Hoogtepunten uit de 56e Utrechtse Radioronde. Een gereviseerde Yaesu FT-227R op de werkbank van PD3RFR

Hoogtepunten uit de 56e Utrechtse Radioronde van 6 april 2021

En dan is het alweer april, de maand doet wat ie wil. Dus wind, sneeuw, hagel en regen. Gelukkig hoeven de operators Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR ook deze week niet naar de club af te reizen om de ronde te verzorgen. Maar wat waren de hoogtepunten deze week in de 56e Utrechtse radioronde, jaargang 2, aflevering 3? Hier een korte samenvatting!

Allereerst de mededeling dat de Icom IC-910H afgelopen weekend is omgewisseld voor de Icom IC-7400, waarvan we fijn het VHF gedeelte gaan gebruiken. De 910 gaat op de werkbank bij Thom/PA9T om een afregelbeurtje te krijgen en is hopelijk snel weer inzetbaar. Door de wisseling is het audio deze ronde niet zoals we dat gehoopt hadden. Er was getest, maar blijkbaar heeft de paashaas de instellingen in de set veranderd. Volgende week is dat verholpen.

Vanuit de operators kwam de mededeling dat Jurgen/ON3JVB ons is ontvallen op 48-jarige leeftijd. Velen zullen hem kennen van de bovenregionale repeater PI2NOS en anders wel van de D-Star ronde en de Koningsdagronde. Het was een echte gangmaker. De troubadour op de landelijke kanalen, die menig amateur kon vermaken met zijn verhalen. Een verwaarloosde ontsteking in zijn kaak heeft ervoor gezorgd dat hij een hartstilstand heeft gehad. John/PA0ETE heeft in zijn Daily Minutes aandacht aan besteed aan het overlijden van Jurgen. Hij zal gemist gaan worden door velen. Namens afdeling A08 wensen wij de nabestaanden en iedereen die hem gekend heeft veel sterkte.

 • Wim/PA3DJS had deze week geen spraakwater gedronken en kon slechts melden dat hij heel veel saai documenteerwerk heeft uitgevoerd, zowel hobbymatig als voor het QRL. De voornaamste reden dat hij niet geknutseld had was doordat het geen technisch weer is geweest.
 • Nico/PA3Y was ook niet heel actief geweest. Met de gezondheid gaat het gelukkig alweer beter in huis Yankee. Nico heeft een gebruikte MicroKeyer II aangeschaft en inmiddels gekoppeld aan N1MM. Het CW-gedeelte werkt, dus dat is wel handig met contesten. Ook was hij bij de QSO-party van de NTC afgelopen zaterdag, met rondeleider Joop als PG6NTC. Speciaal voor trage seiners (< 20 wpm) eerst op 40 meter en door slechte propagatie door naar 20m. Binnenkort een rondje met hogere snelheden.
 • Reni/PA3BOE begon met middengolf-nieuws. 1395 KHz vanuit Laren (NH) had hij niet meer gehoord sinds die ene vorige keer. Ook is Antenne Domstad (1179 KHz) uit de lucht. Richard vult aan dat dat sinds 11 maart is vanwege stormschade. Verder op HF weinig condities, wel heeft hij nog even 9k2 en Qatar gewerkt. Ook nog een DX-QSO met Peter/PJ4NX via de NOS-repeater. Verder had Reni gezien dat alle GSM-antennes zijn vervangen door nieuwe op de flat in zijn achtertuin. Waarschijnlijk 5G, maar dat kan hij niet testen. Woensdag had hij nog zo’n 80km gefietst met 22 graden.
 • Frank/PE2A had niet veel gezonden, maar wel ontvangen. Zoals een mooie legpenning van AO50UPC, het 50 jarig bestaan van de Spaanse Universiteit. Die is alleen uitgereikt aan de beste 20 deelnemers ter wereld. Het paasweekend heeft Frank gekampeerd en als toetje kon hij nog melden dat hij Pakistan als nieuwe DXCC op zijn lijstje heeft mogen bijschrijven. Ook de nieuwe heilige van Bulgarije heeft hij inmiddels binnen.

De ontvangen legpenningWaarom krijg je een medaille?

 • Rob/PA1X had zich nog druk gemaakt in een Poolse DX contest afgelopen weekend, maar daar was het wel bij gebleven. Ook had de afdeling Nieuwegein (A29) vorige week geen ronde i.v.m de huishoudelijke vergadering. Deze week is de ronde er wel weer op woensdag om 20:30 uur LT via 145.425 MHz.
 • Hans/PD9HK had elke dag wel een paar FT8-verbindingen gemaakt met als hoogtepunt DG4KLK op 316 km via 2 meter. Ook had Hans een ‘Candlelight Dinner for one’ gekookt. In Zwitserduits: Züri Gschnätzlets, Zürcher geschnetzeltes is een nationaal Zwitsers gerecht, hoewel de naam naar Zürich verwijst. Het is een ragout van kalfsvlees met een pittige, romige saus. Recept via Hans 😉 Daarnaast heeft Hans het plan om verder te gaan sleutelen aan zijn Condor A350, een Zwitserse ex-legermotor die al een tijdje in onderdelen in de huiskamer staat.
 • Marco/PD1MB heeft de Pasen goed besteed met lekker eten en solderen. Hij heeft een FM-radio in elkaar gebouwd die hij op Ali had besteld. Op speciaal verzoek van Richard had hij hem even op 105.3 MHz afgestemd. Datzelfde deed Hans en Richard draaide op die frequentie even een leuke plaat voor de mannen op de zender Theo Diepenbrock met “We Gaan Van ’t Jaar Niet Naar Zwitserland” en aansluitend Nena met “99 Luftballons”.

Minuscule onderdelen zitten er in de radio.   Niet de Utrechtse Radioronde, maar de lokale radio met RFR aan de knoppen ;-)

 • Koos/PE4KH had geen nieuws van het kaartenfront, behalve dat alles gesorteerd is. Hij werkte nog wel Zuid-Korea in FT8, een nieuwe DXCC voor hem. In een super korte opening, 10 minuten later was alles uit die hoek van het scherm verdwenen. Ook heeft hij aan de Spaanse RTTY Contest deelgenomen. En nu was hij bezig om het het NTP-klokje naar idee van Cor/PA0GTB te bouwen, wat inmiddels virtueel tikt en een mooie weergave op het display heeft.

De NTP-klok van Koos, vanaf nu altijd op tijd voor de radioronde

 • Marco/PE1NWK had een detailwijziging bedacht en uitgevoerd in zijn SDR-project omdat de DC-shift stond te dansen. Nu staat die als een paal in het midden. Ook heeft hij aan zijn Yaesu FT-897 een IF uitgang geknutseld. Nu kan hij het middenfrequent van de set monitoren via 68.33 MHz en een SDR systeem, de zogenaamde panadapter. Een hele beschrijving vind je hier.
 • Jan/PA1JM heeft zich bezig gehouden met zijn andere hobby. Tweetakt Harley-Davidson’s reviseren en restaureren. Project remote zenden is een beetje stil gevallen door het kostenplaatje wat daaraan hangt. Ook wil Jan een website bouwen en heeft inmiddels 2 domeinnamen geregistreerd. Alleen lukt het hem nog niet om echt een website te bouwen. Richard wil Jan wel een beetje op weg helpen.
 • Martin/PA9MB heeft een 6-meter yagi klaar gemaakt. Alleen nog een plug aan de kabel en dan kan hij testen. In de zomer is er veel activiteit op die band volgens hem. Ook had hij Suriname gewerkt in phone op 20 meter rond de lokale klok van 11 uur in de avond. Een andere bijzondere was TO1K op het Franse deel van Sint Maarten. Martin werkte deze DXpeditie op 20 meter. Verder zoals gebruikelijk de USB-rondes op 70 cm (vrijdag 22:00 @ 432.200 MHz) en aansluitend de 2 meter (vrijdag 22:30 @ 144.385 MHz), waar het aanmerkelijk rustiger was dan voorheen.
 • Ronald/PD2FD wist nog even te melden dat de Heineken-ontvoerders destijds ook op een soort DXpeditie zijn geweest naar Saint Martin. Ook Ronald heeft Suriname mogen werken in phone via 20 meter naast Marokko, Koeweit en Canada.
 • Tim/PD1KBC heeft zijn Yaesu FT-3D een firmware update gegeven en daardoor kan hij nu via Wires-X werken als de portofoon via de laptop aan het internet hangt. Dat gaat hij komende week eens proberen. Achteraf heeft Tim een klein beetje spijt dat hij deze porto heeft genomen, terwijl een FT-70D waarschijnlijk ook wel voldeed. Richard ruilt hem graag om en legt er nog 100 Euro bij ook. Tim moet daar nog eens goed over nadenken HI.
 • Frank/PA7F heeft niks gedaan op radiogebied wegens andere verplichtingen. Maar Frank komt wel even terug op de DXpeditie van TO1K en dan voornamelijk de antenne die daar gebruikt wordt. Dat is een VDA, een Vertical Dipole Array. Dat is een verticale 2-elements beam waarvan de uiteinden naar elkaar toegetrokken zijn. Dat zorgt voor een richteffect en daarnaast staat die antenne op één meter van de Caribische Zee, dus tussen ons en hem zit gewoon 8000 km zout water dus vandaar dat ie zo goed doorkomt.
 • Dirk/PD3DRM was net wakker geworden.. gelukkig.. Niet veel aan de hobby gedaan, maar wel wat geluisterd op 3,5 meter na de berichten van Richard. De meeste ontvangers redden die band niet, maar met een FT-897 kun je daar gewoon naar toe draaien. Dirk ontving de Delta Lima en die vroeg om rapporten uit het oosten.
 • Frans/PB0AKY had een rondje gewandeld van 14 kilometer en kwam net weer binnen. Alles voor (of tegen) de coronakilo’s, dichtgroeien was niet zijn plan.
 • Jos/PA3ANF rolde echt op het puntje van de staart in de ronde. Nog een beetje buiten adem vertelde hij, zonder het van de anderen te weten, dat hij ook met TO1K  heeft gewerkt en wel via 17 en 30 meter met de WARC endfed-antenne.

Volgende week een nieuwe ronde op dinsdagavond om 20.00 uur lokale tijd via FM 145.325 MHz.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PA3Y, PA3BOE, PE2A, PA1X, PD9HK, PD1MB, PA3DWB, PE4KH, PE1ION, PE1NWK, PA1JM, PA1Y, PA9MB, PD2FD, PD1KBC, PA7F, PD3DRM, PB0AKY, PA3ANF

Gemelde Luisteraars:

PA5ABW, PE2LZ