Verslag van de Utrechtse Radioronde op 18 augustus 2020

In een koelere shack dan afgelopen week, gaven ook nu weer Richard/PD3RFR en Gert-Jan/PD0GJK acte de présence. De opening verliep wat anders dan gewend. Vlak voor het tijdsein van 20.00 uur LT waren Pons/PD5PS en Ronald/PD3UTR  in QSO op 145.325 MHz. Voor hen een vreemde dag om op de dinsdagavond via de zender contact te hebben en dat bleek ook. Ze wisten niet van het bestaan van de Utrechtse Radioronde. Uiteindelijk zijn beide heren weer wat informatie rijker en zijn ze opgenomen in het log, waarna Gert-Jan 2 minuten later dan gepland de luisterstand inschakelde voor inmelders.

Vrijwel direct kregen we Paul/PE2LZ/m uit de speakers brullend dat hij onderweg was naar de club, maar nog even langs Hans/PD9HK moest om iets op te halen. Gelukkig was Paul z’n telefoon vergeten en ook het adres van Hans kwijt, dus er werd wat heen en weer geQSO’t in cryptische omschrijvingen waar het QTH van Hans zich bevindt. Ondertussen dat Paul zijn weg vervolgde kreeg Reni/PA3BOE de microfoon. Die was niet heel actief geweest i.v.m. de hitte en hij was nog even weggeweest naar Zeeland. Reni heeft lekker rondgefietst op Schouwen-Duiveland in de buurt van Renesse. Een prachtige omgeving.

Ook Hans/PD9HK was weer retour van zijn uitje naar Sauerland (D). Naast lekker eten heeft hij ook de nodige dingen bezocht, waaronder een ertsmijn in Ramsbeck waar het ijzig koud was. Best lekker ten opzichte van de hitte buiten. Qua zenden is er niet veel spannends gebeurd. Hij had wel wat porto’s mee, maar hij wacht nog altijd op de bestelde Icom IC-705. Gert-Jan vroeg zich af of Hans nog lederhosen aan had gehad, maar dat bleek een andere streek in Duitsland te zijn waar dat gedragen wordt.

Frank/PA7F meldde zich in opperbeste stemming. Hij had zijn energie weer terug nu de temperaturen weer wat gedaald zijn. Op HF gebied niet veel spectaculairs, alhoewel Frank afgelopen week  even Hong Kong op 80 meter wist te werken. Volgens de operators is dat niet via een grondgolf gegaan HI. Wel was men nog even benieuwd naar de antenne van Frank voor 80 meter. Dat blijkt een draad in de bomen van de buren van 12 meter verticaal en 15 meter horizontaal.. Dus bij elkaar zo’n 27 meter. Ook heeft Frank nog een leuk verhaal over lederhosen, maar dat bewaart hij liever voor een keertje aan de bar. Vol verwachting klopt ons hart..

Wim/PA3DJS heeft in Maarssen ook een antenne voor 80 meter.. Een postzegelantenne wel te verstaan. Hoe zit dat dan? Nou Wim heeft een postzegeltuintje waarin hij een draad van 9 meter heeft weg gespannen en dan nog een metertje naar beneden. Dan houdt het wel op. Onze Utrechtse Jos/PA3ANF was alweer een paar weken de ronde ontweken. Wat bleek, het was te warm 😉 Maar ook was hij afgereisd naar het Friese land, waar het overigens ook heel heet was. Hij heeft daar naast zijn verblijf in een B&B allerlei stadjes bezocht waar hij nog nooit was geweest. Maar ja, als je familie erheen verhuisd, dan kom je nog eens ergens. Verder niet veel met de radiohobby gedaan.. Hij had wel een portootje mee, maar er is niet veel te doen op 2 meter en 70 centimeter in die omgeving.

Terwijl we het verhaal van Jos beluisterden kwam via de de artiesteningang, het openstaande noodluik, Michael/PA4MIC de shack binnen.. Die meldde zich even als present met een sterretje. Hij was voorzien van wat minuscule kleine onderdeeltjes en een bijzonder elegant soldeerstationnetje voor priegelwerk. Wat bleek, hij kwam een chipje in de controller van de SteppIR vervangen, zodat deze ook weer via de computer/set is te besturen.

Voor de start van de ronde hoorden we ook Rob/PD4ROB al even op de frequentie met het bericht dat hij op verzoek van Reni/PA3BOE afgestemd was kanaaltje Utrecht. Echter bij het aanroepen de eerste keer kregen we geen verbinding met de beste OM. Gert-Jan besloot om het nogmaals te proberen en weldra kregen wij reactie van Rob. Hij was even op het toilet.. Tsja, dat moet ook gebeuren. Je wilt niet weten wat er gebeurt als je daar niet op tijd bent. Maar goed Rob wist van de hoed en de rand wat er besproken was en had weldra het hele verslag al klaar HI. Hij wist niet van de ronde, maar komt zeker vaker buurten. Ook kon hij ons nog vertellen dat hij 65 jaar geleden lederhosen heeft (aan)gehad.

Jan/PA3EGH was even een paar weekjes weggeweest van de ronde, mede door de temperaturen. In september is hij weer even uit de lucht, want dat vertrekt hij naar de camping in Kootwijkerbroek met auto en caravan. In Woerden wordt nog altijd gestoeid door Jan/PA1JM met een Ascom SE-550 die op 4 meter moet gaan werken. Jan is op zoek naar een programmeersletje, een gebakken eprom of iemand die eproms kan bakken, danwel een eprom-bakkerij in de aanbieding heeft. In de shack kreeg Michael die druk aan het solderen was met zijn priegelboutje de vraag van Jan mee en kon bevestigen dat hij wel een eprom kan bakken. De heren gaan buiten de ronde even contact met elkaar leggen.

Jack/PA3JWC uit Cothen had niet veel te melden deze week, maar geniet van de Utrechtse Radioronde. En het is altijd fijn dat, zelfs als je niets te melden hebt, we allemaal elkaar even horen. Dat we weten dat we er nog zijn. Wie we deze week niet horen is ondermeer Nico/PA3Y normaal in Maarssen, maar nu nog op Texel en heeft weinig vertrouwen dat hij op 40 meter binnen komt. Via 2 meter is sowieso geen optie op die afstand in FM.

Uit dezelfde oorspronkelijke dorpskern horen we deze week ook Ko/PD0ZEE niet, die vanwege medisch onderzoek een nachtje in het ziekenhuis in Amsterdam verblijft, maar ons wel liet weten met een scanner te gaan proberen om  mee te luisteren. Waarschijnlijk zonder succes op die afstand, maar niet geschoten is altijd mis. Wij wensen Ko sterkte toe! Wie we wel hoorden was Marco/PD1MB. Hij is met z’n Anytone AT-D578UV aan het rommelen zodat hij die in de auto kan gaan gebruiken.

Als laatste op 2 meter hoorden wij een stem die wij niet direct herkenden.. Dat was logisch. De set van de inmelder was weer eens aangestoken na 5 tot 10 jaar in de kast te hebben gelegen. Het was de stem van Cor/PA3EYP, die met zijn gouwe ouwe Kenwood TR-9130 weer eens op 2 meter uit kwam. Zijn favoriete bandje is 160 meter. Hij heeft in het verleden toen PI4UTR nog op het Fort zat de 2e plaats in een contest gehaald. Maar de HF is allemaal stuk bij hem, dus ja, dan pak je weer eens wat anders. Overigens was de 9130 ook al een keer stuk, vlak na aanschaf. Cor liet toen een boek op de seinsleutel vallen zonder dat op te merken en dat vond de eindtrap niet heel fijn.

Na de 2 meter ronde ging Paul/PE2LZ zoals gewoonlijk weer verder op de 40 meter. Ondertussen haalde Richard en Gert-Jan zijn auto even leeg met hetgeen Paul had opgehaald bij Hans/PD9HK. Het bleek een zo goed als nieuwe mobiele airco te zijn. Te groot voor bij Hans in huis en perfect voor in de shack. Enige dingetje was dat het best een apparaat is en dat het nog wel naar boven moest. Dat was geen probleem voor Richard, die het apparaat in 1 keer de trap naar boven tilde. Eenmaal aangesloten werd de ruimte koel en met minder kabaal dan de andere versie die we op de club hebben staan. Hans, bedankt voor je donatie!

Na de 40 meter is Paul nog even op 80 meter aan de slag gegaan en daar kreeg hij naast de lokale mannen ook nog reactie van Jaap/PA1MV uit Delft, wat eerst als Dallas werd genomen HI. Ook Daniel/HB9HGH meldde zich even, maar was lastig waar te nemen. Paul wilde dolgraag de ronde sluiten, want inmiddels had Michael de chip in de controller van de SteppIR vervangen. Tijd om te testen dus. En wat blijkt.. Het werkt weer. Ook hulde voor onze voorzitter dus!

Dan nog een dienstmededeling; inmiddels zijn de materialen binnen voor het ophangsysteem als alternatief voor het containerdak. Degene die zich gemeld hebben om te helpen krijgen via Paul bericht. Mocht je ook graag willen helpen (of nog doneren) dan mag je jezelf ook even bij Paul melden. Ander puntje wat tijdens de ronde ook al ter sprake kwam, de opening van de reguliere clubavond per 1 september staat op losse schroeven door de ontwikkelingen van corona. Als afdelingsbestuur zijn wij met het hoofdbestuur in conclaaf om te bezien hoe en wat we kunnen/mogen. Al zou het maar zijn om even QSL-kaartjes in te leveren en op te halen bijvoorbeeld. Zodra wij als bestuur meer weten, sturen wij een nieuwsbericht uit.

Voor nu bedankt voor het inmelden, meeluisteren en lezen. Graag tot volgende week dinsdag om 20.00 uur LT op 145.325 MHz FM.

Voor nu, blijf gezond, 73 PI4UTR.

 

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 18 augustus 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD5PS, PD3UTR, PE2LZ/m, PA3BOE, PD9HK, PA7F, PA3DJS, PA3ANF, PA4MIC, PD4ROB, PA3EGH, PA1JM, PA3JWC, PD1MB, PA3EYP

Via 40 meter (7.091 MHz – LSB):

PA3BOE, PD9HK

Via 80 meter (3.763 MHz – LSB):

PA3BOE, PA1JM, PA1MV, HB9HGH