Verslag van de Utrechtse Radioronde op 6 oktober 2020

Deze week aflevering 30 van de Utrechtse Radioronde.. Een klein feestje bij dit jubileum, maar liever zouden we dat niet vieren. Waren we ook niet van plan, want we kwamen er pas halverwege de ronde achter 😉 En eigenlijk is het ook geen feestje want we staan liever aan de bar. Helaas we zullen nog even door moeten, hopelijk kunnen we stoppen voor de 50e editie. Wel knap dat we het zo lang volhouden op deze wijze. Deze week was er ook weer de mogelijkheid om QSL-kaarten op te halen en in te leveren.

Door de zorgvuldige planning van de secretaris en de secuurheid van de QSL-manager liep dat weer als een geoliede machine. Als de maatregelen het toelaten zal in november weer een mogelijkheid zijn. Hou de website in de gaten! Jan/PA1JM stond als eerste op de planning om zijn kaarten af te halen en liet voor de operators een pak lekkere cakejes achter, waarvoor dank. Jan pakte snel zijn biezen en ging er als een speer vandoor om zichzelf vanaf huis nog in te kunnen melden. We lezen straks wel of dat gelukt is.

In de ronde hadden we als eerste een vreemde eend in de bijt. PA breukstreep PJ4AA.. ook bekend als René/PA0AA. Hij was na een maand weer terug uit het wonderschone Bonaire aan Zee en omdat hij daar al zo lang belasting had betaald mocht hij lokale roepletters in gebruik nemen. Maar goed, een maand verder en René heeft nog steeds geen 70cm doosje in de vorm van een mobilofoon kunnen vinden. Hij heeft er eentje nodig die een half uur kan zenden zonder de temperatuur van de Etna te krijgen. Richard had mogelijk nog wel een Condor 3000 met PA4DEN-software liggen, maar of die warm wordt na een half uur is de vraag.. Het is volgens RFR zelfs de vraag of het apparaat wel gaat zenden.. Wordt vervolgd..

Schakelen wij over naar Maarssen, alwaar Wim/PA3DJS even de vorderingen van de JOTA bij Jan Campert doorneemt. Hij baalt een beetje, want er is nog steeds geen programma.. Ze hadden dat op de rit, maar door de gewijzigde maatregelen moeten ze weer terug naar de tekentafel. Wel heeft Wim samen met Nico/PA3Y, Carlos/PD1CVR en Jan/PD2JDW afgelopen vrijdag de landscouts en zaterdag de welpen voorbereid op de dingen die gaan komen en eventueel van microfoonvrees afgeholpen. Ook heeft Wim nog even op het scoutingterrein de surfplankmast een beurt gegeven. Het mastje is weer geïmpregneerd en voorzien van nieuwe lak. Ook heeft het een nieuw blok met een conisch gat met een wieltje erin, dus super-de-luxe katrol. Oja, Wim was blij te kunnen melden dat hij weer wat verbindinkjes had gemaakt op 80 meter.

Op verzoek van Gert-Jan heeft Wim ook nog even uitgelegd hoe hij de bediening van de radio’s in gedachten heeft. Met een voetpedaal en een tweetal microfoons. De padvinders tot 13 jaar zijn vrij van maatregelen, maar de oudere deelnemers moeten een losse microfoon met een wegwerphandschoen vastpakken. Wim neemt geen risico’s aangezien hij zelf niet ziek wil worden, maar ook nog de zorg heeft voor zijn vader. Gert-Jan was hier benieuwd naar, omdat hij zelf bij Marsua in Maarssenbroek actief is tijdens de JOTA.

Even langs Jos/PA3ANF. Naast zijn activiteiten op FT8 en andere modes had Jos niet veel te melden. Ondanks dat is toch altijd fijn om even een teken van leven te ontvangen, zeker in deze tijden. Snel naar Hans/PD9HK die drukdoende is om een QSO voor elkaar te krijgen via D-Star. Dat lukt nog niet echt. Hij komt wel overal op het dashboard, maar hoort niemand. Tipje van Gert-Jan, luister eens op reflector REF001C. Dat is de D-Star Megarepeater en daar is 9 van de 10 keer wat te horen vanuit Amerika of elders. Ook zijn er wel regelmatig Nederlanders te horen, die in hun beste steenkolenengels met de overkant van de grote plas een QSO maken. De zogenaamde D-star-DX HI.

Hans gaat dat eens even uitzoeken en hopelijk lukt het hem om wat binnen te krijgen. Vanuit Bilthoven kwam blij nieuws. Frank/PA7F had zojuist een zo goed als nieuwe Icom IC-7300 opgehaald bij een collega-amateur, dus die heeft voorlopig wat te spelen. Als eerste wil hij ontdekken of en hoe meteorscatter op 70 MHz werkt. We zijn uiteraard benieuwd naar de bevindingen en horen die graag weer in de volgende ronde.. Maar goed, het kan best zo zijn dat Frank eerst weer wat anders te doen heeft.

De plannen die hij vorige week had, liggen ook nog steeds op stapel.. Gelukkig ziet de lucht nog blauw van de dagen, tenzij het slecht weer is, maar daar gaan we even niet van uit. Nu Frank de trotse bezitter is van een 7300, mag zijn Anytone AT-588 van eigenaar verwisselen. De vraagprijs is minimaal 100 euro en het apparaat is nog bijna nieuw, want Frank heeft hem pas sinds begin mei dit jaar. Dus sla je slag en koop die bak!

Van Bilthoven naar de buurman van het clubhuis.. Cor/PA3EYP is flink in de weer geweest op het dak van zijn paleisje. Hij heeft wat draadjes opgehangen zoals hij vorig week voorspeldde. Maar op dat platte dak was best wel wat wind wat het werk niet makkelijker maakte, dus het zit allemaal een beetje provisorisch. Maar het werkt.. Met de antennetjoempert eraan, dat dan weer wel.. En dan was er nog iets met een kippenladderlijn ofwel een leeflijn, maar het werd zo’n verhaal dat de notulist het spoor bijster raakte.

Belangrijk is dat Cor net klaar was voor het begon te hozen. Kon hij mooi afgelopen weekend nog meedoen met de TRC contest. Ook de middag voor de ronde was hij weer op het dak te vinden na de buien. Rond 5 uur was er zelfs een beetje zon. Cor heeft de boel los gesloopt en weer in fatsoen gebracht. Druk druk druk dus .. geef die man een TOT voor zijn verjaardag HI. Nee hoor, het is mooi om te horen dat sommige mensen met zoveel passie over hun hobby kunnen praten.

Door naar onze lokale kaasboer Nico/PA3Y. Zijn we toch helemaal vergeten te vragen hoe de tweede zuivelloze kaas was gelukt. Nou ja, dan houden we dat nog even voor de volgende ronde. Wel had Richard wederom de kaartjes voor Nico geregeld. Het waren er maar 2 deze keer, dus dat werd even live op zender doorgenomen door de operators. Nico gaf aan ook niet veel airtime te hebben gehad afgelopen week.

Hij was, zoals Wim al vertelde, met de voorbereidingen van de JOTA bezig geweest. Ook heeft hij afgelopen weekend nog even met zijn compound-boog een proef gedaan bij het clubhuis om te ontdekken of er een kans is om een touw weg te schieten om zo wat antenne’s hoger op te hangen in de bomen. Helaas is dat niet helemaal wat men er van verwacht had. Door het touwtje raakte de pijl uit balans en er was ook redelijk veel wind. Dus er wordt nog naar een alternatief gezocht..

De ‘bijna’ buurman van Nico is (wel) Ko/PD0ZEE.. Nie Co, Wel Ko.. Heb je hem? Hou ‘m daar! Ko zat er vanavond weer warm en droog bij in zijn hobbyhok. Ook hij was met de D-Star aan de rommel geweest, maar verder is er weinig te doen op de banden zoals twee meter et cetera. Wat betreft D-Star zou hij eens moeten gaan luisteren op DCS007B. Als je aanlogt op de repeater PI1UTR, dan kom je daar automatisch op. Op die reflector zitten de meeste amateurs in Nederland. Anders even kijken op de website van Hobbyscoop, daar staan alle beschikbare systemen met frequenties en dekkingsgebied.

Maar de tweede tip van Gert-Jan en wellicht de belangrijkste van deze ronde; Doe eens een roepie! Als iedereen luistert zul je nooit een QSO horen, als je een keer roept en je krijgt antwoord is er ook wat te luisteren. Tot zover de wijsheid van Gert-Jan. Die stoppen we weer in het doosje terug voor volgende week. Hij moet niet teveel weggeven op een avond HI. Werden wij daar plots verblijdt door Ronald/PD2FD. Die vroeg zich af welke shift wij gebruikten.. Goed nieuws voor Ronald, we werken simplex. Verder was hij ook gevraagd om de padvinders een beetje aan de ether te helpen, maar Ronald moet er nog even over nadenken en achter zijn oren krabben wat hij gaat doen. Hij wil de welpjes niet teleurstellen, maar met een klein verkoudheidje is het al snel grote paniek.

Roel/PA2RG, had niks gedaan en niks te liegen.. Dus dat ging snel. Tijd voor PA5ZuluTime.. Indeed, Kees/PA5Z meld zich present voor de ronde. Hij wil even benadrukken dat de operators eigenlijk wel een gouden speld moeten krijgen voor hun inzet. Kees is lekker aan het oefenen met CW. Hij is nu al 2 jaar bezig en kan al lekker morsen, op zich verdiend dat ook wel een pluim. Uw verslaggever kon ook met 2 jaar goed morsen.. helaas zonder seinsleutels, maar wel met Ranja, maar dat terzijde.

Inmiddels was Jan/PA1JM ook weer op zijn thuis-QTH aanbelandt. Zoals beloofd meldde hij zich nog even in en hij was blij met z’n kaartjes en ook met de hele grote Yaesu wereldkaart die hij van Paul heeft gekregen. Die krijg een mooi plekje aan de muur is zijn shack, weg met die witte steriele muren. Ondertussen knabbelden de operators Richard en Gert-Jan aan de koek van Jan. Erg lekker.. Gelukkig waren het geen koekjes van eigen deeg HI.

Marco/PD1MB zwaaide met een sterretje en Lemmy/PC2LR kwam nog even in de lucht nadat hij de QSL-kaarten voor vrijwel alle amateurs in Breukelen had opgepikt. Hij was lekker aan de hobby en had verder niet veel te melden, behalve dat alles gezond was. En dat is fijn om te horen. Terwijl QSL-manager Koos/PE4KH even pauze had tussen 2 kaartklanten door nam hij ook maar even de gelegenheid om zich in te melden. Koos is naast de kaartjeshobby ook nog begonnen aan een iGate-projectje. Binnenkort gaat hij dat aansluiten en zou het moeten werken. Richard heeft ook zo’n systeempje draaien en die verzorgt een redelijk dekking rondom Maarssen zoals te zien op het plaatje hieronder.

We geven de microfoon even door aan één van de rondeleiders van Nieuwegein, Rob/PA1X. Ook hij had niet veel spannends te melden, eigenlijk hetzelfde als Frank/PE5W. Die moest nog even wat huiselijke dingen in huis doen. Wel had hij afgelopen week nog even met onder andere Gert-Jan een QSO op D-Star weten te maken waar ook Johan/PA3GER in te horen is geweest. Dus dat was wel weer even leuk. Voor de mensen die Johan een keer willen spreken, hij zit op D-Star, DMR en C4FM. Dus je kunt hem altijd aanroepen.

Als hekkensluiter op twee meter deze week Martin/PA9MB. Zoals het het zelf zei: hij pakt de ronde nog even bij de staart. Ook hij had niet veel input, dus besloten we de microfoons te gaan wisselen en een stoelendans te gaan doen zodat Paul/PE2LZ nog een kort rondje op 40 meter kon gaan doen.

Overigens was Paul afgelopen zaterdag jarig en is hij al weer 33 geworden. Hij heeft een leuk speeltje kado gekregen, de MicroHam Microkeyer 3. Dat gaf Paul ook weer de gelegenheid om meer tijd aan de hobby te besteden dan dat hij had gewild. Het aansluiten van de dradenbende was piece-of-a-cookie, maar om geluid uit het kastje te krijgen duurde even. Gelukkig is het Paul wel gelukt en heeft hij zijn eerste FT8 verbindingen reeds gemaakt via het nieuwe doosje.

     

Paul heeft het rondje weer met liefde weer gedraaid op 40 meter en daar kwam Michel/PA7ML ook nog even aanwaaien. Verder waren er op 40 meter een aantal deelnemers vanaf 2 meter meeverhuisd, maar verder geen nieuwkomers deze week. Na een gezellige ronde kwam weer het moment dat iemand het licht uit moest doen.. En dat deden we dan ook maar.

Graag tot volgende week, blijf gezond. 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 6 oktober 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA1JM, PA-PJ4AA, PA3DJS, PA3ANF, PD9HK, PA7F, PA3EYP, PA3Y, PD0ZEE, PD2FD, PA2RG, PA5Z, PD1MB, PC2LR, PE4KH, PA1X, PE5W, PA9MB

Via 40 meter (7.088 MHz – LSB):

PA7ML, PA1JM, PA3EYP, PD1MB, PD9HK, PA9MB