Verslag van de 53e Utrechtse Radioronde

Verslag van de 53e Utrechtse Radioronde op 16 maart 2021

Wederom een mijlpaal deze week. Het 1-jarig bestaan van de Utrechtse Radio Ronde in coronatijd, waarvan de eerste uitzending op 17 maart 2020 was. Zoals we weten en vinden is dat niet echt feestwaardig, maar wel een moment om bij stil te staan. Uiteraard gaan we met de ronde door zolang dat nodig is. Er zijn zelfs vergaande ideeën om de ronde na coronatijd, als de bar weer open is, op een andere avond/manier voort te zetten. Hopelijk kunnen we de tweede verjaardag aan de bar vieren en zijn we allemaal weer corona-proof.

Zoals eerder aangekondigd zal dit verslag ook het laatste uitgebreide verslag zijn van onze wekelijkse activiteit. De reden is dat de schrijver, vanwege QRL en andere beslommeringen, niet meer de tijd kan vrijmaken zoals hij dat in de beginperiode van de ronde wel kon. Naast het uitschrijven van het verhaal zit er veel tijd in het zoeken van de linkjes bij bepaalde onderwerpen, de bekende oranje tekst in de verslagen. Vanaf volgende week zal een kort verslag met hoogtepunten (inclusief eventueel aangeleverde foto’s) en het log worden gepubliceerd. Alle bijdragers en lezers bedankt!

Een ander puntje, belangrijk voor de radioronde, is onze transceiver. We gebruiken voor de ronde de Icom IC-910H die in de club-shack staat. Echter hebben we gemerkt dat deze wat van de frequentie afwijkt. Op zich is dat natuurlijk met een beetje aan de ‘virtuele’ VFO-knop draaien op te lossen, maar liever zien we dat de frequentie op het display ook de werkelijk uitgezonden en ontvangen frequentie is. Het zal waarschijnlijk een actie met een trimsleutel zijn, maar dan moet je wel de juiste (meet-)middelen hebben. En niet geheel onbelangrijk kennis van zaken. Omdat we de set wekelijks gebruiken, kunnen we deze ook niet lang missen. Dus hierbij een oproep of er iemand genegen en kundig is om de transceiver vakkundig af te regelen binnen een paar dagen. Eventueel kan/mag dat op de club gebeuren. Stuur een mail of bericht naar de secretaris als je ons (de club) wilt helpen.

Icom IC-910H

Door met waar het allemaal om draait. De wekelijkse ronde, deze week dus nummertje 53. Met een enigszins vermoeide Gert-Jan/PD0GJK aan de stuurknuppel en Richard/PD3RFR met de vulpen in de aanslag was ook weer present. Voor de officiële aftrap om 20:00 uur lokale tijd was het alweer één en al gezelligheid op de huisfrequentie 145.325 MHz met bekende stemmen en ook iemand die we al lang niet gehoord hebben. Maar daarover straks meer.

Als eerste was het woord vandaag aan Wim/PA3DJS. Hij heeft geholpen en gemeten bij Dirk/PD3DRM aan de vishengelantenne zodat Dirk ook beter in de ronde kan uitkomen. Inmiddels heeft Dirk wel de zomerkampantenne naar ontwerp van Wim werkend. Nu moet er nog een antenne voor HF geknutseld worden. Wat bleek, Dirk heeft de verkeerde coax van de leverancier gekregen. RG59 in plaats van RG58. Het is wel mooie zwarte kabel, maar het werkt niet. Verder heeft hij het nodige simuleerwerk gedaan aan antennes voor het QRL. En hij heeft heel wat getokkeld via repeaters, maar ook rechtstreeks. Ook was hij daar na lange tijd Jan/PD2JDW weer eens tegengekomen, die horen we straks in de ronde. En op de call van Tim/PD1KBC had Wim ook nog de opmerking dat hij die suffix linkte aan een Belgische instelling.

De amateur die in 2020 al de gouden award binnenhaalde laat ons ook deze ronde niet in de steek. We hebben het natuurlijk over Hans/PD9HK, die tot nu toe ook al een jaar lang op dinsdagavond zijn planning heeft ingesteld en aangepast op de radioronde. De wekelijkse belevenissen van Hans zijn met recht een vast item in de show. Deze week kon hij met enige trots melden dat hij weer 60 QSO’s heeft gemaakt via FT8. Ook is Hans druk geweest om de recent aangeschafte AL-705 magnetische loopantenne wat stabieler te maken.

Het houten kruis door PD9HK gemaakt.   De afstemunit is eenvoudig op het houten kruis te bevestigen.   De AL-705 loop in vol ornaat achter het raam.

De antenne is zoals hij uit de doos komt niet in staat om zelf rechtop te blijven staan, door de ongelijke gewichtsverdeling. Het kleine afstemkastje kan niet op tegen het gewicht van de daarboven gemonteerde coax. Hans heeft een standaard gemaakt van hout, wat veel doet denken aan een kruis voor een kerstboom zonder kluit. Alleen nog een verfje en dan ziet het er gelikt uit. Als de weersverwachting wat beter is, dan gaat Hans met zijn Icom IC-705 en de loopantenne buiten in het veld testen hoe de ontvangst en zendbereik is.

Wat Hans was opgevallen is dat op QRZ.com het logboek is vernieuwd. Omdat Hans daar netjes alles logt wat hij aan QSO’s maakt, merkte hij dat direct op toen hij de huidige verbinding met PI4UTR er in zette. Hij zag ook dat er nu een tellertje is waarop je kan zien hoe vaak je verbinding hebt gemaakt met een ander amateurstation. In geval van PI4UTR is dat voor Hans al 72 keer, waarvan 53 keer in de radioronde op 2 meter en de nodige keren via 40 meter, toen daar nog de aansluitende ronde werd gehouden.

Een paar wijkjes verderop was ook Nico/PA3Y weer present. Maar voor dat gebeurde bleef Gert-Jan even hangen in de geeuw van de eeuw. Richard had de indruk dat ze iets aan zijn drankje hadden toegevoegd, maar Gert-Jan zelf vermoedde dat hij in een soort van braadworstcoma aan het geraken was. Nico kon het wel verklaren. Het is waarschijnlijk een after dinner dip. Daarbij trekt alle energie naar je maag. Dat heeft Nico zelf ook wel eens en gaat vanzelf over.

Afgelopen week is Nico druk geweest met werk. Op gebied van de hobby heeft hij al eerder laten weten voorlopig alleen met de Straight Key te gaan werken. Inmiddels heeft hij wel wat verbindingen gemaakt, maar niet hele spectaculaire. Veelal binnen Europa en eentje met de States op 20 meter. Verder is Nico op jacht naar de heiligen van Bulgarije. Dat betreft de All Bulgarian Saints Award 2021. Elke maand is er weer een nieuwe heilige, waardoor je 12 mogelijkheden hebt om een saint te werken. Dit is een jaarlijks terugkerend onderdeel van de Bulgaarse radioclub Blagovestnik, wat zoiets als de aankondiger betekent.Award van de Bulgaarse heiligen

Voor de liefhebbers van morse kon Nico nog melden dat er een regionale CW-ronde is op twee meter via 144.070 MHz. Dat heeft hij afgelopen week ontdekt. De ronde is vrijwel dagelijks rond 19:30 lokale tijd en voor zover dat mogelijk is gebeurt dat in het Nederlands. Zelf heeft hij nog niet mee kunnen doen met z’n straight key, want daar moet eerst een andere plug aan gezet worden. De HF-set van Nico heeft een 6,3 mm jack en de VHF-set een 3,5 mm variant. Uiteraard heeft hij het al met een verloopplug geprobeerd, maar dat blijft niet zitten en schiet er steeds uit. Dus dat wordt solderen.

Een andere probleem wat Nico al wel heeft kunnen oplossen is de instraling op de headset van zoonlief. Dat is een fervente gamer en als Nico begon te zenden via de nieuw opgehangen 5-bands endfed was hij duidelijk waarneembaar via die headset. Maar ook de tegenspelers van zijn zoon konden het goed waarnemen. Maar met een paar stukken ferriet om de kabels in de gamezone is dat probleem ook weer verholpen.

In Bilthoven drukte Reni/PA3BOE de spreeksleutel ook weer in. Hij begon zijn doorgang met het welkom heten van luisteramateur Ruud/NL13562. Die kennen we natuurlijk allemaal, maar die horen we niet zo veel. Doordat hij een actieve luisteramateur is hoort hij ons wel zeer regelmatig. Reni had met Ruud een verbinding gemaakt buiten de banden, gewoon via Whatsapp. Ruud woont tegenwoordig in De Bilt en zijn ontvangstantennes staan weer fier rechtop.

Afgelopen week heeft Reni zich heel druk gemaakt in zijn papierwinkel. Hij heeft alle administratie die hij beneden had liggen netjes in mappen gedaan en opgeruimd. Dus het ziet er weer netjes uit. Op gebied van verbindingen niet heel veel spannends. Hij werkte gisteren YB0IBM via 20 meter met een signaal van S9+10dB, dus dat is niet verkeerd. Dit station is bijna dagelijks te horen en is vrij sterk volgens Reni. Als we even een blik op QRZ.com werpen, begrijpen we hoe dat komt HI. Er staat daar meer ijzer in de tuin dan de bij gemiddelde Hollander.

En er was weer middengolf nieuws! Reni wist te melden dat er een nieuwe zender actief is vanuit Laren (NH). Dit betreft het station Seabreeze AM op 1395 KHz (215 meter). Reni ontving het station met QSB en kon niet goed bepalen of het inderdaad de bedoelde zender was. Enig speurwerk van uw verslaggever leverde nog wat aanvullende info op. Het station is als commerciële, regionale radio gestart in augustus 2016 zendt uit met 100 Watt en gebruikt daarvoor een PWM gemoduleerde Hercules AM-zender welke staat opgesteld in Grou (Friesland).

Hercules AM zender van Seabreeze AM in Grou   Bereik van de 2 AM-zenders. Geel is Grou en rood is Laren

In het voorjaar van 2021 wordt de tweede zender op dezelfde frequentie met een zendvermogen van 50 Watt geactiveerd in Laren (NH). De vergunning daarvoor is begin deze maand door Agentschap Telecom verleend aan het station. Dus helemaal nieuw is de zender Seabreeze AM niet, maar wel straks nieuw voor onze regio qua ontvangst via de middengolf.

Al eerder meldde Reni dat de 828 KHz door Ruud Poeze van Radio Paradijs zelf gaat wordt gebruikt. Het signaal wat nu te horen is via 1467 KHz zal binnenkort ook via de 828 KHz gaan klinken. Dus geen Radio Monique op de 828 KHz wat Reni gehoopt had. Overigens wist Richard te melden dat die zender inmiddels weer te horen is via de 918 KHz. De beschadigde antenne staat weer op het dak en de uitzendingen zijn hervat. Om alle stations nog even te noemen is Antenne Domstad op 1179 KHz nog altijd het sterkste station in de regio Utrecht. Uw razende reporter ontving het station zelfs in Breda op de autoradio. Overigens zijn de meeste LPAM stations altijd blij met een signaalrapportje in de vorm van een QSL-kaart.

Marco/PD1MB was druk geweest en dan voornamelijk met QRL. Zijn mailbox stroomde over en de baas stond te springen. En ja die laat je dan niet wachten. Dus de hobby is iets minder actief geweest. Wel heeft Marco via AliExpress een aantal nieuwe soldeerprojectjes besteld. Maar dat is nu weer afwachten tot het binnenkomt. Overigens is het misschien niet bij iedereen bekend, maar vanaf 1 januari gelden er andere regels voor bestellen uit niet Europese landen. Vanaf 1 juli 2021 ga je/loop je het risico minimaal 21% meer te betalen als je spulletjes vanuit China besteld. En dat dankzij een nieuwe wet die in Brussel is bedacht.

Ruim voor 8 uur zat Jan/PA1JM al klaar en eigenlijk een beetje op de wip. Op dinsdagavond heeft hij nog een andere ronde. Dan sturen ze met een kluppie wat SSTV-plaatjes naar elkaar. Jan wil kijken of dat op een andere dag kan, zodat hij en wellicht anderen uit die groep ook de ronde van Utrecht kunnen bijwonen. Verder heeft Jan veel respect voor de operators van de ronde, dat ze het al een jaar volhouden. Deze week had Jan niet heel veel aan de hobby gedaan.

Jan heeft geen geraniums waar hij achter kan gaan zitten, maar wel heeft hij Luxaflex waardoor hij zo nu en dan naar buiten tuurt. En dan gaan zijn gedachten spelen en komt kan hij soms de meest rare dingen verzinnen. Zo had Jan in zijn werkzame leven achter zijn bedrijf een vrijstaande mast van 18 meter hoog en die staat er nog al tijd zonder antennes er in. Vroeger hing er een Fritzel FB-53, een 5 elements beam voor 10, 15 en 20 meter. Maar ook een twee elementen yagi voor 40 meter. Daar kon hij leuk mee spelen tijdens contesten.

En nu heeft Jan bedacht dat ie wellicht vanuit huis kan werken met een setje en antenne in die mast. Bijvoorbeeld via 5 GHz straalverbinding remote een Raspberry Pi bedienen die dan weer een setje aanstuurt. Qua afstand zal dat geen probleem opleveren, want de mast staat zo’n 4 à 500 meter vanaf zijn huis. Maar Jan weet niet of het kan, wat het kostenplaatje is en of er bijvoorbeeld vertragingen in zitten. Mochten er mensen in onze kringen zijn die Jan willen helpen met het uitdenken van dit plan, dan hoort hij dat graag. Want Jan heeft genoeg kennis, maar dit is voor hem ook nieuw en er zijn misschien wel amateurs die ideeën hier over hebben wat wel en niet kan.

Van de ene Jan naar de andere.. Jan/PD2JDW hadden we al een tijdje niet gehoord. Naar eigen zeggen omdat hij druk is met andere dingen. Inmiddels heeft hij één jaar zijn N-licentie en zo even met de natte vinger heeft hij 5 keer ingemeld in de ronde. Natuurlijk is dat niet erg, want er zijn amateurs die nog nooit hebben ingemeld 😉 Maar Jan zegt wel alle verslagen te hebben gelezen die via de verschillende wegen zijn rondgestrooid. Daar heeft hij het afgelopen jaar erg van genoten en had regelmatig een glimlach op z’n gezicht als hij aan het lezen was.

Richard kreeg de complimenten van Jan voor de leuke manier van schrijven en hij vond het heel begrijpelijk dat daar na een jaar een einde aan komt. Want wie had kunnen denken dat het nu al een jaar voortduurt. Jan had het er toevallig met Wim/PA3DJS over dat het voor hem allemaal bekende stemmen zijn, maar dat hij de meesten nog nooit heeft ontmoet of gezien. Hopelijk komt het post-corona tijdperk snel en kunnen we daar eens verandering in brengen.

Piet/PD2HPE zat ook al een beetje op de wip, net als Jan/PA1JM.. Het was niet dezelfde wip, want Piet wilde graag voetbal gaan kijken. Hij heeft het even afgewacht tot ie aan de beurt en had toch wel genoten om ons allemaal even te horen. Richard wilde nog even weten of de papegaai van Piet, Baretta, nog altijd blij is met z’n nieuwe kooi. Die had ie tenslotte een paar weken geleden gekregen. Het antwoord van Baretta was overduidelijk: “Dat gaat hem niks aan..”. Zowel Piet als z’n gevederde huisgenoot schoten in de lach. We vertrouwen er op dat het wel goed zit en fijn om met een lach af te zwaaien zodat Piet eindelijk naar de voetbal in de huiskamer kon.

Baretta, de papegaai van Piet. Een luisteraar van de radioronde!

Tim/PD1KBC had heel slecht nieuws. Hij had niets te melden. Dat verhaal kennen we.. Tim had vrij weinig met de hobby gedaan en ook niet verder geknutseld aan de dipool op zolder. Wel is Pieter Post langs geweest met de door Tim besteld beugels voor de Yaesu FT-991A. Die kwamen helemaal uit Amerika en dat is niet dat plaatsje onder in Nederland.  En dus mocht Tim ook nog een extra betaling doen voor de invoerkosten.

Tim kwam niet op de naam van de beugels, dus die werden door Richard omgedoopt naar Love-handles. Daarmee kun je het apparaat goed oppakken en bescherm je ook de knoppen. Veiligheid voor alles. Overigens had Tim heel wat geld kunnen besparen als hij ze in 3D had laten printen.. Maar metaal is wel wat degelijker. Had Richard geweten dat Tim zou bestellen, dan hadden er wat meer mee mogen komen uit Amerika. En konden de kosten gedeeld worden. Maar achteraf kijk je de koe in de poepert zoals Richard dat altijd zegt. Richard was benieuwd of de nieuwe baan van Tim nog bevalt. Naar eigen zeggen bevalt het Tim wel als kantoorslaaf. Hij is nu 3 weken op weg en het is thuiswerken van 9 tot 5 voor zovelen, maar het is wel erg wennen.

Niet geheel verwonderlijk had ook Martin/PA9MB niet veel gedaan aan de hobby. Ook in de ronde van afgelopen vrijdagavond op 432.200 USB was het niet heel druk. Hopelijk is dat aankomende vrijdag wat drukker, iedereen is welkom en de ronde start om 22:00 uur. Wel had Martin nog een stationnetje in Amerika gewerkt op 40 meter SSB. Ook Martin had opgemerkt dat QRZ logbook er totaal anders uit ziet. Gelukkig hebben ook bij Martin de antennes de storm Evert overleefd. Martin zit natuurlijk op een enorme hoogte, dus hij had uit voorzorg zijn loopantenne even uit de socket getild en na de storm weer teruggezet.

Ook bij Rob/PA1X staan de antennes nog na de storm. Zoals vorige week al gemeld wil hij de coax naar zijn antennes komend voorjaar gaan vervangen. Ook heeft hij het plan om de Comet antenne die nu in de mast hangt voor 2m, 6m en 70cm te vervangen voor een versie van Comet die 23cm heeft i.p.v. de 6 meter. Zo’n antenne ligt tenslotte in z’n garage te wachten en op 6 meter heeft rob alleen maar storing. Dus waarom niet.. Ook wil Rob de reflector achter de Fritzel FB-13 monteren. Dat had hij in het verleden niet gedaan zodat hij dan niet veel hoefde te draaien met de antenne. Maar nu de condities slechter zijn is wat richtingsgevoeligheid wel fijn. Als je dan Amerika werkt hoor je ook geen Russen op de achterkant. Het wachten is op beter weer zodat hij de mast in kan klimmen.

De penningmeester van de afdeling A08, beter bekend als Paul/PE2LZ, was ook op de achtergrond aanwezig en reageerde via WhatsApp. Een mooie reden om hem even de microfoon te geven. Hij had zojuist even zijn stem uitgebracht op een uitgestorven stembureau. Op hobbygebied niet heel veel spannends, maar toch.. Hij heeft een Icom IC-765 gescoord met een microfoon en een speaker. Afgelopen weekend heeft Paul de doos open gemaakt en gekeken wat er aan filters inzit. Sowieso een mooi Inrad filtertje in en ook heeft Paul nog een roofing-filter liggen uit een IC-775. Met een beetje soldeerwerk moet die wel in die 765 te krijgen zijn. En dan is het idee om de set tijdens de contest te gaan gebruiken. Dan hoeft Paul thuis niet alles af te breken.

ICOM IC-765

Marco/PE1NWK had ons verblijd met een mailtje met wat foto’s van het SDR-project waar hij al jaren aan werkt. Maar inmiddels is het project wel op niveau dat het werkt. Er is nog veel te doen. Op het screenshot van de LinHPSDR is duidelijk te zien hoeveel QRM er bij Marco aanwezig is. Dit is het stoorniveau in de avond, overdag is het veel erger helaas. Hij is ook bezig om een tweede ontvanger print toe te voegen en te kijken of hij iets aan lokale noise cancelling kan gaan doen. Een mooi project!

SDR Project van PE1NWK SDR Project van PE1NWK De software onder Linux

Door bezoek was Frank/PA7F pas wat later in de ronde. Hij had de afgelopen week ook niet veel aan de hobby gedaan, maar wel één ding bereikt wat op het lijstje van to-do stond. En dat was Cuba werken op 160 meter. Frank is wel 10 keer zijn bed uit geweest in de nacht als hij weer een berichtje van PSK-reporter kreeg dat CO8LY in de lucht was. Maar telkens zag Frank het station niet. Dus eigenlijk had hij het al een soort van opgegeven voor deze winter.

En van de week om kwart voor zeven, 10 minuten voor zonsopgang weer een melding. Dus Frank z’n bed weer uit en wat denk je. Hij hoorde het station. Maar ja horen en werken is niet hetzelfde. Maar toch, Frank had succes, want hij maakte de verbinding en die is inmiddels ook al bevestigd op LoTW. Dus die kan ook weer van het lijstje af. De sport voor Frank is om verbindingen te maken die een beetje moeilijk zijn. Maar dan is het wel leuk als het een keer lukt na een aantal keren mislukken. Anders kun je er beter mee ophouden aldus Frank.

Weer een nieuwe DXCC voor Frank!

Richard had ook een keer Cuba gewerkt kon hij zich herinneren en die verbinding was toen nooit bevestigd. Dat was allemaal moeilijk daar destijds. Er was geen internet en papieren QSL-kaarten kosten geld. Bij het schrijven van het verslag toch nog maar even nagekeken en waarachtig waren het 2 verbindingen met dezelfde CO8LY. Eentje was op 10 meter in PSK31 in 2014 en de andere met FT8 op 20 meter in 2017. Beide zijn op 25-02-2018 zijn bevestigd via LoTW, dus waarschijnlijk is Eduardo toen op het internet aangesloten HI.

Overigens heeft Frank vroeger heel veel contesten gedaan met de set die Paul nu op de kop heeft getikt. Dat was een heerlijke set destijds bij PA6DX, zo’n 30 jaar geleden. Zodra het weer kan, zou hij graag een paar verbindingen maken met de IC-765.

Ergens in de ruis hoorden we Dirk/PD3DRM. De vraag was met wat voor spullen die werkte, maar zo’n slechte verbinding op zo’n korte afstand hadden we niet eerder meegemaakt. Waarschijnlijk zat Dirk met een portofoon in de woonkamer, maar dat was niet helemaal duidelijk. In ieder geval leek het niet op de zomerkampantenne, want die was vorige keer beter te ontvangen.

En toen was het alweer tijd om te zwaaien om iets na negen uur. Omdat het niet heel druk was in de ronde, moesten we concluderen dat dat wellicht door de voetbal op TV kwam. Volgens Wim/PA3DJS  zal het niet zijn omdat het lekker weer is en de mensen nog even een rondje om gaan. Want dan moeten er heel veel mensen een hondje hebben. Dus 99% kans dat het met de voetbal te maken heeft. Volgende week wil Wim wellicht zijn mastje van 18 cm x 100 uitschuiven om wat indruk te maken op de diverse S-meters in de regio.

Bij het zwaaien naar Hans die volgens Gert-Jan de komende week op z’n buik in het gras gaat liggen om de loopantenne uit te proberen. Hij had er zelfs een beeld bij. Volgens Hans kon hij daar maar beter van dromen.. Gert-Jan ging door die verbeelding terug in de tijd en dat wilde hij toch even delen. Het gaat over Karlsson. Dat is het hoofdpersonage van het boek Karlsson van het dak. Karlsson is een heel bijzondere jongen, want hij kan vliegen.

Midden op zijn rug zit een propeller en als hij op een knopje op zijn buik drukt, dan begint de propeller zo hard te draaien, dat Karlsson opstijgt. Dit is niet het enige wat zo bijzonder is aan Karlsson. Karlsson woont in een huis op het dak. Gewoon achter een schoorsteen, daar heeft hij zijn huis gebouwd. Niemand die het weet, want het huis is goed verstopt. Karlsson ziet eruit als een vrolijk mannetje, hij is een beetje te dik en niemand weet precies hoe oud Karlsson is. Zelf zegt hij altijd: ‘Ik ben een man in de beste jaren van mijn leven en net dik genoeg’. Een mooie herinnering aan vroeger voor Gert-Jan die dat als ukkie op de televisie bekeek. En nu zag hij Hans al voor zich in het verhaal met in plaats van een propeller een magnetic loop.

Nico/PA3Y herkende het verhaal van Karlsson en het haalde bij hem ook herinneringen boven, vooral de knopje op zijn buik die de propeller activeerde en de liefde voor snoep en zoetigheid was hem bijgebleven. Overigens is Astrid Lindgren de schrijfster van Karlsson, die heeft ook Pippi Langkous geschreven. Dat bracht Richard op een wat recentere scene uit de serie Rundfunk. Dat is niet hijzelf, want die programmamakers hebben de naam van hem geleend. 😉 In die scene waar het omgaat willen een paar leerlingen de leraar vragen om hun ouders positief bericht te geven in plaats van de werkelijkheid. De leraar noemt allerlei verzinsels die hij tegen de ouders zal gaan zeggen, tenzij de leerling ‘Pippi laat zien voor de hele klas‘.

Reni/PA3BOE wilde ook nog even een een herinnering delen.. Dat gaat over Coco en de vliegende knorrepot. Dat varkentje ging door de lucht door z’n staart rond te draaien. Waarschijnlijk dat niet iedereen dat kent, maar dat was vroeger op TV eind jaren 50, begin jaren 60. Reni was toen een jaar of 6 of 7 en vond dat een leuk programmaatje. Dat werd op woensdagmiddag om 5 uur en op zaterdag. Dan waren er kinderprogramma’s op TV. Voor de leuk kun je hier een aflevering bekijken.

Erg leuk al dat cultureel erfgoed. Volgens Gert-Jan was er afgelopen week een hele reportage op RegioNed over het cultureel erfgoed wat piratenmuziek heet. De piraten in het oosten van het land gaan er vol voor. Er komen zangers, zangeressen en bandjes langs waar je nog nooit van gehoord hebt. Richard geeft aan dat op RTV Stichtse Vecht ook die muziekstijl te horen is en wel in de Geheime Zender op zaterdagavond. Vanwege de avondklok nu vanaf 19:00 uur, maar normaal vanaf 20:00 uur tot middernacht.

Tijdens het rondje zwaaien komen we ook altijd langs de mensen die al voortijdig hebben gezwaaid na hun “inspreeksessie”, omdat ze nog wat anders moesten of wilden doen. Zo ook Piet/PD2HPE, die wilde naar de voetbal. Dus zwaaien hoeft dan niet. Maar we kwamen wel tot de conclusie dat Piet één van de oudste afdelingsleden is die nog een beetje actief is in de ether en zeker in de ronde behoort hij tot de oudste deelnemers. Gert-Jan vindt het dan altijd fijn om even gehoord te hebben dat het goed gaat.

Gelukkig hebben we ook jongeren binnen de afdeling, al zouden dat er best wat meer mogen worden. Tim/PD1KBC is behoort ook tot de jongeren en volgens Richard is hij 18. Volgens Tim zelf is hij wel flink wat ouder, maar had Richard het wel een beetje goed, want hij is jarig op 18 oktober. Dat had Richard natuurlijk kunnen weten als secretaris, maar hij is geen Inspector Gadget. Nu we het toch over nostalgie en cultureel erfgoed hadden, was dit ook zo’n tekenfilm. Overigens had deze meneer ook een propeller, maar dan in zijn hoed. In de afleveringen kwam wel veel techniek voor, dus deze past eigenlijk wat beter bij de hobby dan de voornoemde programma’s. Hier een leuke aflevering via YouTube.

Dirk/PD3DRM kwam met veel bombarie in de ether.. Hij had de verkeerde microfoon te pakken.. Dat was hem waarschijnlijk bij de vorige doorgang ook gebeurd. Wat hem ook gebeurd is, is dat hij in slaap is gevallen en daardoor een groot deel van de ronde heeft gemist. Wat betreft de zomerkampantenne, die staat in de gang te drogen, want er zou een storm komen. Nou ja, volgens Dirk heeft het wel gewaaid, maar viel het bij hem wel mee. Dus hij zendt nu via een antenne aan de gordijnrails. Nou ja, we hebben in ieder geval even kunnen zwaaien.

Op de valreep kwam Frans/PB0AKY nog binnen met een gegronde reden. Er zijn plannen om een weg af te gaan sluiten in Maarssenbroek die aansluit op de N230, de rondweg van Utrecht richting de A2. Daar was in de gemeente vanavond een digitale bijeenkomst en Frans wilde dat eerst bijwonen. Goed dat we in de ronde altijd laat open zijn, dan kan iedereen zijn altijd nog even via de ether virtueel binnenlopen. Frans heeft deze week zijn 5000e verbinding op FT8 gemaakt in 1,5 jaar tijd. De antennes hebben de storm ook overleefd en op het moment van spreken was hij actief met FT8 op 60 meter.

Na iedereen bedankt en gedag te hebben gezegd sloot Gert-Jan vakkundig de ronde weer af. Richard zette een punt onder het log en de catering bij beide heren was deze week van de Lidl. Eventuele donaties zijn altijd welkom via de rekening van VERON AFD CENTRUM met nummer NL16INGB0001507500. Iedere Euro helpt zeggen we altijd..

Graag tot volgende week, zorg dat je er bij bent, want vanaf dan is niet alles meer terug te lezen en je mist echt iets.

Blijf gezond, 73 PI4UTR.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PD9HK, PA3Y, PA3BOE, PD1MB, PA1JM, PD2JDW, PD2HPE, PD1KBC, PA9MB, PA1X, PE2LZ, PE1NWK, PA7F, PE1ION, PD3DRM, PB0AKY

Gemelde Luisteraars:

PA5ABW, NL13562, Ben PD9436