Hoogtepunten uit de 66e Utrechtse Radioronde van 12 juni 2021

De heren operators Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR hadden besloten om deze week weer eens met 2 personen de shack van de afdeling onveilig te maken. Niet omdat het moest, maar omdat het kon. Natuurlijk zien de mannen elkaar wekelijk via de computerschermpjes, maar een keer in het wild was ook wel weer erg leuk en zeker gezellig. Het kostte wat zweetdruppels om alles in de tropische zolder van het clubgebouw aan te slingeren en in te richten op de 1,5 meter-maatschappij. Dankzij de gedoneerde airco van Hans/PD9HK werd het al snel wat koeler en droogden de druppels weer snel op.

Wat opviel in de ronde van deze week was dat er weinig inmelders waren, waardoor het een kort rondje werd. Enerzijds was het schitterende warme weer natuurlijk een belangrijke bron van afwezigheid voor sommigen, maar voor anderen is het EK-voetbal wat te zien is op de buis ook een prioriteit boven de radiohobby. Maar gelukkig waren er toch nog een aantal echter diehards die de ronde niet overslaan voor een beetje zon of een balspelletje.

Door de korte ronde konden de operators nog even wat experimenteren met FT8, waarbij ook enkele leden van onze afdeling weer een mooie vermelding in hun log erbij hebben. Daarnaast werkten we even voor de test met China, Argentinië, Puerto Rico, Japan en de States. Oh, en laten we die twee Russische stations niet vergeten 😉 Als je met een PI4-call roept ben je een soort van bijzondere prefix blijkbaar en dat trekt de mede-amateurs aan.

Maar jullie zijn hier natuurlijk om te lezen wat jullie gemist hebben in de 66e Utrechtse Radio Ronde, jaargang 2, aflevering 13. Blijkbaar was het geen vruchtbare radioweek, want er waren aardig wat mannen met een sterretje. Die bedanken we even voor hun moeite om toch even in te melden. Maar wat hadden de mannen zonder sterretje dan te melden. Hier zijn de hoogtepunten.

  • Thom/PA9T heeft zijn werkzaamheden afgerond aan de afdelingsradio, de Icom IC-910H. Nu nog wat testritten ermee maken en daar is de ronde natuurlijk een goede mogelijkheid voor. Aangezien alle lampjes, knopjes en het schermpje werkt vermoedt Thom dat de bandkabels op de juiste plek zitten. Ook is er nog geen rook uit het apparaat gekomen. Op FM doet alles het prima, op SSB gaat Thom a.s. vrijdag even in de USB-rondes op 2 meter en 70cm testen. Voor de liefhebbers van techniek, Thom heeft de TCXO op 8 Hz nauwkeurig kunnen krijgen. Dat is zo’n 40 Hz ernaast op 2 meter. Daarnaast heeft hij een modificatie doorgevoerd, door de TXCO in te pakken in polystyreen. Zodoende is hij beter bestand tegen driften door de blower. Alle banden gebruiken dezelfde referentieoscillator en die zat er flink naast. De afwijking op 2m was 821 Hz, nu 40 Hz. Op 70cm was de afwijking 2.4 kHz, nu 113 Hz. Op 23 cm was de afwijking 7 kHz, nu 331 Hz. We zijn Thom dankbaar en als de 910 terug is kan hij de 7400 meenemen, want die is redelijk doof.

 

  • Frank/PE2A was ook weer een keer present vanuit het wonderschone en karakteristieke Tuindorp. Hij was druk aan het werk geweest met de inricht van zijn shack. Op Marktplaats kwam Frank een identieke monitor tegen als die hij al in zijn bezit had. Met een stoere beugel staan de twee nu boven zijn bureau, waardoor er een zee van ruimte is ontstaan.. Tijd voor nieuwe spulletjes 😉 Ook merkte Frank dat hij beter signalen binnenkreeg sinds het her pluggen van alle apparatuur. Of dat nu met de herindeling of de propagatie te maken heeft laat Frank even in het midden, feit is dat het beter is. Ook is door de versoepelingen de sleutelclub weer begonnen met het oefenen van de morsetekens. Tijdens de beperkingen was men voornamelijk op zelfstudie aangewezen. Nu kunnen ze weer met een klein groepen samen piepen. Helaas kwam vanuit Frankrijk het bericht van de president dat de grenzen weer open gingen en is cursusleider Ab/PA5ABW halsoverkop naar de zuiderzon vertrokken. Dus nu mogen de heren cursisten dus weer verder met de zelfstudie tot hij weer terug is.
  • Marco/PD1MB had niet heel veel nieuws en hield het ook kort, want hij was nog even druk voor de baas. De voetbal is niet aan hem besteed, dus Marco kruipt veel in zijn shack om te verbindingen te maken met FT8 op 10 en 20 meter. Dan kunnen ze beneden lekker TV kijken.
  • Hans/PD9HK was deze week in de ronde met zijn nieuwe Anytone UV-578 setje. Met 25 Watt uitgangsvermogen zette hij een keurig signaal neer in Utrecht. Hij was de afgelopen week lekker aan het spelen geweest met het apparaat en is er nog steeds erg blij mee. In FT8 heeft Hans nog een station met speciale roepletters gewerkt in het kader van de voetbal. Dat was PF20EURO, die actief is vanuit Amsterdam Noord. Leuk voor op het lijstje.

  • Wim/PA3DJS was afgelopen vrijdag QRV in de CQ-ronde op 144.385 MHz/USB. Dat is een leuke ronde die best druk is. Wim werkte met Wageningen, Katwijk, Rotterdam en nog wat andere stations. Wel had hij voor de gelegenheid zijn mastje op 18cm x 100 gezet. Voor de ronde van Utrecht staat de mast op 14 meter. Dat is hoog zat. Naast de radiohobby was Wim druk geweest in de tuin. Er lag nog altijd een 230-volt kabel bovengronds en die moest weg omdat de bomen weer omhoog kwamen. Al pratende bedacht Wim zich dat hij met het verwijderen van de kabel wellicht een betere ontvangst zou hebben op zijn postzegeltuinantenne voor 80 meter. Dat zou fijn zijn voor de zomerkamprondes die er aan komen.
  • Tom/PD7TF genoot ook van het mooie weer. Op de plassen in Nieuwkoop waar hij resideert, is het alweer druk met bootjes en andere watersporters. Qua hobby was Tom niet heel druk geweest, maar hij had ook niet stilgezeten.  In zijn shack en slaapkamer heeft hij airconditioning aangelegd. In de woonkamer had hij het al, maar vorig jaar toen die week van 40 graden was, was het boven niet uit te houden. Nu was Tom er op tijd bij en zit hij al lekker koel in zijn shack. Alleen moet hij de shack weer restylen door de werkzaamheden. Dus voorlopig kan hij zich nog wel vermaken. Op de vraag of zijn omgekeerde inverted-V antenne al hing kon Tom aangeven dat de voorbereidingen, zoals gaten in de muur, zijn getroffen, maar dat het spul nu nog niet hangt.
  • Robert/PE1BBT was er even tussenuit geweest en had zich vermaakt op Texel en aansluitend in Friesland. Daarnaast moest hij ook nog gewoon werken. Maar ook hij heeft zich wel beziggehouden in zijn hobbyruimte. Zo heeft hij zijn oude analoge multimeter weer opgeknapt. Daar was het batterijcompartiment slecht van door corrosie. Bij Ali had Robert nog een soort Bart Smit walkietalkie besteld voor 15 euro en die pronkt inmiddels op op tafel. Samen met Peter/PA3ATG is hij nog met de antenneopstellingen bezig geweest en inmiddels is dat ook allemaal stuk beter. Een leuk verhaal was dat Peter langsreed en dat Robert hem toen heeft kunnen werken op zijn 40-jaar oude 1-kanaals zelfbouwportofoon.
  • Jan/PA1JM was vergeten om het sterretje te zetten, dus die werd er keurig uitgehaald. En nu Jan er toch was wilde hij graag van de gelegenheid gebruik maken om te vragen of iemand de juiste ferrietkralen voor hem heeft liggen. Die heeft hij nodig voor de bouw van een filtertje. Hij zoekt er 2 stuks van de FT37-43 en een stuk of 4 van de T30-2. Terwijl het QSO voortduurde pakte Richard even de bak met ferrietkralen erbij in de shack. Daar kwamen in ieder geval de gezocht FT37-43 te voorschijn. Dus dat komt goed voor Jan. Nu alleen nog de T30-2. Wie o wie heeft er minimaal 2 liggen? Laat het Jan weten!
  • Koos/PE4KH kon melden dat hij de QSL-kaarten die ingeleverd waren netjes had gesorteerd. Inmiddels liggen ze bij het DQB in Arnhem om naar de diverse landen te worden gestuurd. Verder had Koos weinig nieuws en ook de radiohobby lag op wat FT8 na een beetje stil bij hem.

Zoals gezegd een kort rondje, maar daarom niet minder gezellig. Overigens zoeken we voor de club nog een netwerkswitch. Het liefst eentje met 24 UTP-poorten, maar 16 of 8 mag ook. Dan stacken we wel door. Als iemand die nog in een hoekje heeft liggen en wil doneren, dan kunnen we het netwerk op de club ook gaan ordenen. De huidige switch zit namelijk vol.

Mocht je niet veel te doen hebben, dan zijn we er volgende week dinsdagavond weer met de ronde om 20:00 uur lokale tijd. Voor nu; geniet van het weer, maak mooie verbindingen en blijf gezond. 73 PI4UTR.

 

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3BOE, PA9T, PE2A, PD1MB, PD9HK, PA3Y, PA3DJS, PD7TF, PE1BBT, PA1JM, PE1ION, PE4KH