Verslag van de Utrechtse Radioronde op 5 mei 2020

Bevrijdingsdag.. Een nationale feestdag waarop het clubhuis eigenlijk gesloten zou blijven.. In deze crisistijden is het voor de operators van PI4UTR een bevrijding dat ze even naar de shack kunnen. Richard/PD3RFR en Gert-Jan/PD0GJK waren dan ook al bijtijds van hun eigen QTH vertrokken om de transceivers om klokslag acht weer stand-by te hebben. Uiteraard met de vlag in de shack en het fakkel-logo op het beeldscherm.

Heel druk werd het niet deze ronde, maar dat was ook een beetje de verwachting. Zo werd de openingslokroep van René/PA0AA gemist. Nico/PA3Y verontschuldigde zich via de WhatsApp-groep voor het niet aanwezig zijn. Ab/PA5ABW ontdekte vlak na de ronde, dat deze alweer was afgelopen. Maar er waren ook wat nieuwe inmelders.. Zoals Evert/PH0EB, die na enige jaren inactief te zijn geweest, nu vanuit Leusden met een balkonantenne een mooi signaal in Utrecht neer wist te zetten.

Natuurlijk werd er weer vanalles gedeeld door de inmelders.. Zo had Marco/PD1MB inmiddels een Endfed-antenne voor 10-20-40 aangeschaft. De Microham USB interface 3 ligt bij hem op de vensterbank, aangezien dat toch vrij lastig aan de praat is te krijgen. Richard/PD3RFR heeft Marco aangeboden na de crisis samen er naar te kijken. Hopelijk ligt het kastje niet voordien uit het raam HI. Kees/PA5Z meldde zich supersnel in! Wat bleek, de inschakelvertraging is door Marcus/Hamshop uit zijn FT-897D gehaald. Maar nog beter nieuws; Kees was al langer op zoek naar een set met een watervalletje. In afwachting van de reparatie had hij terloops een FT-991A aangeschaft. Inmiddels heeft hij het boekje al redelijk bestudeerd en zoals Kees zegt: ‘Een Yaesu is een Yaesu, dus je leert snel’.

Ook werd nog gewezen op het verlopen van de drankvoorraden op de club. Daartoe is Frank/PE2A even gaan onderzoeken hoe lang zijn 5 kratten met bruine flesjes nog houdbaar zijn. Gelukkig overleven die de zomer nog, tenzij ze eerder soldaat worden gemaakt. De voorraad op de club heeft wat andere datums die eerder op de kalender voorkomen. Mocht er interesse zijn om wat over te nemen tegen gereduceerd tarief, dan graag even met penningmeester Paul/PE2LZ schakelen. Overigens is hij ook het aanspreekpunt voor barkaarten.

Ook werd gesproken over het mogelijk weer toestaan van terrassen per 1 juni. Vanuit het bestuur zal worden gekeken naar wat en welke mogelijkheden er zijn om door middel van een terras de clubavond weer ‘gedeeltelijk’ in ere is te herstellen. Als hier nieuws over is zal dat via de website gedeeld worden. Vooralsnog gaan we er van uit dat we voorlopig nog iedere week de Utrechtse Radioronde hebben. Op de valreep tijdens het afsluiten van de ronde via 2-meter meldde Frank/PA7F zich nog even in, zodat het logboek toch mooi gevuld is..

Na het rondje op 2 meter kroop Richard/PD3RFR achter de HF-set voor een rondje inmelders op 40 meter.. Hans/PD9HK was goed waar te nemen op zijn HF-P1 vakantieantenne. Leuk was dat we spontaan een inmelder uit Noorwegen in de ronde hadden. De van oorsprong Nederlandse Gerard/LB8TG uit Kongsvinger kwam op de lijn en voor iedereen in de groep een mooi moment om even te ontdekken of hun 40 meter set-up functioneert buiten Nederland. Een leuk geslaagd experiment en ook leuk om Gerard gehoord te hebben. Na een rondje op 40 meter zijn we nog even flink in frequentie gestegen. Daar de meerderheid Novice-amateur was en zij niet op 80 meter mogen uitkomen hebben we op 10 meter nog wat geprobeerd. Naast USB kwam uiteraard op lokaal niveau de F3E-modulatie goed door.

Graag tot volgende week en blijf vooral gezond! 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 5 mei 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PE2A, PD9HK, PD0ZEE, PK1DKW, PE2LZ, PA1ID, PG4I, PD3RFR, PD1MB, PA4MIC, PA9MB, PD0GJK, PA3EGH, PH0EB, PA5Z, PE2KIM, PA7F

Via 40 meter (7.099 MHz – LSB):

PD0ZEE, PD9HK, PE2LZ, PD3RFR, PE2A, LB8TG

Via 10 meter (28.490 MHz – USB & FM):

PE2A, PD9HK, PD0ZEE