Hoogtepunten uit de 64e Utrechtse Radioronde van 1 juni 2021

Welkom in juni mensen. De start van de meteorologische zomer is een feit, nog 30 dagen tot het einde van de eerste helft van 2021 en we hebben weer een keer QSL-kaartenactie bij het clubgebouw gehad. Die was op aanmelding en volgens de geldende maatregelen. De QSL-party vond plaats tijdens de ronde, dus wellicht wat minder deelnemers in de ronde dan normaal. Maar ook een aantal amateurs die we anders niet zo vaak horen die even portable hun stem lieten horen terwijl ze hun opwachting bij ‘Kaarten-Koning-Koos’ maakten. Die was op zijn beurt weer blij met het kunnen uitdelen van hele stapels kaarten, maar hij werd ook weer verblijd met een paar kilo papier om naar het DQB te sturen.

Omdat er iemand de deuren moest open doen was Richard/PD3RFR ook naar het clubgebouw afgereisd. Samen met Koos/PE4KH werd besloten de QSL-handel buiten te drijven, aangezien het een zonnige avond was. Dat was ook ten gunste van de ‘C’-veiligheid. Toen Koos eenmaal gesetteld was sloot Richard zich op in de UTR-sauna. Nu al was het er een tropische sfeer. Alleen de cocktails mistten. Gert-Jan/PD0GJK was door omstandigheden en ook vanwege de geldende maatregelen lekker in zijn QTH Nieuwegein gebleven. Dus het werd een remote uitzending, gedeeltelijk vanaf locatie. Dat hadden we nog niet eerder geprobeerd, maar kan en functioneert dus ook gewoon.

Overigens weten we dat Jos/PA3ANF deze week niet aan de band verschijnt vanwege een fietsuitje in Drenthe en Frank/PA7F hoopten wij te horen met een keukentrapopstelling voor 2 meter, maar blijkbaar is dat plan (nog) niet van de grond gekomen. En als een antenne op de grond blijft liggen komen de signalen meestal niet zo heel ver de straat uit.

Enkele seconden na 20.00 uur werd gestart met de 64e Utrechtse Radioronde, jaargang 2, aflevering 11.. Was je er niet bij? Hier zijn de hoogtepunten!

 • Rob/PA1X had zich vermaakt met het mooie weer en was niet heel erg actief geweest met de hobby. Desondanks had hij toch wel wat leuke verbindingen gemaakt met Gibraltar en Brazilië, maar ook nog Uruguay in CW. Een andere leuke was een 3A-station, dat is Monaco/Monte Carlo en daar zijn niet heel veel amateurs in de lucht.
 • Wim/PA3DJS merkte nog even op dat de Cavia van UTR is weggejaagd, want die was niet meer aan het knabbelen tijdens de doorgangen. Het vervangen van de PC’s door RaspberryPi in de A08-shack door de operators heeft dus een goede uitwerking. Naast zijn documentatiewerk was Wim weer druk aan het testen geweest met zijn zelfbouw processor op de vrijdagavond in de CQ-ronde. Dat werkte perfect met de antenne op 18cm x 100, full size mastlengte. Maar Wim had ook iets doms gedaan. Zondag werd hij blij verrast met een bezoekje van Richard. Die bezorgde hem een blik van de Van Dungen Jamaicaanse Rumbonen. Wim wilde even een foto maken van het mooie blik naast het smerige blik van Zeeman suikerklontjes met de speechprocessor er in. Daar ging het mis, toen de torretjes het nieuwe blik zagen werden ze wild. Alles begon te ruisen en andere geluiden te maken. Alles lijkt van slag te zijn. Wim had ze geen rumbonen gevoerd, want het blik was leeg. Maar blijkbaar hebben de torren dat mooie blik gezien en willen daarin. Dat wordt op zijn minst solderingen controleren. Uit voorzorg heeft Wim het blik uit de buurt van andere apparatuur en de 751 gehouden, want voor je het weet verplaatst die torrenopstand zich naar andere schakelingen en dat is niet gewenst.

 • Hans/PD9HK wees nog even op zijn gedoneerde airco in de warme shack. Daar had Richard ook aan gedacht, maar hij had te weinig tijd om alles even netjes aan te sluiten. Dus volgende keer wat eerder aan de slag. Hans was lekker bezig geweest met FT4 en FT8 en had weer een landje erbij; Portugal op 10 meter. Zijn zelfgemaakte dipool voor die band werkt als een speer, maar wel merkte Hans dat deze wat richtingsgevoelig is en dan voornamelijk richting Spanje. Verder had Hans zaterdag nog Denemarken op zijn lijstje mogen bijschrijven en een special call GB75ISWL via 2 meter FT8.

 • Nico/PA3Y had niets noemenswaardigs meegemaakt en hij hoorde nog wel een broertje van de Utrechtse Cavia die af en toe even via de zender langskwam. Wellicht heeft dat toch met de remote setup te maken dan. Omdat het zo lekker weer was zwaaide Nico voortijdig en ging met een goed glas wijn zijn tuin bewonderen. En dat gunnen wij onze medemens!
 • Jan/PA1JM was gezellig in de ronde, terwijl Thom/PA9T zijn QSL-kaarten ging halen. Het werd hem aangeboden en logischerwijs gaat de ronde voor de kaarten HI. Jan had in zijn werkplaats een dipool voor 6 meter in elkaar gesoldeerd. Met de gasfles, want dat gepriegel met zo’n elektrisch boutje is niet aan Jan besteed, die houdt van het wat grovere werk.  Ook heeft hij wat spulletjes besteld, om een WSPR-zender te bouwen, bij een amateur in Frankrijk. Het is op basis met een Arduino Nano en er zit wat rommeltjes bij om het tot 100mW werkend te krijgen. Dat vermogen is beter dan wanneer hij met het minimum van 5 Watt uit zijn Yaesu FT-950 gaat whisperen.

 • Frans/PB0AKY stond al te springen om de microfoon te krijgen. Hij stond in de startblokken om naar de sportschool te gaan. Een beetje aan die ijzers trekken. Op radiogebied niet heel veel nieuws behalve dat hij zijn 6000e verbinding in FT4/FT8. De Rus staat zo’n beetje in de grondverf. Maar wat er voor kleurtje op komt weet Frans nog niet. Het rood van Renault lonkt maar ook het blauw van Peugeot spreekt Frans erg gaan.  Mintgroen is ook wel aardig, en rood valt waarschijnlijk af want de Ducati van Frans is ook al rood. Het zal wel een last-minute beslissing worden.
 • Martin/PA9MB zorgt goed voor zijn moestuintje. Het gaat goed met de plantjes, zal nog wel even duren voor hij kan oogsten. Dus voorlopig nog wortels en tomaten uit de buurtsuper. Op 2 meter heeft Martin een persoonlijk record verbeterd. Een station uit Scotland (629,8 km) heeft hij gewerkt via 2 meter USB. Het was maar een S1, maar wel goed verstaanbaar en dat is het belangrijkste. Ook Ronald/PD2FD had verbinding met het station en vanuit Baarn was het signaal uiteraard beter met de 10 elements yagi.
 • Robert/PE1BBT gaf aan niet heel erg druk geweest te zijn met de radiohobby. Maar inmiddels weet de gemiddelde ronde-deelnemer, luisteraar en lezer dat als dat gezegd wordt dat men nog best wel wat gedaan heeft. En dat was in geval van Robert dan ook. Hij heeft zijn Icom-setje wat verder aan de tand gevoeld en beter afgeregeld. Met al dat restaureren ontbrak het hem aan een iets zwaardere uitvoering van een soldeerbout. Dus die heeft Robert zichzelf kado gedaan. Daarnaast heeft Robert wat meer lef getoond om de aanwezige sluiting in de zelfbouw QRP-basisset van 40 jaar oud te traceren. Gewoon wat langer de sluiting blijven voeden. Dat heeft Robert geweten, vanuit een aantaal elco ontstond magische rook. Dat was dan ook het einde van dat onderdeel, maar tijdens de ronde was Robert toch zover dat er weer geluid uit het setje komt en de sluiting passe is. Nu nog ontdekken welke waarde de ontplofte elco had.

 • Ronald/PD2FD was mobiel/portable aan De Zuwe bij de Vreelandseweg (N201). Met de kop van zijn IC-7100 op het dak van de wagen keek hij naar zijn mobiele spriet en de voorbij varende bootjes. Ronald kwam nog even terug op de verbinding met de Schot die hij samen met Martin/PA9MB had. Uiteindelijk heeft Ronald nog bijna 2 uur lang met de beste amateur QSO gehad. Ze hadden ook nog op 432.200 USB geprobeerd, maar aan de andere kant van het water was alleen een rondstraler beschikbaar, dus dat ging wat minder. Verder houdt Ronald trouw de verwachtingen van Space Weather Women in de gaten, dan weet ie of de 10 meter weer ‘Bang Bang’ gaat doen.
 • Frank/PE2A meldde zich eigenlijk alleen in voor het log, maar puur toevallig wist Richard dat hij vandaag zijn geboortedag mocht vieren. Dus dat werd even publiekelijk in de ronde medegedeeld en de felicitaties werden overgebracht aan de man die Abraham reeds lange tijd kent.
 • Tim/PD1KBC had het niet superdruk gehad. De wasmachine is klaar op de achtergrond en ondertussen was Tim druk aan het zoeken naar een nieuw tosti-ijzer. De oude was ermee gestopt en het budget liet het toe om een nieuwe uit te zoeken. Ondanks dat Tim zich afvroeg of het wel slim was om dat aan te schaffen bij een temperatuur van 27 graden in zijn kamertje, moest Gert-Jan bekennen dat een tosti-ijzer bij de eerste levens behoeften hoort. Overigens net als de eierkoker die Gert-Jan heeft. Verder was de post bij Tim langs geweest en heeft een doosje van HF-Kits bezorgd met wat rommel erin, maar hij moet nog even gaan bekijken wat het ook al weer was. Tim speelt met het idee om op zolder naast de 20 meter dipool ook een touwtje te spannen voor 10 meter, want dat is een bandje waar hij tenslotte als D-amateur ook mag uitkomen. En nu de bandenboel opengaat een kans op nieuwe verbindingen.
 • Dirk/PD3DRM kwam in den beginne wat slecht door. De oorzaak is dat zijn Italiaanse zendertje kuren heeft en een keer naar de dokter in Hilversum moet waar hij het vandaan heeft. Bij de tweede doorgang met andere middelen ging het gelukkig beter.
 • Marco/PD1MB was net weer thuis van het kaartjes ophalen. Hij heeft zijn eerste papieren QSL-kaarten in huis. Een paar uit Nederland van onder andere de ballonvossenjacht en een paar ‘heiligen’-kaarten uit Bulgarije. Verder heeft Marco regelmatig verbindingen zitten maken via FT4 en FT8 op de diverse bandjes. Op 2 meter trof hij net als Hans/PD9HK het Engelse station GB75ISWL, dat in de lucht is om te vieren dat de ISWL (International Short Wave League) werd opgericht in 1946.

 • Koos/PE4KH meldde zich een beetje aan het einde van de kaartavond in de ronde. Hij stond lekker in het zonnetje voor de deur met een biertafel zonder bier. Afgelopen weekend heeft Koos nog wat verbindingen gemaakt in de CQ WPX CW contest als single operator, low power via 10 meter.
 • Thom/PA9T meldde even dat hij zijn kaarten en die van Jan en Tim had opgepikt. En hij nam de Icom IC-910H van de afdeling mee om aan geavanceerde meetapparatuur even de boel te kalibreren en af te regelen. Dan staan we in de nabije toekomst niet meer naast de frequentie en dat is wel zo fijn.
 • Roel/PA2RG wat ook portofonisch naar de club afgereisd voor zijn kaarten. Maar wel met het doel om zijn APRS te testen. Hij zag dat de ontvanger van PI4UTR hem 1x heeft opgepikt. Thuis werkt de iGate (bouwdoos van PI4RAZ) nu ook eindelijk. In de bouwbeschrijving stond dat een bepaalde potmeter op 3/4 moet staat, maar bij Roel moet die op 1/4 staan. Wellicht zit er iets gedraaid dus. Maar het werkt nu en daar gaat het om. Ook heeft hij een pakketje binnen gekregen met eiersnijders en rolspoelen, dus het knutselen aan een zelfbouw antennetuner kan beginnen.

 • Ab/PA5ABW was na een uurtje spinnen in select gezelschap ook afgereisd naar de club locatie om kaarten te scoren. Als laatste op de lijst en mochten we niks meer van hem vernemen de komende tijd, dan is hij lekker op vakantie met de sleurhut. Tenminste als het van Macron mag en dat wordt volgende week ergens bekend. In principe zou 2x een vaccinatie voldoende moeten zijn, dus Ab gaat van het positieve uit. Wij wensen hem bij voorbaat een fijne vakantie.

Als laatste werd er door Gert-Jan een oproep gedaan voor vrijwilligers om te ondersteunen bij een mogelijke opening van de bar binnenkort. Er moet namelijk wel wat geregeld worden om aan de maatregelen te worden voldaan, dus een aantal extra handen en voeten is welkom. Zonder dat gaat het feestje niet door, want als alles op de bestuursleden aankomt is het geen haalbare kaart. Denk bij de hand- en spandiensten onder meer aan het klaarzetten van tafels/stoeltjes, het opnemen van bestellingen en bediening. Meldt u zich aan via de secretaris van afdeling Utrecht.

Tot zover de ronde van deze week, stay safe, geniet van de zon en maak er een mooie radioactieve week van! 73 de PI4UTR.

 

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA1X, PA3DJS, PD9HK, PA3Y, PA1JM, PB0AKY, PA9MB, PE1BBT, PD2FD, PE2A, PD1KBC, PD3DRM, PD1MB, PE4KH, PA9T,PA2RG, PA5ABW