Verslag van de Utrechtse Radioronde op 9 februari 2021

Welkom bij weer een nieuw verslag van de Utrechtse Radioronde. Deze week editie 48, dus we zijn al bijna een jaar bezig. Voorlopig is de avondklok verlengd en dat betekent dat de operators Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR zich weer in hun eigen hok hebben opgesloten. Beiden met genoeg proviand om de hele ronde te kunnen zonder hongerklop te kunnen doorstaan.

Ergens ook wel een goed plan om thuis te blijven, want anders hadden de heren de sneeuw moeten trotseren en als een ouwe hond met vlooien de ruiten van hun voertuigen moeten krabben. Over de sneeuw gesproken; in de omslagfoto deze week een zoekplaatje met de achtertuin van Nico/PA3Y waar ergens een Wellbrook-loop is opgesteld. Zie jij hem staan? Nee? dan werkt de camouflage goed. Als je hem wel ziet, dan wist je vast al waar die ongeveer moest staan. Of je kreeg een hint door de frisgroene Hedra.

Eens kijken wat we de ronde ons deze week bracht aan nieuwtjes, tips, tricks en spannende radioverhalen. We openden met Rob/PB0AOB uit Maartensdijk, die kort aangaf gezellig te gaan meeluisteren en hij deed ook even de groetjes van PI4AMG, de scoutinggroep Agger Martini uit hetzelfde dorp. Vervolgens togen wij richting het gezellige Tuindorp, alwaar Frank/PE2A zijn opwachting maakte.

Frank heeft hier en daar een Griek gewerkt en daar bleef het ook bij. Verder was het zo dood als een pier op de banden en zelf heeft hij het idee dat zijn antenne niet meer werkt. Sommige mensen komen heel ver maar hij hoort het niet en ziet ook niet veel op het cluster verschijnen. Wel heeft hij zichzelf een mini mengpaneeltje kado gedaan. Een Mackie 1202VLZ4 mixer, voor de mensen die dat boeit, 4 kanalen mono en 4 kanalen stereo. Hiermee wil Frank wat audiobronnen aan elkaar gaan knopen in zijn hobbyruimte.

Frank geeft direct te kennen dat hij geen aspiratie heeft om Bill Salerno, W2ONV, achterna te gaan met zijn hifi stereo surround for sideband. Maar wel had Frank de wens wat meer te kunnen regelen qua audio. De komende weken snuift Frank vermoedelijk soldeerdampen bij het maken van nieuwe audiokabeltjes voor zijn opstelling. Uiteraard zijn wij benieuwd naar het resultaat. Omdat Richard de ene na de andere verre bestemming werkt op FT8. Omdat dit ook het bericht van andere amateurs in de regio is, werd de vraag gesteld met welke mode Frank dan niks hoort.

Frank heeft zogezegd FT8 even links laten liggen omdat hij van mening is dat CW het mooist is en Phone het echtst. De reden van zijn matige ontvangst schrijft Frank toe aan zijn antenne, een Endfedje.. Door veel mensen beschreven als een breinaald waar je vermogen instopt, dan wel een dummyload. Richard deelt die mening niet en werkt zelf ook met een EndFed. Hij heeft afgelopen weekend nog veel CW gehoord op onder meer 40 meter. Een prima antenne!

De man achter de omslagfoto, Nico/PA3Y, had niet veel gedaan aan de hobby. Hij heeft zoals we weten zijn nieuwe 5-bands Endfed in huis, maar door de weersomstandigheden heeft hij die nog niet kunnen ophangen. Het was bepaald geen technisch weer zoals Wim/PA3DJS het noemt. Dat houdt in droog en windstil, zodat je ook wat kan doen met antennes in de tuin of op het dak, dan wel kan rondhuppelen met een loop. Maar dat komt volgens Nico vast wel weer goed, hij rommelt nog even verder met zijn huidige antenne. Al is ook bij Nico niet veel te beleven op de banden.

Voor Hans/PD9HK de kans kreeg werd er even door Dirk/PD3DRM gemeld dat Echolink niet werkt. Hij zag het IP-nummer staan waar Echolink contact mee probeert te maken en als hij dat op zijn computer intypt, dan komt hij op de vliegtuigradar van Richard terecht. Dus volgens Dirk kan Richard die het beste uitzetten. Maar Gert-Jan legt Dirk uit dat het met andere poorten te maken heeft en dat het uitzetten van het systeem daarmee niet de oplossing is. Het is hetzelfde adres, maar je gaat in een ander gleufje. Wel zagen we dat Peter/PJ4NX inmiddels ingelogd was op Echolink, dus vanuit Bonaire lukt het wel.

Maar we waren bij Hans gebleven.. De koning van de DX zoals Gert-Jan dat mooi verwoordt. Echter moest Hans bekennen dat dat deze week in mindere maten actief is geweest. Wel heeft hij op 2 meter veel FT-8 verbindingen gemaakt, maar toen de vorst kwam was het klaar wat HF betrof. Zijn antenne was bevroren, dus die ligt nu binnen te wachten op betere weersomstandigheden. Een andere reden dat Hans niet heel erg actief is geweest is omdat hij zich niet helemaal lekker voelde.

Hij was namelijk afgelopen vrijdag erg vervelend gevallen, dus daar is hij nog van aan het bijkomen. Omdat er vrijdag nog geen sneeuw en ijs lag waren de operators wel benieuwd hoe Hans dan gevallen was. We mogen er niet om lachen en hebben dat ook niet gedaan, maar Hans is in huis gestruikeld over een antennevoet. Hij bleef met zijn pootje haken en rats bam kleng.. Deuk in de stoel, zere knie en wat blauwe plekken, maar hij doet het nog. We wensen Hans sterkte met het herstel en gaan snel verder naar Bonaire.

Halverwege de middag zat daar Peter/PJ4NX. Hij zwaaide even naar het koude Nederland en kon bevestigen dat bij hem de dooi nog doorzette. Op het moment van spreken was het een graad of 30. En ondanks de matige tot harde oostenwind was de kou uit Holland nog steeds niet gearriveerd en Peter was daar wel content mee. We mogen het houden van hem. Hij had net nog met een bezoekende amateur heerlijk geluncht aan zee. Om ons niet helemaal lekker te maken had hij ook nog wat ander nieuws. Peter is behoorlijk actief met FT8 de laatste dagen. Hij hoorde net nog iemand die weinig verbindingen had gemaakt met FT8, maar Peter zit in een paar dagen als op zo’n 2000 QSO’s. Niet zo heel ingewikkeld, de computer doet het werk.

Peter is blij met het broertje van de 7300, de 9700, het setje voor 2, 70 en 23 dat hij vorige week binnen had gekregen. Hij is daar lekker mee aan het spelen. Verder is hij blij met de werking van de 7300, die echt nodig was omdat zijn IC-7700 het met een grote knal had begeven. Toen de set eenmaal bij reparateur in Oldebroek aankwam, bleek dat na veel tijd en energie van Leo een redding niet meer mogelijk was. Peter heeft nog een symbolische vergoeding voor het wrak teruggekregen. Peter troost zich met de gedachte dat als hij het terugrekent naar de kosten per QSO, dat de transceiver zijn geld meer dan opgebracht heeft. Tenslotte zijn er tienduizenden verbindingen gemaakt met het apparaat.

Gisteren had Peter ook nog bijna een FT8-verbinding met Michel/PA7ML op 40 meter. Michel hoorde Peter wel, maar andersom niet. Iedere dag om 4 uur lokale tijd (3 uur voor zonsondergang) dan gaat 40 meter open naar Europa, Peter ziet dan alle Europese stations, maar ze zien hem niet. Wel wordt hij gezien in de oostkust van de States, die nog verder van de sunset afzitten. Maar die ontvangt Peter weer niet.  En dat gaat een uurtje zo door en om 5 uur begint FT8 dan ook te lopen. Het mooie van FT8 vindt Peter dat je alle informatie zo snel kan zien. Verder is het niet zijn ding, want de computer doet alles. Peter hoopt dat als hij straks alle stations geeft gewerkt dat ze weer naar de microfoon grijpen.

Een mooi gedachtengoed en terwijl we aan het luisteren waren naar Peter hoorden we zijn haan op de achtergrond kukelen. Klaar voor het avondmaal HI. Terug naar het vaste land, waar Marco/PD1MB al zat te popelen om de PTT-toets op zijn microfoon in te drukken. Hij is vooral druk geweest met werk en FT8. Daar heeft hij wel plezier in. Op knutselgebied kon Marco nog melden dat hij een thermostaat heeft gemaakt aan de ventilator van de voeding. Hij werd helemaal gek van dat geraas en dat is nu een stuk beter en de voeding wordt ook niet echt warm.

De kou trotserend zat Rob/PA1X ook weer even in z’n shack. Niet voor lang, want hij was laat thuis en had behoefte om lekker binnen op de bank te gaan zitten met een kop koffie. Qua radio had Rob ook niet veel uitgespookt deze week volgens zijn logboek. Wel heeft hij alvast wat planningen gemaakt voor de Nieuwegeinse Ronde die iedere woensdagavond om 20:30 LT gehouden wordt op 145.425 MHz. Zolang er geen fysieke clubavond kan zijn is dat de manier om elkaar te ontmoeten, net als in Utrecht.

Verder is Rob nog steeds aan het opruimen in zijn 2m² hobbyhok. Zo had hij nog een ouwe Condor mobilofoon gevonden, waarvan het microfoonsnoer helemaal vergaan was. Dus weer een mooie knutsel om daar een nieuw snoertje tussen te zetten. Rob gaat lekker naar binnen en op aanraden van Richard zet hij z’n Bluetooth koptelefoon op zodat hij ook nog mee kan luisteren. Weten we meteen dat we niet over hem moeten roddelen, want Rob hoort alles.

Marco/PE1NWK was vorige week niet in de ronde. Hij moest voor werk in Heeze zijn en mooi de gelegenheid om even een verbinding te maken op 80 meter met Wim/PA3DJS, die werkte op zijn postzegelantenne. Verder is Marco nog druk geweest met de hard en software ontwikkeling van zijn SDR-project. Wat probleempjes opgelost, maar er zijn nu weer 2 nieuwe gevonden. Omdat het een taaie kost wordt gaat Marco er niet te diep op in.

Toen Marco aan het meten was zag hij ook nog een soort rare pulsen langskomen, een soort dat-pulsen. Met een los draadje aan de scope zag hij de pulsen ook, maar hij kan nog niet de herkomst bepalen. Nu heeft Marco wel van een andere amateur begrepen dat er militaire radarsystemen die overal dwars overheen fietsen. Het schijnt zelfs dat er Kamervragen over zijn gesteld omdat er geen communicatie meer mogelijk was. Marco vroeg zich af of iemand daar meer over wist. Wel nu, ten tijde van het uitschrijven van de aantekening in steno stuitte uw verslaggever op dit bericht over deze materie.

Richard had niet het idee dat Frank/PA7F deze week in de tuin aan zijn antennes had gewerkt. Gert-Jan had het beeld van een Frank die op z´n buik in de sneeuw met zijn handen in de schakelkast aan het wroeten is. Frank zelf kon bevestigen dat hij niet in de tuin aan het werk is geweest. Wel heeft hij een paar keer z’n auto moeten uitgraven voor een uitrukken naar zijn moeder. Maar de installatiekast achter in de tuin staat nu op 160 meter ingesteld. Mocht Frank op een andere band willen werken, dan moet hij die kast open maken en de rubbers van het deurtje zitten nu vastgevroren. Frank is bang dat ze zullen scheuren en daar heeft hij geen zin in.

Deze week niet veel verbindingen, maar wel een paar leuke. Op 160 meter werkte Frank de stations HI3AA en HI8RD, beiden uit de Dominicaanse Republiek om een uur of 6 in de ochtend. Volgens Frank is de 160 meter echt een band van openingen, meestal zijn ze er niet maar soms wel.  Het gebeurt wel eens dat Frank ’s morgens wakker wordt en even gaat piesen. Dan kijkt hij op zijn telefoon en ziet een station wat hij nog wil werken en dan gaat ie dat even doen.

Voor de sneeuwstormen had Frank nog een leuke verbinding op 60 meter met via SSB met YI9WS in Irak. Ook weer een nieuw landje. Dan had Frank nog een algemene mededeling dat hij de volgende dag met z’n moeder van 84 naar de vaccinatiestraat moet in de Jaarbeurs in Utrecht. Omdat zijn moeder niet meer de snelste is heeft ze wat hulp nodig. Dus Frank heeft al even bekeken hoe het eruit en werkt daar. Dus hij is blij als dat geregeld is, dat scheelt toch weer een risico. Verder komen er een paar mooie dagen aan, dus waarschijnlijk gaat Frank nog wel wat wandelen.

Ondertussen zit Frank op de 160 meter te loeren naar een station in Tsjaad. Dat station zit er bijna iedere avond op 1833 KHz. Frank hoort hem meestal niet, soms wel. Maar dat is wederzijds. De man in Tsjaad heeft ook de nodige storing, dus hoort Frank ook niet. Toch nog even terug naar Dirk/PD3DRM die inmiddels de Echolink maar had uitgezet, want dat lukte hem niet deze week. De oorzaak is nog een beetje onduidelijk.. Ook had hij wat lekkers in de oven, maar dat was rijp voor de kliko. Hij gehad  de kookwekker ingesteld op 2 uur in plaats van de benodigde 1 uur. Dus toen zijn vrouw de opmerking maakte dat het zo rookte in de keuken was het al te laat. Zonde, maar het zij zo. Tipje van Gert-Jan; zet een brandblussertje naast de oven. Kan nooit kwaad.

Uiteraard was Martin/PA9MB ook weer van de partij. Hij kwam net weer binnen en het wordt al flink koud volgens hem. Het is glibberen en glijden buiten. Op naar bossige Baarn, waar Ronald/PD2FD geen bos ziet. Hij zit namelijk in het centrum van het groene graf zoals hij dat omschrijft. Er is niet veel te doen in het saaie dorp. Ondanks dat Jan/PA1JM zich alleen voor de presentielijst had gemeld, ging toch de microfoon even naar hem toe omdat we hem vorige week mistten.

Het bleek dat Jan verkouden is en af en toe een hoestbui krijgt en das niet handig als je dan de microfoon hebt. Dan zit de hele microfoon onder en dan hebben we het nog niet over de gemaakte audio die zich via de ether zal verspreiden. Gelukkig ging de doorgang goed.. Jan kon zelfs nog even melden dat Peter/PJ4NX regelmatig goed doorkomt bij Jan op FT8, maar andersom gaat dat niet lukken met die breinaald inde set van Jan.

Anders dan gebruikelijk was Wim/PA3DJS er deze week wat later. hij wilde niet haantje de eerste zijn. Volgens Wim was er nog al wat paniek omdat hij er niet was, hij werd zelfs gebeld door een mede-amateur waar hij bleef. De operators vonden dat op zich wel meevallen, maar goed je mist toch altijd iemand als diegene er normaal altijd is. Het valt op. Maar Wim had een rustig weekje. Hij had nog wel met Marco contact gehad via 80 meter.. Marco moest wel even een goed excuus verzinnen, want om alleen voor een QSO naar Heeze bij Eindhoven te rijden was een beetje onzin. Dus Marco had geregeld dat hij daar ook nog iets voor werk moest doen.

Verder had Wim voor werk en hobby wat inzicht proberen te krijg in eigenschappen van ferriet in combinatie met de Q-factor en dan vooral het diëlectrische verlies. Ook Wim mag morgen met zijn vader een shotje gaan halen bij de Graadt van Roggeweg en volgens Wim moet Jan/PA1JM daar ook maar even langs gaan. Jos/PA3ANF heeft nog geen spuitje gehad en weet ook nog niet wanneer hij moet. ook qua hobby nog niet veel kunnen doen, want de nieuwe WARC-endfed kon nog niet opgehangen worden door de sneeuw. Ook de beam zit af en toe een beetje vast door de vorst, maar met wat wrikken komt het meestal wel weer los. Komend weekend gaat Jos met de PACC kijken of er nog wat leuks te werken valt.

De QRM bij Maarten/PG1N is weer wat afgenomen. Hij had net nog gereageerd dat er iemand aan het werken was, maar er werd continu CQ geroepen. Wat blijkt, het is weer de 2e dinsdag van de maand, dus  de meest sociale contest van Nederland. En die deelnemers vinden het vast niet leuk dat er een frequentie in gebruik is voor een ronde.  Verder had Maarten tijdens de sneeuwstormen lekker op 2 meter verbindingen gemaakt met FT8. Er waren aardig wat nieuwe stations, die blijkbaar FT8 op die band een keer wilde uitproberen. Dus dat was leuk voor het log van Maarten. Vanavond nog werkte Maarten met PA6ANT, een special call ter ere van de 18e Antarctic activity week. Dus als je die wilt werken gewoon even de banden langs scannen.

Ook heeft Maarten de nieuwste versie van WSJT-X gedownload. Daar zit een nieuwe mode in, genaamd Q65. En dat is niet het Haagse bandje Q65 waar Ab/PA5ABW het steeds over heeft. Inmiddels weet Maarten een beetje hoe dat werkt en hij weet dat het met sub-modes werkt, maar de frequenties waarop het zou moeten gebeuren, gebeurt weinig. Wel heeft hij nog de tip gekregen om de chat van ON4KST in de gaten te houden. Dat is wel een aanrader. Met PACC kan Maarten helaas niet meedoen, want hij heeft zijn HF-set niet op tijd klaar. Volgend jaar maar weer.

Vanuit Hilversum kwam Frank/PD9JFP met de melding dat de meesten wel te ontvangen zijn, behalve Dirk en Maarten. Frank had nog wel een aandachtspunt wat niets met radio te maken heeft. Frank heeft zelf een rioolontstoppingsbedrijf en de laatste tijd heeft hij, maar ook de collega bedrijven in heel Nederland veel last van deze oplichtingspraktijken. Als je op Google zoekt naar een ontstopper en je belt er een met een 085-nummer die hoog in de Google-ranklijst staat, dan ben je de pineut. Een absurd hoge rekening en je probleem is niet opgelost. Deze malafide organisaties zijn ook recent in het programma Radar op TV onder de aandacht gebracht.

Richard herkent dit soort praktijken met slotenmakers. Daar is ook veel aandacht voor geweest in het nieuws en op internet. Bel niet de eerste de beste die je ziet, maar kies liever voor een lokale partij, waarvan je de naam kent en dat een lokaal telefoonnummer heeft, al zegt dat laatste tegenwoordig met VOIP ook niet veel meer. Door met een zeer zwak signaaltje.. Ab/PA5ABW op de portofoon zowaar, omdat Echolink ook bij hem niet aan de praat was te krijgen. Niet dat hij veel te melden had, wilde hij toch even zeggen dat hij lekker met FT8 aan de slag is. Zo’n beetje langs de oostkust van de VS, Brazilië, India en Thailand via 17 meter.

In de zwaaironde melde Frank/PE2A nog even dat hij bij de omschrijving van Nico bij het technische weer de term ´warm´ mistte. Dat is waar Frank eigenlijk wel naar uit kijkt. Ook liet hij nog even een soundbite horen van de W2ONV, Bill One Nice Voice. En dat speciaal voor degene die dat niet kennen. Uiteraard bedankte Frank de andere Frank voor de tip over het oplichten. Nico/PA3Y kent het oplichtingsverhaal. Zijn vrouw heeft ooit een slotenmaker laten komen en dat heeft ook een financiële strop opgeleverd.

Op de valreep kwam Reni nog even in de lucht. Die had zojuist zijn visite rond half 10 de deur uitgewerkt en we zijn er nog, dus hij meldt nog maar even in. Vorige week had Reni gemeld dat hij naar het ziekenhuis moest voor een laserbehandeling voor zijn spataderen. Om maar in de hobby te blijven gebeurt dat nu niet meer met laser, maar gebeurt dat tegenwoordig met radiogolven. Op magnetron-niveau wordt dan de boel opgewarmd en zeg maar dichtgebrand. Het probleem heeft hij al sinds zijn 40e, dus hij loopt er al even mee. Maar nu loopt hij met steunkousen en dat gaat prima. Verder niet veel gedaan met de radiohobby, want de condities zijn bijzonder slecht, dus heeft Reni nog wat met FT8 gerommeld.

Gert-Jan sprak Reni er nog op aan dat vanaf 21.00 uur de avondklok geldt, dus dat als hij iemand om half 10 op straat zet dat het wel een goeie reden moet hebben. Gelukkig kon Reni bevestigen dat zijn bezoek een vrijstelling heeft van de avondklok vanwege zijn werkzaamheden. Een andere kennis van Reni heeft er ook een, die is verkeersregelaar. Martin/PD1MB komt in het zwaairondje ook nog even terug op de oplichtingspraktijken. Hij waarschuwt ook voor de schoorsteenvegers. Daar heeft hij in zijn werk veel last van. Richard heeft ook nog wel de tip om op te letten met glazenwassers, die wel afrekenen, maar geen glazen wassen.

Marco/PE1NWK wijst nog even op de op de ongediertebestrijders die met chemicaliën rondspuiten, maar ongedierte niet bestrijden. Frank/PA7F meldt nog even dat het komend weekend lekker weer wordt, dus hij gaat lekker wandelen. En waarschijnlijk in omgeving Houten. Ook de deelnemers aan de PACC wenst hij nog even succes. Op het staartje kruipt Tom/PD7TF nog even in de ronde. Alleen even zwaaien en wellicht dat hij ons vrijdag nog hoort op de 70cm in de ronde van Martin/PA9MB op 432.200 MHz USB. Die begint om 22.00 uur, maar volgens Martin staan de poorten open vanaf kwart voor tien. Dus meldt u zelf maar in op vrijdag!

Ondertussen kreeg Richard in zijn koptelefoon dat hij een nieuwe staat, Massachusetts, kan werken via 40 meter met FT8. Dat lukt niet, maar wel werkte hij in een andere staat, genaamd Brooklyn een bekende call PA7ML. Bij het sluiten van de ronde kwam ineens Wim/PA3DJS weer op de proppen.. Die zat even te kakken en was dus te laat terug voor het zwaaien. Zijn beurt was geweest. Wim zegt dat de webcam weer uit kamer 100 verwijderd gaat worden, want dan krijgt hij tenminste niet de microfoon als de operators zien dat hij op de pot zit.

   

Nog net binnen de ronde meldde deze amateur zich ook nog even in. Althans Michel/PA7ML beweerd dat hij zich ingemeld heeft via 40 meter FT8. Hij zwaait dan ook even via 2 meter. Hij had al even mee zitten luisteren. Terwijl Michel de verhalen in de ronde beluisterde, leek het alsof zijn eigen Facebook werd voorgelezen. Deze week waren er veel linkjes die met Michel verbonden, dus inderdaad kwam ongemerkt zijn halve pagina langs HI.

Het idee om een keer de stream van de operators via 23cm ATV op te stralen richting Lopik zou theoretisch haalbaar moeten zijn. De vraag is natuurlijk wel of de heren hun privacy wel willen opgeven HI. Verder heeft Michel z’n hele shack netjes gemaakt en mensen die het gezien hebben vinden het vaak net een commandocentrum met al die schermen. Maar Michel denkt dat dat wel bij elke amateur zo is als de boel een beetje leuk opgesteld staat. Ook vind Michel het wel grappig dat als de operators 10 seconden praatvoer krijgen er een 5 minuten durende talkshow van kunnen maken.

Ruim twee uur na de opening werd deze 48e Utrechtse Radioronde afgesloten door de operators afgesloten. Het was weer een gezellig rondje en we hopen dat jullie er volgende week weer bij zijn.

Voor nu, blijf thuis, blijf gezond.. 73 PI4UTR

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PB0AOB, PE2A, PA3Y, PD9HK, PB0AKY, PD1MB, PA1X, PE1NWK, PA7F, PD3DRM, PA9MB, PD2FD, PA1JM, PA3DJS, PA3ANF, PG1N, PD9JFP, PD2HPE, PA5ABW, PA3BOE, PD7TF, PA7ML

Via Echolink (PI4UTR-L/Node 640021):

PJ4NX

Gemelde Luisteraars:

PA3GNZ