Photo by Nathan J. on Unsplash

Speciale eventstations ter ere van 375 jaar Brooklyn

Op 21 mei 2021 was het precies 375 jaar geleden dat het stadsdeel Brooklyn (New York) officieel werd opgericht. Het was toen dat de inwoners van Nieuw-Breuckelen in de kolonie Nieuw-Nederland hun eerste twee gouverneurs kozen. Dat wordt dit jaar met diverse evenementen gevierd. Een aantal leden van o.a. afdeling A08/Centrum, woonachting in en afkomstig uit Breukelen (Stichtse Vecht) wil ook graag binnen de radiowereld aandacht schenken aan dit heugelijke feit.

Special event

Een viertal radioamateurs uit Breukelen (Stichtse Vecht) wil graag dit speciale jubileum ondersteunen. Zij hebben een aantal speciale roepletters aangevraagd en gekregen. De suffixen van de roepletters vormen samen 375BROOKLYN;

PC375BR, Lemmy/PC2LR – PD375OO, Luke/PD4L – PA375KL, Frans/PC2F – PA375YN, Michel/PA7ML

Door het werken van 3 van de 4 stations is het mogelijk om het digitale “BREUKELEN 375 BROOKLYN”-certificaat te verkrijgen. De stations zijn tot het einde van 2021 in de lucht op diverse banden in verschillende modes.

Brooklyn

Al vanaf de zeventiende eeuw trokken Nederlanders naar Amerika. Zij hebben door de eeuwen heen hun stempel gedrukt op de Amerikaanse cultuur. Dit komt nog steeds terug in bijvoorbeeld straatnamen, eetgewoonten en de taal. Op 21 mei 1646 stichtte een groep Nederlandse emigranten het dorp ‘Breuckelen’ in Amerika.

In de loop van de tijd transformeerde de naam tot wat we nu kennen als Brooklyn. Ondanks dat de naam veranderde verloor het New Yorkse stadsdeel haar Nederlandse roots niet. Tot in de 19e eeuw werd in sommige kerken nog Nederlands gesproken.

Protocol van partnerschap

Ter herinnering aan de oprichting van Brooklyn in 1646 en ter versterking van de relatie tussen de gemeente Stichtse Vecht en het stadsdeel Brooklyn, ondertekenden Ap Reinders (burgemeester van Stichtse Vecht) en Eric Adams (Borough President van Brooklyn) het ‘Protocol van partnerschap, historische verbinding en toekomstige relatie’. Dit jaar wordt deze historische verbinding herdacht met tal van activiteiten. De ondertekening van het protocol van partnerschap markeert het begin van dit herdenkingsjaar.

Dit Memorial Seal bevat ook het officiële Brooklyn-motto: “Eendraght Maeckt Maght”. Tot op de dag van vandaag wordt dit prominent gebruikt in alle communicatie rond Brooklyn in het oud Nederlands. Ook voor dit jubileumjaar een prachtig passend motto. Bekijk het filmpje van de kick off van het feestelijke jaar.

Previews van #Brooklyn375 zijn te vinden op de sociale kanalen: Twitter: @BreukelenBridge Instagram: @Brooklyn_1646 Facebook: Brooklyn375