Hoogtepunten uit de 67e Utrechtse Radioronde van 21 juni 2021

En het is zomer! Gisteren was het de langste dag van het jaar en de start van de astronomische zomer. Dus het was lang licht buiten en in de radioronde resulteerde dat in een select gezelschap, maar wel met enkele nieuwe deelnemers. Nico/PA3Y had al laten weten te moeten verzuimen, vanwege de 16e verjaardag van zijn zoon. Dus bij deze van harte gefeliciteerd!

Vorige week deden wij de oproep voor een netwerkswitch om in de shack het computernetwerk wat te kunnen ordenen en uit te breiden. Inmiddels hebben wij een mooie 24-poorts gigabit-switch gedoneerd gekregen, waarvoor onze hartelijke dank.

Het werd een bijzondere ronde omdat er na deze editie 2 weken geen ronde zal zijn. Vanwege de versoepelingen gaan de deuren van het clubhuis voorzichtig weer open en kunnen er maximaal 15 personen op aanmelding naar binnen. Een raar gevoel voor de operators Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR die voor deze gelegenheid waren afgereisd naar de clublocatie om van daaruit de ronde te leiden. Maar fijn voor hen, maar ook voor degenen die nog niet naar de club kunnen, want op 13 juli staat de ronde weer op de agenda om 20.00 uur. Dus zet het in je agenda!

Maar wat gebeurde er zoal in deze 67e Utrechtse Radio Ronde? Hier zijn de hoogtepunten uit jaargang 2, aflevering 14.

 • Piet/PD2HPE was weer thuis van zijn verblijf op de camping De Kastanjes in Elsendorp (NB). Waar hij anders maar 3 tot maximaal 4 weken op de camping verblijft, heeft hij er deze keer 5 weken kunnen genieten van het mooie weer. Er waren zelfs 2 zendamateurs die Piet daar geholpen hebben om een kattesnor te maken voor 10, 20 en 40 meter.  Ze hebben het zo goed gedaan, dat Piet niet eens een tuner nodig had en het perfect werkte.
 • Dirk/PD3DRM viel het op dat de modulatie van UTR wat zachter was dan normaal. Dat kon kloppen, want dat moet iedere ronde handmatig ingesteld worden en we hadden de schuif iets te dicht gezet. Tikkie erbij en Dirk was weer blij. Nog altijd werkt Dirk op zijn Teletron, want de microfoon van zijn Italiaanse knakendoos, de Midland CT-2000, is kapot. Een nieuwe kost 60 euro en daar heeft Dirk niet direct zin in. Dus hij zoekt nog naar een 2e hands. Of hij kon zwaaien was nog niet zeker omdat Dirk nog even goedkoop wilde tanken, maar gelukkig was hij op tijd terug.
 • Hans/PD9HK was druk geweest in de tuin. Niet zozeer met de plantjes, maar wel met zijn antennepark. In zijn postzegeltuin heeft hij de endfed nu in een U-constructie opgehangen. Dat bleek een goede zet, want direct rolde er allemaal locaties over zijn scherm die Hans nog niet eerder had gezien. En het mooiste is dat hij ook de stations kon werken, waardoor nu zijn radioactiviteit zich ook buiten Europa ontplooit. Dus Hans kan weer op jacht naar nieuwe landjes!

 • Martin/PA9MB had niet veel nieuws.. Met het warme weer was hij veel buiten en had hij lekker gezwommen. Nu het weer minder weer is heeft hij wel wat verbindingen gemaakt, maar niet heel spectaculair. Wel is de 6 meter regelmatig op en en ook op de 17 meter heeft Martin wel wat succesjes geboekt. Natuurlijk doet hij iedere vrijdagavond gewoon zijn USB-ronde op 70cm en daar ben je altijd welkom.
 • Reni/PA3BOE was ook weer eens te horen in de ronde. Die was er even tussenuit geweest vanwege een korte vakantie. Met de fiets in de trein naar Limburg en vanaf Sittard gefietst, gefietst en gefietst.. Via België weer terug naar Maastricht en daar de trein weer gepakt richting huis. Reni heeft ook het drielandenpunt nog even bewonderd en kon melden dat de heuvels soms zo steil waren dat zelfs een elektrische fiets daar niet tegen opgewassen is. Verder niet heel veel HF nieuws. Reni hoorde nog wel veel het Afghaanse station T6AA. Daarnaast is hij op FT8 wat aan het experimenteren en heeft hij inmiddels het programma JTDX op aanraden van Ruud/NL13562 in gebruik. Reni gaat zo met de trein nog even naar Utrecht Centraal en neemt zijn portofoon mee. Wat later in de ronde kwam hij luid en duidelijk door met zijn bamiprater in de stationshal van Utrecht.
 • Thom/PA9T feliciteerde als eerste alle D-amateurs met de herijking die van kracht is geworden afgelopen vrijdag. Nu de Icom IC-910H weer gerepareerd is, wilde Thom eigenlijk in de USB-rondes meedraaien, maar op vrijdag was hij te vroeg en op zaterdag was hij te laat. Dus het is er nog niet van gekomen. Wel hebben we de afspraak gemaakt dat Thom volgende week dinsdag de set weer op de club brengt en dan de grote broer, de IC-7400, meeneemt voor een onderhoudsbeurtje. Verder is Thom nog aan het shoppen, want hij wil graag een full-duplex dualband portofoon aanschaffen om te werken via amateursatellieten.
 • Jan/PA1JM was afgelopen week even bij Richard langs geweest om de gevraagde ferrietkralen op te halen. Het wikkeldraad heeft Jan inmiddels ook binnen, dus hij kan spoeltjes gaan wikkelen. Maar toch had ie nog wat extra kraaltjes nodig, dus hij maakt binnenkort een nieuwe afspraak met Richard. Verder heeft Jan nog wat plaatjes van het ISS via SSTV kunnen ontvangen. Die kwamen prima binnen bij hem. Nog tot 26 juni kun je ze ontvangen via 145.800 MHz.
 • Wim/PA3DJS had afgelopen week een leuke verbinding met Jan/PD2JDW die op het terrein van Scouting Jan Campert zat. Daar was de antenne in de vlaggenmast gehesen en kregen de scouts van Scouting Wepadojeb uitleg over zenden en de JOTA. Deze groep, bestaande uit 6 meisjes en 6 jongens met een lichamelijke beperking, heeft kennis mogen maken met de 2-meter zender en het zoetgevooisde stemgeluid van onze Wim. Voor de gelegenheid had Wim zijn mast ook even overeind gezet, want hij wilde wel een goed signaal neerzetten. Voor Dirk had hij inmiddels een microfoon op een 2e hands site gezien voor de CT-2000.
 • Harry/PA3HRI was ook weer een keer present in de ronde. Hij had een nieuwe ‘oude’ Yaesu FT-857 aangeschaft, die hij nu voor de eerste keer gebruikte. De antenne situatie was nog niet perfect, maar toch zetten Harry een prima signaal in Utrecht neer. Naast dat Harry nog een leuke antieke MFJ-1271 voor de Commodore op de kop had getikt, had hij niet veel te melden en luisterde gezellig mee.
 • Gerard/PA7DB was nieuw in onze ronde. De verbinding tussen Utrecht-Zuilen en Oud-Alblas was prima. Gerard draaide over de banden en kwam toevallig bij ons uit. Hij is is bekend in de regio en heeft vroeger afgereden in Zuilen, toen het CBR daar nog zat. Ook kon hij zich de piratenzender Satellite Action herinneren die in de regio actief was. Richard kon melden dat dat radiostation weer herboren is op internet.
 • Herman/PD0MVW was sinds 11 jaar nieuw op de band. Hij verbaasde zich er over wat voor mogelijkheden hij ineens erbij had gekregen ten opzichte van 1982, het jaar waarin hij zijn examen deed voor de toenmalige D-machtiging. Zijn setje, de Kenwood TM-G707E, werkte nog goed na al die jaren. Alleen aan het einde van de doorgang blijft de PTT even hangen. Het zou mooi zijn als daar een keer iemand naar wil kijken. Verder zit hij nu in een appartement in Leidse Rijn, waar de antenneopstelling niet perfect is. Mooi is dat Herman ook zijn eerste setje, de Kenwood TR-2300 nog altijd in zijn bezit heeft.
 • Koos/PE4KH had niets te melden, maar wilde wel even inmelden. Hij verheugd zich op het weerzien van een aantal leden volgende week. Afgelopen zaterdag heeft hij meegevaren op een boot en daar zat een marifoon in. Daar heeft hij zich eens even in verdiept en inmiddels is hij thuis ook de marifoonkanalen af aan het scannen.  Best leuk om dat te volgen.
 • Frans/PB0AKY kon melden dat hij nog altijd een keuze moet maken welke kleur hij zijn Russische motor met zijspan gaat geven. Inmiddels is het frame gespoten en kan hij de bak gaan lassen. Als ie af is zien we hem graag een keer het terrein bij de club oprijden. Maar volgens Frans moeten dan voorlopig nog maar even met de ronde doorgaan 😉

En doorgaan met de ronde doen we op 13 juli weer. De komende 2 weken hebben we een gelimiteerde openstelling van de club om weer eens nader tot elkaar te komen op 1,5 meter en een eyeball-QSO te voeren. Dus graag tot 13 juli 2021 om 20.00 uur voor de 68e editie van de Utrechtse Radioronde. 73 de PI4UTR.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD2HPE, PD3DRM, PD9HK, PA9MB, PA3BOE, PA9T, PA1JM, PA3DJS, PA3HRI, PA7DB, PD0MVW, PD1MB, PE4KH, PB0AKY