Hoogtepunten uit de 65e Utrechtse Radioronde van 8 juni 2021

Het was wederom een warme dag deze 8e van juni. Omdat Richard/PD3RFR al de hele dag in zijn werkkamer (tevens shack) aan het werk was geweest voor het QRL, besloot hij ook deze week om af te reizen naar het clubgebouw. Op die manier kon hij mooi even zijn ‘hok’ ontvluchten en meteen even een paar stappen buiten de deur zetten. Gert-Jan/PD0GJK bleef lekker in Nieuwegein, want zo houden we het veilig, al zijn de maatregelen sinds afgelopen zaterdag natuurlijk wel versoepeld.

Helaas waren er slechts 2 personen die zich hebben gemeld om te helpen bij een mogelijke openstelling van de bar. Dat aantal is te weinig om het hele circus voor 2 uurtjes op te tuigen. Immers de maatregelen waar wij ons als afdeling aan moeten conformeren zijn gelijk aan die van de horeca en sportkantines. De sluitingstijd is komt daarmee op 22:00 uur en ook moeten er zitplaatsen worden aangeboden en is er geen zelfbediening toegestaan. Dus er moet ‘personeel’ zijn om bestellingen op te nemen en uit te serveren. Gezien de weinige beschikbare handjes, de grote voorbereidingstijd en de beperkte openingstijd heeft het bestuur heeft daarom besloten om bijeenkomsten in het clubgebouw vooralsnog niet door te laten gaan.

En omdat er geen reguliere clubavond is, belanden wij wederom in onze inmiddels reguliere Utrechtse Radio Ronde. Deze week de 65e editie, jaargang 2, aflevering 12. Omdat je dit leest ben je vast benieuwd wat daarin allemaal gebeurde. Welnu, hier zijn de hoogtepunten.

 • Thom/PA9T was al vroeg present. En hij was niet alleen. Zoontje Daan zat gezellig bij hem. Inmiddels heeft Thom de Icom IC-910H clubradio op de werkbank en heeft hij de eerste metingen gedaan. De constatering van Gert-Jan was in ieder geval correct voor de 2 meterband in deze set. Door de gekalibreerde meetapparatuur van Thom werd een afwijking gemeten van 821 Hz, dus bijna 1 kHz. De komende dagen gaan de schroevendraaiers in de set om het een beetje bij te stellen, mocht dat niet lukken dan heeft Richard altijd nog een 5 kg fijnafstemmer beschikbaar 😉
 • Dirk/PD3DRM was weer te horen via zijn degelijke Teletron zender, in de volksmond ook wel een Condor genoemd. Het radiootje uit Italië is weer terug naar degene waar hij hem vandaan had, want die had wat kuren zoals we vorige week al merkten. Niet dat Dirk heel actief is geweest, hij is wel op de brommer naar Maarssenbroek gesjeesd om daar sightseeing tour te doen om antenne’s te spotten. Hij had in een wijkje al een mooie opstelling gezien. Binnenkort gaat hij wat andere wijken bezoeken op zoek naar het oud-ijzer op de daken.
 • Jan/PA1JM bedankte Thom even voor het meebrengen van de kaarten vorige week. Niet dat er veel spannends tussen zat, maar dat is logisch als je al 316 DXCC hebt gewerkt. Het meeste is uit het rondje om de kerk. Toch is Jan er blij mee en het was een flink stapeltje. Op radio gebied niet veel spannends verder dan een beetje FT4 en FT8. Ook is Jan in de race voor het 375BROOKLYN award.
 • Nico/PA3Y bedankte Richard even voor het afdroppen van de kaarten vorige week. Nico heeft zijn eerste en laatste spuit gekregen. Omdat hij Corona heeft gehad in de afgelopen 9 maanden hoeft hij na 1 prik met Pfizer niet meer terug te komen, dus elk nadeel heb z’n voordeel. Op gebied van radio niet veel te melden, maar wel heeft Nico een leuk apparaatje uit Ali-land laten komen. Een docking-station waarmee je oude harde schijven even makkelijk aan de PC knoopt. Nico had nog een stapeltje liggen en daarvan is hij nu alles aan het archiveren. Zo nu en dan komt hij leuke ouwe meuk tegen zoals foto’s.
 • Hans/PD9HK was net als Nico ook blij met zijn kaarten en ook hij bedankte Richard voor het spelen van postbode. Het waren meer kaarten dan waar Hans op had gerekend. In zijn verwachting zou hij er maar eentje krijgen, maar het waren er 12. Dus dat was wel even een verrassing. Hans was de afgelopen dag druk met zijn nieuwe speeltje. Hij heeft een Anytone UV-578 aangeschaft en daar moest een codeplug ingezet worden. Dat had nogal wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is het gelukt. Hans kreeg van verschillende kanten goede tips en is ook meteen maar lid-abonnee geworden bij de “DMR Techno Ronde” en de “DMR Benelux”-groep op Facebook. Toen eindelijk alles werkte had Hans meteen zijn eerste verbinding met een station in Finland.

   

 • Martin/PA9MB genoot van de plantjes op het balkon. Boven verwachting doen ze het goed, maar de oogst is nog altijd af wachten. Op radio gebied maakte Martin verbinding met Michel PE1OAD/MM die onderweg is met zijn schip ‘Sampogracht‘ van Jacksonville (Florida) naar Husum in Sweden. Toen Martin hem sprak was het schip in de buurt van Halifax (Canada). Martin had nog geprobeerd om op de website van Richard de boot te vinden, maar dat was hem niet gelukt. Het contact wel en daar draait het natuurlijk om in onze hobby! Overigens kun je Martin aanstaande vrijdag weer treffen in de CQ-rondes. Hieronder waar en wanneer dat is.

   

 • Wim/PA3DJS had zich de afgelopen week voornamelijk vermaakt met simulaties en rekenwerk. Heel saai weekje dus. Met Marco/PE1NWK had hij het over de instellingen van een compressor gehad en of een RF-limiter bouwen zin en nut heeft. Niet wereldschokkend dus. Verder heeft Wim zich bezig gehouden met zijn meelwormen.
 • Douwe/PA1ID kon melden dat ook in Zeist alles goed was en het weer mooi is. Ook Douwe werkt en hobbyt in dezelfde ruimte, dus na een dag werken is het fijn om er even uit te gaan en dan komt er van de hobby niet veel terecht. Zoals vorige keer gemeld heeft hij een 1 elements quadantenne gemaakt voor 6 meter.  Inmiddels kan hij bevestigen dat die goed werkt qua ontvangst.  Op 19 mei om 19:26 UTC hoorde Douwe het station WC2K via de 50 MHz luid en duidelijk, terwijl de antenne binnen hangt. Begrijpelijk dus dat het andersom niet werkte.
 • Kees/PA5Z is druk-druk-druk met de QRL-klusselarij en daarom komt de radiohobby een beetje in de knoei. Tijdens zijn recente verblijf in Wijnaldum (JO23RE) in Friesland (onder Harlingen) heeft hij nog wel wat kunnen doen met de hobby. Hij heeft daar zijn endfed uitgerold en opgehangen en constateerde een S0 ruis op de meter. Costa Rica en Uruguay kwamen goed door, maar andersom ben je in het veld met een stipje tussen alle Italianen en Russen. Dus een verbinding zat er niet in. Maar het was wel voor het eerst in de geschiedenis dat Kees als PA5Z/p in CW zijn verbindingen maakte. En dat was ook goed voor de kaarten. Zijn tempo is nog niet super, maar een beetje QSO is wel te maken. Tenminste als de tegenstations ook een stapje in snelheid terug willen doen.

 • Jos/PA3ANF was weel heelhuids teruggekomen uit het mooie Drenthe. Ze hadden mooi weer en hebben zo’n 80 km gefietst met hun toerfiets (zonder accu’s). Verder veel gewandeld in de omgeving, maar op radiogebied was er niet veel te beleven op 2 en 70. Nu thuis weer een beetje met FT4 en FT8 aan de slag en alweer wat verbindingen gemaakt via 17 meter (18 MHz) via de WARC antenne.
 • Peter/PD9PK was een nieuwe inmelder in de ronde. dat kon ook niet anders, want hij heeft pas sinds afgelopen weekend zijn roepletters bevestigd gekregen. Vanuit Spakenburg was hij QRV met een FT-991A via een Comet GP-9 antenne. Richard vond dat Peter niet als nieuw klonk omdat hij meteen al heel wat te vertellen had. Meestal zijn de nieuwelingen wat terughoudend en hebben ze niet veel meer te vertellen dan hun signaal. Maar wat bleek, Peter heeft vroeger ook wel wat op 27MC gedaan en ook via de marifoon doet hij zijn ding als hij op zijn boot is. Dat is een stoer 14 meter lang plezierjacht.

 • Gerard/PD2GK is de broer van Peter uit Spakenburg. We hoorden hem op de achtergrond, dus we hebben hem dan ook maar even laten inmelden. Ook Gerard is een verse Novice-amateur die net als zijn broer regelmatig activiteit hoorde op de 2 meter en dus besloten ze samen om de papiertjes te halen zodat ze er zelf ook iets mee kunnen doen op een legale wijze.
 • Michel/PA7ML kwam even snel melden dat er volop activiteiten zijn in het kader van 375 jaar Brooklyn (NY). Zoals het artikel op onze website al verraad kun je de stations tot het einde van dit jaar tegen komen op allerlei banden in verschillende modes. Nu is er in Breukelen al het een en ander te doen, in Brooklyn zelf zal dat was gebeuren als de verkiezingen daar zijn afgelopen. Michel hield het kort en ging nog even lekker in de tuin werken met dit mooie weer.
 • Marco/PD1MB had zich in eerste instantie even via Whatsapp gemeld als luisteraar omdat hij stond te schilderen op de steiger. Maar tijdens de ronde kreeg Richard bericht dat er een traumaheli geland was op zo’n 50 meter van Marco’s QTH. Om zeker te zijn dat met Marco alles in orde was had Richard even geappt. Marco kwam via de set retour. Hij was schilderen bij zijn dochter, dus niet thuis. Met hem was alles goed gelukkig en ook degene waarvoor de heli was op geroepen leek het mee te vallen. Dat was een fietser die gevallen was voor zover Marco dat kon beoordelen.

En zo kwamen we weer aan het einde van een gezellige ronde met leuke verhalen, sappige details.. Uiteraard wordt niet alles beschreven in dit verslag, want luisteren, dan wel meedoen is natuurlijk veel leuker! Daarom verwelkomen wij je graag volgende week dinsdag om 20:00 uur via de huisfrequentie 145.325 MHz. Voor nu, doe voorzichtig en blijf gezond! 73 PI4UTR.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA9T, PD3DRM, PA1JM, PA3Y, PD9HK, PA9MB, PA3DJS, PA1ID, PA5Z, PA3ANF, PE1ION, PD9PK, PD2GK, PA7ML, PD1MB