Verslag van de Utrechtse Radioronde op 3 februari 2021

Het is februari. Het voorjaar is in zicht. Helaas hoorden we vlak voor de ronde in de persconferentie dat we voorlopig nog geen reguliere clubavond hebben. Eind van de week wordt bepaald of de avondklok wordt voortgezet en in welke vorm. Door de geldende avondklok waren de operators ook deze 47e Utrechtse Radioronde weer present vanuit hun eigen shack. Gert-Jan/PD0GJK in Nieuwegein en Richard/PD3RFR in Maarssenbroek.

Vervelend genoeg gooide de techniek wat roet in het eten, waardoor de zender die in verbinding stond met de Echolink-node moest worden afgekoppeld tijdens de ronde. Helaas werkt dit experiment nog niet zoals we hoopten. En we gaan onderzoeken hoe we het anders en beter kunnen inrichten, maar Echolink is een lastig systeem. Gelukkig ervaren meer gebruikers dat en zijn we niet de enige die problemen ondervinden. Spijtig genoeg was het de grootste domper voor zowel Ab/PA5ABW als Peter/PJ4NX, die beiden ingelogd waren en geen andere mogelijkheid hebben om deel te nemen aan de ronde. Gelukkig konden ze nog wel een onderling QSO voeren via de node. Het blijft een experimentele hobby, desondanks onze welgemeende excuses voor geleden ongemak.

Voor het verslag is het altijd leuk om foto’s te ontvangen van de activiteiten die de deelnemers de afgelopen week gebezigd hebben. Omdat jullie verslaggevende fotograaf nu niet overal naar toe mag, zou het ook leuk zijn om de omslagfoto te laten vullen met door jullie aangedragen foto’s. Denk aan een foto van je shack, of een setje dat 145.325 MHz aangeeft. Hou wel rekening met  een goede resolutie. Foto’s mogen altijd gestuurd worden naar: redactie@pi4utr.nl. Deze week zien jullie op de omslag een stukje nostalgie, de Yaesu FT-227R Memorizer, QRV op de Utrechtse huisfrequentie.

Vlak voor de ronde was er al een Maarssens clubje actief op de huisfrequentie. Uit dat groepje gaven we de microfoon voor de eerste doorgang aan Wim/PA3DJS. Hij had vorige week al gemeld dat hij een balun had gemaakt voor ontvangst, eentje met een hele goede longitudinale balans. Die had hij aan een verkorte dipool voor 80 meter geknoopt om te onderzoeken of hij een betere ontvangst kon krijgen. Dat heeft hij vergeleken met de 80 meter postzegeltuinantenne van 10 meter lengte op 6 á 7 meter hoogte. En een loopje achter in de tuin en een horizontale dipoolantenne in de voortuin.

Conclusie van Wim is dat het lood om oud ijzer is. Het maakt geen donder uit. Dus hij is lekker bezig geweest, maar nog zonder gewenste resultaten. Volgens Wim lijkt het dat de loop het beste resultaat heeft, maar dat komt ook omdat de verwachting van de meeste mensen is dat een loop betere ontvangst heeft. Overigens is het volgens Wim geen reden om voor anderen niet te experimenteren met antennes, want de resultaten van Wim geven geen garanties voor andere locaties en situaties. Tot slot geeft Wim aan nog een klein handzaam resonant dipooltje te gaan bouwen voor ontvangst. Dus voorlopig heeft Wim nog genoeg te doen, maar helaas roept het werk af en toe en dat houdt de hobby een beetje op. Maar goed dat moet ook gebeuren.

Aan de andere kant van het Amsterdam Rijnkanaal moedigt Nico/PA3Y de mensen aan om te experimenteren. Daardoor weet Nico nu dat de loop voor hem een betere ontvangst geeft op 80 meter dan de Endfed. Overigens is het niet nodig om direct een dure loop aan te schaffen, want stel dat het niet werkt, dan is het zonde geld. Het is relatief eenvoudig om zelf een afgestemde loop met coax te maken voor bijvoorbeeld 40 meter. Kwestie van even op internet zoeken naar voorbeelden. Ook heeft Nico de bestelde 5-bands Hy-EndFed antenne binnen die hij bij een lokale HAM-boer had besteld. Hij moet nog wel even zien hoe hij de lengte van 23 meter gaat wegspannen, maar aangezien Nico in een hoekhuis woont, zal dat wel gaan lukken.

Ook had Nico nog iets geks gedaan. Hij heeft op zijn huidige endfedje voor 10/20/40 meter een verbinding gemaakt met OL70DG via 80 meter.. Spontaan, zonder bij na te denken en zonder tuner te gebruiken. Nico seinde zijn roepletters en het Tsjechische station kwam terug. Toch wel bijzonder, maar niet aan te raden, want het gereflecteerde vermogen kan je set beschadigen. Gelukkig schakelt de set van Nico terug in vermogen bij een misaanpassing van de antenne, maar niet alle sets doen dat.

Weer terug over de Hoge brug naar Maarssen-dorp waar Marco/PA1MB een leuk soldeerproject had gedaan afgelopen zondag. Een Chinees klokkie, maar het gepriegel met kleine onderdeeltjes viel Marco een beetje tegen. Dat is niet echt aan hem besteed. Nu is op de foto’s te zien dat het nog redelijk conventionele onderdelen zijn. SMD moet Marco maar helemaal niet aan beginnen als hij dit al gepriegel vind HI. Verder had Marco nog zitten spelen met zijn FT-991A, onder andere met Wires-X. Maar dat behoeft nog even wat nadere aandacht, want dat werkt nog niet lekker. Ook heeft hij nog wat met FT8 gerommeld.

Weer terug naar de andere kant van de grote sloot in Maarssen waar Hans/PD9HK weer op zijn Icom IC-705 werkte.. Gert-Jan had nog een tip voor Hans om makkelijke digitale voice te werken met behulp van het programma Doozy van David/PA7LIM. Gelukkig is Hans niet van gisteren en heeft hij dat stukje software al een tijdje in gebruik. Laatst heeft hij zelfs weer een update gedownload. Op FT8 heeft Hans weer 2 nieuwe landjes erbij, Moldavië en Isle of Man, een eiland in de Ierse Zee. De bestelde AL-705 loop-antenne heeft hij ook inmiddels in huis, maar nog niet in gebruik genomen. Om de loop te bevestigen op een statiefje is een klem nodig en die moet nog binnen komen. Dat is ook wel nodig, want volgens Hans heeft de loop een zeer instabiele constructie.

Ook had Hans opgemerkt dat zijn SWR oploopt en zijn vermogen terugloopt tijdens de regenachtige dagen. De operators kennen dat verschijnsel. Dat kunnen 2 dingen zijn; Of je coax, of je antenne loopt vol met water of is nat waar dat niet zou moeten. Vanwege de nare eigenschap van water dat het redelijk goed geleid, heeft het ook een hogere diëlectrische constante. En dat gaat rare dingen doen met de impedantie van de antenne.

Jos/PA3ANF heeft zich een beetje bezig gehouden met thuisonderwijs voor de kleinkinderen, maar vanaf volgende week is dat voorbij en heeft hij weer wat tijd voor andere zaken. Zo wil hij een WARC-endfed gaan maken voor 12, 17 en 30 meter en opstellen in zijn tuin. Dat is een lekker korte antenne van 7 meter lengte wat makkelijk in zijn tuintje past. Maar een en ander is wel afhankelijk van de weersverwachting. Jos houdt ons op de hoogte. Reni/PA3BOE had ook een mooie week achter de rug.

Hij heeft twee VHS videorecorders gerepareerd door ze schoon te maken. En dat was ook wel nodig. Eén van de recorders had jarenlang bij een kennis in de schuur gestaan met alle stof en viezigheid van dien. Dus Reni heeft flink gepoetst en beide recorders spelen weer als vanouds. Eentje is ter vervanging van de recorder die niet meer te repareren was. Overigens was dat een Super VHS en dat was wel een speciale. Dus best jammer dat het niet te herstellen is. En de andere zet Reni wellicht op de slaapkamer, als hij daar ooit een filmpje wil kijken.

Ook heeft Reni nog wat verbindingen gemaakt. De bijzonderste noemt hij even en dat waren TF3T, een station in IJsland, niet echt een spectaculaire afstand, maar wel bijzonder op 80 meter. Een andere noemenswaardige verbinding die Reni had was met ZD7FT die resideert op St. Helena Island op 15 meter. Dat was ook het enige station wat Reni op die band met 5-7 kon ontvangen. Ook Gijs/PD2GO was weer een keer van de partij.  Niet dat hij veel te melden had, maar inmelden is ook al iets. Gijs werkte met een Kenwood TM-701 en luistert verder lekker mee.

QSL-manager Koos/PE4KH moet met een aanhangertje naar de club als er weer een uitdeelmoment gaat komen. Wanneer is nog niet bekend, maar de kaarten stapelen zich aardig op in de bakken bij Koos. Ook was hij de vorige ronde na het inmelden nog druk geweest om de audio van zijn set via het netwerk naar beneden te transporteren. Toen dat werkte kon hij nog net de laatste woorden in de ronde meeluisteren.  Gert-Jan wilde als Linux-freak weten welke software Koos gebruikt. Dat is Pulseaudio wat standaard in Linux zit en daarnaast PulseAudio Preferences, kortweg PA-Prefs.

Lang niet gehoord in de ronde was Paul/PE2LZ. In de tijd dat we nog met meer dan twee op de club mochten zijn was hij de operator op HF. Maar Paul heeft nog een 2 meterbakkie en heeft ons weer gevonden. Paul had niet heel veel te melden op radiogebied, maar wel een tipje dat hij van Mark/PA4M had gekregen in de app-groep. Als je bij Adventure Radio je log upload (max. 2 Mb) dan maakt die site een mooi overzichtje voor je. Onderstaand plaatjes is met verbindingen die Paul heeft gemaakt met FT8.

     

Verder hebben Paul en Karel/PA1RLM één van de verticals van de gebouwde 4-square 40 meter antenne opgezet om de juiste lengte te bepalen. Echter had Karel het al op de juiste lengte geknipt, want de dip zat mooi op 7100 KHz. Nu weten ze ook meteen of de anderen de juiste lengte hebben, want dat moet allemaal hetzelfde zijn. Mogelijk dat Paul en Karel nog wat testen gaan uitvoeren als het druk is op de banden. Omdat er niet wordt deelgenomen aan de PACC vanuit de afdeling, kan het voor Karel en Paul een moment zijn om de 4-square aan testen te onderwerpen.

Ook getest heeft Frank/PA7F en wel met zijn Hardrock-50 versterker. Zoals bekend kwamen daar ongewenste signalen uit waardoor zijn XYL geen TV meer kon kijken. Helaas kon Frank deze TVI niet reproduceren. Hij heeft zelfs pogingen met het warmgestookte koellichaam op 60 graden en er kwamen er geen strepen op beeld. Dus heeft Frank de reeds gebouwde antennetuner maar afgemaakt en ingebouwd. En dat werkt. Totdat Frank de microprocessor, een MCP2200, wilde updaten met wat nieuwe software. Toen werkte het ineens niet meer. Dus Frank was bang dat hij de boel gebricked had. Maar gelukkig bij een nieuwe poging ging het wel goed en werkte alles weer met de nieuwe software.

Verder had hij afgelopen weekend nog een beetje meegedaan aan de CQ World-Wide 160-Meter Contest. Niet heel actief, maar hij was er. De eerste nacht stond hij om half 3 op en werkte ZF5T vanuit de Kaaimaneilanden. Dat was een nieuwe DXCC voor Frank, dus dat wel wel leuk. De tweede nacht is hij om een uur of 6 opgestaan met een hele mooie grey-line, maar helaas geen nieuwe landen.  Rond een uur of 8 local-time hoorde hij loeihard VY2ZM. Een dikke 9 op de meter. Frank had in het cluster gezien dat een Finse amateur het station met 5 Watt had gewerkt. En inderdaad met 1x roepen had hij contact. Van Mark/PA4M had Frank nog bericht gehad dat hij ook hetzelfde station had gewerkt en wel met een Watt of 10 op een stuk netwerkkabel dat uit het dakraam hing. En dat op 1,8 MHz.

           

Zoals gemeld kwam Peter/PJ4NX niet door via Echolink-systeem. Daardoor moesten wij zijn verhaal missen via de ether, terwijl Peter juist een leuk bericht had. Gelukkig dat uw verslaggever mee kon luisteren en daardoor gaat het bericht niet verloren. Vorige week had Peter namelijk een Icom IC-7300 binnen gekregen. Daar heeft hij tot volle tevredenheid al flink wat verbindingen mee kunnen maken via onder andere FT8. Maar vandaag heeft hij ook de door hem bestelde Icom IC-9700 mogen ontvangen, dus hij heeft weer genoeg om mee te spelen. Zo was hij al even op PJ2NOS aan het luisteren, welke gekoppeld is aan de PI2NOS. Zenden lukte nog niet, maar dat had te maken met de CTCSS toontjes die nog ingesteld moesten worden.

Onze Piet/PD2HPE kon melden dat hij Peter laatst nog gesproken had via de DMR op zijn Hytera MD-785. Verder luistert Piet altijd graag mee en vind het leuk dat we zo gezellig samen zijn. Wat hij nog wel even wil delen is dat hij een mooie nieuwe kooi heeft gekocht voor zijn papegaai Baretta,  die daar helemaal tevreden mee is. Gelmer/PE1ION heeft ook niet veel te melden, behalve dat hij vanavond nog op 23cm wat testen met zijn setje. Dat is het bekende NBFM-zelfbouwdoosje van Bas/PE1JPD van een paar jaar geleden. En omdat Gelmer aangeeft dat er verder maar weinig setjes verkrijgbaar zijn voor 23cm, wordt er door de operators nog even opgesomd welke systemen naast de actuele Icom transceivers er zijn met 23cm aan boord. En dat waren er nog best wel wat, maar uw reporter heeft dat niet meegeschreven.

Ten opzichte van Gert-Jan aan de andere kant van de Lek daar zit Maarten/PG1N in het mooie Enspijk. Dat is dan volgens Maarten ook de goede kant van de Waal. Daar staat de hobby een beetje stil. Een beetje FT8 heeft hij nog wel gedaan, maar daar is hij wel een beetje op uitgekeken. Heeft er ook mee te maken dat zijn set verloopt. Het idee is om met een blower te koelen zodat hij beter op frequentie blijft. Verder denkt Maarten over een andere rondstralende horizontale antenne. Hij denkt in de richting van een Squalo of een Halo. Voor degene die niet weten wat dat is, kijk eens op de website van afdelingslid Jan/PA3EGH.

Ook heeft Maarten nog een poging met SSTV gedaan. Maar waarschijnlijk zit iedereen op de repeater in Delft te kijken via 144.8875 MHz. Want als hij CQ geeft op het officiële aanroepkanaal voor SSTV op 144.500 MHz, dan komt er niemand terug. Maarten wil graag mee gaan doen met de PACC, maar dan moet hij wel eerst zijn Sommerkamp hebben nagekeken. Waarschijnlijk moet daar een nieuwe buis in.

SSB-rondeleider Martin/PA9MB noemt nog even de mogelijkheid om deel te nemen aan zijn ronde op 70cm (432.200 MHz USB). Dat is op vrijdag om 22.00 uur lokale tijd, met aansluitend om 22.30 de ronde op 2 meter (144.385 USB) voor zuidelijk Nederland. Wat heeft Martin gedaan? Nou behalve de rondes had hij ook nog een Kenwood dualband setje gerepareerd. Daar deed het display het niet meer van, maar een beetje contactspray deed wonderen.

Martin gaat nog een lijstje maken met de diverse rondes die hij kent. Richard had toevallig afgelopen week een website ontdekt waar alle rondes op staan, incluis die van Martin en onze ronde van Utrecht. Die site is rtlsdr.nl en daar kun je ook de frequenties van de repeaters terugvinden. Tevens staat er veel software voor de hobby op die website. Geen idee wie het beheert, maar een tipje om eens te bezoeken.

Een andere ronde is die van Nieuwegein.. Morgen heeft Rob/PA1X daar weer de leiding, maar nu was hij net thuis van QRL. En terwijl hij aan het kokkerellen was luisterde hij alvast maar even mee met ons. Aan de hobby heeft hij niet veel gedaan, de stille getuige is zijn logbook. Rob had erg genoten van het verhaal van Reni over de videorecorders. Toevallig had Rob laatst ook een oud cassettedeck gevonden in zijn opslag. Dat had ook al een jaar of 15 niet gespeeld, dus leuk om weer eens aan te zetten. En behalve een beetje dof geluid werkte het nog prima.

Operator Richard had ook nog wat te melden. Hij had toevallig vlak voor de ronde nog Afghanistan gewerkt op 20 meter, zijn 147e DXCC. En zijn hoogtepuntje was een QSO met YL Raisa/R1BIG. Een Rus werken is op zich niet zo bijzonder, maar in dit geval is het een special. Een jongedame die bij elke aanroep een pile-up aan haar broek heeft van hier tot gunter. Dus knap als je tussen de benen van haar open dipool wordt opgevangen. Wat het nog unieker maakt is dat zij portable was aan de kust van de Finse Golf ter hoogte van Sint Petersburg en Richard met niet meer dan 25 Watt effectief vermogen in een HyEndFed zat te blèren. Natuurlijk is het contact vastgelegd op tape..

Dirk/PD3DRM had zich ingelezen in het verslag van vorige week. Op de omslagfoto zag hij een persoon op het schilderij wat achter Richard hing. Hij vroeg zich af wie dat zou zijn, want hij herkende de persoon niet. Volgens Gert-Jan is dat de mooiste man van Nieuwegein, maar Richard heeft daar z’n bedenkingen bij. Dirk kende de beste man alleen in een net pak en geföhnde haartjes HI. Overigens had Dirk heerlijke saucijzenbroodjes in de oven gestopt tijdens de ronde. Jammer dat we die niet kunnen ophalen door de avondklok.

Frans/PB0AKY meldde zich eigenlijk alleen in voor de lijst, maar dat was niet doorgekomen bij de operators. Frans was zijn zoon nog even aan het helpen met een opdracht voor school en had verder niet veel te melden. Terwijl Frans moduleerde kwam er een enorme brom opzetten, alsof er ergens iemand aan het tatoeëren was. Frans was snel van setje gewisseld, maar wist niet waar het vandaan kwam.

Ronald/PD2FD vond het een vreemde zaak als er nu nog een tattoo-shop open zou zijn. De kappers zijn ook dicht en volgens hem is dat in hetzelfde straatje. In het zwaairondje refereerde Nico/PA3Y nog even aan het stemgeluid van Ronald. Dat lijkt heel erg op die van Ferry de Groot, beter bekend als Meneer de Groot van de Dikvoormekaarshow. Richard meldde nog even dat op “zijn” radiostation iedere vrijdag rond 12:30 in het lunchprogramma ‘Sandwich” daar een fragment van wordt gedraaid. Luisteren kan online via RTV Stichtse Vecht, maar ook 105.3 en 106.0 in de ether en via Ziggo, KPN etc.

Omdat Gert-Jan eerder had geroepen dat hij voor zijn Icom ID-4100 een kabeltje moest hebben om bijvoorbeeld met Doozy te werken, had Hans/PD9HK terwijl hij meeluisterde even zijn OPC-2350LU geopereerd en weer snel dicht gemaakt. Ook heeft hij er wat schema’s van gevonden. Dus dan kan Gert-Jan aan de knutsel. De originele kabel kost 50 euro.

Reni/PA3BOE meldt nog even in het zwaairondje dat hij de volgende dag naar het ziekenhuis moet voor een laserbehandeling van de spataderen. Uiteraard wensen wij hem veel sterkte en gaan ervan uit dat hij er volgende week weer is. Op de staart meldde Tom/PD7TF zich nog even in. Hij is wat aan het rommelen in de shack. Plankje hier en plankje daar, dan kan hij wat meer rommel opstapelen. Voor de rest is Tom wel geïnteresseerd in de mode FT8, dus daar is hij een beetje over aan het rondneuzen.

Na het zwaaien naar alle deelnemers werd de frequentie vrijgegeven voor onderling QSO. Het was nog lang onrustig op 145.325 MHz, maar gezellig was het zeker. Volgende week dinsdag zijn we er weer, zelfde tijd en zelfde frequentie. We spreken je dan graag weer en denk nog even aan een foto voor het verslag.

Blijf gezond, 73 PI4UTR.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PA3Y, PD1MB, PD9HK, PE2A, PA3ANF, PA3BOE, PD2GO, PE4KH, PE2LZ, PA7F, PD2HPE, PE1ION, PG1N, PA1X, PA9MB, PD3DRM, PB0AKY, PD2FD, PD7TF

Via Echolink (PI4UTR-L/Node 640021):

PJ4NX, PA5ABW

Luistervinken (e=Echolink, f=FM):

PD2DDH (e)