Hoogtepunten uit de 55e Utrechtse Radioronde van 30 maart 2021

Ook deze editie van de Utrechtse Radioronde werd weer remote bediend door Gert-Jan/PD0GJK en als sidekick/logger Richard/PD3RFR. Gelukkig nog altijd gezond, maar wel beperkt door de avondklok en van slag door de zomertijd. Wat gebeurde er in de 55e ronde, jaargang 2, aflevering 2? Hier een korte samenvatting met de hoogtepunten die je kon horen tussen 20:00 en 21:50 lokale tijd.

 • Gert-Jan/PD0GJK heeft zich afgelopen weekend bekommerd om zijn bootje. Daar stond een litertje of 800 aan regenwater in, dus voor de schuit binnenkort te water gaat moest hij nog even flink aan de slag. Hij wil er liever geen Titanic van maken.
 • Richard/PD3RFR heeft weer wat nieuwe DXCC gescoord met EndFed en FT8; Ghana en Taiwan. Ook heeft hij een vette DX verbinding gehad via DMR, Brandmeister TG91 (World-wide). Het special eventstation E7EGG was daar druk met 59 uitdelen en beloofde QSL-kaarten te sturen naar de gewerkte stations.
 • Wim/PA3DJS heeft de vorige week besproken Kenwood TR-751E opgehaald en inmiddels flink getest, voor de afronding van de overname zoekt hij nog contact met de penningmeester. Verder heeft Wim geknutseld met de superdunne vishengelantennes en heeft hij een trekontlasting gemaakt voor coaxkabels in de hengels.
 • Hans/PD9HK Heeft met de AL-705 loop achter het raam Estland gewerkt in FT8. En hij heeft inmiddels zijn 1000e QSO gelogd. Wel is Hans jaloers op de resultaten van Richard, dus hij gaat z’n Endfed ook weer in top hijsen.
 • Marco/PE1NWK heeft gesoldeerd aan de 2e ontvanger-print in zijn SDR-project, zodat hij straks de storingen kan uitfaseren. Ook heeft hij een telefoontje van het AT gehad over een eerder gedane storingsmelding. Hij heeft nu extra huiswerk om aan te zoeken wat voor zonnepanelen en omvormers zijn buren gebruiken.
 • Martin/PA9MB heeft een draadantenne op het balkon geknutseld voor 40 meter. Nu moest hij alleen nog de radialen van een andere antenne gaan rechtbuigen, want hij had wat ‘botsingen’ gehad.  Ook heeft Martin alweer de nodige vleermuizen gezien. Er zat er zelfs eentje op zijn balkon, maar die schrok en vloog weg toen Martin naar buiten kwam.
 • Martin/PD1MB had ook een dikke DX via DMR met E7EGG vanwege het ‘Festival of the scrambled Eggs’. Verder wat verbindingen gemaakt met FT8 en het pakketje met soldeerproject van Ali is binnen. Een FM-radiootje in een perspex kastje. Ook meteen eentje voor broer Ben, die als luisteraar op het vinkentouw zit.

Chinese bouwpakketjes van Marco en zijn broer

 • Rob/PA1X heeft zich in de CQ WW WPX SSB contest geworpen. Hij maakte zo’n 200 verbindingen met z’n eigen roepletters en nog 180 QSO’s met de verenigingscall van afdeling Nieuwegein. Een leuk resultaat. De ronde van A29 vervalt as. woensdag ivm de huishoudelijke vergadering die ze net als wij via Go2Meet zullen houden.
 • Kees/PA5Z was er na 2 weken radiostilte ook weer eens. It’s Zulu-time! Hij kon trots melden dat het feestje met de Grieken is afgesloten. Hij heeft er platina uitgesleept, maar de rest van de vakjes is door Frank/PE2A gevuld, dus dat is de winnaar. Vanaf donderdag valt er weer een nieuwe Bulgaarse heilige te werken is, dus Kees vermaakt zich nog wel even.

De Griekse Awards van PE2A

 • Koos/PE4KH heeft een nieuwe DXCC op zijn lijstje en wel Hong Kong. Ook heeft hij na 1,5 jaar zoekopdracht op Zendamateur Marktplaats een mooie Bencher BY-1 kunnen scoren. Omdat zijn collega’s geen idee hadden wat een paddle is heeft Koos er een kort filmpje van gemaakt. Het eerste QSO dat Koos met de paddle maakte was puur toevallig met zijn leermeester Ab/PA5ABW.
 • Thom/PA9T ook bekend als 9 theelepels had niets aan de hobby gedaan. Vervolgens volgde er een minutenlange monoloog met allerlei interessante technische onderwerpen, zoals zijn DATV experimenten via 23cm in Full HD. Allerlei problemen met sample rates en symbol rates komen boven drijven. Ook is hij bezig met een 80 meter upgrade voor zijn zelfbouw FD-4, zodat in resultaten beter worden . Daarvoor zoekt Thom nog keramische hoogspanningscondensatoren van 100pF en een paar kV, om de antenne ook LZ-proof te houden. Dat houdt in dat de maximale legal limit aan zendvermogen geen probleem mag zijn voor de onderdelen. Heb je wat liggen? Bericht Thom!
 • Frank/PA7F kon melden dat ook hij weer een nieuwe DXCC te pakken had. Het betrof een TO1K op het Franse deel van het eiland Sint Maarten, die hij in FT8 werkte op 60 meter. Zijn 183e land op die band. Ook heeft hij nog een kwartier zitten roepen naar TI2CC op 160 meter, net boven de middengolf. Helaas wilde die wilde Frank nog niet horen, terwijl Frank toch echt wel duidelijk aangeroepen heeft. Verder heeft Frank vandaag een rondje om Utrecht gefietst. Heerlijk weer en wat een mooie stad is het toch als de zon schijnt. Hij heeft 30x voor een verkeerslicht moeten wachten, maar dat was geen straf deze keer.
 • Ab/PA5ABW gaf als luisteraar nog even via de Whatsapp door dat terwijl hij luistert naar ons hij een verbinding maakte op 30 meter in FT8 met VK7AC (Tasmanië) via zijn draadje op het balkon.

PA5ABW staat in het log van VK7AC

 • Anne/PB1A heeft met een oudere madame een prikkie gehaald. Hij is daarbij ingehaald door een schildpad en een slak. Een hele belevenis voor haar en ook voor hem als taxichauffeur en begeleider.
 • Frans/PB0AKY meldde zich alleen in voor het lijstje, maar hij werd onderwerp van gesprek. Het ging voornamelijk over motoren. Frans is een soort verzamelaar, hij heeft naast de Dnepr ook nog een Ducati 748.. Ook een mooie rooie. Op de foto de snelle en de trage.

De trage Dnper en de snelle Ducati

 • Reni/PA3BOE was laat omdat een de accu van zijn nieuwe Victoria Duitse fiets heeft leeggereden. Om 12.00 uur de fiets opgehaald en verzekerd. Een damesmodel, want dat is wat handiger met op en afstappen en Reni is ook geen 18 meer. Daarna richting Wijk bij Duurstede en omgeving gefietst met 21/22 graden. Bij elkaar zo’n 80 km. Ook heeft hij nog wat QSO’s in de WPX contest gemaakt, waaronder Indonesië en Reunion Islands. Middengolf-nieuws:  Voorlopig geen antenne aan de schoorsteen bij Radio Monique op 918 KHz.
 • Tim/PD1KBC had lekker meegedaan aan de contest en ook genoten van de vlamtosti’s. Verder nog even de 20 meter-dipool en storing onderzocht in zijn huisje. Het bleek dat in een andere kamer een luchtbevochtiger de storing veroorzaakt. Dus die moet uit als Tim gaat radio maken. Inmiddels 87 verbindingen gemaakt met o.a. Afghanistan, Thailand en Saudi-Arabië en nog veel meer andere landen. Dus het werkt leuk nu. Enige uitdaging is nu dat de tijd niet meegegaan was naar zomertijd op zijn laptop, dus dat Tim het hele logboek moet bijwerken.
 • Nico/PA3Y had andere persoonlijke prioriteiten en kwam daardoor de eerdere doorgangen niet retour, maar bij het zwaaien was hij gelukkig weer present. Qua hobby op 15 meter in CW en met de Straight Key een verbinding met PY4HGM gemaakt op de nieuwe 5-bands antenne.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD2HPE, PA3DJS, PD9HK, PE1NWK, PA9MB, PA1JM, PD1MB, PA3Y, PE2A, PA1X, PE4KH, PA5Z, PA9T, PA7F, PB1A, PB0AKY, PA3BOE, PD1KBC

Gemelde Luisteraars:

PA5ABW, PA7ML, 19RF960, Ben PD9436