Verslag van de Utrechtse Radioronde op 12 mei 2020

Het was alweer dinsdag. Clubavond bij afdeling A08! Nee, het bijgevoegde plaatje is helaas niet van deze week, maar een willekeurige foto uit het archief van uw secretaris. Want iedereen mist de gezelligheid op de club aan de bar en in de shack. Zoals het er nu uitziet gaat het ook nog wel even duren voor we weer een eyeball-QSO kunnen voeren met elkaar.. Het bestuur staat op scherp en zal de eerste mogelijkheid om weer samen te komen aangrijpen als die zich voordoet. Uiteraard berichten we daar dan over. Gelukkig hebben we voorlopig de Utrechtse Radioronde en deze week alweer editie negen.. Een kort verslag voor het nageslacht en degenen die het helaas gemist hebben.

Bij het inschakelen van de apparatuur hoorden wij al Reni/PA3BOE en Piet/PD2HPE gezellig in QSO.. Daar is de ‘325’ natuurlijk voor bedoeld, ook buiten de wekelijkse ronde. Om 20.00 uur drukte Gert-Jan/PD0GJK de spreeksleutel in en kon het feest beginnen. Doordat we tegenwoordig een serieuze tafelmicrofoon (Icom SM-8) gebruiken is alles wat in de shack gebeurt goed via de ether te volgen. Wellicht klonk alles ook wat ruimtelijker doordat uw operators beiden een knipbeurtje hebben genoten.. Dat was nodig en kon nu de kappers weer geopend zijn.. Het dempende effect van de haardossen is daarmee passé.

Reni vertelde nog altijd druk te zijn met het contacteren van de EMC commissie met betrekking tot de zonnepanelen die zijn nieuwe buren gaan plaatsen. Met Piet gaat alles gelukkig voorspoedig. Ook met radiopapegaai Baretta gaat het prima kon hij melden. Positief nieuws is dat het deze week drukker was in de ronde dan vorige week.. Velen verontschuldigden voor het niet aanwezig zijn en een aantal hadden niet verwacht dat de ronde op Bevrijdingsdag doorgang zou hebben. Wat wel verstorend werkt is dat op de frequentie andere amateurs bezig zijn met een locator-contest, maar blijkbaar de squelch dicht hebben staan en ons niet horen. Hetgeen ons overigens wel verbaasd..

Maar goed, uiteindelijk zijn de lokale signalen voor ons belangrijker en komen de meeste stations wel over de ‘QRM’ heen. Frank/PA7F was ook weer net als altijd goed waar te nemen en kon ons vertellen dat hij zichzelf wederom had getrakteerd op nieuw speelgoed. De aanwinst is deze keer een Anytone AT-588, een zogenaamd 4 meter bakkie.. Hij is nu bezig om een halve golf rondstraler te fabriceren, maar dat is toch wat lastiger dan hij hoopte.. Maar de aanhouder wint, dus dat gaat hem vast lukken. Nico/PA3Y was de afgelopen week druk geweest met huiswerk.. schilderen etc. Maar ook heeft hij een nokhaak aangeschaft. Daarmee kun je een ladder over de nok van het dak hangen en wat veiliger aan de antenne’s werken, hetgeen bij Nico toch echt wel nodig is zo zegt hij zelf.

Joop/PG4I had zijn antenne een slag gedraaid en had daarmee twee S-punten winst behaald op de set in Utrecht.. Karel/PA1RLM kon ook een trucje met een knopje en werd daardoor zelfs vier S-punten harder, maar had bij de doorgang erna geen modulatie meer. Een gevalletje ‘Radio Lost Modulation’.. Kwestie van een ander knopje HI… Ruben/PH6R stond weer mobiel opgesteld op de parkeerplaats bij restaurant ’t Hoogt, boven op de Utrechtse Heuvelrug in Soesterberg. Voor de senior-zendamateurs het voormalige QTH van de omzetter Zeist. Hij experimenteert met packetradio zoals bekend. Nu heeft hij dat geheel legaal en corona-proof op PMR voor elkaar. Met een Alecto DBX-82 babyfoon, welke een VOX-functie heeft heeft hij vanaf de flat op de 12e verdieping een redelijk groot bereik. Helaas voor ons is dat in Limboland en het signaal zal ons net niet bereiken in Utrecht. Gelukkig kan Ruben wel met z’n broer René/PA0AA testen HI. We hebben gevraagd of hij t.z.t. een verhaaltje maakt voor op zijn site over zijn experimenten.

Francesco/PE1F had deze week een andere antenne aan zijn setje geknoopt. Zoals iedereen weet is het voor Francesco niet mogelijk om een vaste opstelling te maken en moet hij alles weer opruimen na zijn activiteiten. Deze week had hij een HB9CV soortige antenne op een schuifmastje van een meter of 4 gezet. Waarschijnlijk de straler de juiste kant op, want de S-meter bleef in de hoek plakken. Verder hadden we in de uitzending nog Peter/PD1DKW die aan de knutsel is met buisjes, maar ook  Ko/PD0ZEE die aan het stoeien is met de blauwtand-module in zijn Icom IC-4100. Toevallig heeft Gert-Jan/PD0GJK dezelfde apparatuur dus de twee heren gaan het ergens komende week oplossen.

Ook meldde er nog twee Biggen zich in de ronde.. Lemmy/PC2LR en niet veel later kwam, met de juiste schaarbeweging, Michel/PA7ML ook nog even de groep verblijden met zijn inmelding. Michel heeft zich de laatste tijd druk gemaakt met de jacht op speciale buitenlandse roepletters in de ether. Iets waar hij in het normale leven niet echt aan toe kwam, maar nu in het nieuwe-normaal lekker vanuit de achtertuin met een Yaesu FT-817 op een Endfed-antenne wel van kon genieten. Frank/PD2FPB gaf aan op te gaan voor het examen wat op 24 juni in Nieuwegein zal worden afgenomen. Terstond meldde Anne/PB1A nog even dat veel oude examens van zijn website te downloaden zijn.

Na de twee-meter ronde werden in klein comité nog wat verbindingen gemaakt via 40 meter en in nog kleiner comité via 80 meter. En zo kwam een einde aan de Utrechtse Radioronde van deze week.

Graag tot volgende week! 73 PI4UTR

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 12 mei 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3BOE, PD2HPE, PE2A, PA1RLM, PD9HK, PE5EP, PE2LZ, PA7F, PA3Y, PA1JM, PE1F, PD3RFR, PA3ANF, PG4I, PB1A, PH6R, PD1DKW, PD0GJK, PA0AA, PA4MIC, PA9MB, PA1X, PD0ZEE, PD2FPB, PC2LR, PA7ML, PD2JDW

Via 40 meter (7.094 MHz – LSB):

PA3BOE, PD0ZEE, PD9HK, PA3Y, PE5EP, PA3ANF

Via 80 meter (3.745 MHz – LSB):

PE5EP, PA3BOE, PA3ANF