Verslag van de Utrechtse Radioronde op 10 november 2020

Welkom in de lockdown! Noodgedwongen werd deze radioronde anders dan gewend. Oorzaak? De verhuurder, niet gehinderd door enige kennis van zaken, verbood het ons om het clubgebouw te betreden i.v.m. de extra geldende maatregelen per 4 november. Het afdelingsbestuur heeft de nodige mail- en belacties gedaan met verschillende partijen zoals de gemeente Utrecht en de VRU. Die laatste kon ons melden dat het plan zoals dat op tafel lag geen bezwaar zou zijn vanuit hen en dat wij keurig aan de maatregelen zouden voldoen. Maximaal 2 personen in een gebouw met minimaal gewaarborgde 1,5 meter afstand. Echter omdat het een gebouw van derden (niet van de gemeente) betreft heeft de verhuurder het laatste woord heeft. En zo geschiedde dat deze week met enige beperkingen de operators vanuit huis de ronde moesten leiden.

 

Maar goed, na verschillende configuraties en testen, waarbij kosten noch moeite werden bespaard, is het VHF-station remote werkend gekregen. Daarmee konden Richard/PD3RFR en Gert-Jan/PD0GJK zoals vertrouwd om klokslag 8 weer een nieuwe radioronde konden startten. Deze week was dat alweer de 35e editie. Beiden in hun eigen shack, met een beeldverbinding via Skype zodat ze elkaar konden horen en zien. De bediening van de set werd door Gert-Jan gedaan met gebruik van Ham Radio Deluxe, het loggen door Richard.

En zo hoorden wij als eerste Nico/PA3Y, die aangaf dat PI4UTR een dijk van een signaal neerzette. Het was hem niet opgevallen dat we op een andere manier werkten. Das positief. Nico werkt ook al de hele week vanuit huis, maar heeft niet veel met de radio gedaan. Wel verwacht hij een pakketje uit China met een 32000 mAh LiPo accupack met een bijbehorende lader. Die gaat hij gebruiken voor het veldwerk. Van Panasonic voor 3 tientjes. Dus ja, even zien wat het doet.. Richard vraagt zich af of het wel goed komt. Vaak worden batterijen niet verstuurd vanwege de brandveiligheid in vliegtuigen, maar natuurlijk is er altijd nog zoiets als een boot. De operators hopen in ieder geval niet voor Nico dat het een pakketje met 32000 zandkorrels is.

Verder heeft Nico nog een mastje van 18 meter voor een Spiderbeam in de schuur liggen waar nog wat nieuwe delen voor besteld moeten worden. Heeft hij ooit eens overgenomen van Wim/PA3DJS. Dus daar gaat hij mee aan de slag en in het komende jaar hoopt Nico daar plezier van te beleven. Ook in Maarssen aan de andere kant van de grote sloot zit Dirk/PA3DRM. Die had Richard nog zien langscheuren en even later liep hij door de straat, dus vermoedelijk heeft hij de antenne wel gezien. Richard beaamde dat hij daar was geweest en wel vaker komt. Ook had hij de antenne vaker gezien, maar wist niet van wie die was, maar nu wel dus.

Dirk had een SD-kaartje en is daar de hele middag mee bezig geweest om daar een image op te krijgen. Maar uiteindelijk gelukt met balenaEtcher. Het SD-kaartje moet in de MMDVM-hotspot voor de DMR. Die heeft hij nodig omdat de ontvangst van de grote repeaters voor DMR wat lastig is bij hem. Maar inmiddels heeft hij van alles op het scherm, dus dat gaat prima. En toen barstte het feestgedruis los.. Met vandaag exact 3 kwart eeuw op de leeftijdsteller werd Ko/PD0ZEE toegezongen door de operators. Niet dat het een heel groot feest was bij Ko door de beperkingen wat betreft corona, maar ook door zijn verplichte medische behandelingen. Feest vieren komt wel op het moment dat daar tijd voor is.

Verder heeft Ko weinig met de radiohobby kunnen doen, maar wel zijn de laatste nieuwe meubeltjes in huis gezet. Ook zijn de CD’s en DVD’s zijn uitgezocht en net als de oude meubels allemaal verdeeld onder de familieleden. Dus die hebben daarmee ook weer een andere inrichting in huis. Door naar Hans/PD9HK, die een paar wijken verderop zit vanaf Ko en Nico en vanavond ook Richard. Waarschijnlijk zit Nico het dichtst bij hem. Hans was niet heel druk geweest, maar wel was hij even bij Frank/PA7F langs geweest om de vorige week verkregen computer op te halen. Maar daar kan hij niet direct mee aan de gang omdat hij een VGA-kabel nodig heeft.

Daarnaast heeft Hans het FT8 nog niet werkend en ook zijn Zwitserse callsign is nog niet binnen. Waarschijnlijk ook daar een trage ambtelijke molen. Even werd Hans er van beticht onbewust wel met FT8 gezonden te hebben, maar een snelle check in de PSK-reporter bleek dat dat alleen ontvangst was geweest. Logisch dat Hans zich van geen kwaad bewust was 😉 In Bilthoven werd gedacht door Frank/PA7F dat de operators onder een warme wollen deken lagen, het klonk een beetje intiem aan het begin van de ronde. Maar nu eenmaal op dreef, klinkt het perfect op deze manier. Frank had in de ochtend Hans op bezoek gehad, lekker bakkie gedaan en die ouwe Windows-7 machine meegegeven en ’s middags genoten van het heerlijke weer met een boek tot de bewolking kwam opzetten.

Op het gebied van de radiohobby had Frank eerste ervaring MSK144, meteor scatting. Die ervaring had hij nog niet en hij wist ook niet wat ie er van moest verwachten. Je maakt een verbinding, maar van het tegenstation hoor je alleen maar een soort ruis. Dus er was verbinding, maar hij wist het niet meteen.. Logisch als je niets terug hoort, maar wel heel leuk. Frank loert op 60 meter naar nieuwe landen, maar daar zijn er niet veel meer van. Er is nog een man op Jan Mayen, Erik/JX2US, die komt af en toe op 60 meter, maar die mist hij regelmatig.

Verder is er een club Russen afgereisd naar Malawi in zuidelijk Afrika, die op 60 meter FT8 gaan maken onder de roepletters 7Q7RU. Daar verwacht hij wel wat van, want Russen zijn snel en moet je niet onderschatten. Maar goed daar gaat hij dus ook naar loeren, maar loeren kost tijd.. Maar wel leuk als je dan ook bereikt wat je bereikt.

Gert-Jan wil nog wel meer over maan bonzen, sorry meteor scatter weten. Hij herkende veel uit het verhaal van Frank.. Je hoort alleen maar ruis en dan heb je een QSO..  Dat heeft hij thuis ook vaak. Als Richard uit zijn raam kijkt zit hij een lichtje knipperen.. Zou het Frans/PB0AKY zijn? Hij was het niet.. maar volgens Frans moeten we dan eerder denken aan een schoorsteen in de fik dan een knipperlampje..

Frans is net als Hans aan het stoeien met FT8. Hans in combinatie met zijn Icom IC-705 en Frans met een nieuwe versie van Mint Linux. Nu is bij Frans niet direct het WSJT-X programma het probleem, maar de geluidskaart is regelmatig spoorloos in Mint 19. Met Mint 20 doet ie het wel, maar dan krijgt ie zijn ouwe Icom doos niet aan de praat. Dus hij is behoorlijk zoeken naar een oplossing. Gert-Jan geeft aan dat hij voor hamradio meestal Windows gebruikt. Frans was klaar met Windows. Hij moet thuis werken, maar vandaag is hij ook weer verplicht op kantoor geweest omdat zijn laptop weer opgelapt moest worden. Het zit allemaal niet mee, maar ooit komt het goed.

Door naar Tim/PD1KBC die nog altijd wacht op zijn bestelde hotspotje. Best wel slecht nieuws.. Wel heeft hij zijn Yaesu FT-897 omgeruild voor een FT-891.. Een HF doosje met 100 Watt. Dus daar is hij nu mee aan het spelen. Hij heeft ook een accu gekocht en wil er een keer op uit met de 891 en een antenne. Verder de complimenten van Tim voor de audiokwaliteit van PI4UTR. Door naar de buurman van VERON A08, en dat is Bert/PE1SBB. Die heeft zijn schoonmaaksteel maar weer eens uitgeschoven met een mobiel sprietje.

Hij is niet zo actief geweest de laatste tijd, maar hij heeft wel plannen voor HF de komende tijd omdat de condities wat beter lijken te worden. Zo zag hij vandaag dat er 27 zonnevlekken, dus binnenkort op de korte golf met een antenne met een schuifspoel van een meter of 2. Vorige keer had hij problemen met de tegencapaciteit, toen heeft hij voor 20 meter een draad van 5 meter de andere kan opgespannen. Dus hij gaat experimenteren op het balkon.

Door naar verweggistan.. Enspijk calling! Maarten/PG1N is weer eens in de ronde omdat er vanwege de corona geen repetities zijn met de tamboers waar hij en zijn XYL Jolanda/PD2JO lid van zijn. Ook dochter Iris/PD1RIS hoeft de komende dinsdagen niet naar de fanfare om te oefenen. Ze had wel goed geoefend voor het examen van afgelopen woensdag 4 november. Thuis had ze met de oefentoetsen ruim onder de 15 fouten, maar helaas ging het op het echte examen iets anders waardoor ze nog even gezellig een D-amatrice blijft. Hopelijk gaat het op het volgende examen wel zoals ze hoopt. Volgende week is Maarten er waarschijnlijk niet, want dan hebben ze een ingelaste ALV van de toeterclub via een schermpje.

Geven wij de microfoon door naar Reni/PA3BOE. Die bedacht zich dat hij vorige week wat problemen met de modulatie had. Hij heeft niets veranderd en had nog op 70cm met het setje gewerkt en had geen klachten. Dus hij was benieuwd of het zicht weer voordeed of dat het iets tijdelijks was. We horen wel een brommetje, maar dat is waarschijnlijk de ventilator van het setje dat resoneert.

Omdat het nog steeds mooi weer is, heeft Reni de afgelopen dagen nog lekker wat fietstochtjes kunnen maken. Daarnaast is hij via de zender actief tussen 1 en 2 uur ’s morgens om verbindingen te maken op voornamelijk de lage banden. Maar ook de 10 en 15 meter band waren goed open, dus er zijn wat veranderingen op handen, laten we hopen dat dat doorzet. Met een andere set die een collega amateur meeneemt heeft hij wat FT8 verbindingen weten te maken, want dat wil niet best met een FT-200. Hij heeft onder andere A61R in Abu Dhabi gewerkt op 18 meter met FT8 via de geleende set met maar 20 Watt. Verder ook een station in Oostenrijk en eentje in Slovenië met maar 2 Watt en dat ging ook goed.

Deze week geen HF, want dan moeten de operators van alles aanpassen en ombouwen en dat kost wat tijd. Misschien volgende week dat we Paul/PE2LZ zo gek kunnen krijgen om dat te doen. Om die reden meldt ook Michel/PA7ML zich in vanuit Brooklyn, die hoopte dat de show op 2 meter dan maar tot 10 uur door zou gaan. Toch wel weer gezellig! Michel heeft voor het eerst een FT8-verbinding over de oceaan gemaakt op 60 meter. En dat was wel even het vermelden waard, want dat was voor het eerst.

Sinds dit voorjaar heeft Michel een endfed hangen en er is een wereld voor hem opengegaan op HF. Daarvoor had hij een antenne wat dus echt een dummyload was en dat is dus nu een stuk beter. Behalve op 80 meter, want dan gaat zijn koffieapparaat automatisch aan in de keuken. Maar op 60 meter gaat het dus goed en ook op 160 meter gaat het heel erg goed, want daar maakte hij redelijk wat verbindingen met 40 tot 80 Watt. Verder is ook Michel erg geïnteresseerd in het verhaal van Frank/PA7F over de meteor scatter.

Nog even naar de buurman van Gert-Jan in Nieuwegein, wij luisteren naar Auke/PA3DWB. Hij is 20 jaar van de band weggeweest, maar hij is weer terug. In blakende welstand, maar wel wat ouder (bijna 86) inmiddels.. Hij hoort niet alle stations, maar dat komt omdat de antenne voor 2/70 nog niet op de juiste plek staat, maar daar wordt aan gewerkt met de nodige hulp. Voor HF is het wel dik in orde, want daar heeft hij een midiloop voor. Hij komt binnenkort wel weer wat vaker langs in de ronde..

Op de valreep gaan we nog op bezoek bij Frank/PE5W. Meestal is de ronde al klaar als hij thuis komt. Met alle sportende kids is dinsdag een drukke dag. Maar deze week is het al later dan het ooit is geweest in de ronde. Frank heeft zijn CP6 even een flinke beurt gegeven. Het zag er heel slecht uit, maar de hele zaterdag druk mee geweest en het is weer goed nu.

   

Verder met WhiSPeR bezig geweest, waar Richard ook regelmatig over het scherm trok.  En een beetje FT8, maar dat kan hem niet echt bekoren. Verder was zondag Wouter/PD1AHH bij hem op visite geweest, ook een cursist van Johan/PA3GER. Net als Iris was ook hij niet geslaagd voor het F-examen, maar Wouter gaat door en wil in januari weer een poging doen. Frank vind het best knap dat je dan toch blijft doorgaan tot je het haalt. Het blijft een mooie hobby, elke avond eventjes wat.

En uiteindelijk na ruim anderhalf uur gezelligheid op het Utrechtse Kanaal werd de ronde van deze week afgesloten, waarna nog een tijdje over meteor scatter werd gediscussieerd door de achterblijvers. Waarschijnlijk volgende week op dezelfde wijze de ronde via de remote-systemen, tenzij de inzichten veranderen bij de verhuurder.

Graag tot volgende week, blijf gezond. 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 10 november 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3Y, PD3DRM, PD0ZEE, PD9HK, PA7F, PB0AKY, PD1KBC, PE1SBB, PG1N, PA3BOE, PA7ML, PA3DWB, PE5W