Hoogtepunten uit de 61e Utrechtse Radioronde van 11 mei 2021

Het was alweer dinsdag, tijd voor een nieuwe ronde.. Maar vlak ervoor was er nog even een persconferentie in Den Haag. Vanaf 19 mei kan er misschien meer, maar misschien ook niet. Door het afdelingsbestuur worden de mogelijkheden om weer bij elkaar te komen steeds weer bekeken. We streven naar een gezellige barbecue en velddag eind augustus, maar zelfs dat is nog onder voorbehoud. Hopelijk kunnen we al eerder een keer aan de bar hangen, maar dat blijft nog onzeker. Wat wel zeker is, is dat het deze week de 61e Utrechtse radioronde is, jaargang 2, aflevering 8. Wat waren de hoogtepunten? Hier een korte samenvatting van de ronde die weer remote geleid werd door Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR.

 • Dirk/PD3DRM had niet heel veel te melden. Desondanks is het toch altijd fijn als we iedereen weer even horen. Dirk heeft genoten van het lekkere weer op het bankje voor de deur en vogels gevoerd. Die vogeltjes zijn niet heel erg bang. Zelfs bij Wim/PA3DJS voor de deur eten ze uit de hand met de hond erbij. Gelukkig is er beeldmateriaal van.

 

 • Wim/PA3DJS was ook al minder productief geweest dan gepland. Vorige week was hij er niet omdat hij bij de scouting moest assisteren bij een bootje met een volgelopen luchtkamer. Nu had hij wat last van de ogen en kon daardoor niet veel licht verdragen. Solderen en lezen is dan geen ideale tijdbesteding. Wel heeft hij nog wat met laagfrequent geknutseld. Zoals bekend wil hij een microfooncompressor maken voor gebruik met de Kenwood TR-751. Dat is bijna af, maar de simulatie klopte niet met de werkelijkheid. Ook bij Wim veel koolmezen en die voert hij met maden die hij zelf kweekt en ook eet. Na een vraag van Piet/PD2HPE deed Wim het hele proces van meeltorren, larven en poepjes scheppen uit de doeken, maar dat besparen we jullie in dit verslag.
 • Piet/PD2HPE vond de meelkwekerij maar bewerkelijk en slaat nog even over. Hij gaat binnenkort weer naar camping De Kastanjes in Elsendorp (NB), dus dan heeft hij geen tijd om wormen te kweken HI. Om in de vogels te blijven; Baretta had nog even op de schouder van Piet zitten mee luisteren naar de ronde en zat nu weer lekker in z’n kooitje. Omdat Piet het wat fris had ging hij even een vestje aandoen en in de huiskamer nog wat TV kijken. Dus hij zwaaide alvast en wij zwaaiden terug.
 • Marco/PE1NWK is ook een vogelvriend en heeft in zijn tuin de meest uit een lopende soorten die hij allemaal benoemde. Ook heeft hij verschillende voedersystemen, dus hij is een echte vogelaar. Richard heeft sinds een paar dagen 2 Turkse tortels in zijn antennemast. Die proberen een nest te maken, maar op het moment dat ze een takje boven hebben, dan ligt het binnen een minuut weer beneden. Ook daar hebben we foto’s van.

   

 • Marco/PD1MB reageerde na de verhalen over meelwormen dat het een culinaire uitzending is. Zijn devies is dat als er een hartslag in heeft gezeten, dat je het kunt eten. Naast zijn dagelijkse werk was Marco lekker bezig geweest met FT4 en FT8 op de verschillende banden.
 • Nico/PA3Y zit er anders in; alles wat gepoept heeft eet hij niet op. Wel is hij creatief met het maken van worstjes en andere gerechten. Hij heeft daar ook speciale siliconen vormpjes voor vanuit een ver oosters land laten komen. Dat werkt makkelijker dan met folie. Qua hobby niet veel te melden, wel veel geluisterd, niet veel gewerkt. Sinds het onweer van afgelopen weekend had hij de antennes losgekoppeld en nu pas er weer aangesloten. Nico heeft in voor het eerst wat stations waargenomen op 6 meter, terwijl zijn antenne daar niet echt voor geschikt is. Maar door de sporadische E komt er toch wat binnen. Een treurig verhaal is dat van de Junker sleutel van Nico. Door onduidelijke reden is er een breuk ontstaan in het gietijzeren aanslagstuk. Mocht iemand nog onderdelen hebben, dan graag. Richard opperde nog om het met een 3D-printer te maken, maar dan moet je daar wel handig mee zijn.

 • Reni/PA3BOE blijkt ook plezier te beleven aan de vogeltjes in de tuin. Hij heeft dit jaar een nieuw flitsend nestkastje opgehangen dat hij bij de Aldi had gekocht. Die heeft felle kleuren en het opschrift ‘Surf-city’ met een paar surfplankjes er tegenaan. Reni had niet verwacht bewoners te krijgen, maar het is toch gelukt. Op radiogebied had Reni gewerkt met een oude bekende, Rinse/PJ4RF (PD2RF). Die woont sinds kort op Bonaire en was QRV vanuit de shack van Bert/PJ4KY. Op 6 meter maakte Reni met 4 tot 5 Watt via de FD4 een verbinding met EI6GVB in Ierland. Een hele prestatie en netjes 5/7. Tussen alle bezigheden door was Reni er ook weer op uit geweest met de keuzedag van de NS. Deze keer bezocht hij Schin op Geul en heeft gewandeld naar Valkenburg. Het was prachtig weer, dus hij heeft erg genoten.
 • Jos/PA3ANF was ook weer een keer van de partij. Door familieomstandigheden heeft hij een paar keer moeten missen. Wel is hij door Gert-Jan gespot op D-Star, een plek waar we Jos niet direct hadden verwacht. Ook Jos heeft gemerkt dat de banden weer open zijn op sommige momenten. Zo werkte hij Chili en Martinique op de 10 en 15 meter, maar ook op de WARC banden is het regelmatig open naar Japan en de grote plas over naar Amerika. Maar volgens Jos moet het grote feest nog beginnen.
 • Hans/PD9HK heeft niet stilgezeten deze week. Hij heeft een noodstroomvoorziening gemaakt met een speciale 100 Ampere tractieaccu en een omvormer voor 230 volt. Als de stroom uitvalt draait bij Hans het belangrijkste door, de radiohobby HI. Het idee om de stroomvoorziening te gebruiken in het veld werd duidelijk dat het spul behoorlijk wat gewicht heeft. Maar mocht iemand zin hebben in wat veldwerk, Hans vind dat erg leuk en hij heeft niet voor niets de IC-705 en een koelbox aangeschaft. Omdat het gezelliger is als je niet in je eentje bent, zoekt Hans nog liefhebbers om een keer wat af te spreken. Voor de statistieken heeft Hans deze week maar 2 QSO’s gemaakt en de derde is de radioronde natuurlijk. Van de ronde heeft hij al 81 vermeldingen in zijn logboek, 61 keer op 2 meter en de rest op 40 en 10 meter toen dat nog gedaan werd.

 • Frank/PA7F heeft ook weer lekker gespeeld op 6 meter met CW en FT8. Hij maakte al verbindingen met Libanon en Israël op zijn afgestemde klerenhanger, dus Europa gaat wel goed. Beetje teleurstellend was dat Frank bijna 2 uur heeft zitten roepen naar een station in Saudi Arabië, op 4500 kilometer, maar die kwam niet terug. Wel werkte dat station heel Nederland inclusief Lucas/PE1NPS uit Hilversum die met een spriet werkt. En als dat werkt, moet het Frank ook lukken. Dus volgende keer een nieuwe poging. Op 4 meter heeft Frank ook de eerste verbindingen gemaakt. Maar dat gaat heel snel met de condities, je moet niet even naar de WC gaan, want dan is alles al weer weg. De eerste verbindingen zijn gemaakt met Griekenland en de Balearen. Op 50 MHz werkte Frank nog wel Ab/PA5ABW en Frans/PB0AKY. Thom/PA9T zag hij ook, maar die kwam ook niet terug. Vandaag had Frank lekker gewandeld naar De Paddestoel in Hollandsche Rading waar het terras weer open is. Vertrokken met mooi weer, maar langzaam aan werd het slechter. Maar wel genoten van de geuren en kleuren van de natuur en heerlijk ontspannen.

 

 • Martin/PA9MB geniet ook van het lekkere weertje. Ondertussen was hij bezig met zijn horloge waar het batterijtje vervangen van moet worden. Martin heeft ook contact gehad met Rinse/PJ4RF. Af en toe is de 10 meter op en 6 meter is soms ook goed te doen. Martin is druk met zijn groene vingers. Hij heeft de eerste opkweek van zijn AH-moestuintjes op een hoogte dat ze op het balkon kunnen. Een beetje groen tussen al het antenne-ijzer kan geen kwaad.

 

 • Kees/PA5Z is ook weer aan de band. Niet veel nieuws, maar in de wereld van de awards werden de Grieken opgevolgd door de Hongaren. De Turken slaan nu terug met TC568FA om de 568e verjaardag van de verovering van Istanboel te vieren en dat er 64 landen in het Ottomaanse rijk waren in die tijd. Dus Kees gaat weer voor het certificaatje, want gratis behang daar is hij nooit vies van. Omdat Kees over een paar weekjes het noorden van het land gaat opzoeken om een beetje bij te komen, is hij op zoek naar een 5-bands endfed om te lenen. Mocht iemand dat hebben, dan hoort Kees dat graag.
 • Rob/PA1X had de late diensten weer een beetje achter de rug. Maar in zo’n periode heeft hij niet veel fut om in de shack nog vanalles te ondernemen. Wel heeft hij met een collega zendamateur gespeeld met een NanoVNA en hij heeft de HF af en toe op ontvangst gehad. Enige bijzondere verbinding die hij gemaakt heeft is met de Shetlandeilanden, geen aparte DXCC, maar wel leuk om in het lijstje te hebben. Morgen is de ronde in Nieuwegein weer op 145.425 MHz om 20:30 uur LT met Tjeerd en dus niet met Rob.
 • Tim/PD1KBC had de laatste paar weken dat hij nog net het laatste zwaaien hoorde van de ronde of hij had andere verplichtingen. Maar deze week weer present. Inmiddels heeft hij een 2e hotspot binnen, dat ging qua levering supersnel, alleen had hij niet goed opgelet en moet hij er nu nog een aparte Pi-Zero bij bestellen. Ondertussen is Tim aan het prutsen met een AIS ontvanger op de RaspberryPi in combinatie met een SDR-Play.
 • Robert/PE1BBT was mobiel QRV op de Zuilense Ring en had al een half uurtje meegeluisterd. Niet dat hij veel te melden had, maar dat hij heeft aangehaakt aan de ronde is bij deze in de annalen opgetekend zoals hij verzocht.
 • Thom/PA9T heeft 2 maanden niets van zich laten horen, dat zijn 8 gemiste rondes. Thom heeft ook de sporadische-E op 6 meter ontdekt en zelfs in phone gewerkt. Verder heeft Thom een nieuwe CHIRP-lijst gemaakt met alle repeaters erin. Er was nergens een actuele  versie te vinden en Thom wilde graag up-to-date zijn met zijn FT-897. En omdat het kan heeft hij de versie ook gedeeld met de website Hamnieuws, waar ook beheerder Randy/PH4X weer blij van werd. Het bestand met alle VHF, UHF en VHF/UHF repeaters is hier te downloaden. Ook werd Thom nog even gekieteld door Gert-Jan om de Icom van de club na te kijken. In verband met de komende vakanties gaat Thom na de HePi (Hemelvaart & Pinksteren) mee beginnen.

Tot besluit werden wij nog verblijd met een aanroep vanaf clubstation Kagerland, PI4KGL. Die deed mee aan de meest sociale contest van Nederland, de QTH locator-contest. Vanuit JO22FE kregen wij volgnummer 27. Omdat wij niet deelnemen aan deze contest, waren ze al blij met nummertje één vanuit onze locator JO22MC. Hierbij wel in het log zodat ze bewijs hebben dat er verbinding is geweest.

Volgende week is er weer een nieuwe editie van de Utrechtse Radioronde, meld je in op dinsdagavond om 20.00 uur lokale tijd via FM 145.325 MHz.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD3DRM, PA3DJS, PD2HPE, PE1NWK, PA1JM, PD1MB, PA3Y, PA3BOE, PA3EJE, PA3ANF, PD9HK, PA7F, PA9MB, PA5Z, PA1X, PD1KBC, PA9T, PE1BBT, PI4KGL (QTH locator contest).

Gemelde Luisteraars:

PA5ABW