Icom IC-210

Hoogtepunten uit de 58e Utrechtse Radioronde van 20 april 2021

Een uur voor de aanvang van de wekelijkse Utrechtse ronde was er nog even de Haagse ronde met MC Rutte en zijn sidekick De Jonge. Inmiddels schuiven we daarvoor net als voor onze eigen ronde alles aan de kant, in de hoop op positieve berichten. Welnu, per 28 april wordt de avondklok afgeschaft, de terrassen mogen gedeeltelijk open en en mogen 1 persoon meer per dag ontvangen aan huis.

Laten we niet te vroeg juichen, want het wordt zo weer teruggedraaid. Voorlopig gaan we dus nog even op dezelfde voet verder met de Utrechtse Radioronde. Ook deze week waren uw gastheren Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR weer aan de kant van PI4UTR. Op de omslagfoto deze week een Icom IC-210, het restauratieproject dat nu de werkbank van Richard vult. Maar wat waren de hoogtepunten in de 58e Utrechtse radioronde, jaargang 2, aflevering 5? Hier weer een korte samenvatting!

 • Martin/PA9MB meldt zich normaal laat in, maar was nu voor de ronde zelfs al present. Hij had afgelopen week niet veel bijzonders gedaan, maar evengoed wat verbindingen kunnen maken via HF. Ook de USB-ronde op 70cm (432.200 MHz) die hij op vrijdagavond vanaf 22:00 uur leidt was niet heel druk, dus hierbij een oproep om je in te melden. Martin had het hele balkon een beurt gegeven. Overal de duivenkak weggespoeld en gepoetst. Ook de antennes glimmen weer als een bikkel, dus vanaf QTH Martin alleen nog schone verbindingen vanaf nu.
 • Piet/PD2HPE kon ons melden dat hij een nieuwe mobiel heeft gekocht. Nee, niet om te bellen of voor een QSO, maar een auto.. Een Seat Arona, dus een flinke bak die de caravan kan trekken. Ook heeft Piet een nieuwe fietsendrager via de ANWB gekocht. De oude (voor 2 fietsen) is voor de liefhebber af te halen bij Piet.
 • Douwe/PA1ID was ook weer eens van de partij. Met een bescheiden, doch goed signaal vanuit Zeist, op een Comet-antenne met 5 Watt uit een Kenwood. Omdat Douwe veel storing heeft is hij niet zo vaak actief op 2 meter. Om maar een voorbeeld te noemen, PI3UTR kan hij alleen ontvangen met de squelch helemaal open. De oorzaak van de QRM heeft hij nog  niet gevonden.
 • Hans/PD9HK had niet stilgezeten.. Zeker afgelopen zondag niet. Toen is hij met de zijn spullenboel er op uit getrokken. In zijn mobiele shack had hij de Icom IC-705 en een laptop om in het veld wat verbindingen zonder QRM te maken. Omdat het de eerste keer in het veld was, moest Hans nog een beetje inkomen. Uiteindelijk heeft hij toch wat verbindingen kunnen maken. Wel zou hij het leuker vinden met wat meer mensen, alleen is ook maar alleen. Dus bij deze een oproepje! Verder had Hans onverwacht via de post zijn eerste papieren QSL kaarten ontvangen van PA2RUS uit Wassenaar. Verder kon Hans melden dat in de maand mei de speciale call HB9ØBERO kan worden gewerkt om 90 jaar Radio Beromünster te vieren.

 • Marco/PD1MB was drukker geweest met de baas dan met de hobby. Maar tussendoor heeft hij gelukkig nog wel verbindingen gemaakt via FT8. Belangrijkste is dat hij nog altijd gezond is.
 • Nico/PA3Y heeft er ook wel oren naar om weer eens wat veldwerk te doen. Hij heeft een ATAS die zo op het dak van de auto kan zetten. Afgelopen week was Nico lekker vanuit huis actief. Zo heeft zij zaterdag meegedaan aan de NTC QSL Party op 40 meter. Jammer genoeg viel het een beetje tegen. De condities waren minimaal en ook de gekozen QRG (7,086 MHz) was geen fijne CW-frequentie. Die was gekozen om N-CW’ers ook de gelegenheid te geven. Volgende keer wordt dat anders aangepakt. Verder is Nico op jacht naar de Hongaarse Award die nog tot de 29e te behalen is.
 • Wim/PA3DJS had zich de hele week bekommerd om antennes.. Helaas was dit meer werk dan hobby, maar zoals bekend bij Wim heeft dat altijd wel raakvlakken met elkaar. Ook met de Kenwood ‘2-meter all-mode’-doos heeft hij nog niet kunnen stoeien. Maar komt tijd, komt raad .. en daad.
 • Rob/PA1X heeft meegedaan aan de eerste PACC-Digi contest. Om dat Rob geen hardcore FT8-fan is, heeft hij zo’n 28 verbindingen in RTTY gemaakt. Niet veel, maar wel aardig. De meeste stations werkten in FT8. Verder niet veel bijzonders op HF gedaan. Woensdag is hij wel weer de rondeleider van afdeling Nieuwegein op 145.425 MHz. Die ronde start om 20:30 lokale tijd.
 • Frank/PA7F heeft al sinds 24 maart geen verbinding meer gemaakt. De koek is een beetje op, maar hij heeft wel het gevoel dat de nieuwe openingen er aan komen. Daarnaast heeft Frank een mooie seinsleutel van UR5CDX besteld. Een vergulde CT 73 MB.. Het idee van Frank is om wat meer met CW te gaan doen. FT8 is leuk, maar na een tijdje heb je dat wel gezien. En het geluid is waar de hobby om draait.. En CW is een mooi geluid.
 • Reni/PA3BOE heeft regelmatig contact met onze luistervriend Ruud/NL13562. Die was ergens bij een plas neergestreken met een SDR-ontvanger en een laptop. De ontvangsten waren prima en Ruud haalde zelfs een VK3-station binnen in CW. Reni heeft de opname gekregen om mee te luisteren. Toen Reni even op de fiets sprong om bij Ruud te kijken, bleek de vogel al gevlogen. Ondanks dat was het een mooi rondje fietsen op de nieuwe fiets, die Reni overigens van een zendamateur met een fietsenwinkel heeft gekocht.
 • Rob/PB0AOB komt zijn dagen nog wel door. Hij had vanavond de set maar weer eens aangezet. Liever zou hij gewoon weer eens aan de bar hangen zoals iedereen. Ondertussen is hij lekker aan het rommelen met camera’s en net werken. Het LAN-Com systeem wordt weer opgebouwd en Gert-Jan weet dan wel waar het over gaat.
 • Ronald/PD2FD was ook weer QRV vanuit het Groene Graf, ook wel bekend als Vorstelijk Baarn. Maar ook in de dorpje was weinig radioactiviteit geweest. Het enige wat Ronald met de hobby heeft gedaan was een tuidraad van zijn antenne wat strakker aanspannen. Je kan het ook niet doen, maar dan heb je een keer met een windvlaag wat op te ruimen HI.
 • Frank/PD9JFP was ook weer QRV na de verbouwing. De antenne stond weer op het dak met een hoogte van 8 meter. Hij kon veel stations waarnemen, slechts een enkele kreeg hij niet mee. Richard had Frank nog zien rijden tijdens QRL en heftig gezwaaid. Frank ziet zoveel mensen zwaaien op een dag dat het hem niet helemaal meer in beeld was. Wel kon hij melden dat hij tegenwoordig rondrijdt met een TYT TH-9800 Plus in de bus. Dat is een 2/70 bakkie waar ook 11 meter in zit. Dus hij is op alle banden en repeaters QRV. Volgende week is hij niet bij de ronde, want dan zit hij voor de livestream van The Streamers.
 • Thom/PA9T liet ook weer eens van zich horen. Volgens hem was de laatste keer 3 weken geleden en dat was al 3 keer het geval nu, dus een hattrick. Of hij daar een award mee kon winnen was dan ook zijn vraag. De operators gaan daar eens over nadenken. Thom had verder met Joerie/PD0W een beetje met een FD4 zitten rommelen bij de lokale padvinders. Helaas tarten de natuurwetten hem telkens weer, dus de experimenten liepen weer eens in de soep. Maar het was gezellig, het zonnetje scheen en het bier vloeide rijkelijk. Ook de zomerkampronde is weer in voorbereidingen, dus daar heeft hij het straks weer druk mee. De ronde van Nieuwegein heeft hij op aanraden van de operators ook aangehad, maar er was niets te horen. Dat kan allerlei oorzaken hebben gehad, misschien zaten ze wel op een andere QRG i.v.m. QRM. Last but not least had Thom van Paul/PE2LZ begrepen dat de club-set moest worden nagelopen. Nu Thom merkte dat we op een vervangend apparaat werkten, begreep hij dat er iets meer haast bij zit dan was verteld. Komt goed..
 • Robert/PE1BBT was nieuw aan de band. Hij had zijn papiertje sinds afgelopen zaterdag in huis en kwam via de antenne niet lekker binnen. Omdat hij in Voordorp zit wilde Kees/PA5Z wel even de repeater spelen. Toen Gert-Jan de Pre-Amp op de set aanzette werd het al een stuk beter. Edoch, bedankt Kees!
 • Kees/PA5Z zelf kon melden dat de inkt van de Griekse certificaten nog maar net droog was en dat deze dagen in het teken van de Hongaarse papieren staat. Evenals Nico wordt ook in Tuindorp gejaagd op de speciale calls vanwege 230 jaar Morse. Frank/PE2A heeft hem waarschijnlijk al verdiend, maar Kees doet het met de handkar, dus dat duurt allemaal wat langer. Hopelijk heeft Kees eind van de week een certificaatje verdiend.
 • Tim/PD1KBC heeft een nieuw Ziggo modem. De oude moet hij inpakken terugsturen, maar omdat nu zijn WiFi is veranderd werkt de Pi-Star hotspot niet meer. Gert-Jan kon Tim de truc vertellen hoe hij dat snel kon oplossen. Richard stuurde gelijktijdig even de link naar de juiste pagina. En waarachtig nog tijdens de ronde werkte alles weer bij Tim.
 • Wim/PA3EJE had een vraag of iemand ervaring had met slimme meters voor de energievoorziening in huis. Vanuit de leverancier heeft hij papieren gekregen om dat te laten aanleggen. Van alle kanten kwamen voor en tegens. De voornaamste angst is die voor QRM, maar de meeste aanwezigen hebben daar geen last van. Wim besluit nog maar even te wachten voor hij ze laat installeren.
 • Jaap/PB2DJ uit Katwijk aan Zee was ook weer van de partij. Hij is superblij met zijn 9-elements quad, waarmee hij verticaal heel Nederland en een zelfs delen van Duitsland en België kan werken. Op HF is hij de laatste tijd niet heel veel actief, dan af en toe eens inmelden op de 80 meter in de avonduren tijden de Nederlandstalige ronde.
 • Dirk/PD3DRM kwam ook nog even langs tot besluit, maar had ook niet veel te melden.

En zo besloten wij de ronde voor deze week. Volgende week is het Koningsdag, maar omdat er niet veel mag en kan zijn we er gewoon weer om 20:00 uur met de Utrechtse Radio Ronde, met uw eigenste prinsen van de afdeling Centrum! Dus blijf gezond en graag tot 27 april! Same time, same place!

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA9MB, PD2HPE, PA1ID, PD9HK, PD1MB, PA3Y, PA3DJS, PA1X, PA1JM, PA7F, PA3BOE, PB0AOB, PD2FD, PD9JFP, PE2A, PA9T, PA5Z, PE1BBT, PD1KBC, PA3EJE, PB2DJ, PD3DRM