Verslag van de Utrechtse Radioronde op 11 augustus 2020

Beste leden en sympathisanten, daar zijn we weer.. Deze week was het alweer de 21e keer dat de Utrechtse Radioronde verzorgd werd. Uw verslaggever is weer terug van vakantie, dus ook het leesvoer is weer aanwezig. Wel danken wij natuurlijk Gert-Jan/PD0GJK en Paul/PE2LZ voor het continueren van de gezelligheid tijdens mijn afwezigheid. Omdat de laatste 3 rondes geen verslagen zijn gemaakt, maar wel de logs zijn bijgehouden, worden de inmelders van afgelopen weken onderaan het verslag per datum en band vernoemd. En om de rondes niet in de vergetelheid te brengen, zal ik kort verslag doen van wat er tijdens mijn afwezigheid is gebeurd.. Want als betrokken bestuurslid en actief zendamateur blijf ik natuurlijk alles van mijn kluppie volgen, zelfs op bijna 1400 km afstand, onder het genot van een lokaal biertje 😉

De omslagfoto bij dit artikel is overigens niet van mijn vakantiebestemming, maar wel de situatie waarin Gert-Jan op 21 juli de ronde verzorgde. Doordat het clubgebouw verhuurd was aan een externe scoutingclub, mocht er vanwege de ‘kampbubbel’ geen vreemd volk op het terrein komen. En met succes, want de kampbadges zijn uitverkocht. De ronde kwam dus van elders.. Een uiterst geheime locatie ergens op een zendschip in de stille wateren met voldoende natte ground. Begrijpelijk dat er even een weekje geen inmeldronde op HF mogelijk was en hulde dat het op deze wijze toch door kon gaan.

De week erna waren de operators weer aanwezig in het clubgebouw. In die week was Francesco/PE1F net terug uit Italië alwaar hij als I0/PE1F de nodige verbindingen heeft gemaakt. Reni/PA3BOE had geluisterd naar de IOTA Contest en ontdekte leuke openingen op 10 en 15 meter. Hans/PD9HK had het voornemen om een weekje naar de Duitsland te reizen en wellicht nog even een uitstapje richting het wonderschone Zwitserland te maken. Hij ging zich nog verdiepen in de prefixen die hij daar mag gebruiken. Francesco tipte Hans nog even op de website van de BAKOM, de Zwitserse garde voor de ethergebruikers.

Nico/PA3Y heeft het eerdere probleem met zijn VDSL modem vooralsnog opgelost door er een paar grote brokken ferriet aan vast te plakken. De testen met 100 Watt (volgens Paul QRP) geven geen problemen, waar eerder met een 10 Watt al verstoring was. Laten we hopen voor Nico dat het goed zit. Hij gaat nog wat extra testen uitvoeren. Nico was ook nog op zijn dak geweest en heeft de geknakte Sirio Gainmaster er af gehaald na lange tijd. Nu nog een keer wat anders er voor terugzetten. In Odijk heeft Peter/PA1DKW de 6 meter uitgetest met een SEM35 met een groundplane er op. Hij is nu nog van plan om de RT3600 ook operationeel te maken op 6 meter. Voor de mensen die dat niks zegt, dat is groene apparatuur, niet omdat het zo milieuvriendelijk is, maar oud legerspul 😉

Zowel Jan/PD2JDW als Wim/PA3DJS waren druk geweest met de scoutinggroepen van Jan Campert. Zowel met de zomerkampronde als met zomerkampen van de land- en waterscouts. De waterscouts zijn naar de Kagerplassen afgereisd en Wim kon nog verklappen dat de echter waterscout gewoon aan land slaapt en dus niet op een bootje zoals veel gedacht wordt. Ook werd bekend dat Willem een beetje had vals gespeeld door voor het kamp even te testen met een antenneopstellinkje bij de plas.

Op 4 augustus waren de operators er weer en ook Nico/PA3Y meldde in. Helaas niet aan de testen toegekomen die hij vorige week aankondigde en met de vakantie naar Texel in het vooruitzicht ook weinig kans. Wel leuk om dan even te proberen om vanaf het eiland EU-038 verbinding te krijgen in de HF-ronde. Reni/PA3BOE wist te melden dat het ISS weer SSTV beelden uitzend op 145.800 MHz. Kwestie van even in de gaten houden wanneer het ruimtestation overkomt. Jan/PA1JM heeft normaal niets te melden, maar wil graag weten wat er op 4 meter gebeurt. Hij heeft dan ook een beetje hulp nodig om een ASCOM SE550 te programmeren. Wie kan hem helpen?

Frank/PA7F duwde deze week maar weer eens even 60 Watt vanuit zijn Yaesu FTM-3100 in de Diamond X200. Gewoon omdat het kan. Hij was druk geweest om een verbinding via 60 meter (5 MHz) te maken met 6O1OO, het enige legale en actieve amateur radiostation in Somalië. Uiteindelijk is het gelukt via FT8. Alhoewel de meningen verdeeld zijn over deze mode, is het wel een mooie prestatie, zeker gezien de huidige propagatie.

Rene/PA0AA wil hele andere verbindingen gaan maken. Zoals bekend is zijn aanvraag voor een PI2-repeatersysteem in Zuidelijk LimBoland goedgekeurd. Hij is nu nog op zoek naar een 70cm setje om de omzetter ook daadwerkelijk te kunnen activeren. Liefst niet te duur en het moet wel een uur blijven branden met een Wattje of 5. Denk aan een Motorola 1200, Ascom 3000, Condor 46, of iets dergelijks. Het was gezellig in de auto bij René, want vanaf de achterbank hoorden wij broer Ruben/PH6R ook een dergelijke set vragen. Dus mocht u nog een (of 2) oude mobilofoon voor 70cm hebben liggen, bel René of Ruben.. U mag zelf kiezen wie uw voorkeur heeft HI.

Verder kwam er nog aan bod dat Ko/PD0ZEE lekker op Ameland had gezeten. Niet gezonden, maar wel lekker naar het vliegverkeer geluisterd via de porto. Uit dat zelfde dorp kregen we van Hans/PD9HK door dat hij niets met de hobby had gedaan, behalve experimenteren met magnetische velden in zijn kooktoestel. Verder verbaasden de operators zich deze ronde over de werking van de Anytone UV-878 met een sprietje van 25cm, waarmee Michiel/PA7DRM vanuit Houten luid en duidelijk binnenkwam in Utrecht.

Terug naar deze week.. Welcome Back in The Shack.. Bij het openen van de ruimte is uw operator/verslaggever direct doorgelopen naar het noodluik en heeft deze een zwieper gegeven. Als er al iets levend in de shack was, dan was dat nu zeker kapot. Geen zuurstof meer aanwezig door de warmte. Na enkele minuten uit het noodluik te hebben gehangen ook de andere ramen maar even opengegooid. Het begon buiten gelukkig wat te waaien, waarschijnlijk vanwege de aangekondigde storm. Daardoor kwam er ook weer wat meer zuurstof in de shack.

Ondertussen de airco van stal gehaald, maar ja, als Novice heb je daar natuurlijk geen verstand van HI. Bakkie onderin gevuld met water, apparaat aangezet en laat maar draaien. Bij aankomst van Paul werd duidelijk dat het bakkie onderin een lekbak is, die dus leeg moet zijn en vanzelf gevuld wordt. Daarnaast moet er een slang uit het raam en de rest moet dicht zodat je de koelte binnen houdt. Afijn, u begrijpt, Paul heeft het even netjes gemaakt en correct aangesloten en getuned. Binnen enkele ogenblikken zaten we in een koel briesje terwijl ook Gert-Jan inmiddels was gearriveerd.

Wat mij in de shack op viel was dat de met donaties aangeschafte antenneswitch keurig was aangesloten. Een enorme aanwinst voor de club, niet alleen voor de contesten, maar zeker ook voor gebruik op de clubavonden. Voor iedereen die in de afgelopen weken in welke vorm dan ook iets voor de afdeling heeft bijgedragen, namens de bestuursleden hartelijke dank. Er moet nog wel wat geklust worden binnenkort. Zodra de plannen bekend zijn zal Paul contact opnemen met de personen die zich gemeld hebben. Nog niet gemeld om te helpen en je wil wel wat doen, stuur even bericht naar penningmeester Paul.

Het aantal inmelders was beperkt deze week, waarschijnlijk vanwege de warmte en de vakanties. Reni/PA3BOE was al te horen voor het tijdsein van 8 uur, maar wilde dan ook weer zo snel mogelijk QRT. Het was niet te harden zo warm in zijn ruimte en hij had de pannen op het vuur staan. Afgelopen week niet veel gedaan vanwege de hitte, Reni had voornamelijk gezwommen bij de Maarsseveense Plassen. Uiteraard geen slechte gedachte met dit weer. Achteraf benieuwd of hij van de nieuwe glijbaan is geweest of dat hij op het gratis gedeelte naast het naaktstrandje is geweest. Nog maar eens vragen bij gelegenheid.

Frank/PE2A was deze week redelijk actief geweest met de radiohobby vanuit zijn shack, waar het net als bij iedereen niet uit te houden is. De activiteiten waren voornamelijk in FT8 en CW, want als je om 10 uur ’s avonds met je raam open nog even een behoorlijke SSB verbinding wil maken, dan worden de buren daar niet heel gelukkig van. Wel was Frank blij gestemd met de resultaten, Hong Kong, Japan, China via 20 meter en zelfs Australië op 40 meter in FT8 op de verlengde dummyload. Via CW bereikte Frank voornamelijk Midden en Zuid-Amerika.

In reactie op het bericht van Frank meldde Rene/PA0AA dat het klinkt als werken. René heeft zoals velen weten lang in de schepelarij gewerkt en hij heeft heel wat containers via de zee naar de diverse door Frank benoemde werelddelen en landen zien gaan en is er ook zelf geweest. René was weer gelokaliseerd op zijn inmiddels vaste ‘Steck‘. Ruben/PH6R had hij deze week maar even thuis gelaten vanwege de warmte H-I-H-A.

Maar René wilde nog wel even zijn zoekvraag herhalen; “Wie heeft er nog een oude 70cm mobilofoon of ander afgedankt mobiel setje voor een klein prijsje, eentje waarbij je zogezegd een zwaar boek op de spreeksleutel legt en dat het dan na een uur zenden met een Watt of 5 niet uitvalt of zo heet wordt dat je er een eitje op kan bakken. Wie o wie?”.  We zullen het merken. René is ook flink aan de opruiming i.v.m. zijn aanstaande verhuizing naar het zuiden. Hij heeft inmiddels verschillende musea voorzien van nieuwe pronkstukken. In o.a. het telefoniemuseum in Rotjeknor en het computermuseum in Helmond kun je spullen van René terugzien.

Ko/PD0ZEE meet al een paar dagen meer dag 40 graden in zijn hobbyruimte. Gezien zijn gezondheid is dat geen goede plek om lang te vertoeven. Tijdens de ronde kregen we dan ook een berichtje dat hij was afgezwaaid naar een paar etages lager. Ondanks dat is het toch fijn dat Ko even van zich heeft laten horen. Hoor je niks, dan weet je ook niks. In hetzelfde dorpje, maar zonder zolder is ook de shack van onze Hans/PD9HK gelegen. Hij is nog altijd de keuken aan het opleuken en heeft ook niet veel met de radiohobby gedaan afgelopen week.

Frank/PA7F meldde zich ook. Op de één of andere manier wordt ik altijd blij van het enthousiasme wat hij uitstraalt. Ook hij had net als de meeste anderen niet veel gehobbyd de laatste dagen. Hij had nog wat op 60 en 80 meter gewerkt in digitale modes en na tienen sproeit hij de tuin een half uurtje. Jan/PA1JM kon melden dat zijn zoon in Everdingen veel wind had ontvangen. Ook had Jan op de website van PD3RFR iets gezien over een Condor mobilofoon. Hij was benieuwd of Richard dat zelf had omgebouwd of daar info over heeft. Helaas voor Jan komt de Condor van RFR omgebouwd en wel van Marktplaats. Maar Jan is dus nog steeds op zoek naar hulp voor zijn 4 meter projectje, dus mocht er iemand info hebben.. Geef het door!

Op het laatst meldde Rob/PA1X zich nog even in. Hij had zowel zijn setje als een ventilator aangezet. Hij kon ook nog meedelen dat bij afdeling Nieuwegein de radioronde nu even een zomerstop heeft. Vanaf september gaan ze daar weer mee verder. Na iedereen gezwaaid te hebben ging de eer over naar Paul/PE2LZ die zich achter de ICOM HF-set had gewurmd met het nat op de rug. In de A08-appgroep was al heel wat drukte, omdat Nico/PA3Y wilde proberen in te melden op de 40 meter. Vele pogingen later is dat helaas niet gelukt. Wel nog even een foto van zijn gebruikte antenne op Texel.

Rond half 10 zijn de operators er weer vandoor gegaan om thuis verder van de warmte genieten 😉 Hopelijk is het volgende week wat koeler in de shack. Mocht je nog op vakantie gaan of net zijn geweest, stuur wat foto’s met een kort verhaaltje.. Dan worden alle inzendingen samengevoegd na de zomer in het artikel ‘Leden A08 op vakantie QRV’.

Graag tot volgende week en blijf gezond! 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 21 juli 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3BOE, PA3DJS, PA0AA,PA1JM, PA7F,PD4JS,PA9T,PD9HK, PA1RLM, PD1MB, PA1X, PA5Z, PH6R

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 28 juli 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PE1F, PA3BOE, PD9HK, PA1RLM, PA1JM, PD5CZB, PE2A, PA3Y, PA1DKW, PD2JDW, PA3DJS, PD1MB

Via 40 meter (7.065 MHz – LSB):

PA3Y, PD9HK

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 4 augustus 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3Y, PA3BOE, PA1JM, PA7F, PA0AA, PH6R, PA3DJS, PA1DKW, PD0ZEE, PE2A, PD9HK, PA7DRM

Via 40 meter (7.082 MHz – LSB):

PD9HK, PA3BOE, PA3Y, PD0ZEE

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 11 augustus 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3BOE, PE2A, PA0AA, PD0ZEE, PD9HK, PA7F, PA1JM, PA1X

Via 40 meter (7.092 MHz – LSB):

PD9HK, PE2A, PA5Z, PA1JM, PA3Y poging tot, maar helaas alleen via Whatsapp

Via 80 meter (3.676 MHz – LSB):

PE2A, PA5Z