Verslag van de Utrechtse Radioronde op 2 maart 2021

Een nieuwe week, een nieuwe ronde.. Editie 51 inmiddels.. Nog 2 keer de radioronde houden hierna en we hebben een jaar rond. Dat is dubbel rond.  Voor degenen die het gemist hebben, afgelopen donderdag was de huishoudelijke vergadering. Daarin is Gert-Jan/PD0GJK benoemd als voorzitter en Nico/PA3Y als algemeen bestuurslid. Eén en ander betekent dat de ronde wordt geleid door het dagelijks bestuur, de voorzitter en de secretaris.

In gedachten nog na smikkelend en terugdenkend aan de slagroomtaarten van vorige week, zaten de heren GJK en RFR ook deze week weer in hun eigenste hobbyruimte, de privé-shack. En dus remote, wat in het begin van de ronde wat bijgeluiden en echo teweegbracht tijdens de doorgangen, maar uiteindelijk was dat opgelost. Waarschijnlijk ergens een vinkje zetten ofzo. Verder deed Echolink ook weer zijn eigen zin doordraven en lukte het niemand om in te loggen. Dus Ab/PA5ABW bleef maar op luisteren deze keer.

De omslagfoto van deze week komt van Michel/PA7ML, die zich inmeldde via de Whatsapp aan het einde van de ronde.  Na een lange drukke dag besloot hij niet de PTT in te drukken, maar lekker te luisteren op zijn ICOM ID-E880. Zoals jullie zien staat ook bij hem in Breukelen de 145.325 MHz als Utrecht geprogrammeerd  in de radio. Wel zo handig die voorkeuzekanalen. Beetje jammer is de waarde van de signaalmeter op het hulk-groene display.. Zo hard zijn we ook weer niet, zeker een lichte meter HI.

Wie ook weer eens na een aantal weken signaal op de meter zette was Jan/PA1JM. Het was goed om hem weer even een keer gehoord te hebben. Naast wat lichamelijke klachten gaat het verder prima met hem. Hij had op de site van Richard ontdekt dat je daar naar luchtvaart kan luisteren, maar ook scheepvaart op het Amsterdam Rijnkanaal en dat had Jan niet eerder ontdekt. Ook de communicatie is te volgen.  Aan de meeluisterend QSL-manager Koos had Jan nog het verzoek om de volgende keer als er kaarten worden uitgedeeld ook de kaarten van John/PD0LLM het pakketje van Jan te doen. Dat verzoek had John gedaan bij Jan en voor Jan maakt het niet uit of hij er nu 30 of 50 meeneemt.

Een inmiddels redelijk vaste klant aan de band is Wim/PA3DJS. Hij is nog met ferriet bezig geweest. Hij haalt nu een Q-Factor van 284 bij een ferrietspoel., maar het moet nog iets beter kunnen. Litze wat geschikt is voor hoogdeel RF heeft Wim niet, dat is zulke dunne draad, gewoonweg niet te krijgen. Deze week zit Wim met een andere antenne. De SWR is beroerd, maar Wim heeft er extra veel RG58 tussen gestopt, dan wordt de SWR altijd 1 op 1. Hoe slecht je antenne ook is.

Verder heeft Wim niet veel gedaan, nou ja, gewerkt.. Wat simulatie dingen.  Alhoewel, er gaat bij Wim een lampje branden. Zaterdag was hij wat ontvangst antennes op 80 meter aan het uitproberen en hij schrok zich de pestpokken. Hij werd overladen door allemaal Fransen. Eén of andere contest waarbij geen Nederlander te horen was. Dus de test gaat hij nog een andere keer uitvoeren.

De operators hebben ook heel weinig gedaan op radiogebied.. Nou ja, Gert-Jan had niet veel gedaan wegens andere plichtplegingen. Richard had nog wel wat op FT8 gedaan met de Filippijnen als nieuw gewerkt land en verder wat Japan, Thailand en vooral veel Grieken.  Ook heeft Richard afgelopen zondag samen met Ab/PA5ABW (onze luistervink deze week) de shack heringericht met de gedoneerde meubeltjes. En ze hebben meteen ook maar even een voorjaarsschoonmaak gehouden door overal een doekje overheen te halen en de bezem alle hoeken van de ruimte te laten zien. Na vele uren zwoegen is er wel een mooi resultaat bereikt. Alles staat op z’n plaats en het ziet er weer opgeruimd uit. Even een drieluik als korte impressie.

Door naar Hilversum waar Anne/PB1A zich de afgelopen dagen druk heeft gemaakt over de beveiliging van zijn server en z’n client. In Windows 10 schijnt een beveilig tegen Ransomware te zitten. Dat kun je aanzetten, maar Anne moet nog uitzoeken hoe dat verder zit. Verder nog een Office365 accountje aangemaakt en hij is aan het spelen met een beheerstooltje dat 30 dagen gratis is en daarna moet je 15 duizend euro betalen. Volgens Anne in geen 15 duizend jaar, daar heeft hij geen zin in en dat heeft hij ook niet.

Ook kreeg Wim/DJS nog even een keurig rapportje van Anne. Hij was net zo hard als PI4UTR. Maar volgens Anne kan Wim beter wel wat aan de SWR doen, want dat scheelt S-puntjes en je bakkie wordt wat sneller warm aan de achterkant nu. Dat is natuurlijk wel een goede tip die Wim vast zal aannemen. Overigens gaf Anne nog aan dat hij zich maar niet had aangemeld voor de huishoudelijk vergadering, want hij maakt liever eerst kennis met iedereen.

Reni/PA3BOE heeft afgelopen woensdag lekker gewandeld in de Ooijpolder bij Nijmegen. De natuur in met een temperatuur van 19 graden en daarna de stad nog even in. Vandaag had hij nog even lekker in het zonnetje gelegen in de Soester Duinen, want het weer schijnt weer minder te worden. Op HF waren de condities vanmiddag uitzonderlijk goed. Er waren 4 verschillende YB-stations te horen met een maximale sterkte van een S9. Heel verschil met vorige week, want toen was het bagger.

Verder heeft hij ook druk gepoetst en gesopt in zijn shack. Niet vanwege het voorjaar, maar omdat aanstaande zondag zijn buren even op bezoek komen. Die willen dolgraag de spullenboel van Reni bewonderen. De antenne van Reni hangt voor de helft bij hen in de tuin en ze willen nu wel eens zien hoe dat gebruikt wordt. Dus er wordt een demonstratie voorbereid en ook wil Reni nog iets voor de 3 kinderen van de buren bedenken.

Wellicht iets met morse. Richard opperde het idee om de kinderen een goed vol glas limonade te geven, dan hebben ze wat te morsen. Maar ook leuk is om je naam te spellen in het spelalfabet. Maar wil je dus een QSO maken in de demo van Reni, schakel dan even in op 80 meter rond een uur of half 12 zondagochtend. Er zal niet veel activiteit op de band zijn, dus je hebt zijn harde signaal zo gevonden.

Frank/PE2A was vorige week alleen voor het log, deze week doet hij even zijn zegje. Allereerst dus de verlate felicitatie voor de 50e ronde. Hij benadrukt wel dat feliciteren een beetje vreemd is in deze, maar hij wil de operators wel bedanken voor het leiden van de afgelopen 50 ronden en de nog komende. Verder werd Frank blij verrast door de postbode die zijn vervangende Arduino kwam bezorgen. In eerste instantie was het idee om daar een motorsturing mee te maken, maar nu is het plan om een timerschakeling voor de fotografie te maken. Dat is ook handig voor het werk en levert dan ook sneller resultaat.

Daar mag wel wat uitleg over komen van Gert-Jan. Geen punt voor Frank. Eén van de laatste klanten die Frank heeft, vraagt regelmatig om lampen te fotograferen. Staande lampen, hanglampen, wandlampen, etc.  En dan heb je aan de ene kant de flitser en andere andere kant een gloei- of ledlamp. De timer zou bijvoorbeeld een lamp langer of korter moeten laten branden afhankelijk van hoeveel flitslicht je hebt. Dus dat moet in balans gebracht worden en het idee is om dat met een timer te doen. Verder nog wat Grieken gejaagd, soms zijn ze toe horen en soms niet. En niet in relatie tot de radiohobby, maar ook belangrijk, Frank heeft wat schilderwerk verricht aan zijn huis tijdens de warmere dagen en morgen gaat hij daar weer mee verder.

Vanwege het uitwisselingsbeleid tussen de VERON afdelingen A29 en A08 is ook Rob/PA1X weer van de partij. Hij had weinig aan de hobby gedaan, want hij zit in de late en nachtdienstencyclus. Gelukkig hoeft hij nog maar 1 late dienst en dan is dat weer even geweest. Dan komen de normale tijden weer terug en dan heeft hij weer wat meer zin in de hobby. Wel heeft hij wat geëxperimenteerd met de NanoVNA die hij had aangeschaft, maar daar is hij nog niet mee uitgespeeld.

En hij heeft met een kennis in Culemborg getest met wat goedkope Chinese setjes. Zelfde soort antennes en vermogen, maar waar ze elkaar op 2 meter kunnen waarnemen en horen, werkt het op 70cm voor geen meter. Op zich logisch, want 70cm is geen meter. Bijzonder verhaal dus. Ook wordt er alvast even gemeld dat morgen, op woensdag de ronde van Nieuwegein op 145.425 MHz is en in het kader van het uitwisselingen beleid zal Richard daar waarschijnlijk wel aanschuiven. De presentatie aldaar is deze week in handen van Rob zelf.

Wie wel druk is geweest is Hans/PD9HK. Daar werkt sinds afgelopen donderdag FT8 niet meer. Alles lijkt te werken op de 705, behalve USB-DATA. Dus Hans heeft alles gereset en WSJT-X er op nieuw opgezet. De enige optie die Hans nog denkt te hebben is het opnieuw installeren van Windows. Dat is vrij rigoureus vind Gert-Jan. Als het een update is, dan is het misschien terug te rollen. Maar het houdt Hans wel bezig nu, want hij wil graag weer FT8 gebruiken. Dat is toch wel een verslaving geworden. Misschien een idee om de 7100 er een keer aan te hangen. Als dat wel werkt zit het in een instelling in de 705. Hans heeft inmiddels ook in een Facebook-groep in zijn beste Engels de vraag gesteld. Hopelijk krijg hij het gefixed.

Nog net voor het tandenpoetsen van de QRPieters meldt Koos-PE4KH nog even dat hij zaterdagochtend veel te vroeg uit bed was gevallen. Een goede reden om eens te kijken of er dan iets meer te beleven is op de radio dan normaal. En dat was zo, want Koos werkte Anguilla als nieuw land. Verder nog wat Griekse special events links en rechts en ook is 2 meter weer open geweest, dus ook daar heeft Koos de nodige nieuwe calls gewerkt.

En zaterdag viel net als bij vele anderen, de Electron weer op de mat. Bij het openslaan zag Koos een mooi projectje met een NTP klokje voor amateurradio van Cor Struyk/PA0GTB. En omdat Koos veel met NTP en de exacte correcte tijd bezig is, is hij direct ingelogd op Ali Express en nu is het een maandje wachten op de onderdelen. Het gaat hier om een NTP Time Server gestuurde klok, welke op een 3,2 inch TFT kleurenschermpje zowel de lokale tijd als de UTP tijd laat zien. Een echte HAM Clock dus en deze wordt elke 30 minuten gesynchroniseerd via WiFi middels een ESP32 module. In principe kan het gewoon draaien op een 5V-adapter die je ook voor je telefoon gebruikt.

Piet/PD2HPE vind het gebabbel allemaal wel gezellig dus die luistert gezellig mee. Aangezien hij onder de oudste actieve radioamateurs van Utrecht behoort is het goed om even zijn stem gehoord te hebben. En dan hadden we afgelopen week een dakhaas gespot in Maarssenbroek. Het bleek Nico/PA3Y te zijn, het kersverse bestuurslid. Die is er in geslaagd om zijn 23 meter lange 5-bands Endfed weg te spannen. Via twee mastjes met tegelvoeten op zijn dakkapel om wat meters winst te hebben en vervolgens met een voetbal aan een touw over een hoge boom aan het einde van de tuin kunnen gooien. Het laatste deel na de verlengspoel van een een meter of 3 hangt een beetje schuin naar beneden.

 

Even getest op 80 en 160 meter en op zich zag het er op de meter goed uit. Dus binnenkort gaat Nico nog wat meer testen. Donderdag en vrijdag heeft hij vrij, dus wellicht dat hij dan wat kan doen. Verder is Nico nog lid geworden van de NTC, de Netherlands Telegraphy Club. Een initiatief van afdelingslid Joop/PG4I en nog een andere amateur waarvan Nico even de naam is ontschoten. Mensen die CW een warm hart toe dragen kunnen lid worden. Je moet daarvoor wel een QSO met 2 leden gemaakt hebben. Naast de bestaande Facebook-pagina komt er in de toekomst ook een website. Maar het logo is er alvast.

Waarschijnlijk voor de laatste keer voorlopig in de ronde is Frank/PD9JFP. Hij gaat thuis verbouwen en daardoor moeten zijn antennes voorlopig even wijken en daarmee ook de radiohobby gedeeltelijk. Frank kan natuurlijk nog altijd mobiel werken, maar daar zit hij meestal als wij geen ronde houden. Wel gaat hij proberen mee te luisteren, maar hij is vaak pas laat klaar. Het nadeel van een eigen bedrijf. Ook wil Frank even kwijt dat hij niet alle stations nu meekrijgt, maar na de verbouwing worden ook de antennes meteen verbeterd. Dus dat zal een hoop gaan schelen.

Onze USB-rondeleider Martin/PA9MB was ook weer van de partij. Hij heeft Ronald/PD2FD even geassisteerd met het plaatsen van een 10-elements kruisyagi voor 2 meter. Daarnaast wat verbindingen gemaakt op HF, maar bijzonder was wel de opening op 2 meter van gisteren. Toen heeft Martin het hele land doorgewerkt van Groningen tot Limburg en weer terug. Alle kanten op Zeeland en dat gewoon met de verticale antennes. En vrijdag weer een ronde op 432.200 MHz USB om 22.00 uur.

Vanuit het altijd bruisende Woerden (behalve in coronatijd) sprak tot ons Thom/PA9T.  Het viel hem op dat iedereen maar zegt dat ze niet veel met de hobby hebben gedaan, maar dat er daarna een verhaal volgt wat ze allemaal gedaan hebben. En dan denk je bij jezelf, dat is toch niet niks allemaal. Maar dat is wel grappig dat men zelf vindt dat het niet veel voorstelt, terwijl het voor een ander best actief overkomt. Thom had zelf ook niet veel aan de hobby gedaan HI, maar wel wat antennes geknutseld. Hij heeft geknutseld aan een zogenaamde dualband coaxkabel antenne naar ontwerp van PA0FBK. Hij had al jaren een slappe Arnold in zijn scoutingtas voor 2 meter, maar nu wilde hij toch iets voor 2 en 70 maken.

Ook in China zijn ze druk voor Thom, de printjes voor de Bier-O-Meter worden op dit moment voorzien van de onderdelen en komen volgende week naar Nederland. Het was ook Thom niet ontgaan dat er mooie condities waren op twee meter. Verder had Thom niet zoveel met de hobby gedaan. Als hoogtepunt voor hij zijn uitzending besloot meldde Thom nog even dat het thema van de JOTA-JOTI voor dit jaar bekend is.  Dat is geworden “Color the Globe, Color your Life”.  Thom kijkt er al naar uit en er zijn veel mogelijkheden met kleuren en scouting. De uitvoering is pas in oktober van dit jaar, wellicht dat we dan weer een beetje meer samen kunnen komen.

Gelmer/PE1ION is vooral druk geweest met het ombouwen van zijn zakelijke auto. Alles moest uit de oude uitgebouwd worden en alle gaten moesten gedicht worden. Hij heeft de allernieuwste Cadillac, maar dan de verkorte versie als tijdelijk voertuig. Leuk detail is dat hij over 3 maanden weer een nieuwe auto krijgt, kan de boel weer omgebouwd worden. En hij heeft z’n DMR-doosje ingeruild voor een analoog quad-band doosje. Analoog ligt Gelmer wat meer dan het digitale en als hij het wil heeft hij altijd nog een digitale portofoon.

Uit de mooie omgeving van Nieuwkoop met de plassen, waar Tom/PD7TF al ruim 41 jaar vertoeft, ontvingen wij het bericht dat er ook daar een Endfed is opgehangen. Daar is hij mee aan het stoeien, want de die van hem is een beetje te kort. Op 80 meter werkt het niet en op 40 een beetje. Nu hangt de endfed van het dak op 8 meter hoogte naar het schuurtje. nu wil Tom komende week eens kijken of hij de antenne in een soort V kan hangen, dus vanaf het schuurtje weer terug naar het dak. Dan benut hij in ieder geval de hele lengte en hij hoopt op betere resultaten. Dus Tom gaat weer knallen en knutselen.

Onder de operators was vervolgens een hele discussie over antennes en de wetten van Johan/PA3GER. Een schande dat Richard die niet direct kon oplepelen, dus Gert-Jan heeft even uitgespeld zodat het in het verslag kan worden opgenomen. Des te langer des de zendt ie, des te langer des de ontvangt ie. Aldus de eerste en tweede wet van Johan. De derde wet is overigens de Wet van Oom, en die is van tante afblijven.

Als je het over de duivel hebt, trap je hem op z’n staart. Zo ook bij Frans/PB0AKY. Hij heeft de Icom AH-4 antennetuner opgehangen en een draadje gespannen naar de mast toe. Maar hij heeft een beetje instraling, dus daar moet nog even een mantelstroom filter tussen. Op 17 meter FT8 had Frans ontdekt dat hij was gehoord door DP0GVN op Antarctica. Frans was in de veronderstelling dat dat daar al opgedoekt was.

Antennepark van Frans/PB0AKY

Richard wist te melden dat het station er nog is en dat om de zoveel tijd een andere band afluistert. Zelf was hij ook gespot op 20 meter door het station. Een QSO maken zal niet lukken, want het is alleen een ontvangststation op de Zuidpool. Dat valt ook te lezen op hun QRZ-pagina. overigens staat daar wel dat het mogelijk is dat je ze in de lucht tegen komt. Dan schijnt er een zendontvanger actief te zijn en kun je ze met goed geluk werken. Wellicht is dat wat Frans heeft meegemaakt.

Tim/PD1KBC is gestart met een nieuwe baan en dat resulteert nu in thuiswerken en een mooie dagbesteding. Hij hoopt nog wel een keer deze week langs te kunnen bij zijn nieuwe werkgever om even wat gezichten te zien en kennis te kunnen maken. Zoals eerder gemeld heeft Tim het plan om op zolder een draadantenne te spannen. Echter voor hij dat kan doen had hij een andere uitdaging. Dus hij is nu de zolder aan het opruimen en schoonmaken. Het is een oud pand in de buurt van het Wilhelminapark wat voorheen als studentenhuis heeft gediend. Nu wonen er geen studenten meer, maar de zolder is nog wel origineel en de spullen die daar liggen, liggen daar ook al zo’n 20 tot 30 jaar. Zo vond Tim al een paar krukken die hij zelf dateert als uit de jaren 50.

Om op mantelstroomfilters terug te komen, die heeft Tim ook. Maar die van hem krikt de SWR nogal op. Richard gaf hem de tip om het filter tussen de set en een dummyload aan te sluiten, de SWR mag niet oplopen. Het is 1 op 1, dus je mag geen verschil zien. Misschien zit er een wikkeling niet helemaal lekker, of zijn er draadjes verwisseld. Tim had nog geen tijd gehad om eerder te onderzoeken, maar gaat er mee aan de slag en bedankte voor de tip van de dummyload.

In het zwaairondje meldde Reni/PA3BOE nog even dat hij door de stad Utrecht had gelopen met een portable ontvanger. En je weet niet wat je hoort zegt hij. Driekwart van wat je ontvangt is zwaar gestoord. Je kunt beter niet als zendamateur in de binnenstad van Utrecht je hobby moeten uitoefenen. Zoveel fluittonen en ratels is niet normaal. Schakelende voedingen, PLC’s, laders, je kan het zo gek niet bedenken. Overigens stoort niet alles, want Reni heeft een auto-laadpaal getest en die was schoon. Ook heeft hij fietsaccu-laders getest, de ene stoort wel en de andere niet.

Als bijna afsluiter van de 51e ronde kwam Ronald/PD2FD binnenrollen. Die was later omdat hij op zijn nieuwe kruisyagi op 144.300 MHz en omstreken verbindingen aan het maken was. Zo heeft hij contact gehad met een station in Duitsland en in Engeland. Dus Ronald is wel in z’n nopjes met  zijn nieuwe antenne. Eigenlijk niet helemaal nieuw, maar wel gerestaureerd met wat nieuwe elementen etc. Uiteindelijk hadden ze met 4 man op het dak een corona-feestje. Leuk is dat Ronald via de yagi contact legde met Karel/ON2KP/PD2BNH uit Baarle-Nassau/Hertog, de Nederlands-Belgische enclave. Daar had Ronald 8 jaar geleden de kruisyagi van overgenomen, dus dat was wel heel toevallig.

Na het zwaaien en voor het afsluiten kwamen Marco/PE1NWK en Marco/PD1MB nog even melden dat ze geluisterd hebben. Dus die hebben we ook weer even kort gehoord. Iedereen weer bedankt voor de deelname en gezelligheid. We zijn er volgende week weer op de vertrouwde frequentie en dezelfde tijd. Blijf gezond, 73 PI4UTR.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA1JM, PA3DJS, PB1A, PA5ABW, PA3BOE, PE2A, PA1X, PD9HK, PE4KH, PA3Y, PD9JFP, PD2HPE, PA9MB, PE1ION, PD7TF, PA9T, PB0AKY, PD1KBC, PD2FD, PE1NWK, PD1MB

Gemelde Luisteraars:

PA5ABW, PA7ML