Verslag van de Utrechtse Radioronde op 30 juni 2020

Het was alweer de laatste dag van juni. Het eerste half jaar van 2020 zit er op. Maar de Utrechtse Radioronde zal nog even doorgaan. Deze week aflevering 16, waarbij het voor de operators in de shack gelukkig veel minder was warm dan vorige week. Dus was Richard/PD3RFR dan ook maar niet in de korte broek naar de club afgereisd. De weersverwachting was niet voor iedereen even duidelijk, want Gert-Jan/PD0GJK was stoer op de scooter gekomen vanuit zijn home-QTH en had onderweg een paar flinke spatten regen gevangen. En tsja, het was bij hem thuis droog, dus waarom zou je een regenpak aandoen? Dus met natte broek kroop hij achter de 2-meterset en opende de ronde.

Daar was René/PA0AA al helemaal klaar voor en hij meldde zich vanaf de Soesterberg. Vorige week had hij nog aangekondigd een President Ronald aan te gaan schaffen, maar na wat discussie in de QSO-hoek op het forum zendamateur.com ziet hij daar toch maar van af. De voornaamste reden is dat de mogelijkheden van een Ronald op 12 meter niet geschikt zijn. De bandbreedte is daar maar 2,7 kHz. Ook is de totale bandbreedte op 12 meter slechts 100 kHz. Het heeft weinig zin om met een FM/AM daar op te gaan roeptoeteren.

René gaat nu voor een ‘USB-bakkie’ voor een kleine honderd Euro meer. Waarschijnlijk wordt dat een CRT SS-9900. Dat is standaard een 10 meter transceiver met een standaard frequentie bereik van 28.000 – 29.700 MHz maar kan volledig geprogrammeerd worden via de pc zodat deze een frequentiebereik heeft van 24.880-30.105 MHz. Het ‘bakkie’ heeft een vermogen van AM 30 Watt, FM 50 Watt en SSB 60 Watt.

Gijs/PD2GO was ook al voor de ronde klaar om in te melden. Hij had niet veel nieuws en hield het d.eze week bij luisteren en genieten van de ronde. Dat was ook het plan van Frank/PE2A en Frans/PB0AKY. Die bleven deze week ook op hun sterretje in de lijst. Van onze andere Frank/PA7F hadden we overigens vorige week al een keurig een afmelding gekregen. In de broek van Maarssen is Ko/PD0ZEE nog altijd druk met FT8. Inmiddels begint hij het al goed door te krijgen.

Alleen liep Ko nog tegen een probleem aan met het loggen van een verbinding. Hij krijg het logbestand van WSJT-X niet geïmporteerd in een ander programma. Richard heeft Ko kort van uitleg voorzien en Ko gevraagd even aan de bel te trekken als hij ergens tegenaan loopt. Dan kunnen we hem helpen als mede-amateurs. Dat is tenslotte de kracht van de hobby, net als corona-maatregelen; Samen alleen, alleen samen.. 😉

Vanuit een andere broek in Maarssen meldde zich Nico/PA3Y. Die was wel heel druk geweest afgelopen week, maar niet zo zeer met de radiohobby. Helaas heeft hij wel wat problemen geconstateerd met zijn Yaesu FT-857D. Deze blijft soms op TX hangen en gaat dan alleen maar uit door de spanning van het apparaat te halen. Dat is wel even een dingetje. Nico wil het setje meenemen op vakantie naar Texel, maar dan moet het wel goed werken.

Richard had ook ooit een soortgelijk probleem met zijn 897. Daar was het HF-instraling op de USB kabel van de MicroHAM. Ferriet bracht daar een goede oplossing. Echter heeft Nico verder niets aan het setje aanhangen behalve een microfoon, dus dat kan het niet zijn. Dan maar wat ferrietkralen om de microfoon. Hopelijk valt het probleem mee. Suggesties voor Nico zijn natuurlijk altijd welkom. Karel/PA1RLM was voor de gelegenheid een keer thuis en niet mobiel. Het eerste deel op de club voor de antenne-patchpanelen is gereed. Daar is hij samen met Paul/PE2LZ afgelopen zondag druk mee geweest. Nog 2 panelen te gaan. Het ziet er al keurig uit zoals u als lezer op de foto’s kan waarnemen. Karel heeft ook een fase 3 in zijn hoofd, meer details daarover komen later. Karel moet nog even QRL’en en houdt het bij één doorgang deze week.

Terug naar Maarssen waar Hans/PD9HK zichzelf de kunst van het ‘zolderrun’ probeert machtig te maken. Inmiddels is hij al lekker op dreef, al is het wel een heel gepriegel met als die kleine SMD-onderdeeltjes. Via de sociale media had hij al commentaar gehad dat het niet allemaal even netjes op de print zat, maar wat wil je.. het is de eerste keer voor Hans..  Komt vanzelf goed en zoals je op de foto’s te zien is is het best netjes voor een beginner. Richard wil er ook nog mee beginnen en heeft de printjes liggen, maar dat moet nog even wachten. De komende weken is hij druk met QRL en daarna een welverdiende vakantie.

In Bilthoven speelt bij Reni/PA3BOE nog altijd de angst voor storing van zonnepanelen bij de buren. Hij heeft met het AT en de EMC commissie van de VERON contact gehad en heeft een hele instructie hoe je de panelen en omvormer storingsvrij kan aansluiten. Helaas heeft het bedrijf wat de buren hebben ingeschakeld geen verstand van zendamateurs, dus Reni ziet zijn geest al dwalen. Hij blijft er bovenop zitten en laten we duimen dat het allemaal goed komt.

Heel ander verhaal vanuit Woerden deze week.. Daar is Jan/PA1JM een tuner aan het bouwen. En niet zomaar eentje, maar een Arduino aangedreven versie met zelfgemaakte C’s en rolspoelen. Het is echt een heel mooi bouwwerk, maar Jan is op zoek naar iemand die hem kan helpen met de programmering van de Arduino in C++. Hij heeft daar niet veel kaas van gegeten en kan dus wel wat hulp gebruiken. Mocht je dus weten hoe je een sketch moet schrijven voor Arduino, neem dan even contact op met Jan.. Zijn mailadres is bekend bij de redactie van deze bloemlezing, maar ook te vinden op QRZ.com.

En toen werden de operators van PI4UTR verrast met een nieuwe call. Het bleek een oude bekende.. Michiel/PA7DRM (ex PD7AGS) uit Houten. Geslaagd en sinds vandaag de beschikking over zijn nieuwe roepletters. Ondanks dat het pijpenstelen regent is hij toch maar even portable in de hoop nog wat andere geslaagden in de ronde te horen. Uiteraard de felicitaties van de clubcrew. Ook heeft hij wel wat ervaring met Arduino en dat is misschien wel een mooie invulling van de hulpvraag van Jan/PA1JM. Mannen, zoek elkaar op!

Een andere oude bekende die we al heel lang niet gehoord hadden was Rob/PB0AOB uit Maartensdijk. Het is toch wel mooi dat ondanks de beperkingen die we hebben er weer steeds meer amateurs zich inmelden tijdens de ronde. Al is het alleen maar om even te zwaaien, we houden als leden zo wel contact met elkaar !

Uit de kweekvijver van afdeling Utrecht is Peter/PA1DKW (ex PD1DKW) ook geslaagd voor de ‘grote visakte’. Hij is ook heel blij met zijn nieuwe roepletters en de mogelijkheden die daar bij horen. Natuurlijk ook voor Peter de felicitaties van de operators! Uit dezelfde vijver, helaas niet in de ronde, maar wel geslaagd is Frank/PE5W (ex PD2FPB). Hij heeft via de mail al gelukwensen mogen ontvangen.

Vanuit Leusden werd er ook nog even een groet verstuurd door Evert/PH0EB.. Die roepletters zijn voor operator Gert-Jan best een bekkenbrekertje HI. Evert had niet veel te melden, maar geniet af en toe van de hobby. Hij heeft nog montageplannen voor HF antenne’s, maar het is er nog niet van gekomen. Hij luistert nog even lekker mee. Dat doet Marco/PD1MB ook, maar die was nog wel even aan het experimenteren geweest met de ophanging van zijn EndFed-antenne. Hij heeft hem nu van boven naar beneden gehangen.. Dat gaf wat spraakverwarring, want als je hem verticaal hangt zorg je meestal dat het voedingspunt onderin zit. Volgens Richard heb je dat wel sneller een QSO met China omdat je signaal door de aarde heen boort. Achteraf leek het allemaal mee te vallen en hangt de waslijn van Marco nu als een sloper. Dan kan het regenwater er ook makkelijker aflopen HI.

Als laatste inmelder hadden we het genoegen met Bert/PE1SBB (Staats Bos Beheer). Een bijna buurman van de clublocatie. Hij was ook na een paar maanden maar weer eens achter de set gekropen. Bert vroeg zich af wanneer er weer QSL-kaartjes opgehaald konden worden. Omdat hij nog een aantal mooie kaarten van het Lighthouse-weekend verwacht had hij maar eens op de afdelingssite gekeken en zag dat er kaartje voor hem zijn. Hij mag nog even geduld hebben, want ook voor de kaarten geldt 1 september. Ook is het DQB nog niet heel actief voor zover de operators bekend is.

Tijdens de zwaaironde kwamen we nog even tot de ontdekking dat René/PA0AA in Overvecht was gespot door Paul/PE2LZ. Hij was dus helemaal niet op de Soesterberg zoals hij had aangegeven. Viel hij daar toch even mooi door de mand.. Maar achteraf begint de twijfel te ontstaan of het niet toevallig broer Ruben/PH6R was die we in de ronde deze week niet gehoord hebben. Het blijft nog even een mysterie. Wel had René nog een map van een kilo of 2 in de aanbieding. Gevonden bij het inpakken vanwege zijn toekomstige verhuizing. In de map zit een hele packetradio-handleiding uit 1992 van de PWGN (Packet Werkgroep Nederland). Mocht  iemand een museum of geïnteresseerde weten, laat het dan even aan René weten.

Terwijl de ronde op 2 meter in afrondende fase was, had Paul/PE2LZ alvast de lampendoos alvast een beetje opgewarmd zodat we lokaal ook een goede dekking zouden hebben en wellicht een in het buitenland wonende Nederlands sprekende amateur in de ronde konden verwelkomen. Dat lukte ook, want amateurs in de regionen Frankrijk en Duitsland meldde zich in. Natuurlijk waren ook de lokale boys weer van de partij. Buurman PE1SBB had bij gebrek aan een antenne voor 40 meter even de mantel van zijn coax losgehaald en de coax aan het balkonhek geknoopt. Niet perfect, maar het werkte. Het blijft toch een experimentele hobby HI. Paul kreeg deze week ook nog hoog bezoek in zijn rondje op 40 meter van de algemeen voorzitter van de VERON, Remy/PA0AGF.

Daarmee komt weer een einde aan deze ronde. Graag tot volgende week en blijf gezond! 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 30 juni 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA0AA, PD2GO, PE2A, PD0ZEE, PA3Y, PA1RLM, PB0AKY, PD9HK, PA3BOE, PA1JM, PA7DRM, PB0AOB, PA1DKW, PH0EB, PD1MB, PE1SBB

Via 40 meter (7.061 MHz – LSB):

PD0JT, PD1PA, PD3JT, PA3BOE, PD9HK, PA3Y, PB0AOB, F/PE1RSX, PA1JM, PD0ZEE, PD1MB, DJ0NM, PE1SBB, PA0AGF.