. Niet dat iedereen hem waarschijnlijk kon horen, maar hij heeft de vaantjes van de PACC binnen en die liggen nu op de club. Deze kunnen alleen op afspraak worden opgehaald, dus even mailen met de secretaris of penningmeester. Op deze wijze kunnen ook nog steeds nieuwe barkaarten gekocht worden. Verder heeft Paul een beetje geholpen om de stapel uitgaande QSL-kaarten op te hogen door een paar balpennen leeg te schrijven.

Martin/PA9MB was deze week een beetje van slag.. Normaal meldt hij zich pas al een van de laatste  in, maar deze week zat hij halverwege. Martin had het heugelijke nieuws dat zijn choke-balun (mantelstroomfilter) vorm begon te krijgen.,. Hij moest nog een beetje afwerken, maar was al wel tevreden met het resultaat wat hij van JijBuis had afgekeken. Lekker strak met van die dikke coax, voor een goed resultaat. Hij moet nog weer eens een goede antenne hebben voor 40 meter, zelf denkt hij aan een screwdriver antenna. Maar hij gaat straks in de 40 meter ronde gewoon proberen.

En wie knalde daar door de luidspreker? Juist.. Karel/PA1RLM. Met een half Wattje, een DX-microfoon en een FM-antenne. Knalhard was logisch, hij stond zo goed als onder de mast van PI4UTR. Operators Richard en Gert-Jan stelden zich direct de vraag of hij dan überhaupt wel buiten het terrein van de club wordt gehoord zou worden. Maar dat is verder maar niet gecheckt. Karel was zo vrij om even de mantelstroomfilters af te leveren voor 160, 80 en 40 meter, zie de foto’s. Alle drie keurig afgemonteerd met een male en female connectoren. En! doorgemeten! Dus  daar kan het niet aan liggen.

Allemaal 6 meter coax, gewikkeld om een stuk schijtpijp. Vermoedelijk dat er een huishouden in Wijk bij Duurstede nu op de emmer moet HI. Overigens is voor de kijker thuis nog even de uitleg waarom er geen afdekdoppen zit op één van de filters. Dat heeft als reden dat de montage straks bij de 40 meter antenne makkelijker is. Overal is dus aan gedacht door de bouwer. Mooi spul Karel, we gaan er zeker plezier van beleven als ze zijn aangesloten.

Jeroen/PD4JS kwam nog even zwaaien en ging nog even lekker verder luisteren. Jeroen hadden we al weer even niet gehoord, dus fijn dat we weten dat ook bij hem alles nog altijd goed gaat. Ook bij Jan/PA1JM was het toppie joppie in het mooie Woerden en hij gaf de operators nog even de complimenten voor de ronde, die natuurlijk in dank werden aanvaard. Joop/PG4I uit Kuilenberg (tegenwoordig ook wel Culemborg) was aan de knutsel geweest met een actieve antenne. Richard verwarde het in eerste instantie met een MiniWhip, maar dit is toch net even iets anders.

De actieve antenne is een knutselprojectje vanuit afdeling 43 (Wageningen). Na uitleg van Joop blijkt dat deze actieve antenne gebruik maakt van het E-veld en daarmee een potentiaalverschil opwekt tussen het antenneplaatje en de aarde. Daarmee kun je leuk luisteren op lange golf en VLF. Mocht je er meer over willen weten deze knutsel kijk eens bij afdeling Wageningen! Mocht er na de corona nog belangstelling voor zijn onder de leden, dan is het wellicht een leuk projectje om ook binnen A08 te gaan doen.

Ook Gerard/PA1GM meldde zich in.. Hij zit normaal een paar bandjes lager, dan wel hoger.. Maar via Martin/PA9MB was hij gewezen op de radioronde van Utreg. Gerard kennen de meeste natuurlijk als gedreven voorzitter van de ouderenorganisatie welke gehuisvest is op kanaaltje 31. Hij had nog een tip voor Koos/PE4KH om remote te werken.. Het programma CATSync stelt de gebruikers in staat om publieke WebSDR ontvangers te besturen met een echte transceiver die verbonden is via CAT. Dus thuis veel last van QRM? Luister op een SDR die er geen last van heeft en zend op je eigen antenne. Richard heeft het nog even uitgezocht en uitgeprobeerd. De demo-versie doet het met tijdsbeperkingen, maar de volledige versie kost nog geen 10 Euro. Hieronder een screenshot van Richard met de demo-versie in gebruik. Je moet overigens ook OmniRIG geïnstalleerd hebben om het te laten werken. Leuke tip van Gerard!

Wie wij niet als hekkensluiter hadden verwacht , maar zich toch nog even inmeldde was Frank/PA7F. Hij was wat verlaat om dat zijn XYL iets lekkers had gemaakt.. Gert-Jan stond al bijna op om naar de deur te lopen, maar nee, helaas, Frank stond niet voor de deur met dat lekkers.. Ook heeft hij een microfoonkabel besteld zodat hij op HF een keer kan uitkomen. FT8 doet het wel, en dat is echt een geweldige mode.. Alles rolt over je scherm. Van Amerika tot Japan en weer terug, en van Noorwegen tot Afrika, met een snuifje Indonesië.. Er zijn radioamateurs die FT8 helemaal niets vinden, maar gelukkig heeft iedereen altijd een doel in onze veelzijdige hobby. Leuk dat we Frank daar nu ook kunnen tegenkomen.. Alleen Ko/PD0ZEE mist nog even, maar dat zal niet lang duren.

Terwijl er werd gezwaaid op 2 meter in het afsluitende rondje, meldde Ruben/PH6R zich ook nog even in. Die is op zoek naar een coax-schakelaar met 2 ingangen en 2 uitgangen. Mocht iemand nog iets in de kast hebben liggen of het toevallig ergens op het wereldwijde web gezien hebben, denk aan Ruben.. Of anders aan zijn broer René/PA0AA, dan geeft die het wel weer door.

Rond 18:45 UTC nam Paul/PE2LZ het stokje over op 40 meter. Als eerste kwam Frank/PA7F door met een soort game-headsetje van de AC-tion. Op zich een bijzondere modulatie, maar niet direct om over naar huis te schrijven. Maar hij deed het. Ook Joop/PG4I had zijn seinsleutel even verruilt voor een microfoon en meldde zich op 40 bij Paul. Uiteraard kwam heel Maarssenbroek ook weer even langs, waarvan Nico/PA3Y uitgebreid met Paul de audio instellingen op de  TS-590 heeft getest. Jan/PA1JM en Marco/PD1MB deden even een roepie en ook Gerard/LB8TG, Hanz/YL3JD en Willem SA7BXW waren weer van de partij. Meer omdat ze een beetje spetters kregen op 2 KHz hoger, waar ze in een ander Nederlands rondje zaten. Het Utrechtse rondje werd dan ook niet te lang voortgezet op deze frequentie, zodat de anderen ook weer gezellig een QSO konden voeren.

Daarmee besluiten wij editie 14 van de Utrechtse Radioronde. Graag tot volgende week en blijf gezond! 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 16 juni 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA0AA, PD0ZEE, PE4KH, PD9HK, PA3Y, PE2LZ/p, PA9MB, PA1RLM/m, PD4JS, PA1JM, PG4I, PD1MB, PA1GM, PA7F, PH6R

Via 40 meter (7.083 MHz – LSB):

PA7F, PG4I, PA3Y, PD0ZEE, PD9HK, PA1JM, LB8TG, YL3JD, PD1MB, SA7BXW