Verslag van de Utrechtse Radioronde op 9 maart 2021

Met de verlenging van de avondklok en overige maatregelen tot en met 30 maart is het duidelijk dat we de komende weken nog niet aan de bar in het clubgebouw zullen hangen. Ook zullen de QSL-kaarten voorlopig nog even moeten worden opgespaard. Misschien dat er vanaf april wat meer mogelijk gaat zijn. Maar gelukkig is er naast alle narigheid ook soms wat gezelligheid. En ook deze week is dat weer het geval in de Utrechtse Radioronde, editie 52 met aan het roer Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR als sidekick en logger.

Op de omslagfoto van deze week is het nieuwe voedingspunt van de 160 & 80 meter antenne bij het clubgebouw te zien. Eerder was dit aan een boom bevestigd. Omdat de boom had geklaagd bij de gemeente dat het pijn deed is nu een andere voorziening gemaakt. Karel/PA1RLM en Paul/PE2LZ zijn afgelopen zondag druk geweest met het ombouwen. De positie van de paal is overigens nauwkeurig bepaald door de mannen met GPR (Ground Penetrating Radar). Dus de boom ondervindt hier nu geen hinder meer van en kunnen wij als leden weer roeptoeteren zodra we op de club mogen komen.

Al voor achten was er gezellig gekeuvel op de Utrechtse huisfrequentie. Ondermeer Kees/PA5Z werd al gehoord en dat was wel bijzonder. Normaal is hij altijd pas later. Maar bij puur toeval was hij even aan de klus met een accu in de shack. Hij meldde wel dat hij pas na het achtuurjournaal zich weer zou inmelden. Naast Kees was ook Piet/PD2HPE al vroeg van de partij. Die meldde in de ronde dat het goed gaat met hem en dat hij zijn 1e vaccinatie inmiddels heeft gekregen. De tweede staat op het programma voor 28 maart. Daarna kan hij weer rustig aan de bar komen hangen, want nu is er niet veel meer dan een kop koffie. Ook maakt Piet graag een babbeltje op DMR of op het kanaal Gorinchem (145.350 MHz). Maar luisteren vindt Piet ook altijd leuk, dus zwaait hij alvast en gaan wij door met de volgende inmelder.

Wim/PA3DJS had vandaag heel goed kunnen acteren in The Walking Dead. Aan een ieder om in te vullen aan welke kant hij zou staan. Maar na een paar uur lekker in bed te hebben gelegen gaat het een stuk beter. Wim heeft zijn 2 meter antenne de nodige Viagra en stikstofrijke mest gegeven. De installatie wat bijgewerkt en de kabels nagekeken. Ook de SWR even nagekeken, want vorige week was dat belabberd. Maar nu is dat weer netjes. Hij had ook nog wat met HF-propagatie gedaan, maar dat was meer beroepsmatig, dus dat telt niet mee voor de hobby. Verder heeft Wim nog nagedacht over een 70cm array op een simpelere manier te voeden, maar dat wordt nog een keer vervolgd.

Nico/PA3Y was ook weer van de partij. Hij heeft na 2 tot 2,5 jaar zijn QRZ-pagina maar eens geupdate. Ook is het nu op een mobiel of tablet wat beter lezen door gebruik te maken van een andere indeling. De pagina’s op QRZ.com ondersteunend dat niet standaard, dus dat vergt wat eigen initiatief. Maar met wat nieuwe plaatjes erbij ziet het er nu weer keurig uit. Verder is Nico lid geworden van de SKCC, de Straight Key Century Club en heeft hij lidnummer 24057 toegewezen gekregen.

Nico geeft te kennen dat hij voorlopig alleen op CW met een de zogenaamde ‘straight key’ verbindingen wil gaan maken. Hij wil wat meer feeling krijgen met de code, om beter te worden in het seinen en opnemen. Nog niet zozeer de snelheid, dat komt vanzelf. Gisteravond was Nico nog gehoord in de States op 40 meter met 16dB. Niet verkeerd met de endfed. Dat is leuk dat je dat kan zien op PSK-reporter, net zoals dat je daar bijvoorbeeld FT8 ziet. De antenne moet voor 80 meter nog wat beter afgesteld worden, maar met een beetje mooi weer dit weekend gaat dat zeker lukken.

Martin/PA9MB bevestigt nog even dat hij net als vele anderen niet veel aan de hobby heeft gedaan, maar stiekem toch wel aardig bezig is met van alles. Op HF had hij hier en daar wat verbindingen gemaakt. Op 20 meter was het goed open afgelopen weekend, dus de Amerikanen en Canadezen lagen voor het oprapen. Ook op 2 meter en 70cm heeft hij nog leuke verbindingen gemaakt met wat Duitse stations, waaronder DF0MU, de Contest Gruppe Schöppinger Berg e.V., zo’n 30km zuidwest van Munster (ca. 150 km). En natuurlijk heeft hij zijn ronde gedraaid. Iedere week op vrijdagavond van 22.00 tot 22.30 uur via 432.200 USB.

In Bilthoven is de boel weer een beetje opgeruimd. De buurtjes van Reni/PA3BOE waren afgelopen zondag op bezoek geweest en de kinderen hadden de boel overhoop gehaald. Reni heeft ze laten zien wat het radio-amateurisme een beetje inhoudt. Er was een SSB contest op 20 meter, maar dat is niet het geschiktste om te laten horen. Dus Reni had even contact gezocht met Rob/PA1X en daarmee heeft hij even een korte verbinding gehad via 80 meter en later op de repeater PI2NOS. Ook heeft Reni wat dingen op TV laten zien.

Opmerkelijke HF-nieuwtjes waren een verbinding op 80 meter met Curaçao. En ook twee verbindingen met Indonesië op de 20 meter vanmiddag rond 14:30 UTC. Hij kreeg zelfs een rapport van S9+20dB, terwijl hij maar werkte met een FD-4 antenne. Voor de liefhebbers zijn het YB0AR, die heel erg actief is en YB0TOP, beiden vanuit Jakarta. Reni bestempelde het als redelijk bijzonder dat hij er met alle puinhoop op 20 meter toch doorheen kwam met zo’n goed signaal. Naast deze activiteiten is Reni nog naar vliegveld Soesterberg geweest waar hij vanaf een hoog punt ook wat verbindingen heeft gemaakt en heeft hij gekeken naar de zweefvliegtuigen die opgetrokken werden.

Meestal horen we van Reni ook het middengolf nieuws, maar deze week vulde Richard die rubriek maar even in. Die had een bericht van Bart Steenman gekregen dat de zender Radio Monique voorlopig niet te ontvangen is via 918 KHz. De geschiedenis heeft zich herhaald. Radio Monique heeft ten gevolge van stormschade te maken met ernstige antenneproblemen op de middengolf. Door de defect geraakte antenne moest de mast gestreken worden en het zendend deel vervangen moet worden. De Monique-luisteraars zijn tijdelijk aangewezen op internet en op DAB+ in Noord Holland. Uiteraard hopen ze zo snel mogelijk weer de 918KHz te vullen.

Richten wij onze antennes op Woerden, dan horen wij Thom/PA9T. Zoals gebruikelijk was er ook nu weer iets te doen omtrent zijn roepletters. Gert-Jan noemde hem keurig PA-9-Theelepels, maar in Woerden werd dat iets anders ontvangen.. Waarschijnlijk wat QRM, waardoor Thom iets in de trant van tepels verstond HI. Gelukkig was Thom genegen om zijn verhaal te vertellen. Zoals bekend was Thom aan het knutselen met een FBK-antenne. Zoals gebruikelijk bereken je eerst de lengte aan de hand van de frequentie waarvoor je een antenne wilt gebruiken. En dan blijkt dat niet precies te kloppen, dus ga je knippen en knip je er zoveel af dat de antenne te kort wordt.

Dus weer opnieuw begonnen en die was langer dan de vorige en de frequentie waar die resoneerde werd ook hoger. En daar snapte Thom niets van. En daar heeft hij een nieuw natuurkundig verschijnsel ontdekt, maar het is nog niet helemaal opgelost. Vermoedelijk stopt de antenne niet op het punt waar Thom verwacht dat ie stopt, dus dat de coaxkabel wellicht ook een gedeelte mee doet. Misschien dat Wim/PA3DJS hier een verklaring voor heeft.

Omdat de bier-o-meter printjes bijna aankomen vanuit China had Thom tegen XYL Sanne geroepen dat hij een nieuwe scope nodig had. Het is een 200 MHz digitale Super Fosfor oscilloscoop geworden. Daar zit natuurlijk geen fosfor meer in, maar dat zegt iets over de techniek die gebruik wordt om de tijd en kleur op het watervaldisplay te krijgen. Lijkt een beetje op de nieuwe Yaesu transceiver, maar deze scope is dan beter.

In Maarssenbroek heeft de 12,5 meter stok ook weer uitgeschoven gestaan. Maar ook heeft Hans/PD9HK zijn HF-P1 weer schoongemaakt met een staalsponsje en dat verschil merkt je wel. Uiteraard heeft hij veel op FT8 gewerkt en nog een mooie award gewonnen, waarvan hieronder het bewijs. FT8 werkt weer nadat Hans zijn hele PC opnieuw heeft geïnstalleerd. Ook heeft Hans er een nieuw landje erbij, Turkije in het Europese deel. In totaal heeft Hans al 820 QSO’s gemaakt in een jaar tijd, dus hij is lekker op dreef.

Kees/PA5Z was ook weer terug van het journaal en die dacht dat er geen ronde was. Hans was ook erg zwak qua signaal en samen met de QRM die Kees heeft was er geen radioverkeer hoorbaar. Dus Kees tetterde even lekker ongegeneerd over Hans heen, waarvoor hij uiteraard direct zijn nederige excuses aanbood toen hij begreep wat er gebeurd was. Kees is lekker bezig met de Grieken en heeft alweer het nodige behang voor in de shack gescoord. De Grieken vieren dat de Turken 200 jaar geleden uit hun land verjaagd zijn, maar Kees zag alweer de reacties van een Turk op het DX-cluster die het daar niet mee eens was. Dus het blijft gezellig daar.

 

Marco/PE1NWK kwam nog even terug op het verhaal van Thom met de te korte, dan wel te lange antenne. Na een heel epistel kwam Marco toch tot de conclusie dat het wellicht beter uit te leggen is door Wim/PA3JDS. Marco heeft ook geen FT8 nieuws, want daar doet hij niets mee. Wel wat SDR-nieuws vanaf zijn projectentafel. Er zijn door Marco weer wat probleempjes opgelost en het zelfbouwproject begint nu echt bruikbaar te worden. Op dit moment alleen nog ontvangst op 2 meter, lekker gevoelig en met een mooi spectrumbeeld en een bandbreedte van 700 KHz. Hij heeft nog wel wat spurious signalen. Tijdens de ronde had hij weer een oorzaak gevonden van zo’n spurious signaal, dat was een switching power-supply. Dus dat is weer geëlimineerd nu.

Wel met FT8 bezig is Frans/PB0AKY. Hij had deze week zijn eerste verbinding gemaakt met Vietnam via 30 meter. Het gelukkige tegen-station was Eddy/XV1X die bij Frans de endfed binnen mocht rollen. Ook heeft hij zoals vorige week aangekondigd het mantelstroomfilter opgehangen bij de antenne met de Icom AH-4 langdraadtuner. Dat werkt nu prima. En de bij Ali bestelde NanoVNA heeft hij binnengekregen. Wat ie daar allemaal mee kan en moet weet ie nog niet. Hij is er nog niet aan toe gekomen om er mee te spelen, maar het staat op de planning.

Onze jarige job Jan/PA1JM werd vrolijk toegezongen door Richard. Hij was de dag voor de ronde jarig, maar een felicitatie is altijd op z’n plaats. Jan kon het wel waarderen en bedankte met een kleur op z’n wangen voor de berichtjes naar aanleiding van de voortschrijdende ouderdom. Verder kon hij melden dat het met zijn gezondheid weer in orde was en op het gebied van radiohobby was hij niet heel actief geweest. Maar dat zeggen ze allemaal HI. Jan had een nieuw plugje aan de microfoon gezet vanwege een storing en ook met FT4 en FT8 is hij behoorlijk in de weer.

Dat komt omdat Jan al sinds jaar en dag locatorvakken spaart. En de FT-modes zijn daar ideaal voor en het is leuk om te doen. Maar aan de andere kant vindt hij wel dat die modes de doodsteek zijn voor de radiohobby. Je hoort nergens meer PSK, Hell of telex. Om nog even op Frans terug te komen, die Vietnamees kun je gewoon in het Nederlands aanspreken. Dat is Eddy Visser en die legt zich voornamelijk toe om verbindingen te maken met Europa op de lage banden.

Op FT8 klikt Jan niet zomaar wat aan, hij kijkt echt wel wat er gebeurt en waar hij iets mee kan. Zo klikte hij op z’n verjaardag om kwart voor 12 ’s avonds lokale tijd nog even RFR aan op 4 meter 😉 Maar ook de Grieken waar Kees over sprak heeft ie er al 3 van de 4 te pakken. Ook leuk is het om op Polen te jagen. In het FT8SP Award programma moet je alle 16 provincies van Polen werken en dat is nog een flinke opgave, dus daar is hij nog wel even zoet mee. Richard jaagt ook op de Polen en zit inmiddels op 11 van de 16 provincies.

In Nieuwkoop zat Tom/PD7TF weer op zijn spreekgestoelte. Hij was bezig geweest met de vertical V-antenne, maar dat is nog niet klaar, want er kwam wat anders tussendoor. Ook gaat hij komende week even bij Jan/PA1JM langs. Daar ligt een klein laptopje klaar voor Tom waarmee hij FT8 kan gaan proberen. Verder luistert Tom rustig mee en hij kan de meeste stations goed ontvangen.

Voor het eerst in de Utrechtse Ronde horen we Wim/PA3EJE. Dat is bij toeval het 3e oud-lid van Woerden op rij deze avond. Hij zat eigenlijk op Jan te wachten, want ze zouden samen wat op SSTV gaan doen. Ook heeft Jan bij Wim al FT8 geïnstalleerd, maar daar moet hij nog mee gaan spelen. Hij komt nog wel een paar keer meer langs, in de ronde, maar ook op de club als dat mogelijk is, want Woerden is niet meer mogelijk.

In Bilthoven gebeurt meer dan je denkt en daarom schakelen we over naar Frank/PA7F. Helaas moest door omstandigheden de reis naar Ameland worden geannuleerd. Maar wel is Frank actief geweest. Zo heeft Frank een rotor geplaatst onder de Moxon voor 4 en 6 meter, een kleine antenne met een grote openingshoek. Om de rotor te bedienen moet hij wel even naar zolder, maar met een contest legt hij wel een draad over de trap naar beneden. Dus wat Frank betreft kan het sporadische E-seizoen beginnen.

Ook is het bouwpakketje van de QCX-mini aangekomen.. En mini is volgens Frank echt mini. Hij hoopt niet dat het zijn capaciteiten te boven gaat. Omdat het wat handiger is had Frank besloten om de beschrijving uit te printen. Maar bij gebrek aan een printer thuis heeft hij buiten de deur moeten shoppen. Voor 150 bladzijden rekent de Multicopy in Zeist gewoon €113. En in De Bilt zit iemand die het voor maar €22 doet. Dus die heeft de opdracht gekregen. Zo houdt Frank nog wat centjes over voor de hobby.

Op 160 meter heeft Frank nog in CW in de nachtelijke uren met Curaçao gewerkt. Dat was met PJ2/N1ZZ, die maakt gebruik van het grote station van PJ2T. En op 60 meter met FT8 gewerkt met 6W1TA uit Senegal. Beiden zijn nieuwe DXCC voor Frank op de gewerkte banden. En verder nog wat Amerikanen op 160 meter. En net zoals al vaker is gebeurd kan Frank zijn verhaal afronden voor de timer-out timer.

     

Van Bilthoven gaan we richting het noorden en steken we de A27 over, want daar zit Anne/PB1A. Die vertelt ons eerst de signaalwaardes van PI4UTR op al zijn antennes en setjes. De enige die een afwijkend beeld geeft is de Icom op de binnenantenne door de reflecties. Zelfs op de porto is het meter hoek. Nu zit Anne naar eigen zeggen ook gunstig voor Utrecht. Daarbij hebben wij in Utrecht natuurlijk een hoge mast met een degelijke antenne. Dus dat bij elkaar verklaart een boel.

Volgens Anne gaat er een wereld open voor de N-amateurs als de herijking wordt doorgevoerd. Op 40 meter hoor je dan zoveel tussen 7.100 en 7.200 KHz, daar kan geen FT8 tegen op. Met FT8 kan Anne niet uit de voeten. Hij vindt er zogezegd geen bal aan. Eén keer heeft hij een Amerikaan gewerkt in die mode en hij pakt z’n microfoon en werkt ze achter elkaar. Dus dat is niet aan hem besteed. Dus hij heeft het niet nodig. In het ergste geval kan hij ook nog in CW werken, want hij heeft CW included. Dat moest hij destijds halen bij zijn machtiging.

Marco/PD1MB heeft weinig op FT8 gedaan de laatste week, want hij heeft een nieuw speeltje gekocht en was daar druk mee. Een echte Yaesu FT3D portofoon. Dat is een dualbander voor 2m en 70cm, maar ook C4FM, het zogenaamde Yaesu System Fusion. Een mooie porto met een kleurendisplay en GPS etc. Dat sluit mooi aan bij de Yaesu FT-991A die hij al eerder had gekocht. De operators hebben beiden een porto voor C4FM, maar die hebben de goedkoopste D (-amateur) variant, de FT-70D. Onderstaand de mooie aanwinst van Marco.

   

Waar ook flink gespeeld is is bij Jos/PA3ANF. Die heeft zijn WARC-antenne inmiddels opgehangen en hij is al druk op de 12, 17 en 30 meter aan het rommelen. Wel heeft hij gemerkt dat er op 12 meter vrijwel niets te beleven is. Dat is een vrij stille band. In tegenstelling tot 17 meter dat het lekkerste loopt. Daar heeft Jos inmiddels als de plas overgestoken en de nodige Amerikanen gewerkt. Dus hij is er blij mee en de WARC antenne WERKt.. Jos hoopt op deze banden weer de nodige nieuwe landen te kunnen werken.

Op de zolder van Tim/PD1KBC hangt inmiddels een draad die moet fungeren als dipool. Na de nodige spinnenwebben en puin aan de kant te hebben geschoven is dat sinds gisteren eindelijk gereed. Maar Tim heeft goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de antenne hangt en de SWR is 1:1.3. Dus dat is netjes. Het slechte nieuws is dat hij niets ontvangst.. Een dikke S9 storing, dat dan weer wel. Vanmiddag was het iets minder, een S8. Toen heeft hij een verbinding gemaakt met een station in Bulgarije. Dus als je hard genoeg bent, kom je binnen. Misschien is dat met digitale modes anders, maar dat moet Tim nog uitproberen. Naast dit spektakel is Tim er ook met de auto op uit geweest en een antennetje op het dak. Daarmee werkte hij KA1KA uit Boston.

In Nieuwegein had Rob/PA1X ook wat Amerikanen en Canadezen gewerkt. Er was een contest, dus ja dan pik je er een paar mee, ondanks de matige condities. Afgelopen week kreeg hij ook zijn 205e land bevestigd. Dat was Sri Lanka. Omdat er veel coaxkabels van Rob al meer dan 20 jaar liggen en hangen, heeft hij het plan om in het voor jaar eens wat te vernieuwen. Er liggen zelfs kabels onder de grond ingegraven tussen de shack en de mast, dus die hebben wel wat te lijden. Dus hij heeft in de garage wat geïnventariseerd wat hij nog aan coax heeft liggen. En dan moet het nog een keer uitgevoerd gaan worden.

In het zwaairondje moest Wim/PA3DJS nog even kwijt dat hij met bewondering heeft zitten luisteren over al die ouwe transceivers die in de ronde worden genoemd. Zoals de FT4 en de FT8 en ook nog de FT3. Hijzelf heeft alleen maar een FT-7 en die heeft niet al die modes. Die zendt en ontvangt alleen maar op SSB, CW en AM. Dat is zo’n oud ding uit de jaren 80 die kan dat allemaal niet. En als Tim hulp nodig met het ontdekken van de S9 QRM, dan heeft hij een spoken-zoekopstelling klaar liggen. Frank/PA7F had tot besluit nog een gouden tip. Zet je antenne vast of haal ze omlaag, want er komt een flinke storm aan.

Onder dankzegging werd deze ronde weer afgesloten en op naar volgende week. Dan zijn we een jaar lang actief op de dinsdagavond via 145.325 MHz in deze Corona-tijd. Vier het ‘feestje’ met ons mee en meld je dan (ook) weer in! Voor nu blijf gezond! 73 PI4UTR

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA5Z, PD2HPE, PA3DJS, PA3Y, PA9MB, PA3BOE, PA9T, PD9HK, PE1NWK, PB0AKY, PA1JM, PD7TF, PA3EJE, PA7F, PB1A, PE2A, PD1MB, PA3ANF, PD1KBC, PA1X

Gemelde Luisteraars:

PA5ABW, PD3DRM