Verslag van de Utrechtse Radioronde (CW included) op 3 november 2020

Een doorsnee avond deze 3e november in het jaar 2020. Naast de zoveelste aankondiging van meer beperkende maatregelen vanuit de overheid, was er de wekelijkse ook weer ’traditiegetrouw’ de Utrechtse Radioronde. Deze week opgeluisterd door een CW-ronde wat geheel in de handen vingers van Ab/PA5ABW werd gelegd. Daarnaast werden er door QSL-manager Koos/PE4KH op de benedenverdieping kaartjes uitgedeeld en ingenomen. Allemaal volgens de door de secretaris gemaakte planning en conform de geldende maatregelen.

Wie zich ook helaas aan de maatregelen moest houden was Paul/PE2LZ. Hij had samen gewerkt met een collega die positief is getest op Covid-19. Niet dat Paul zich ziek voelde of positief getest is, maar uit voorzorg heeft hij er voor gekozen de ronde maar even over te slaan. En die keuze respecteren we natuurlijk. Wat we ook respecteren was de gulle bijdrage van Nico/PA3Y. Hij had speciaal voor de mannen van de radio Italiaanse veganworstjes gemaakt naar eigen recept.

Op de heenreis naar de shack had Richard/PD3RFR die even opgepikt bij zijn ‘buurman’ Nico. Met de tip dat ze iets opgewarmd net even beter tot hun recht zouden komen, maakten de worstjes kennis met de grill in de shack. En met het geluk dat Paul er niet was hadden Richard en Gert-Jan/PD0GJK er mooi allebei 1 extra 😉 Gedurende de ronde lekker zijn ze opgesmikkeld door de operators.

 

Nu we het toch over de ronde hebben, daar waren natuurlijk weer wat een flink aantal inmelders. Terwijl de operators hun eerste hapjes van de worstjes namen hoorden zij voor klokslag 8 al enkele radioactieve amateurs. Waaronder Wim/PA3DJS, die zich bij het inmelden verbaasde dat hij al direct aan de beurt was. Tsja, hij was al gehoord, dus we hadden hem maar alvast op de lijst gezet. Wim was nog altijd druk met zijn postzegeltuinantenne voor 80 meter en de afstemming daarvoor.

Hij had via een andere zendamateur die zich later in de ronde zou melden (PE1NWK) op het idee laten brengen om gebruik te maken van motortjes uit een CD-speler. Het werd een heel technisch verhaal, maar Wim krijgt het voor elkaar om in spoelen van 9 cm doorsnee een aluminium pijp in en uit te laten schuiven. En boven verwachting van Wim blijft de Q-factor beneden de 10%.

Na dit technische verhaal kwamen wij bij René/PA0AA.  Hij zou er niet zijn deze week, dus wat komt hij doen is dan de vraag van de operators. Het blijkt dat ook René een dagje ouder wordt en wel eens een afspraak door elkaar haalt. Hij is er deze week wel, maar volgende week niet. Ook is hij deze week maar kort in de ronde, dus hij meldde zich ook meteen alvast maar weer af. Verder had René een snoertje besteld om een TNC aan de bamiprater te knopen.

Inmiddels is het pakketje opgestegen vanuit Chicago had hij gezien, dus hij kon binnenkort weer verder prutsen aan zijn repeatersysteem. Daar maakt hij nu ook gebruik van verschillende kleuren netsnoeren, die hij haalt bij een Kabeldirect op internet, die toevallig gevestigd is in de stadje waar René zijn nieuwe QTH heeft en dat scheelt weer verzendkosten. Verder krijgt hij daar geen korting of commissie, dus het dat hij het meldt is geen geldelijk gewin.

Inmiddels niet meer nieuw in de ronde, want het was al zijn 2e keer, meldde Tim/PD1KBC zich in. Richard verward de roepletters van Tim telkens met KFC en dat resulteerde in de vraag waar de suffix van Tim op gebaseerd is. Eigenlijk een vrij logische verklaring. Het broertje van Tim vond dat de de letters KB uit zijn achternaam er in moesten zitten. Dat vond zijn broertje wel stoer. Tsja, tegenwoordig mag iedereen zelf z’n call kiezen en dat levert wel eens vragen op.. Niet bij iedereen, maar wel bij Richard HI.

Tim was afgelopen week een beetje aan het experimenteren geweest met Motorola mobilofoons. Daar zitten 5-tone encoders-decoders in en hij wil dat kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een maatje te kunnen ‘opbellen’. Maar het is nog niet helemaal gelukt, dus hij kan daar nog even mee voort. Ook is hij aangestoken door Gert-Jan op het gebied van hotspotjes en hij heeft er dan ook maar eentje besteld. Die zal binnenkort wel aankomen, want Tim heeft gezien dat zijn aankoop is opgestegen vanuit China.

Door naar de worstjeskoning van A08. Na een dankwoord van de operators aan Nico/PA3Y voor de aangeboden lekkernijen en wat vragen over de ingrediënten mocht Nico zijn verhaal vertellen. Wat de heren niet direct herkend hadden waren de venkelzaadjes die in de worstjes zaten. Die geven een wat kruidige, licht zoete, op anijs lijkende smaak. De mannen dachten eerder aan komijn. Wat er verder in de worstjes zit blijft het geheim van de smid. Desalwelteplus smaakten de worstjes perfect en was het een welkome aanvulling voor de heren die zich niet verslikt hebben, wat bij eerdere worstjes nog wel eens het geval was.

Verder had Nico deze week weer een drukke tijd met zijn werk en het nieuwe platform daarvan wat in gebruik is genomen. Hij is bijna het huis niet uit geweest en weinig aan de hobby gedaan. Wel had hij geëxperimenteerd met lekkere dingen, zoals zelfgemaakte vegan(-frikan)dellen. De eerste serie was wat minder, maar de thuisproevers waren prima te spreken over de tweede editie, die werden gedoopt tot Nicandellen. Verder had Nico nog een tip over netsnoeren, uiteraard ook zonder commissie, in verschillende kleuren die ook op de website Allekabels staan.

Dat Nico en René geen commissie krijgen vond Richard wel begrijpelijk.. Hij roept ook regelmatig dat wat je bij de lokale Hamshop kan kopen en krijgt daar ook geen commissie voor. Van Nico schakelen we door naar zijn buurman. Nee, niet Richard, maar de andere kant op richting het noorden van Maarssenbroek. We hebben het over Ko/PD0ZEE die we gelukkig weer een keer in de ronde mochten begroeten. Die was maar weinig aan de hobby geweest, maar had in huis wel het nodige werk verzet.

In de woonkamer van Ko en zijn XYL zijn de muren geschilderd en ook wat meubels hebben het pand mogen verlaten en maken plaats voor wat nieuwe. Volgens Ko om het de boel een wat modernere uitstraling te geven. Door het schilderwerk en de boel witten kwamen we op ‘wegenwit’. Dat is de beste verf, als je dat op je muren smeert zie je niets meer van wat er onder zit. En het gaat er ook niet snel meer van af 😉 Dus een goeie tip om dat te gebruiken bij vlekken op de muren, van lekkage bijvoorbeeld.

In Bilthoven liep bij Frank/PA7F al een tijdje het water in de mond door al dat gepraat over worst. In plaats van worst had Frank een bewogen weekje achter de kiezen. Hij had zijn oude Windows 7 computer vervangen voor een gloedje nieuwe I5 – 8 gigabyte machine met Windows 10 er op. En alles met een glimlach bezorgd door Coolblue. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heeft ook Frank geen commissie hiervan. Wel heeft hij alweer van alles geïnstalleerd zoals JTDX en WSJT-X.

Dat laatste niet voor FT8, maar Frank wil daar graag meteorscatter mee gaan doen. En omdat zijn nieuwe PC nu snel en soepeltjes loopt heeft hij ook de ICOM IC-7300 maar eens aangezet en is hij een beetje gaan zenden. Er kwam al van alles in beeld, maar er is nog niet een echte verbinding gemaakt. De oude PC van Frank is overigens beschikbaar voor een liefhebber.

Ook had Frank nog een leuke kijk- & luistertip voor de oudere deelnemers van de ronde. Hij had op Ziggo kanaal 50 het kanaal ‘ONS‘ ontdekt. Niet dat het met de hobby te maken heeft, alhoewel de uitzendingen die ze daar vertonen nog stammen uit het tijdperk dat televisie nog met analoog via de ether met een antenne waren op te pikken. In Ons Gouden Uurtje zie je de allerleukste muziek van toen weer terug. Van overbekende klassiekers tot minder bekende pareltjes. Met nationale en internationale artiesten. Zo trof Frank de bekende Swiebertje en de bevers Ed & Willem aan in de laatste aflevering.

Richard had op zijn beurt als eindbaas radio van de lokale omroep in Stichtse Vecht nog eenzelfde tip voor de liefhebbers van oude Nederlandse plaatjes. Iedere zaterdagavond van 20.00-23.00 uur is er op kanaal 44 van Ziggo en via de radiozender het programma De Geheime Zender. In tegenstelling tot het programma van ONS kun je bij RTV Stichtse Vecht gewoon plaatjes aanvragen. Tot zover dit reclame blok, door naar Marco/PE1NWK. Die zat al even te wachten, want inmiddels waren we al bijna een half uur op dreef met de ronde. Marco werd er nog even aan herinnert dat er QSL kaarten voor hem liggen, maar hij gaf aan liever met ophalen te wachten tot na de corona.

Marco complimenteerde de operators nog even met hun boeiende radioshow en hij zou net van wal steken met een verhaal over zijn polarisatierotor toen er huiskamer-QRM optrad. Dat verhaal, wat verband houdt met de experimenten van Wim/PA3DJS, houden we dus nog even tegoed van Marco. In het kader van privé-verplichtingen moest Marco deze week voortijding afscheid nemen van de radioronde. De operators gooide de microfoon even naar beneden, waar Koos/PE4KH even een rustmomentje had in het programma van de kaartavond.

Koos benoemde nog even dat hij blij was dat er wat stapels oude QSL-kaarten eindelijk bij de juiste ontvangers komen na een geslaagde mailactie van de secretaris. Ook vanuit Koos komt er weinig radionieuws, behalve dat hij wat met FT8 heeft gespeeld. Wel heeft mag hij Cuba via SSB op 15 meter aan zijn landenlijstje mogen toevoegen als gewerkte DXCC. Ook bij Kees/PA5Z (–Zulutime –) was het ontroerend saai. Desondanks gaat hij flink door met morsen en hoopt hij te worden gehoord door Ab als straks het morserondje wordt gehouden. De operators beloven Ab even te informeren over de aanwezigheid van Kees.

Gezien het tijdstip en het horen van Jan/PA1JM hadden wij verwacht dat hij zijn kaarten had opgehaald en alweer thuis achter de gebreide broek in de koffie aan het roeren was. Zijn vrouw attendeerde hem om 5 voor 8 dat hij zijn kaarten nog moest gaan halen in Utrecht. Jan krabbelde eens aan zijn snor en bedacht zich dat dat geen haalbare kaart was en besloot om in plaats van la voiture zijn shack te betreden. Gelukkig lopen die kaarten niet weg en hopelijk is er volgende maand weer een kans op ze op te halen. Gert-Jan merkte op dat hij de koekjes al mistte.. maar volgens Richard was dat niet nodig nu we deze week de worstjes van Nico hebben.

In de uitdaging van het trage logboek van Ham Radio Deluxe heeft Jan inmiddels hulp gehad van een knaap die via Teamviewer de hele pc overneemt. De beste knaap is 2,5 tot 3 uur met speuren en onderzoeken bezig geweest, maar het logboek van Jan blijft traag. Gelukkig werkt verder alles zoals het hoort. Richard had bedacht dat Jan wellicht zijn logboek op de oude PC van Frank kon installeren, maar wetende dat Jan niet voor niets een raam in zijn shack heeft, gaf Jan zelf ook al aan dat hij daar geen behoefte aan heeft.

Vanuit Woerden schakelden we de antenne om naar Maarssen, waar Marco/PD1MB zat te genieten van zijn nieuwe headset. Die had hij deze week bij een eerder genoemde lokale speciaalzaak opgehaald. Natuurlijk was men benieuwd welk model er aangeschaft was en dat bleek de Heil Pro-Set 7 te zijn geworden. Gert-Jan vroeg welke kleur het was, wat helaas voor hem gewoon zwart bleek te zijn en niet een roze zoals hij wellicht gehoopt had. Gert-Jan heeft zelf een blauwe en de Pro-7 is een echte fijne contest-headset die goed afsluit.

Tijdens het inmelden was Erik/PD0OKP vrij zwak, maar eenmaal aan de beurt knalde hij binnen. Hij zat op de bank mee te luisteren via de porto en had zich maar even ingemeld. Maar hij was nu toch maar even achter een echte set gaan zitten zodat de rest hem ook zou kunnen horen. Erik was niet veel aan de hobby toegekomen, behalve dat hij op 40 meter met FT8 aan het werk is. Het is daar behoorlijk druk. In Hilversum was ook iemand druk geweest. Gelmer/PE1ION had een 11 meter lange mast aan zijn huis gemonteerd. Daar zit een Comet GP-95 drieband-antenne voor 2-70-23 in en daaronder moet nog een zwarte dualbander komen. Richard vond het wel een prestatie dat Gelmer een hele golf antenne voor 11 meter had geplaatst, daar zijn sommige mensen jaloers op.

Door de wisselende propagaties heeft Jos/PA3ANF weinig DXCC gewerkt. Wel wat actief geweest met FT8, maar de stijgende lijn merkt hij nog niet echt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Reni/PA3BOE, die nog wel de korte opleving van 10 meter tijdens de contest van 2 weken geleden benoemde. Hij had toen Reunion Island gewerkt. Best bijzonder. Verder was Reni druk geweest met ziekenhuisbezoekjes en een operatie. Uit zijn verhaal maakten we niet op dat we ons zorgen moesten gaan maken, volgens Reni hobbelde alles wel door. Hij was ook nog in Kootwijk geweest. Aan de achterzijde van het monumentale gebouw van Radio Kootwijk zag hij door het raam nog wat oude zendapparatuur, vermoedelijk van Scheveningen Radio.

Last but not least kwamen we aan bij Hans/PD9HK. Hij had vooraf al laten weten dat hij pas later in de ronde zou aansluiten vanwege het mogen ontvangen van een griepprik. Trots kon Hans ons allen melden dat hij bericht had ontvangen van de BAKOM in Zwitserland. Eerst de ontvangstbevestiging van de aanvraag voor Zwitserse roepletters, daarna de goedkeuring en nu is het wachten op welke letters hij zal krijgen toegewezen door das Bundesamt für Kommunikation. Verder heeft Hans wel interesse in de ouwe kompjoeter van Frank, dus die 2 moeten maar even samen gaan schakelen.

80 meter CW-sessie

In medebestuurslid Ab/PA5ABW hebben we een A1A-man in hart en nieren, want is de kreet ‘alleen voor CW kom ik van de WC’ van hem afkomstig? We weten het niet, maar we vermoeden van wel. Na zo lange tijd van afwezigheid had hij weer eens de weg naar de shack van PI4UTR gevonden. Hij kon direct aan de slag klokke negen in de avond, nadat Gert-Jan en Richard op de voor hen zo kenmerkende wijze de 2 meter sessie hadden afgerond. Vanwege nogal wat traffic op de vooraf aangekondigde QRG 3.568 kHz, week hij uit naar 3.567 kHz in de veronderstelling, dat belangstellenden hem daar wel zouden vinden. Na een CQ-tje in een gezapig tempo, kwam er meteen reactie. Niet van een van de verwachte PA- 80 meter mannen, neen van een Oosterbuur, die in hoog tempo beantwoordde.

De snelheid derhalve maar opgevoerd naar QRQ-waardige tekens en vervolgens een lang QSO gehad met een oude bekende, t.w. Tof (Toffy mag ook)/DJ6ZM, die ongeveer 300 Watt in zijn multiband dipool stookte. Tof is een meubelhandelaar, die op de bovenste verdieping van zijn winkel een heus conteststation heeft ingericht. Hij heeft (had?) een zeer indrukwekkend antennepark, maar de hevige decemberstorm van 2017, maakte daar een hoop oud roest van. Kennelijk is hij de meeste schade weer te boven. (Zie QRZ.COM). Tof meldde nog even, dat deze QRG een QRQ-frequentie is, waarop ‘viele QRQ-Freunden sich regelmäßig treffen’ en Ab werd ‘eingeladen’ om zich wat vaker in te melden. Vermoedelijk ‘Ab heute’.

Toen even een kort maar hevig ‘Ab?’, even dacht onze Ab aan wederom een Oosterbuur, maar hij had aan die twee woorden al genoeg om te weten, dat het oud-collega en klasgenoot Hans/PA3ERE was, die je ook de pis niet lauw maakt met QRQ-snelheden rond de 30 wpm. Enige jaren (en haren) terug behaalde hij op de Dag van de Radioamateur, tijdens de ‘Vonkenboerenwedstrijd’  een 40 wpm-certificaat. Hans beklaagde zich nog even over die ‘digitale boys’, die er naar neigen om steeds verder te zakken in de band met hun ‘gejank’. Dit volmondig beaamd door Ab, maar dat kwam ook omdat hij net een van de eerder bedoelde worstjes van Nico naar binnen zat te werken. Ach, een sparks kan nu eenmaal goed multitasken nietwaar?

Hans, een echte QRP- adept, kwam matigjes binnen met RST 549 (QSA 4 QRK 5 in profi-termen), schroefde toen zijn vermogen in een van zijn Deltaloops op tot (voor zijn doen zeker QRO-waarden van maar liefst) 50 Watt en kwam toen met een dikke 579 binnen. Na dit korte en heftige QSO weer diverse CQ’s, maar geen antwoord. Weer even 1 kilohertz ‘up’ gegaan en die was weer vrij en er kwam ook prompt weer reactie.

Henk/PA0HTT uit Ommen kwam op de lijn, die ongeveer 95 Watt in zijn Windom antenne stopte en met dik 599 binnenkwam. Henk is ook een oude bekende van Ab vanuit het SRS-netje op de zondagmorgen, als hij ‘dienst’ doet op PI4ADL. Helaas zijn alle musea vanaf gisteren weer gesloten en ziet het er naar uit, dat hij afgelopen zondag voorlopig zijn laatste signalen vanuit Lelystad heeft verstuurd.Dikke signalen van ons Ab via de WebSDR in Maasbree

Vervolgens meldde zich een zekere PA7ML in….hè?? Pardon?? Michel Lips, onze meesterkapper uit Overvecht, gekend en bekwaam ATV’er?? Was het dezelfde??? Nog maar eens gevraagd QRZ?? en ja hoor, duidelijk neembaar PA7ML. Ab viel van zijn zetel ..Michel.. die vroegtijdig uit zijn CW-klasje was gestapt omdat zakelijke beslommeringen zijn volledige aandacht vroegen. Jammer, want Michel deed het beslist niet onaardig. Kennelijk heeft hij zich (stiekem en op eigen vleugels) ‘Het onsterfelijk alfabet’ eigen gemaakt en wel zodanig dat hij zich zonde schroom zomaar op de band durft te melden. Wat een aangename verrassing!! Chapeau Michel!

Cees/PA0VLD uit Drachten was de volgende inmelder. QRZ.COM leert, dat Cees met enige regelmaat buitengaats actief is aan boord van de Lemsteraak ‘Zeeroos’. Een echte CW-man ook, die kunst leerde mede met behulp van het CWOPS-programma. Toch nog een oosterbuur, Chris/DJ1CT met QTH nr Bonn. Dikke 599 + 20 dB werd gerapporteerd met een terugmelding van 579 aan Chris, wat niet gek was omdat hij met niet meer dan 5 Watt werkte in een Doublet antenne.

Frank/PA3FRC was de laatste van deze avond. Frank woont in Poortugaal, nr. Rotterdam, meldde hij er voor alle zekerheid maar even bij. In een rustig, maar uiterst secuur seinschrift vertelde Frank dat hij met een IC 7300 werkte met een output van 40 Watt in een inverted V-antenne, die 2 x 18 meter telt en een tophoogte heeft van 18 meter. Nog een paar maal CQ, geen reactie, dus de sessie maar gesloten.

Het was al over tienen, dus mooi zat. Richard en Ab besloten nog een paar worstjes soldaat te maken en sloten vervolgens af. Niet moe, maar wel voldaan stapten zij in hun Koreanen, van een merk waarin toevalligerwijs alle bestuursleden rijden. Je zou er wat van gaan denken…

Graag tot volgende week, maar dan zonder CW.. Voor nu, blijf gezond! 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 3 november 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PA0AA, PD1KBC, PA3Y, PD0ZEE, PA7F, PE1NWK, PE4KH, PA5Z, PA1JM, PD1MB, PD0OKP, PE1ION, PA3ANF, PA3BOE, PD9HK

Via 80 meter (3.568 MHz – CW):

V31ZA, DJ6ZM, PA3ERE, PA0HTT, PA7ML, PA0VLD, DJ1CT, PA3FRC