Hoogtepunten uit de 59e Utrechtse Radioronde van 27 april 2021

Ondanks dat het Koningsdag was hadden de radioprinsen van de Utrechtse afdeling van de VERON, Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR, gemeend de coronaronde gewoon te moeten houden. En zo geschiedde het op die 27 april in het jaar 2021. Zonder het Wilhelmus, want muziek uitzenden mag niet volgens artikel 10, eerste lid sub b. van de voorschriften. Wel de laatste keer in de avondklok, want zoals bekend loopt die op 28 april om 4:30 uur af. Edoch, die wordt net zo makkelijk weer ingesteld of verlengd, dus juich niet te vroeg. Maar wat gebeurde er in de 59e ronde, jaargang 2, aflevering 6? Hier een korte samenvatting met de hoogtepunten die je kon horen tussen 20:00 en 21:00 lokale tijd. Inderdaad een zeer kort rondje, maar dat is beter dan een kort lontje (credits PE1BBT).De oranje tompouce van PD3RFR

  • Jeroen/PA1JRN had eigenlijk ook voor de presentielijst ingemeld, maar dat was niet goed doorgekomen bij de administratie. Dus hij vertelde kort zijn dagindeling van deze koningsdag. In de ochtend een rondje in de cabrio, in de middag een rondje op de motor en in de avond een rondje op de radio. is de dag toch weer mooi rond voor Jeroen.
  • Wim/PA3DJS was behoorlijk druk geweest afgelopen week en had wellicht teveel aan de hobby gedaan. Hij stuurde nog even de documentatie door van de 2 meter antenne die in een vishengel is in te bouwen (zie foto). Na zijn drukke activiteiten had hij even een rust genomen en schrok om half 8 wakker. Daardoor had hij zijn ’18cm x 100′-mastje niet uitgeschoven. Wel heeft hij zich ingelezen in de technische details van de SSB-opbouw en ALC-circuit in de Kenwood TR-751E die hij nu heeft. Wim denkt er over om een speechprocessortje te bouwen zodat de modulatie wat dikker wordt.

light-weight end-fed matching circuit for 2 m band - by pa3djs

  • Marco/PE1NWK was ook weer van de partij. Gert-Jan kwam Marco spontaan tegen op zaterdagavond op 2 meter USB, terwijl ze elkaar niet moesten hebben. Gert-Jan was met een andere amateur aan het testen en Marco dacht dat hij geroepen werd. Zo tref je elkaar nog eens. Verder heeft Marco nader onderzoek gedaan naar de QRM op zijn QTH. Met hulp van Wim/PA3DJS heeft hij wat dingen kunne vaststellen. Ook ziet hij een groot verschil tussen de dag en nacht. Graag maakt hij nog een keer gebruik van de expertise van Wim en de gekalibreerde meetijzer om nog wat aanvullende EMC-metingen te doen. Volgende week is Marco er wellicht niet, dan zit hij mogelijk vanwege QRL in het zuiden des lands.
  • Piet/PD2HPE zwaaide even kort, want hij wilde graag naar de voetbal. Verder gaat alles goed bij hem en dat horen we graag.
  • Robert/PE1BBT was deze week een stuk beter te nemen dan vorige week. Dat komt omdat hij nu niet op het rubberduckie werkt, maar even een kleine dipool voor 2 meter in elkaar gebouwd heeft. Veel meer is niet echt mogelijk aangezien hij in een appartementencomplex woont.
  • Hans/PD9HK is wel druk geweest. Niet zo zeer met de radiohobby, maar met de voorjaarsschoonmaak van zijn QTH. Natuurlijk heeft hij ook weer de nodige verbindingen via FT8 gemaakt en vandaag was Hans lekker op pad geweest met zijn elektrische scooter. Voor de komende week heeft Hans het plan om zijn roepletters HB3XVT op QRZ.com aan te melden en een pagina daarvoor te maken. Dan is hij ook onder die call terug te vinden.
  • Marco/PD1MB had niet veel te melden, maar kwam even terug omdat anders de spoeling wel erg dun zou zijn. Dat is fijn.. Via Facetime had Marco begrepen dat ook broer Ben zit mee te luisteren, dus die noteren we als luistervink.
  • Frank/PA7F had ook niet veel aan de hobby gedaan afgelopen week. Welgeteld 2 verbindingen op 50 MHz. En dat was meer om te testen of de e-skip er al is, maar helaas werkte hij alleen Nederlandse stations. Maar volgens Frank duurt het niet lang meer voordat de 6 en 4 meter opengaan voor de DX-verbindingen. Tot die tijd nog rustig afwachten.
  • Remko/PD0Z was wederom fietsmobiel tussen Vleuten en De Meern. Hij seinde nog even naar Marco/PE1NWK toen hij daar langs fietste. Gelukkig was hij weer veilig thuis voor het sluiten van de ronde.

En zo kwam er weer een einde aan deze ronde op Koningsdag. Volgende week is het 4 mei, dodenherdenking. Daar nemen we even de tijd voor en de radioronde begint dan pas om 20:30 uur lokale tijd in Utrecht. De frequentie waarop u ons dan kan vinden is wederom 145.325 in de mode F3E (FM). Graag tot dan en blijf gezond! 73 de PI4UTR.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA1JM, PA1JRN, PA3DJS, PE1NWK, PD2HPE, PE1BBT, PD9HK, PD1MB, PA7F, PD0Z

Gemelde Luisteraars:

Ben PD9436