Hoogtepunten uit de 63e Utrechtse Radioronde van 25 mei 2021

Een beetje verwarrend gevoel omdat het maandag 2e Pinksterdag was en de meeste amateurs een vrij dagje hadden. Deze dinsdagavond leek daarom heel erg op een maandagavond, terwijl het nog maar 3 dagen naar het weekend is. Dinsdag dus, en dat betekent dat het weer tijd is voor de Utrechtse Radio Ronde. Zoals iedere week weer gepresenteerd door Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR.

Met regelmatig terugkerende rubriekjes zoals het HF en middengolf nieuws, maar ook worstjes en ballen hebben een bijzonder aandeel in de ronde. Niet alle gesprekstof heeft direct met de hobby te maken, maar het is wel de manier om samen te delen wat we beleven en meemaken. Alsof we aan de bar staan met een kop koffie en even de week doornemen. Alles wijst er op dat dat binnen afzienbare tijd weer gaat gebeuren gelukkig. Natuurlijk bent u benieuwd naar wat er gebeurde in de inmiddels 63e ronde, jaargang 2, aflevering 10. Hier een korte samenvatting met de hoogtepunten die je kon horen tussen 20:00 en 22:00 uur lokale tijd.

 • Nico/PA3Y trapte deze ronde af met het goede nieuws dat hij zijn Junker seinsleutel weer heeft kunnen herstellen. Even tussen de Workmate en weldra was de verbogen lever (hendel, red.) weer zoals het hoorde. Een klein stukje van de verflaag is weg, maar de werking is weer als vanouds. Nico heeft er alweer flink op los geseind, voornamelijk op 10 meter waar hij 0,0% QRM heeft. Een waar genot en daar werkte Nico het NTC-lid 9A1AA. En dat is leuk, want Nico spaart voor een NTC-award waar hij 25 leden voor moet werken in CW. Nog een leuk feitje wat Nico ontdekte is dat het heel vrolijk klinkt als je ‘endfed’ seint, luister hieronder zelf maar.

 

 • Hans/PD9HK was ook druk aan de knutsel geweest. Hij heeft een 10 meter dipool gemaakt van rood-zwart speakerdraad. Via YouTube vond hij een eenvoudige zelfbouwantenne die niet veel kost en prima werkt. En dat heeft Hans gemerkt. Hij sloot zijn knutsel aan en had meteen Barcelona in FT8 aan de haak geslagen. En gisteravond op 10 meter een nieuwe DXCC voor Hans, de Balearen.

   

 • Jan/PA1JM was druk geweest met de alarminstellingen in Ham Radio Deluxe zoals vorige week was besproken. En dat is gelukt met de uitleg die Richard toen gaf. Dus Jan was er erg content mee. Daarnaast was hij een beetje aan het experimenteren geslagen met een alternatief logprogramma met de naam ZCZ Log. Volgens Jan ziet er gelikt uit, maar heb je er volgens hem niet heel veel aan. Maar goed, het houdt Jan van de straat 😉
 • Wim/PA3DJS mag bijna voor zijn 2e prik en dan is hij gemodernaseerd zoals hij dat noemt. In zijn zoektocht naar blikjes rumbonen kwam Wim bedrogen uit. Misschien ronde kerst dat ze ergens te koop zijn. Daar kon Wim niet op wachten en die heeft nu een blikje van de suikerklontjes van de Zeeman gebruikt om zijn spraakcompressor in te bouwen. Nou ja blik, volgens Wim is het zo dun als folie. Maar het is gelukt. Ook een klein 10 volt-voedinkje met een paar transistoren is gefabriceerd. Dus de boel kon getest i.c.m. de 751 en dat heeft Wim op zaterdagavond gedaan met Marco/PE1NWK en Martin/PA9MB op 2 meter USB. Hoefde hij mooi geen songfestival te kijken. Verder gaat Wim zich weer inzetten voor de zomerkampronde vanaf 11 juli.
 • Thom/PA9T kreeg de titel ‘biermeister’, maar dat is niet omdat hij het zoveel drinkt, maar hij heeft elektronica ontwikkeld om het brouwproces te volgen. Ook Thom gaat weer zomerkampronde doen en het plan was dat dat vanuit de shack van PI4UTR zou gaan gebeuren. Maar die aanvraag is nog niet aangekomen bij het bestuur, dus dat wordt nog even opgepakt buiten de ronde. Verder heeft Thom een voicekeyer voor gebruik met Log4OM gebouwd. Erg leuk en het werkt. Lekker laten roepen op 6 meter en er kwam volk op af. Dus geslaagd project.
 • Reni/PA3BOE krijgt morgen zijn 2e spuitje met Pfizer. Dus hij is dan over een paar weken immuun voor het C-virus. Verder is Reni druk op 6 meter, de band die soms helemaal open is. FT8 geeft keiharde signalen als hij op die frequentie luistert. Reni werkte in phone met 4 Watt YL3CW in Letland en ook aardig wat Spanjaarden. Op 10 meter werkte hij met Algerije en Suriname. Ook wist hij te vertellen dat ons luisterlid Ruud/NL13562 Roemenië heeft ontvangen op 2 meter. Erg bijzonder.
 • Tim/PD1KBC was een beetje verdrietig dat de YSF-reflector van Utrecht niet werkte. Gert-Jan deed even uit de doeken dat hijzelf en Richard afgelopen zaterdag het systeem hebben omgebouwd van een PC naar een RaspberryPi 4B. Dat werkte allemaal prima, dus waarschijnlijk spelen er nu externe factoren. Desondanks heeft het de aandacht. Ook is er een WebSDR beschikbaar gemaakt vanaf de club, bereikbaar via sdr.pi4utr.nl:8073. De ontvangstantenne is nu een horizontale butterfly voor 2 meter, dus de ontvangst op andere banden is matig. Tim gaat de YSF reflector af en toe proberen. Daarnaast was Tim druk bezig om pluggen aan coaxkabeltjes te zetten om zo wat apparaten via een antenneswitch te kunnen bedienen.
 • Frank/PA7F was weer terug van een lekker weekje Vlieland. Hij kwam met een leuk bericht over Francesco/PE1F. Ze hadden elkaar in CW gewerkt op 50Mhz en iedereen krijgt de groeten van onze Italiaanse vriend die uitkomt met de roepletters IU0PJS. Frank is druk met de openingen op 50 MHz (6 meter) en 70 MHz (4 meter). Op 4 meter heeft hij voornamelijk Europa gewerkt met zijn afgestemde paperclip. Hij hoort ook van alles, maar komt niet veel verder. Dus heeft Frank besloten om het wasrek-beampje met een van het dakkapel te trekken en er iets groters neer te zetten. Dat wordt een 8 elements antenne voor 50 & 70 MHz (4 elementen per band) met een boomlengte van 2,10 meter. Dat is heel wat anders dan de boom van de Moxon die maar 86cm is. Enige nadeel is dat de vertical voor 2 meter niet kan blijven staan. Dus Frank geeft ons de trieste mededeling dat dit zijn laatste keer is in de Utrechtse Radio Ronde. De operators zijn hoorbaar aangeslagen en er worden heel wat ideeën gedeeld om de VHF-stok uit te kunnen steken op dinsdagavond. Frank hoopt dat hij een wijntje aan de bar kan drinken binnen een maand en wij hopen met hem mee. Bedankt voor je bijdragen Frank en tot snel!

 • Robert/PE1BBT werd door Gert-Jan verrast met een verhaaltje over een recordverbinding op 3cm uit het oude Gagelnieuws (mei 1978). Een bericht van de hand van Robert werd door Gert-Jan kort voorgedragen. Van de voorzitter Remy/PA0AGF van de VERON, die tevens oud A08-lid was, hebben we een stapel oude Gagelnieuws-boekjes gekregen. We zijn hier erg dankbaar voor. Ze worden t.z.t. op de club gelegd ter inzage voor de leden. Robert zelf heeft lekker geknutseld en gerestaureerd. Het reuteltje van vorige week heeft hij zo goed als weg gekregen, dat betrof een vieze potmeter. Ook heeft hij zijn oude counter en een 1-kanaals zelfbouwportofoon weer aan de praat gekregen. Een basissetje staat nog voor onderzoek, want die slaat vol in de kortsluiting bij aansluiten. De porto wil Robert graag met Frank/PE2A testen aangezien die dichtbij zit en de porto maar 100 mW geeft. En zo geschiedde het die dinsdagavond.. Test geslaagd. Onderstaand wat plaatjes van de authentieke zelfbouwprojecten van Robert.

   

   

 • Martin/PA9MB had zijn plantjes goed verzorgd, want de langste is nu 70cm, dus dat is mooi een hele golf voor de ronde op vrijdagavond om 22:00 uur via 432.200 MHz USB. Natuurlijk is het wachten op de echte vruchten en fruitjes. Maar het begin is er. Vanwege de conditie sop 6 meter heeft Martin een triplexer besteld zodat hij ook de 50MHz in zijn V2000 kan gebruiken. En dat het werkt heeft hij inmiddels gemerkt. Er komt genoeg binnenrollen. Ook heeft hij een soort van HB9CV antenne voor 50Mhz in gebruik, maar die is wat groot en die kan dus niet de hele tijd blijven staan.
 • Frank/PE2A heeft gewerkt met HB9ØBERO, een special event om 90 jaar Radio Beromünster te vieren. Er is geen award, maar wel een special QSL-kaart die via Clublog aan te vragen is.  De hele maand zijn 9 mannen en vrouwen bezig met die call, dus mogelijkheden genoeg om ze te werken. Verder is Frank gedoken in de wereld die Arduino heet. In 3 dagen worstelde hij zich door het boek ‘Arduino voor Dummies’. De eerste experimenten zijn geslaagd en dat smaakt naar meer, dus binnenkort gaat er een bestelling de deur uit voor een doos met allerlei sensoren en ander experimenteerspul op dat gebied.
 • Jos/PA3ANF heeft ook weer lekker verbindingen gemaakt op 10 en 15 meter, waaronder veel Zuid Amerika. Het wisselt een beetje per dag qua condities, maar met slechte propagatie is FT8 natuurlijk een uitkomst. Volgende week gaat hij lekker veel fietsen in de provincie Drenthe, dus bij deze meldt hij zich alvast af voor ronde 64. Hij neemt misschien een portofoon mee, maar dat is niet genoeg om op dinsdag bij ons in te kunnen melden.
 • Roel/PA2RG was ook weer eens QRV in de ronde. Meestal is hij druk om kinderen naar bed te brengen en dan komt er niet veel meer van de ronde. Nu had hij toch zij witte stok een keer opgezet en bedacht zich dat hij wel weer eens kon inmelden. Meestal is Roel Lekker aan het bliepen. Elke week wat verbindingen maken in telegrafie om de snelheid omhoog te krijgen. Daarnaast heeft hij een nieuw projectje uit OK-land (Tsjechië). Hij bestelde daar een rollenspoel en condensator waar hij zelf een tuner van wil gaan maken voor open lijn-antennes. Hopelijk komt dat deze week binnen en kan hij lekker aan de knutsel. De opstelling van de witte stok is wellicht ook een idee voor Frank/PA7F, tenzij die het liever aan een keukentrapje monteert.

 • Rob/PA1X is woensdag om half negen in de avond weer de rondeleider van Nieuwegein (145.425 MHz/FM).  Ook hij maakte wat verbindingen op 10 en 6 meter, maar verder niet heel veel spannende zaken.
 • Marco had wel spannende zaken. Hij heeft voornamelijk binnen gezeten met het verschrikkelijke pinksterweer. Dus lekker aan de slag met FT8 en FT4. Ook heeft hij via phone nog contacten gelegd met Duitsland, Oostenrijk en de Zwitserse HB90BERO. Dus hij zit niet altijd achter het scherm. Alhoewel hij daar ook nog even lokaal een DX-verbinding had 😉

 • Kees/PA0VPN uit het mooie Vreeswijk (volgens Gert-Jan, red.) heeft ook genoten van het pinksterweer maar niet heus. Zonder sokken leek het alsof hij nog steeds witte sokken aanhad, terwijl normaal zijn voetjes een zomers getint kleurtje hebben rond deze tijd. Waar Kees wel gelukkig van werd is zijn eerste multihop verbinding op 6 meter en 4 meter met S01WS, dat blijkt Western Sahara te zijn. In dezelfde opening hoorde hij ineens allemaal stations uit Canada roepen, een hele bijzondere ervaring.
 • Koos/PE4KH was opgetrommeld door Roel/PA2RG om te bevestigen dat op 1 juni er een mogelijkheid is om kaarten uit te wisselen met de QSL manager.  Dit werd met een volmondig ‘Ja!’ beantwoord. En dus werden direct de persen gestart en een mailing de deur uit gedaan met informatie over het aanmelden op 1 juni. Omdat we Koos toch aan de band hadden vertelde hij meteen maar even dat hij op gebied van de hobby niet heel actief was dan wat FT8 op 10 meter. Wel heeft hij daar wat nieuwe slotjes gewerkt, dus niet geheel onverdienstelijk.
 • Ronald/PD2FD was de laatste op de lijst. De oorzaak? Halal kipshoarma.. Zijn vriendin belde maar dat duurde hem te lang voordat er eten was, dus had maar even wat gehaald. Daarna is hij nog even gaan natafelen met zijn vriendin, dus op het scheiden van de markt maakte hij nog even zijn opkomst in de ronde.

En dus kwam er zo weer een einde aan de ronde deze week. Vergeet niet aan te melden voor QSL kaarten in R08, zie het bericht op deze website. Graag tot volgende week! 73 PI4UTR

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3Y, PD9HK, PA1JM, PA3DJS, PA9T, PA3BOE, PD1KBC, PA7F, PE1BBT, PB0AKY, PA9MB, PE2A, PA3ANF, PA2RG, PA1X, PD1MB, PA0VPN, PE4KH, PD2FD

Gemelde luisteraars:

PA5ABW, Ben PD9436