Verslag van de Utrechtse Radioronde op 27 oktober 2020

Welkom bij wederom een nieuwe Utrechtse Radioronde. De week waarin we de wintertijd zijn ingegaan, het klokje achteruit.. Dus we zitten nu nog maar één uur van UTC af. Het is al vroeg donker en de F-laag wordt weer dunner, dus weer andere propagaties. Gelukkig hebben we daar op 2 meter geen last van en kunnen we lokaal iedereen horen en bereiken. Maar goed dat we als hobby de radiohobby hebben gekozen en zo contact kunnen houden. De bar in het clubhuis staat er eenzaam en verlaten bij zoals te zien op de omslagfoto.. en dat zal nog wel even duren ook zoals we konden horen in het persmomentje vlak voor de aanvang van deze ronde.

Ergens mobiel in Utrecht was René/PA0AA weer present. Hij maakt zich zorgen of hij het gaat redden om voor de deadline van het AT zijn repeater in Zuid Limburg werkend gaat krijgen. Conform de vergunning zou hij voor 25 december a.s. een systeem in de lucht moeten hebben, anders gooit hij € 186 in het water. Dus René is bezig met een noodplan. En dat is om voorlopig een packetradio systeem aan te zetten. Hij gaat nog even goed in de voorwaarden verdiepen of het allemaal toegestaan is, maar er is veel mogelijk. Zo is bijvoorbeeld alleen de uitgangsfrequentie vastgesteld, de ingangsfrequentie mag je als vergunninghouder zelf bepalen.

Wel heeft hij alvast een website in de lucht gezet met informatie. Daar lezen we op dat er op dit moment op onregelmatige tijdstippen een packet signaal wordt uitgezonden op 438.0125 MHz met de call PI2ZLB. Zelf een kijkje nemen op de website kan via AX25.info. En verder kregen we alvast de afmelding van René omdat hij volgende week andere verplichtingen heeft. Eigenlijk vonden de operators dat René al genoeg vrij had gehad. Hij was tenslotte de hele maand september offline in de ronde omdat hij op Bonaire vertoefde. Uiteindelijk heeft hij toch de goedkeuring gekregen en horen we hem graag weer over twee weken.

In Maarssen is Wim/PA3DJS nog altijd druk met zijn postzegeltuinantenne voor 80 meter. Hij is op zoek naar een manier om een spoel te kunnen variëren. De waarde van de spoel moet met 18% kunnen worden aangepast vanuit huis met een motortje, zonder gebruik te maken van rolspelen. Richard kwam nog met het geweldige idee om met een Arduino een servomotor aan te sturen die dan een trimmer zou draaien. Wim gaf aan dat er geen trimmers in de antenne zijn verwerkt, maar alleen maar spoelen, dat dat dat niet zo gaan lukken. Experimenteel als Wim is had hij ook nog wat gestoeid met een 1:1 balun op basis van coax, ferriet en lucht. Op het platform zendamateur.com geeft hij meer openheid van zaken en laat zich informeren door andere gebruikers. Onderstaand een foto van de balun er uitziet.

In Bilthoven stond Reni/PA3BOE stond al een kwartier te springen om even in te melden en aan te geven dat hij visite had, dus meteen weer weg was. Wel leuk dat hij opgemerkt had dat de 10 meter open was en dat er wat leuke verbindingen mogelijk waren. Nadat we Reni veel plezier met zijn visite hadden gewenst kwamen we bij Nico/PA3Y. Die was voornamelijk druk geweest met zijn QRL. Daardoor had hij weinig tijd voor de radiohobby, mar toch ook weer wel wat tijd. Op de afgelopen huishoudelijke vergadering had Nico aan gegeven dat hij wel tijd beschikbaar wilde maken voor de redactiecommissie van A08. Door de corona-ellende was dat een beetje blijven liggen, maar deze week is dan toch Nico aan de commissie toegevoegd. Inmiddels heeft ook al wat taken uitgevoerd, waar we als afdeling natuurlijk zeer blij mee zijn.

Tussen de watertoren en de spoorbrug in Utrecht is de shack van Cor/PA3EYP gelokaliseerd. Hij heeft daar ook al meer dan 20 jaar een mailserver, maar de ontvangen mail van de secretaris over oude QSL-kaarten kreeg hij maar niet beantwoord. Gelukkig dat hij zich regelmatig in de radioronde inmeldt. Omdat er een hele stapel oude lang niet opgehaalde kaarten in de bakken van QSL-manager Koos aanwezig is had de secretaris op het hele internet inclusief het deepweb gezocht naar contactgegevens van de bewuste leden. Die hebben toen allemaal een mailtje gekregen en zo ook Cor. Omdat Cor pas sinds kort weer een beetje actief is geworden vermoedt hij dat het al hele oude kaarten zijn, maar door zijn gezondheid en huidige coronatijd zou hij ze het liefst opgestuurd krijgen of met behulp van een SASE. Cor en Koos gaan even samen op de schaats…

Nu we het toch over Koos/PE4KH hebben, daar is hij dan..  Hij gaat de mogelijkheden onderzoeken hoe kaartjes bij verschillende mensen te krijgen. Er zijn meerdere amateurs die op de mail van de secretaris hebben gereageerd en velen zijn op hoge leeftijd en hebben vervoersmogelijkheden. Uiteraard geldt dit aleen voor de mensen die al enkele jaren niets hebben opgehaald. De regelmatige ophaler kan zich weer inschrijven voor de kaartjesavond van 3 november. Daarover is een nieuwsbrief uitgegaan en een bericht op de website geplaatst.

Verder had Koos zich net als vele anderen afgelopen weekend bezig gehouden met de CQ WW DX Contest. Dat was wel leuk, want zondag was 10 meter even open. Ook heeft hij Zambia gewerkt op 10 meter in FT8, dat was een nieuwe DXCC voor Koos, dus ook leuk om te vermelden. Daarnaast is Koos afgelopen week nog een rondje gaan fietsen met zijn portofoon om even wat APRS-signalen rond te strooien. Zijn APRS-iGate heeft nog niet echt een super ontvangst, dus daar gaat hij nog verder mee stoeien.

In Woerden vroeg Jan/PA1JM zich af of er meerdere mensen problemen hebben met het logboek van Ham Radio Deluxe. Dat duurt bij hem soms wel 10 minuten tot een kwartier voor het is opgestart. Richard erkende de problemen en heeft er zelf ook last van. Hij laat gewoon het logbook open staan, dan kan hij er snel bij. Het probleem is dat het logbook op een 32-bits structuur van Microsoft Access is gebouwd. Nu er een update is geweest naar 64-bits versie heeft het logbook problemen. De makers hebben aangegeven over te willen naar een Microsoft-loze versie, die gaat draaien op MariaDB. Op die manier wordt het straks ook voor Mac en Linux gebruikers mogelijk om HRD te gaan gebruiken. Echter dat duurt nog wel even voor dat gereed is. Tot die tijd problemen of je moet de boel op je PC softwarematig verbouwen.

Ook had Jan vanuit huis meegedaan met de CQ WW contest. Niet veel, rond de 200 verbindingen en allemaal rond de kerk. Veel verder komt hij niet met zijn End-Fed. Ook wilde Jan nog even weten of de afdeling van de VRZA nog bestaat in Utrecht. Gert-Jan kon vertellen dat de afdeling VRZA in Utrecht is opgedoekt wegens te weinig leden, De dichtstbijzijnde afdeling zit in Hilversum. Nog een laatste vraag van Jan of hij de kaarten van Woerden mee kan nemen of dat Marc/PA4M dat nog altijd doet. Die leggen we bij Koos neer 😉

Rob/PA1X had niet heel veel nieuws, maar wilde nog wel even melden dat hij morgen niet in de ronde van Nieuwegein aanwezig is in verband met een late dienst. Dat wetende schakelen we over naar Bilthoven alwaar Frank/PA7F afgelopen week vanalles heeft gedaan, maar dat heeft niks met radio te maken. Hij zit fijn en deftig mee te luisteren naar de interesante verhalen. Wel is hij erg benieuwd hoe Wim/PA3DJS uiteindelijk zijn spoelen gaat variëren. Dus vanuit de operators werd Wim nog even aangestuurd om alles te documenteren en registeren. Waar mogelijk zijn foto’s natuurlijk altijd welkom voor het verslag.

Wat hebben de operators eigenlijk afgelopen week gedaan? Richard had zich afgelopen weekend tussen de andere verplichtingen door vermaakt met de CQWW Contest. Hij had welgeteld 60 verbindingen gemaakt vanuit home-QTH met zijn endfed. Allemaal binnen Europa, maar meer dan genoeg voor iemand die niet echt een contester is 😉 Ook had hij wat hand- en spandiensten verricht bij de opbouw van de 4-square antenne voor 40 meter op het clubterrein. Erg blij is Richard met zijn onlangs aangeschafte Heil Pro-6 headset die hij nu weer met plezier heeft gebruikt. Verder heeft hij afgelopen week samen met Gert-Jan geknutseld aan de YSF-reflector “NL Utrecht”. Die lijkt nu vrij stabiel te draaien en ook het dashboard is te zien via utr.dvrepeater.nl. Er komen steeds meer lokale gebruikers in de logs.

Gert-Jan/PD0GJK had naast de knutsel met Richard zich ook druk gemaakt om de CQ WW Contest. Hij maakte deel uit van een select gezelschap wat zich al ruim 5 weken bezig had gehouden met de voorbereidingen van de contest vanaf de clublocatie. Toevallig dat de heren elkaar ook nog even via 40 meter spraken en elkaar zo een puntje gunden. Verder had Gert-Jan niet heel veel gedaan, dit was wel effe genoeg HI.

   

Over naar een andere contest die wordt gehouden in Maarssen.. De strijd om het werkend krijgen van FT8 is bij Hans/PD9HK nog niet gestreden. Hij ontvangt vanalles, maar zenden wil het systeem niet. En dat is raar.. Hans vermoedt dat het aan zijn computer ligt en dat hij een nieuwe zal moeten aanschaffen. Maar volgens Richard zal dat de oorzaak zijn van het niet willen zenden. Dat zit waarschijnlijk in een instelling. Hans maakt gebruik van een Icom-set, dus wellicht moet er nog iets met de CI-V adressen ingesteld worden. Hans verwacht het binnen korte tijd wel werkend te hebben.

Ondertussen kregen we via een andere weg een berichtje van Ko/PD0ZEE dat hij na een lange dag in het AVL niet meer de kracht had om boven in de shack zichzelf in te melden. Dus we zetten Ko op de presentielijst, samen met Thom/PA9T die even kort bij de club zijn geleende spullen voor de JOTA kwam terugbrengen. Frans/PB0AKY meldde zich via de zender als luisteraar en uiteraard werd die wens gerespecteerd.

Ook in Maarssen, maar aan de overkant van de Hoge Brug begroette Marco/PD1MB de operators als duo Puk en Muk .. Die konden we nog niet, maar staat ook weer op het lijstje van oa. buurman en buurman, dikvoormekaarshow en de rest van de kreten die we afgelopen maanden hebben gehoord. Normaal is Marco altijd op de ster en roept hij nog mee in de 40 meter ronde, maar nu was hij een keer op tijd voor 2 meter. Het klussen in het huis van zijn dochter is zo’n beetje klaar, dus dat scheelt wat tijd.

Marco had ook een beetje meegedaan met de contest met wat adviezen van Richard, maar dat is nog wel iets wat je niet zomaar doet. Ze praten zo snel en je hoort soms de helft niet. Kwestie van trainen volgens Gert-Jan. Marco was nog wel benieuwd welke headset Richard gebruikt. Dat is dus de Heil Pr0-Set 6. Die is een stuk lichter dan degene die Gert-Jan heeft. Dat is de Pro-7. Maar die sluit wel beter af, zodat je geen omgevingsgeluiden hoort. De Pro-7 kost dan ook wel weer 100 Euro duurder.

Aan het einde van de doorgangen van Marco constateerde Richard een soort gong-geluid.. De link naar de rogerpiep van de President Lincoln was alweer snel gelegd door de operators, maar Richard was wel benieuwd wat voor setje dat geluid gaf. Marco bekende gebruik te maken van een Anytone-D578UV, volgens Gert-Jan een welbekende DMR porto in een doosje met wat meer vermogen 😉 Bij deze werd het geluidje dan ook omgedoopt tot Chinese Gong.

Als laatste in de ronde een nieuweling.. Het heeft 32 rondes geduurd voor hij zich een keer zou inmelden, maar daar is hij dan.. Tim/PD1KBC uit Utrecht. Van harte welkom. En ondanks dat hij aan de andere kant van Utrecht zit een dijk van een signaal met een tijdelijk opgestelde Diamond X-50 en een Motorola GM360 zendontvanger. Ook Tim heeft een mooie Heil headset. Om die nuttig te kunnen gebruiken heeft hij daar een verloopje voor geknutseld zodat hij de headset kan gebruiken in combinatie met zijn PlayStation. Slimme actie en wellicht een tip voor anderen.

Op het einde van de ronde vroeg Richard zich nog af waar Carlos/PD1CVR was deze week. Wim/PA3DJS was vorige week zo stellig dat hij is de ronde zou inmelden. In reactie hierop gaf Wim aan teleurgesteld te zijn in zijn JOTA-maatjes.. Ook Jan/PD2JDW zou zich inmelden, maar is ook niet gehoord. Wim zou Wim niet zijn als hij daar geen werk van gaat maken 😉 Dan toch eindelijk QSY naar de 40 meter waar slechts een klein gezelschap even een kort rondje deed met operator Paul/PE2LZ.

Aan al het goede komt een einde.. voor de ronde en het verslag van deze week, maar we zijn jullie graag volgende week weer van dienst. Vergeet niet om jezelf aan te melden als je volgende week, 3 november, je QSL kaarten wilt ophalen of inleveren. Lees daarvoor het artikel op de website!

Graag tot volgende week, blijf gezond. 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 27 oktober 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA0AA, PA3DJS, PA3BOE, PA3Y, PA3EYP, PE4KH, PA1JM, PA1X, PA7F, PD9HK, PD1MB, PD1KBC, PA9T, PB0AKY, PD0ZEE

Via 40 meter (7.092 MHz – LSB):

PA3EYP, PD9HK, PA3Y, PA1JM, PD1MB