Verslag van de Utrechtse Radioronde op 13 oktober 2020

Welkom bij een nieuwe ronde, waar in het uur ervoor bekend werd dat er nieuwe maatregelen worden getroffen tegen verspreiding van het Covid-19 virus. We kunnen daar allemaal iets van vinden, maar in grote lijnen betekent het dat jullie als leden en sympathisanten voorlopig nog met de deze twee figuren op de omslagfoto zitten opgescheept. En natuurlijk ook de man die de 40 meter meestal bediend, maar die was te laat voor het fotomomentje 😉 Wij mogen hem Paul/PE2LZ noemen.. Gelukkig was hij keurig op tijd en binnen voor de ronde begon. Dat geeft de operators de mogelijkheid om iets meer vermogen te gebruiken dan de 25 Watt conform de voorschriften.

Op de foto ziet u natuurlijk Richard/PD3RFR en Gert-Jan/PD0GJK. Deze week namen zij voor de 31e keer de leiding in de radioronde sinds de corona ons de reguliere clubavond ontnam. Alles op een veilige afstand van 1,5 meter in een goed geventileerde shack met mondkapjes en handgel. Door gebruik te maken van een Icom SM-8 tafelmike is alles wat in de shack gebeurd goed te horen via de zender. Dat kan soms wel eens wat QRM opleveren, maar dat maakt het wel gezellig! Precies zoals we dat op een reguliere clubavond ook graag hebben.

Vanaf zijn favoriete stek ergens op een Overvechtse berg was mobiel beschikbaar René/PA0AA, werkend met zijn full-duplex Bamiprater. Deze portofoon moet in de nabije toekomst als omzetter in Zuid Limburg dekking bieden als PI2ZLB. Al heeft dat nog wel wat tijd nodig, want bruikbare spullen haal je op een radiomarkt en die zijn er niet voorlopig. Ook overleg met de VvE over antenneplaatsingen lukt niet volgens René, dus hij heeft wat meer tijd nodig dan de tijd die hij vanuit het AT had gekregen. Daarom heeft hij uitstel aangevraagd en gekregen.

Reni/PA3BOE was voor de gelegenheid een keer thuis op dinsdagavond. Normaal heeft hij dan zijn uitje, maar om gezondheidsrisico’s te beperken heeft besloten achter de radioset plaats te nemen. En dat vinden wij van PI4UTR natuurlijk heel fijn. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Op radiogebied niet heel actief, maar op 20 meter trekt de propagatie wel weer redelijk aan tussen 5 en 6 uur in de avond. Zo hoorden hij bijvoorbeeld Indonesië met 59++ en dat is wel bijzonder.

Ook had Reni afgelopen zaterdag geluisterd naar de uitzending van PI4VRZ/A waarin werd verteld dat de Ofcom (Britse AT) nieuwe licentievoorschriften wil gaan implementeren. Dat voorstel betekent je als zendgemachtigde moet kunnen aantonen dat de door jou opgewerkte veldsterkte een bepaalde drempel in de publieke ruimte niet overschrijdt. Dus als jij een antenne op je dak hebt, moet je aan kunnen tonen dat de veldsterkte op het trottoir voor je huis onder een bepaalde waarde blijft. Dat moet via berekeningen en/of metingen, voor alle antennes die je hebt en voor de frequenties die je gebruikt.

Je kunt je voorstellen dat dat een behoorlijk karwei is. Wellicht voor interpretatie vatbaar en dus met het risico dat je een boete of zelfs gevangenisstraf krijgt. Reni was benieuwd of daar iets bij de operators van PI4UTR over bekend is, wel nu niet meer dan dit. Het schijnt wel dat in Duitsland ook een dergelijke regelgeving geldt en dan voornamelijk voor de HF. Het is niet te hopen dat we dergelijke gekkigheid in Nederland gaan krijgen. Hopelijk steken de landelijke verenigingen daar dan een stokje voor. Het hele artikel over de Ofcom lees je op de website van PI4RAZ.

Gaan we in de ronde door naar Cor/PA3EYP. Die heeft niet veel gedaan, want het spul op HF werkt niet lekker. SWR waarden van 1 op 3, dat werkt nul komma poffertje. Dus eigenlijk moet hij het dak weer op. Toch wil Cor het straks even proberen op 40 meter, wat natuurlijk geen probleem is. In Maarssen heeft Hans/PD9HK steeds meer  mogelijkheden ontdekt met zijn Icom IC-705. Hij heef het spulletje nu ook werkend met zijn smartphone, zowel via een kabeltje als via Bluetooth.

    

Verder is Hans bezig om andere digitale modes te ontdekken. Zo heeft hij WSJT-X geïnstalleerd op zijn kompjoeter, maar die wil nog niet praten met zijn set. Waarschijnlijk een driver probleempje. Dat gaat hij nog verder uitzoeken, maar Hans heeft natuurlijk ook nog zijn andere verplichtingen zoals huishoudelijke taken. Dat moet ie allemaal zelf doen en soms gaat dat even voor de hobby. Ondertussen verslikte Gert-Jan zich in de meegebrachte etenswaren.. Dat werd bijna een Heimlichgreep, maar dan zou Richard binnen de cirkel van 1,5 meter komen en dat mag niet.. Dus Gert-Jan moest het maar even zelf oplossen.. Volgens Hans kan het alleen maar mis gaan met vegetarische kabanossi. Gelukkig was het een lichte verslikking, dus Gert-Jan was weer snel de oude.

Wie het niet met de bewering van Hans eens was is Nico/PA3Y. Die beweert dat als hij veganworstjes zou maken, dat je je er niet snel in zal verslikken. Toevallig had Nico afgelopen week weer in de keuken gestaan en had hij een kalkoenborstrollade gemaakt. Als je naar foto’s kijkt loopt het water je al in de mond. Dus Gert-Jan en Richard houden zich aanbevolen voor een portie homemade veganworstjes van Nico. Op radiogebied had Nico niet veel uitgevreten. Wel had hij van een bevriende OM uit Bilthoven een Wellbrook ALA1530LN loop-antenne voor ontvangst overgenomen. In de hoop dat hij daarmee een lager ruisgetal kon creëren, maar helaas is er gewoon teveel storing in de woonwijk van Nico. Zoals Wim/PA3DJS zou zeggen; ‘een rampenplan’.

   

In het altijd wonderschone Woerden had Jan/PA1JM ook een rampenplan op de werkbank liggen. Een antieke HP laptop die hij voor een oudere OM probeert te reanimeren. De wereldkaart hangt in de shack en Jan zal daar binnenkort een foto van maken en doorsturen. Dat geldt overigens ook voor alle andere inmelders, plaatjes van je activiteiten zijn welkom om het verslag op te leuken en een beter beeld bij het verhaal te geven. Ook een artikel of verhalen voor op de website zijn welkom! Artikelen kunnen worden aangeleverd in .txt, .doc, .docx of gewoon als tekst in een email. Foto’s graag los meesturen. Alle input kan worden gemaild naar de redactie. Het adres is redactie(apenstaartje)pi4utr(punt)nl (vervang het apenstaartje en punt even voor de corresponderende leestekens).

En daar meldde zich een andere oudere OM.. Piet/PD2HPE, dat was ook al weer even geleden. Piet verblijft regelmatig op de camping in Brabant, en dan kan hij natuurlijk niet inmelden. Wel heeft hij als voordeel gehad dat hij één van de weinige radiomarken in Nederland heeft kunnen bezoeken. Dat was de radiomarkt in Bladel die op 6 september werd gehouden. Verder gaat het met Piet goed, hij is wel verkouden, maar dat is hij het hele jaar, dus dat doet er niet toe. Hij werkt met zijn Icom IC-9700, een mooi setje met alles erop en eraan.

Ondertussen meldde Thom/PA9T zich even bij de shack. Die moest even iets ophalen voor de JOTA van aankomend weekend. Als dat allemaal nog doorgaat. Daar zal de organisatie nog wel berichten over rondsturen, maar vooralsnog gewoon doorgaan. Jeugd tot en met 12 jaar kent geen beperkingen, dus Thom voorziet nog geen problemen. In Bilthoven spelen er ook niet veel problemen. Nu het weer beter lijkt te worden zal Frank/PA7F weer wat activiteiten gaan ondernemen. De afgelopen week had hij niet veel gedaan, maar hij kan met mooi weer het dak op klimmen en in de tuin wat werk verzetten.

Het ’to-do’-lijstje van Frank is ons bekend, dus voorlopig heeft hij genoeg te doen. Helaas was e.e.a. ook even wat op op de langere termijn geschoven door een achillespeesontsteking die nu weer zo goed als over is. Met zijn nieuwe Icom IC-7300 heeft al welgeteld één verbinding via FT8 gemaakt op 50 MHz via zijn MOXOM antenne. Dat is toch wat gevoelig allemaal, want Frank had een rood gevuld watervalscherm. Volgens Richard komt een rode waterval meestal maar 1x per maand voor, dus dat is te overzien. Frank werkt nog met een oudere PC met Windows 7 en gaat eens rondkijken voor een wat modernere versie.

Op de vraag of zijn andere 4 meter FM setje al verkocht was kon Frank een mooie anekdote vertellen. Hij had het setje aangeboden op Marktplaats, maar blijkbaar de optie ‘Bieden’ aan laten staan of aangezet. Dat resulteerde in biedingen rond de 30 Euro, wat natuurlijk niet het plan van Frank was. Toen dat eenmaal goed stond kreeg Frank een serieus bod van een man uit Wezep. Die wilde het graag ophalen als het setje zou kunnen zenden tot 88 MHz. En aangezien dat kan, besloot de koper een uurtje te rijden om de set na betaling in ontvangst te nemen. Naar blijkt wil hij het gaan gebruiken om op 3,5 meter verbindingen te maken. Maar goed, Frank is er voor een goede prijs vanaf en dat is ook belangrijk. Binnenkort zal het verkochte setje wel via het AT bij de domeinen komen te liggen HI.

Onze QSL-manager was ook weer even on-air.. Die had naast de soldeerbout deze week ook een stukje geprogrammeerd. Nu hij WiFi en packets ontvangt kun je stellen dat hij zijn APRS iGate werkend gekregen. Op de website van Koos kun je een kort verslagje daarover lezen. De iGate is Igating zegmaar. Net als bij Roel/PA2RG, die heeft hetzelfde project in elkaar gefrutseld. Nu nog even aan het bereik werken, want als we de ontvangsten bekijken van Koos en Roel en die vergelijken met het systeempje van Richard/PD3RFR, dan moet de coverage van de heren zich nog flink ontwikkelen. Onderstaand de bouwwerkjes van de heren, links die van Roel, in het midden die van Koos en rechts nog een dekkingsgebied van RFR.

   

Rob/PA1X is afgelopen week druk geweest met zijn werk, dus de radiohobby staat dan op een laag pitje. Wel is hij nog lekker aan het lezen in de radiobladen die hij gekregen heeft. Morgen is het weer tijd voor de ronde van Nieuwegein alwaar hij deze week de rode pet zal dragen. Ze zijn nog een beetje aan het zoeken naar een andere frequentie omdat er op de huidige regelmatig QRM is van stations uit Brabant. Woensdagavond dus vanaf 20.30 uur LT via 145.425 MHz +/- QRM even inmelden bij PI75NWG als je niets te doen hebt.

Frans/PB0AKY stond met een kwast in z’n hand en had niet verwacht dat hij zou worden aangeroepen, maar dat hij op de presentielijst zou staan. Maar dat was niet helemaal doorgekomen. Gelukkig geen man overboord en Frans maakte even van de gelegenheid gebruik om te melden dat hij de hele week al druk was met zo’n motoren. En dan voornamelijk met eentje die hij aan het opbouwen is. Hier en daar probeert hij wat met FT8, maar hij gaat weer snel verder voor de verf aan zijn kwast droogt..

Onderweg ergens in de buurt van Utrecht sprak Gelmer/PE1ION ons aan. Toevallig even QRV en hoorde de ronde. Op gebied van de radiohobby had hij de antenne maar een keer vastgezet aan de dakgoot. Het mastje met een lengte van 11 meter zit nu met slangenklemmen. Eerder zat die met een touw van het ene naar het andere raam, maar het wordt nu frissen buiten, dus het is wel fijn als het raam dan dicht kan. En hij hoorde Marco/PE1NWK trappelen 😉

Dus snel de microfoon door naar Marco. Die wil binnenkort zijn beam gaan ophangen, maar dat vergt nog wel wat werk. Wie ook nog zijn antenne niet buiten heeft staan is Jan/PA3FYZ. Wat fijn om die weer een keer te horen. Ondanks dat hij op een binnensprietje op zolder werkte was het prima waar te nemen. Veel vermogen kan Jan ook niet maken, want dan gaan de rookmelders in protest. Verder alles gezond met Jan. Niet dat de koffie thuis verkeerd is, maar hij mist wel het bakkie op dinsdagavond op de club. Hij is thuis lekker aan het prutsen en heeft nu een ontvangertje wat ie aan het nakijken is. Ook heeft zijn verzameling buizen in andere dozen gestopt en ze gelijk even nagekeken met een testertje wat hij van Peter/PA0RLM heeft geleend.

Door het hele persconferentiegedoe op televisie was Jos/PA3ANF wat later aangeschoven bij de ronde. Jos had verder niet veel te melden maar had wel gezien dat de komende propagatiecyclus een zwakke cyclus wordt. Dus voorlopig moeten we het nog even met de beperkte condities doen. Wel merkte Jos dat 15 meter af en toe goed open is, maar ook daar moet je het treffen. FT4 en FT8 doen het nog wel, dus daar kun je nog een intercontinentale verbinding mee maken.

Zijn we alweer bijna op het einde van de 2 meter ronde van deze week, maar niet voordat we Ko/PD0ZEE even het woord hebben gegeven. Hij had een lange dag achter de rug en had geen vrolijke mededelingen. Zoals we ook al in de ronde is gezegd gaan we uit van het positieve en hopen dat we nog lang van de aanwezigheid van Ko mogen genieten, zowel in de ronde en daarbuiten. Als hekkensluiter op 2 meter kwam Roel nog even binnen. Eerder in het verslag was zijn zelfbouwproject de APRS iGate al gemeld, maar Roel is nu ook officieel member van de Straight Key Century Club, kortweg de SKCC. Hij heeft nummertje 23164 gekregen, dus best veel leden binnen die club. Roel had ook al even deelgenomen aan een Straight Key Sprint waar hij puntjes kan verdienen en weggeven.

Na de professionele afkondiging van de 31e ronde op twee door de heren, mocht eindelijk Paul van de bank komen om de 40 meter te bedienen. Richard zette hem nog even in de spotlights, maar dat had niet het gewenste effect deze keer. Alhoewel, vanuit Benidorm kwam Ben/EA7-PA3DGS via de FD-4 binnenrollen. Verder uiteraard de lokale vrienden, waarbij Hans/PD9HK bijzonder duidelijk acte de précense gaf. Loud en clear zogezegd. Ook bijzonder was dat Piet/PD2HPE van zich liet horen op deze band. In de 2-meterronde had hij nog aangegeven dat hi niet de juiste antenne heeft voor 40 meter. Wat bleek, Piet duwde gewoon even 25 Wattjes in een degelijke Antron A-99.. Een goeie tuner is het halve werk 😉

Graag tot volgende week, blijf gezond. 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 13 oktober 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA0AA, PA3BOE, PA3EYP, PD9HK, PA3Y, PA1JM, PD2HPE, PA9T, PA7F, PE4KH, PA1X, PB0AKY, PE1ION/M, PE1NWK, PA3FYZ, PA3ANF, PD0ZEE, PA2RG

Via 40 meter (7.091 MHz – LSB):

PA3EYP, PD2HPE, PD9HK, PA3BOE, PA3ANF, PB0AKY, PA1JM, PD0ZEE, EA7/PA3DGS