Hoogtepunten uit de 62e Utrechtse Radioronde van 18 mei 2021

Weer voorzien van allerlei lekkernijen (ballen & worstjes) zijn ook deze week de operators Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR weer QRV om de ronde te verzorgen. Deze week zijn er weer nieuwe versoepelingen in de strijd tegen corona. Helaas nog niet voldoende om elkaar weer aan de bar op het clubhuis te ontmoeten. Maar dat zal niet heel lang meer gaan duren hopelijk. Vooralsnog blijft de radioronde de plek om elkaar wekelijks even te ontmoeten, al is de frequentie ook de rest van de week beschikbaar HI. Over naar de hoogtepunten van deze week in de 62e Utrechtse radioronde, jaargang 2, aflevering 9. Hier is weer een korte samenvatting!

 • Jan/PA1JM meldde zich een keer in zonder sterretje, dus dat was wel weer een keer gezellig. Niet dat hij heel veel bijzonders had te melden, maar toch kunnen we met Jan altijd even lachen. Jan heeft een hele schoenendoos vol met QSL-kaarten klaar staan om in te leveren en hij hoopt ook binnenkort weer eens wat op te mogen halen. Daar wordt naar gekeken door het bestuur en de QSL-manager, maar zal op korte termijn wel weer een keer moeten kunnen met in achtneming van de maatregelen en veiligheid. Verder wilde Jan nog even weten hoe je alarmen kan instellen in HRD, dat heeft Richard even kort uitgelegd. Volgens Jan gaat dat wel lukken en anders komt hij wel op de lijn.
 • Wim/PA3DJS is nog altijd bezig met een compressortje voor de Kenwood TR-751 die hij onlangs heeft gekocht. Het is zo’n beetje klaar en is opgebouwd uit allemaal transistortjes. Nu alleen nog een voedinkje van een volt of 10, misschien met een spanningsregelaar, maar Wim denkt er over om dat ook op te lossen met een stuk of 3 transistors. Dan is er geen IC aan te pas gekomen. Uiteindelijk wil Wim het inbouwen in een blikje van de Van Dungen Rumbonen, maar die zijn slecht te verkrijgen (Red.; Heeft iemand nog zo’n leeg blikkie voor Wim?). Uiteindelijk zal de compressie zo goed zijn dat ze er bij Veronica en Q-Music versteld van gaan staan.
 • Hans/PD9HK heeft het rustig aan gedaan deze week op FT8. Het wilde niet echt lukken en dat ligt bij Hans aan het weer. Zoals bekend heeft Hans een antenne die niet heel goed werkt bij regen. Maar daardoor is hij wel weer bezig gegaan met zijn DMR en D-Star spulletjes. Voor DMR heeft hij een actuele codeplug gedownload en die gaat hij er de komende dagen eens in zijn portofoon zetten. Leuk om te melden is dat de Hoseline weer online is, dan kun je meeluisteren als je zelf geen DMR-spullen hebt.
 • Douwe/PA1ID was ook weer eens van de partij. Hij heeft op 10 meter aardig wat relaisstations kunnen bereiken. Gewoon met de Kenwood TS-590SG en ’10-20-40′-endfed. Onder andere Duitsland en Zwitserland, waar bij de laatste hij een ex-collega, tevens radioamateur, werkte die ook in Nederland zijn QTH heeft. Leuk om elkaar na jaren weer eens te spreken en dan bijzonder via een repeater op zo’n afstand. Ook maakte Douwe verbindingen over repeaters in Polen en hoorde hij vanavond nog een omzetter in Spanje op het scheiden van de markt. Ook hoorde hij een repeater uit Canada op 29.170 MHz, maar het leek  wel een lokaal signaal zo hard.. Maar geen idee welke het nu is geweest, dus als iemand info heeft.. Gaarne.. Verder heeft de bescheiden dualband antenne van Douwe een gezelschap gekregen van een zelf geknutselde 1 elements Quad-antenne voor 6 meter. Met wat installatiedraad en wat coax een eerste verbinding kunnen maken met Hongarije.
 • Reni/PA3BOE heeft naast wat fietstochtjes wat leuke verbindingen gemaakt op 6 meter. Hij werkte daar een station uit Trondheim in Noorwegen met 4 Watt SSB, een plaats waar Reni ooit op vakantie is geweest. Verder had hij op 6 meter een verbinding met een amateur uit Cork in Ierland. Op 15 meter heeft hij ook nog wat kunnen doen en kortgeleden nog op 40 meter even met PZ5JW, de bekende Rico. Die zit veel in CW en soms FT8, maar nu dus ook in phone.
 • Koos/PE4KH heeft volgens zijn logboek zich voornamelijk op zijn verplichte vrije dag na Hemelvaart vermaakt met 10 meter van FT8 naar de microfoon. Een aantal 5-9 stations, maar ook een paar gezellige QSO’s met stations over het weer en de gebruikte spulletjes. Ook Koos meldt nog even dat hij zich aan het voorbereiden is op een nieuwe uitgifte en inname ronde van de kaartjes. Hij verheugt zich op de stapels die hij mag aannemen en nog meer op het uitdelen van de steeds groter wordende berg kaarten die hij thuis herbergt. Toevallig kreeg hij vandaag een mail dat er weer een pakketje onderweg is vanaf het DQB.
 • Rob/PA1X was ook getuige van de openingen op 10 meter. Hij werkte onder meer de repeater van Warschau in Polen en een omzetter in Engeland. Ook op 12 meter maakte Rob wat verbindingen, een bandje waar hij niet veel actief is. Hemelvaartsdag was er een veld-activiteit met Chris “Stroopwafel” NL13924 bij de lokale scouting waar hij even is gaan kijken. Veel bekenden uit de regio kwam hij daar tegen, dus dat was wel weer even leuk. Woensdagavond is de ronde van Nieuwegein weer op 145.425 FM om 20:30 uur LT.

 • Martin/PA9MB was naast zijn wekelijkse Charlie Quebec rondes in USB ook nog actief geweest. Hij heeft er twee nieuwe landjes bij op de lijst. Zo werkte hij met Liechtenstein waar hij contact had met een QRP station en hij had een verbinding met ZX4KFX in Paraguay. Verder gaat het goed met de plantjes van Martin. Hij heeft ze wel even wat aan de kant gezet, want al die regen zou er voor kunnen zorgen dat ze zouden verzuipen. Hij heeft 2 grote bakken met worteltjes en tomaatjes en nog wat andere gewassen uit de spaardoosjes van de supermarkt. Als het goed gaat is hij benieuwd of het te eten is. Vrijdagavond is de ronde van Martin er weer, waar iedereen die SSB op zijn 70cm setje heeft welkom is.
 • Marco/PD1MB heeft zijn dagen goed gevuld met FT8 en FT4. In die laatste mode werkte hij afgelopen zondag eindelijk Oman en Kuwait. Dus zijn lijstje is weer lekker bijgewerkt.

 • Frans/PB0AKY heeft ook tal van verbindingen gemaakt op 6 en 10 meter. Ook is hij weer bezig geweest met zijn Rus. Die is inmiddels helemaal kaal gehaald en geschuurd. Het is nog even de vraag wat voor kleur er straks weer op de motor met zijspan komt. In ieder geval geen legerkleuren, maar Frans heeft wel een mooie rode kleur gezien van Renault en ook Peugeot heeft een mooi kleurtje blauw. Maar gewoon groen is ook wel mooi. Het frame van motor en zijspan wordt zwart. Het is nog even een verrassing, maar over een maand verwacht Frans de kleur er wel op te hebben zitten.
 • Jos/PA3ANF was weer wezen jagen op nieuwe DXCC. Maar er is niet heel veel nu. Geen DXpedities, want het zijn wat magere condities. Het wisselt heel er per dag en uur. Met FT8 zag hij nog wel Fiji, wat een nieuwe voor hem zou zijn, maar dat lukte niet. Op de WARC bandjes gaat het ook wel goed, Japan, Indonesië en Amerika heeft hij daar wel wat verbindingen gemaakt inmiddels. Alleen 12 meter wil nog niet echt lukken.
 • Tim/PD1KBC heeft inmiddels een RaspberryPi Zero binnen en was druk om zijn 2e hotspot te bouwen. Op HF was hij niet heel actief, maar wel op C4FM, ook wel bekend als Fusion. Via de reflector van PI4UTR sprak hij  onderweg van Utrecht naar Middelburg met Gert-Jan en Richard. Hij had een hotspotje meegenomen in de auto en zijn FT3D portofoon. Zondag op de terugweg was er ook weer een gezellige rit met QSO.

 • Dirk/PD3DRM had niks meegemaakt behalve dat ie zichzelf helemaal suf gehoest heeft vannacht en daarmee zijn vrouw wakker heeft gehouden. Op het moment van spreken had Dirk nog last van z’n lijf. Het heeft niks met virus C te maken, maar wel met gewoonte R. En daar gaat hij mee stoppen, want al dat zware apenhaar is dus niet zo best voor je. Dirk wilde weten of Richard de Zoete Zondaar kent. Daar was hij afgelopen zaterdag even geweest. Er stond een ‘foodtrailer’ op het marktplein in Bisonspoor in Maarssenbroek. Dus lekkere Brusselse wafels gehaald en in de auto opgegeten.. Volgens Dirk is dat niet aan zijn vrouw besteed, want die zat onder de chocolade en poedersuiker.
 • Robert/PE1BBT is de trotse bezitter van een nieuwe antenne. Het is nog te vroeg om te melden hoe het werkt, want dat is ook afhankelijk van de plek binnenshuis waar die staat. Wel merken wij op dat er een soort ventilator of ruis te horen is. Of dat bij hem vandaan komt of met zijn signaal meekomt is nog even de vraag, maar Robert gaat dat eens onderzoeken. Afgelopen weekend nog lekker naar Friesland geweest waar hij vaker vertoefd.
 • Kees/PA0VPN meldde zich ook weer eens in. VPN is gebaseerd op Virtual Private Network. Dat werkt tijdens DX beter dan zijn vorige korte call PE9W. Het ging even fout in het begin, waardoor we een draaggolf hoorden. De oorzaak is dat Kees sinds een paar maanden een IC-9700 heeft en die remote gebruikt. Omdat hij nu lokaal werkte moest hij wel de microfooningang even omzetten van achter naar voor 😉 Anders blijft het stil. Ook Kees heeft op de “Magic Band” wat leuke verbindingen gemaakt met o.a. Ierland. Op 10 meter heeft hij nog niet veel kunnen doen, maar wel is het altijd spectaculair om de repeaters van ver weg zoals KQ2H uit New York te kunnen horen. Daarnaast is hij ook met Raspberry’s actief. Nu een projectje voor zijn vriendin die graag de meterstanden wil uitlezen. Dat is op een RPi2, een RPi3 heeft hij voor zijn eigen domotica en een RPi4 gebruikt hij als volwaardige personal computer.
 • Ronald/PD2FD meldde zich even kort mobiel op de A1 in via zijn IC-7100. Hij was vanuit Hilversum op de terugweg naar het groene graf, ook wel bekend als Baarn. Ronald had een belangrijke boodschap in Hilversum. Een dikke vette halal-kip halen..

Volgende week een nieuwe ronde op dinsdagavond om 20.00 uur lokale tijd via FM 145.325 MHz.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA1JM, PA3DJS, PD9HK, PA1ID, PA3BOE, PE4KH, PA1JRN, PA1X, PA9MB, PD1MB, PB0AKY, PA3ANF, PD1KBC, PD3DRM, PE1BBT, PA0VPN, PD2FD/m

Afwezig met kennisgeving:

PA3Y, PA7F