4 mei - 2 minuten stil

Hoogtepunten uit de 60e Utrechtse Radioronde van 4 mei 2021

Vandaag was het 4 mei, de dag waarop wij met 2 minuten stilte de gevallenen herdenken die streden voor onze vrijheid. Omdat wij het als operators ook belangrijk vinden om hierbij stil te staan, was besloten dat de ronde een half uur later zou aanvangen dan gebruikelijk. En zo geschiedde het dat Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR om 20:30 uur LT de virtuele PTT-toets indrukten en hun gezelligheid weer door de ether was waar te nemen. Het werd niet heel druk deze week, maar je bent vast benieuwd wat er gebeurde in de 60e ronde, jaargang 2, aflevering 7. Hier een korte samenvatting met de hoogtepunten die je kon horen.

 • Martin/PA9MB zat al voor 20:00 uur klaar, maar hoorde nog niemand. Hij dacht aan een mogelijke technische storing, want hij had niet begrepen dat we een half uur laten zouden beginnen. Maar goed dat hij wel alvast de aanwezigen opving die zich na de herdenking op de frequentie QRV melden. Afgelopen vrijdag had Martin de 70cm USB-ronde vanaf een andere QTH gedraaid. Er waren 9 inmelders en een leuk rapportje kreeg hij vanuit Den Oever. Vervolgens was hij mobiel in de 2 meter USB-ronde en heeft hij bij de man met de pet in Rotterdam een bakkie koffie gedronken. Verder de nodige verbindingen op 20 meter in phone en vandaag had Martin nog China gewerkt B8CRA, een special call in het kader van het 5.5 festival.
 • Reni/PA3BOE heeft ook half Zuid-Amerika weer in zijn logs kunnen bijschrijven. Een andere verbinding die hij maakte en wel bijzonder was is met Robert/T6AA, vanuit Kabul in Afghanistan. Een andere bijzondere verbinding was die hij maakte met Unst Island, een van de noordelijkste punten van het Verenigd Koninkrijk. Hij had daar via phone contact met de expedite die daar tot 8 mei zit onder de roepletters GB0SI. Verder heeft Reni nog gefietst als het mooi weer is. In totaal al 550 kilometer in 3 maanden op zijn nieuwe fiets. Ook was Reni nog even bij Ruud/NL13562 langs geweest om een gerepareerd kabeltje te bezorgen.
 • Nico/PA3Y was vorige week de ronde helemaal vergeten door Koningsdag en het bezoek dat hij had. Wel heeft hij inmiddels het award behaald ter gelegenheid van de 230e geboortedag van Samuel Morse. Verder was Nico nog even mobiel QRV geweest. Hij had de ATAS op het dak van de auto geplakt voor een testrondje op HF. Echter was het druk op de banden vanwege een contest, dus mobiel is het dan niet echt makkelijk om er tussen te komen. Wel heeft hij op 30 meter nog wat QSO’s kunnen maken. Een probleem had hij wel, telkens viel de sigarensteker uit het contact in de auto. Dus daar moet hij nog even een goede oplossing voor bedenken. Richard opperde het idee om wat duct-tape om de stekker te wikkelen zo dat het meer klemt. Of gewoon 2 dikke draden vanaf de accu door het dashboard te trekken met een kroonsteentje er aan.

pa3y - morse award

 • Rob/PA1X had niet veel gedaan met de hobby vanwege dat hij weer in de cyclus met late en nachtdiensten zit. Overdag slaapt hij dan en heeft daarna weinig zin om de radio’s aan te zetten. Maar nog 2 diensten te gaan en dan is hij er weer een tijdje vanaf en kan hij weer wat meer aan de hobby gaan doen. Morgen komt Bert/PA1B bij Rob langs en gaan ze spelen met de NanoVNA die ze allebei in hun bezit hebben.
 • Koos/PE4KH meldde als Kaarten Koning Koos dat de stapels met steeds hoger worden. Hij had ook al een bericht gekregen met de vraag of er iets bekend was over het uitdelen en inleveren. Daar wordt vanuit het bestuur samen met Koos over nagedacht en zodra er wat bekend is wordt dat wereldkundig gemaakt via nieuwsbrief, website en in de ronde. Voor nu is het dus nog even afwachten. Daarnaast was Koos met zijn antennes bezig geweest en de 17 meter werkt nu ook goed. Leuk is dat hij meteen een nieuwe DXCC heeft gewerkt op die band en wel Thailand.
 • Peter/PA3ATG is nieuw, maar toch ook weer niet. Het is heel lang geleden dat hij actief was op de banden en nu is hij weer aangestoken door Robert/PE1BBT. Vanuit zijn QTH in Leidsche Rijn meldde Peter zich voor het eerst in bij onze ronde via een binnenantenne. Hij zal vanaf nu wel vaker te horen zijn sprak hij enthousiast uit.
 • Robert/PE1BBT hebben we al vaker gehoord, maar is net als Peter weer aan het opstarten. Zo blijkt maar dat als je het radiovirus hebt, je er nooit vanaf komt. Robert heeft inmiddels zijn Icom IC-240 uit de mottenballen gehaald en weer werkend gemaakt. Ook heeft hij zijn hobbyruimte weer meer als shack ingericht, dus hij is helemaal klaar voor een aantal nieuwe radiojaren. Omdat we het altijd benieuwd zijn hoe onze collega zendamateurs hun hobbyruimte hebben ingericht vroegen we Robert om wat foto’s. Kunnen we meteen zijn geknutselde antenne zien.

   

 • Wim/PA3EJE had eigenlijk niet veel te melden, maar wilde wel even zijn stem laten horen. Hij had de herdenking op de Dam gekeken via de televisie en luisterde nu nog even mee met de radioronde.
 • Hans/PD9HK had wederom niet stil gezeten. Naast verbindingen maken via FT8 heeft hij ook een nieuwe pagina op QRZ.com gemaakt voor zijn Zwitserse roepletters HB3XVT. Op verzoek van Richard heeft hij ook de tekst in het Duits toegevoegd. En om even wat namen in het log te krijgen heeft Hans met de toevoeging PD/ een paar verbindingen gemaakt, waarbij Richard de eerste op het lijstje werd. Dus beiden hebben een nieuwe call in de logboeken. Ook was Hans nog aan het experimenteren met de loop die hij heeft gekocht. Echter is die niet goed bestand tegen water, dus Hans moet nog even wachten voor hij het buiten kan proberen. Voorlopig staat de loop voor het raam.

 • Marco/PE1NWK heeft niet heel veel aan de hobby kunnen doen omdat hij druk is geweest met werk. Wel heeft hij nog wat aanvullende metingen kunnen doen in de zoektocht naar de storing rondom zijn woning. Eigenlijk zou hij vandaag gebeld worden door het Agentschap Telecom, maar hij heeft niets gehoord. Dus wordt nog vervolgd.
 • Frank/PA7F kon ons melden dat op 1 mei het Sporadic E-seizoen is gestart. Het is nog niet wat hij er van hoopt en op de banden is het nog een rommeltje. Maar het begin is er en de eerste verbindingen zijn gemaakt, zij het binnen Europa. Het verste station op 50 MHz was Kreta met FT8, dus de echte DX moet nog komen. Wel kon Frank bevestigen dat de afgetunede klerenhanger die hij op het dak heeft staan voor 6 meter zijn werk doet. Het wachten is op het moment dat de band wagenwijd open gaat. Zoals bekend had Frank ook een mooie nieuwe seinsleutel besteld. Die is inmiddels binnen.. Het is prachtig om te zien en lekker kitsch. Inmiddels zit de sleutel aangesloten op de Icom IC-7300 en heeft Frank ook daar de eerste verbinding mee gemaakt, al was het wat onwennig met de nieuwe sleutel. Maar ook aan de keyer in de 7300 moet Frank nog een beetje wennen. Maar het begin is er!

pa7f - paddle

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA1JM, PA9MB, PA3BOE, PA3Y, PA1X, PE4KH, PD9JFP, PA3ATG, PD1MB, PE1BBT, PA3EJE, PD9HK, PE1NWK, PA7F, PE1ION