Verslag van de Utrechtse Radioronde op 23 juni 2020 (CW included)

Zo.. het was warm in de shack. Beter gezegd was het een sauna en het wachten was op een opgieting. Het eerste werk van Richard/PD3RFR, die zich al vroeg in het clubgebouw begaf, was dan ook om alle ramen en deuren even tegen elkaar open te zetten. Bij aankomst van de heren Gert-Jan/PD0GJK en Paul/PE2LZ was het wat beter te doen qua temperaturen en kon de ronde comfortabel aanvangen.

Frank/PA7F meldde zich even bij de poort om een PACC vaantje in ontvangst te nemen en spoedde zich daarna weer terug naar zijn QTH te Bilthoven om nog mee te kunnen doen met de radioronde. Voor degene die daar recht op hebben kan het PACC-vaantje worden afgehaald op afspraak na contact met Paul/PE2LZ, dan wel de secretaris Richard/PD3RFR via de bekende mailadressen. Verder hebben wij via de A08-Whatsappgroep een afmelding voor de ronde van deze week ontvangen van Nico/PA3Y en John/PA3OZB.

Zoals bijna gebruikelijk was de eerste inmelder René/PA0AA die zich wederom voor de gelegenheid had gepositioneerd op het hoogste punt van Soesterberg. Zelf gaf hij aan niet heel veel mededelingen te hebben, maar wel verraste hij ons met het bericht dat hij een nieuw setje heeft aangeschaft. Het gaat hier om een President Ronald. Een leuk klein radiootje met een VFO dat loopt van 24.890 tot 30.100 MHz met regelbaar vermogen tot 35 Watt op FM en 13 Watt op AM. René werd de trotse bezitter na het inleveren van slechts 139 harde Nederlandse Euro’s. Hij kan straks lekker op 10 en 12 meter lokaal via de grondgolf gaan werken en natuurlijk op 27MC luisteren HI.

Even ontstond de discussie onder de operators of er ook een President Donald ‘bakkie’ zou zijn. Vastgesteld werd dat op de zendontvangers van President voornamelijk namen van overleden presidenten prijken. Op een President Donald moeten we dus nog even wachten waarschijnlijk en het vermoeden bestaat dat het een niet al te uitgebreid setje zal worden.

Frank/PE2A verheugde zich reeds op de proefronde in CW van deze week en had alvast zijn zeer experimentele zelfgebouwde 80m spinnenweb van stal gehaald. Het ontwerp hiervan is terug te vinden op de website van PI4RAZ. De antenne heeft hij overigens vorig jaar in een middagje in elkaar geknutseld omdat hij beslist nog een paar diplomaatjes wilde hebben in de Engelse cricket diploma-jacht en Frank het benodigde aantal slots met zijn 10-20-40 endfed niet ging halen op die korte afstand.

Dit experiment op 80 meter leverde die puntjes wel op. Zoals gezegd is het een experiment, want de antenne is nog niet definitief af. Dat is een project waar Frank zich later een keer op stort. Zo moet er bijvoorbeeld nog een veel kleinere C op, want bij een kleine draai aan de huidige afstemcondensator dipt de antenne zomaar ineens op 160 meter HI. De gebruikte C is aangeschaft bij Elektrodump in Emst. Volgens Frank een eldorado voor de experimenterende zendamateur.

Verder is Frank druk met het schilderen van zijn huis en hoopt hij op vergaande versoepelingen zodat we wellicht weer de clubavond op een redelijke normale wijze kunnen houden. Als laatste had hij nog de mededeling dat de CW cursus die door Ab/PA5ABW wordt gegeven vanaf deze week vanuit de tuin van Frank gaat worden begeleid. Deze wijziging omdat de woonruimte van Ab dermate gerenoveerd gaat worden dat ook zijn antenneparkje moet sneuvelen.

Hans/PD9HK is met vanalles bezig, maar is nog niet verder gegaan met solderen. Wel heeft hij wat andere tipjes besteld voor zijn boutje. Begrijpelijk, want SMD is wat fijner en preciezer werk dan koperen waterleiding HI. Overigens is ook Richard ook nog niet gestart met solderen van SMD, wel heeft hij zijn oefenkitjes inmiddels ontvangen. Hans heeft nog wel plannen om met zijn Icom IC-7100 en HF-P1 wonderantenne de heide op te gaan. Mochten er enthousiastelingen met hem mee willen, dan kunnen ze zich bij Hans melden. Richard had nog het advies voor Hans om de elektrieke brommert mee te nemen, aangezien daar stevige accu’s inzitten.

Ook Piet/PD2HPE was weer eens thuis. Hij heeft 5 weken op de camping gezeten in het Brabantse land. Met zijn gezondheid gaat alles goed en Piet is blij om even terug te zijn. Hij vindt het leuk om de mensen uit Utrecht weer even te horen. Richard was nog nog even benieuwd hoe het is met Baretta, de papegaai van Piet. Ook daar gaat het gelukkig goed mee en de vogel werd al enthousiast toen Richard zijn naam noemde.

Ook een paar daagjes weg geweest is Jos/PA3ANF. Hij heeft wat gepeddeld op de Veluwe in de buurt van Doorwerth. Hij en zijn XYL zaten in een B&B en hadden geweldig weer. Nu weer thuis is het eigenlijk te warm om in de shack te zitten, maar hij kan het toch niet laten om radioactief te zijn. De condities zijn wat grillig maar er zit een stijgende lijn in. Jos had op 20 meter weer eens een VK’tje (Australië) gewerkt. Enig voordeel wat Jos heeft is dat hij de beschikking heeft over een beampje.

De digitale mode FT8 werkt bij Ko/PD0ZEE nog steeds niet naar wens. Hij heeft de klok inmiddels goed lopen en zie van allerlei abracadabra en rare tekens waar hij nog geen wijs uit wordt. Hij heeft dan ook nog geen verbinding kunnen maken. Ko zal de komende week wel wat tips krijgen van verschillende wegen in de hoop dat hij binnenkort zijn eerste verbinding kan maken.  Karel/PA1RLM brulde de speaker in met een S1/S2.. Hij was mobiel in Houten en had zijn SSB antenne op de wagen, dat verklaart één en ander. Vorige week had hij de presentatie van de mantelstroomfilters, deze week kon Karel trots melden dat de RVS-plaatjes binnen zijn om coax-patchpanelen te maken en de slingers van antennekabel in de A08-shack te fatsoeneren. Wordt vervolgd..

Jan/PA1JM bleef deze week op zijn sterretje en Francesco/PE1F was benieuwd wanneer we weer samen mogen komen. Vooralsnog blijft dat 1 september. Mocht dat eerder kunnen (vanuit overheidswege) dan communiceert het afdelingsbestuur van A08 dat natuurlijk richting de leden. Roel/PA2RG was enthousiast dat hij straks in CW een rondje kan gaan bliepen. Verder was hij aan het experimenteren geweest met de nieuwe mogelijkheden op C4FM (Yaesu System Fusion). Niet alleen Roel, maar ook Richard en Gert-Jan zijn daar druk mee en dan vooral XLX707 en de DF-Reflector. Voor de onbekenden op dit gebied: C4FM (YSF) is een ‘digitale voice’-mode zoals DMR en DSTAR, maar deze ontwikkeld door Yaesu.

Gert-Jan legt even in het kort uit wat de ‘Dutch Fusion Reflector’ (DF-Reflector) inhoud. Het is een systeem dat is ontworpen met het oogmerk een zo groot mogelijke ondersteuning te bieden aan gebruikers van een Yaesu digitale radio. Typisch voor de DF-Reflector is de ondersteuning voor o.a. 10-karakter callsign, VW-mode, DG-ID, Wires-X, Gm-mode, verzending en ontvangst van tekstberichten, meerdere kamers, AMBE en DVMega Cast. Tijdens gebruik van de DF-Reflector kan gekozen worden uit meerdere kamers. Een overzicht van beschikbare kamers is te vinden op het dashboard, waar ook nog extra uitleg staat. Een en ander is een ontwikkeling van David/PA7LIM.

De bijna-Limburger Ruben/PH6R heeft nog een vraagje in het algemeen. Hij heeft in Brunssum digitale televisie via de ether. Alle kanalen komen glashelder binnen, maar België Eén doet het niet. En dat is nu juist de zender waar de XYL graag Flikken Maastricht op zou kijken. Ruben vraagt zich af of iemand weet op welke frequentie dat wordt uitgezonden. Vooralsnog werd in de ronde geen bevredigend antwoord gegeven. Wellicht dat iemand na het lezen van het verslag Ruben hier nog over kan informeren.

Tijdens het zwaairondje werd ook nog even ingemeld door Evert/PH0EB die gezellig meegeluisterd heeft naar het groundstation in zijn oude stadje. Frank/PA7F struikelde nog even de 2-meter ronde in voor het log. Het duurde even want alle stoplichten stonden op rood en dan is een paar kilometer zomaar een lange reis. Wel was Frank nog even benieuwd of er binnenkort weer eens een rondje op 4 meter gedaan kon worden. De operators gaan dit bij de juiste personen beleggen. Ook Kees/PA5Z gaf nog acte de présence en ging daarna naadloos over naar 40 meter waar Paul/PE2LZ alvast een plekje in de 40 meterband aan het vrijhouden was. Dit werd ook opgemerkt door de deelnemers HI.

Voordat helemaal over werd gegaan naar de 40 meter meldde Ab/PA5ABW zich nog even terwijl hij door het toegangshek scheurde richting de seinsleutel. Afsluitend zwaaide Fred/PD1FRD nog naar alle deelnemers. Vervolgens ging Paul/PE2LZ los als operator op 40 meter en naast de Nederlandse deelnemers waren er ook nog wat exoten die zich in hebben gemeld. Daarna was het, zoals aangekondigd, tijd voor een rondje CW op 80 meter.

Vonkenboer Ab/PA5ABW had zich bereid verklaard om dit varkentje te wassen want voor een rondje CW kun je hem midden in de nacht nog wakker maken, nou ja, bij wijze van spreken dan. Als QRG werd gekozen voor de 3.568 kHz, maar daar waren al wat NL-stations actief o.a. Durk vanuit zijn vakantieadres met de call DL/PA3BYW. Snel werd via diverse Whatsapp-groepen doorgegeven dat er een QSY werd gemaakt naar 3.567 kHz en die QRG bleek inderdaad schoon, althans wat verkeer betrof want atmosferische QRM is er altijd wel op die band. Ab gebruikte de Yaesu FT-1000MP (Mark IV) en de amp die door de 40 meter ronde al flink was warm gestookt ?

Nog voor Ab zijn CQ had kunnen geven, meldde Roel/PA2RG zich al, die kon niet wachten natuurlijk. Hij meldde een 599+ voor PI4UTR en kreeg een 599 retour. Na een welgemeend tnx fr qso vy 73, gaf Ab enkele malen CQ en de stations meldden zich al rap: PG4I, Joop uit Culemborg gaf maar liefst 599 40+ dB door en kreeg 571 retour. PG2W, Wouter uit Bennekom, oud Radio Holland collega van Ab, gaf ook 599 en kreeg ook 579 retour. Wouter werkte met niet meer dan 50 Wattjes. PA7F, good old Frank uit Bilthoven, gaf ook 599+ door en kreeg ook een 579 van Ab. Voorts gaf Frank een mooi rapport van de door hem ontvangen stations: PA2RG 579, PG4I 589 en PG2W 589, waarvoor dank Frank.

PA3ERE/Hans uit Zetten. Hans en Ab kennen elkaar al vanaf september 1964 toen zij samen de Hogere Zeevaartschool in Amsterdam bezochten. Hans bracht zijn hele werkzame leven op het zoute water door, lange tijd bij de koopvaardij en later in de offshore. Kijk maar eens op QRZ.com. Hans werkte met zijn goeie ouwe TenTec met niet meer dan 5 Watt in een van zijn deltaloops. Hij kwam toch nog 569 door en Ab kreeg een 599++ retour met de melding: de S-meter knalt helemaal naar rechts hier HI HI.

PE2A, Frank uit Tuindorp, jawel een van de CW-‘leerlingen’ (of zijn dat tegenwoordig ook al studenten?) uit het klasje van Ab. Tweemaal 599 werd er uitgewisseld. Frank sloeg zich er prima doorheen, alsof QSO’s in CW maken voor hem ‘business as usual’ is. Prima Frank. DL/PA3BYW, jawel Durk met als QTH Fulda gaf een QSA/QRK 5/5 door hetgeen vertaald in amateur terminologie 599 betekent. Kijk ook eens op zijn QRZ.com pagina. Durk vervaardigt o.a. prachtige cootie-sideswipers, maar nog veel meer moois. Van alle markten thuis is Durk. Zijn website is meer dan de moeite waard om te bekijken, doen hoor!!

PA25SRS, een special call van de Surplus Radio Society, bemand door Henk PA0HTT uit Ommen. Ook al een oude bekende van Ab, die hij (werkend vanaf PI4ADL) sinds jaar en dag kent vanuit de CW SRS-ronde op de zondagmorgen. Het was fijn om te horen dat Henk goed herstellende is van een medische ingreep kort geleden. Ook van Henk werd een 599+ ontvangen en hij kreeg een 589 retour. PA5Z, Kees, ook al uit Tuindorp kwam plots op de lijn. Ook al een ‘student’ uit het CW-klasje van Ab. Een beetje onzeker nog, maar… hij flikte het toch maar!! Een 599+ en een 569 kreeg hij retour. Chapeau Kees.

Ten slotte ook nog iemand uit den buitenlanden, nou ja Brugge, West Vlaanderen, naast de deur dus. Paul met de call ON4ADI, werkte met een lang draad en niet meer dan 50 Watt. Goed voor 569 en een 599 10+ retour. Nog even gezellig ge-‘rag chewed’ met d’n Paul, die zowaar met een ‘cootie handpomp’ werkte. Een kunst apart om daar mee te werken, maar als je het beheerst, geeft het een pracht van een morse-signaal en d’n Paul beheerst deze techniek. Helemaal vergeten te vragen of deze cootie er een van Durk was.

Met een tevreden gevoel sloot Ab de set en de amp af om zich vervolgens te voegen bij de overige bestuursleden die buiten op ‘het terras’ onder het genot van een drankje nog even wat van belang zijnde zaken doornamen. Een min of meer spontane bestuursvergadering onder wel heel bijzondere omstandigheden. De CW ronde is zeker voor herhaling vatbaar, maar Ab is even een paar weekjes op de Drentse hei met caravan + XYL. Na terugkomst wordt nader bepaald wanneer de volgende ronde is.

PS.: Woensdagochtend ontving Ab een appje van (ook al) oud RH- én PI4ADL collega Jan van der Leest/PA3DLG, die de hele CW ronde via de SDR site van TU Twente had meegeluisterd, bij gebrek aan 80 meter mogelijkheden thuis. Ter info: Aviodrome/PI4ADL is weer open voor het publiek. Jan heeft als 70-minner zijn werkzaamheden als vrijwilliger weer opgenomen, Ab staat buiten spel, als 70-plusser mag hij er (voorlopig??) even niet meer komen tot zijn grote verdriet. Wel als bezoeker natuurlijk, maar niet als operator van PI4ADL.

Tot zover Utrechtse Radioronde Editie 15 (CW included). Met dank aan alle operators en verslagleggers.

Blijf gezond en tot volgende week! 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 23 juni 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA0AA, PE2A, PD9HK, PD2HPE, PA3ANF, PD0ZEE, PA1RLM/m, PA1JM, PE1F, PA2RG, PH6R, PH0EB, PD1MB, PA7F, PA5Z, PA5ABW, PD1FRD

Via 40 meter (7.0975 MHz – LSB):

PD2HPE, LB8TG, PD9HK, PA2RG, PA5Z, PA7F, PE2A, PD1MB, PA1JM, F5TVK, SQ4DX, SA7BXW, PD1PA

Via 80 meter (3.567 MHz – CW):

PA2RG, PG4I, PG2W, PA7F, PA2ERE, PE2A, DL/PA3BYW, PA25SRS, PA5Z, ON4ADI