Hoogtepunten uit de 57e Utrechtse Radioronde van 13 april 2021

Na het horen van zien van de persconferentie vanuit Den Haag, met de teleurstellende mededeling dat we nog niet verlost zijn van de maatregelen, hoopten wij op wat gezelligheid in de wekelijkse radioronde. Helaas meldde een groot deel zich in voor de presentielijst, maar gelukkig was er evengoed genoeg te bespreken en was de sfeer weer ontspannen en luisterrijk. De bron van de gezelligheid zullen we ook deze week maar weer toewijzen aan de operators Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR. Maar zonder inmelders geen ronde… Wat waren de hoogtepunten deze week in de 57e Utrechtse radioronde, jaargang 2, aflevering 4? Hier weer een korte samenvatting!

Voordat we de hoogtepunten benoemen nog even de omslagfoto van deze week. Daarop prijkt Ab/PA5ABW in de radiokamer van de Elbe (2016). Ab gaat deelnemen aan de Maritime Radio Day. De MRD is dit jaar van 14 april van 12:00 UTC tot 15 april 22:00 UTC.  Alle info staat op de website van de MRD. Mocht je hem willen werken, dan kun je dat alleen doen met je seinsleutel.

 • Wim/PA3DJS sloot een keer aan in het rijtje van ‘niets gedaan met de hobby’-mensen. Hij had wel technische documenten opgesteld, maar dat was voornamelijk QRL.. Al heeft het raakvlakken met de radiohobby.
 • Nico/PA3Y moest ook spijtig genoeg bekennen niet veel uitgespookt te hebben met de hobby. Wel hoorde hij het geluid van een insect in de audio van onze tijdelijke set. Dit geluid herkenden de operators en vermoedelijk komt dat niet uit de set, maar uit de computer.
 • Reni/PA3BOE was op visite geweest bij Ruud/NL13562, die ook meeluistert naar de ronde. Ruud had wat storing en Reni heeft dat samen met hem onderzocht met behulp van een portable radio. Ook heeft Reni op alle banden signaal gemaakt vanaf zijn eigen QTH en Ruud heeft dat opgenomen en via Whatsapp doorgestuurd. Zo kon Reni horen hoe hij klinkt via de ether. Het viel op dat hij op 80 meter slecht doorkwam, terwijl hij daar juist de beste antenne voor heeft. Daarentegen was 6 meter geweldig goed te noemen. Met toestemming plaatsen we de foto van Reni.

Reni PA3BOE in de shack van Ruud NL13562

 • Remko/PD0Z was vanwege het mooie weer fietsmobiel met een portofoon (red. Yaesu VX-2). Hij reed tijdens zijn doorgang van Vleuten naar De Meern via het Maximapark.
 • Hans/PD9HK werkte op zijn Icom IC-705. Echter kwam hij vrij slecht door.. Logisch, de antenne switch stond op de HF-antenne. Gelukkig had Hans dat snel door. Dat is dan toch wel een nadeel dat er op de 705 maar een antenneaansluiting is gemaakt. Hans heeft een laptopje gekocht om in het veld ook FT8 te kunnen bedrijven. Het wachten is op een beetje warmer weer. Daarnaast heeft hij een fijn kacheltje aangeschaft met een bandbreedte van 3 tot 30 MHz. Op die manier kan hij toch wat meer bereiken met de 705 dan met het vermogen dat er standaard uitkomt.

 • Martin/PA9MB was blij met de diverse spontane openingen op 20 meter op de gekste tijden. Zo werkte hij laatste nog om 5 over 11 in de avond met Suriname en Brazilië. Zoals bekend werkt Martin alleen in phone. Ook heeft hij een 9-elements horizontale Tonna opgehangen voor 70cm. Hij is benieuwd wat hij daarmee kan bereiken. In zijn vrijdagavondronde was het niet heel druk helaas. Dus als jullie niets te doen hebben, kwart voor 10 is de zaal open, om 22.00 uur start de ronde op 432.200 MHz USB en om 22.30 schuift iedereen door naar 2 meter op 144.385 MHz.
 • Marco/PE1NWK heeft nog wat geëxperimenteerd met zijn SDR ontvanger. Hij heeft ook wat opnames gemaakt van de CQ-ronde op 2 meter om te laten zien hoe de signalen van de diverse amateurs zich verhouden op SSB. Belangrijk is volgens Marco om de ALC goed in de gaten te houden. Als je die laat schieten wordt het een rommeltje en vervormd je audio. Verder had Marco nog contact gehad met AT over de zonnepanelen van zijn buren, waar hij ook op bezoek is geweest. Alles om de storingen op zijn ontvangers te elimineren.
 • Frank/PA7F had niet veel nieuws deze week.. Hij hoeft nog maar 2 weken te wachten voor het sporadische e-seizoen weer losbarst. Op de lage banden is nu steeds minder te doen en straks gaat alles op hogere banden weer lekker druk worden.
 • Jos/PA3ANF verontschuldigde zich voor zijn late aantreden, maar hij was eerder dan vorige keer. Zoals de operators zeggen; “Beter laat dan niet..”. ook Jos had wat leuke openingen beleefd op 20 meter met Suriname, Chili en Curaçao. De stations komen soms net boven de EMC ruis uit. Helaas willen de zonnevlekken nog niet echt..
 • Jaap/PB2DJ was een vreemde eend in de ronde.. Maar hij voelde zich meteen als een vis in het water en deelde wat signaalrapporten uit vanuit zijn QTH Katwijk aan Zee. Richard herkende de naam en locatie als een bekende loop-bouwer. En dat was inderdaad correct en tevens juist. Jaap heeft al heel wat loop-antenne’s gebouwd en gaat er ook nog wel een aantal bouwen. Jaap zette in Utrecht een goed signaal neer, mede mogelijk gemaakt door de 9-elements quad-yagi met een boomlengte van 4 meter die hij in gebruik had.
 • Frank/PE2A wilde even melden dat het special callsign K1S in de lucht is vanwege 60 Years of First Manned Space Flights. Ook is er weer een award te winnen door verschillende betrokken stations te werken. Alle informatie hierover staat op de website van Miller-DX, danwel op de QRZ-pagina van R60MCC.
 • Jan/PA1Y wilde graag weten of hij te nemen was met zijn bamiprater en de mobiele spriet achter het glas in zijn appartement. Dat lukte wel, maar het signaal was waarschijnlijk niet voor iedereen te horen. Na het aansluiten van zijn 50 watt zendertje knalde hij weer als vanouds binnen.
 • Frans/PB0AKY meldde zich eigenlijk in met een sterretje, maar dat moet ie dan wel zeggen HI. Dus hij kreeg de microfoon en had naast wat FT8 niet veel gedaan. Wel had hij net een flink aantal kilometers gelopen, dus hij zat nog even bij te komen en luisterde verder lekker mee.
 • Tom/PD7TF hoorden wij vanuit Nieuwkoop net boven de ruis uitkomen. Of de ontvangst van de tijdelijke set niet helemaal optimaal is of dat er veel storing was weten we even niet, maar ook Tom wilde alleen even melden dat hij lekker zat te luisteren, dus we hebben even fijn gezwaaid..

 

Volgende week is er weer een nieuwe editie van de Utrechtse Radioronde, meld je in op dinsdagavond om 20.00 uur lokale tijd via FM 145.325 MHz.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PA3Y, PA3BOE, PD2HPE, PD0Z, PE2A, PA1JM, PD9HK, PD1MB, PA1JRN, PB1A, PE1KTM, PA9MB, PE1NWK, PA7F, PA3ANF, PB2DJ, PA1Y, PB0AKY, PD7TF

Gemelde Luisteraars:

PA5ABW, NL13562, SWL Marc