Verslag van de Utrechtse Radioronde op 25 augustus 2020 + Corona Update

Voor we met het verslag van de radioronde aanvangen even een korte update met betrekking tot de situatie corona en de reguliere clubavonden. Vanuit het hoofdbestuur van de VERON is geadviseerd om vooralsnog af te zien van bijeenkomsten. Er zijn mogelijkheden om wel bijeenkomsten te houden echter dat moet in overleg met de Veiligheidsregio Utrecht. De laatste versie van de noodverordening laat ons weten dat er veel maatregelen getroffen moeten worden en er aan veel eisen moet worden voldaan.

Uit gesprekken die het afdelingsbestuur van A08/Centrum daarover recent heeft gevoerd is gebleken dat het voor ons op dit moment geen haalbare kaart is om de clubavond te hervatten. Dus ook vanaf 1 september blijft de radioronde u van dienst en houden we de deuren van het clubgebouw nog dicht. We buigen ons nog wel over een plan om op afspraak QSL-kaarten te laten afhalen/inleveren. Helaas moeten we de eyeball-QSO’s en het nuttigen van een drankje dus nog even uitstellen tot nader order. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Op zondag 23 augustus zijn er door enkele leden wat nog werkzaamheden verricht om de opslag van de antennematerialen te verbeteren. Voordien was door het klusteam Karel/PA1RLM en Paul/PE2LZ al een stellage gemaakt aan de zijkant van de garage. Op zondag hebben we met inachtneming van de corona-maatregelen alle ‘oud-ijzer’ van de containers gehaald en op de nieuwe stelling weggelegd. Het voordeel van grote antennes is dat de lengte van de elementen en boom voldoende afstand konden garanderen tussen de dragende amateurs. Vijf meter is niks in veel gevallen 😉 Uiteindelijk was het dak van de container geheel ontdaan van onze spullen, met slechts wat natuurlijke restanten wat achterbleef als camouflage.

Naast het eerder genoemde klusteam waren hierbij de volgende leden actief; Joeri/PD0W, Hans/PD9HK en de jarige Richard/PD3RFR die zijn verjaardag nuttig besteedde HI. Roel/PA2RG had zich ook aangemeld, maar was vertraagd door zijn QRPieter die moest wateren. Toen Roel aankwam was het meeste werk reeds gedaan. Ook Thom/PA9T kwam nog even langsfietsen en heeft het ‘klimgeiten’-werk bij de mast geïnventariseerd. Daarna ontfermde hij zich over de controller van de SteppIR.

Peter/PD1RP had een een andere chip opgestuurd in de hoop dat de controller daarmee kon worden opgewaardeerd. Dit onderdeel is alleen netjes te verwisselen met het juiste gereedschap en gelukkig heeft Richard zo’n PLCC-extractor in zijn werkplaats liggen. Helaas werkte dat chipje niet zoals gehoopt en is uiteindelijk toch de oude chip weer teruggezet. Er wordt nog verder gezocht naar een chip met de juiste firmware. Uiteindelijk is na een blikje fris iedereen weer huiswaarts gekeerd.

De radioronde werd deze week na de opening van Gert-Jan/PD0GJK weer een keer gestart met onze René/PA0AA. Mobiel gepositioneerd op zijn Utrechtse ‘Steck’ alwaar een grootschalige politiecontrole gaande was. René heeft een nieuw klaphok gekocht maar om daar op een normale manier Windows 10 op te krijgen met een CD-rommetje was nog een uitdaging. Na een heel verhaal over EUFI-block is het hem uiteindelijk wel gelukt. Maar goed ook, want dan kan hij straks een beetje computeren als hij zich in de maand september terugtrekt in PJ4-land. Hij zwaait alvast en verwacht niet in de ronde in te melden, dus tot over een maandje.

Nico/PA3Y hadden we lang niet zo hard gehoord als vandaag. Hij was weer terug van Texel, alwaar hij de ronde via de WebSDR van Nieuwegein keurig heeft kunnen volgen. De verbindingen op 40 meter wilden dan wel niet vanaf het eiland, maar op 12 en 17 meter heeft hij leuke dingen kunnen doen. Ondanks dat de EndFed daar eigenlijk niet voor gemaakt is kreeg hij met een tuner de antenne toch in resonantie. Ook heeft Nico nog een voor hem nieuwe DXCC gewerkt, Isle of Man.

Een wijkje naast Nico werd signaal gezet door Ko/PD0ZEE die ook gelukkig weer thuis was. Hij was druk doende zijn Yaesu FT-726 weer operationeel te krijgen. Gert-Jan had een andere set in gedachten en zei spontaan; “Dat horen we dan straks via de 40 meter of dat werkt”, maar gelukkig was Richard zo scherp om te melden dat het om een dualband VHF/UHF bakkie gaat. Hij wist dat de set van Ko al een tijdje kuren had en ter reparatie was. Ko plugde even om, maar naast een signaal op de meter was er geen audio. Blijkbaar was er toch nog iets niet helemaal in orde.

Ondertussen schoven we de microfoon door naar Groot-Ammers, waar de voorzitter van A08 gehuisvest is. Voor de minder ingewijden, Michael/PA4MIC. Die wilde van Jan/PA1JM weten welke firmware en eprom hij nodig heeft voor de om te bouwen Condor, zoals vorige week besproken werd. Omdat Jan zich nog niet ingemeld had, hebben we Michael maar even op het online adresboek van de radiozendamateur gewezen, waar het mail adres van Jan zichtbaar is.

En toen was het woord aan Reni/PA3BOE, die nog even een tip voor René had. Op Curaçao staat de repeater PJ2NOS. Vanaf Bonaire is die te werken met een beetje redelijke antenne. Die praatpaal zou in verbinding staan met de paal in Nederland, de PI2NOS. Het proberen waard.. Verder had Reni afgelopen weekend nog geprobeerd om wat vuurtorens te werken tijdens de ILLW, het International Lighthouse Lightship Weekend. Jammer genoeg was er maar weinig activiteit wat waarschijnlijk is toe te schrijven aan de Covid-19 maatregelen.

Dat gezegd hebbende richtten wij onze antennes op Utrecht alwaar Rob/PD4ROB weer van de partij was. Hij was wat later, want in eens schoot het hem in zijn hoofd dat de radioronde was. Dus hij had snel zijn setje aangezet en even ingemeld in de de 2e shift. Omdat hij nog vrij vers in de groep is nam Rob even de moeite om zichzelf wat meer voor te stellen. Zo werkt hij met een Yaesu FT-8900 via een Diamond X300 antenne op 10 meter hoogte. Verder is hij voorzien van een oerdegelijke tafelmike, wat zijn warme stemgeluid door de speakers laat galmen bij het tegenstation.

Mensen die Rob niet kennen, hebben hem wellicht in het verleden wel gehoord tijdens de uitzendingen van PA00NEWS op de landelijke repeaters over elektronen, uitvinders als Hertz en Tesla en de historie van zeezenders. Maar ook als u hem niet gehoord heeft, is het goed om te weten dat hij een man is die prima presteert, maar geen donder van electronica weet. Behalve dan dat stukje wat hij ooit geleerd heeft als D-amateur HI.

Na de woorden van Rob was het de beurt aan Hans/PD9HK in Maarssenbroek. Die blikte nog even terug op de werkzaamheden van zondag, wat hij als zeer gezellig heeft ervaren. En hij is nog steeds in blijde verwachting van de Icom IC-705. Marcus/PA2DB heeft blijkbaar inmiddels een exemplaar ontvangen, dus het zal niet lang meer duren voor ook Hans zijn juweeltje in ontvangst kan nemen. Frank/PA7F was net weer terug van een paar dagen weg. Hij had nog wat op 60 en 80 meter geprobeerd, maar dat wilde niet echt lukken. Maar dat houdt het leuk, want anders ben je snel klaar. Wat hij doet? Hij probeert oa. verbinding te maken met OA1F, Carlos in Peru. Die komt hier wel binnen, alleen hoort hij Frank niet. Op een dag gaat het lukken!

Frank heeft ook een antenne besteld om wat te gaan experimenteren op de 50 en 70 MHz. Het betreft een EAntenna 5070MOX, een compacte antenne voor 4 en 6 meter met een gewicht van slechts 3 kilo. Wel zoekt Frank nog iemand die van zijn Icom IC-7300 af wil, want daar zitten beide banden in die de nieuwe antenne lust. Het heeft geen haast, maar we houden onze ogen en oren natuurlijk open voor aanbieders van het spul 😉

En daar was Jan/PA1JM dan toch.. Die kijkt altijd de kat uit de boom, dus meldt zich altijd pas later in. Dat nu wetende kunnen we constateren dat hij niet snel zijn snor zal drukken. Hij reageerde nog even op het aanbod van Michael inzake de eprom. Jan heeft geen idee van wat er nodig. Voor hem is het allemaal abracadabra. Hij heeft niets met computers en kiepert ze het liefst met een noodgang uit het open raam de tuin in. Wel kon hij melden dat het programmeersletje onderweg is, dus ook dat zal uiteindelijk wel een keer goed komen. Jan mist de gezelligheid aan de bar heel erg en hoopt dat er snel verandering in komt. Helaas is de werkelijkheid anders.

Ook Karel/PA1RLM was nog even van de partij. Overigens was zijn signaal significant verbeterd. Van een magere S2-3 zit hij deze week van zijn QTH op een S8 to S9. Volgens Karel komt dat doordat hij even zijn 25 jaar oude Kenwood TMD-700 heeft aangesloten in plaats van de Icom. Later blijkt dat hij stiekem toch met zijn Icom werkt en dat er één van zijn basisantennes helaas een defect heeft. Hopelijk is dat snel te herstellen, maar daar zal Karel zijn hand niet voor omdraaien.

In het zwaairondje lukte het Ko wel om door te komen met zijn FT-726. Zij het met wat minder signaal, maar dat ligt aan het maximale zendvermogen wat de set kan leveren en de lage antenne die Ko gebruikt. Op de valreep meldde ook Ruben/PH6R zich nog even in. Ook hem horen we vier lange weken niet want hij mag met broer René mee. Overigens werd René onderwijl nog even aangesproken door de zwart-gele gendarme op zijn ‘Steck’. René kon de dienstdoener niet bij plaatsen die hem vroeg of alles wel was met hem en blijkbaar zijn naam kende. Ach de broers zijn natuurlijk een bekend fenomeen in de regio Utrecht, dus wie kent ze nou niet.

Aansluitend aan de 2-meter ronde ging Paul/PE2LZ rond negen uur los op de korte golf met zijn meegebrachte radioapparatuur. Zoals is te zien op de omslagfoto bij dit artikel een bekend model, voor de onwetenden een heuse Yaesu FT-5000DX. Nu we het toch over de coverfoto hebben, daar op is ook de door donaties verkregen Amplitec SW-3000-W antenneschakelaar in werking te bewonderen. Na een rondje op 40 meter, wilden Nico en Reni nog even op 80 meter wat proberen. Omdat Paul in zijn nopjes was met zijn eigen set werd ook nog maar even een bezoekje aan 20 meter gebracht.

Daar troffen zij oud A08-lid Bert/PJ4KY die eind van de middag ook zijn set maar eens had aangezet. Omdat Nico Bert niet kon horen en Bert Nico niet hoorde, werd het QSO alleen door Paul en Bert voortgezet en werd er een punt achter de ronde gezet voor deze week.

Graag tot volgende week via 145.325 FM en voor nu, blijf gezond, 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 25 augustus 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA0AA, PA3Y, PD0ZEE, PA4MIC, PA3BOE, PD4ROB, PD9HK, PA7F, PB0AKY, PA1JM, PD0WMR, PA1RLM, PH6R

Via 40 meter (7.068 MHz – LSB):

PA1JM, PA3BOE, PD0ZEE, PB0R, PA3Y, PD9HK

Via 80 meter (3.772 MHz – LSB):

PA3Y, PA3BOE

Via 20 meter (14.137 MHz – USB)

PA3BOE, PA3Y, PJ4KY