Verslag van de Utrechtse Radioronde op 20 oktober 2020

Welkom  bij weer een nieuwe Utrechtse Radioronde. Deze week editie 32. Afgelopen weekend was het JOTA-JOTI, een evenement waar al vaak over gesproken is tijdens de doorgangen in de ronde. Door de omstandigheden waren er maar weinig deelnemers in den lande en ook de scoutingclub PEKA18 alwaar wij ons clubgebouw huren besloot een andere invulling te geven aan het 3e weekend van oktober. De omslagfoto is dan ook van vorig jaar, toen wij als afdeling A08 onze ondersteuning boden bij het station PE18KA/J. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer het event houden zoals we dat gewend waren. Afmeldingen voor deze ronde waren van Nico/PA3Y door QRL en Carlos/PD1CVR in verband met een vriendin in Zeist.

In de ronde startte wij deze week met Wim/PA3DJS. Hij zou met enkele andere Maarssenaren bij Scouting Jan Campert de JOTA gaan begeleiden. Helaas kwam weinig van de uitvoering door de besluiten van het kabinet. Daardoor was Wim natuurlijk, evenals vele anderen , een beetje teleurgesteld. Wel had hij de donderdag en vrijdag voor het weekend nog wat antennetjes gemaakt zodat hij tegenstations kon creëren voor JOTA-deelnemers die geen tegenstations hadden. Er zijn dus hier en daar nog wel wat verbindingen gemaakt. Wim kon ons nog wel toezeggen dat aspirant-rondelid Carlos/PD1CVR volgende week in de ronde gaat inmelden.

In Bilthoven vond Reni/PA3BOE dat het headquarter-station voor de JOTA in Nederland, PA6JAM/J, tijdens de openingsuitzending een behoorlijk stevig signaal neerzette. Normaal zou het station in Neede gelokaliseerd zijn, maar dit jaar had men de mogelijkheid om de VHF-UHF-zender van PI4VRZ/A in de Gerbrandy-toren in IJsselstein te gebruiken. Dat verklaarde het metertje-hoek bij Reni op de set. Dat had Reni niet direct verwacht.

Voor zijn repeaterproject in Zuid-Limburg heeft René/PA0AA nog wat spullen nodig. Hij gaat voorlopig met een Wouxon portofoon aan de slag. Hij vraagt zich af of iemand bekend is met het aanknopen van een interface aan deze bamiprater. Het gaat hem dan om een callgevertje toe te voegen aan het systeem. Dat is nog lastig, want wan de pootjes van de microfoon zijn anders dan standaard volgens René. Verder vroeg René zich af of de jaarlijkse verkoping bij afdeling A08 nog doorgaat dit jaar. De operators konden daar nog geen uitsluitsel over geven, alles hangt tenslotte af van de situatie in Nederland op dat moment.

In het altijd pittoreske Bilthoven resideert net als Reni ook Frank/PA7F. Hij vind het altijd leuk om te horen wat een ieder heeft beleefd de afgelopen week.. En zijn eerste vraag was dan ook gericht aan de operators Richard /PD3RFR en Gert-Jan/PD0GJK; “Wat hebben jullie meegemaakt afgelopen week?”. Terwijl Gert-Jan even het noodluik ging openen vanwege wat gebons door Paulus de klopkabouter, kon Richard onderwijl meedelen dat hij vanaf 1 november zich na enige tijd thuis zitten weer op het QRL kan storten bij een nieuwe werkgever.

Verder had hij lekker gefietst met een portofoon op het stuur. Meer omdat het de laatste mooie dag was, maar die komt blijkbaar telkens weer opnieuw. Eigenlijk was het net als vroeger toen hij  fietsmobiel in de buurt van Alkmaar rondreed. Alleen destijds was het met een DV-27S aan de bagagedrager, een loodaccu achterop en een 27MC bakkie op het stuur. Dat is tegenwoordig wat compacter geworden. Verder is Richard met Gert-Jan op digitaal gebied aan de knutsel om een Utrechtse YSF-reflector in de lucht te brengen. Ook nog wel in de avonden wat FT4 en FT8 gedaan, maar niet heel spannend.

     

Gert-Jan daarentegen had zaterdag zijn zinnen gezet op de JOTA bij Scouting Marsua, PA6MARSUA/J. Naast de vaste verplichtingen had hij in de week ervoor al wat voorbereidingen getroffen voor de JOTA. Hij had aan zijn Icom IC-706mk2G twee microfoons en een voetpedaal geknoopt zodat de aanwezige scouts coronaproof uitzendingen konden maken vanuit de Shelter. Ze hebben wat leuke verbindingen gemaakt met andere scouts en ondanks dat het geen volledig weekend was, vond Gert-Jan het geslaagd en gaat volgend jaar graag weer. Verder zoals gezegd is hij druk met Richard om een Utrechts Kanaal op te zetten voor gebruik met Yaesu System Fusion.

Terug naar Frank/PA7F die een mooie anekdote vertelde hoe hij ooit zendamateur is geworden. In zijn jonge jaren bij de scouting Manenborgh groep, toen nog aan de Opaalweg in Utrecht. Tijdens de JOTA mocht hij daar naar een actieve zendamateur kijken. Daar bleef het toen ook bij, want aankomen was uit den boze in die jaren. Ondanks dat had de radiohobby toen wel zijn hart verovert. Altijd mooi om dat soort verhalen te horen.. Verder heeft Frank niets gedaan aan de opsomming die hij vorige week gaf 😉 Wel heeft hij verbinding gehad met vrijwel het uiterste puntje van Alaska, dwars over de Noordpool in vakje AO63. En dat terwijl de A-index op 2 stond en de K-index op nul. Een zeer zeldzame situatie waarbij er ook geen Aurora was.

Voor de mensen die het kennen van Discovery Channel op TV, in Dutch Harbor waar NL8F zit, werken de krabbenvangers van Deadliest Catch. Op de valreep had Frank ook nog even een verbinding op 160 meter met onze Hollandse vriend 5T5PA in Mauritanië. Via FT8, dat dan weer wel.. Maar zeker leuk voor op het lijstje! Wat ook weer leuk was om te horen is dat Koos/PE4KH een koerier aan de deur heeft gehad met een pakje QSL-kaarten. De stapel met een gewicht van 1640 gram zal waarschijnlijk op 3 november worden uitgedeeld. Koos schijnt dan te kunnen, dus de secretaris zal weer een aanmeldingsmogelijkheid beschikbaar stellen in de week voor die datum. Verder had Koos nog wat verbindingen gemaakt met de seinsleutel, waarbij het meest noemenswaardige QSO is geweest met Joop/PG4I. Overigens niet met een straight-key, maar lekker gepeddeld.

In Maarssen ontdekt Hans/PD9HK steeds meer mogelijkheden van de Icom IC-705. Via filmpjes op YouTube leert hij het apparaat steeds beter kennen. Helaas zijn de filmpjes in het Duits, maar dat is voor Der Hans geen probleem. Inmiddels heeft hij het ook voor elkaar dat zijn setje praat met het programma WSJT-X op de computer. Er rolt al vanalles over het scherm, zelfs vanuit Zuid Afrika, dus het zal niet lang duren voor Hans ook zijn eerste uitzending in FT8 zal doen. We gaan het volgen..

Nieuw in deze ronde was Martin/PD9MS vanuit Terwijde, een wijkje in Utrecht wat we liever geen Utrecht noemen HI. Hij  had afgelopen week al wat lokale contacten gelegd via C4FM en kwam zodoende even aanschuiven in de radioronde. Deze week nog niet veel te melden, maar dat geeft niets.. Een eerste keer is altijd wat lastiger. Niet voor de eerste keer meldde Jan/PD2JDW zich. Die had met het antenne-knutsel van Wim/PA3DJS een hele kudde scouts gewerkt tijdens de JOTA.  Ook had hij nog even verbinding gemaakt met PA6JAM/J via de toren in Lopikerkapel. Het verhaal van Frank/PA7F deed Jan ook denken aan 40 jaar geleden, waar hij door de JOTA zich als 13-jarige bij de scouting heeft aangemeld.

Uiteraard kwamen hierdoor de verhalen van Richard en Gert-Jan los over hoe zij ooit zijn begonnen met de hobby. De details had u kunnen horen in de ronde en zullen we de lezers besparen. Van Maarssen-dorp steken wij het Amsterdams Rijnkanaal over naar Maarssenbroek, waar Ko/PD0ZEE zijn opwachting maakt. Helaas is door zijn gezondheid de radiohobby een beetje stil gevallen. Dat snappen we maar al te goed en we hopen natuurlijk dat we Ko zoveel mogelijk mogen horen, maar als dat een keer niet lukt is daar alle begrip voor.

In De Meern is Frank/PE5W iets drukker geweest met de hobby. Hij heeft twee hotspots bijgebouwd zodat hij met digitale voice overal tegelijk QRV kan zijn. Ook had hij al even geproefd van het digitale kanaal van Utrecht wat in testfase draait. Zoals de operators van PI4UTR dat mooi konden verwoorden wordt daar meer ruchtbaarheid aangegeven zodra het geheel operationeel en functioneel is. Zoals gebruikelijk bij de meeste inmelders had Richard ook de QRZ-pagina van Frank even geopend. Dat was voor de heren bij PI4UTR natuurlijk een feest der herkenning, al die mooi spulletjes zoals een Ham International Jumbo en daar werd dan ook nog even aandacht aan geschonken.

En toen was het weer Zulu-time, want vanuit het sfeervolle Tuindorp klonken de stemklanken van ons aller Kees/PA5Z uit de luidspreker. We hebben ooit goed naar hem geluisterd en zijn devies om iets niet zelf te doen ter harte genomen. Daarom lieten we Kees maar even praten, dan hoefden wij dat niet te doen 😉 Welnu, Kees wist te melden dat de 15 meter vlak voor de ronde nog even open was. Bijzonder genoeg had hij daar het voorrecht om nog even een QSO te voeren met Papa Yellow 4 BraZil, gebruikmakend van een microfoon. Lekker ouderwets.

Wel moet Kees oppassen met het maken van vermogen, want de cv-ketel wil nog wel eens op hol slaan. Verder leeft hij nog, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Kees mist de sjeu van het leven door al dat coronageneuzel. Maar het zij zo. Ook meldt hij zich voor de liefhebbers om de week in bij de radioronde om zo niet te veel anderen tot last te zijn. Volgens de operators is Kees iedere week welkom, dus tot volgende week.

Schieten we nog even door op de landkaart naar Woerden naar Jan/PA1JM. Hij had afgelopen zaterdag een flinke verbinding gemaakt met Nieuwegein. Gert-Jan wist er van, maar die zat in Maarssen en niet thuis, dus de pas opgehangen wereldkaart van Jan hangt wellicht een beetje scheef. De foto geeft een ander beeld, zoals jullie kunnen zien hangt de kaart er mooi bij in de shack van Jan. Ook nog het bewijs dat Jan het oude laptopje, waar we het vorige week over hadden, weer tot leven heeft gewekt.

     

En zo draait de week.. en de ronde op twee meter. Door naar de laatste spreker van deze week. Vanuit zijn zolderkamertje in Overvecht vertelde Jan/PA3FYZ dat hij via de Chinese groothandel een paar omvormers had aangeschaft. Die zetten het voltage om van 12 naar 300 volt. Voor de toepassing die Jan heeft is dat niet helemaal geschikt, want met 10-50 milliAmpere  slaat de boel net niet aan. Dus hij moet nog iets bedenken om wat meer stroom te trekken. ook ontdekte Jan dat hij zijn binnen-antenne onder een hoek van 45 graden zet dat de ontvangst beter wordt.

Niet gehinderd door enige kennis van zaken, stelde Richard dat het waarschijnlijk komt omdat de spriet zich dan als richtantenne gaat gedragen. Welnu, de laatste doorgang van Jan werd iets minder, niet qua signaal, maar qua modulatie. Er vormde zich een ruis en met het geluid van Jan op de achtergrond werd er een soort aarde-brommetje hoorbaar. Wellicht een los contact. Mooi moment om het stokje van de twee meter over te dragen aan de man die op 40 meter alles kan. Ruim baan voor Paul/PE2LZ die ook deze week weer een gezellig rondje draaide. Op zijn verzoek deze week niet in het cluster gegooid, maar even goed wist hij een nieuwe inmelder aan zich te binden in de persoon van Kees/PA0VPN.

In het open spreekuur op 40 meter werd door Michel/PA7ML nog gevist naar informatie over WSPR. Omdat Paul daar ook niet veel kaas van heeft gegeten werd er vakkundig via ruggespraak overlegd. Michel heeft wat meer informatie zoals frequenties en software, we zullen wel horen en zien of dat voldoende was. Verder was het meeste nieuws natuurlijk al via 2 meter verkondigd door de overige heren, dus het werd een kort rondje. Maar goed ook want Paul van special voor de ronde rechtsreeks vanuit het oosten des lands gereden en had nog geen avondmaal genoten. Nu hij vroeg klaar was kon hij meteen weer de bus naar huis pakken. Gert-Jan en Richard hebben het licht uitgedaan nadat ze nog een paar uurtjes hebben zitten programmeren aan hun project..

Graag tot volgende week, blijf gezond. 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 20 oktober 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PA3BOE, PA0AA, PA7F, PE4KH, PD9HK, PD9MS, PD2JDW, PD0ZEE, PE5W, PA5Z, PA1JM, PD1MB, PA3FYZ

Via 40 meter (7.063 MHz – LSB):

PA3BOE, PD0ZEE, PD9HK, PA0VPN, PA7ML, PD1MB